Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

31 May 2012

Sungguh Aku Tak Faham dengan PTPTN!

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

huh, tak tau nak me'nada'kan entri ni dengan nada apa. sedih? gembira? menyampah? tah pape.

just look at this screen shot. emel ini bertarikh 18 November 2010. lebih kurang setahun setengah yang lepas.


siap kata TIDAK AKAN DIPERTIMBANGKAN lagi tu. 

saya apply pertukaran sistem dari 3% ke 1% tu masa awal sistem tu diperkenalkan. kalau tak silap beberapa bulan lepas kerja around Julai 2010 ke Ogos 2010 camtu.

lepas tu dapat emel macam dalam screen shot tu pada 18 Nov 2012.

saya call PTPTN masa tu. dengan harapan permohonan tukar 3% ke 1% tu dipertimbangkan. tapi pihak PTPTN kata,

"maaf cik. permohonan cik tak dapat dipertimbangkan. sebab cik menukar penaja pada semester ketiga. cik dikira melanggar perjanjian dan cik tak boleh tukar ke sistem ujrah."

ok, fine. 

dah berhutang, kena lah bayar, kan? lagipun tanpa PTPTN, siapalah saya. *sarkastik*

saya pun malas lah nak buat rayuan ke hape ke sebab sepanjang belajar kat UTM dulu dan menjadi pembantu dalam urusan PTPTN mahasiswa baru, saya dah amat masak dengan perangai pihak PTPTN. muak dah nak call, muak nak merayu, nak bercakap pun muak. apa lagi sekarang ni tengah mual-mual mahu saya termuntah depan laptop ni. tiap-tiap tahun ada problem. lemas.

saya terus lupakan hasrat nak tukar ke sistem ujrah. lantaklah 3% pun 3% lah. ye, saya tahu tiap bulan bayar pun macam tak bayar. hutang yang RM10,500 tu tiba-tiba tengok penyata terakhir tahun 2011, 

RM11,+++

erk?

mana datang lagi RM1+++ tu? padahal tak pernah skip bayar tiap-tiap bulan since 2008 wooo. allocate sikit duit JPA semata-mata untuk bayar PTPTN.

entahlah. sampai pencen pun belum tentu habis bayar PTPTN. kalah bayar kereta & rumah.

lalu saya melupakan hasrat tukar ke sistem ujrah tu.

then tiba-tiba dapat emel ni pula. 19 Mei 2012... 2012 ok?




pulak? apa? berjaya ditawarkan?

ni kira kes penghargaan sebab akulah-pembayar-tegar-even-ko-taknak-bagi-aku-sistem-ujrah-tu-pun-aku-still-bayar-PTPTN-tiap-bulan?

ke?

ke sebab dah nak dekat pilihanraya?

ke memang sekarang semua dibagi sistem ujrah tapi saya yang tak update berita semasa?


selepas 2 tahun... dari saya cik, sekarang dah puan. *eh tiba tiba*


terima kasihlah PTPTN. saya tak tahulah kenapa tiba-tiba dulu kata TIDAK AKAN DIPERTIMBANGKAN sekarang tiba-tiba bagi surat tukar perjanjian ke sistem ujrah.


tak faham.




Yang Masih Setia Bayar PTPTN sampai sekarang,
Puan Nadia Havez

Kahwin dan Kewangan Selepas Kahwin

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

kalau di blog yang satu lagi saya bercerita all about wedding, jadi di blog ini, saya nak kongsi tentang marriage. which is lagi BESAR dari wedding. dan kadang-kadang, selalunya pasangan yang merancang berkahwin, terlepas pandang sikit.

mujur suami adalah seorang yang berpandangan jauh. dari sebelum kahwin saya dah nampak beliau macam tu.

1. Kumpul Duit
kami start kumpul duit sejak bulan januari 2012. eh eh tu saya seorang je. encik suami dah laaaama start kumpul duit. dan beliau memang seorang yang sangat tegas menyimpan duit. dapat gaji aje, perkara pertama yang dibuat adalah simpan separuh dari gaji beliau. 


mujur juga masa tu saya tengah sangat sibuk dan boleh OT berjam-jam. alhamdulillah tu namanya rezeki. 


2. Mesin Basuh
bulan februari saya beli mesin basuh. kebetulan akak se'ofis' beli juga. so beli sama-sama. tapi saya minta orang tu deliver mesin basuh saya lepas 1 Mei.


