Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

20 February 2013

Pregnant Mommy & Slipped Disc

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

this proud pregnant mommy baru je check up dengan doktor ortopedik hari isnin lepas. dan tadi baru balik dari fisioterapi.

saya adalah salah seorang tuan badan yang menderita, eh, hiperbola sangat perkataan menderita tu. ok, saya adalah salah seorang yang menghidapi slipped disc. bukan disc yang kome duk pasang kat radio tu. ewah, kome. cakap perak ler pulak ye?

saya dah rasa slipped disc ni lebih kurang sejak tahun dua kat UTM. lebih kurang 6-7 tahun lepas. yaaa, quiet long time ago. eh rasa macam dah tua sangat bila kata 6-7 tahun lepas tu padahal rasanya baru je tinggalkan UTM.

ok, saya dah explain benda ni dalam entri yang ini.

dan doktor pernah cakap, kalau saya kahwin, saya susah nak mengandung.

ermm, bukan susah apa, takut saya mengalami kesusahan masa mengandung. bukan bermakna tak boleh mengandung langsung.

lokasi slipped disc betul-betul berada di kawasan rahim saya. jadi pembesaran baby mungkin akan menyebabkan saya sakit. ada kemungkinan untuk bed ridden bila kandungan dah masuk 6-7 bulan. sebab sakit ni bila menyerang, saya memang langsung tak boleh bangun. terbaring aje.

dan ibu saya, risau dengan keadaan saya, pernah mencadangkan kepada saya supaya tak perlu berkahwin. sebab khuatir tak ada lelaki yang boleh terima isteri yang tak boleh mengandung. saya faham. itu adalah kerisauan seorang ibu.

pada saya, Allah Maha Mengetahui. Dia tahu siapa jodoh saya. orang tu boleh terima ke tak, dan macam mana situasi saya semasa mengandung. Dia akan tolong. saya percaya yang itu.

jadi sebelum kahwin, saya memang terangkan pada bakal suami satu-persatu, apa jenis penyakit yang ada dalam badan saya. dan kenapa saya memang ke hospital hampir tiap bulan. saya kata, kalau dia tak boleh terima, saya redha. tak perlu kahwin.

dan masa ayah buat interview dengan suami (masa tu bakal suami), ayah pun dah terangkan keadaan saya. dan suami kata, dia faham dan dah tahu situasi saya.

then move on, saya ditakdirkan mengandung. lebih kurang 4-5 bulan lepas kami kahwin. mula-mula saya memang sangat seronok. tapi tak berapa saat, saya terfikir, macam mana keadaan saya masa sarat nanti?

lepas kahwin, saya masih sambung fisioterapi. dan terapist saya selalu bagi soalan, dah mengandung? dan bila saya betul-betul dah mengandung, terus dia tukar jenis terapi. dan segala jenis nasihat dia bagi. untuk penjagaan diri saya sepanjang waktu mengandung.

ye lah, orang biasa yang normal pun teruk sakit belakang masa mengandung apatah lagi saya yang memang dah sedia sakit belakang ni.

saya bersyukur. sebab ada terapist yang sentiasa kontrol keadaan saya. dan saya tambah-tambah bersyukur, sejak mengandung ni saya belum diserang sebarang sakit belakang.

sampai doktor pun tanya saya hari tu, "ada rasa sakit belakang tak setakat ni?"

"alhamdulillah, setakat ni tak ada.."

doktor tengok perut saya dah membesar dengan jaya. "bagus kalau tak ada rasa sakit belakang. tapi kalau tiba-tiba lepas ni terasa sakit, cepat-cepat pergi emergency, ok?"

angguk.

"awak tak ada masalah untuk bersalin normal. setiap perempuan memang dicipta untuk mampu melawan rasa sakit bersalin. walaupun awak ada masalah slipped disc, tapi insyaAllah tak ada masalah bersalin normal."

lega.

dan next appointment, 2 bulan dari sekarang. ye, saya masih bertuah sebab sentiasa dipantau rapi oleh doktor dan terapist. setiap kali buat fisioterapi pun, terapist akan bagitau, "akak kalau rasa tak selesa atau penat, tak perlu paksa sangat, ye? slow slow.."

jadi,

kepada mereka, terutama perempuan, kalau ada penyakit yang memungkinkan anda tidak mampu mengandung, ingatlah, semua ini rahsia Allah. Dia lebih tahu bila, macam mana, dan apa keadaan yang sesuai untuk kita, yang terbaik untuk kita.

terima kasih suami sebab sentiasa buatkan kerja rumah.

teheee~


14 February 2013

Daddy won't be jealous anymore. Maybe?

