Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

23 June 2016

Ambil Kunci Rumah Baru

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Alhamdulillah! Setelah 6 bulan menanti, dapat juga kunci rumah kami, yay! Nadim's Home. ^_^ Kebetulan pula tarikh ambil kunci jatuh masa cuti Nuzul Quran, maka tak perlulah weolls apply cuti khas. I loike~

Mula-mula developer call suruh datang office untuk sign-sign, ambil dokumen semua tu. Lepas tu baru kita ke site (rumah), untuk ambil kunci dari supervisor.

Kat office developer, mereka akan terangkan apa dokumen yang mereka bagi.

Staf office tu siap bagi aku satu fail kosong, dalam masa yang sama aku dah memang bawa siap-siap fail untuk rumah. Segala mak nenek hal ehwal rumah dalam fail tu.

Antara dokumen yang mereka bagi:


Resit bayaran maintenance & utility. Alhamdulillah tak ada apa-apa yang tertunggak. Aku memang particular sikit hal-ehwal duit ni memandangkan aku Menteri Kewangan Kerajaan Nadim. Bayaran ni sebenarnya termasuk bayaran cagaran elektrik & air. Total sebenarnya RM1***.** tapi sebab RM1k tu dia tolak dari duit booking rumah dulu, maka solamat den. Bayor dua ratus lebih je. Maintenance & utility ni kena bayar kat developer untuk 6 bulan sebab 6 bulan pertama, developer yang akan buat kerja-kerja maintenance macam ambil sampah domestik, cuci longkang, potong rumput etc, etc. Aku tak tau untuk daerah lain, tapi kalau Majlis Bandaraya Shah Alam, ginilah ceritanya.




Ni pula resit bayaran cukai tanah. Developer dah bayar untuk 2014, 2015, 2016. Untuk tahun 2017 tu pepandai lah kome ye, yeop? Surat cukai tanah tu dihantar ke alamat surat-menyurat yang biasa uolls guna. Oleh sebab nanti dah pindah sepenuhnya ke Shah Alam, maka kami akan tukar alamat tu nanti. Kena pergi ke Pejabat Tanah sinun kat Bangunan SUK tu. Aih, alamat mengundi pun nak tukar nanti. Boleh undi *** Hahaha! Hidup Selangor! Eh, tetibe.



Resit cukai taksiran. Honestly, aku pun tak tahu apa bondo ni. Nanti aku banyak-banyak bertanya ye. Kami budak baru belajor. Hahah! Ni pun sama, developer dah settlekan untuk tahun 2014, 2015, 2016. Tahun 2017 tu nanti pepandai lah kome.



Ni pula cagaran elektrik. RM250 tunai. Kalau kome nak jual rumah kome tu, boleh lah tuntut semula duit cagaran ni kat TNB ye.



Ni pula cagaran Syabas. RM50 tunaiii~ Hehehe.


Ada lagi dokumen yang diorang bagi. Sijil CCC (dulu orang sebut CF) dengan surat dari arkitek. Semua tu sila simpan bebaik sampai bebila yea. Mana lah tau nanti nak jual rumah, semua tu kena buka balik. Pastu CCC & surat arkitek tu kena attach sekali kalau kome nak buat major renovation contoh extend depan belakang kiri kanan rumah tu. Semua kena submit kat MBSA.

Dah settle sign situ sini dannn jangan lupa pampasan sebab kelewatan developer bagi vacant possession kat kome, maka mari kita ke site (rumah) untuk ambil kunci yada yada yada.

Pasal pampasan tu aku cerita lain hari. Kasi aku settle part ni dulu. Banyak sikit nak cerita kat situ plus tips tips camane nak gertak developer kah kah kah gertak lah sangat.

On the way nak ke rumah, call site supervisor, inform kita nak datang, suruh diorang standby sesiap bentang karpet merah bagai.

Sampai kat rumah, pakcik aku pun dah get ready kat sana untuk sama-sama tolong buat inspection. Yes, ini penting ye tuan-tuan dan puan-puan. Kat dokumen2 tadi pun developer dah siap bagi borang nak tulis apa-apa defect yang kita jumpa.

Lagi cepat buat inspection lagi bagus. Sebab diorang akan buat konsep, siapa submit dulu, diorang akan buat rumah orang tu dulu. Tu yang kami gagah juga buat hari yang sama alang-alang cuti umum walaupun terpaksa hangkut juga dua orang askar tu tolong buat inspection.




Segugus kunci yang kami tunggu-tunggu sekian lama. Alhamdulillah! Masa beli rumah ni, Fateh baru umur 2 bulan. Sekarang dah 3 tahun umur Fateh.

