Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

31 October 2009

Pintu Rindu

jangan salahkan ana kalau kali ni ana sangat banyak benda yang hendak dipos...

telah kudaki puncak tertinggi
telah kuturun lembah dan gurun
tidakku temu mana pintumu
untukku seru rasa rinduku

telah kudaki puncak tertinggi
telahku turun lembah dan gurun
sungguh kubuta dalam cahaya
sungguh kulupa tika bahagia

sedang kau dekat bukan di mata
sentuhmu erat di pinggir jiwa

biarkan air mata melimpah
biarkan luluh cinta tercurah

segala kasih rindu tertumpah
seluruh hati aku berserah

kutunggu waktu bila bertemu
hidup matiku hanya untukmu

v(^.^) (^_~)v

:D thee~~ mencari mood untuk menaip projek sarjana muda~~~~ ni yang kau taip eh nadia? :P




Tahajjud Cinta

kau datang ketika duka
dan bintang bercahaya
tunjukku ke jalan syurga

ku haus di tengah laut
lemas mencari tempat berpaut
kirimkan aku kekuatan
peta pedoman di kesesatan

ku sunyi dalam gembira
perit pedih tanggung derita
sungguh aku bukan wali
yang suci dari hina dan benci

terlalu lama aku mencuba
terlalu banyak cinta yang kudamba
tiada yang sempurna hanyalah fana
Tuhan ampuni hamba-Mu

ku rebah di dada malam
memecah dendam yang lama
diam kutanggalkan baju dunia
dakapku dalam selimut syurga

Ya Tuhanku
hanya pada-Mu
tempat mengadu segala rindu
limpahiku rahmat kasih-Mu
dalam tahajud cinta bersujud

v(^.^) <-- miss this guy, lotza~

Batasku Asaku

bila ku tercipta dari tulang rusukmu
mengapa ku mampu sempurnakan hidupmu
bila ku ada kerana kau ada
mengapa kau tak bisa sendiri saja

dalam teguh tak larut belaian
ranum sahaja bukan hiasan
untaian cinta gapai genggaman
yakinkan mimpi dalam iman

batasku sedari raut kudratku
asaku menari terbalut serbanmu
lembutnya jiwa sambut nestapa
terngiang syahdu iman di dada

bila cerita tak lagi ceria
mahligai cinta merona terlena
senada iman kusimpan derita
kuatkan hati bersimpuh pada-Nya

26 October 2009

Kesopanan dan Kesusilaan

just want to share something with you people out there.

Situasi Pertama~
satu hari ni, saya di tandas blok untuk mandi *yelah, orang pergi tandas nak buat apa lagi, kan?*. masa tu saya tengah berus gigi di sinki. ada 2 shower room dalam tandas tu. 1 shower room ada orang guna. satu lagi available. i forgot to put a sign "this shower ro0m is 'chop' by me". almaklum, 2tahun duduk bilik yang ada bathro0m, buat saya kadang terlupa yang sekarang saya berkongsi bilik air dengan ramai lagi orang.

tengah saya syok gosok gigi, ada seorang junior, tiba-tiba masuk dalam tandas. demi melihat saya masih sedang menggosok gigi, dia terus masuk dalam shower ro0m yang still available tu. hah. saya agak marah kot. takkan dia tak nampak, sepatutnya turn untuk shower ro0m tu adalah turn saya, tapi dia meluru masuk macam tu je. haih, salah saya juga kot sebab tak letak sign "after this is my turn".

second situation~
baru je happen tadi. keadaan yang sama. saya sedang gosok gigi. sekali lagi saya terlupa letak sign "after this is my turn". ada seorang junior, cina. dia nampak saya tengah gosok gigi dengan towel masih bersangkut di bahu.

she asked me, "kak nadia, lepas ni akak masuk shower ro0m ni ye?"

saya pandang dia, angguk, "haah."

then she replied back, "oh, takpelah macam tu. lepas akak guna turn saya lah."



urmm... sangat berbeza kan. situasi pertama tadi, my junior, melayu. situasi kedua, my junior also, cina. di sini saya bukan nak membezakan antara kaum. tapi just nak bandingkan rasa hormat dan sopan antara dua situasi tu. tentu kita lebih senang dengan keadaan dalam situasi kedua, betul tak?

