Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

30 August 2012

4 Months of Joy and more

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::


happy 4th monthersary, dear husband! eh eh ada ke monthersary. hee~

tadi pagi kan, ada letak note kat dinding yang menghadap katil kami. tapi tapi tapi beliau tak perasan :'( harap balik kerja nanti beliau perasanlah hendaknya. hendaknya. haraplah. macam mana beliau boleh tak perasan note tu sedangkan note tu betul-betul located bawah jam dinding. nampak sangat tak tengok jam masa bangun tidur. tau tau aje bini dia dah kejut. hisy.

4 months of happiness, joy, tears, laugh, and more to share. there are lottttttttttttttttt of unexpected things happen in marriage. you'll never ever expected. yup. this is a comparison. ke saya je yang berangan macam ni?

seorang gadis yang berangan-angan membayangkan perkahwinan adalah indah-indah belaka. bangun pagi merenung wajah suami ececeh kemudian dengan penuh senyuman sediakan sarapan untuk suami kemudian mandi dan berhias untuk suami kemudian kejut suami dan suami bangun lalu mencium pipi isteri lalu mandi kemudian solat subuh berjemaah kemudian kemudian kemudian makan bersama sambil suap menyuap lalu main buih sabun cuci pinggan lalu sama-sama kena mop lantai. pffttt.

tapi sebenarnya bangun pagi-pagi tengok jam dulu alamak dah pukul 5.30 tak sempat nak buat breakfast nanti lalu mandi tergesa-gesa lalu terus ke dapur dan tung tang ting tong bersilat kat dapur dan kejut suami dan kejut dan kejut dan kejut lalu siap-siap ke pejabat, solat, kemas bilik dan prepare untuk makan dan makan cepat-cepat dan yah, keluar pergi kerja.

pelik saya bangun seawal jam 5.30 pagi walau pergi keluar rumah jam 8.00 pagi?

sebab tiba-tiba beliau minta makan nasi setiap pagi mulai cuti lepas raya hari tu.

ye makan nasi, berlauk.

mungkin sebab beliau nampak saya mampu buat begitu di bulan ramadhan. masak lauk untuk bersahur sebab ya, sangat best makan lauk yang panas-panas. maka beliau minta benda yang sama sekarang ni. lebih kenyang dan tak perlu lunch di pejabat kata beliau.

tapi jangan takut ye semua anak gadis. jangan takut nak berkahwin bila baca realiti ni. segala yang kita buat dengan ikhlas dan penuh senyuman insyaAllah dapat ganjarannya nanti.

sebagai suami, beliau pun faham isteri beliau ni bangun awal-awal pagi maka lepas pulang dari kerja di petang hari, beliau lah yang akan basuh baju, sidai, angkat, sapu, mop, basuh pinggan, kemas rumah, kemas dapur dan saya? terus tidur lepas isya'. ngee~

dan pagi tadi bangun saya ternampak handphone saya sedang bercaj. haruslah beliau yang tolong caj kan. what a lucky wife ngehehe.

jadi,

pokok pangkalnya,

marriage taught me : to be patient

and be tolerant with your spouse.


love him till jannah insyaAllah.


baru 4 bulan (:



24 August 2012

Bila Orang Kampung Beraya di Bandar

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

selamat hari raya aidilfitri!

di malam raya berlaku drama tv swasta. suami tiba-tiba rasa sayu haru sebab tak balik kampung. alahai. hari raya kedua kita balik, ok?

saya akan guna semula baju nikah saya. macam dalam entri ini.

mulanya ramai tak percaya. biar betul dia ni nak pakai semula baju nikah.

apa salahnya, kan? itulah kepentingan membuat baju kahwin yang boleh dipakai lagi di hari lain.



tapi dah tak nampak macam baju nikah lepas pakai tudung warna lain.

oh tapi suami tak pakai baju putih. kata beliau, "nampak macam nak menikah sekali lagi."

maka belilah sapasang baju melayu untuk beliau. saya tak kisah sebab inilah baju melayu terbaru beliau selepas 5 tahun.



the cousins. saya belum ada anak buah memandangkan saya adalah cucu sulung. tunggu anak kami lah baru dioarang semua ni ada anak buah. ni pun tak cukup korum ni. 



sambil celebrate birthday budak ini yang ke-7



 selamat hari raya dari family kami di KL.


