Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

22 April 2013

PD : Air Gula

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

InsyaAllah dah nak masuk 8 bulan dah ni. Nervous, nervous nervous. Sebulan lebih je lagi siapa tak nervous hoi! Rajin pula duk tengok video-video orang bersalin sekarang ni. Tak kisah la normal delivery ke c-sect ke. Semua menyeramkan! Keep positive. Take a deep breath. Told myself, "don't worry, lots of woman have gone through this. Woman was created to bear with all this."

Air gula. Dah dua kali minum air gula ni. Dulu masa mula-mula mengandung, ada saudara belah suami melarang, "kalau doktor suruh minum air gula, jangan mahu, tau? Nanti dia kata kita ada kencing manis. Habis tu, dah dia bagi air gula, memang la jadi kencing manis kita ni..."

Tak apa, saya faham. Ada sesetengah orang tak faham fungsi dan macam mana air gula ni bertindak, maka terus assume, "dah nama pun minum air gula, confirm lah kita kena kencing manis masa mengandung.."

Masa mengandung ni, segala jenis perkara dalam badan ni perlu di monitor. Dari jumlah platlet, hemoglobin, paras gula dalam darah. Ya, ni fungsi minum air gula tadi. Nak monitor paras gula dalam darah.

Tengah-tengah mengandung, badan perempuan ni totally change. Kalau sebelum ni tak ada kencing manis, tiba-tiba masa mengandung, ada kencing manis. Ini dipanggil 'gestational diabetis'. Gestational diabetes is caused when the insulin receptors do not function properly. This is likely due to pregnancy related factors such as the presence of human placental lactogen that interferes with susceptible insulin receptors. This in turn causes inappropriately elevated blood sugar levels (sorce: wikipedia).

As with diabetes mellitus in pregnancy in general, babies born to mothers with untreated gestational diabetes are typically at increased risk of problems such as being large for gestational age (which may lead to delivery complications), low blood sugar, and jaundice. If untreated, it can also cause seizures or still birth. Gestational diabetes is a treatable condition and women who have adequate control of glucose levels can effectively decrease these risks. The food plan is often the first recommended target for strategic management of GDM (source: wikipedia).

Hah, see? What's the impact? Biasanya kena minum air gula ni masa 3rd trimester. Dan selalunya untuk ibu mengandung yang berumur 25 tahun ke atas.

Macam mana test air gula ni diambil?
Malam sebelum minum air gula tu, dalam pukul10 malam, dah start puasa. Tak boleh makan, tak boleh minum.
Esok pagi-pagi di klinik kesihatan, nurse akan ambil sampel darah pertama. Sebelum minum air gula. Lepas tu, nurse akan bagi segelas air gula.

Besar mana gelas tu?
Lebih kurang regular saiz air kat Mc Donalds tu.

Lepas tu?
Sila habiskan air gula tu tanpa ragu! Rupa air gula tu macam air gula yang kat pasar malam tu. Hah, pekat macam tu la. Bayangkan.. mengalir masuk dalam tekak.
Lepas habis minum air gula, kena tunggu dalam dua jam. Sampel darah kedua akan diambil.

Kenapa saya tiba-tiba kena minum air gula sampai dua kali?
First result air gula saya tak dapat dibaca. Sebab darah ambilan kedua ada clot, darah beku. Jadi result tak berapa tepat. Dalam result tu, paras gula saya terlalu rendah. Hah see, terlalu rendah tak boleh, terlalu tinggi pun tak boleh.

Sekarang saya tengah berdebar tunggu result air gula tu. Both our families tak ada history kencing manis. Jadi posibiliti untuk saya kena diabetis masa pregnant ni agak rendah la.

Tapi ye lah, who knows, tiba-tiba saya ni tersuka sangat minum @ makan manis-manis masa mengandung ni tak pasal-pasal paras gula dalam darah, naik.

Hope not so.