Kedatangan Mommy and Daddy ke Skudai

pheww~!

lebih kurang jam 1.00pm, daddy co0L and hot m0mmy sampai ke sri putri. yayayay~! sekali lagi kami memang anak yang patuh dan menurut perintah, ambil mommy and daddy. bawak pergi lunch dekat Pak Ali Taman U. then pergi pusing-pusing angsana. city square. danga bay. singgah rumah kak pitta. then pulang.

pheww~

saya mengantok lepas habis paper hari ni. izinkan saya... zzZzzZ~~

25 October 2009

A Call

i woke up early this morning.

while i am studying, suddenly i got a call from daddy co0L

"nadia, ayah atas bas ni. on the way ke skudai"

mak aihh...

kedatangan yang mengejutkan.

serius.

22 October 2009

This song on air~~~~~

Relaku menunggu mu, seribu tahun lama lagi
Tapi benarkah hidup ku kan selama ini
Biar berputar utara selatan
Ku tak putus harapan
Sedia setia...

Relaku mengejar mu seribu batu jauh lagi
Tapi benar kah kaki ku kan tahan sepanjang jalan ini
Biar membisu burung bersiulan
Tenang lah gelombang lautan
Ku masih setia

Ada kah engkau yakin ini cinta
Ada kah engkau pasti ini tuk selama lama nya



wuwuwuwu~ setia kot? ahah! apa kena dengan aku ini malam? syuuhhhh.. gi buat kerja la nadia!!

21 October 2009

Plizzz jangan nakal~!

mau terbangkah ini kerusi dari tempatnya?

heh, permulaan yang sangat tidak mempunyai nilai-nilai murni atau nilai-nilai estetika yang boleh dihayati oleh semua insan. full stop.

kesibukan kini melampaui batas kesibukan yang sepatutnya mampu dilakukan oleh manusia yang berkaki dua, bertangan dua macam saya *adakah ini bermakna ada manusia lain yang banyak kaki dan banyak tangan yang boleh melakukan semua kerja dengan kaki dan tangan yang banyak itu?* apa yang aku dah start merapik ini?

ini hanyalah cubaan untuk melihat kepantasan saya menaip. wah, nampaknya sudah ada kemajuan dari segi tatacara dan tatasusila menaip. hurmm..

okeh people, kerjaan pada waktu ini hanyalah mensiapkan assignment. entah bila nak study, saya tidak mengetahui detailnya. apakah?

sudah, stop berkata-kata perkara yang bukan-bukan kerana semakin banyak bercakap, semakin banyak kesalahan. eh. saya tidak bercakap, saya menaip. ok. semakin banyak mentaip, semakin banyak salah taip. enuf? puas hati?

sangat teruk mood pada minggu ini yang mana asyik mau marah saja. sudah tara reti kontrol. lepaskan saja semuanya. tidak mampu terpendam lagi. penat.

mana mau cari 1K dalam minggu ni? tolong saya.

people.

19 October 2009

Lift a Bad Mood

i am quiet stress today. because i started this day with a very bad feeling. i am yahooing *pliz dun try diz method of releasing your tension* 'how to overcome your bad mood'. i found this article which is really good for lifting your bad mood. erkk. my bad mood *i think something gonna be happen to me within this week. erkk. heart beating faster*.

1. A Laughing Matter
"Laugh Therapy," pioneered by Norman Cousins, has turned out to have real substance. Research has discovered that laughter and joy boost immune functions, especially the production of the natural killer cells that help defend the body from illness and cancer.