3. Rumah Sewa
kami start cari rumah pertengahan februari. dah mula google dalam mudah.my. saya tolong google aje. encik suami yang pilih, deal dan decide. 


hujung mac kami dapat rumah sewa. lama kan? rumah kat kl ni memang susah nak cari yang affordable dan selesa. bayar duit booking (sebulan sewa) 


4. Peti Sejuk
serentak itu encik suami beli peti sejuk. pun kami minta deliver after 1 mei. kami bayar semua ini dengan duit OT kami berdua. 


itu sahaja barang yang kami beli buat permulaan. barang elektrik lain kami tangguh lepas kahwin. sebab orang kata nanti akan dapat baaaanyak hadiah kahwin. kalau dapat hadiah kahwin nanti dah terdouble. tak best lah macam tu.

tapi encik suami kata jangan berharap orang nak bagi hadiah.

saya kata, tunggu saja.

di samping itu kami masih ada baki duit. back up kalau-kalau tak dapat hadiah kahwin yang berupa barang-barang elektrik keperluan untuk rumah.


5. Deposit Rumah Sewa
lepas sahaja kami menikah, tuan rumah call minta deposit 2 bulan dan deposit elektrik & air. menggelabah kami sebab dah lah baru je sudah akad nikah! encik suami jumpa tuan rumah sebelum maghrib. mujur juga kami main kutu. erk, bukan kutu kat rambut tu. dan bulan itu adalah giliran encik suami dapat duit kutu. kami bayar deposit rumah dengan duit kutu.


bersangka baik itu bagus juga sebab kami memang dapat baaanyak hadiah kahwin. hehe. mujur tak beli apa-apa barang elektrik lagi.


6. Kelengkapan Pembersihan
4 hari lepas menikah, kami masih di rumah ibu saya. encik suami ke rumah kami untuk membasuh rumah. plus beli kelengkapan untuk bersihkan rumah. mop, semua jenis pencuci, penyapu, berus, kain lap, tong sampah dan lain-lain kelengkapan yang perlu.

esoknya, mesin basuh sampai. plumber pun sampai nak repair paip di bilik air dan adjust tekanan air. oh ya, rumah kami tingkat 11. kami macam blur nak pasang mesin basuh tu. mujur plumber tu tolong sama. haha! epic! seronok bila sama-sama tak tahu dan mula belajar, belajar hidup bersama.


7. Hadiah Kahwin
kami dapat hampir semua keperluan asas dapur. set pinggan mangkuk, set cawan, set gelas & jug, rice cooker, blender multi-function, coffee-maker, oven, thermos, kettle, iron, cermin dinding, jam dinding, frame, set pisau, set senduk, set periuk, cadar & comforter, banyak lagi yang membuat saya tersenyum tengok dapur saya. ibu ayah hadiahkan katil, tilam, dapur gas dan kuali. kami hanya tinggal beli tong gas. 


8. Tong Gas
pasal tong gas tu, saya baru tahu rupanya tong gas tu kena beli. itu pun encik suami yang bagitau. kami sampai gaduh-gaduh manja (alohh alohh alohh), tong gas punya pasal. 


saya kata, "ibu beli gas dalam belas-belas ringgit aje, nape abang kata harga dia dekat RM80?"


"iye, yang belas-belas ringgit tu gasnya. tongnya kena beli.."


"aik? kenapa pula kita kena beli tong? tong tu kan nanti kalau beli gas baru, diorang ambil semula?" *blurr*


serius saya tak tahu kena beli tong!


9. Langsir
buat permulaan, saya pinjam langsir ibu dulu. wahaha. tapi ibu dah mesej tadi, sila beli kain langsir dan datang rumah ibu, belajar jahit langsir!

hadoi lah.

tu lah, dulu masa bujang-bujang tak mahu belajar menjahit. sekarang dah susah.