16 August 2012

Sedekah

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::


*updated*

bulan-bulan Ramadhan gini mesti feeling-feeling nak beramal gitu. Allah dah sediakan suasana yang kondusif. syaitan diikat. kecuali manusia yang bertopengkan syaitan. eh ke syaitan yang bertopengkan manusia? bulan baik gini pun ada yang buat jahat. pelik masih ada 'syaitan' yang terlepas. gitu?

tadi ada taklimat berkenaan YaPEIM. tentang sedekah jariah. alhamdulillah. ni satu lagi perkara yang buat saya sayang company ni. selain satu lagi, peraturan asas yang diberitahu masa mula-mula masuk kerja dulu, staf perempuan yang beragama islam, wajib menutup aurat. ye. wajib. terperanjat. tak sangka ada sebuah company yang wujudkan peraturan begini. selalu kita dengar kalau perempuan kerja hotel, tak boleh bertudung.

bila ada taklimat tentang kebaikan dan amal-amal jariah begini sekali-sekala, buat kita rasa insaf.

insaf.

kata penceramah, kita ni mesti susah nak berpisah dari harta dunia. kan?

penceramah bagi contoh beberapa situasi yang kita pun ada je alami. sekadar untuk renungan dan bukan takat renung, fikirkan kita ni kat mana.

Situasi 1
kita hanya ada RM11 dalam wallet. sekeping not RM10, sekeping not RM1. tengah-tengah berjalan, ada orang minta sedekah. kita nak hulurkan RM10 atau RM1?

Situasi 2
dalam hati masa ke solat jumaat, dah niat dalam hati, hari ni nak sedekah RM20. tapi bila sampai waktu, dalam wallet ada RM100 sekeping. takkan nak letak RM100 dan ambil baki RM80?


see, betapa jauhnya kita dengan sedekah? betapa KEDEKUT nya kita?

kadang ada anak yatim datang minta sedekah. asalnya memang kita niat nak sedekah. tapi dek kerana kita khuatir itu adalah sindiket, maka kita pun tak bagi sedekah kat budak tu. saya pernah buat entri tentang ni dulu. nanti saya cari semula dan link kan di sini. *updated: ini link entri tersebut*

harta ni semua Allah yang punya. Dia bagi pinjam. bila kita bagi pinjam semula kepada Allah (yakni sedekah), Allah akan balas semula berlipat-lipat kali ganda.

perkara ni macam terjadi kat diri saya sendiri.

semalam, encik suami bersedih. haruslah seorang isteri cuba menenangkan hati suami. katanya, duit untuk beraya tak cukup. kebetulan bulan ni perlu renew road tax dan insurans. RM1+++ kan. kereta baru nak sambut birthday setahun. dan tahun ni tahun pertama kami sebagai suami isteri. haruslah BANYAK persiapan nak dibuat. tambahan, motor beliau tiba-tiba rosak minggu ni. dah dua kali dalam bulan ni. dan dah seminggu encik suami berulang-alik dengan kereta dari Cheras-Taman Melawati (hantar saya ke pejabat)-Hicom-Taman Melawati (ambil saya)-Cheras.

tapi tu lah. BANYAK juga keperluan yang perlu didahulukan.

encik suami tanya, "kenapa kita macam kurang duit, ye?" sayu sahaja suaranya.

"tak berkat. mungkin kita kerja main-main. tak sungguh-sungguh."

"kita main-main masa kerja ke?"

"yelah, mungkin tak sedar, amanah tak dilaksanakan dengan baik. lepas tu, tak bersedekah. macam mana harta nak berkat."

"ye ke?" sayu lagi.

"lepas tu, kita pun terlupa nak bersyukur. ada duit lebih, tak bersyukur. dapat gaji, tak syukur. memang cepat aje lah lesap duit tu."

ye. bila suami bertanya, saya macam warning diri sendiri.

ye, kita selalu lupa, kan?

bila dah tak cukup duit macam ni baru nak beringat.

hari tu masa nak beli McDonald's harga RM20, "alaaa RM20 aje."

sekarang? RM10 pun berdikit-dikit. minyak kereta pun fikir-fikir macam mana nak refill.

itulah, bila senang, lupa. bila susah baru padan muka.

kan?

sabar ye suamiku. sekurang-kurangnya kita masih cukup makan. beras masih ada.



:) senyum pun sedekah





Raya ni Balik Mana?