Laughter also increases the release of endorphins - compounds that give you a sense of well-being - in your brain. Without a doubt, joyful people liver longer and healthier lives. So read your favorite comics, watch your favorite comedies, and laugh it up!

2. Amino Acid for Restored Mindset
When an imbalance or deficiency is creating a bad mood, the Europeans use supplements of a natural compound found in human cells to regulate mood and restore a healthy mindset. SAMe (S-adenosyl-L-methionine) is produced from methionine, an amino acid that plays a role in the production of uplifting neurotransmitters like serotonin and dopamine.

One study indicated that SAMe worked on patients who had unsuccessful results with conventional antidepressants. To get a boost from SAMe, take a supplement combining it with vitamins B6 and B12.

3. Hands-On Healing
Human touch increases the production of endorphins, growth hormone, and DHEA, all of which lengthen your life span and lower the negative impact of stress. Studies have found that patients who are regularly touched recover faster than those who are not touched. So give someone a hug and feel both of your moods improve.

4. Boost Your "Youth Hormones"
You don't need pills to flood your body with a rejuvenating flood of growth hormones. Research has found that doing squats and leg presses will greatly increase your natural production of the "youth hormone". Increased growth hormone translates to an elevated mood, among other physical benefits. Keep it up with weight training, knee bends, push-ups, and rowing.

5. Take a Bracing Breath
Breathing correctly is important for dispelling the toxins and wastes from your body; in fact, it is estimated that we expel only about 30 percent of toxins in our bodies through the bowels and bladder-the rest is all respiratory. Breathing is also a great way to clear your mind, boost your energy, and improve your mood. Practice deep, slow, rhythmic, breathing daily with mind-body disciplines such as tai chi, yoga, qigong, and meditation.

6. Smell the Joy
Research has shown that smell has a definite impact on our bodies and minds. When you stimulate the olfactory nerves inside your nose, you activate the limbic system of your brain, which is associated with moods and memory. This concept is instrumental to aromatherapy, a natural health tradition that makes use of the healing powers of plants with strong scents.

Aromatherapy recommends treating depression with jasmine, eucalyptus for exhilaration, and grapefruit to increase alertness and joy. Just put a dab of the essential oils from these plants on your temples, back of your neck, or acupressure points. Another option? Boil the herb in water and inhale the steam through your nose.

7. Feel Fine with Flowers
There is a reason that flowers are the traditional get-well gesture. Colorful flowers have a powerful influence on moods; they can uplift a patient's mood and even combat stress. One study found that during a five-minute typing assignment, people sitting next to a flowering bouquet were more relaxed than those who sat near foliage-only plants.


source: http://health.yahoo.com/experts/drmao/6715/going-up-7-pointers-to-lift-a-bad-mood/

gugugu i need my mood back... owh my baby mood, please come back to me~ :(


18 October 2009

Siapa nak temankan saya? sob sob sob

huu~ esok mau pigi buat passport. hari tu tak dapat buat. keluar bilik pukul7pagi. beratur panjang betul. sampai kat turn i, "sorry, dik. number dah habis. boleh datang esok pulak la ye." sedihnya!

last week, inchik Bo menelepon saya,

inchik Bo: nadia dah buat passport?
saya: melum. hari tu pegi sana, tak sempat, nombor suda abis.
inchik Bo: keluar utm pukul berapa?
saya: pukul7..
inchik Bo: patutlaaaa... nak tau kitorang keluar pukul berapa?
saya: pukul berapa?
inchik Bo: pukul 5.30 pagi tau! ni dapat nombor 0001 dengan 0002. *suara bangga..*
saya: mak aihh.. awal btol!

gugugu~
esok mau buat passport. kalau tak buat jugak esok, lupakan sajalah niat mau ke uk itu. tapi. sedihnya.

saya tiada kawan untuk temankan saya. engineer tupperware kena uruskan agreement JPA. orang kesayangan kena siapkan PSM. sedih sedih sedih. kenapa orang kesayangan kami semua tidak siapkan PSM dengan segera. boleh temankan saya. sedih.

