Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

22 May 2015

Di Sebalik Nama : Melor Naylah

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Nak taip entri ni, kena buka dulu link ni, kasi ada mood.



Tak tahu siapa penyanyi asal lagu ni. Nampak macam ada juga penyanyi Indonesia nyanyikan lagu ni.

Oleh sebab ramai bebenor yang minta ceritakan, cerita di sebalik nama Puteri Imam yang sulung ni, maka aku dengan ini memerah keringat, menaip satu entri khas untuk asal-usul nama Cik Melor Naylah. Nak cerita ulang-ulang kang panjang sangat. Hehe. Tak aci sungguh, abangnya tak ada pun entri khas asal-usul nama Fateh Al-Hafidz.

Masa mula-mula cari nama untuk anak kedua ni, kami tak belum tahu pun lagi, anak lelaki ke perempuan. Aku dah mengandung 5 bulan kalau tak silap. Jadi kami dah siap-siap prepare dua nama. Untuk lelaki dan perempuan. Nama untuk lelaki, aku rahsiakan dulu lah ye. Manalah tahu akan guna untuk anak ketiga nanti ke? Bahahah! Sakit bersalin belum habis lagi weh jangan tanya aku bila nak tambah nombor tiga pula. Sabaq naa... Anak-anak pun kecil lagi. Bagi aku bernafas dulu eh?

Kalau ikutkan, nak aje guna nama perempuan yang dipilih masa mengandung Fateh dulu, Khaulah Al-Azuwar. Tapi masa tengah mengandung Melor ni, Diana Amir baru bersalin dan nama anak dia Khaulah Al-Azuwar. Jadi terpaksa lupakan nama Khaulah tu sebab dekat sangat jarak umur anak aku dengan anak Diana Amir. Tak syok rr nama sama dengan nama anak retisss. Tahun sama pula tu. Lainlah kalau anak aku yang lahir dulu. Hehe.

Aku membayangkan, kalau anak perempuan, dia kena bersifat sederhana, tak menunjuk, tak megah, sentiasa merendah diri, bukan bermakna dia lemah, tapi macam diam-diam ubi berisi. Macam tu lah maksud yang aku nak. Tapi dek kerana aku tak pandai bahasa Arab, aku tak tahu nak desribe perwatakan tu dalam satu nama Arabic.

Pada Imam pula, dia nak perwatakan anak perempuan tu haruslah yang kuat, kental hatinya, sebab pada zaman anak-anak kita dewasa nanti, masa tu mungkin dunia dah tak tahu nak kata macam mana rupanya. Penuh fitnah, penuh dusta dan tipu daya. Jadi Imam nak satu nama srikandi supaya the little princess kuat macam nama yang ada pada dia.

Satu hari tu aku terdengar lagu Bunga Melur nyanyian Allahyarham Tan Sri P.Ramlee. Bila dengar lirik lagu ni, alahai, indahnya bunga melur ni! Dia tak glamor macam bunga mawar tapi dia ada keunikan yang tersendiri.

Di hujung sana tempatmu, bunga melur
Bukan di taman yang indah, bunga melur
Hanya di sudut halaman
Tiada dihiasi jambangan indah permai
Tapi warnamu yang putih, bunga melur
Tandanya suci dan murni, bunga melur
Walaupun ditiup debu
Warnamu dan baumu tetap memikat kalbu
Ibarat gadis desa, bunga melur
Sederhana...
Walau kering tak bercahaya, bunga melur
Baumu memikat jiwa
Semoga sabar dahulu, bunga melur
Pada di satu ketika, bunga melur
Masanya kan menjelma
Disanjung dan dipuja
Oleh gadis remaja

Ni bait-bait lirik lagu Bunga Melur tu. Orang jarang nampak, atau jarang perhatikan dia. Tapi dia ada keunikan dia yang tersendiri. Gituuu. Penuh sastera dah aku ni.

Nama Naylah pula, sempena nama Nailah Al-Farafisya. Isteri Saidina Uthman. Yang mempertahankan suaminya sampai putus jarinya.

Semoga Melor Naylah membesar sebagai wanita solehah yang sentiasa sederhana sifatnya, merendah diri akhlaknya, mampu menggoncang dunia, kental hatinya.

