Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

29 November 2010

Nikah Gantung?

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Sedang pelbagai pihak seperti buntu mencari penyelesaian kepada barah sosial yang menjurus kepada pergaulan dan seks bebas (zina) serta rogol dan buang bayi berleluasa pada hari ini, saya menyarankan satu program atau projek besar iaitu "Taysir az Ziwaj" dilaksanakan, khasnya oleh pihak berwajib.

Taysir Az Ziwaj ialah "Permudahkan Proses Perkahwinan" terutama kepada anak-anak muda yang tidak berkemampuan dari segi material untuk mendirikan rumahtangga tetapi dalam masa yang sama mempunyai keinginan yang tinggi untuk hidup berpasangan.

Islam adalah agama yang penuh dengan rahmah dan berkah. Ia diutuskan oleh Allah swt Tuhan yang mencipta manusia bukan untuk menghalang atau menidakkan keperluan manusia seperti keinginan (nafsu) syahwah dan sebagainya tetapi Islam datang untuk membetulkan dan memandu manusia agar melunas keinginannya secara yang betul, benar dan baik.

Gejala seks bebas (zina) dan rogol adalah angkara nafsu yang tidak terkawal dan ia disalurkan secara tidak betul, tidak benar dan membawa keburukan kepada diri dan orang lain. Sedang Islam menggalakkan perkahwinan (aqad nikah) agar hati manusia tenteram dan tenang serta nafsu dapat dikawal. Ini membawa kebaikan kepada semua ummat manusia.

Firman Allah swt yang bermaksud :

"Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurnia-Nya kerana Allah swt Maha Luas rahmat dan kurnia-Nya lagi Maha Mengetahui." (Surah An-Nuur : Ayat 32)

Perkahwinan yang digalakkan oleh Islam ini sewajarnya dipermudahkan prosesnya agar generasi muda negara tidak liar dan kemaruk nafsu lalu terjebak dalam kancah seks bebas (zina). Memudahkan prosesnya boleh dilakukan oleh pihak berwajib (kerajaan) seperti (sekadar menyebut beberapa contoh) :
  • Memberi peruntukan kepada pasangan muda yang ingin berkahwin
  • Memberi insentif sebagai galakan berkahwin
  • Mengurangkan karenah birokrasi yang menyulitkan
  • Kursus dan khidmat bimbingan perkahwinan secara percuma
  • Menganjurkan perkahwinan beramai-ramai yang menjimatkan
  • Mendidik masyarakat dengan budaya sederhana dalam majlis perkahwinan
  • Merendahkan hantaran perkahwinan
Antara kaedah mempermudahkan proses perkahwinan ini ialah Nikah Khitbah atau dalam bahasa mudah disebut oleh masyarakat kita sebagai Nikah Gantung. Nikah Khitbah adalah sama seperti nikah biasa mengikut hukum dan perundangan Islam yang mempunyai 5 rukunnya iaitu :
Suami
Isteri
Wali
Saksi
Aqad (Ijab Qabul)

Cuma bezanya ialah pasangan pengantin (suami isteri) tidak tinggal serumah dalam tempoh-tempoh tertentu kerana beberapa keadaan seperti (sekadar menyebut beberapa contoh) :

Masih menuntut di kolej atau universiti
Tidak mempunyai kemampuan menyewa rumah
Belum bersedia menanggung komitmen kehidupan berumahtangga

Justeru itu , buat tempoh tertentu pasangan suami isteri yang telah dinikahkan itu tinggal berasingan (atas persetujuan bersama kedua-dua pihak) dan barangkali tinggal bersama keluarga masing-masing sehinggalah mereka merasakan segala halangan di atas telah selesai dan mereka benar-benar bersedia mengharungi kehidupan berumahtangga yang besar tanggungjawabnya.

Kelebihan Nikah Gantung

Kelebihan Nikah Gantung ini ialah mereka adalah pasangan suami isteri yang sah mengikut hukum agama dan undang-undang negara. Andai dalam tempoh itu mereka bertemu, keluar makan, dating, study bersama bahkan kalau mereka terlanjur sekalipun mengadakan hubungan seks, maka apa yang mereka lakukan itu tidak salah atau tidak haram.

Andai berlaku kehamilan, maka pasangan itu tidak perlu panik terutama pihak gadis yang hamil kerana ia menghamilkan anaknya yang sah nasab (keturunan). Bahkan nanti mereka tidak perlu malu dan menjauhkan diri dari keluarga kerana keluarga pula akan menyambut kedatangan bayi itu dengan bangga dan bermaruah.

