Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

27 May 2020

70 kg and what to do?

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Simpan sini untuk memori.

Aku macam dah lamaaa sangat tak timbang berat sendiri. Last timbang was 62kg. Masa tu baru wean off Hamzah. Lebih kurang bulan Ogos 2019. Sejak tu aku perasan berat naik mendadak. Cincin dah tak muat, ada beberapa baju pun dah tak muat. Masa trip kat Penang pun, terpaksa minta pinjam baju Usu sebab apa baju pun tak muat dah. Hahahaha. Masa tu tak berani lagi nak timbang berat. Maybe dalam 65kg je kottt aku fikir.

Sekali, awal Januari, try timbang, Allahuuuu 69.5kg! Ini tak boleh jadi. Teruk sangat dah ni. Dah la slipped disc, ankle pun injured. Dengan berat macam ni, posibiliti sakit bertambah teruk amat tinggi.

Maka cuba la beberapa tips. Air gula, aku memang sejenis yang tak minum manis-manis sangat. Suku-suku-separuh tu la yang aku ikut. Lepas tu try kurangkan makan. Tapi kesannya, badan menggigil, nak pitam, lepas tu ada one time beberapa kali muntah sebab badan macam berangin. Stress nya rasa masa tu. Pastu Imam cakap, tak payah lah buat macam tu, lagi memudaratkan diri. Makan je la macam biasa.

Camne nak kurus, dapat suami support suruh makan camni? Hahahah.

Raya hari tu try timbang lagi sekali. 70kg. Hahahaha. I think I need to do something. Sebab badan pun cepat mengah. Senang semput. Buat terawih 8 rakaat pun macam nak pengsan. I really need to do something!

Cerita kat ibu & adik-adik. Nak buat exercise, awak sakit kaki, sakit pinggang. Exercise macam mana yang boleh dibuat untuk orang macam ni? Bila tengok Google, semua exercise melibatkan pinggang, kaki. Mahu pengsan mak nakkk!

Ira suggest minum greentea & lemon. Tapi Eno kata itu untuk detox. Ibu suggest blend peria & epal hijau, minum. Aku tak kisah dah peria tu pahit ke apa, yang penting kena kurangkan berat tu untuk kesihatan sendiri. Doktor pun pernah pesan, berat badan aku tak boleh lebih dari 60kg. Kalau tak, aku senang sakit.

So as soon as yesterday, aku try minum peria. Hasil carian Google, peria adalah sayuran yang sangat tinggi fiber. Hasil carian Google juga untuk kurangkan berat dan tinggikan semula metabolisme badan, kena makan makanan yang tinggi serat. Berat aku mencanak naik lepas wean off Hamzah. Lagipun faktor umur juga kan. Metabolisme badan mula menurun.

Maka lepas minum jus peria malam tadi, pagi ni tak tahu berapa kali dah pergi toilet. Aku try juga completekan semula minum air masak 3 liter sehari. Dulu masa menyusu, 3-5 liter sehari tu senang je. Sekarang macam bercinta nak habiskan 3 liter air masak.

Well, let's try and see how it goes! Pray for me. :-)

29 April 2020

COVID-19, MCO and here is my babbling

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

One for memory this one.

It has been 43 days since Malaysia started implementing Movement Control Order. Semuanya bermula hujung tahun lepas, aku ternampak pos kat instagram, tentang Novel Coronavirus. Masa tu macam, eh apakah ini? Tapi masa tu buat tak tau lagi sebab benda tu berlaku kat China. So macam ignorance sikit.

Tak lama lepas tu, around Feb 2020 kalau tak silap, Malaysia menerima kes pertama, dari pelancong China. Masa tu ramai marah sebab Malaysia masih menerima pelancong dari China walaupun kat China virus ni dah tersebar luas. Masa tu China dah start lockdown. Aku ada meeting kat Johor around Feb ke Jan tak ingat. Masa tu dalam flight penuh orang China, you can easily differentiate kott China Tanah Besar dengan Cina Malaysia. Slang pun jauh beza. Most of them was wearing face mask.

