Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

31 December 2016

End of 2016

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

MasyaAllah.. rasa sekejap sangat 2016 ni. Tengok-tengok alamak ada 5 entri je untuk 2016? Teruk perangai komeee...

Tapi ada lagi ke orang rajin baca blog sekarang? Yelah sekarang orang duk ligat main social media yang lain macam Instagram, Twitter, apa lagi? Terasa tua sangatlah pulak kan. Tak apa lah, blog ni pun kadang ada juga benda penting yang tercatat.

Contoh, rawatan steam percussion.

Dan entri paling tinggi view untuk 2016, entri ambil kunci rumah baru.

Kadang-kadang blog ni bagus juga untuk share tips & review. Kita pun kadang duk baca review dari blog orang lain juga kan kalau nak survey serba-serbi.

Tapi tu la, kalau dapat blogger sendu macam aku ni, memang tak membantu sangatlah pun kan. Hahaha.

To sum my 2016,
Start dengan penyesuaian diri selepas beranak dua. Melor dah mula pandai jalan masa umur 9 bulan! Awai bebenor. Abang Fateh pun berjalan masa umur 15 bulan tehehehe.

Now dah berlari dah pun. Tak larat nak mengejor. Minta tolong Abang Fateh yang kejor.

Lepas tu, mulalah journey kami berdikit-dikit untuk masuk rumah baru. Jujur kami habis hampir RM20 ribu untuk kos basic macam grille, kabinet dapur, lampu, kipas, wiring tambahan, piping tambahan, perabot basic, peralatan rumah basic, peralatan dapur basic, peti ais, mesin basuh... pheww.. kalah duit belanja kahwin. So sesiapa nak masuk rumah baru lepas ni, get ready, guys!

Then, nak dekat penghujung 2016, kami terima dua berita yang mengejutkan.

Satu berita baik. Satu berita kurang baik.

Berita baik, aku mengandung anak ketiga. MasyaAllah, Allah murahkan rezeki anak kat kami.

Berita tak baik, Imam terpaksa berhenti kerja sebab masalah syarikat beliau. Hampir 90% staf diberhentikan / ditamatkan kontrak.

Jadi, kami masuk tahun baru dengan keadaan separa gembira. Haha boleh eh separa gembira.

Kami redha, setiap yang berlaku, ada hikmah. Walaupun rasa patah sebelah kaki, tapi, kami cuba untuk bertahan. Biarpun sebiji telur kongsi berempat kehkehkeh.

Semoga tahun 2017 dapat dihadapi dengan tenang dan kuat!

Aminnn...

28 August 2016

Inspection Rumah

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Untuk rumah sub-sale @ 2nd hand, aku tak pasti. Tapi ni pengalaman kami check defect rumah pertama, yang masih hijau, fresh from oven, dapat dari developer.

Lepas ambil kunci hari tu, developer ada bagi borang untuk list kan defect. Yelah, dalam beratus-ratus rumah, tak akan sempurna semuanya.

Agak menyedihkan sebenarnya kawasan rumah kami tu rupanya kawasan paya. Ada sesetengah lorong rumah yang rosak almost 100% terpaksa roboh dan bina semula. Deretan rumah kami alhamdulillah masih boleh lulus CCC.

Berbalik kepada inspection, sebenarnya setiap rumah yang baru siap, akan ada 2 tahun warranty. So selama 2 tahun tu kalau ada apa-apa jadi kat rumah tu, kome komplen je lah sampai lebam.

Tapi, perlu diingat. Warranty akan hangus kalau kome buat major renovation. Contoh, tambah bilik, hack dinding untuk tambahan bilik, pendek kata yang melibatkan perubahan ketara pada layout asal dari developer.

Kalau boleh, dapat je kunci, kome cecepat lah buat inspection, cecepat lah hantar borang tu. Sebab mereka akan settle-kan rumah tu berdasarkan siapa cepat hantar borang. Macam kami, terus hantar pada hari yang sama dapat kunci. Sebab ada pengalaman kawan, tunggu 6 bulan pun tak settle lagi betulkan defect tu.

Apa yang perlu dibawa masa inspection?
- masking tape - gunanya untuk tanda kawasan defect & mark apa jenis defect
- sticker bright colour - untuk tanda kawasan defect juga kot tak boleh lekat masking tape
- pen marker - untuk tulis atas masking tape & sticker
- pen biasa nak tulis borang
- kamera (guna handphone pun boleh. Apa guna handphone cecanggih.) - untuk ambil gambar defect, rujukan di masa akan datang.