Tidaklah menyerlah
Tapi jelas dipandang
Tidaklah terlalu cantik
Pastinya tak hodoh
Baunya semerbak
Segar setaman
Tidak menonjol
Tapi diketahui dirinya ada
- Baizura Yaso

Aminn..


14 May 2015

Baby M's Labor Story : Urge to push

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Bahahah~ Sorry guys terpaksa buat episod gini. Kena kejut Baby M tiap sejam bagi susu. Dia ada kuning sikit. Sikit je la tak macam Abang Fateh dulu sampai letak bawah lampu.

Part 1

Part 2

Kat mana kita semalam? Oh, Abang Fateh dah balik.

So tinggallah aku sorang dalam wad. Suami tak boleh duduk sebelah. Imam duduk kat depan, tengok TV. Tiap setengah jam aku Whatsapp group family, Fateh buat apa? Dia ok tak? Dia cari ibu ayah dia tak? Bagi lah gambar dia.. Dia dah makan ke? Tadi dia berak, dah cuci ke berak dia?

Aku nangis. Serius aku nangis sebab rindu Fateh. Hahah! Apa Fateh buat sekarang, apa dalam fikiran dia, kenapa dia tak boleh tidur dengan ibu malam ni, kenapa ibu tak ada kat rumah ni, semua tu berlegar-legar dalam kepala aku.

Main kereta.



7.45 pm
Darah dah keluar sikit. Tak macam spotting. Macam period tapi yang dah hujung-hujung.

8.15 pm
Selesai solat maghrib, aku sambung solat hajat. Aku sujud lama. Aku minta sangat-sangat dipermudahkan proses melahirkan si kecil ni.

8.30 pm
Aku ke depan. Join Imam tengok TV. Bosan duduk kat katil sorang-sorang bukan boleh buat apa, menahan sakit aje. Tengok bola. Pahang vs Kelantan. Ok la, team yang aku suka tengok juga.

Masa ni contraction masih sela 5 minit tapi sakit makin kuat. Setiap kali contraction datang, aku duduk, tarik nafas panjang-panjang, lepas perlahan-lahan. Berkali-kali. Sambil tu Imam tolong urut kat bahagian pinggang. Bukan urut apa sangat pun, gosok dengan tapak tangan kat kawasan pinggang tu, gosok atas ke bawah. Alhamdulillah, dua-dua cara ni mampu kurangkan sikit sakit tu. Aku kontrol pernafasan.

Bila tak ada contraction, aku mundar-mandir kat area ruang TV tu. Banyakkan pergerakan.

10.00 pm
Aku dah tak larat nak mundar-mandir. Rasa penat sangat.
"Pergilah rehat, tidur. Kang sayang tak larat nak teran."
"Tak apa, sayang ok lagi. Nak cepatkan bukaan kena banyak jalan."
"Alahai.. kalau penat sangat nanti tak larat lagi bahaya."

10.30 pm
Aku surrender sebab sampai dah tertidur-tidur kat sofa ruang TV tu.
"Sayang pergi rehat kat katil dulu ye. Jap lagi kul 11.30 doktor datang check. Better sayang rehat kejap."

10.40 pm
Walaupun contraction semakin kuat, aku sempat tertidur. Mungkin terlalu letih sebab contraction memang sangat kuat sejak 3 petang tadi. Aku makan kurma, dan tidur.

11.30 pm
"Puan Nadia, doktor nak check bukaan ye.."
Aku bangun dan berjalan slow-slow ke bilik pemeriksaan.
Doktor check laluan bukaan serviks tu. Aku masih berharap berita baik. Kali ni aku terus expect 8 cm! Hahaha!

"Akak, tolong double check patient ni!" Doktor muda tu jerit panggil staff nurse. Aku expect doktor ni baru lagi ni. Sampai kena minta tolong akak nurse.
Sorang nurse masuk bilik tu. Aku macam pernah tengok nurse ni tapi di mana ya...
"Anak pertama awak dulu saya yang sambut.."
Bahahah! Nurse tu macam tau-tau je apa dalam kepala aku ni. Ok, aku rasa selamat. Sebab pengalaman bersalin Fateh dulu, buat aku rasa secure dengan akak nurse/bidan ni.

Entah apa diorang sembang. Eh, ada problem lagi ke kali ni? Masa Fateh dulu doktor & nurse sembang pasal Fateh dah berak lama ke belum. Yang ni baru check laluan dah sembang panjang. Yang aku dengar, diorang cakap pasal lembut keras amende tah. Alahai apa nii.. janganlah buat aku cuak.