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

sebelum ni kan, memang tiap-tiap tahun beraya di KL.

memang dah 24 kali lah beraya di KL ni.

agak janggal masa salam-salam staf office tadi, mereka bertanya, "tahun ni raya mana?"

mulanya rasa macam, eh eh kenapa korang tanya? bukan korang tahu ke kampung saya kat KL?

diam sekejap.

"oh, tahun ni raya KL dulu. 2nd day raya baru balik sungkai."

lupa, dah kahwin. haruslah perlu menetapkan giliran pulang beraya. tehee~ patutlah mereka tanya tahun ni raya mana.

tapi malam tadi tiba-tiba encik suami hiba pula, "rasa janggal pula tak balik kampung raya tahun ni. sedih."

alahai~ padahal beliau yang decide tahun ni beraya di KL. saya tak provok pun. "abang, KL ni kampung abang juga." hehe. konon pujuklah tu?

semalam lepas terawih buat benda ni,


biskut bear!

resepi sebenarnya biskut susu. ya, guna susu tepung. melambak stok susu tepung kat rak dapur tu tak tau bila nak habis minumnya. suami bukan minum pun.

bila dah siap adunan, duk fikir, nak guna acuan bentuk apa, ya?

since nama dia biskut susu, rasa susu, susu dan kanak-kanak amatlah sinonim. maka saya pilih acuan bentuk bear. lebih dekat di hati kanak-kanak.



smile! haha. pembuat kuih tegar mesti tau kenapa tiba-tiba ada satu biskut bentuk smile.

tu namanya adunan dah habis, dah tak cukup untuk dicetak, maka mudahnya buat bentuk bulat saje lah.


tak cukup ni biskut-biskut nak bawa ke KL dan sungkai. ceh, bawa lah sangat ke KL tu. macam jauh je rumah ibu padahal tak sampai setengah jam.

selamat pulang ke kampung, ye kawan-kawan!

raya kedua jumpa di kampung (ado ko orang kampung di sungkai baca blog saya ni?)


bai!

hati-hati.


drive safely.


dari,
nadia ^_^  &  imam  =)~


15 August 2012

Iklan Radio

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

contoh:


satu pagi di sebuah rumah,

"bang, jom kita tukar perabot baru!" (nada excited)

"perabot? kelengkapan raya yang lain pun belum kita siapkan. macam mana nak tukar perabot?" (suara sayu)

"abang jangan risau. di ******, kita akan dapat penjimatan sehingga 70%!!" (ton tinggi)

"yeke???" (mula bersemangat)

"bukan itu sahaja, bang. di ****** juga, kita tak perlu bayar apa-apa untuk bulan yang pertama!" (bertambah-tambah excited!)

"dan tanpa deposit! serta penghantaran percuma ke seluruh malaysia!" (tiba-tiba sama-sama excited)

"apa lagi, bang. jom kita ke ******!"

"jom!"




ni contoh ye. contoh. dialog nya lebih kurang macam tu lah, kan?

perasan tak? tadi mulanya si isteri minta tukar perabot sedia ada. dan mula bercerita tentang kedai ******. si isteri nampak serba tahu tentang kedai ******.

dan si suami macam tak tahu pun tentang kedai tu berdasarkan respon, "yeke???"

lalu si isteri menerangkan lagi tentang kedai tersebut.

tiba-tiba si suami menambah, "dan tanpa deposit! serta penghantaran percuma ke seluruh malaysia!"

eh eh.

tadi rasanya suami dia macam tak tahu pun tentang kedai tu.

tapi lepas si isteri menerangkan itu ini, tiba-tiba si suami boleh menambah penerangan tentang kedai ******.

hurmm..


magis.

ke magic?


-_-"




10 August 2012

Adopted Children

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

korang-korang semua dah tengok iklan ni?


first tengok, tangisan berjurai-jurai. cuba sedaya-upaya nak tahan. tapi tak boleh tahan. biarlah kat office pun, peduli.

second time tengok, masih menangis.

dah cukup. tak mahu tengok dah.

nanti menangis lagi.

hati jadi sayu. barulah terasa perasaan kanak-kanak macam ni.

kemudian ternampak berita tentang anak-anak yatim yang ditinggalkan di surau di area puchong.

terus call encik suami.

"jom pergi puchong."

"buat apa?"

"ada anak-anak yatim kena tinggal. kesian, bang. ada 18 orang.."