Kes buang bayi yang berleluasa hari ini rata-ratanya adalah ekoran rasa panik dan hilang pertimbangan akibat malu dan hilang maruah dari pasangan terbabit. Malah mereka juga takut untuk kembali kepangkuan keluarga justeru mereka mengetahui bahawa hubungan mereka salah dan mereka hamil hasil hubungan terlarang. Ia memalukan keluarga dan mencemarkan maruah bangsa dan agama. Akhirnya, jalan pintas dan terdesak yang ada pada mereka ialah buang bayi tersebut dengan harapan selesai masaalah dan beban yang mereka hadapi tanpa mereka menyedari bahawa akan mencetus bencana yang lebih parah kepada sosial negara.

Penerimaan Masyarakat

Sebenarnya Nikah Khitbah ini pernah dilakukan dalam masyarakat Arab. Menurut amalan tersebut, sewaktu majlis pertunangan, ia dilangsungkan sekali dengan majlis aqad nikah (halflun nikah) tetapi mempelai tidak boleh tinggal sekali (serumah) sehingga berlangsungnya pula majlis perkahwinan (haflul Qiran). Terkadang tempoh itu (antara pertunangan dan perkahwinan) menjangkau tahun lamanya.

Dalam masyarakat Melayu, amalan ini sebenarnya pernah diamalkan sebelum ini dengan namaNikah Gantung. Ia pernah dikaji oleh beberapa Anthropologist seperti Paletz, Djamour dan Jones. Mereka mengistilahkan Nikah Gantung sebagai "Suspended Marriage Contract" iaitu satu fenomena sosial yang diamalkan oleh masyarakat Islam di Asia tenggara.

Malah menurut Abdul Jalil Borhan, perkara yang berkaitan dengan Nikah Gantung terdapat dalam seksyen 112 (dalam bahagian 5) enakmen Pentadbiran Agama Islam Johor.

Perbahasan Hukum

Salah satu dalil yang digunakan oleh sebahagian para alim ulama' ialah Perkahwinan Rasulullah saw dengan Aishah rha. Menurut hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim, Rasulullah saw telah mengahwini Aishah ketika berumur 6 tahun dan hanya duduk serumah ketika Aishah berumur 9 tahun. Hadis ini menjadi dalil berlakunya aqad nikah, maka bukan menjadi kewajipan bagi mempelai untuk terus tinggal serumah terutama atas persetujuan kedua pihak untuk beberapa tempoh yang dipersetujui.

Apabila pasangan pengantin (nikah gantung) bersetuju untuk tinggal berasingan kerana beberapa perkara yang diambil kira seperti yang saya sebutkan di atas tadi, maka tidaklah berbangkit isu nafkah batin (jima'/bersetubuh). Apa yang timbul ialah perbahasan dari segi nafkah zahir (material) . Berkait perkara ini, kita mempunyai beberapa pandangan :

a] Mazhab Zahiri seperti yang dinyatakan oleh Ibn Hizam iaitu nafkah ini (nafkah zahir) wajib dengan berlakunya aqad, maka selepas sahaja aqad nikah, suami wajib memberi nafkah zahir kepada isterinya.

b] Pandangan jumhur ulama' iaitu nafkah zahir itu hanya wajib apabila isteri memenuhi syarat-syarat tertentu seperti isteri menyerahkan diri kepada suami (berpindah ke tempat suami), boleh melakukan istimta' (mengambil keseronokan) , jima'/bersetubuh , isteri tidak keluar rumah tanpa izin suami dan seumpamanya.

Nikah khitbah dapat disimpulkan bahawa ; bebanan nafkah itu tidak diwajibkan ke atas suami sekiranya kehidupan biasa suami isteri belum berlaku. Bagaimanapun sekiranya suami isteri tersebut keluar bersama, maka tiada halangan dari segi hukum syara' kerana mereka adalah suami isteri yang sah. Demikian juga andai berlaku kehamilan maka bayi itu sah dan mereka boleh menjalani kehidupan berkeluarga seperti biasa yang sah. Tidak perlulah mereka melarikan diri, buang bayi dan menggugurkan bayi atau membunuhnya .

Tegasnya saya sebutkan disini, terutama kepada pihak berkuasa agama, ibu bapa dan seluruh anggota masyarakat termasuk anak-anak muda agar mereka kembali kepada cara hidup Islam. Walaupun nikah gantung ini kelihatan seperti baru dalam negara kita bagi sesetengah pihak, tetapi ia lebih baik dari kita membiarkan anak-anak gadis dan teruna kita berpeleseran, bergaul bebas lalu akhirnya mereka terjebak dalam kancah seks bebas dan penzinaan yang memalukan. Bukan sahaja maruah keluarga dan agama tercalar, murka Allah swt itulah yang paling ditakuti.

sumber : GreenAppleKu, juga bersumberkan I Luv Islam

23 November 2010

Mati Lemas Depan Mata

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

ni pertama kali berdepan dengan pengalaman ni. tak pernah mengalami perkara ni. pendek kata, ni yang pertama dalam hidup kami bertiga. bertiga? ya, i, kak zaza and aida.

what happen?