"Boleh dah ni doktor. Kalau ada kosong kat bawah boleh terus tolak patient masuk."

Lega aku dengar ayat nurse tu.

"Ok, puan.. bukaan masih lagi 4 cm."

Dah 8 jam.. masih lagi 4 cm. Tak tahu nak kata apa. Speechless. Tipu lah siapa kata anak kedua bukaan lebih cepat & senang. Itu semua dustaaa.. Sobbbb~~~

"Tapi tak apa, kalau ada kosong kat labor room, saya pecahkan ketuban dulu dan hantar Puan ke labor room."

Ok. Tak apa. Memang aku pilih nak minta dia pecahkan ketuban.

Pecahkan ketuban kali ni tak sakit langsung. Mungkin sebab contraction tu lebih sakit. Aku tak rasa apa. Sampai aku tanya doktor, "dah ke doktor?"
"Saya tengah keluarkan air ketuban ni. Ada tak sebelum ni masa scan diorang bagitau air ketuban kurang?"
"Tak ada pula doktor..."
Doktor tu jerit lagi panggil nurse tadi. "Akak, ni macam kurang air je.. ke ok je?"
Akak nurse tu tengok air dalam mangkuk yang doktor tadah. "Mmm ok je ni. Tak apa, tulis dalam report tu minimal."

Tapi memang aku rasa air ketuban tu sikit sangat sebab doktor boleh tadah gitu je dalam mangkuk. Masa Fateh dulu siap banjir lencun kain aku pakai tu. Sampai kat labor room melimpah lagi. Yang ni rileks je 1 mangkuk dah habis.

11.45 pm
Ditolak ke labor room dengan whilca. Sempat minta nurse yang tolak whilca tu singgah katil jap nak ambil phone dan air. Imam iring aku ke labor room.

12.00 am (10 Mei 2015)
Dah terbaring kat katil nak bersalin. Dah kena pasang CTG tu. So dah tak boleh bergerak ke mana-mana. Doktor datang interview. Muka doktor ni ketat semacam apa hal tah. Senyum pun tidak.
"Puan, slipped disc level berapa?"
"L4, L5, S1"
"Ok, saya check report ortho kejap ye." Doktor selak-selak fail aku. "Ok, can go for normal. Puan last asthma attack bila?"
"During first trimester. If I'm not mistaken, last attack minggu ke 16. Lepas tu tak ada dah."
"Puan ada bawa inhaler?"
Dang! Aku terlupa bawa inhaler! Dalam handbag. "Allah! Lupa.."
"Puan pakai inhaler apa? Ventolin?"
"Symbicort."
"Sepanjang bersalin ada kena serang sakit slipped disc?"
"Jap ye doc, contraction datang." Aku inhale & exhale, control breathing, relaks, dan terus bercakap dengan doktor. "So far tak ada."
"Ok. Sekarang ada rasa nak teran?"
"Tak ada. Just contraction." Muka doktor tu buat aku rasa tak boleh nak pandang. Ketat sungguh. Senyum pun tidak. Adoi la.. macam mana la etika doktor ni berhadapan dengan patient yang tengah menahan sakit?
"Kalau rasa nak teran jangan teran dulu ye. Bukaan awak tu baru 4 cm."
Kerek pula bunyi ayat doktor tu. Malas aku nak layan. Baik aku fokus kat breathing.

Doktor tu keluar. Bidan dan nurse masuk. Akak bidan tu check bukaan. "Ohh.. boleh ni.. insyaAllah.. boleh-boleh belaka semua patient malam ni. Senang je nak keluar jap lagi ni. Saya tolong buka jalan sikit ye.." Haaa cenggini laa entertain patient dengan baik. Walaupun memang sakit yahampun masa swap tu, tapi sebab ayat manis akak bidan tu buat aku rasa tenang dan selamat. Faham tak mentaliti dan emosi memainkan peranan penting masa proses kelahiran? Tolonglah doktor.. Belajar sikit etika. Membuatkan patient rasa tenang dan selamat tu sangat penting. Minda akan kontrol tindakan.

Dah, aku bukan nak buat ceramah motivasi dalam entri ni.

