Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

03 June 2015

FAQ : Soal Jawab Pasal Bersalin untuk Pesakit Slipped Disc dan Asthma

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Macam retis kekdahnya. Siap ada soal jawab bagai. Ada beberapa soalan yang aku terima agak-agak sama isinya. Meh aku tolong jawab dalam satu entri.

Soalan 1
Boleh ke perempuan yang ada slipped disc bersalin normal?
Jawapan:
Siapa kata tak boleh? Haha amboi kasar nampak. Buktinya? 2 orang yang dah keluar tu alhamdulillah normal. Alhamdulillah MasyaAllah rezeki Allah. Aku faham, hanya orang yang ada slipped disc je tahu macam mana sakitnya ketika slipped disc tu datang menyerang. Tapi don't worry. Consult dengan pakar ortho anda. Dia lebih tahu posisi disc tu. Stay positive, ok?

Soalan 2
Tak sakit ke bahagian slipped disc tu masa meneran?
Jawapan:
Aku rasa, contraction jaaaaauh lebih sakit dari sakit slipped disc tu sendiri. Percayalah. Bila sakit kebas kejang slipped disc tu menyerang, tiba-tiba kita rasa nak jatuh, nak bergerak pun yaa ampun sakitnya, kan? Contraction 40 kali ganda lebih sakit dari tu. Dan lagi satu, setiap perempuan tercipta mampu kontrol sakit contraction, so, again, stay positive, ladies!

Soalan 3
Cukup ke nafas masa nak meneran? Awak kan ada asthma?
Jawapan:
Ye, aku akui ada pesakit asthma acute yang terpaksa end up dengan ceaser sebab tak cukup nafas, tercungap-cungap masa meneran, akhirnya oksigen tak sampai kat baby. Bahaya for both mom & baby. Aku tak nak end up dengan ceaser sebab asthma. Sebab aku baca ramai pesakit asthma end up dengan ceaser. So, dari awal lagi aku cari solution dan consult dengan doktor dan nurse yang jaga aku. Aku google teknik kawal pernafasan masa contraction dan meneran. So aku praktik kan teknik kontrol pernafasan tu sejak awal lagi. Pergi google, gentle breathing. Kat youtube banyak.

Soalan 4
Macam mana awak buat rutin harian, jalan kaki, buat kerja rumah, pergi kerja, dalam keadaan slipped disc, asthma dan mengandung?
Jawapan:
Terus-terang, kerja rumah memang serender. Kadang tu balik kerja terus melepek, tak larat. Nak bawa perut, jalan kaki balik kerja, Kadang tu balik kerja terus tertidur. So, aku tak ada lah hebat pun dalam bab ni. Surrender! Thanks husband & ibu yang sangat banyak tolong.

Soalan 5
Larat lagi ke 9 bulan mengandung, pergi kerja? Dengan sakit yang sedia ada?
Jawapan:
Yang ni bergantung semangat masing-masing kot. Masa Fateh dulu 36 weeks aku dah dapat MC. So melepak lah aku kat rumah. Yang Melor ni, sampai hari terakhir sebelum Melor keluar pun aku pergi kerja lagi. Tapi mungkin sebab nature kerja aku pun tak stress dan tak buat kerja berat kot. Duduk je depan laptop. Kadang tu ada juga slipped disc menyerang lagi-lagi masa due date dah dekat. Tapi aku kontrol pernafasan, tuam tempat sakit dengan air suam-suam panas.

Soalan 6
Awak tak kena asthma ke masa hujung-hujung mengandung tu? Yelah, beban dah makin berat.
Jawapan:
Alhamdulillah tak ada. Asthma menyerang masa first trimester tu sahaja. Apa yang aku belajar lah kan, asthma ni ada trigger dia. So, selagi kita cuba sedaya upaya elak perkara yang buat trigger kepada asthma tu, kita elak. Macam aku, yang trigger asthma aku, buah oren, cuaca sejuk, dan habuk. So kena pepandai lah elak benda-benda ni. Aku risau juga tetiba time dah nak bersalin pula asthma datang kan. Stay positive & keep praying, ladies!

Dah, cukup lah tu ye. Nanti aku share lagi apa-apa yang patut.

Oh rutin pantang aku. Nanti aku share.

Tata.