Apa yang perlu diperiksa cewah, diperiksa.

1. Pipeline & Drainage System
- Mula-mula aku buka paip utama & semua paip-paip dalam rumah. Paip sinki, paip shower, eh semualah. Dan biarkan air masuk memenuhi tangki utama dulu. Dan biarkan saja air tu mengalir menderu-deru. Kat sini kita boleh check:
- Pipeline kot ada yang bocor, selepas beberapa jam akan nampak kuning kat dinding. Kuning ke macam basah aku tak ingat tapi laki aku master lah bab ni.
- Boleh check drainage sistem tersumbat atau idak. Tu kalau tetibe banjir rumah kome tu means tersumbat lah tu.
- Biar je lah air tu mengalir sepanjang kome buat inspection bahagian lain.

2. Dinding
- Check lah crack yang ada. Selalunya kat pepenjuru, kat beam, kat penjuru tingkap, penjuru pintu.
- Check cat sekata ke idok. Melainkan kome memang ada plan nak cat lain @ nak tampal wallpaper. Tak perlu strick sangat kat sini pun tak apa. Tapi being my husband, he is very particular sikit masa check rumah ni. Cat tak sekata 2-3 cm pun dia suruh masuk borang komplen. Sebab, kami memang tak ada plan nak cat warna lain dalam masa terdekat, mahupun pasang wallpaper. Tah i tak berkenan sangat wallpaper ni tapi tak tau lah kot lagi 5-6 tahun nak pasang tu lain cerita.
- Check penjuru dinding kot ada pecah-pecah.
- Macam kes kami, sebab rumah kami kira selamat 95% dari kes mendap sebab tanah paya tu. Cuma ada major crack dekat bahagian luar rumah so yang tu agak kritikal. Kami tandakan BESAR-BESAR kat situ.
- Lagi best sebab sepanjang inspection tu, site supervisor follow je kami. So boleh lah terus komplen direct kat dia sambil catat defect tu kat borang kot kang dia lupa. Selalunya akan lupa-lah kan.

3. Tiles
- Ketuk SETIAP tiles untuk dengar bunyi lompong @ tak. Ketuk tu kat penjuru tiles dan tengah-tengah. Ye, Imam ketuk setiap tiles, dari depan, ke bilik, ke bilik air, ke dapur. Semua dia ketuk.

4. Elektrik.
- Ni sepatutnya kena bawa test pen. Tapi sebab masa tu kami terlupa, so kira halal. In case dalam masa warranty tu ada apa-apa, kita terus report je. Tak jauh mana pun kontraktor tu sebab diorang tengah buat phase 2 lagi kat belakang tu. Apa-apa hal boleh kejar.

5. Bumbung
- Ni lagi syok kalau masa kome buat inspection tu hari hujan. Boleh tengok kot ada bumbung bocor. Atau kalau gagah, sebenarnya kena panjat bumbung tu check.
- Yang ni pun kami kira halal, nanti dah duduk tunggu time hujan.

Berbalik kat paip tadi, flush toilet, tengok masuk ke idak air. Macam kes kami, boleh dengar air menderu-deru masuk tangki kat atas bumbung tu tapi paip kat bilik air langsung tak ada air mengalir. Flush toilet pun air tak ada. Tapi air kat sinki dapur ada. Ingat tak subjek kemahiran hidup dulu, singki dapur, air direct dari main pipe. Meanwhile air dalam bilik air dari tangki. So means ada problem kat tangki lah tu. Bila tengok longkang, air berpusu-pusu keluar longkang. Means air tak masuk ke rumah. Ni pada aku major defect.

Lepas tu, kan kita dah buka air beberapa jam, macam kes kami, kat area singki dapur, nampak tiles basah dan ada air menitik. Haaa tu bocor lah tu. Cepat-cepat mark defect.

Lagi, tu je lah so far yang kami check. Haa tu lah lambat lagi update blog. Kan dah lupa. Tapi so far itulah yang major pun.

Oh lagi satu!

6. Pintu dan tingkap
- Try buka semua pintu guna semua kunci yang diorang bagi. Try juga kunci & buka semula. Kot ada kunci yang tak complete.
- Try buka semua tingkap seluas-luasnya. Check ketat atau tak tingkap tu, susah ke idak nak membukanya.
- Check segala jenis cermin yang ada. Pecah ke, retak ke, sumbing ke.