"ramainya! tapi apa yang kita boleh buat dengan budak-budak tu?"

diam. "emm, nak ambil anak angkat pun, nampaknya budak-budak tu macam dah besar-besar. kalau nak ambil anak angkat, biarlah boleh disusukan."

"sayang, kita baru 3 bulan kahwin. sabar, ye?"

diam lagi. saya teringin sangat nak jaga mereka.

bukan sebab saya belum mengandung lagi maka saya nak ambil anak angkat. tak. tak. tapi sebab hati saya tersentuh sangat. siapa nak jaga budak-budak tu? apa nasib diorang? kalau diorang tak dapat pendidikan yang baik, apa akan jadi dengan diorang nanti?

tapi saya pun bukanlah di tahap golongan yang berada yang mampu nak sediakan kemudahan untuk budak-budak tu.

suami kata lagi, "kita nak bagi makan apa, yang.. budak seramai tu. makan kita pun cukup-cukup bulan-bulan.."

saya sedih. saya nak tolong. tapi tak tahu cara. tak terfikir cara. saya hanya mampu berdoa. lemahnya saya!

bila sembang dengan rakan sepejabat, "jom lah kita buka tadika. atau nurseri. atau apa sahaja yang seangkatan. boleh jaga budak-budak tu."

"nak jaga seramai tu masih perlukan kos. makan minum sekolah."

kami diam. kenapa kami rasa terhalang di situ?

macam mana saya nak tolong mereka?


T____T



Teknik Gombak dan Durian

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::


ye, dulu saya bersekolah di sekolah menengah teknik gombak. jurusan pengajian kejuruteraan elektrik dan elektronik.

dulu konon cita-cita nak jadi engineer. jurutera elektrik atau elektronik.

konon.

tapi dah result matrikulasi kurang memberangsangkan dek kerana kuat main dan tak boleh rajin belajar, memang dari dulu tak rajin. kerja sekolah pun jarang siap tu pun entah dah berapa kali kena rotan dengan cikgu zaidy. subjek lukisan kejuruteraan. habis exam semester satu terus apply politeknik sebab takut result semester 1 teruk lalu kena buang dari matrik.

punyalah takut kena buang. lepas tu dapat pula tu tawaran ke politeknik. diploma kejuruteraan elektronik. kalau tak mesti dah jumpa encik suami lebih awal dan berkahwin lebih awal. hehe. eh.

eh. dah melalut.

maka semalam semasa ke bazar taman melawati, demi membeli agar-agar buah kegemaran encik suami, terlihat segerombolan budak-budak sekolah lelaki dan perempuan memakai t-shirt sekolah. macam kukenal t-shirt sukan itu. maka saya mencari sesuatu untuk mengesahkan bisik hati ini. maka terlihat ini parking di tepi jalan,




homai. eh, bukan. bukan nak tunjuk bendera hijau tu. tu. tu bas sekolah menengah teknik gombak!

excited!

betul la dah agak budak-budak tu sekolah teknik gombak.

dulu, kami bergilir keluar pergi bazar ramadhan. hari ni blok A esok blok E, so lelaki dan perempuan tak bertembung. (warden saja taknak bagi student pi dating kat bazar. dah nama pun student, dating kat bazat pun jadi lah.)

dulu, bulan ramadhan ni, memang seronok kat sekolah. masa berbuka puasa tu, lauk confirm BANYAK sampai PENUH tray. ni mesti lauk yang sepatutnya lauk tengahari dia bantai masukkan untuk berbuka. mewah. sedap.

dulu, kalau perempuan tak puasa (cuti hari merah), boleh je inform akak dewan makan tu, buatkan makanan tengahari. tapi, haruslah malu lagi-lagi berdepan dengan abang-abang dewan makan tu. hai kantoi lah tak puasa, kan?

dulu, masak megi dalam baldi aje lah demi malu nak minta lunch kat akak dewan makan. jap, kenapa kitorang masak megi dalam baldi ye? walhal ada je mangkuk kat pantri. oh oh kami golongan yang bendera merah nak makan berjemaah. ni si nani yang buat ajaran sesat ni.

dulu, kebanyakan student aspuri (asrama puteri/perempuan) tak ramai yang rajin turun sahur. malu kot muka bangun tidur kang pakwe-pakwe tengok jatuhlah saham. sanggup sahur biskut dan milo kat bilik. tapi saya jenis gastrik yang tak boleh hidup kalau tak makan nasi maka gagahkan diri bangun pukul 4 pagi pergi turun sahur walaupun kadang tu hanya saya berdua sahaja dengan besprengggg, ashikin. beliau pun sanggup turun makan walau bendera merah. sebab kang tengahari tak dapat makannnn. ye, kami memang jenis kuat makan.

