Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

30 March 2010

Mati Katak

mesti u olls~ semua pernah dengar istilah mati katak kan? orang kata mati katak ni macam mati tak de value laa~ macam kau melintas jalan raya padahal sebelah kau ade jejantas tapi tak mahu guna, kena langgar, mati tengah jalan tu... tu lah istilah mati katak.. kan?

sebab masa sekolah menengah kebangsaan puteri wilayah dulu, cikgu i cakap gitu... kat depan sekolah i tu ada jalan raya besar, kereta laju-laju... cikgu selalu marah we olls~ melintas tak guna jejantas.. mesti cikgu cakap, "awak semua nak mati katak ke?".. tapi i pun tak tahu cikgu tu pernah tengok ke tak mati katak tu macam mana...

i sendiri pun tak pernah tengok mati katak macam mana.. dan kenapa orang kaitkan mati accident serta-merta tu sebagai mati katak.. baru hari ni i dapat tengok...

kejadian berlaku semasa i, yana, yan and lina baru balik makan di kedai mamak di Taman U... sangat mengerikan...


.

..

...

....

.....

......

.......

........

.........









errkk.. gini rupanya mati katak...


auww~! katak mati kena gilis...

eyuu...


....................

Macaroni Goreng


dah macam blog resipi masakan lah pulak blog i ni. ok, puan-puan di rumah tu, hahaha~ bila eh, i masak macaroni ni.. urmm~ tak ingat hari apa.. sabtu lepas.. masak untuk dinner.. senang saja.. macam masak nasi goreng, mihun goreng dan segala-gala yang goreng.. hahaha~



macaroni yang sudah siap dikembangkan *tak tau nak guna istilah ape*.. rebus dalam butter and air... jaga elok-elok masa rebus.. kembang sangat nanti tak cantik.. melekat-lekat dan lembik.. ih~




i guna daging ayam kisar dari ayamas.. and cili giling yang ditolong gilingkan oleh 'Puteri' Gunung Pulai.. eh eh, pandai-pandai aje uuu.. hehhehhe~ mula ingat nak guna udang.. tapi memikirkan keadaan ekonomi yang kurang memberangsangkan, dan juga pihak penaja hanya limitkan bajet rumahtangga kepada RM10, maka, beli daging kisar ni aje laa~ *kalau dapat udang mesti lagi best kan? pastu masak dengan air udang.. uuu~ perfect!*



i guna bawang kecik sebab nak hilangkan rasa pahit cili giling tu.. nyumm nyumm~ dalam 4,5,6 biji bawang merah dengan 3-4ulas bawang putih dihiris...


lepas tu u ollss~ tumis bawang.. i tumis dengan butter, bukan dengan minyak.. sebab nak bagi bau and rasa ala-ala western gitu.. plus takdela macaroni ni nanti berminyak...
dah naik bau and bawang kekuning-kuningan, masukkan daging.. sampai daging masak..
lepas tu, masukkan cili giling... kasi masak juga.. then tomato yg besar tu, sebijik... kasi gaul semua... tomato pun boleh berfungsi hilangkan pahit cili giling tu.. auww~

garam and ajinomoto jangan lupa taw u ollss~ then rasa sikit, ade pahit lagi tak? kalau ada, letak sikit gula.. sikit je u ollss~ kurangkan gula dalam makanan.. lebihkan manis dalam senyuman.. ihix, iklan pulak... *i ni jenis tak suka letak gula dalam lauk-pauk.. so seboleh-boleh cuba guna alternatif supaya tak pahit*.. or u olls~ boleh letak air.. tapi jangan banyak2 air, nanti hilang rasa... isk3

then u olls~ masukkan macaroni.. kasi gaul sampai sebati.. then 2biji telur.. kasi gaul juga... pastu letak daun bawang.. bagi ada kaler ijau sikit... hehehe~




dah siap! before budak-budak ni melantak, baik i amik gambar siap-siap.. nanti tak sempat amik gambar lagi...


yaa~ macaroni ni berjaya dihabiskan dalam masa tak sampai setengah jam... yang nak tambah, tak sempat... dah habis 1 periuk.. hik3~ ada masa and penaja, i masak lagi la ye u olls~


terima kasih kepada penaja barang-barang dapur


hahahah~

yumm~

(^_~)v

29 March 2010

Not in a good mood

very2 takde mood

menangis tak berhenti pon takleh setel masalah

tapi at least, menangis dapat redakan perasaan kan

so, i was crying


database fail..