Dah lepas nurse dan bidan keluar, aku Whatsapp Imam.
"Abang kenapa tak masuk lagi?"
"Diorang tak panggil masuk pun.."
"Masuk je lah.. bukan ada apa dah pun. Tunggu nak teran je."
"Diorang semua tengah busy. Tak tau nak tanya siapa.. boleh masuk ke tidak."

Pasrah. Aku buka Quran. Baca Yasin.

12.30 am
Aku baca Yasin tersekat-sekat sebab sambil-sambil kontrol pernafasan dan kontrol contraction.
"Abang masuklah. Sayang tak tahan sakit ni. Nak minta tolong urut."
Aku rasa nak menaip whatsapp tu pun dah seksa semacam. Tak sempat send rupanya text aku tu.

12.45 pm
Baru ayat ke 20, aku dah rasa macam nak teran. Aku sorang dalam bilik tu, camane nak panggil nurse ni?

Jerit aje lah!

"Arrghhh.. nurseee! Nak terann!"

Bergegas bidan dan nurse masuk. Akak bidan tu terus check bukaan. Diorang baru selesai sambut 2 baby sebelum aku. "Dah boleh teran ni Puan. Tapi tunggu kejap ye, saya keluarkan air kencing. Pergi panggil suami dia masuk! Kenapa tak panggil tadi?"

Adeii baru nak panggil laki aku masuk ke...

"Kejap ye, Puan. Jangan teran dulu. Banyak pula air kencing ni."

Pffftttt.. memang aku minum dekat 2 botol air tadi. Haus yang amat! Tetiba aku teringat cerita Vivy Yusof! Bahahah! Dah kenapa shi shi ni banyak sangat pulak.. pengaruh baca blog.

Imam masuk, terus aku grab tangan dia. Ada sorang bidan, sorang nurse, dan Imam saja dalam bilik tu. Nurse lain tengah busy uruskan kelahiran yang lain.

"Ok, Puan, kalau rasa nak teran, teran ye."

Aik, diorang aje ke yang sambut baby aku ni? Masa Fateh dulu kemain ramai bersorak dalam bilik tu. Lantak lah aku nak meneran dah ni.

Rasa nak push. "Allahhhh!!" Aku menjerit dah kenapa?

"Jangan jerit, Puan! Ok, teran bila rasa nak teran ye..."

Aku dapat rasa memang baby dah nak keluar. Baru datang 2 3 orang tolong support. Sorang tolong pegang kaki kiri aku. Tangan kanan aku pegang tangan Imam, tangan kiri pegang pergelangan kaki kiri. Ok, now ready to push!

"Angkat badan Puan!" Camane nak angkat? Aku rasa tak reti nak angkat badan! Imam tolong support badan aku. Dia yang tolong angkatkan badan aku. Yang kelakarnya sepanjang proses tu memang badan aku diangkat aje laaa..

Aku tarik nafas panjang dan teran sepanjang yang aku mampu sambil curi nafas, hoh hoh hoh eh eh aku dah pandai curi nafas bahahah! Sempat lagi fikir macam tu.

Second urge, sekuat tenaga aku terannnn dan yeahhh! Baby keluar!

"Allah, Allah, Allah.. Allahuakbar.." aku terbaring. Dah dengar suara baby nangis.

"Baby apa ni Puan?" Nurse tunjuk.

Aku macam blur kejap. Blur macam eh betul ke perempuan?

"Puan, sebut baby apa ni?"

Aku macam dah mamai. "Girl.."

"Ok, Puan rehat kejap ye."

Nurse bersihkan baby sikit dan terus letak kat dada aku. Aku cium-cium baby sambil nurse keluarkan uri. Kali ni macam lama je diorang bagi baby letak kat dada. Sampai settle kerja diorang laa aku duk dukung baby.

Aku tak tahu betapa kuat aku genggam tangan Imam masa tu. Memang sekuat yang aku rasa sakit tu. Pada aku, kekuatan tu lahir dengan kehadiran suami. Kengkonon macam dia tolong salurkan kuasa la konon. Konon la. Dulu masa bersalin Fateh tak dan nak genggam tangan dia, kali ni balas dendam. Bahahaha!

Alhamdulillah tepat 12.51 am lahirlah si kecik ni. Tanpa ubat tahan sakit, tanpa epidural, pethidin, gas ethonox, tanpa induce, no episiotomy.. alhamdulillah. Jahit sikit je dalam 3jahitan. Hanya luka sikit kat kulit luar.

