Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

31 January 2013

PD : Jantina Baby

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

fuhh fuhh

*drum roll*

sebelum tu, meh kita tengok sikit petua orang tua-tua nak tau jantina baby. (sumber : blog Shakina Farhan)

*tulisan oren tu apa yang saya alami*


Tanda Anda Akan mendapat Bayi Lelaki
Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung
Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali seminit
Anda rasakan beban berat pada bahagian hadapan tubuh
Perut anda kelihatan bulat sempurna
Bahagian aerola (daerah hitam disekitar puting) akan menjadi lebih gelap
Bentuk perut condong ke arah bawah
Sukakan makanan yang masam dan masin
Suka makan daging dan keju
Tapak kaki selalu berasa sejuk
Tangan selalu kekeringan
Suka menghadapkan wajah kearah utara semasa tidur
Bukan hanya anda, tetapi suami juga mengalami pertambahan berat badan
Anda akan kelihatan lebih berseri semasa hamil
Hidung tampak lebih mekar
Selalu sakit kepala

Tanda Anda Akan mendapat Bayi Perempuan
Mengalami Morning sickness di awal kehamilan
Degupan jantung bayi lebih 140kali seminit
Merasakan beban berat pada bahagian punggung dan pinggul
Payudara kiri lebih besar berbanding kanan
Rambut anda berwarna agak kemerahan berbanding sebelumnya
Bentuk perut condong ke arah atas
Perut tampak agak lonjong
Mengidam makanan manis
Sukakan buah-buahan
Suka minum air atau jus yang bersifat masam
Anda jadi lebih cerewet semasa hamil
Mudah moody berbanding sebelumnya
Kulit wajah mudah bermasalah berbanding sebelum hamil - *mine, now! 2nd trimester
Tidak suka makan roti bersama kulitnya
Payudara kelihatan mengembang
Suka menghadap muka kearah selatan semasa tidur


so, agak-agak yang dalam perut saya ni lelaki ke perempuan?

jawapannya..


jawapannya...







tiada jawapan...

tehee~

tiap kali scan dan doktor halakan kat bawah, mesti bontot dia menghalang, lepas tu kaki tutup rapat-rapat.

pemalu rupanya. eheh.

macam ibu dia.

eh.



30 January 2013

PD: Hidung Tersumbat

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

nak cerita yang mana satu dulu ni?

ok, blocking nose lah.

saya memang selalu alami hidung tersumbat. sebelum kahwin, lepas kahwin, dan it getting worse during this pregnancy.

sampai semput-semput berjalan tak cukup nafas. letih cuba sedut nafas.

mulanya saya ingat, saya selsema, kot? atau pun, saya ni memang selalu hidung tersumbat, jadi tak ada lah rasa benda tu pelik.

tapi bila dah hari-hari tersumbat, lepas tu rasa macam penuh sangat benda lekit-lekit dalam hidung ni, saya start google. bertuah mak-mak sekarang, tak tau je google.

then, saya jumpa ini, "Higher amounts of estrogen during pregnancy can contribute to swelling in the mucous membranes lining the nose and even cause you to make more mucus. What's more, the amount of blood in your body increases during pregnancy, which may cause swelling in the tiny blood vessels in the lining of your nose and congestion in the surrounding tissue. Other hormones may also play a role."

ok, terima kasih estrogen. again, i blame hormones :D (because i blame hormones also for my sudden jerawat berjemaah tumbuh melata)

setiap kali bersin, mesti sakit area bawah perut. nurse nasihat, tiap kali nak bersin atau batuk, tampung perut. untuk kurangkan risiko keguguran dan kurangkan sakit bawah perut tu.

ye, walaupun dah masuk minggu ke-20, risiko keguguran tu tetap ada. so, sentiasa lah berjaga-jaga. JANGAN angkat benda berat, (lagi-lagi saya memang ada back pain).

dan saya ada terbaca, ibu mengandung tak boleh relief kan hidung tersumbat tu dengan vicks yang cucuk kat hidung tu.


hah, menda alah ni lah. then saya perlu cari cara untuk selesakan rongga hidung. sebab bernafas pun dah pendek, maka sesak nafas itu amatlah menyeksakan!

makanya, tadi baru saya terfikir satu solution. saya ambil air panas, letak dalam cawan. saya sedut wap air panas tu dalam keadaan berselubung. macam tok-tok bomoh berselubung masa perasap kemenyan tu. pandai-pandailah korang imagine ye? oleh sebab saya kat office, maka saya guna blazer saya untuk berselubung.

agak berkesan juga lah. dulu saya selalu letak vicks dalam air panas macam tu, tapi since saya takut ianya bahaya, saya guna air panas semata-mata.

boleh laa.. agak selesa lah. barulah mukus-mukus tu mencair dan saya mampu bernafas dengan baik sikit.

sekarang,

mukus ni tak nak berhenti mengalir pula!



oh, helpp!