tak boleh retrieve..

bila sistem tu dah dicopy ke server


(*_*)


tak tau nak buat apa dah.......
...............


lepas aku menangis, kat sini pun ujan~

Alhamdulillah...

alhamdulillah... my sistem dah cuba run kat laptop penolong pengurus IT FKSG, Encik Azizul...

ok, database dah boleh retrieve...

sekarang tinggal tunggu copy folder tu kat server FKSG... lama lagi.. dalam setengah jam lagi...


hope segalanya berjalan lancar


lepas ni boleh view...


http://utm.my/fksg

link ke Remote Sensing >> NOAA

anda akan dibawa ke database sistem NOAA..

\(^_~)/


nh >> ku berserah pada-Mu ya Rabbi...

.........

jap jap.. nak letak jap award dari cik kema..

ok, thanks eh cik kema... task yg kena buat tu, nanti2lah i buat.. sekarang nak tengok PSM dulu...


nh >> ade ke cik kema kata, i ni, Cik Nadia Fitri yang duk relax jek walau manyak masalah... =p isy isy isy.. hahahah~


27 March 2010

NOAA Database System *My Final Year Project*

ehem ehem ehem....


see... inilah menda yang menjatuhkan air mata den berkali-kali dalam 2 minggu ni...


sudah tukar bahasa...

dari .aspx kepada .php


thanks kepada mereka-mereka yang banyak hulurkan bantuan di saat-saat genting

tak lupa kepada yang bagi sokongan moral...


pertolongan yang sangat bermakna....


muka depan...





alhamdulillah.. finally data dah boleh retrieve dari database...


tinggal satu lagi debaran... nak masukkan dalam web fakulti... harap-harap boleh run.. tunggu hari isnin nanti jumpa encik azizul...


doakan segalanya lancar.. saya mahu grad! on time!


..............

22 March 2010

Tak Boleh tidur, Bangun Balik!

hahahahaha

rasa nak pitam

bila


.aspx tak leh guna kat fksg nye web tu


kena convert jadi

.php


tapi


aku tak reti guna .php


~pengsan~



ulang balik

SEMUA


ok

SEMUA!


sempat ke siap before final presentation nanti??


:'(

Sudah Siap, Boleh Tidur


hahahaha tak perlulah nak klik gambar tu. tak penting pun. saje nak letak. front page my seminar paper. akhirnya sudah siap. tapi tesis tak siap lagi. hahaha~ ape daa~ member lain semua lama dah siap, kau baru siap, nak berlagak lak. hik hik hik~

esok, eh, sekarang dah lebih pukul 12tengahmalam, err.. pagi nanti, saya akan bawa ini seminar paper, kasi jumpa sama supervisor, kasi sama itu borang kelulusan untuk present final presentation PSM nanti.. kalau supervisor sign, maknanya boleh present, and tak extend \(^_~)/.. tapi..... kalau Puan Shaparas tak sign........... --> E.X.T.E.N.D *mintak dijauhkan..... *

ada seorang sahabat cakap hari tu,
"ala nadia, tak apalah. grad sama tahun depan."

ouh, sahabat, janganlah.. i nak grad tahun ni u~!


moga Allah permudahkan segala urusan... ameen

....

21 March 2010

Tasbih Cinta

semula ku tak yakin
kau lakukan ini padaku
meski di hati merasa
kau berubah saat kau mengenal dia

bila cinta tak lagi untukku
bila hati tak lagi padaku
mengapa harus dia yang merebut dirimu

bila aku tak baik untukmu
dan bila dia bahagia dirimu
aku kan pergi meski hati tak akan rela

terkadang ku menyesal
mengapa ku kenalkan dia padamu

....................................

makan dalam betul ini lagu aih~!

dah, sambung buat kerja!

....

Susah Hati dari Bugee

lepas makan, tengok-tengok blog kawan-kawan.. terbaca something dari bugee


pasal susah hati... mawu kawen...



teringat pulak borak-borak dengan hoT mummY masa dia datang UTM hari tu...

ibu :: nadia ada 'berkawan' dengan siapa-siapa ke?
saya :: tak ada... takut...
ibu :: mm.. jangan bagi apa-apa harapan kat lelaki dulu, tau... kita tak tau apa jadi nanti... yang penting, keje dulu.. susah orang perempuan kalau tak kerja...
saya :: *dengan penuh taatnya..* baekk~~



satu lagi kisah.. masa program ISLC'10... si engineer tupperware tu meloncat sana-sini. terus sorang sahabat saya berkata...