Aku bersyukur sangat masih lagi kuat untuk bersalin secara normal, tanpa paksaan, boleh kontrol pernafasan walaupun ada asthma, dan kali ni super pantas, masuk LR 12.00am, baby keluar 12,51 am. Tetiba je eh dah boleh teran dan mudah teran. Alhamdulillah...

Baru lepas azankan dia. Kuat nangis dia masa ni.


Dah settle story baby M. Nanti kita bagitau nama dia, k?

Tata.


13 May 2015

Baby M's Labour Story : VE lagi!

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Bagi yang nak baca Part 1 di sini ye. Ok, so kat mana kita berhenti? Contraction sudah, dah sampai PPUKM.. then ok, VE.

3.00 pm
Doktor datang nak buat VE. Masa ni aku tak tahu nak doa supaya ada bukaan ke camane. Tak ada tanda-tanda lain macam air ketuban pecah atau darah turun.
"Ok ye, Puan. Contraction nampaknya dah regular. Kita check bukaan dulu ye?"
Aku diam. Tarik nafas panjang sambil istighfar dan selawat.
"Ok, Puan. Dah 3 cm. Saya tolong buka kan jalan sikit ye."
Swap.
Sakit.
Aku tahu part ni memang sakit ya Allah sebab masa bersalin Fateh dulu pun doktor ada buat benda ni juga. Paksa bukaan. guna jari. Bukan induce ye.
"Kita hantar Puan masuk wad dulu ye. Lagi 4 jam kami check bukaan sekali lagi. Dalam 7.30pm macam tu."
Ok. Mari masuk wad.

4.30 pm
Dah dalam wad. Masa ni aku masih rasa contraction tapi makin jauh pula sela masanya. Tadi kekerapan 5 minit. Sekarang macam 10 minit pula. Hai lah anak.. Risau aku jadinya. Baby ok ke tak ni?
Doktor datang interview sikit. Doktor tanya, "baby gerak ok?"
Aku blur tak tahu nak jawab macam mana. "Entahlah doktor. Tadi macam ada rasa dia gerak. Tapi sekarang saya dah tak boleh beza man gerakan baby, mana contraction. Sebab sakit sangat."
Tak tahu kenapa contraction kali ni lebih hebat dari Fateh dulu. Aku banyakkan berjalan. Tapi sebab contraction melampau tu, aku tak tahu macam mana nak berjalan. Sakit.

Ibu dan Ira datang. Bawa makanan. Aku dah terlalu lapar. Tengahari belum sempat makan. Imam hantar adik ipar balik. Tinggal aku, Ibu, Ira dan Fateh. Aku nak layan Fateh pun tak terdaya. Kesian dia main sorang. Tapi seronok pula dia baring-baring kat katil hospital tu. Sayu aku tengok Fateh petang tu. Banyak kali aku pesan kat dia, "Fateh malam ni tidur dengan Umi (Ira) ye? Ibu dan ayah kat sini. Tunggu adik lahir."

Entah dia faham ke tak. Yang pasti dia tengah seronok main. Dia belum faham lagi.

7.30 pm
Doktor panggil untuk buat VE. Aku berdoa, harap-harap dah 6 ke 7 cm dan boleh terus tolak ke labor room.

"Puan baring ye, saya check sekejap."
Aku banyak-banyak berdoa masa dia check tu.
Dan doktor pun menjalankan tugas.
Harap-harap doktor kata 6cm.

Please.

6cm terus tolak labor room, pecahkan ketuban dan within 2 - 4 hours mesti aku dah bersalin.
Ya Allah... cukup banyak ke aku berjalan ulang alik katil ke toilet tadi?
Please cervix jangan degil.

...

...

"Masih 4cm lagi, Puan.."

Huwaaa rasa nak menangis sangat masa ni! Diorang kata anak kedua cepat je sebab jalan dah ada. Dah tu ni dah 4 jam pun duk 4cm lagi dah kenapa?

"Puan relaks dulu, nanti lagi 4 jam kita check semula. So, dalam pukul 11.30 malam ye."

Nak menangis pun tak guna. Ingatkan dah boleh tolak masuk labor room.