Yang kena belajar menjahit langsir hujung minggu ni,
Puan Nadia Havez

30 May 2012

Saya Macam Tak Ada Kening Hewhewhew

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

hai semua!



erkk..

bandingkan dengan ini,


dan ini,



make up mana yg lebih ok?


my husband prefer this one,


tak ada make up katanya, lebih manis.


sungguh tak menjawab soalan.


xoxo,
Puan Nadia Havez

23 May 2012

Hentikan Spekulasi

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

saya ada simptom yang macam ini-


  • loya 
  • mulut penuh dengan air liur
  • kerap pening dan sakit kepala
  • perlukan benda masam untuk hilangkan loya
  • kerap letih
  • badan panas tapi tak demam


dan saya rasa saya tak mengandung. tapi simptom-simptom tu buat saya dan suami rasa tak senang hati. so encik suami suruh beli pregnancy test.

dan hasilnya,


negatif.

maknanya saya tak mengandung lagi ye kawan-kawan? saya tau kawan-kawan especially officemate macam yakin sangat, siap ada percentage kata 80% kemungkinan mengandung. tapi saya dah kata, tak. and it is proven. sabar ye?





dan kemudian kami dinner di luar :)


so, dah terjawab semua, ye?


xoxo,
Puan Nadia Havez

21 May 2012

Official Video :)

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

a priceless video from sisters & cousins :)



love them so much. <3 <3


xoxo,
Puan Nadia Havez

18 May 2012

Imaginary Pregnancy Symptoms

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

habislaa..

tak lama lagi blog ni jadi blog mak-mak laaa..

apa? pregnant? hah korang, nampak word pregnant je terus ingat saya dah mengandung, ye?

tak-tak. saya tahu lah badan saya. memang ye, lately ni saya rasa letih, loya, rasa nak demam, badan panas, dan semua tu berlaku bila bangun tidur saja. dah tengahari sikit, dia ok. geram, tau? nak minta MC pun tak jadi, haisy!

tapi, saya masih perlukan benda yang masam untuk kurangkan rasa loya dalam mulut ni. rasa mulut penuh, kembung je.

takpe, balik nanti saya beli stok air limau masam-masam yumm yumm.

haih lah dah terliur..

tadi masa buat fisioterapi, terapist tu pun tanya, "muka nampak pucat dan tak sihat, ok ke tak ni? ke dah ada isi?"

haih la.

apa jadi dengan badan saya sebenarnya ni? tapi saya tahu saya tak mengandung.

then dalam grup wifey2 kat facebook, ada kawan share sesuatu yang dapat menjawab segala persoalan saya.

dari link ini.

alamak, tak boleh copy. klik saje lah link tu ye untuk tahu jawapannya.

ok? so tahu dah kenapa saya loya muntah mual segala rasa nak balik baring tidur je.

xoxo,
Puan Nadia Havez

15 May 2012

2 minggu bergelar isteri

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

alhamdulillah.

masih terlalu awal rasanya kalau nak kata, "eh, dah 2 minggu!"

sebab, "baru 2 minggu..."

masih banyak yang perlu dipelajari. terlalu banyak.

tapi alhamdulillah sekarang ni dah semakin sesuaikan diri dengan tugas sebagai isteri. dan alhamdulillah lagi, suami sendiri yang membahagi tugas kerja rumah untuk kami. sebab dua-dua bekerja kan. jadi harus ada toleransi di situ.

sepanjang seminggu pertama, belum rasa apa-apa kejanggalan. sebab masih duduk di rumah ibu. jadi semua kerja rumah sama macam zaman bujang dulu. cuma, baju yang nak dibasuh bertambah sikit sebab dah ada suami. lauk pun extra masak.

itu pun masih ibu yang memasak.

cuma ada beberapa perlakuan di rumah yang ditegur suami. so, kenalah ikut cakap, kan? tiba-tiba rasa macam tak biasa sebab ada orang yang perhatikan kita 24 jam. 

lepas seminggu ber'honeymoon' kat rumah ibu ayah, kami pindah ke rumah sendiri. berat hati. tapi kena lah pindah juga takkan nak duduk bawah ketiak ibu ayah lagi, kan?

di sini lah saya rasa bermula fasa baru. chewah, 'saya' dah sekarang. dulu 'i', 'u'. suami tak suka. haha.

rumah yang kami sewa, kosong. jadi kami lah yang topup serba-serbi sikit-sikit. cumanya, peralatan perkakasan dapur tak perlu nak beli sangat dah. baaaaaanyak hadiah kahwin. hampir lengkap. dari sebesar-besar oven, periuk nasi, blender, coffee maker, toaster, cawan, pinggan mangkuk, set pisau, set senduk, sampailah sekecil-kecil tupperware.