A :: Nadia, carikanlah suami untuk adik tu. tak tenteram aje tengoknya.
N :: aaa? kakaknya pun tak ada calon lagi, macam mana nak carikan untuk adiknya?
A :: kakaknya tak apa...
N :: aaa... *buat muka blurr~*


macam yang cik bugee cakaplaa~ kita kena siapkan diri, prepare yourself before pursue to another stage... macam kat UTM ni, before melangkah ke alam pekerjaan, ada short course yang wajib untuk semua orang, 'How to Get Yourself Employed', macam nak bagi student ni prepare di alam kerja nanti.. macam tu juga nak melangkah ke another stage. from anak dara kepada isteri orang dan seterus-seterusnya.

maksud hot mummy tu pun, be prepared... kena bersedia... maksud my sahabat tu pulak, err~ ape ekk maksud sahabat tu... adakah berkahwin untuk tenteram? urmm~

apa-apa pun, ni semua sindrom final year student. bak kata Dato' NC, "yang tak ada pasangan tu, belum boleh grad la. gagal mencari pasangan" hahaha~ buat lawaklah pulak Dato' neh...


tapi Dato', tesis pun tak siap lagi, macam mana nak fikir benda lain pulak.. hahaha~


bersedia menyiapkan tesis! lepas tu boleh kawen! eh, silap.. boleh grad! hahaahaha~ gatal kau ni nadia!

...


p/s: hiburan di kala tension ~ (^_~)v

Banyaknya kena edit PSM neh~

wahhh.. seminar paper a.k.a jurnal paper tak siap agi~!!

banyak rupanya yang kena edit sebab edit tajuk, edit objektif...

semua tu kena edit sebab ada masalah kat receiver satelit tuh~!!!


aih....



abstract pun tuka


intro

literature review

method ubah sikit..


dari database management jadi database system sahaja


semua tu due to time constraint and kerosakan receiver di saat-saat akhir...


yang membuatkan benda tu banyak berubah


hahahahaha



:: L.A.Z.Y ::






p/s: cepat-cepatlah siap wahai PSM...

aku nak grad on time..



takot dowh kena hentam masa final present nanti

apa aku nak jawab??



what is the value of my project?



erkk~ Prof., saya tolong masukkan data tu dalam website FKSG je..

tu je..

at least student remote sensing ada value di situ..


takde la kami, student remote sensing dipandang sebelah mata je...


..

18 March 2010

Meniti Hari-hari Terakhir Pelajar Sarjana Muda (Part 1)

walaa~ tadi duk selak-selak facebook *cemana rupa 'selak' buku muka.. hahaha*, tengok-tengok buku-buku sepanjang empat tahun jadi pelajar ijazah sarjana muda, lepas tu tengok pulak touch up touch up untuk PSM nih.. urmm~ rasa macam, aih~ dah empat tahun rupanya kat utm. rasa macam terimbau-imbau masa hari pertama kat sini.. ececeh.. macam blues lagi sentimental la pulak malam ini *ape giler skema ayat*.. sejak masuk U ni, penggunaan bahasa melayu saya sangat teruk.. mungkin kementerian kena kaji semula, pengenalan subjek bahasa melayu asas untuk mahasiswa di institusi pengajian tinggi.. haha sangat poyo*

banyak kenangan kat utm ni... kenangan manis kau dan aku.. kali ni nak cerita part dengan dak-dak SGS nih~ SGS bukan sugus, ok? kod program Ijazah Sarjana Muda Sains (Remote Sensing)...

1st day, Minggu Haluan Siswa, masa pendaftaran tu, dapat sebilik dengan Nor Liyana Mohammad Khan. masa nampak nama dia dalam list nama tu, terdetik dalam hati, aih~ roommate aku keturunan hindustan kah? ade chance layan hindustan dalam bilik ni.. hehehe~ ana, miss you~!

1st day masuk kelas, ingat lagi, subjek remote sensing technology 1. serius tak paham weyh! belajar dengan Prof. Dr. Mohd Ibrahim Seeni.. aih~ masa masuk kelas je, macam berkobar semacam.. hahaha~ yela, dah tukar status, jadi pelajar universiti beb! gila concentrate rr masa belajar.. aku rasa kalau aku kekal gitu sampai tahun akhir, mesti aku 4flat tiap-tiap semester.. ngee~


ni masa BBQ lepas habis survey camp, akhir tahun 2.. dekat KTC


we all ladies nih macam terpisah sikit dengan guys kitorang.. salah satu faktor mungkin sebab kolej lain-lain.. lagi-lagi masa 1st year, sape ade kenderaan kankankan.. so, takde maknanya ladies nak segroup dengan guys masa tu *aku rasa sampai tahun akhir pun gitu.. huk3*




gila ayulah we all... ni masa lawatan ke ATSB.. aku pun tak faham ape yang kitorang buat kat situ.. tettt.. sensored sikit.. hahaha~ tahun berapa ni ekk~ tahun 3 rasanyerr..~



hahaha~ yang muka-muka depan tu memang peng'havoc' dalam kelas.. uu.. the very the panas uollss...




gila nerd rr muka uollss~ ni masa remote sensing camp tahun 1.. kat mana tah aku pun dah lupa.. mersing kott..~ muka penuh suci murni tulus ikhlas.. haha~ baru tahun 1 tuu~



ok, ni masa tahun 4.. ni remote sensing camp kat port dickson.. aih~ ni dah senior.. tengok beza dengan gambar kat atas tu.. heheh~





ni pun masa remote sensing camp tahun 1.. tengok muka masing masing.. aih~ ape daa~ skema+nerd.. masing-masing innocent gilerr rr.. hhaha~



ni nga tengok guys nyalakan api BBQ masa habis tahun 2 uh~ ngaa~ sronok rr time nih.. we all makan banyak2 the ayam..



J-Robik... ni pun masa remote sensing camp tahun 1.. hahaha masa ni dapat kenal pasti bakat si Oin dalam menari J-Robik.. hik3


tahun 1.. remote sensing camp.. comot2 semua.. hehehe~



gambar suci murni ni tak tau masa tahun berapa.. entah tahun 3 or 4.. ke lepas habis present final result survey camp masa tahun... tahun berapa ekk? habis semester 5.. tahun... 3.. kott.. mari mari tengok calon bini.. tapi kebanyakan dey all ni dah berpunya.. weewitttt~!! aku suka gilerr ini gambar! sebab masa birthday aku kot gambar ni.. ngee~


ermm~ gila banyak kenangan ngan dey all ni.. urmm~ rindu.. sangat2... gonna miss all of you guys.. doakan kita semua lepas exam last ni dengan jayanya..

paling penting

dapat siapkan Projek Sarjana Muda dalam masa terdekat ni

dan dapat grad on time~!!


konvo ke 45 nanti.. ameen~



p/s: semalam masa sama-sama jalan kaki balik kelas dengan ana and yan, after that terserempak dengan ladies lain kat arked kolej 11, i terasa macam sebak... bila lagi nak having fun without tension dengan kerja macam ni?

plus

pegi buat tempahan untuk binding tesis petang tadi dengan lina, bai, bugee and ct, terasa macam, dah nak grad rupanya...

dah nak masuk umur 23tahun..

gonna miss SGS (06-10)...

:'(

..

16 March 2010

ISTIKHARAH

:: I.S.T.I.K.H.A.R.A.H ::
“Ya Allah, ku memohonkan pilihan menurut pengetahuanMu dan memohonkan penetapan dengan kesuasaanMu juga ku memohonkan kurniaMu yang besar, sebab sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mengetahui dan aku tidak mengetahui apa-apa. Engkau Maha Mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah, jikalau di dalam ilmuMu bahawa urusanku ini baik untukku dalam agamaku, kehidupanku serta akibat urusanku, maka takdirkanlah untukku dan mudahkanlah serta berikanlah berkah kepadaku di dalamnya. Sebaliknya jikalau di dalam ilmumu bahawa urusan ini buruk untukku, dalam agamaku, kehidupan serta akibat urusanku, maka jauhkanlah hal itu daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya serta takdirkanlah untukku yang baik-baik saja dimana saja adanya, kemudian puaskanlah hatiku dengan takdirMu itu.”

Si shomel, Imani Farrah Putri

walaupun macam dah lama bergelar 'makcik', tapi ni dari family dekat punyaaa~ anak kak fitta and abang ajax... xoxo


imani farrah putri... here she is..









wuuu~ tembam tembam tembam..

lahir pada 15 Mac 2010, 0145H di Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru... berat, near to 3kg..

ngaa~


i want her to call me..

urmm...


Tante Nadia... ok, Farrah?


shomell~ :D

15 March 2010

PSM --> Konvo 45?


sila klik supaya anda nampak dengan lebih besar eh

wahhh.. kalender akademik 20102011 dah keluar *apsal aku amik kalender ni? ada hajat mau extendkah?*

urmm~ first, my PSM. memang bermasalah besar. akhirnya, setelah selama berbulan ni bertarung, akhirnya pagi ni, pertama kali, air mata terpaksa jugak gugur *ceh, terpaksa!*. gugur air mata tu lepas dah lama tahan dengan penuh sabar tu. ermm bak kata pudin [P]atutlah [S]aya [M]enangis.. ngaa~ tak tahulah.. macam ada bayang-bayang extend.. penat cari balik semangat.. and now i am ready to face the world.. chayok2 nadia!!!


then bila tengok kalender akademik tu, ternampak lak tarikh Majlis Konvokesyen 45.. lambatnya tahun ni.. lambat dekat sebulan.. 25 - 28 September 2010.. aih~

lamalah tunggu nak dapat bunga..


tapi...


dapat ke grad on time?



:'(

13 March 2010

Kalaulah dia tahu

kalaulah dia tahu
apa yang bermain di fikiranku
di benakku

kalaulah dia tahu
di matanya penuh dengan kepura-puraan
untuk menutupi desah hati

kalaulah dia tahu
yang sebenarnya




dragon ball ada tujuh biji semuanya...



kuang kuang kuang..


ok, sila bersiap untuk ke dinner remote sensing sekarang!


segera!



tutup laptop, nadia!!!


....


tata!


XOXOXOXO

Masak Spageti

taraaaaaaaaaaa~~~ hari ini kita masak spageti.. jom jom jom.. thanks to kak roza and fendi kerana join masak sekali... hehehehe~




guna rambut bidadari *angel hair* spageti.. halus sket.. macam bihun.. :D ni kita rebus ngan butter and garam.. sila guna butter brand anchor, brand yg ni sedap baunya.. membangkitkan selera.. yumm~
*kalau guna rambut bidadari ni, jangan patahkan spageti tu. sebab nanti da siap, spageti nye hancurr*



antara bahan-bahan.. daging kisar, chicken meatball.. nak guna bahan lain pun boleh.. udang ke, sotong ke, daging ke... ikot citarasa masing-masing.. :D saya amik daging kisar ayam, chicken meatball, and mushroom dalam tin.. pasal mushroom ni, baik guna yang ayam brand.. sebabnya, takut yang lain tu tak halal...



bahan asas.. bawang putih, bawang besar, prego, daun bawang... ada lagi yg takde dalam gambar, spices...


mula, panaskan butter. dah cair, tumis bawang putih yg dihiris halus. dah naik bau, masukkan bawang besar lak. nak lagi sedap, letak 2-3keping cheese. dah naik bau and jadik kuning-kuning tu, masukkan daging kisar and meatball *or apa-apa isi yang korang nak guna*. masak benda-benda semua tu sampai separuh masak...



pastu dah boleh masukkan prego. biasanya, untuk satu bungkus spageti tu, memang habiskan sebotol prego besar tu. then masukkan air satu botol prego tu jugak. kalau nak tambah masam, tambah tomato. saya tak suka masam, so tak perlu letak tomato. prego tu dah cukup masam. then taburkan sedikit serbuk perencah *spices*, garam, ajinomoto... then masak sampai didih... pastu dah boleh hidang~!



ok, tak sempat amik gambar spageti yang dah siap, dah habis.. huuu~~~ hangaatt...



sedap tak sedap, mai rasa... hahaha~


fendi tambah sampai 6kali.. apa maknanya?? kih3



ditambah dengan agar-agar milo tabur *resepi baru sekali lagi* yumm~ alhamdulillah, kenyang..


.........................

Masak again

satu kebahagiaan

bila saya tension
saya akan keluar jalan-jalan
selain itu

saya akan

masaaaaaakkk




fasa pertama
shopping macam nak borong satu jusco
:: done ::


fasa kedua
bersihkan dapur
:: done ::


fasa ketiga
masak agar-agar
:: done ::


fasa keempat
siapkan bahan untuk spageti
:: sok pagi ::


fasa kelima
siapkan spageti
:: sok pagi ::


fasa keenam
melantak!
:: lunch hour! ::


ok, dah lama tak memasak.. yumm~!!