Waktu melawat dah habis. Ibu dan Ira nak tunggu di hospital sahaja. Tapi Fateh buat bising. Kena tegur dengan nurse. Imam offer diri nak balik rumah dengan Fateh since Ibu dan Ira nak tunggu kat hospital. Tapi aku kata, "dalam labor room tu ibu pun tak boleh masuk. Suami sahaja. So kalau ibu tunggu kat sini pun kesian kat ibu. Mana ibu nak rehat?" Kat PPUKM katil dia style macam hostel. Memanjang gitu. Dipisahkan tirai je.

Sudahnya Ibu, Ira dan Fateh balik dulu. Imam tinggal kat hospital. Itu pun kat luar wad. Tempat TV.

Sebelum Ira bawa balik Fateh, aku cium-cium Fateh. Tak tahu lah rasa emosi sangat.
"Fateh, meh salam ibu.."
Dia hulur tangan salam aku. Sebak kejap.
"Fateh, cium ibu, nak.."
Dia cium dua-dua pipi aku. Aku dah tak tahan rasa masa ni macam nak pecah empangan air mata. Aku peluk dia kuat-kuat tak mau lepas. "Fateh tidur dengan Umi ye malam ni. Jangan nakal-nakal ye, sayang." Tak pernah aku berpisah tidur dengan dia melainkan sekali je laa outstation ke Indonesia dulu. Itu pun aku yang nangis lebih.

Sorry, guys. Tak dapat habiskan dalam episod ni. Tunggu lagi episod emosi aku yang tak sudah-sudah tu.

Jumpa lagi!

12 May 2015

Baby M's Labor Story : Contraction (Part 1)

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Nama dah decide, dah buat surat beranak dah pun. Tapi tunggu sampai hari ketujuh baru announce ya! Sama macam Abang Fateh dulu.

Excited pula nak tulis cerita kelahiran puteri kami ni. Yelah, punyalah ibu dia tertunggu-tunggu, bila nak keluar ni.

Alhamdulillah, doa aku untuk terus bekerja sampai hari melahirkan termakbul. Tak sangka mampu sekuat itu. Hehe. Yelah, masa Fateh dulu dah ambil cuti 6minggu sebelum due date. Sebab sakit slipped disc tu menyerang.

So kat mana kita nak start?

Pagi Sabtu (9 Mei 2015)
Imam cadang nak pergi rumah sepupu dia di Semenyih. Saja nak bawa Fateh berjalan. Kesian dia asyik kena marah lately. Yelah, aku dah sarat sangat, memang tak larat nak layan dia. Lebih kurang pukul 12.15 tengahari kami bertolak ke Semenyih. Masa tu aku dah start rasa contraction sikit. Tapi sebab aku memang duk ada contraction sejak 30 minggu, so aku layankan aje. Kang tetiba false alarm juga, bukan nak bersalin betul pun.

Beg hospital memang dah siap ada dalam kereta. Aku masukkan buku pink dan buku appointment PPUKM in case memang aku nak terberanak. Dalam fikiran aku, kalau masih sakit, balik dari Semenyih terus ke PPUKM.

12.30 pm
Dalam kereta duk kira contraction guna apps dalam phone. Singgah Cheras kejap ambil adik ipar. Dia nak ikut ke Semenyih.

1.00 pm
Aku dah start confuse. Sela masa contraction macam datang tiap 5minit. Tak apa, kita tunggu lagi 1 jam. Masih dalam kereta.

1.30 pm
Imam singgah Petronas dekat dengan Semenyih untuk isi minyak dan solat Zohor. Pinggang aku makin sakit. Sah ni contraction betul ni. Aku macam dah tak boleh duduk diam.
"Abang, kita u-turn."
"Hah, kenapa? Dah nak bersalin ke?"
"Sayang rasa, ye.."
"Kenapa tak cakap awal-awal. Kita dah nak sampai Semenyih."
"Macam mana nak cakap awal-awal, tengah kira sela masa contraction. Sayang solat dulu ye? Lepas tu kita patah balik, terus ke PPUKM."

Dalam hati aku lega sangat adik ipar ikut sekali. Ada lah orang boleh tengok Fateh in case aku memang dah nak terbersalin masa tu.