tadi texted inchik Bo.
saya: Bo, hr tu kamu buat passport, number 0001, siap passport pukul berapa?
inchik Bo: pukul 10.30

dalam hati saya: ok gak, agak awal tu.

tapi orang kesayangan kata, lama-lama. tak boleh tak boleh. gugu~ sedih. engineer tupperware pun tak mampu nak tolong.

uu.. saya takot kot driving jauh macam tu, di pagi-pagi buta, jam 6pagi. lepas tu, kena beratur kat sana, sorang-sorang, perempuan pulak tu. nanti apa-apa jadi, bagaimanakah? gugu~ sedih. wuwuwu *tuka sound effect*.

gugu.. saya perlukan kawan. tolong.

malam ini saya perlu siapkan assignment DIP.

:'(

List Ketegangan Otak


26 oktober 2009
digital image processing 3

28 oktober 2009
global positioning system survey

30 0ktober 2009
spatial data analysis

4 november 2009
photogrammetry 3

5 november 2009
satellite and sensor design

(^_^)v

go0d luck to all my fwens~!


My Baby


here some piccas my baby nye accident part.. gugugu~








new look..


heh, takmo accident2 agi dah taw!

13 October 2009

Jangan Muntah (Part 3) ~with sis wenny~













sekian saja untuk kali ni.. bersambung pada keluaran akan datang...~

(-_-")

Stranger~

Be my best ever friend for my entire life because
I can’t live without you
Nobody can change my love for you and
Only you in my pray,
Oh, my God, You give me so much love to him
Right now and till the end…


*uihh nadia, pergi buat kerja laaa~~ ni kerja ko eh???*

08 October 2009

Apabila anda marah...

saya sangat marah.

saya terluka.

sedih.

urmmm~

sedih sungguh.

saya ambil wudhu'.

semoga dapat tenangkan hati.

urmm..

betol la, wudhu' dapat tenangkan jiwa.


Pinggu pinggu


erkk...

saya agak tekanan minggu ni. ya, tertekan, tekanan. hoh, jadual yang dirangka jadi kelam kabut semuanya. dah 3malam tidur selama 3jam sahaja. erkk... sayakah yang bersalah dalam hal ni? adakah saya dikatakan menangguh-nangguhkan kerja? entah. banyak kerja kena re-do. tu yang jadi list kerja bertambah-tambah.

petang semalam i supposed to meet lecturer from FSKSM regarding my PSM. i was waiting for him that evening because he got something at JB. ok. then i keep going on waiting until 6pm. i feel curious, didn't he coming back yet from JB? then i texted him. unfortunately, he also waiting for me. yaaa... i just wasting my time there without doing anything, waiting. oh, that was my fault because i did not texting him, asking either he already coming back or not. i feel stress there...

after then i got to do my synthesize review on PSM journals. ya, fortunately, Allah gives me lots of idea typing my review. alhamdulillah it's already finish last night.

this morning, i felt very tired. i cudn't wake up this morning and almost collapse while going for bath. i need rest. yaa, then i slept until 9am. *okeh people, i ponteng kelas pukul 8pagi tadi*.

i plan to go to Pekan Rabu for my passport this evening but when i texted kak oja and mr president, they said, u must go early in the morning just to get the number. it is just wasting your time if you are going there at the afternoon. you may not get the turn. hoh~! so0o terrible.

then, i went to my office, sitting here. arrange back my timetable.

bila nak check mata ni? saya rasa tahap kesilauan ni dah bertambah. everything turn double, bertindih, and macam putih-putih. haih. teruk. nak driving pun macam agak takut-takut *ke takut sebab baru lepas accident?*.

okeh people. saya nak sambung kerjaan.


daaa~ (^_^)v

07 October 2009

List Down

okeh people. look here. my best list for this 2 weeks.

...::: 5 oct 2009 :::...
.:: present satellite and sensor design ::.
.:: test digital image processing ::.