Oh ya, ada yang tanya, kena buat ke Pap Smear tu?
Jawapan saya, Ya! Lebih baik kita kesan awal dari terlambat, right? So, married woman out there, sila lah buat ujian Pap Smear. Nanti saya cerita macam mana rasanya. Erk!

Ada lagi satu soalan ni dari adik saya, perlu ke ambil suntikan HPV tu?
And, yes, prevention is better than cure.

So, jumpa lagi next entry, Pap Smear @_@





16 April 2013

PD : 31 weeks!

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

awww.. dah nak masuk 8 bulan dahhh minggu depan. cepatnya masa berlalu.

now baby memang suka menendang-nendang memang tak duduk diam ya Allah anak siapa lah yang lasak sangat ni. dan kat office diorang sibuk duk berteka-teki teka tekuk ular mati dalam.... laaa bakpe tah mati dalam mangkuk. dorang sibuk meneka jantina baby.

lelaki ka?

perempuan ka?

"i bet your baby must be a boy. because your face so glowing."

"rasanya anak perempuan laaa sebab perut nadia tinggi"

"anak lelaki ni.. tengok you rileks je jalan sana sini" *mak oihhh kat dalam opis ni je boleh jalan sana sini, sampai kat luar kang ada gak yang kena usung troli*

"must be a girl. because your belly looks different from **** who has baby boy"

hehe, surprise.

dan kami dah ada nama untuk baby ni. husband lebih kerap panggil baby dengan nama dia yang bakal kami namakan kalau dia duk usap perut ni. saya lebih suka panggil 'baby' setakat ni.

hari tu dah minum air gula. tapi result still tak dapat tahu sebab second darah tu ada clot. so kena pergi minum air gula lagi this weekend hai lah!

pasal air gula tu nanti saya cerita ye. rasanya sangat sedap hingga menjilat gelas -_-"

promise!

dan hari tu ada buat ujian Pap Smear kat HUKM. alhamdulillah, bebas dari kanser serviks.

owww pasal pap smear ni pun kena buat satu entri, kot? tapi segan pula nak cerita. urmmm~

dan paling latest sekarang ni,



dah tak muat.

adakah ini petanda saya boleh beli yang baru?




12 April 2013

Buku Merah Jangan Lupa Bawa!

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

susulan dari entri yang lepas, pasal slipped disc tu, ramai yang bagi komen, mendoakan dan bagi semangat.

thanks kawan-kawan! yaaa hidup harus diteruskan, yay!

ok, enough. jangan berperangai macam kanak-kanak. tahu lah ada kanak-kanak dalam perut. duh!

ok, dah bakpe banyak sangat ok di permulaan ayat ni? baiklah, baiklah kita tukar kepada baiklah. semua yang mengandung, yang check up kat klinik kerajaan, sure ada buku merah, kan?

ye, buku merah jangan lupa bawa moga-moga belum tamat tempoh, cewah menyanyi chakpong lak dia. tersedak hanin -_-"

kalau tak buku merah pun tak kisah lah warna apa asalkan buku yang merekodkan kesihatan ibu & baby sepanjang tempoh kehamilan. bakpe la dia panggil buku merah walhal kaler pink. patutnya panggil buku pink.

mula-mula saya ceritakan pengalaman saya buat buku merah ni, ok?

dekat dengan rumah sewa sekarang ni, ada sebuah klinik kesihatan yang baru dibuka yang teramatlah cantiknya. namanya klinik kesihatan cheras. maka oleh sebab saya tinggal berhampiran kawasan tu, maka haruslah saya book untuk check up setiap bulan di situ.

makanya puaslah saya menggoogle nombor telefon klinik itu. yaaa, sebagai persediaan, saya nak call dulu untuk tanya what to bring along kang main sergah je dokumen tak cukup buat penat je -_-"

google punya google tidaklah kejumpaan nombor telefon klinik itu. maka saya pun cuba telefon klinik kesihatan bandar tun razak. konon sebab, eh, dekat juga klinik tu dengan rumah.