22 January 2013

Duduk KL Maknanya Orang Kaya, kah? Tak Usah Berlagak Sangat.

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

fuuu~ tajuk macam emo. oh no good no good. emosi yang tak stabil akan merencatkan pertumbuhan otak bayi.

tak baby. ibu tak emo pun. don't worry, ok?

kita lari sekejap dari cerita pasal mak-mak ni.

saya, sebagai orang KL, yang memang sejak lahir duduk kat KL, tak rasa pun macam, "wah, aku orang KL makanya akulah orang paling kaya muahahaha" gelak jahat.

even mereka-mereka yang tinggal di kampung pun, akan pandang, "wahhh nabbb.. anak ko keje kat KL? husyy banyak duit tuuu.." kata makcik mah sambil sinsing lengan. eh, macam nak gaduh lah makcik mah ni.

hakikatnya, hakikatnya, ramai yang terlepas pandang.

ye, memang kat KL ni baaanyak rumah besar-besar, orang pakai kereta besar-besar.

tapi, sebagai orang yang berpendapatan sederhana macam saya ni, ye, macam saya ni, memanglah, konon gaji ribu-ribu sebulan. tapi tolak sewa rumah, duit kereta, duit minyak, duit tol, duit parking bulanan, duit LRT, duit belanja makan kat office (yang mencekik lebih RM10 sehari), paling-paling bersih dapat tiap bulan RM400. cukuplah untuk untuk belanja barang dapur sebulan.

nak beli rumah sendiri? pejam mata aje lah. harga rumah sangat mencekik. harapanlah kalau dapat jumpa rumah harga bawah RM100,000 kat KL ni. yang ada nuuu kat pinggiran kota. cari lah area kuala selangor nunnn. haa satu hal nak pergi kerja kan, jauh.

kalau duduk di kampung, kerja di kampung, rumah sendiri, tanah sendiri, kereta second hand pun, bayar cash takde hutang, duit hasil pendapatan bulanan tu dapat bersih. nak makan ayam, tangkap kat bawah rumah. nak makan ikan, tuuu kat kolam belakang rumah. nak serai, daun kunyit, halia, lengkuas, limau semua petik je kat luar rumah.

beli rumah pun tak semahal kat KL ni. RM100,000 dapat banglo sebijik.

bahagianya hidup.

sebab tu masa balik kampung hari tu, saya nampak adik ipar saya, dah pakai phone Samsung S3.

haaa.. kau ado?

ada kereta pun, hutang.

03 January 2013

Anak-anak dan Solat

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

tiba-tiba saya terfikir benda ni. sejak dah pindah shift kerja, 12pm - 9pm, empat waktu solat saya di pejabat, zohor, asar, maghrib, isya'.  plus tengah mengandung, memang tak ada lah saat-saat bendera merah sebulan sekali.

mula-mula saya teringat seorang kawan, guru, mengajar waktu petang. mesti waktu zohor, asar, dan maghrib perlu settle kan kat sekolah.

bila teringat guru, saya teringat anak-anak murid.

macam mana saya curi waktu untuk solat masa sekolah dulu, ye?

masa sekolah menengah, waktu zohor saya solat masa rehat. waktu asar, in between waktu kelas. minta izin cikgu. selalunya cikgu akan bagi. kena pandai-pandai set timing. janganlah time cikgu tengah serius, korang minta izin pergi solat. selalunya paling senang minta izin solat, masa subjek pendidikan islam. confirm ustazah bagi lepas.

tapi masa sekolah rendah?

masa sekolah rendah..

masa sekolah rendah..

ohh masa sesi petang, belum pandai solat lagi. dah masuk sesi pagi, darjah 5, 6, baru tau macam mana nak solat.

jadi...

jadi..

saya berazam untuk ajar anak saya solat sejak kecil.

tapi...

saya dan ayahnya yang terlebih dulu kena amalkan perkara yang baik masa mengandung ni.

well, baby, ibu harap kamu kuat menghadapi dugaan akhir zaman.

aminnn.