kami berada di Kuala Terengganu atas urusan kerja. kami sampai dalam tengahari isnin (22 Nov 10) dan check in di sebuah hotel yang menghadap Pantai Batu Burok.

excited! sebab rasa nak mandi laut. tapi boss pesan, jangan. pantai kat sini tak sesuai untuk mandi. sebab dia landai beberapa meter then suddenly lantai pantai tu curam. so, kami pun kata, kami nak main kat gigi air saja.

petang semalam (22 Nov 10), kami bertiga decide nak jalan-jalan tepi pantai. macam nak mandi laut, tapi tak apalah. ada lagi 4 hari kat sini. baru je jejak kaki kat pasir pantai, i nampak orang-orang cafe tu dah kecoh-kecoh. jerit-jerit. i dengar orang tu kata, "3 orang!!". berlari-lari pekerja hotel tu.

i dan aida rasa pelik, ada orang lemas ke? sebab pekerja tu terus capai pelampung. so kami tarik kak zaza sekali, pergi tengok apa yang kecoh-kecoh.

sayup dari tepi pantai, kami nampak ada 3 kepala orang terkapai-kapai di tengah laut. serius, ada orang lemas.

pekerja-pekerja hotel semua tengah ikat banyak-banyak tali kat pelampung tu bagi panjang. i nampak ada seorang budak lelaki tak putus tadah tangan, berdoa. mungkin ahli keluarga. lepas tu budak tu sujud kat tepi pantai. ada seorang makcik menangis peluk seorang budak perempuan. ya, kemungkinan besar tu ahli keluarga mangsa.

kami nampak 3 kepala tu masih terkapai-kapai. mereka cuba untuk bertahan. i tak faham kenapa tak ada bot ke, jet ski ke..

mula-mula nampak 3 kepala, then suddenly i tengok tinggal 2 je kepala yang tinggal. mana lagi satu? i tergamam sekejap. what happen?

seorang pekerja hotel (kita namakan uncle A) buka seluar panjang dia, ambil pelampung dan berenang ke tengah laut. ombak memang sangat kuat petang tu. lagipun sekarang musim tengkujuh kan.

uncle A sampai tengah laut dan mereka yang lemas tu berpaut pada pelampung. seorang lagi, uncle B pula tarik pelampung, nak pergi selamatkan juga. tapi ombak memang sangat besar. uncle B tak sempat sampai tengah laut. uncle A dan mereka yang berpaut sampai ke pantai lepas hampir 30 minit di tengah laut dan tunggu ombak bawa mereka ke pantai.

dua orang tu selamat. tapi ada seorang dibaringkan di pantai *kan mula-mula nampak 3 kepala then tiba-tiba jadi 2 kepala*. rupanya yang seorang tu tak dapat bertahan.

beberapa orang try buat CPR. air keluar dari mulut budak tu. muka dia dah biru, perut kembung.

i tak faham kenapa ambulans lambat tak sampai-sampai padahal hospital sultanah nur zahirah ada kat depan hotel kami je. masa semua orang tengah sibuk-sibuk buat CPR, i dengar ada orang arahkan angkat mangsa yang pengsan tu ke jalan besar sebab ambulans tak boleh masuk. tapi macam mana nak angkat mangsa? dari pantai ke jalan besar tu sangat jauh, ok! every seconds very precious kalau dalam keadaan ni. kerja menyelamat kena diteruskan.

lepas tu datanglah pasukan doktor dan nurse. tapi itu pun jalan lenggang kangkung. helloooo~~~~ somebody's antara hidup dan mati, sedang bertarung nyawa, u olls~ boleh jalan relax macam tu, kenapa tak berlari??? doktor-doktor ni kena ada kesedaran sivik lah. agaknya sebab tak kena dekat family members dia kot? what if kalau yang tengah nazak tu your family members? ada u nak berjalan macam tu? orang ramai yang tengok dah menyumpah-nyumpah. siap orang belakang i sebut, "orang dah siap kebumi baru nak sampai. terhegeh-hegeh!" i sangat kecewa.

dah pasang alat-alat yang diperlukan, pasukan doktor tu cuba usaha menyelamat. tapi lepas beberapa round CPR, doktor tengok tak ada tanda-tanda positif. hampir sejam juga usaha menyelamat. in the end, seorang doktor check denyutan jantung dia, check guna stetoskop. lepas tu, dia geleng kepala. pembantu doktor sebelah tu pun, geleng kepala. i tergamam. depan mata i.

makcik yang menangis tadi terus cium muka budak tu. kami faham. that boy dah pergi dijemput Ilahi. i pula yang menggigil. kematian terjadi betul-betul di depan mata kami. dari saat dia cuba bertahan di tengah laut, sampai saat hembusan nafas terakhir dia.

sesungguhnya, kematian itu pasti dan kita tak tahu bila masa kita akan tiba.

al-Fatihah...

T__________T

nak cerita lanjut, klik this link


papan warning? errr~ tak ada pun kat tempat pantai tu!

ada, kat hujunggggg nu.. sape yang tengok kat hujung tu??


:'(

12 November 2010

Anda malas nak masak? Perlukan makanan?

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

ecehh~ tiba-tiba blog i sekarang ni bertukar macam blog promotion pula ya? eheh. tak apa. i suka. sebab blog i kan, so suka hati i nak letak apa dan i tak kecilkan skop blog ni kepada hal tertentu sahaja. as long i nak kongsi apa yang terlintas dalam kepala i untuk u olls~ readers. eheh, macamlah blog i ni glamer macam belog hanis zalikha ke, ben ke, zara ke, yang boleh nak buat-buat promotion pulak.

my friend ada provide service untuk deliver makanan either lunch or dinner. ala-ala mcD delivery. you call, and they will deliver the meal to you. but..... bukanlah u call now then 30 minutes after that you boleh dapat your meal.

mereka provide makanan berlauk dengan harga yang sangat affordable. untuk 3 orang makan, hanya RM8. menarik tak?

kalau rasa malas nak keluar makan masa office lunch hour tu, u olls~ boleh lah order, then they will deliver it to your office.

oh oh, my friend ada yang dah cuba. dia cakap sangaaaatttt sedap. aih, my friend yang pandai masak ni pun boleh komen sangat sedap kan....

1 fine day i pun nak try juga. tengoklah next week ke.

for more info, u olls~ boleh klik this link

DNZ Food Service

khusus untuk kawasan ampang, keramat, kg. pandan dan sekitarnya.

lain-lain info u olls~ boleh tengoklah ye ^_^

11 November 2010

Cardigan ^_^

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

yay!!! cardigan labuh yang konon i nak bawak pergi jumpa bakal mak mertua tapi tak pun tu dah sampai! ahahah. yesss... memang labuh hokay~ i sukaaaaaa....

colour light grey. yaa.. memang melebihi paras punggung. tersangat amatlah suka. jenis kain dia pun bukan yang melekat kat badan. memang suka lah. hehe.

oh, i nak promote satu kedai kat Wangsa Walk Mall. baju-baju yang dia jual, sangatlah sesuai untuk muslimah. i mean, dia tak adalah highlight dia butik muslimah, tapi apa yang dia jual tu, sesuai untuk mereka yang menutup aurat.

sebab blaus dia labuh melepasi punggung, jubah yang banyak-banyak style pun sangat banyak dan banyak saiz, pilih saja. baju kurung, baju kurung moden, semua cantik-cantik yuuu~

yang penting...

harga sangat affordable. i teringin satu jubah moden kat situ harga RM90.00. oh, i belum pernah jumpa lagi harga jubah yang cantik-cantik (bukan jubah kosong semata) yang harga below than RM100.

ke u olls~ ada pernah jumpa? i je yang ketinggalan zaman tak tau ni?

kedai dia dekat aras 1. errr... satu lantai dengan POPULAR dan FOS. i pun tak tau aras macam mana sebab wangsa walk ni macam banyak tangga dan bertangga-tangga.

nama kedai tu PEACE. u olls~ carilah dekat aras tu. memang banyak butik kan aras tu.

bulan depan i nak beli jubah yang lawa tu. nak bawa jumpa bakal mak mertua juga. hahahaha.

^_~v

Just Once

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::


oh hohohohoo~ hari ni saya sangat tiada mood di office. sangat spoil. sangat.. arrghhh.. sampai tiba-tiba rasa nak berhenti kerja. errkk.. apakah. itu namanya dalam keadaan emosi kurang stabil. sebab... ehmm~ orang perempuan kan. so, ada seorang officemate yang baik hati kirimkan emel ni sebagai pebghibur di kala duka. ihix. thanks ya! i appreciate sampai pos dalam blog. sob3~

One song can spark a moment,
One flower can wake the dream
One tree can start a forest,
One bird can herald spring.

One smile begins a friendship,
One handclasp lifts a soul.
One star can guide a ship at sea,
One word can frame the goal

One vote can change a nation,
One sunbeam lights a room
One candle wipes out darkness,
One laugh will conquer gloom.

One step must start each journey.
One word must start each prayer.
One hope will raise our spirits,
One touch can show you care.

One voice can speak with wisdom,
One heart can know what's true,

One life can make a difference,
You see, it's up to you!


10 November 2010

Photographer is needed!