dulu, apa lagi kisah bulan ramadhan di hostel?

hah, dulu saya ambil SPM separuh paper bulan ramadhan, separuh paper lepas raya. frust tahu nak tunggu paper yang lepas raya tu nak raya pun tak senang haisy! tengok duit raya pun macam tengok kertas exam -_-"

dulu ada je member yang fly balik rumah sendiri demi ingin berbuka puasa bersama keluarga. saya tak fly, saya minta izin. skema. haha. lepas tu balik hostel, ibu bagi durian. saya simpan dalam loker dan terus berlari ke surau sebab solat isya & terawih dah nak start. balik je dari surau, harum semerbak dorm tu dengan bau durian. ada seorang kawan menengking, "eiii siapa bawa durian masuk bilik ni, busuklah!". masa tu saya baru sampai depan muka pintu terus berlari ke bawah. menangis teresak-esak. serius. menangis. sebab durian tu ibu bagi untuk saya, kenapa mesti nak tengking-tengking macam tu, tak baik tau? lalu besprenggg-besprenggg lain turun bawah tangga pergi pujuk saya.

haha. teruk. sensitif. tengok sekarang nangis lagi bila teringat lagi peristiwa ni.

siapa tak nangis bila melibatkan ibu ayah? sayu wo!

dah dah nak gi lap air mata. tak elok puasa ni nangis-nangis kang tertelan hingus.

eii yakkk telan hingus.

eiii yakkkk...




-_-"




09 August 2012

Eat Grapes a Lot, People!

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Now I knew it... why my husband always buy grapes for me and force me to take it every time buka puasa.



pheww.. I read this from Vivy's blog.

ya, thanks Vivy for d info.




-_-"




08 August 2012

Dari Mana Datang Inspirasi Baju Kahwin Saya?

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

entri kurang kata-kata (wordless wednesday)


ni baju masa majlis bertandang. sebenarnya diinspirasi dari baju raja nazrin dan tuanku zara. tapi kalau tak silap tengkolok encik suami tu tengkolok sultan selangor.

perincian manik depan kebaya dan hujung lengan baju saya pun konon nak buat macam tuanku zara tapi tak se'detail' persalinan tuanku zara.

saja pilih persalinan pasangan di-raja perak, sebab memang majlis bertandang pun di Perak dan encik suami orang Perak. ada kaitan, kan?

teheee~

baju ni dari kain songket dengan bunga warna silver. cantik. boleh dipakai hari raya nanti.

make up done by jiran saya. beliau juga seorang make up artist.

:)

untuk majlis resepsi belah perempuan nanti saya kongsikan. tak jumpa lagi gambar yang sesuai nak dilayangkan.



stay tune :)





07 August 2012

Mertua vs Menantu

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

mula-mula nak asah vocab.

apa beza mertua dan mentua?

sebenarnya saya pun tak tahu. tapi orang akan kata ibu mertuaku dari ibu mentuaku, kan?

ibu mertua adalah nightmare bagi setiap anak-anak gadis.

eh eh maksud saya, setiap anak-anak gadis mesti wondering, macam mana ke rupa ibu mertuaku nanti? garangkah? baik kah? atau bercekak pinggang di dapur melihat menantu perempuan dia memasak?

cakap pasal masak, air tangan isteri tak mungkin sama dengan air tangan ibu suami kita. ceh~

tengok, kenapa semua gambaran negatif? salahkan filem ibu mertuaku. eh eh tapi filem zaman p.ramlee tu, mak yang perempuan yang agak ganas sikit.

baca entri dari blog si jimat ni.

saya dulu pun macam tu. berharap tak ada ibu mertua. takut! saya pun tak faham kenapa perasaan tu lahir macam tu. walhal seorang ibu tu haruslah hatinya selembut ibu saya sendiri, bukan? tapi tak pernah terfikir pun. dalam fikiran ni, ibu mertua tu seorang yang garang, yang sentiasa nak menilai menantu perempuan dia. macam mana 'hasil kerja' menantu perempuan. pandai masak ke tak, pandai mengemas ke tak, pandai jaga anak dia ke tak?