Kalau ada apa-apa lagi tambahan nanti aku update. So far tu je rasanya.

Then lepas defect semua dah settle diorang repair. Barulah kome boleh start nak pasang grille ke, pasang kabinet dapur ke, plaster siling ke apa-apa je lah yang kome nak. Selagi tak settle repair, kalau kome dah buat benda-benda tu takut nanti kontraktor tak nak bertanggungjawab. Kang dia kata kontraktor yang buat itu ini tu yang punya salah. Apa kome nak jawab? Melangut je la.

Sepatutnya kalau ikut S&P, kena settlekan defect tu dalam masa 2 minggu dari tarikh dapat kunci. Eh 2 minggu ke 30 hari aku tak berapa ingat. Tapi boleh lah kome baca S&P tu. Aku tahu kome malas nak membaca ye lah ayat-ayat lawyer ni mana nak faham kan. Eh tapi serius, ada part-part yang memang korang kena betul-betul faham term dia. Tapi tak susah pun.

Contoh, part pampasan sebab kelewatan developer serah vacant possession. Apa kebendanya yeop? Haa tu maknanya kelewatan serah kunci dan milikan kosong. Ada tertulis dalam S&P tu. Ce baca betul-betul.

Dalam tu ada tulis, perjanjian berapa bulan rumah siap bina & serahan kunci & milikan kosong. Selalunya 24 bulan. Dengar-dengar sekarang dah up 36 bulan. Tak pasti. So 24 bulan tu dikira dari tarikh S&P kome tu. Macam kes aku, suppose dapat kunci Disember 2015. Tapi kami dapat Jun 2016. Maka sebenarnya kalau ikut undang-undang developer kena bayar kat kome. Ada calculation dia kang aku cerita sini panjang sangat pula entri ni. Nanti aku buat entri lain.

Ada orang panggil S&P tu SPA. Tak kisah lah apa-apa kome panggil pun.

Ok, itu sahaja part check defect. Nanti aku sambung lagi part tuntutan duit tu. Biasalah manusia ni part-part nak bayar pampasan liat bebenor.

Stay tuned!



23 June 2016

Ambil Kunci Rumah Baru

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Alhamdulillah! Setelah 6 bulan menanti, dapat juga kunci rumah kami, yay! Nadim's Home. ^_^ Kebetulan pula tarikh ambil kunci jatuh masa cuti Nuzul Quran, maka tak perlulah weolls apply cuti khas. I loike~

Mula-mula developer call suruh datang office untuk sign-sign, ambil dokumen semua tu. Lepas tu baru kita ke site (rumah), untuk ambil kunci dari supervisor.

Kat office developer, mereka akan terangkan apa dokumen yang mereka bagi.

Staf office tu siap bagi aku satu fail kosong, dalam masa yang sama aku dah memang bawa siap-siap fail untuk rumah. Segala mak nenek hal ehwal rumah dalam fail tu.

Antara dokumen yang mereka bagi:


Resit bayaran maintenance & utility. Alhamdulillah tak ada apa-apa yang tertunggak. Aku memang particular sikit hal-ehwal duit ni memandangkan aku Menteri Kewangan Kerajaan Nadim. Bayaran ni sebenarnya termasuk bayaran cagaran elektrik & air. Total sebenarnya RM1***.** tapi sebab RM1k tu dia tolak dari duit booking rumah dulu, maka solamat den. Bayor dua ratus lebih je. Maintenance & utility ni kena bayar kat developer untuk 6 bulan sebab 6 bulan pertama, developer yang akan buat kerja-kerja maintenance macam ambil sampah domestik, cuci longkang, potong rumput etc, etc. Aku tak tau untuk daerah lain, tapi kalau Majlis Bandaraya Shah Alam, ginilah ceritanya.




Ni pula resit bayaran cukai tanah. Developer dah bayar untuk 2014, 2015, 2016. Untuk tahun 2017 tu pepandai lah kome ye, yeop? Surat cukai tanah tu dihantar ke alamat surat-menyurat yang biasa uolls guna. Oleh sebab nanti dah pindah sepenuhnya ke Shah Alam, maka kami akan tukar alamat tu nanti. Kena pergi ke Pejabat Tanah sinun kat Bangunan SUK tu. Aih, alamat mengundi pun nak tukar nanti. Boleh undi *** Hahaha! Hidup Selangor! Eh, tetibe.