2.00 pm
Lepas solat Zohor, Imam tanya sekali lagi,
"Sure ni nak patah balik?"
"Entah... sakit macam berkurang pula."
Tapi aku rasa macam jauh je Semenyih dengan PPUKM tu. "Tak apa lah abang, kita patah balik. Nanti nak terberanak kat Semenyih camane pulak."
"Apa susah, Hospital Kajang ada."
-___-"

2.30 pm
Sampai PPUKM. Tunggu turn. Tiba-tiba aku rasa contraction macam main-main. Ahh sudah... Kang kena perli dengan nurse, tak sakit apa-apa nak datang hospital. Tak apa lah tebalkan telinga je. Sampai turn aku, diorang check CTG. Untuk yang tak tahu, CTG ni guna untuk check kekuatan dan timing contraction dengan denyut jantung baby.


Graf contraction tu nampak seragam. Cuma belum cukup kuat. Tapi aku rasa macam dah nak patah pinggang.

3.00 pm
Doktor datang buat Vaginal Examination (VE). VE ni untuk check berapa cm jalan serviks (laluan baby keluar) dah buka. Full dilation is 10cm for first time mommy.

Eh, Baby M dah bangun. Nanti kita sambung. Tata!


06 May 2015

Pregnant.. Still..

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Hai Assalamualaikum Selamat Pagi!

Hahaha Yes, #stillpregnant, guys! Takpe, belum overdue. Baru 39weeks, 2days hari ni.

Last long weekend aku balik kampung, kenduri kahwin adik ipar aku. Mulanya aku dan Imam macam bajet tak boleh nak datang sebab aku dah sarat dan tunggu hari. So takut aku nak terberanak kat kampung kang semua orang yang tengah busy wedding preparation, panik sebab aku nak bersalin.

Tapi ibu dengan confidentnya kata, "Nadia tu lambat lagi bersalin... balik je lah kampung.." See, hari ni pun aku masih kat office.

Sigh.

Aku pun start google review orang bersalin kat Hospital Slim River. In case aku nak terbersalin masa kat kampung. Haha~ Nampak tak... desperate sangat kan.

Sepanjang kat kampung, tak ada apa sangat yang aku boleh tolong. Dengan nak jaga Fateh lagi, dengan nak bawa badan sendiri pun tak daya hamende tah. So, kerja aku is melepaking kat atas rumah dengan biras yang kena jaga anak dia juga. Kalau tak makan, tidur.. scroll fB, tu je la kerja aku. Nampak cam bosan. Tapi syok sebab banyak relaks. Tetiba aku rasa macam syok lak relaks gitu. Dah nampak dah gaya malas nak bawa berat badan.

Penat juga nak bawa perut ni ke hulu hilir. Letih! Tapi aku berdoa sangat Allah kuatkan badan aku, mampu datang office sampai hari nak bersalin. Masa mengandung Fateh dulu 34 weeks aku dah duduk rumah cuti. Dapat MC 6 minggu sebab slipped disc. Kali ni boleh je sebenarnya aku pergi je emergency PPUKM tu, minta MC sebab slipped disc. Tapi aku rasa tak perlu kot. Kalau duduk rumah je nanti aku tidur je. Kang bukaan susah nak buka macam Fateh dulu. So aku gagahkan diri pergi kerja sampai saat aku nak bersalin. Dengan harapan, bukaan kali ni lebih mudah. Ngeri aku bayang kena buka cara paksa masa bersalin Fateh dulu.

Aku sendiri pun tak tahu mana datang kekuatan nak datang office. Sebenarnya sekarang ni tiap pagi bangun tidur je aku check, ada air ketuban keluar tak? Hahaha.. masih meneruskan ke'desperate'an.

No, it's not like aku nak paksa baby keluar, tak... Cuma aku saja nak pujuk-pujuk dia. Lagipun aku tak tahu sampai bila aku mampu bertahan nak bawa perut ni ke office. Aku tak boleh nak ambil cuti awal since Maternity Leave aku dah short 6 hari (aku ada ambil advance leave sebab annual leave aku dah habis masa kena serang Asthma dulu).

So sekarang, aku hanya mampu berdoa aje. Ini semua kerja Allah. Dia yang tentukan. Takkan aku nak paksa. Cuma setiap saat aku rasa excited, tak sabar nak tengok baby.

Tak tahu lah kot cara aku ni terlalu memaksa ke camane.

Tak apalah, tak kisah lah baby nak keluar bila pun janji dia selamat.

Aminnn...