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

hye u olls~! *sila baca dengan penuh excited* eheh. macam ceria je bunyi suara i kan? eh eh, suara i yang u olls~ bayangkan.. hehe..

berbalik kepada entri lepas,

konon nak jumpa bakal ibu mertua padahal tak pun semua tu kontobesi bahahaha~,

i dapat banyak feedback via comments and YM's. thanks ya gurls sebab sudi kongsi dengan i. eheh. kita nantikan kedatangan cardigan itu by post.

ni ada few list yg i rasa shantekk~ u olls~ boleh lah membeli-belah di sini ya! *silap hari bulan shopping complex boleh tutup. orang ramai beli onlineee je.*

http://www.ladiesfash.blogspot.com/

http://batikvalley.blogspot.com/

http://www.cottonon.com/my

eheh. u olls~ boleh lah cuba try test tengok ya. eheh :)


ok, back to the title.

ya, people's out there, siapa yang berminat nak jadi photographer???

cuz i do really need a photographer for a.... a... ehem.. adalah satu majlis yang memerlukan photographer. i don't need a professional one. amatur saja. becuz ni 'macam kerja amal' la. hahaha~ sebab bukannya nak gambar yang cantik yang amat macam pro-photographers out there yang memang amik gambar pakej ribu ribu dan gambar yang memang tremendously outstanding + superb! i ada kamera, but i tak reti nak amik which angle and which direction to shoot, plus lighting and blablabla... as long gambar tu nampak hidup kalau kita tengok. sebab i kalau amik gambar, sure parkinson sikit. eheh!

so kepada sesiapa yang rasa nak test power, bagi tau i kayh! i need it before 19 November 2010! help me please readers...

the majlis will be held on 21st Nov 2010. ihih~ malu i nak mintak tolong free pulak kan. ada ke orang yang sudi jadi photographer without any payment sob3~ i just nak gambar biasa-biasa saja. uhuu~

ok, mau stat kerjaan..

^_~

07 November 2010

Kat mana nak beli cardigan labuh? Nak pakai masa jumpa bakal ibu mertua.

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

tadi petang si eno wutta wutta buat muka manja + comel *huh, dia ingat dia boleh goda i dengan muka macam tu?* sambil kata,

"kaklong, jom lah keluar petang ni..."

diam.

"kaklonggg... jomlah jalan-jalan. eno nak beli chocolate indulgence..."

"banyak duit eno?"

"ada, kejap eno kira..."

dia ambil tabung monyet yang dinamakan oleh yana khan sebagai nadiot, lalu mengeluarkan segala jenis duit yang ada dalam tu.

tekun dia mengira.

"kaklong, ada RM55.00... jomlah beli chocolate indulgence whole cake..."

"whole cake? larat ke nak habiskan?"

"kita simpanlah untuk seminggu."

"eno nak bayar dengan semua duit syiling ni ke?"

"kita tukar lah kat kedai runcit sebelah lorong tu..."

ketawa. bila eno keluarkan semua syiling dalam tabung tu, i teringat zaman muda-muda *music plissss.... lagu slow* ececeh, sentimental value la pulak...

masa tu, eno wutta wutta masih mentah *sekarang ni dah hangus*. i dan engineer tupperware rajin kumpul duit syiling. masa tu belum ada duit kertas RM1 *oh! terasa sangat tua lah pulak!*. kalau dalam rumah tu, terjumpa je duit syiling, mesti kami kutip, masuk dalam tabung. macam-macam jenis tabung kami ada. tabung ayam, tabung milo, tabung botol sunlight. hehe. semua tabung tu buat sendiri kecuali tabung ayam tu. sebab once tabung tu pecah, dah tak boleh guna lagi. so hot mommy decide untuk buat sendiri tabung. tu yang guna segala macam bekas terpakai tu -_-"

apa yang kami lakukan dengan duit terkumpul tu?

ahahah~ oleh sebab tabung kami jenis 'tabung mudah buka semula' terutama tabung tin milo, maka banyaklah yang kami beli tiap kali tabung tu penuh.

i dan engineer tupperware memang hantu makan aiskrim cornetto. tapi semua pun tahu harga aiskrim tu mahal seyh! RM2.00 tu sangat mahalllll!!!! *betapa kita orang dewasa memang suka membazir -_-"* jadi kalau dalam tabung dah lebih RM5.00, mulalah air liur meleleh, kepingin aiskrim cornetto. kami pun buka tin milo, ambil syiling, kira cukup RM4.00, kami pun ke kedai, usung syiling dengan beg plastik pasar, ok! bagi kat orang kedai tu duit-duit syiling yang kami kumpul.

lagi, kami suka sangat kek chocolate ball. rasa dia penuh dengan coklat. harga dia RM1.50 untuk 3 biji. ini pun kena kumpul syiling lama juga! kami akan beli 3 biji. satu untuk i, satu engineer tupperware, 1 lagi eno wutta wutta. tapi masa tu eno wutta wutta sangat kecil jadi banyak chocolate cake tu bukan mulut dia yang makan, tapi baju dia yang makan. membazir. -_-"

kami sangat suka bagi hadiah birthday untuk ibu dan ayah. masa tu manalah kami faham apa-apa. yang kami tahu, nak ibu dan ayah happy. oleh sebab ibu seorang tukang jahit, kami belikan dia pen. pen tu pun i beli kat koperasi sekolah rendah, harga 80sen woo pen tu. kira mahal tu. untuk ayah pula, kami suka belikan makanan. keropok rota pun salah satu hadiah. kelakar kan? tapi ibu dan ayah senyum dan sangat suka dengan hadiah kami. eh, ye ke?

