Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

30 March 2010

Macaroni Goreng


dah macam blog resipi masakan lah pulak blog i ni. ok, puan-puan di rumah tu, hahaha~ bila eh, i masak macaroni ni.. urmm~ tak ingat hari apa.. sabtu lepas.. masak untuk dinner.. senang saja.. macam masak nasi goreng, mihun goreng dan segala-gala yang goreng.. hahaha~



macaroni yang sudah siap dikembangkan *tak tau nak guna istilah ape*.. rebus dalam butter and air... jaga elok-elok masa rebus.. kembang sangat nanti tak cantik.. melekat-lekat dan lembik.. ih~




i guna daging ayam kisar dari ayamas.. and cili giling yang ditolong gilingkan oleh 'Puteri' Gunung Pulai.. eh eh, pandai-pandai aje uuu.. hehhehhe~ mula ingat nak guna udang.. tapi memikirkan keadaan ekonomi yang kurang memberangsangkan, dan juga pihak penaja hanya limitkan bajet rumahtangga kepada RM10, maka, beli daging kisar ni aje laa~ *kalau dapat udang mesti lagi best kan? pastu masak dengan air udang.. uuu~ perfect!*



i guna bawang kecik sebab nak hilangkan rasa pahit cili giling tu.. nyumm nyumm~ dalam 4,5,6 biji bawang merah dengan 3-4ulas bawang putih dihiris...


lepas tu u ollss~ tumis bawang.. i tumis dengan butter, bukan dengan minyak.. sebab nak bagi bau and rasa ala-ala western gitu.. plus takdela macaroni ni nanti berminyak...
dah naik bau and bawang kekuning-kuningan, masukkan daging.. sampai daging masak..
lepas tu, masukkan cili giling... kasi masak juga.. then tomato yg besar tu, sebijik... kasi gaul semua... tomato pun boleh berfungsi hilangkan pahit cili giling tu.. auww~

garam and ajinomoto jangan lupa taw u ollss~ then rasa sikit, ade pahit lagi tak? kalau ada, letak sikit gula.. sikit je u ollss~ kurangkan gula dalam makanan.. lebihkan manis dalam senyuman.. ihix, iklan pulak... *i ni jenis tak suka letak gula dalam lauk-pauk.. so seboleh-boleh cuba guna alternatif supaya tak pahit*.. or u olls~ boleh letak air.. tapi jangan banyak2 air, nanti hilang rasa... isk3

then u olls~ masukkan macaroni.. kasi gaul sampai sebati.. then 2biji telur.. kasi gaul juga... pastu letak daun bawang.. bagi ada kaler ijau sikit... hehehe~




dah siap! before budak-budak ni melantak, baik i amik gambar siap-siap.. nanti tak sempat amik gambar lagi...


yaa~ macaroni ni berjaya dihabiskan dalam masa tak sampai setengah jam... yang nak tambah, tak sempat... dah habis 1 periuk.. hik3~ ada masa and penaja, i masak lagi la ye u olls~


terima kasih kepada penaja barang-barang dapur


hahahah~

yumm~

(^_~)v

2 comments:

Aqma eUcaLypTus GurL said...

cik nadia, nk order macaroni goreng 1.. auww.. bikin lapar saje... okey aqma, sila masak utk makan,,, weeeee

aidaNadia said...

aqma>>
ok, siap~!!