Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

22 April 2013

PD : Air Gula

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

InsyaAllah dah nak masuk 8 bulan dah ni. Nervous, nervous nervous. Sebulan lebih je lagi siapa tak nervous hoi! Rajin pula duk tengok video-video orang bersalin sekarang ni. Tak kisah la normal delivery ke c-sect ke. Semua menyeramkan! Keep positive. Take a deep breath. Told myself, "don't worry, lots of woman have gone through this. Woman was created to bear with all this."

Air gula. Dah dua kali minum air gula ni. Dulu masa mula-mula mengandung, ada saudara belah suami melarang, "kalau doktor suruh minum air gula, jangan mahu, tau? Nanti dia kata kita ada kencing manis. Habis tu, dah dia bagi air gula, memang la jadi kencing manis kita ni..."

Tak apa, saya faham. Ada sesetengah orang tak faham fungsi dan macam mana air gula ni bertindak, maka terus assume, "dah nama pun minum air gula, confirm lah kita kena kencing manis masa mengandung.."

Masa mengandung ni, segala jenis perkara dalam badan ni perlu di monitor. Dari jumlah platlet, hemoglobin, paras gula dalam darah. Ya, ni fungsi minum air gula tadi. Nak monitor paras gula dalam darah.

Tengah-tengah mengandung, badan perempuan ni totally change. Kalau sebelum ni tak ada kencing manis, tiba-tiba masa mengandung, ada kencing manis. Ini dipanggil 'gestational diabetis'. Gestational diabetes is caused when the insulin receptors do not function properly. This is likely due to pregnancy related factors such as the presence of human placental lactogen that interferes with susceptible insulin receptors. This in turn causes inappropriately elevated blood sugar levels (sorce: wikipedia).

As with diabetes mellitus in pregnancy in general, babies born to mothers with untreated gestational diabetes are typically at increased risk of problems such as being large for gestational age (which may lead to delivery complications), low blood sugar, and jaundice. If untreated, it can also cause seizures or still birth. Gestational diabetes is a treatable condition and women who have adequate control of glucose levels can effectively decrease these risks. The food plan is often the first recommended target for strategic management of GDM (source: wikipedia).

Hah, see? What's the impact? Biasanya kena minum air gula ni masa 3rd trimester. Dan selalunya untuk ibu mengandung yang berumur 25 tahun ke atas.

Macam mana test air gula ni diambil?
Malam sebelum minum air gula tu, dalam pukul10 malam, dah start puasa. Tak boleh makan, tak boleh minum.
Esok pagi-pagi di klinik kesihatan, nurse akan ambil sampel darah pertama. Sebelum minum air gula. Lepas tu, nurse akan bagi segelas air gula.

Besar mana gelas tu?
Lebih kurang regular saiz air kat Mc Donalds tu.

Lepas tu?
Sila habiskan air gula tu tanpa ragu! Rupa air gula tu macam air gula yang kat pasar malam tu. Hah, pekat macam tu la. Bayangkan.. mengalir masuk dalam tekak.
Lepas habis minum air gula, kena tunggu dalam dua jam. Sampel darah kedua akan diambil.

Kenapa saya tiba-tiba kena minum air gula sampai dua kali?
First result air gula saya tak dapat dibaca. Sebab darah ambilan kedua ada clot, darah beku. Jadi result tak berapa tepat. Dalam result tu, paras gula saya terlalu rendah. Hah see, terlalu rendah tak boleh, terlalu tinggi pun tak boleh.

Sekarang saya tengah berdebar tunggu result air gula tu. Both our families tak ada history kencing manis. Jadi posibiliti untuk saya kena diabetis masa pregnant ni agak rendah la.

Tapi ye lah, who knows, tiba-tiba saya ni tersuka sangat minum @ makan manis-manis masa mengandung ni tak pasal-pasal paras gula dalam darah, naik.

Hope not so.

Oh ya, ada yang tanya, kena buat ke Pap Smear tu?
Jawapan saya, Ya! Lebih baik kita kesan awal dari terlambat, right? So, married woman out there, sila lah buat ujian Pap Smear. Nanti saya cerita macam mana rasanya. Erk!

Ada lagi satu soalan ni dari adik saya, perlu ke ambil suntikan HPV tu?
And, yes, prevention is better than cure.

So, jumpa lagi next entry, Pap Smear @_@





No comments: