Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

11 March 2016

Work Trip and Handling Expressed Breastmilk

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Tips sesaje entri sekarang ni.

Ajet-ajet profesor serba tahu. Hehe.

Takde lah.. perkara yang baik, wajar dikongsi bersama. Tak gitchuw?

Kebelakangan ni banyak kali pula aku kena travel ke Kuching. Work trip lah yang pasti. Saje-saje trip ada lah satu kali hari tu. Kalau bertambah lagi duit boleh lah tambah lagi saje-saje trip.

Selalunya work trip aku hanya day trip. Pergi dengan flight paling awal dalam pukul 7 pagi camtu, pastu pukul 4 petang terbang semula pulang ke KL. Sebab? Ada babies. 2 orang babies yang tak boleh tinggal. Kalau tinggal nanti Imam garu kepala. Nak bawa sama I is tak berapa nak mampu belikan tiket flight.

Selalunya kalau day trip ni aku tak risau sangat isu EBM. Sebab selalunya aku bawa 3 ice pack yang betul-betul beku, lepas tu tabur garam sikit dalam cooler bag tu. Dari pukul 4.30 pagi aku keluar rumah, sampai rumah semula dalam 7 malam selalunya masih bertahan.

Tapi baru-baru ni aku kena bermalam lah pula. Maka tinggal lah anak-anak bersama ayah.

Sobb!

Jadi bagaimana cara nak handle EBM (susu perahan)?

Pertama
Pastikan bilik hotel yang anda tinggal tu ada freezer.

Kalau nan hado cemano?

Haaa ni yang aku biasa buat untuk beberapa kali trip aku tinggalkan anak-anak.

Aku simpan kat kitchen hotel.

Bagi susu siap icepack, label kan dengan number bilik korang. Lebih senang, letak dalam satu plastik icepack, satu lagi EBM. Icepack pergi suruh diorang letak tempat beku. EBM letak kat chiller.


Kedua
Ambil semua susu dan icepack pada masa yang korang agak-agak lagi 8 jam akan sampai rumah. Macam aku, bajet sampai rumah pukul 8 malam, so pukul 12 tengahari sebelum check out tu baru aku ambil susu kat kitchen hotel.

Ada sesetengah kes yang kena check out awal, lepas tu dah bye bye hotel tu tak singgah dah. Ada cara camane nak retain susu tu sejuk. Baca seterusnya...


Ketiga
Lepas dah ambil susu tu, balut ice pack bersama susu-susu dengan napkin. Balut kemas-kemas. Nak tabur garam dalam balutan tu pun boleh. Then susun dalam cooler bag.

Susun lagi beberapa icepack kat luar balutan tu. Untuk trip 3 hari 2 malam biasanya aku guna 6 icepack.

Tabur garam sekeliling cooler bag. Banyak mana garam? Depends volume beg korang. Biasanya aku letak satu sudu besar untuk cooler bag saiz biasa yang boleh isi 6 icepack dan susu around 40-60oz.


Dah lepas tu boleh la naik flight dengan senang hati. Sepanjang pengalaman aku, kalau buat camni insyaAllah boleh tahan 12-16jam.

Ada satu lagi korang boleh try beli techni sheet. No need icepack.


Tata and selamat mencuba! ^_^v