Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

23 June 2016

Ambil Kunci Rumah Baru

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Alhamdulillah! Setelah 6 bulan menanti, dapat juga kunci rumah kami, yay! Nadim's Home. ^_^ Kebetulan pula tarikh ambil kunci jatuh masa cuti Nuzul Quran, maka tak perlulah weolls apply cuti khas. I loike~

Mula-mula developer call suruh datang office untuk sign-sign, ambil dokumen semua tu. Lepas tu baru kita ke site (rumah), untuk ambil kunci dari supervisor.

Kat office developer, mereka akan terangkan apa dokumen yang mereka bagi.

Staf office tu siap bagi aku satu fail kosong, dalam masa yang sama aku dah memang bawa siap-siap fail untuk rumah. Segala mak nenek hal ehwal rumah dalam fail tu.

Antara dokumen yang mereka bagi:


Resit bayaran maintenance & utility. Alhamdulillah tak ada apa-apa yang tertunggak. Aku memang particular sikit hal-ehwal duit ni memandangkan aku Menteri Kewangan Kerajaan Nadim. Bayaran ni sebenarnya termasuk bayaran cagaran elektrik & air. Total sebenarnya RM1***.** tapi sebab RM1k tu dia tolak dari duit booking rumah dulu, maka solamat den. Bayor dua ratus lebih je. Maintenance & utility ni kena bayar kat developer untuk 6 bulan sebab 6 bulan pertama, developer yang akan buat kerja-kerja maintenance macam ambil sampah domestik, cuci longkang, potong rumput etc, etc. Aku tak tau untuk daerah lain, tapi kalau Majlis Bandaraya Shah Alam, ginilah ceritanya.




Ni pula resit bayaran cukai tanah. Developer dah bayar untuk 2014, 2015, 2016. Untuk tahun 2017 tu pepandai lah kome ye, yeop? Surat cukai tanah tu dihantar ke alamat surat-menyurat yang biasa uolls guna. Oleh sebab nanti dah pindah sepenuhnya ke Shah Alam, maka kami akan tukar alamat tu nanti. Kena pergi ke Pejabat Tanah sinun kat Bangunan SUK tu. Aih, alamat mengundi pun nak tukar nanti. Boleh undi *** Hahaha! Hidup Selangor! Eh, tetibe.



Resit cukai taksiran. Honestly, aku pun tak tahu apa bondo ni. Nanti aku banyak-banyak bertanya ye. Kami budak baru belajor. Hahah! Ni pun sama, developer dah settlekan untuk tahun 2014, 2015, 2016. Tahun 2017 tu nanti pepandai lah kome.



Ni pula cagaran elektrik. RM250 tunai. Kalau kome nak jual rumah kome tu, boleh lah tuntut semula duit cagaran ni kat TNB ye.



Ni pula cagaran Syabas. RM50 tunaiii~ Hehehe.


Ada lagi dokumen yang diorang bagi. Sijil CCC (dulu orang sebut CF) dengan surat dari arkitek. Semua tu sila simpan bebaik sampai bebila yea. Mana lah tau nanti nak jual rumah, semua tu kena buka balik. Pastu CCC & surat arkitek tu kena attach sekali kalau kome nak buat major renovation contoh extend depan belakang kiri kanan rumah tu. Semua kena submit kat MBSA.

Dah settle sign situ sini dannn jangan lupa pampasan sebab kelewatan developer bagi vacant possession kat kome, maka mari kita ke site (rumah) untuk ambil kunci yada yada yada.

Pasal pampasan tu aku cerita lain hari. Kasi aku settle part ni dulu. Banyak sikit nak cerita kat situ plus tips tips camane nak gertak developer kah kah kah gertak lah sangat.

On the way nak ke rumah, call site supervisor, inform kita nak datang, suruh diorang standby sesiap bentang karpet merah bagai.

Sampai kat rumah, pakcik aku pun dah get ready kat sana untuk sama-sama tolong buat inspection. Yes, ini penting ye tuan-tuan dan puan-puan. Kat dokumen2 tadi pun developer dah siap bagi borang nak tulis apa-apa defect yang kita jumpa.

Lagi cepat buat inspection lagi bagus. Sebab diorang akan buat konsep, siapa submit dulu, diorang akan buat rumah orang tu dulu. Tu yang kami gagah juga buat hari yang sama alang-alang cuti umum walaupun terpaksa hangkut juga dua orang askar tu tolong buat inspection.




Segugus kunci yang kami tunggu-tunggu sekian lama. Alhamdulillah! Masa beli rumah ni, Fateh baru umur 2 bulan. Sekarang dah 3 tahun umur Fateh.

Masa ambil kunci ni, aku tanya Encik H (site supervisor) tu, "Semua ni ke kuncinya?" Dalam hati aku mak aihhh banyaknya kunci, rumah aku setingkat je pun, maapla hakak baru first time beli rumah kah kah kah.

"Haah kak. Ni lah semua kuncinya, ada 7 pintu." 

"Tapi kunci ada 21?"

Hahahaha lembs lah hakak ni. "Tu termasuk kunci spare, kak"

*Malu*




Kemudian Encik H tu hulur benda ni.

"Ni apa pulak?"

"Ni fius kak. Meh saya tunjuk."

Maka kami pergi ke kotak meter TNB.

"Akak kena pasang kat sebelah meter ni. Baru ada elektrik kat rumah. Kalau akak cabut, meter tak jalan. Letrik pun tak jalan."

"Oooo.."



Dah? Ok jom masuk rumah kita check defect satu-satu. Imam masuk rumah dengan my pakcik. Aku kat luar buka meter paip. Nak penuhkan dulu tangki. Senang nak check kebocoran dan air masuk ke idak.

Apa list defect yang perlu di-check? Macam kena buat entri lain je ni. Bahahah!




Dah settle check defect. Maka isi dalam borang & bagi terus kepada supervisor. Sementara urusan check menge-check sempat lah terjumpa beberapa bakal jiran, sempatlah bertegur sapa dan bertukar nombor telefon. Ewah!

"Rumah awak kat mana?"

"Kat belakang tu je.."

"Oooo.."

"Rumah abang ni pulak kat mana?"

"Kat lorong sana tu.."

"Oooo.."

Dan kami suami isteri sempat juga kenal pasti jiran yang bakal dicalonkan sebagai ketua kampung!

Bahahah!

Ok bye. Nanti aku sambunng lagi.

Tata!