Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

29 April 2011

Kenapa saya sayang office saya

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

pernah tak uolls rasa macam seronok sangat-sangat di tempat kerja dan rasa macam tak mahu pindah?

rasa macam hampir semua orang, dah setahun dua kerja, tiba-tiba rasa nak pindah. hehe~

i ni dah nak masuk bulan ke 12 bekerja di company sekarang ni, dan tak ada sedikit pun perasaan nak pindah. setakat ni lah. haha.. tak tau lah next next time. ^_^

sebab apa ye...

boss-boss sangatlah baik dengan staf. pada i lah. bila dengar cerita member-member kat tempat kerja lain, sampai ada tahap tak boleh bergaul dengan peringkat management. tapi kalau kat sini, setinggi-tinggi MD pun boleh bergurau dengan staf yang lebih bawah. so comel...

semua staf macam boleh bergaul sesama mereka. oh, mungkin juga faktor staf kat sini tak ramai. around 60 staff. kita memang kenal semua orang kat sini.

semua staf dihormati sebagai manusia walau apa pun pangkat mereka.

semua orang mampu bagi kerjasama yang best :)

tapi paling best...

sambal kak mun yang sangatlah sedap. tiap kali ada training i tak boleh menolak untuk makan. dan kalau hari-harilah ada training, i akan mengembang sekembang-kembangnya. hampir setahun kerja kat sini, i dah naik berat badan sampai 5kg! oh, sila salahkan kak mun.


hahaha~ tata.. ada training ^_^

22 April 2011

Tips Bagi Hadiah untuk Perempuan yang Anda Sayang

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

malam ni kita bagi topik santai-santai ye. sila jangan sempitkan pemikiran anda dengan membayangkan hadiah untuk gepren mepren ye. available untuk isteri, ibu, makcik, kakak, kakak saudara, makcik, nenek dan yang seangkatan dengannya asalkan dia adalah perempuan. peace!

ada orang suka bagi hadiah masa birthday. tak kurang juga jenis romantik sikit, suka bagi bila-bila masa tak kira birthday tak birthday, anniversary tak anniversary. hehe~

bulan depan adalah hari lahir mereka yang tersayang, dan anda buntu untuk memilih hadiah yang sesuai? i ada penyelesaiannya! chewah, sejak bila jadi problem solver ni? hehe...

sebagai perempuan, anda tentu biasa dapat hadiah macam ni kan...










kan? alamak, cantiknya cincin tu. nak... thee~


ok, untuk tahun pertama, dua, tiga mungkinlah best. tapi kalau dah tiap-tiap tahun bagi coklat, mau your wife akan cakap,

"abang nak ayang gemuk ke? kang dah tak cantik, abang cari lain..."


thee... tipikal dialog drama... wahaha~

kat sini i nak bagi u olls~ idea lain yang u olls~ boleh bagi kat perempuan. antaranya...



sewing kit! hah, kalau baju uolls~ terkoyak sikit, butang tertanggal ke, boleh terus jahit uolls~


kitchen cutlery. hah, bersemangat sikit nak memasak kat dapur. theee~


bagi yang banyak duit, boleh hadiahkan renovation dapur ke...


hah, persediaan ni ke... hohoho~


serius yang ni memang best. lagi-lagi kalau jenis kain yang tak jarang dan lembut tu kan. aduhai!




dan ini! kain batik. alolo shuwitnyee.. eheh~


so, anda dah dapat idea nak bagi apa untuk saya pada bulan depan? eh, bukan untuk saya, i mean untuk perempuan kesayangan anda.


haha.. so notty... selamat membeli hadiah. memberi hadiah, menggembirakan hati orang yang kita sayang.

^_^ tak perlu yang mahal. mendoakan yang terbaik adalah sesuatu yang indah sebenarnya.

Saya Sayang Awak Sampai Bila-bila

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::



pic taken from here

sweet kan gambar kat atas ni?


ni lah suasana yang i rasa jaaaaarang sangat-sangat i nampak. tiba-tiba pagi tadi, on the way pergi kerja, i ternampak pasangan yang dah berusia ni, ambil angin sama-sama di Taman Tasik Datuk Keramat.

jalan berdua, berpimpinan tangan. i rasa pasangan ni dah ada cucu berderet-deret.

seronoknya...
kalau tangan tu digenggam dari saat pertama lafaz akad nikah sampai ke hujung nyawa...

kan?

mana nak cari pasangan yang macam ni lagi sampai ke akhir hayat?

07 April 2011

Fakta Tentang Perempuan

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

wahahaha.. tak ada topik lain kah. sila izinkan saya menulis dengan penuh perasaan tanpa kepura-puraan.

urmm.. Man from Mars, Women from Venus. pernah baca buku ni? lagi satu siri, When Mars and Venus Collide. pada i, sangat terkesan apa yang ditulis. kajian penulis tentang perbezaan kedua-dua gender ni hampir 99% tepat. bila membaca, i bukan hanya bayangkan i sorang but semua orang yang saya kenal di sekeliling i.

back to the topic. man said that woman is complicated. while woman said man don't understand them. man is so simple while woman is complex. semua kontra yang wujud ni adalah untuk meletakkan kesamaan. macam yang i pernah cakap hampir dua tahun lepas. man and woman are completing each other. jigsaw puzzle. u complete me, dear.. eheh, tersasar *malu*

a few facts about woman...

1. perempuan ni selalunya, kalau dia kata, "tak apa lah", means, "janganlah buat benda tu". dia takut untuk melukakan hati pasangannya. dia lebih rela makan hati dari berterus-terang dengan pasangan. sebab tu lelaki geram perempuan ni suka sangat berkias. kenapa tak straight to the point je kan? again, perempuan lebih rela makan hati dari melukakan hati orang yang dia sayang.

2. perempuan sangat perlukan perhatian. ahax. ni yang lelaki kurang boleh terima. some lelaki akan kata, mengada-ngadanya dan lelaki akan kata, "saya pun perlukan ruang dengan kawan-kawan". bukan apa, pada perempuan, sedikit perhatian saja dah buat hati dia berbunga-bunga 3-4 minggu. percayalah. panggil dia dengan perkataan 'sayang' pun dah cukup. tak perlu pujuk lebih-lebih pun.

3. perasan tak, lepas menikah, kebanyakan perempuan akan jarang habiskan masa dengan kawan-kawan perempuannya tapi lelaki masih boleh relax lepak kat kedai kopi or kedai mamak dengan kawan-kawan. lihatlah betapa perempuan meletakkan tempat tertinggi seorang suami dalam hatinya.

4. semarah mana pun seorang perempuan terhadap seseorang yang dia sayang, dia pasti akan memaafkan dengan syarat, lelaki tu pun tahu akui kesilapannya. ya, i know ego lelaki teramatlah tinggi sampai rasa nak menang sentiasa. tapi ingatlah orang yang menyayangi anda seikhlas hati dia. tak luak pun kalau anda rendahkan hati, minta maaf. anda akan rasa lebih bahagia.

5. orang yang sentiasa menyokong seorang lelaki adalah perempuan, i mean, isteri kepada lelaki tu. sebab tu sampai ada pepatah, 'behind a very successful man is a woman'.

6. hati perempuan sangat kental, kuat.

7. ibu anda adalah seorang perempuan. lihat sahaja bagaimana ibu anda.

dah, nanti i free, i tulis lagi banyak-banyak.

p/s: bukti kasih sayang adalah selepas pernikahan. apa pun yang saya cakap sekarang, masih belum bermakna apa-apa selagi tiada ikatan yang sah. percayalah, anda sendiri yang mampu mengubah persepsi anda, bukan orang lain. hargailah, sayangilah dan syukurilah apa yang ada sekarang... itu lebih baik dari mengandaikan yang bukan-bukan... berdoalah...

02 April 2011

How do Havez's Grandchildren Look?

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::


dear readers! how's your day today? rasa macam tak nak bangun kan? sebab hari ni cuti kan? eh, ke i sorang yang rasa macam tu? *malu*

tadi tengok video clip najwa mahiaddin, lagu got to go with eno wutta wutta. then i ask her,
"eno, handsome tak lelaki dalam video clip ni?"

"err.. tak kaklong... tak..."