terima kasih kawan-kawan, keluarga, saudara-mara yang sudi 'melengkapkan' syurga kecil kami.

mesin basuh & peti sejuk dah lama beli. guna duit OT kami berdua.

hari pertama di rumah, suami dah siap-siap bahagikan tugas. oleh sebab saya memang sejak dulu ada sakit belakang, tak boleh buat kerja berat sangat, so hampir semua kerja rumah, suami yang buat.

tugas saya hanya memasak, melipat baju, menggosok baju dan menemani beliau. itu sahaja.

tapi orang kata, baru-baru lagi, memanglah suami rajin menolong. nanti-nanti?

harapnya tak macam tu lah, kan? hehe.

setakat ni, bangun pagi, saya akan bangun lebih awal dari suami. lepas mandi, on switch coffee maker (tengok betapa pemalas isteri zaman sekarang, kopi suami pun mesin buatkan) dan biarkan. kejutkan suami, dan saya bersiap. solat subuh berjemaah dan saya mula siapkan sarapan. suami? ada kat sebelah tengok saya prepare breakfast. hehe.

sambil tu beliau akan basuh apa sahaja yang saya campakkan ke sinki. sudu ke, papan pemotong ke, apa sahaja lah. beliau memang tak suka tengok sinki penuh.

lepas bersarapan, keluar rumah sama-sama, tapi keluar dari lif, saya ke kanan, suami ke kiri. nak buat macam mana, tempat kerja lain-lain. saya di taman melawati, suami di hicom-glenmarie.

masa driving, kepala saya dah start fikir nak masak apa malam ni. padahal baru pukul 8 pagi tu.

macam tu lah kot kehidupan seorang isteri. muehehe.

waktu petang, saya akan sampai lebih awal dari suami. lepas bersiap, saya akan mula prepare for dinner. selalunya suami sampai rumah, saya masih di dapur. lepas maghrib, baru boleh dinner.

apa yang berbeza?

sekarang saya mula belajar minum kopi sebab suami suka minum kopi. saya ni memang tak lah. tapi sekarang, perlu. takkan nak buat 2 jenis air berlainan kalau setakat seorang minum secawan? jenuh! dan kopi atau teh haruslah nipis dan kurang manis. memang betul-betul kurang manis.

saya perlu ligat memasak. sebab masa untuk prepare breakfast tak panjang. selalunya saya akan prepare dulu bahan-bahan pada malam hari tu, pagi tinggal masak sahaja.

saya sangat liat gosok baju. sekarang itu tugas saya. oleh kerana masa dah suntuk sebab kena prepare breakfast waktu pagi, buat pertama kali dalam sejarah, saya menggosok baju saya dan suami pada hujung minggu, complete untuk seminggu bekerja. sesuatu yang amat mustahil untuk saya lakukan masa bujang dulu.

dulu, saya tak ambil kisah sangat dengan apa yang suami kata (sebelum jadi suami). tapi sekarang, saya perlu ambil berat apa yang dia cakap. tudung yang dia tak suka saya pakai pun, saya tak boleh pakai.

dulu nak masak apa kat rumah, semua tanya ibu. sekarang semua kena decide sendiri. bila tanya suami, dia takkan jawab. tapi selalunya dia akan bagi hint malam sebelum tu, "macam teringin la nak makan ........." so kena pandai tangkap bahasa kiasan suami. beliau memang suka berkias dalam banyak benda. memang saya kena belajar memahami setiap gerak laku dan apa yang beliau kata.


ingat pesan ustaz masa khutbah nikah dulu, "kepada isteri, sentiasa bersyukur dengan apa yang disediakan suami. tak kira besar atau kecil. bersyukurlah dengan apa sahaja yang suami beri, mengikut kemampuannya."

alhamdulillah. beliau adalah suami terbaik, malu jika tak mampu menjadi isteri terbaik.

Love,
Puan Nadia Havez


p/s: kepada yang bertanya, maaf saya belum ada tanda-tanda mengandung lagi ^_^v baru 2 minggu!

08 May 2012

Pengantin Minang

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

mempersembahkannn...




pengantin minangkabau dari keramat~

lalalalala


xoxo,
Puan Nadia Havez

05 May 2012

Dengan Sekali Lafaz...

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

alhamdulillah, dengan sekali lafaz..



saya sah sebagai Puan Nadia Fitri.

^_^v