Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

30 April 2017

5 tahun pertama kami

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

5 tahun.

Orang kata fasa 5 tahun pertama adalah fasa struggle. Masing-masing baru nak kenal sifat masing-masing. Dan dah pasti bila dah sebantal, baru kita nampak true colour pasangan.

Alhamdulillah dalam 5 tahun ni, Allah rezekikan kami dengan 3 anak, penyejuk mata, penenang jiwa.

Dalam 5 tahun juga, sedikit demi sedikit kami belajar untuk saling memahami, kami belajar untuk berkomunikasi.

Kadang gembira, kadang gaduh. Itu normal.

Pada aku, dalam masa 5 tahun ni, ujian paling berat adalah bila suami diberhentikan kerja kerana keadaan kewangan syarikat. Aku rasa masa tu saat paling bawah dalam hidup aku dalam tempoh kami berkahwin. Aku kena kuat untuk suami. Dalam masa yang sama aku sedang mengandung anak ketiga kami. Berkali-kali aku muhasabah diri, apa yang sedang Kau tunjukkan ya Allah. Aku betul-betul buntu.

Tapi itulah, sebagai isteri, aku kena kuat untuk suami. Dan aku rasa setiap ujian yang berlaku sangat-sangat mematangkan kami. Mengajar kami bertindak dengan rasional, mendidik jiwa lebih sabar.

Di depan sana masih banyak ujian, yang aku sendiri tak terbayang apa akan mendatang.

Semoga kami sentiasa kuat menempuh semua badai. Semoga kami sentiasa ingat ikatan sah yang dilafaz, sumpah yang diangkat, 5 tahun yang dulu.

Untuk suami, terima kasih sebab terima diri ini seadanya. Walau sangat banyak kekurangan, tapi kita janji, kita perlu saling melengkapi, right? Terima kasih sebab banyak berkorban, walaupun kini kita tak sesenang dulu dari segi material, tapi jiwa lebih tenang.

Semoga kita kuat bersama sampai syurga. Aminn..

03 March 2017

My New Morning Routine

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Well, hello blog! I miss you so much! Dah berapa bulan tak menulis kat sini. Janji tinggal janji. Sudahlah Nadia, sudahlah. Usah lah berjanji pelesu lagi.

Kadang sebenarnya menulis ni satu terapi jiwa.

Bila rasa stress, tangan laju je menaip. Tapi kena hati-hati sebab kalau tak kontrol, nanti ter-maki-hamun dalam blog. Terus mencemarkan kesucian blog.

Eheh.

Fateh dah masuk tadika sejak Januari. Tak awal sangat masuk tadika?

Relaks. Bukan nak suruh dia struggle belajar gila-gila macam nak ambil SPM esok. Hahahah. Hanya sebab, harga nurseri & harga tadika tu sama. Maka, mari kita masuk tadika. Aktiviti lebih banyak.

Tu je sebabnya.

Bila anak dah masuk tadika, bermulalah rutin berbeza setiap pagi. Kalau dulu, angkat je dia tengah tidur tu, masuk kereta. Sampai nurseri pun masih tidur, ibu ayah dah say goodbye. ๐Ÿ˜ข

Sekarang, kena bangun awal pagi, mandi, gosok gigi, siap pakai uniform, then pergi sekolah. Alamak, anak ibu dah besar.

Cabaran hari pertama masuk sekolah, mestilah untuk kejut dia bangun pagi-pagi dan mandi! ๐Ÿ˜… Yelah, mana pernah bangun pagi buta selama ni. Tiba-tiba kena bangun 5.30 pagi, mandi dan bersiap.

Hari pertama, dia masih ok. Sebab malam tu dah bagitau banyak kali, esok sekolah, esok sekolah, esok sekolah. Dia pun nampak excited nak pergi sekolah.

Minggu seterusnya dia dah start pandai merengek, tak nak mandi. Siap memilih, taknak ayah mandikan, nak ibu mandikan. Atau sebaliknya.

Minggu seterusnya lagi, tak nak bangun. Tak nak mandi, tapi nak pergi sekolah. ๐Ÿ˜‘

Sampai saat ini, Fateh masih liat nak bangun.

Tapi kali ni dia ada trick.

"Fateh, bangun. Jom mandi. Kita kena siap ni." aku cuba kejut dia.
"Ibu pergilah mandi dulu..." kata Fateh sambil mata masih terpejam.
"Ibu dah mandi, Fateh seorang belum mandi."
Fateh pandang sekeliling. Tengok ayah dia tak ada. "Mmm... Fateh tunggu ayah. Ayah siap mandi, lepas tu ayah mandikan Fateh." Dan dia sambung ๐Ÿ˜ด ๐Ÿ˜ด ๐Ÿ˜ด ๐Ÿ˜ด ๐Ÿ˜ด

๐Ÿ˜ช ๐Ÿ˜‘

Macam mana uolls bangunkan anak uolls?

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

31 December 2016

End of 2016

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

MasyaAllah.. rasa sekejap sangat 2016 ni. Tengok-tengok alamak ada 5 entri je untuk 2016? Teruk perangai komeee...

Tapi ada lagi ke orang rajin baca blog sekarang? Yelah sekarang orang duk ligat main social media yang lain macam Instagram, Twitter, apa lagi? Terasa tua sangatlah pulak kan. Tak apa lah, blog ni pun kadang ada juga benda penting yang tercatat.

Contoh, rawatan steam percussion.

Dan entri paling tinggi view untuk 2016, entri ambil kunci rumah baru.

Kadang-kadang blog ni bagus juga untuk share tips & review. Kita pun kadang duk baca review dari blog orang lain juga kan kalau nak survey serba-serbi.

Tapi tu la, kalau dapat blogger sendu macam aku ni, memang tak membantu sangatlah pun kan. Hahaha.

To sum my 2016,
Start dengan penyesuaian diri selepas beranak dua. Melor dah mula pandai jalan masa umur 9 bulan! Awai bebenor. Abang Fateh pun berjalan masa umur 15 bulan tehehehe.

Now dah berlari dah pun. Tak larat nak mengejor. Minta tolong Abang Fateh yang kejor.

Lepas tu, mulalah journey kami berdikit-dikit untuk masuk rumah baru. Jujur kami habis hampir RM20 ribu untuk kos basic macam grille, kabinet dapur, lampu, kipas, wiring tambahan, piping tambahan, perabot basic, peralatan rumah basic, peralatan dapur basic, peti ais, mesin basuh... pheww.. kalah duit belanja kahwin. So sesiapa nak masuk rumah baru lepas ni, get ready, guys!

Then, nak dekat penghujung 2016, kami terima dua berita yang mengejutkan.

Satu berita baik. Satu berita kurang baik.

Berita baik, aku mengandung anak ketiga. MasyaAllah, Allah murahkan rezeki anak kat kami.

Berita tak baik, Imam terpaksa berhenti kerja sebab masalah syarikat beliau. Hampir 90% staf diberhentikan / ditamatkan kontrak.

Jadi, kami masuk tahun baru dengan keadaan separa gembira. Haha boleh eh separa gembira.

Kami redha, setiap yang berlaku, ada hikmah. Walaupun rasa patah sebelah kaki, tapi, kami cuba untuk bertahan. Biarpun sebiji telur kongsi berempat kehkehkeh.

Semoga tahun 2017 dapat dihadapi dengan tenang dan kuat!

Aminnn...