ada satu time tu, i ingat. on the way balik sekolah, i singgah satu kedai kek. i tengok harga kek blueberry, RM40.00. masa tu i kira-kira, birthday hot mommY lagi sebulan. so i cerita dengan engineer tupperware, so kami decide untuk kumpul duit, nak beli kek tu untuk birthday ibu.

tapi, hampanya. bila sampai birthday ibu, kek tu dah tak ada. serius kami sangat kecewa. sebulan kami kumpul duit nak celebrate birthday ibu. itu pasal sekarang ni bila dah agak mampu, kami ke secret recipe, mesti nak beli blueberry cheese. eheh, terkenang kempunan 10tahun lepas...

dengan duit tabung tu jugak i beli basikal! i sendiri tak sangka syiling yang i kumpul boleh cecah RM500 dan membuatkan i mampu memiliki sebuah basikal hasil tabungan sendiri. eheh. puas bila dapat beli barang hasil usaha sendiri.

dengan duit tabung tu pun kami beli colour pencil. engineer tupperware sangat suka mewarna dan dia sangatlah kreatif. so kami kumpul duit nak beli kaler yang besaaarrrr punyaaa... 48 batang. i ingat lagi, pencil colour LUNA. tu pun dah cukup heaven untuk kami. seronok!

apa lagi ya yang boleh dibeli? entah, i pun tak ingat.

so, bila i tengok eno wutta wutta pun ikut menabung, i seronok. dan muka dia berseri-seri dapat beli apa yang dia nak dengan hasil duit tabung.

kadang i rasa kesian, tersentuh hati tengok dia korek duit tabung tu semata-mata nak beli chocolate indulgence kegemaran dia tu. bukannya i tak mampu nak belikan apa yang dia nak. cuma i tak nak dia terlalu manja dan meminta-minta. biar dia usaha sendiri apa yang dia nak. dan dia akan rasa apa yang dia dapat tu berharga sebab atas usaha dia sendiri.

dia pernah cakap nak beli handphone baru. i suruh dia kumpul duit. sekali lagi, i tak mahu manjakan dia sangat. i kirakan untuk dia, dalam masa berapa lama dia menabung, dia mampu beli handphone yang dia nak. handphone tu berharga RM500.

sekarang dia masih menabung.

tapi dia lagi cekik darah dari i dan engineer tupperware. at least kami hanya menabung baki duit belanja sekolah tapi budak kecil ni...

ibu minta tolong kemas rumah, diminta upah.

i minta tolong jemur baju, upah.

ayah minta urut, upah.

dia memang business minded person.

lain kali dia minta i tolong hantar dia sana sini, i nak minta upah juga lah! plus duit minyak. hahah~!


oh, i nak cari cardigan yang labuh lepas punggung. siapa tahu boleh beli kat mana?

tapi bukan nak pakai masa jumpa bakal ibu mertua. bahahah!

^_^

04 November 2010

Yang tu Cantik ^_^

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

ada tag dari cik fideila tapi nantilah i buat entri tu kayh? thanks for the tag ya dear ^_^

i dapat MC lepas dilanda simptom pelik. air liur terkumpul kat area gigi geraham, pipi rasa macam membesar, penuh mulut i dengan lemak pipi. oh, petang rabu dah start rasa tak selesa. kak mun paksa i pergi klinik. rupa-rupanya beguk.

doc kata, "dah tua-tua pun kena beguk lagi?"

ehh~ i muda lagi doc. hehe.

doc suruh rehat selama 5 hari. tapi i ni kan, mana boleh duduk diam.

lepas i rasa demam dah kebah, dan bengkak dah surut, hanya sakit tekak sikit-sikit, i pun keluar rumah. menyelesaikan kerja-kerja yang patut diselesaikan.

lepas tu, boleh pula jalan-jalan ke jusco. eheh. lepas tu terjenguk-jenguk lak kat kedai emas. eheh. yang comel tu, RM200++. yang cantik tu, RM500++. dah siap try. sweet, cantik di jari. ok, lagi 3 bulan, saya beli. hahahaha! tunggu tau u!

_______________________________________________

ujung-ujung tahun ni banyak betul kenduri kahwin kan? i pun tak faham. macam jadi trend. asal cuti sekolah je, banyaklah jemputan kenduri. hot mommy and daddy cooL pun bizi menyiapkan tempahan baju pengantin hujung-hujung tahun ni.

ada beberapa perkara yang terfikir kat kepala i ni, i tak tahulah u olls~ pun punya pendapat yang sama atau tak. sorry lah, i belum berkahwin. tak tahulah apa perasaan orang-orang yang prepare majlis kenduri ni kan. ni pandangan dari pemerhatian i saja.

