Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

16 September 2013

Fateh Al-Hafidz dan Hospital

:: Bismillahirrahmanirrahim
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Sebenarnya saya pun konfius macam mana nak eja nama anak sendiri. Fateh Al-Hafidz. Should FAH adalah huruf besar.

Hari kedua Fateh di dunia ni, badan dia agak panas. Dalam hati masa tu fikir, mungkin sebab cuaca panas. Saya hanya buka baju dia, tinggalkan barut dan pampers. Malam tu suhu dia agak turun.

Hari ketiga badan dia panas semula. Saya masih tak pakaikan dia baju. Tapi waktu tengahari badan dia makin panas. Lepas solat jumaat, saya minta encik suami bawa ke hospital.

Di Pusrawi, suhu badan Fateh 36.7. Ada demam sikit. Doktor minta check darah. Doktor kata ada kuman dalam darah Fateh. Hati ibu mana yang tak luluh masa tu. Sakit bersalin masih terasa, tiba-tiba dapat berita anak kena jangkitan kuman.

Kami minta surat refer ke PPUKM. Malam tu kami ke emergency PPUKM. I was emotionally unstable. When Fateh was bring up for check up, I need to meet a nurse for some signing2 thing. And when I was finish, he was already somewhere. I was on a wheelchair. Ibu tolak saya ke satu arah then I was emotionally said, "Bukan kat sini, ibu. Diorang bawa anak Nadia pergi sana!" And I was pointing at one side, close with curtain. Ibu tolak saya ke sana. I saw my baby. Badan kecil dia dipasang wayar-wayat berselirat. Hati ibu mana yanh tak sayu? Ya Allah, teruk sangat ke demam anakku? Kata petugas di sana, jangkitan kuman dalam darah ni ada banyak kemungkinan. Sama ada boleh sembuh dengan antibiotik saja atau kalau tak, mungkin dia menghidap meningitis yang boleh bawa maut.



Saya cuba kuatkan semangat. Saya tak boleh menangis. Sebab kalau saya menangis, my mom would cry too. Then I have to be strong for my baby. Ada satu ketika dia menangis kat dalam baby cot tu sebab nak susu. I need to breastfeed him dengan wayar berselirat tu.


Besarnya dugaan si kecil ni. Dia masih terlalu kecil untuk semua ni. Tapi dia sangat kuat. Tak sedikit pun dia menangis masa dicucuk untuk masukkan air tu. 

Kami ditransfer ke PPUM sebab wad pediatrik PPUKM penuh. Malam tu kami naik ambulans. Saya peluk dia kuat-kuat, susukan dia sebanyak mungkin walaupun kesakitan yang amat. Hiba hati melihat anak yang baru lahir macam tu.

Di PPUM suhu badan dia sentiasa dipantau. Antibiotik dan air drip tu sentiasa di topup untuk Fateh. Sila bertahan, sayang. Ibu tahu Fateh kuat!


- next entry will be pengalaman di hospital