Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

12 May 2016

MRI ketiga dan Nerve Root Block for Slipped Disc (Part 1)

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Bulan Februari lepas, ye ye dah bulan Mei baru nak up cerita bulan Februari apa dah basi baru nak up. Pastu style update sebulan sekali.

Sigh.

Oh sebelum tu, 3 - 6 Mei 2016 lepas Melor warded lagi kat Pusrawi. Isu yang sama. Bronchio Pneumonia ke Broncho Pneumonia tah macam tu lah lebih kurang bunyinya. Dia memang laju je la nak kena batuk selsema lagi-lagi musim panas lit-lit ni.

Patah balik cerita pasal MRI tadi.

Ini MRI aku yang ketiga.

Sakit belakang ni makin menggila selepas bersalin Melor. No, don't get me wrong. Aku langsung tak salahkan anak-anak aku atas penyakit yang mendatang. Penyakit itu ujian. Setiap orang ada ujian yang tersendiri. Dan ini bahagian aku.

Bila sakit tu makin menggila, maka doktor sarankan untuk aku buat MRI semula sebab last MRI aku, tahun 2011. Ni dah kahwin, dah keluar pula dua orang anak, agak-agak camane keadaan slipped disc aku tu ya?

MRI kat PPUKM pun bukanlah murah mana, tapi tak ada lah terlalu mahal. Total masa tu RM689.++ sen sen berapa aku lupa. Begitulah harganya.

MRI tu apa?

MRI tu, ni aku tolong google gambar.


Sebelum MRI, aku kena puasa beberapa jam. Sebab nanti kalau tak puasa, apa yang diorang nampak hanyalah mee goreng, nasi goreng atau kuetiaw goreng yang kumakan pagi tadi. Bahahaha ok, tak lawak.

Aku pun tak tahu apa sebab kena puasa sebelum MRI tu. Sorry, lupa nak tanya kat abang jaga kaunter tu.

Takut tak masuk dalam terowong tu?

Gaya macam sereemmm je kan. Tapi tak ada apa pun. Lepas giliran sampai, kita diminta tukar baju yang sesuai untuk buat MRI. Macam nak buat x-ray, kena buka semua, segala besi, emas semua kena buka. Pakailah sehelai kain tu, ikat tali di belakang. Haa yang ni pepandai la kome google sendiri. 

Ada cerita di sebalik baju ni. Tapi aku dah cerita panjang lebar kat facebook. Nanti aku cerita semula kat sini deh?

Lepas dah siap salin pakaian, maka kita perlu baring kat mm papan yang putih tu. Apa nak panggil pun tak tahu. Telinga diberikan headphone sebab bunyi magnetic resonance tu amatlah kuat. Dan tangan akan diberikan satu suis untuk kau tekan in case kau tersesak nafas dalam terowong tu atau kau rasa takut atau kau rasa tak selesa.

Dah siap baring, jangan bergerak. Dah macam polis, angkat tangan dan jangan bergerak! Gitu Gerak-gerak Khas. Papan putih tu akan perlahan-lahan masuk dalam terowong. Lepas tu papan tu berhenti. Terowong tu muat-muat je badan kome. Kalau kome rasa takut, jangan risau, kat tangan tadi ada dibagi suis button emergency in case kome rasa tak boleh nak bernafas dalam tu. Kalau semua ok, prosedur MRI dimulakan.

Masa tu kau akan dengar bunyi dong dong dong dong macam bunyi gong bertalu-talu rasa macam nak menyambut ketibaan Agong pula eh ketibaan Agong palu gong ke? Whatever lah tapi nama pun magnetic resonance, boleh bayang tak macam mana bunyi basketball bouncing tak berhenti? Haa macam tu lebih kurang. Nak lebih spesifik, mengkome semua boleh google.

Eh, cerita pasal MRI je dah panjang karangan aku belum masuk nerve root block.

Aku tu la, jarang update blog. Pastu bila dah start menaip tak nak pula berhenti. Tak tahu apa penyakit. Tapi nak tak nak kena berhenti juga ye dak? Kang bosan pula mengkome baca panjang-panjang.

Baiklah aku habiskan sikit pasal MRI ni.

Lebih kurang dekat sejam camtu kot aku duduk dalam terowong ni. Bila dah settle, perlahan-lahan kau akan dikeluarkan dari terowong itu.

Dan boleh lah bye bye akak tu dan tunggu je lah result MRI kome nanti kat doktor. Itu kalau kat PPUKM lah.

Nanti aku update pula apa kata doktor yang membawa kepada minor procedure, nerve root block.

Stay tune!