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

lepas kes baby duk moving tak berhenti semalam, i told my husband. and he get jealous. ingatkan dia cemburu main-main rupanya memang dia cemburu betul.

lepas balik kerja malam tadi, dah nak tidur ni, baby still don't want to stop moving. seronok sangat agaknya dia nak bagitau ibu ayah dia, "i'm here! here!"

tiap kali dia bergerak, saya akan cakap, "hah, bang. tu dia. dia gerak!" dan encik suami cepat-cepat letak tangan kat perut saya. tapi hampa. sebab gerakan baby sekilas aje. tak sempat encik suami nak rasa.

"hah, bang! dia gerak lagi!" still tangan si ayah tak dapat rasa. hampa lah beliau. hee~

sampailah langsung tak ada pergerakan. "baby tidur agaknya, bang."

encik suami letak je tangan dia di atas perut saya. "buat macam ni baru abang dapat rasa bila dia bergerak. abang takkan terlepas dah macam tadi."

beberapa minit.

"tak ada pun baby gerak" kata encik suami.

"kan sayang kata, baby dah tidur. biarlah dia tidur. dia tahu lah malam dengan siang kot."

"eh, baby tidur ke?"

"mimpi pun iye.."

encik suami tak nak percaya cakap saya.

baby masih tak ada pergerakan. "ala, mana baby ni. masa ayah nak rasa dia tak ada pula.." nada merajuk lah, kot?

encik suami tepuk lembut perut saya. "baby, bangun lah. gerak lah.."

saya hanya mampu ketawa. kesian pun ada. "nanti baby dah besar sikit, boleh lah abang rasa."

encik suami masih tepuk perut saya dan tiba-tiba ada pergerakan.

"hah hah! tu dia. dah bangun. abang lah ni.."

tapi still, each time baby gerak, saya akan sebut, "hah, tu dia!" sampai encik suami kata, "sayang diam la.. tiap kali sayang bercakap abang bukan rasa baby, tapi perut saya bergetar sebab sayang tengah bercakap.."

ok ok. saya diam. "ok, tiap kali baby gerak, sayang cuit abang."

"ok"

dan tiap kali saya rasa pergerakan baby, saya cuit encik suami.

"hah, tu dia!" encik suami excited. beliau letak telinga pula di perut saya, "abang nak dengar.."

tiba-tiba baby tendang betul-betul kat telinga encik suami. saya dah tak mampu tahan ketawa terbahak-bahak. "adui, dia tendang telinga abang."

bukanlah sakit pun, tapi mungkin terasa geli-geli macam tu.

pagi tadi lepas subuh dia tak berhenti berpusing-pusing. apa lah yang dibuatnya. saya rasa nak ketawa pun ada. terasa geli dalam perut.

dan petang ni dia diam. tidur agaknya.

haa.. yang ni ikut perangai ayah dia.

tidur petang.





13 February 2013

I can feel it!

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

saya di pejabat, macam biasa, semalam. tengah duduk menghadap komputer, tiba-tiba saya terasa satu getaran halus dalam perut. dan tiba-tiba rasa 'blup'! macam ada bola getah menghentam dari dalam perut. makin lama makin terasa. blup sana, blup sini. lepas tu, dug dug, dug dug. ace try letak tangan korang kat area jantung dan rasa getaran jantung korang. lebih kurang macam tu lah rasanya.

saya macam, eh, ini ke rasanya baby bergerak? saya diam sekejap. dan saya google.

pergerakan awal baby mungkin tak dapat dirasakan oleh ibu yang baru pertama kali mengandung. rasa macam libasan angin. yang halus. tapi ni saya rasa bola getah menghentam perut!