Masa ambil kunci ni, aku tanya Encik H (site supervisor) tu, "Semua ni ke kuncinya?" Dalam hati aku mak aihhh banyaknya kunci, rumah aku setingkat je pun, maapla hakak baru first time beli rumah kah kah kah.

"Haah kak. Ni lah semua kuncinya, ada 7 pintu." 

"Tapi kunci ada 21?"

Hahahaha lembs lah hakak ni. "Tu termasuk kunci spare, kak"

*Malu*




Kemudian Encik H tu hulur benda ni.

"Ni apa pulak?"

"Ni fius kak. Meh saya tunjuk."

Maka kami pergi ke kotak meter TNB.

"Akak kena pasang kat sebelah meter ni. Baru ada elektrik kat rumah. Kalau akak cabut, meter tak jalan. Letrik pun tak jalan."

"Oooo.."



Dah? Ok jom masuk rumah kita check defect satu-satu. Imam masuk rumah dengan my pakcik. Aku kat luar buka meter paip. Nak penuhkan dulu tangki. Senang nak check kebocoran dan air masuk ke idak.

Apa list defect yang perlu di-check? Macam kena buat entri lain je ni. Bahahah!




Dah settle check defect. Maka isi dalam borang & bagi terus kepada supervisor. Sementara urusan check menge-check sempat lah terjumpa beberapa bakal jiran, sempatlah bertegur sapa dan bertukar nombor telefon. Ewah!

"Rumah awak kat mana?"

"Kat belakang tu je.."

"Oooo.."

"Rumah abang ni pulak kat mana?"

"Kat lorong sana tu.."

"Oooo.."

Dan kami suami isteri sempat juga kenal pasti jiran yang bakal dicalonkan sebagai ketua kampung!

Bahahah!

Ok bye. Nanti aku sambunng lagi.

Tata!

12 May 2016

MRI ketiga dan Nerve Root Block for Slipped Disc (Part 1)

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Bulan Februari lepas, ye ye dah bulan Mei baru nak up cerita bulan Februari apa dah basi baru nak up. Pastu style update sebulan sekali.

Sigh.

Oh sebelum tu, 3 - 6 Mei 2016 lepas Melor warded lagi kat Pusrawi. Isu yang sama. Bronchio Pneumonia ke Broncho Pneumonia tah macam tu lah lebih kurang bunyinya. Dia memang laju je la nak kena batuk selsema lagi-lagi musim panas lit-lit ni.

Patah balik cerita pasal MRI tadi.

Ini MRI aku yang ketiga.

Sakit belakang ni makin menggila selepas bersalin Melor. No, don't get me wrong. Aku langsung tak salahkan anak-anak aku atas penyakit yang mendatang. Penyakit itu ujian. Setiap orang ada ujian yang tersendiri. Dan ini bahagian aku.

Bila sakit tu makin menggila, maka doktor sarankan untuk aku buat MRI semula sebab last MRI aku, tahun 2011. Ni dah kahwin, dah keluar pula dua orang anak, agak-agak camane keadaan slipped disc aku tu ya?

MRI kat PPUKM pun bukanlah murah mana, tapi tak ada lah terlalu mahal. Total masa tu RM689.++ sen sen berapa aku lupa. Begitulah harganya.

MRI tu apa?

MRI tu, ni aku tolong google gambar.


Sebelum MRI, aku kena puasa beberapa jam. Sebab nanti kalau tak puasa, apa yang diorang nampak hanyalah mee goreng, nasi goreng atau kuetiaw goreng yang kumakan pagi tadi. Bahahaha ok, tak lawak.

Aku pun tak tahu apa sebab kena puasa sebelum MRI tu. Sorry, lupa nak tanya kat abang jaga kaunter tu.

Takut tak masuk dalam terowong tu?

Gaya macam sereemmm je kan. Tapi tak ada apa pun. Lepas giliran sampai, kita diminta tukar baju yang sesuai untuk buat MRI. Macam nak buat x-ray, kena buka semua, segala besi, emas semua kena buka. Pakailah sehelai kain tu, ikat tali di belakang. Haa yang ni pepandai la kome google sendiri. 

Ada cerita di sebalik baju ni. Tapi aku dah cerita panjang lebar kat facebook. Nanti aku cerita semula kat sini deh?

Lepas dah siap salin pakaian, maka kita perlu baring kat mm papan yang putih tu. Apa nak panggil pun tak tahu. Telinga diberikan headphone sebab bunyi magnetic resonance tu amatlah kuat. Dan tangan akan diberikan satu suis untuk kau tekan in case kau tersesak nafas dalam terowong tu atau kau rasa takut atau kau rasa tak selesa.