1. biasanya hujung tahun macam ni, teramatlah banyaknya kenduri. sampai sehari tu ada 3-4 jemputan. makanan yang common dengan kenduri kahwin ni, nasi minyak, ayam masak merah, acar dan yang seangkatan dengan tu lah. oh, plus air sirap. bayangkan kalau pergi 3-4 kenduri, semua makanan yang sama. i confirm, rumah yang ke-3, i tak makan dah. ahaha~

2. cuaca malaysia ni, kurang menentu sikit. tapi secara kasarnya, hujung-hujung tahun selalunya musim hujan, banjir and etc. tapi masih ramai yang memilih hujung tahun sebagai tarikh kenduri. kenapa ya?

3. dengan cuaca malaysia yang agak panas dan bahang ni, pengantin tak panas ke ye? dengan baju satin + lace.. atau songket.. plus veil.. dengan mekap tebal lah (especially bride).. i yang baru bersongket dengan mekap nipis pun dah berpeluh-peluh. salute lah dengan pengantin yang boleh tahan all this kind of thing. errkk~

4. macam mana pengantin boleh tahan senyummm atas pelamin tu tak gerak-gerak ye? lepas tu macam tak boleh nak beramah-tamah dengan tetamu. member-member pun susah nak dekat. macam mana nak kata 'raja berjiwa rakyat'? ecehhh~ kan gelaran untuk pengantin kan, raja sehari. wahaha~!

dah lah tu. mau i kena kejar dengan pengantin-pengantin kat luar sana kalau i komen macam ni. hahahah~!! nak rasa macam mana, kena jadi pengantin dulu. tapi, i tak rasa i nak buat macam trend orang kat sini.


sebab masa kecil-kecil cikgu selalu cakap i bukan orang bumiputera.


so i orang bulan.


orang bulan kena buat cara lain.



duit belum cukup, dah gatal nak menikah.


^_~ peace no war.

02 November 2010

Penzina vs Penipu

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

topik hari ni macam agak berat sikit. bukan macam. tapi memang berat pun. hee~ so, sediakan mental yang terbuka serta pemikiran yang tajam untuk membaca perenggan yang seterusnya.

persoalan ni saya tiba-tiba rasa terpanggil untuk mengutarakan, susulan menonton drama Chinta. balik kerja, penat, rehat sekejap di depan TV, lepas tu baru mandi dan solat maghrib. selalunya tak tengok drama tu sampai pukul 7.30 pun. tengok sambil berehat aje. eheh.

persoalan yang cuba diutarakan, apakah bekas pelacur tidak layak untuk menikah dengan lelaki yang tidak pernah berzina?

saya bertanya kepada seorang sahabat,
"apa pendapat kamu jika seorang lelaki yang baik kedudukan agamanya, ingin menikah dengan seorang bekas pelacur?"

sahabat tu menjawab,
"secara peribadi, lelaki perlu memilih perempuan yang hendak dinikahi berdasarkan 4 perkara, agama, keturunan, wajah, dan harta."

i rasa macam tak adil di sini. amboi, lelaki, kalau part nak mencari isteri, baru nak ingat segala macam garis panduan. tapi sedar ke tak lifestyle anda tu dah betul-betul ikut garis panduan islam ke? wah, siapalah i dengan secara suka hati nak mempertikai sesuatu yang dah digariskan dalam agama.

tapi baca dulu sahabat-sahabat... jangan tiba-tiba melatah dengan statement saya. jangan marah ye.

u ols~ ada tengok tak drama 'aku ingin ke syurga' hari sabtu lepas di tv3? dalam drama tu, watak lelaki ni yang memang jahat tahap tak tau nak katalah. dengan menderhaka pada ibu, minum arak, zina dan segala macam jenis kejahatan di muka bumi ni lah. sampailah dia kena penyakit AIDS. muka dah penuh dengan luka dan nanah. tapi, in the end, masa dia meninggal dunia, muka dia bersih. dan orang yang nak menguruskan jenazah dia, senang. tak ada kesukaran. normally susah nak uruskan jenazah orang yang banyak dosa ni.

sebab apa ye?

sebabnya, mak dia dah maafkan segala dosa dia, dan dia sempat bertaubat sebelum nyawa dia dicabut. ingat, Allah Maha Menerima Taubat. tapi janganlah pula kita main-main dengan taubat kita.

apa yang ingin i tekankan di sini, let say lah, dalam kes zina, kenapa kita terlalu memandang serong kepada bekas pelacur? bila tahu perempuan tu bekas pelacur, semua nak lari, macam 'kotor' sangat.