Masa tu aku dengan team-mate dah cuak dah. Selamat ke kita dalam flight ni? Dah la dari nak ke Johor. Lepas tu petang balik KL dari Johor. Ramai pelancong China datang dari Singapore. Hahahah. Kau nampak tak jauh mana pemikiran aku pergi.

Alhamdulillah, hari ni statistik kes Covid-19 di Malaysia dah tunjuk trend penurunan. Tapi tak boleh nak happy sangat. China baru isytihar bebas Covid-19 dalam awal Apr, now ada beberapa bandar start lockdown semula. This virus senang sangat berjangkit. Mula kata dlaam tempoh 14 hari je dia boelh hidup atas permukaan, kajian baru kata maybe antara 14 hari ke 30 hari boleh hidup in certain surface. That is how bad is the virus.

Aku cuba nak sedapkan hati. Cuba anggap macam virus selsema atau batuk biasa. Pun senang berjangkit kalau kita bersin dan batuk suka-suka hati, tapi virus tu tak menyebabkan sebarang perkara yang kritikal.

Ahhh ni cara nak sedapkan hati. Sebab aku rasa cepat sangat panik sekarang ni. At least this thought made me feel a bit calm.

Sekarang tengah Ramadan. Selalunya kami berterawih di masjid. Tapi sekarang tak boleh buat semua tu. Raya pun nampak macam raya sendiri-sendiri je ni.

Bisnes kami pun ada sedikit impak. Aku tak boleh keluar mengajar macam biasa. Kedai-kedai yang letak aiskrim pun kami tak boleh masuk untuk restok aiskrim. Bergantung delivery ke rumah je sekarang. Alhamdulillah rezeki Allah bagi, banyak juga delivery dalam tempoh PKP ni. Ramai orang kat rumah kannn. Hehehe.

PKP = Perintah Kawalan Pergerakan
MCO = Movement Control Order

I hope semua ni akan berakhir tak lama lagi. Bumi akan kembali selamat, segalanya kembali seperti sedia kala. Semua orang boleh bertebaran mencari rezeki seperti biasa.

Dan kita semua bebas dari sebarang wabak berbahaya. Aminn.


18 October 2019

Hello, Ticer Nadia

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Kelas cancel, maka ada sedikit masa nak membebel kat sini.

Bila kali terakhir update blog? Februari 2019.

Banyak perkara berlaku dalam hidup. Turun, naik, tergolek, menggolek.

Sejak hujung Februari dah galas gelaran baru, Ticer Nadia.

Sekarang dah ada dekat 10 orang student. Yes, I really enjoy it! Memang dari dulu suka jadi cikgu, tapi tak berkesempatan nak jadi cikgu.

Lepas matrik, apply UPU. Pilih degree pendidikan tapi pilihan keempat. Entah apa yang hadap sangat dengan remote sensing masa tu. Kahkahkah.

Apply degree pendidikan di UTM. Subjek apa, tak ingat. Sama ada Kemahiran Hidup atau Kimia. Dapat shortlisted untuk interview di UTM, KL. Lepas interview, sempat tanya panel, "berapa peratus peluang saya?". Panel hanya ketawa, "kita pun tak tahu nak jawab macam mana. Silap sikit awak apply pada pilihan keempat. Kalau pilihan pertama, kita jumpa di fakulti pendidikan nanti."

Aahhh. Masa tu rasa macam... kenapa laa aku tak buat pilihan pertama?

Tak apa lah. Tak ada benda nak sesal. Semua ada hikmah.

Lepas grad, apply Teach for Malaysia. Masih berharap untuk jadi cikgu! Masa tu TfM baru lagi. Baruuu sangat. Dapat shortlisted juga. Dan interview by call. Tapi entah macam mana itulah satu-satunya interview yang lidahku kelu, terkunci, tak boleh nak jawab soalan panel dengan lancar.

Sighhh...

Tapi sekarang alhamdulillah, ada hikmah. Lepas umur 32 tahun baru dapat jadi cikgu rupanya. Walaupun private home tutor, tapi still, bersyukur, seronok, excited etc etc etc baaanyak tak dapat nak gambarkan.

Melor dah bising nak main masak-masak. Jumpa lagi.. mm beberapa bulan akan datang.

Daaaa... ;)