sekali lagi, seorang isteri tak mungkin sama dengan ibu suami kita.

bila berkongsi pengalaman dengan kawan-kawan lain yang dah berkahwin, sebenarnya macam-macam sikap ibu mertua ni.

ada yang relax sahaja.

ada yang ibu mertua baikkkkk sangat sampai semua benda pun tak bagi menantu buat.

tak kurang juga yang kurang boleh berkomunikasi dengan ibu mertua. kadang sebab masalah bahasa (kalau dah menantu orang sabah, ibu mertua pula berbahasa kelantan pekat, memang susah sikit lah, kan?), kadang sebab masalah percanggahan pendapat.

pada saya, pertama sekali, anggap ibu mertua macam ibu kita sendiri. ye, mana mungkin ibu mertua sama dengan ibu sendiri. (sob sob i miss my ibu T____T) sebab ibu sendiri tu dah berpuluh tahun jaga kita. takkan sama.

kedua, cuba banyakkan bersembang dengan dia. korek dari suami, segalanya tentang ibu beliau. apa yang pernah berlaku sepanjang hidup dia, apa minat dia. benda-benda macam ni boleh jadi bahan untuk bersembang.

ketiga, RAJIN MASAK. fuh. tulisan huruf besar? saya akui pertama kali ke rumah ibu mertua, saya hanya TIDUR. haha. gila ke tak saya tak tahulah tapi kan, tu ibu mertua saya yang suruh. lagipun masa tu kami sampai di kampung dah malam. mak dah siap masak untuk kami teheee lepas makan, tidur. bukan nak tolong basuh pinggan ke hape kan? lepas tu esok pagi terus balik KL. sungguh tak senonoh. mak tak bagi. serius. mak tak bagi saya turun dapur masa tu.

oh bakal pengantin perempuan, sila jangan amalkan perkara di atas tu, ok?

cakap pasal masak, balik kampung lepas tu saya dah start masuk dapur. memang saya lah yang tolong mak sampai tahap saya cakap, "mak duduklah kat atas, biar nadia masak" ewah ewah kat rumah sendiri ado ko perangai gitu? nehi nehi. kat rumah sendiri, ibu direct suruh saya masak je. tak yah nak basa-basi.

sampai ayah mertua sound suami, "angah, nanti kat rumah, tolong nadia memasak, tau?"

haha tak memasal.

masa mak ada di KL dan duduk di rumah saya beberapa hari, memang saya suruh mak relax je tengok tv. masa nak balik, mak siap minta bekalkan masakan saya. eh. eh. malu lah pula.

nyampah

tapi, tak semua orang bernasib baik macam saya. anak-anak perempuan mak pun kata, "sekarang ni mak ada kak nadia. kita ni siapalah, kan..." saya tahu diorang bergurau. tapi kadang betul juga apa diorang kata. segan pula saya dibuatnya. kata suami, "mak memang macam tu. kalau dah sayang, sayang sangat."

pasal memasak ni juga, anak-anak gadis sekelian tak perlu risau tak pandai masak. gugel kan ada? gugel sahaja resepi macam-macam ada. buku resepi pun melambak. tinggal nak tak nak try sahaja.

kepada kawan-kawan yang masih berkonflik dengan ibu mertua, kalau kita susah nak lembutkan hati dia, lembutkanlah hati kita sendiri. bisikkan dalam hati, itulah mak, ibu, yang melahirkan, menjaga, mendidik suami kita, sampai jadi suami yang terbaik untuk kita.

lama-lama insyaAllah lembut lah hati ibu tu. ibu, kan?

:)

heh. betul, kan?



ibu mertuaku



^_^v

03 August 2012

Dejavu de Java


:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

dah habis tengok cerita dejavu di kinabalu semalam?

saya adalah seorang yang sangatlah malas nak follow drama bersiri di tv. saya lebih suka menonton di tonton.com.my. boleh sum up 3,4 episod sekali. hehe. malas nak tengok meleret-leret boleh fast forward. hehe. jimat masa ^_^

jadi semasa berada di ipoh hari tu, ada lah tertengok cerita ni yelah bosan-bosan duduk bilik sorang-sorang meninggalkan suami di rumah keseorangan, maka tertengoklah cerita ni.

macam best? sebab ada tiz zaqyah. tu je.

lagipun pernah tengok beberapa episod awal.