saya tanya kawan, beliau gelak. ceh! katanya, betul lah itu baby's movement. rasa macam angin blup blup pun ada gak. rasa macam nak kentut pun ada gak. tapi anginnya tak keluar.

so funny, ok. i got confuse here.

pagi tadi, lepas hantar suami ke pintu, saya tidur semula. ye, saya tahu sangatlah tak bagus tidur lepas subuh. maafkan saya tapi kemengantukan gagal dibendung.

baru terlelap dalam 5-10 minit macam tu, tiba-tiba bola getah tu menghentam lagi, disertai getaran halus dan denyutan-denyutan yang saya rasa macam jantung saya kat perut! ok, baby. ibu tahu baby nak kejutkan ibu sebab tidur lepas subuh -_-"

terus saya tak jadi tidur, saya usap perut dan bercakap dengan baby. haha. rasa macam entah apa-apa bercakap sorang-sorang. tapi orang kata elok bercakap dengan baby dalam perut. so baby tu tahu dia disayangi. :">

makin saya usap, makin perlahan hentaman 'bola getah' tu. haha. dan saya terlelap sebelum 'bola getah' menghentam semula lebih kurang pukul 9.30 pagi. ok, fine. ibu bangun. thanks, sebab jadi alarm untuk ibu ^_^

dan di office dia makin kerap bergerak. tadi masa short meeting dengan group lead, dia tak berhenti berpusing-pusing dan saya terpaksa sentiasa mengusap perut. dalam hati bisik, baby jangan bising ibu tengah meeting. kadang-kadang saya rasa nak ketawa sebab, geli dalam perut!

masa solat asar tadi, saya baru nak rukuk dan tiba-tiba 'pupp!' satu tendangan menyinggah. alamak. saya tersenyum automatik. haha. adoi.

ye, sayang. ibu tahu you are doing very fine there. be active because i'll always waiting for your tendangan-tendangan bola getah. ayah get jealous and said, "abang nak rasa juga..."

bakal atlit, kot?

:)


09 February 2013

Hand Made Handbouquet

:: Bismillahirrahmanirrahim ::

:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::


dalam sejarah dulukala, pengantin perempuan masyarakat cina akan memegang buah epal. signifikannya, bagi menenangkan si pengantin yang dah pastinya berdebar-debar menanti saat dinikahkan.

jap

dah macam taip karangan bahasa melayu untuk SPM.

dalam dunia serba mencabar ni, cewah, kita haruslah ada misi dan visi untuk memajukan diri sendiri. cewah sekali lagi -_-"

kisahnya bermula masa saya nak kahwin dulu. bukan main lagi bersungguh-sungguh google cara nak buat handbouquet ni.

dah siap dah 3,4 kuntum. tapi akhirnya terkubur di pertengahan jalan. semuanya pasal konon saya ni pengantin nak DIY semua benda sendiri tapi masa tak cukup untuk diri sendiri.

dengan lambakan kerja yang menumpuk. ok, kita tak nak cerita pasal kerja kat sini.

sudahnya, dek kerana teringin sangat buat handouquet, maka handbouquet direalisasikan lepas kahwin. bukan untuk saya kawen.

tiba-tiba ada seorang kawan ni request bunga tangan untuk hari pertunangan beliau. maka terhasil lah ini,

 ok, jangan konfius, kat bawah tu bukan pemegangnya. tu pasu. er, ye, pasu lah kot, kan?



 pandangan atas. nampak macam colourful betul eh?




alang-alang saya dah buatkan untuk kawan, maka suami minta saya buatkan bunga tangan untuk adik ipar menikah hari tu.

saya rasa nak try bunga lain, maka terhasil roses ni,




 adik ipar yang minta combination merah putih. baju warna kuning katanya.




 ni pandangan atas




bunga saya hantar sendiri masa hari nikah mereka. tapi bunga ni dipakai untuk bersanding. saya masih tak dapat gambar dari pengantin.



dan ingat lagi cerita kawan yang bertunang kat atas tadi tu? dia minta buatkan bunga tangan untuk hari nikah dia pula. dia tak kisah warna apa. tapi katanya warna baju nikah adalah putih. 

saya membayangkan sejambak ros merah yang nampak 'segar' digabungkan dengan warna putih yang bersih. nampak menyerlah.