Dah siap baring, jangan bergerak. Dah macam polis, angkat tangan dan jangan bergerak! Gitu Gerak-gerak Khas. Papan putih tu akan perlahan-lahan masuk dalam terowong. Lepas tu papan tu berhenti. Terowong tu muat-muat je badan kome. Kalau kome rasa takut, jangan risau, kat tangan tadi ada dibagi suis button emergency in case kome rasa tak boleh nak bernafas dalam tu. Kalau semua ok, prosedur MRI dimulakan.

Masa tu kau akan dengar bunyi dong dong dong dong macam bunyi gong bertalu-talu rasa macam nak menyambut ketibaan Agong pula eh ketibaan Agong palu gong ke? Whatever lah tapi nama pun magnetic resonance, boleh bayang tak macam mana bunyi basketball bouncing tak berhenti? Haa macam tu lebih kurang. Nak lebih spesifik, mengkome semua boleh google.

Eh, cerita pasal MRI je dah panjang karangan aku belum masuk nerve root block.

Aku tu la, jarang update blog. Pastu bila dah start menaip tak nak pula berhenti. Tak tahu apa penyakit. Tapi nak tak nak kena berhenti juga ye dak? Kang bosan pula mengkome baca panjang-panjang.

Baiklah aku habiskan sikit pasal MRI ni.

Lebih kurang dekat sejam camtu kot aku duduk dalam terowong ni. Bila dah settle, perlahan-lahan kau akan dikeluarkan dari terowong itu.

Dan boleh lah bye bye akak tu dan tunggu je lah result MRI kome nanti kat doktor. Itu kalau kat PPUKM lah.

Nanti aku update pula apa kata doktor yang membawa kepada minor procedure, nerve root block.

Stay tune!

11 March 2016

Work Trip and Handling Expressed Breastmilk

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Tips sesaje entri sekarang ni.

Ajet-ajet profesor serba tahu. Hehe.

Takde lah.. perkara yang baik, wajar dikongsi bersama. Tak gitchuw?

Kebelakangan ni banyak kali pula aku kena travel ke Kuching. Work trip lah yang pasti. Saje-saje trip ada lah satu kali hari tu. Kalau bertambah lagi duit boleh lah tambah lagi saje-saje trip.

Selalunya work trip aku hanya day trip. Pergi dengan flight paling awal dalam pukul 7 pagi camtu, pastu pukul 4 petang terbang semula pulang ke KL. Sebab? Ada babies. 2 orang babies yang tak boleh tinggal. Kalau tinggal nanti Imam garu kepala. Nak bawa sama I is tak berapa nak mampu belikan tiket flight.

Selalunya kalau day trip ni aku tak risau sangat isu EBM. Sebab selalunya aku bawa 3 ice pack yang betul-betul beku, lepas tu tabur garam sikit dalam cooler bag tu. Dari pukul 4.30 pagi aku keluar rumah, sampai rumah semula dalam 7 malam selalunya masih bertahan.

Tapi baru-baru ni aku kena bermalam lah pula. Maka tinggal lah anak-anak bersama ayah.

Sobb!

Jadi bagaimana cara nak handle EBM (susu perahan)?

Pertama
Pastikan bilik hotel yang anda tinggal tu ada freezer.

Kalau nan hado cemano?

Haaa ni yang aku biasa buat untuk beberapa kali trip aku tinggalkan anak-anak.

Aku simpan kat kitchen hotel.

Bagi susu siap icepack, label kan dengan number bilik korang. Lebih senang, letak dalam satu plastik icepack, satu lagi EBM. Icepack pergi suruh diorang letak tempat beku. EBM letak kat chiller.


Kedua
Ambil semua susu dan icepack pada masa yang korang agak-agak lagi 8 jam akan sampai rumah. Macam aku, bajet sampai rumah pukul 8 malam, so pukul 12 tengahari sebelum check out tu baru aku ambil susu kat kitchen hotel.

Ada sesetengah kes yang kena check out awal, lepas tu dah bye bye hotel tu tak singgah dah. Ada cara camane nak retain susu tu sejuk. Baca seterusnya...


Ketiga
Lepas dah ambil susu tu, balut ice pack bersama susu-susu dengan napkin. Balut kemas-kemas. Nak tabur garam dalam balutan tu pun boleh. Then susun dalam cooler bag.

Susun lagi beberapa icepack kat luar balutan tu. Untuk trip 3 hari 2 malam biasanya aku guna 6 icepack.

Tabur garam sekeliling cooler bag. Banyak mana garam? Depends volume beg korang. Biasanya aku letak satu sudu besar untuk cooler bag saiz biasa yang boleh isi 6 icepack dan susu around 40-60oz.


Dah lepas tu boleh la naik flight dengan senang hati. Sepanjang pengalaman aku, kalau buat camni insyaAllah boleh tahan 12-16jam.

Ada satu lagi korang boleh try beli techni sheet. No need icepack.


Tata and selamat mencuba! ^_^v