Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

21 July 2015

Bentan Ketika Berpantang

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Kalau kome nak cari ciri-ciri bentan dalam ni, makanya kome tersilap page. Aku kat sini nak cerita pasal bentan yang aku rasa masa berpantang si Melor itu hari.

Amboi kemahen kome mentang-mentang baghu balik ghaye di Perak langsung sampai KL tukar slang. Almaklumlah kome, laki kume oghang perak.

Maaflah ye kalau dalam entri ni ada terselit slang Perak sesikit, lemang bau Perak belum habis katanyeee... haa kasi naik sikit bunyi 'nye' tu. NYEEEE, haa gitu orang Perak.

Berbalik kepada tajuk kita hari ni, entah camane masa berpantang si Melor hari tu aku terkena bentan komeeee. Naya tak naya.

Ceghitanya camni, mengkome pun tau kan aku ni ada 2 orang anak. Yang sorang tu memang tengah melesak (ayat mak. Melesak ye mengkome..) Lagi-lagi sejak lahir Melor ni. Tambah lasak & kuat jeles. Jadi bila aku dukung si Melor, dia pun sibuk laaa hulur-hulur tangan, "nak kunggg nak kunggg"

Tau je lah awok tengah berpantang (dah terselit Pahang sikit, almaklum orang Perak hilir), mana maunya mendukung beban lagi berat dari budak baru lahir tu. Boleh jatuh peranakan. Tapi dek kerana sayang, kuturutkan juaaa.

Lagi tambah memburukkan keadaan, si Fateh tu bantai tak mau tidur pulak. Sejak adik dia lahir, tidurnya pukul 3 ke 4 pagi. Dah tu si adik ni pukul 6 pagi dah celik mata.

Jadi tang mana yang kata masa berpantang tu kume berehat?

Setelah dua hari tak tidur LANGSUNG sebab anak berjaga bergilir-gilir, satu pagi tu aku terasa badan seram sejuk. Tarikh, 5 Jun 2015 (aku check wasap dengan kawan aku bagitau aku bentan). Malam tu aku dah termuntah dua kali. Pagi tu masa bangun tidur, badan menggigil, nak demam, muntah sekali. Aku cakap kat penasihat kesihatan aku (kawan masa sekolah menengah), dia kata, dia rasa aku dah terkena bentan ni. Cepat call makcik urut!

Aku pun apa lagi, cepat-cepatlah minta ibu call panggil makcik urut tu. Alhamdulillah hari tu dia free. Dia pun datanglah mengurut aku.

Alhamdulillah lepas berurut, mandi air suam-suam panas, tidur yang betul-betul lena, badan aku pulih balik. Seram weh tetiba kena bentan.

Simptom bentan (ikut pengalaman aku lah kan):
- badan seram sejuk
- menggigil
- rasa nak demam
- tengah-tengah hari buta pun kau minta baju sejuk (bagi yang gatal bukak aircond sampai 16 degree tu jangan kaitkan dengan kes ni pulak ye)
- letih yang teramat, teramat tu macam yang tak pernah kau rasa.. bersalin pun tak letih camni
- kepala berat
- sakit perut
- darah nifas lebih banyak

Jadi apa yang perlu dibuat?
- Panggil makcik urut. Urut satu badan. Serius lega lepas kena urut!
- Minum air panas-panas
- Mandi air suam-suam panas
- Tidur. Minta orang lain tengokkan anak.

Alhamdulillah aku cepat-cepat buat tindakan. Kalau tak.. hurmmm

Serius jangan main-main dengan BEREHAT SEMASA BERPANTANG. Dalam Islam pun anjurkan perempuan selepas bersalin sila berehat at least 40 hari. 40 hari tahu tak? Makan makanan berkhasiat, tidur secukupnya. Cuba lah.. rehatlah.. pada para suami yang isteri sedang berpantang, tolong-tolonglah mana yang patut. Korang tak tau peritnya dan susahnya bersalin ni. Bertarung nyawa tau? Nyawa di hujung tanduk.

Haisyy ni yang buat aku rasa syok nak berpantang lagi ni.

Hahaha!

06 July 2015

Doa Ibu tu Makbul

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Hi~ Bersiaran lagi kita dari opis! Dah habis dah cuti pantang weh..

Sekejapnya rasa 2 bulan. Tak puas belek anak. Tak puas lah cuti dengan anak.

Bila nak mula masuk kerja ni, selain cabaran menyimpan stok susu, cabaran kedua adalah mengajar anak minum susu dengan botol setelah sekian lama dapat privilege menyusu secara direct.

Kalau dulu Abang Fateh guna botol Pigeon. Kali ni aku saje nak bagi Melor guna Tommee Tippee (TT). Sebab design dia comel-comel belaka. Melor baby girl so kena bagi segala yang comel kat dia. Lepas tu aku dapat offer harga yang lebih murah untuk 6 botol 9oz pulak tu, siapa tak teruja! Ni siapa yang nak membotol, mak ke anak?


So aku jumpa offer botol TT ni dalam instagram. Ko cari je #tommeetippeemurah sure jumpa punya.

Lepas Melor umur 2 minggu, aku dah excited nak try bagi dia menyusu dengan botol comel ni. So aku ambil 1 kaler pink.

Alhamdulillah Melor ok. Dia boleh menyusu dalam botol. Berjaya.

Maka, aku menganggap Melor sama macam Abang Fateh dulu. Pandai minum susu dalam botol.

Tapi aku silap. Tiap anak tu memang lain-lain perangai.

Khamis lepas aku try lagi. Imam try bagi dia susu masa aku sibuk memasak lauk untuk berbuka. Tapi malangnya dia refuse. Meronta-ronta dia tak mau. Sedih aku dengar dia menangis hiba.

Aku pun bagi je la direct feeding.

Hari jumaat try lagi. Pun tak nak.

Tak boleh jadi ni. Aku rasa kena tukar botol. Sabtu pagi aku pergi expo baby sebab kawan kata ada jual botol Pigeon buy 1 free 1.


Maka aku beli lah botol Pigeon ni. Pigeon PPSU Peristaltic Plus. Botol sama dengan Abang Fateh dulu.

Tapi Melor masih tak nak. Aku dah hilang idea.

Pagi Ahad aku rushing pergi kedai Manjaku. Aku customer pertama. Diorang tengah duk sapu-sapu kedai lagi tapi aku abaikan. Aku try NUK pula.






Masa tu aku dah berdoa panjang-panjang. Kalau tak boleh NUK ni, terpaksalah try MAM atau Mimijumi. Tapi tau je lah harga Mimijumi tu. Boleh menangis tengok.

Dan..

Melor masih tak mahu botol NUK tu. Kenapa ni Melor. Why oh why? Hari tu boleh je minum guna TT, kenapa hari ni tak?

Aku dah runsing. Esok nak start kerja ni.

Masa sembang dan diskus dengan Imam, aku kata, aku yakin Pigeon tu boleh diharap. Sambil tu aku selit doa, sekali puhh puhh kengkonon macam jampi, dan penuh yakin, "doa ibu tu kan makbul" aku kata kat Imam.

Imam try bagi susu guna botol Pigeon sekali lagi,

dan..

alhamdulillah!

Aku dah kata, doa ibu tu makbul.