...::: 6 oct 2009 :::...
.:: kelas full beb! sampai petang ::.
.:: discussion spatial data analysis ::.
.:: meeting X-UK '09 ::.

...::: 7 oct 2009 :::...
.:: present satellite and sensor design ::.
.:: meeting with lecturer from FSKSM for my Projek Sarjana Muda ::.
.:: synthesize the review of Projek Sarjana Muda ::.

...::: 8 oct 2009 :::...
.:: submit synthesize the review of Projek Sarjana Muda ::.
.:: buat pasport baru mehhh ::.
.:: discussion for digital image processing project ::.

...::: 9 oct 2009 :::...
.:: PSM PSM PSM ::.
.:: meeting with my supervisor ::.

...::: 10 oct 2009 and 11 oct 2009 :::...
.:: DIP ::.
.:: satellite sensor design (SMAD) ::.
.:: spatial data analysis ::.
.:: photogrammetry ~ digital video plotter ::.
.:: GPS ::.
.:: PSM ::.
.:: going back to KL ::.

...::: 12 oct 2009 :::...
.:: appointment at HUKM ::.
.:: finishing DIP ::.
.:: finishing photogrammetry ~ digital video plotter ::.

...::: 13 oct 2009 :::...
.:: presentation DIP ::.
.:: presentation photogrammetry ~ digital video plotter ::.

...::: 14 oct 2009 :::...
.:: test satellite and sensor design ::.
.:: PRESENTATION PROJEK SARJANA MUDA ::.

...::: 15 oct 2009 :::...
.:: test and quiz photogrammetry ::.

...::: 16 oct 2009 :::...
.:: pengsan ::.

(T_T)

(-_-")


05 October 2009

Awasi anak-anak anda...

Saya baru selepas membaca entri ini dari blog seorang sahabat, Amin, Presiden PMIUTM.

Kisah tentang seorang ibu yang anaknya hampir diculik.

Kisah benar.

Sila klik link di bawah...

kisah seorang ibu


saya juga ingin mengutarakan perkara yang sama, awasi segala-gala yang berharga di sekeliling anda *termasuk kereta anda, sob sob sob*.

haih.. dunia dunia.. apa sudah mau jadi...

(-_-")

03 October 2009

1st accident... my baby's at hospital for 3days...

salam...

pheww.. baru balik dari open house, terus ke office, blogging... yaa.. something happen today.. and i should record this date, remember this date for my entire life...

pukul 2 petang, kami, gurlss 4SGS, berkumpul di foyer Kolej 11. ya, ada open house. ada 3 rumah kena serang hari ni. ada 3kereta gerak dari kolej 11. saya, khai, dan casz... casz lead di depan.

rumah pertama, rumah aqma. kat pulai indah. urmm... ok, perjalanan takde sebarang masalah. kami makan dengan riang ria rayanya...

rumah kedua, rumah dee kat taman universiti. ok. sekali lagi makan dengan riang ria rayanya.. then, dalam pukul 6petang kami bergerak pulang ke utm *actually, saya dan 4 lagi kawan-kawan je. yang lain stay di rumah dee*.

on the way back, yaa.. saya accident.. salah saya pun... kat simpang empat. sepatutnya saya berhenti. tapi saya jalan terus, dan kereta dari arah melintang, sangat laju... so saya terlanggar bumper belakang kereta dia, bumper depan kereta saya, ranap... saya tak sempat take some picca coz memang menggeletarnya minta ampun... saya tak pernah accident dalam sejarah 4tahun menjadi pemandu yang sah. kereta nissan tu.. saya kancil je kot..

then, aunty tu keluar kereta, saya park kereta ke tepi, and keluar.. my frens oso... memang teruk gak laa... aunty tu minta bawa pergi balai. huih, salah saya tu. nanti saya kena saman, mana nak cekau duit. oh ya... tak report polis, takleh claim insurans ekk?? tah laa~ yang pasti, lepas discuss2, kitorang ikot aunty tu gi bengkel, then tanya orang bengkel tu, berapa harga both cars.. here the list...