nurse : hello, klinik ibu & anak bandar tun razak
saya : hello, saya nadia, saya nak tanya lah. saya dalam proses nak buat buku merah. macam mana ye? perlu ke saya datang klinik terus atau macam mana?
nurse : puan tinggal di mana?
saya : di taman *****
nurse : oh, kalau puan tinggal di situ, puan kena check up di klinik kesihatan cheras.
saya : oh, ye ke? kalau macam tu, boleh bagi saya nombor telefon klinik kesihatan cheras?
nurse : (bagi nombor)

hah, see? kita hanya boleh check up di klinik kesihatan yang cover area rumah kita. even saya rasa klinik bandar tun razak tu pun tak ada lah jauh mana, tapi still, kena pergi klinik yang cover your area.

unless, u prefer to check up at private. den tak mampu heh!

lepas call klinik kesihatan cheras, dia suruh datang untuk set tarikh appointment. huh, datang hanya semata-mata untuk set tarikh appointment? nak buat cemano kan? dah nak bondo free, terimo je lah kan?

then I went to klinik kesihatan cheras. dia bagi tarikh appointment next week dan list of documents needed.

here the list:
- your IC
- your husband's photostat IC
- sijil kahwin
- bil elektrik / air terkini (this is to confirm your living area covered by the clinic)





bila kena buat buku merah ni?
bila-bila.. bila-bila dah confirm mengandung insyaAllah. macam saya hari tu, dah 2 kali pergi check kat private clinic, then minggu ke-8 buat buku merah. selalunya minggu ke-8 dan ke atas la dah boleh buat buku merah.

apa pentingnya buku merah ni?
- ada sesetengah orang tak prefer pun untuk check up di klinik kerajaan, selalunya sebab layanan & servis. its up to you guys. nak pergi klinik swasta pun boleh tapi sila sediakan poket yang tebal. dua kali saya pergi private clinic, dua-dua kali kena caj more than RM100. tak sanggup makkk. so untuk cheapskate macam saya, sila lah buat buku merah.
- buku merah ni selalunya amat berguna masa emergency. 40 minggu tempoh kehamilan tu sangatlah panjang walaupun kita rasa macam, eh, sekejapnya? jadi dalam masa 40 minggu tu ada banyak posibiliti boleh berlaku. untuk sesiapa yang alhamdulillah tak ada problem sepanjang kehamilan, tahniah. tapi untuk mengelakkan apa-apa yang buruk di masa akan datang, buku merah ni penting!

kenapa?
- sebab kalau tiba-tiba ada kes yang tak diduga, contoh macam tetiba kena masuk emergency, sebab tumpah darah atau apa-apa komplikasi pada ibu @ baby, so buku merah tu amat perlu untuk hospital mana-mana yang kita pergi emergency tu, tau keadaan kita sepanjang tempoh kehamilan. dah nama pun emergency, kita tak boleh expect, kat mana emergency tu akan berlaku. mungkin masa kita tengah bercuti nun jauh kat sabah sarawak? jadi kita tak boleh nak mengharap kita dapat ke klinik @ hospital yang biasa kita buat check up.
- ada juga private clinic yang akan bagi sort of rekod pemantauan sepanjang kehamilan. kalau ada rekod tu pun, dah ok sebenarnya. cumanya, kalau ada any complication masa nak bersalin dan private hospital @ clinic tak boleh handle, diorang transfer ke govt hospital, tahan telinga aje lah ye kalau tetiba kena marah @ perli dengan nurse?

jadi, pastikan ada buku merah @ any rekod sepanjang kehamilan. make sure bawa dalam handbag setiap masa! eventhough kita macam relaks takde problem but anything can happen kat orang mengandung ni. macam-macam benda yang dikategorikan sebagai EMERGENCY boleh berlaku.

so, till then pasal buku merah ^_^v