tapi tak berapa ada mood nak tengok sebab aqasha. rimas tengok rambut dia. sorry peminat aqasha @ ammar. hehe.

ramai yang tak suka ending semalam walaupun vote berpihak pada bazli. paling tak logik ada second donor untuk nadira. boleh eh macam tu? sangatlah bertuah nadira. 

ramai kawan-kawan saya berpendapat, nadira patut berkahwin dengan ammar. then it is a happy ending.

in real life, tak semestinya kita akan berkahwin dengan orang yang kita sayang, cinta kasih sepenuh hati. true.

contoh,

Aminah ada seorang long-lost friend. sejak zaman sekolah rendah. Aminah rasa Aminah suka kat dia. tapi yelah, budak-budak. yang hanya tahu bermain. mana faham sangat benda-benda suka-muka ni, kan? yang Aminah tau, "weh, dia suka kat kau lah." lepas tu main ejek-ejek, "eiii eiii, amin suka aminah.. eiii eiii amin suka aminah.."

kan?

lepas tu suddenly bila dah besar panjang masing-masing ada akal yang waras, cukup serba-serbi, boleh berfikir dengan baik, tiba-tiba terjumpa semula long-lost friend tu.

tiba-tiba Aminah rasa Allah takdirkan Aminah berjumpa dengan Amin. chewah macam lagu, kita memang dijodohkan bersama, sehati serta sejiwa, walau esok walau akhir nanti lalalala~

Dejavu.

Kan?

Dan Aminah pun mulalah merasakan yang sebenarnya Aminah tak cintakan pun lelaki yang ada di sisi Aminah sekarang (Bazli). Tiba-tiba semuanya terbalik. Aminah tinggalkan Bazli dan pergi kepada orang yang tiba-tiba Aminah rasakan sebenarnya Aminah cintakan dia.

Lepas tu sah-sah lah Aminah nak kepada si Amin tadi, yang long-lost friend tu. Sebab rasa cinta Aminah adalah milik Amin sebenarnya. Yes, memang Aminah sayang Bazli tapi perasaan cinta lebih kuat kepada Amin.

Betul apa yang Ammar kata dalam skrip cerita Dejavu di Kinabalu tu. Cinta tu hanya sekadar perasaan. Yang boleh datang dan pergi, bila-bila masa.

Kalau tak, tak adalah isu putus cinta.

Sambung semula cerita Amin, Bazli dan Aminah tadi.

Dalam masa sama, Aminah dah siap segala persiapan untuk kahwin dengan Bazli. Amin memang cinta Aminah, tapi dia datang tak kena masa. Masa tu Aminah dah tak boleh nak buat apa. Aminah tak mahu lukakan hati Bazli yang sangat sayangkan dia. Dan Aminah tak mahu ambil risiko untuk pusingkan semua ni.

Jadi Aminah berkorban, berkahwin juga dengan Bazli.

Sebab pada dia, kalau betul Amin tu jodoh dia, Allah akan kuatkan hati dia untuk pusing semua tapi nyata Aminah tak kuat. Yes, cinta boleh buat seseorang jadi kuat luar biasa tapi tidak pada Aminah. Dia bukan jenis melukakan hati atau memungkiri janji.

Jadi Aminah lupakan Amin walaupun dia tahu, hati dan perasaan serta cintanya untuk Amin.

Aminah putuskan untuk teruskan perkahwinan dengan Bazli. Hal perasaan dia terhadap Amin, Aminah simpan jauh-jauh, kemas-kemas, kunci ketat-ketat, sorok dan hilangkan dari hati. Dia anggap pertemuan dengan Amin adalah antara saat paling manis untuk dikenang. Tapi cinta untuk dia, bukan untuk dijadikan realiti.

Cinta tu hanya sekadar perasaan. Yang boleh datang dan pergi, bila-bila masa.

The End.

See, hidup tak semestinya happy ending, jodoh, pertemuan, ajal, maut di tangan Allah. Tak kira kuat mana pun, dalam mana pun cinta kita terhadap seseorang, kalau Allah kata tak, tak lah.

Kesimpulan, tak payah lah bercinta sebelum kahwin. Hati lebih banyak sakit dari suka. Hahaha. Terkena batang hidung sendiri nampaknya nasihat tu. Takpe, dah kahwin. Hehe.

Butterfly~ Fly away so high
As high as hope I pray
To come and reach for you
Rescuing your soul
The precious messed up thoughts of me and you~




J