My Baby *sob sob sob*
Bumper depan RM 65
Lampu RM 18
Radiator RM 110
Number plat RM 12
Ketuk kereta RM 120
Spray cat RM 80

Aunty Nissan
Ketuk & Spray RM 160

TOTAL = RM 565


Bankrup... yaa.. salah saya... tu maknanya, peringatan dari Allah, suka-suka juga, tapi kena sentiasa beringat... ouh.. RM565 tuh my frens nak tolong bayarkan sekali... tong tong... ouh, terharu, padahal salah saya.. macam tak patut je diorang tanggung sama.. thanks korang... ana, oin, yan and cik bai.. sob sob sob.. tak pasal pasal korang pun keluar duit sebab nadia.. sorry.. sorry...

mm.. memang menggeletar gila tadi.. tapi saya try to be cool, dengan bantuan kawan-kawan, kalau tak, mungkin saya tak se'cool' itu...

kat bengkel, orang kesayangan saya datang dengan adik saya, si engineer tupperware. ermm.. lepas dia pun bincang-bincang dengan uncle bengkel tu, kami pun balik dengan kereta dia. my baby tinggal kat hospital tu... nasib baik kami semua selamat, alhamdulillah...

for my baby.. i'm so sorry coz make you injured... i promise, i will not do it again.. i will be very careful next day...

for my frens, sorry korang, macam tak patut kot korang bayarkan sekali.. aku betul-betul minta maaf... bagi mood raya korang terrible gilerr.. sorry sorry sorry...

to engineer tupperware, sorry kaklong marah-marah tadi.. i'm quiet shock with the incident... i know you are really care for me, but please don't be too worry kayh.. perangai u sama dengan ibu...

to orang kesayangan kami semua, thanks for being there, cool me down, wipe my tears, and giving back my smile and laugh... "wah, saya ingat nak tolong topup RM400 untuk awak tadi..." ouh, enough... it is too much...

then kami sambung beraya *ada hati lagi sambung tu lepas accident! gila betol!* ke rumah Prof Mazlan lepas solat isya, dengan kereta orang kesayangan kami semua. sebelum kunci kereta berpindah tangan, "bawa kereta elok-elok tau. saya masih percayakan awak."

erkk.. alhamdulillah, thanks...

saya masih terperanjat walaupun tidak trauma membawa kereta...


Huihh.. budak2 ni gi hantar abglong kt klia sob sob sob

Ida

and

Syiqin

mereka berdua pergi KLIA hantar abanglong hari tu.. isyyy... i tak dapat hantar.. sob sob sob...

Award from ihsan again!


ayarrrkkk.. dis guy aa, very active blogging lorr.. dia bukan rajin update.. tapi dia rajin buka blog orang n rajin kumpul follower.. even, aku pun tak pat lawan dia... padahal dia baru on blog lam 3months.. rewards to him... pliz view his blog... (klik d link)




nah ihsan.. i pun rasa nak bagi award kat u la.. ihiks~!

01 October 2009

Adikku sudah terbang.. sob sob sob

lebih kurang jam 10.30 pagi tadi, saya mengkol hot mommy.

saya : hello ibu *sangat comel kan memanggil ibu*. ibu sihat? semalam ibu hantar abanglong gi klia tak?

ibu : mestilah...

saya : flight dia pukul berapa, ibu?

ibu : pukul 11.45 malam... pukul berapa ye dia sampai, nadia?

saya : lebih kurang pukul 12 tengahari waktu malaysia...

erkkk... sob sob sob.. kesedihan di hati ni sebab tak dapat gi klia.. isyy.. tak suke laaa cuti tak kena masa ni.. isyy...

kepada bakal doktor, indra putra, jaga diri baik-baik kat negara orang...

kaklong sayang kamu..

isk isk isk..