tapi, pernahkah kita terfikir, kita ni tak pernah buat dosa kah? adakah kita benar-benar pasti semua amalan kita tu diterima Allah? silap-silap semua amalan kita, malaikat campak semula ke muka kita, sebab amalan tu diiringi rasa riak dan takbur. pernahkah kita terfikir?

jadi, kita sebagai manusia, tak layak menghukum manusia tu kotor, jijik, tak layak untuk membuat kebaikan kerana dosa dia yang lalu. dosa yang lalu. siapa kita? adakah kita yang akan mengadili segala macam amal?

betapa tak malunya kita kalau kita berfikir yang kita tak pernah buat sebarang dosa.

kadang kan, mereka yang pernah buat dosa besar ni, lebih bagus daripada mereka yang fikir tak ada berdosa sangat ni. sebab, mereka yang sudah berdosa besar ni, kemudian bertaubat, maknanya Allah sayang dia sebab diberi hidayah.

daripada mereka yang tak berapa nak buat dosa sangat ni, silap-silap Allah boleh uji kita dengan dosa besar di kemudian hari, mana kita tau kan? boleh ke kita tetapkan apa akan jadi pada kita esok hari?

mereka yang dalam golongan yang sudah bertaubat ni, sudah tentu lebih merasa kemanisan iman sebab mereka pernah hanyut. jadi hidayah Allah tu lebih manis, hati mereka ikhlas, menyesali, menginsafi dosa-dosa lalu.

usahlah kita bermegah dengan diri kita sekarang ni. ada kisah zaman dulu yang boleh dijadikan renungan.

ada seorang perempuan yang pernah berzina menemui Nabi Musa a.s. dia menyesali dosanya dulu. namun Nabi Musa a.s menghalau dia, "Perempuan celaka, pergi kamu dari sini! Agar siksa Allah tidak jatuh ke dalam rumahku kerana perbuatanmu. Pergi!" teriak Nabi Musa sambil memalingkan muka kerana jijik.

perempuan menangis terangguk-angguk dan keluar dari dalam rumah Nabi Musa. dia tak tahu harus ke mana lagi hendak mengadu. bahkan dia tak tahu ke manakah kakinya untuk melangkah. bila seorang Nabi saja sudah menolaknya, bagaimana pula manusia lain bakal menerimanya? terbayang olehnya betapa besar dosanya, betapa jahat perbuatannya.

Sepeninggalannya, Malaikat Jibril turun mendatangi Nabi Musa.
Jibril lalu bertanya, "Mengapa engkau menolak seorang wanita yang hendak bertaubat dari dosanya? Tidakkah engkau tahu dosa yang lebih besar daripadanya?"

Nabi Musa terperanjat. "Dosa apakah yang lebih besar dari kekejian wanita penzina dan pembunuh itu?" Maka Nabi Musa dengan penuh rasa ingin tahu bertanya kepada Jibril. "Betulkah ada dosa yang lebih besar daripada perempuan yang hina itu?"

"Ada!" jawab Jibril dengan tegas.

"Dosa apakah itu?" tanya Musa yang kian keliru.

"Orang yang meninggalkan solat dengan sengaja dan tanpa menyesal. Orang itu dosanya lebih besar daripada seribu kali berzina".

Nabi Musa menyedari, orang yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja dan tanpa penyesalan adalah sama saja seperti berpendapat bahawa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu atas dirinya. bererti ia seakan-akan menganggap remeh perintah Tuhan, bahkan seolah-olah menganggap Tuhan tidak punya hak untuk mengatur dan memerintah hamba-Nya. sedangkan orang yang bertaubat dan menyesali dosanya dengan sungguh-sungguh bererti masih mempunyai iman di dadanya dan yakin bahawa Allah itu ada, di jalan ketaatan kepada-Nya. itulah sebabnya Tuhan pasti mahu menerima kedatangannya.

Dalam hadis Nabi SAW disebutkan :
Orang yang meninggalkan solat lebih besar dosanya dibandingkan dengan orang yang membakar 70 buah Al-Quran, membunuh 70 nabi dan bersetubuh dengan ibunya di dalam Kaabah.

Dalam hadis yang lain disebutkan bahawa
orang yang meninggalkan solat sehingga terlewat waktu, kemudian ia mengqadanya, maka ia akan disiksa dalam neraka selama satu huqub. Satu huqub adalah lapan puluh tahun. Satu tahun terdiri dari 360 hari, sedangkan satu hari di akhirat perbandingannya adalah seribu tahun di dunia.


so kawan-kawan termasuk saya sendiri, kita ni, belum tentu tak berdosa. so janganlah kita memandang rendah kepada mereka yang pernah berdosa. sesungguhnya, kita ni semua sama sahaja di depan Tuan Punya. Rasulullah SAW sendiri tiap hari bertaubat. inikan pula kita.

muhasabah diri. saya pun banyak sangat dosa. T____T

-_-"