"ok, kak ira kata lelaki dalam video clip ni hensem gillzzz~"


*cuba tiru gaya cakap eno....err... oh so annoying~*



three of us got different taste. luckily. sebab kemungkinan besar kami tak akan berebut boyfriendssss hahahaha~ dan tak tertukar boyfriendssss. macam filem maria mariana.

kalau u guys ada baca petua ciri-ciri lelaki yang diminati perempuan and so blablabla, semua tu dusta. eheh. i mean, tak 100% boleh percaya itu semua. sebab u guys kena percaya cakap i. seriuosly. sebab tak semua orang suka hidung mancung. tak semua orang suka kulit putih. dan tak semua orang suka dahi luas.

see...

i minat yang macam ni...



gigi besi!*kredit filem pisau cukur*

ya, salah satu taste i. ala-ala melayu asli. erk, i mean, tak putih sangat. ekeke~ mata pun. eheh~



ehemm hai. nak sign... *so not me lah dat perangai..* oh, sangat nampak matured.




oh! pengsan kejap. senyuman dan lesung pipit beliau.


ok, u guys boleh gabungkan ketiga-tiga muka mereka ini untuk dapatkan muka bakal suami i. muahaha~ ira, sila muntah pink.





ok, yang ni pula taste engineer tupperware a.k.a ira a.k.a shreky~


muka mesti macam childish sikit. *konon cumil sebab shreky rasa dia cumil padahal tak*



mata mesti syephet.



kulit mesti kuning langsat. ekeke~


senang cerita engineer tupperware akan kata chinese look is the most handsome look in the world.




ni pula taste eno wutta wutta. oh ya, dalam rumah ni, dia paling 'high taste'.


see... mesti kelihatan gagah perkasa.


kulit harus cerah dengan mata biru.



dan harus kelihatan relax and cool.


eno wutta wutta lebih suka yang santai tapi sangat adorable. that's cool, kaklong, she will say this.



sangat jauhlah beza taste kami bertiga.

so anda di luar sana, kalau rasa hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong, dahi jendul, mata syepet, muka bulat, toksah lah duk pi buat plastic surgery nak ubah semua-semua tu.

sebab ada je yang suka mata syepet, muka bulat, dan macam-macam lagi tu.

cantik tu subjektif. tak perlulah ubah apa saja ciptaan Allah. berdosa kan. yang penting, hati.

luaran cantik, tapi dalaman tak cantik, untuk apa?



senyum.

01 April 2011

Valentine, April Fool dan Mother's Day

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

hari ni 1 april. sangat sinonim dengan April Fool kan? dan ramai yang tahu tak elok sambut sebab sejarah April Fool tu.
i pernah je kena April Fool dengan member-member dulu. last time was on 2007. i dikenakan ya, bukan i mengenakan. dusy dusy dusy~ masa first year di UTM. tak boleh diceritakan di sini atas sebab-sebab sensitiviti masyarakat.

valentine's day pun. banyak negatif dari positif.

then, pagi ni terbaca status dari seorang kawan di facebook, bertanya, macam mana pula dengan Mother's Day? tak sempat nak google sangat, just curi sikit dari wikipedia.

This day may have emerged from a custom of mother worship in ancient Greece, which kept a festival to Cybele, a great mother of Greek gods. This festival was held around the Vernal Equinox around Asia Minor and eventually in Rome itself from the Ides of March (15 March) to 18 March.

The ancient Romans also had another holiday, Matronalia, that was dedicated to Juno, though mothers were usually given gifts on this day.

In Europe there were several long standing traditions where a specific Sunday was set aside to honor motherhood and mothers such as Mothering Sunday. Mothering Sunday celebrations are part of the liturgical calendar in several Christian denominations, including Anglicans, and in the Catholic calendar is marked as Laetare Sunday, the fourth Sunday in Lent to honour the Virgin Mary and your "mother" church (the main church of the area). Children and young people who were "in service" (servants in richer households) were given a day off on that date so they could visit their families (or, originally, return to their "mother church). The children would pick wild flowers along the way to place them in the church or to give them to their mothers as gifts.



err... so u guys, what do you think? *sorry tak sempat nak cari source yang reliable lagi*