Resit cukai taksiran. Honestly, aku pun tak tahu apa bondo ni. Nanti aku banyak-banyak bertanya ye. Kami budak baru belajor. Hahah! Ni pun sama, developer dah settlekan untuk tahun 2014, 2015, 2016. Tahun 2017 tu nanti pepandai lah kome.



Ni pula cagaran elektrik. RM250 tunai. Kalau kome nak jual rumah kome tu, boleh lah tuntut semula duit cagaran ni kat TNB ye.



Ni pula cagaran Syabas. RM50 tunaiii~ Hehehe.


Ada lagi dokumen yang diorang bagi. Sijil CCC (dulu orang sebut CF) dengan surat dari arkitek. Semua tu sila simpan bebaik sampai bebila yea. Mana lah tau nanti nak jual rumah, semua tu kena buka balik. Pastu CCC & surat arkitek tu kena attach sekali kalau kome nak buat major renovation contoh extend depan belakang kiri kanan rumah tu. Semua kena submit kat MBSA.

Dah settle sign situ sini dannn jangan lupa pampasan sebab kelewatan developer bagi vacant possession kat kome, maka mari kita ke site (rumah) untuk ambil kunci yada yada yada.

Pasal pampasan tu aku cerita lain hari. Kasi aku settle part ni dulu. Banyak sikit nak cerita kat situ plus tips tips camane nak gertak developer kah kah kah gertak lah sangat.

On the way nak ke rumah, call site supervisor, inform kita nak datang, suruh diorang standby sesiap bentang karpet merah bagai.

Sampai kat rumah, pakcik aku pun dah get ready kat sana untuk sama-sama tolong buat inspection. Yes, ini penting ye tuan-tuan dan puan-puan. Kat dokumen2 tadi pun developer dah siap bagi borang nak tulis apa-apa defect yang kita jumpa.

Lagi cepat buat inspection lagi bagus. Sebab diorang akan buat konsep, siapa submit dulu, diorang akan buat rumah orang tu dulu. Tu yang kami gagah juga buat hari yang sama alang-alang cuti umum walaupun terpaksa hangkut juga dua orang askar tu tolong buat inspection.




Segugus kunci yang kami tunggu-tunggu sekian lama. Alhamdulillah! Masa beli rumah ni, Fateh baru umur 2 bulan. Sekarang dah 3 tahun umur Fateh.

Masa ambil kunci ni, aku tanya Encik H (site supervisor) tu, "Semua ni ke kuncinya?" Dalam hati aku mak aihhh banyaknya kunci, rumah aku setingkat je pun, maapla hakak baru first time beli rumah kah kah kah.

"Haah kak. Ni lah semua kuncinya, ada 7 pintu." 

"Tapi kunci ada 21?"

Hahahaha lembs lah hakak ni. "Tu termasuk kunci spare, kak"

*Malu*




Kemudian Encik H tu hulur benda ni.

"Ni apa pulak?"

"Ni fius kak. Meh saya tunjuk."

Maka kami pergi ke kotak meter TNB.

"Akak kena pasang kat sebelah meter ni. Baru ada elektrik kat rumah. Kalau akak cabut, meter tak jalan. Letrik pun tak jalan."

"Oooo.."



Dah? Ok jom masuk rumah kita check defect satu-satu. Imam masuk rumah dengan my pakcik. Aku kat luar buka meter paip. Nak penuhkan dulu tangki. Senang nak check kebocoran dan air masuk ke idak.

Apa list defect yang perlu di-check? Macam kena buat entri lain je ni. Bahahah!




Dah settle check defect. Maka isi dalam borang & bagi terus kepada supervisor. Sementara urusan check menge-check sempat lah terjumpa beberapa bakal jiran, sempatlah bertegur sapa dan bertukar nombor telefon. Ewah!

"Rumah awak kat mana?"

"Kat belakang tu je.."

"Oooo.."

"Rumah abang ni pulak kat mana?"

"Kat lorong sana tu.."

"Oooo.."

Dan kami suami isteri sempat juga kenal pasti jiran yang bakal dicalonkan sebagai ketua kampung!

Bahahah!

Ok bye. Nanti aku sambunng lagi.

Tata!