maka jadilah ini,

 full bouquet of red roses

saya sekadar buat secara suka-suka, demi memenuhi impian kahwin saya dulu. tapi sekarang makin seronok pula. dan saya buat bunga ni di masa lapang, kerana minat.

jadi kalau ada antara kawan-kawan yang rasa nak bunga tangan di hari bahagia, boleh tempah, emel ke saya,

nadiafitrihavez@gmail.com

boleh pilih warna. jenis bunga pun boleh saya usahakan.

tak semestinya untuk bunga tangan, projek saya sekarang...





pemegang langsir. 


dan pelanggan pertama adalah ibu saya. ibu serahkan kepada saya untuk design macam mana. yang dia tahu nanti dah siap aje.

baiklah, ibu yang sangat supportive.





01 February 2013

PD : Hunger Management

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

apa kau ingat anger je nak kena manage? this hungry woman also need to manage the 'hungerness' y'know?

saya bekerja dari jam 12 tengahari sampai 9 malam. ye, tak macam orang lain. 9-6 atau 8-5 atau apa sahaja yang seangkatan dengannya. biasanya lunch hour adalah pada 12 atau 1 tengahari kan. kalau dah nama pun timetable kerja berbeza, waktu 'lunch' pun berbeza. 'lunch' hour kat sini dari jam 5 petang sampai 6 petang. biasa kami tak sebut lunch. gilo ko hapo. either break, or dinner break. nak kata dinner pun too early kan.

oleh sebab perut saya ni dah biasa makan ikut time, breakfast, lunch, dinner without skip! maka, dengan timetable baru ni, saya pun kena ubah jadual makan.

apatah lagi si kecil yang tengah membesar dengan jayanya ni sangatlah sentiasa membuatkan ibunya kelaparan.

sekarang baru saya faham kenapa meja-meja ibu mengandung kat office tu mesti penuh dengan makanan. because it happens to me too!

bila dah kerja masuk tengahari, saya ada lah sikit masa nak memasak kat rumah. lagipun malas nak makan kat luar. kat sini mahal! tengok, kos sara hidup kat KL memang teruk -_-"

jadi bangun pagi, lepas tengok suami bersiap pergi kerja (tengok je?), saya akan makan obimin. ini penting ye. kena makan masa perut kosong.

lepas tu saya start masak. ye, masak. masak nasi dan lauk. untuk dimakan sampai malam.

lebih kurang pukul 9.30 pagi baru saya breakfast. makan nasi dan buah-buahan.

bersiap pergi kerja, tapau bekal makanan. saya tapau 2 bekas nasi.

kenapa 2 bekas?

1 bekas untuk pukul 1 tengahari (lunch), 1 lagi untuk 'mengunyah' dari pukul 3 petang sampai 7 malam.

ye, mengunyah. saya terpaksa mengunyah nasi. sebab kalau sekadar biskut, roti etc etc, sangat tak memuaskan perut. saya akan pening, lapar, loya dan nak muntah semula.

walaupun lunch hour bukan pukul 1 tengahari, tapi saya terpaksa makan juga. dah lapar ok. boss pun hanya mampu pandang saja. hehe.

biasanya saya akan bergilir makan setiap setengah jam. mula-mula makan nasi 3-4 suap. setengah jam lepas tu makan buah 3-4 potong. sejam lepas tu makan nasi lagi 3-4 suap begitu la sampai bekalan saya habis. biasanya akan habis dalam jam 7 petang.

inilah namanya makan dengan kerap. ye, kerap. sikit tapi kerap.

oleh sebab saya makan sikit je maka boleh lah dengan senang hati makan di meja sendiri. perlu diingat, makanan yang melampau baunya seperti tempoyak, budu, dan seangkatan dengannya haruslah dielakkan. tak memasal ada yang singgah minta sikit atau yang tutup-tutup hidung menahan lapar. ceh!


inilah contoh bekalan makanan saya. 

hari ni saya tak sempat tapau. maka terpaksa, terpaksa turun beli makanan kat subway.

tu pun tak cukup.

patut beli dua.

satu untuk sekarang, satu untuk masa depan.

ye, masa depan (baby)

^_^v