Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

28 December 2015

Jangan Cucuk Dia!

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Aku boleh kata Fateh adalah seorang abang yang sangat protective! Dah banyak perkara yang jadi, dia akan selalu back up Melor. Kadang tu aku dan Imam pun kena marah juga.

Satu hari aku bawa dua-dua pergi check up kat Klinik Kesihatan Ibu & Anak. Dalam masa yang sama, untuk vaksinkan Melor.

Masa jumpa nurse, Fateh dan Melor ada dengan aku. Fateh, satu bilik tu sebab takut dengan nurse.

-__-"

Tiba saat nak kena cucuk jarum, aku pegang Melor ikut position yang nurse suruh, pegang peha dan tangan dia. Fateh berdiri sebelah aku.

Nurse baru nak cucuk kat peha Melor,

"Jangan cucuk!" Serentak tangan nurse ditepis.

Aku dan nurse tergamam dengan tindakan refleks Fateh.

"Jangan cucuk Naylah. Sian dia nanti dia nangis."

Terburai ketawa aku dengan nurse kat situ. Tak tahu nak marah ke apa. Tapi aku tahu memang bahaya. Kalau masa tu jarum dah landing atas peha Melor macam mana? Seriau aku fikir!

Aku rasa nurse tu nak marah juga tu sebenarnya. "Abang Fateh duduk jauh-jauh! Adik tak sakit."

Memang Melor tengah menangis masa tu. Tapi menangis sebab rimas aku pegang dia kuat-kuat tak nak bagi dia bergerak.

Aku suruh Fateh duduk jauh sikit. Fateh menyorok belakang tirai. Takut.

Lepas tu semuanya berlalu dengan baik. Sekejap je, Melor pun ok. Fateh pun ok.

Apa-apa hal Imam kena ada lepas ni. Tindakan Fateh memang di luar jangkaan.

Aku berdoa Fateh jadi Abang yang baik untuk adik-adiknya. Abang yang sentiasa bertanggungjawab, bertindak sebagai 'abang'.




23 December 2015

I am not ready yet!

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

So emotional!

Tak tahu bila masanya anak membesar. Orang kata, budak-budak ni, sekejap je. Tau-tau je dia dah besar.

Aku dah tertidur tak pasti pukul berapa sebab penat sangat. Memang hari-hari pun penat sangat kan. Lepas tu tau-tau je ada tangan kecil goncang badan aku.

"Ibu.. ibu.. nak susu.."

Buka mata, "Minta dekat aaa..." tak sempat habis perkataan tengok Imam lena sangat tidur. "Mmm, Fateh tunggu kejap, ibu buat susu."

Fateh ikut ke dapur. Memang kebiasaannya dia akan bangun ikut ke dapur kalau dia minta susu tengahmalam. Aku jeling jam, pukul 12.30 pagi.

"Fateh tak tidur lagi? Fateh buat apa tadi?"

"Main kereta"

Dah siap bancuh susu. Aku bagi kat Fateh.

"Nah, dah jom tidur." Aku ajak Fateh sambil berjalan ke bilik.

Tapi Fateh menonong masuk ke bilik ibu.

"Eh, Fateh nak ke mana tu? Jom tidur sini." Sambil tunjuk bilik kami.

"Tak nak." kata Fateh sambil masuk ke bilik ibu, terus baring sebelah ibu aku yang dah tidur dah pun.

"Fateh.. Fateh nak tidur kat Uwa ke?"

Diam. Tengah minum susu. Pejam mata.

Aku tengok dia dari muka pintu bilik ibu. Hati aku tiba-tiba rasa sayu. "Ok, kalau Fateh nak masuk bilik ibu, ibu tak tutup pintu ye."

Aku berlalu masuk ke bilik. Aku peluk Melor. Hati rasa sayu sangat. Fateh dah besar. Dah tak nak tidur dengan aku.

Nanti dah pindah rumah baru, ada bilik sendiri, dah mula nak buat keputusan sendiri.

Dah mula pilih buku apa dia nak, mainan apa dia nak, baju apa dia nak.

Sayu.

Aku tak ready lagi.

Mungkin ini yang Fateh rasa masa mula-mula Melor lahir.

Air mata jatuh perlahan-lahan.




#againhestillmybaby
#bakalmenantusilatakenote
#clingymom

22 December 2015

Anak Bujang Ibu Ayah

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Bila cerita pasal anak-anak ni, seronok. Sebab kita ni makin tua, makin pelupa. Aku dah lupa umur berapa Fateh dah pandai meniarap. So, sebelum makin banyak yang aku lupa, baik aku tulis. Sekurang-kurangnya tak ada lah aku gaduh dengan Imam, eh Fateh pandai cakap umur 8bulan lah! Eh tak, umur 1 tahun lebih. Eh tak laaaa umur 6 bulan dia dah pandai panggil 'ibu' dan gaduh-gaduh manja tak ada kesudahan. Kena belek balik #fatehalhafidz kat instagram.




Dah pandai cicah sos sendiri kalau makan sosej. Tahu pulak dia mana yang pedas, mana yang tak.




Excited dengan buku. #justlikeme #imcrying #wellsemuababyakanexcitedbendabaru #duh!




Sentiasa jadi model Kedai Nadim. Minat bola, belon, everything yang bulat. Bentuk pertama yang dia kenal pun, bulat. Habis semua bentuk dia sebut bulat. Budak yang aktif dan lasak. Memang kena buat aktiviti fizikal dengan sangattt banyak! I don't know mana dia simpan energy. Macam tak pernah habis. Ibu ayah yang collapse.




Semakin pandai mewarna, bukan asal conteng. Ni buku aku beli kat Acik Jiji. Siapa selalu google pasal parenting mesti tau Acik Jiji.




Totally wean off. Alhamdulillah! But on the other notes, aku rindu pulak nak peluk-peluk dia. Sekarang dia rimas kalau aku peluk. #sobs




Akan tidur sendiri. Kalau dah terlalu penat.




Nak keluar dengan ayah naik motor kena pakai apa, Fateh? Topi!

Esoknya Imam kata dia sebut 'helmet'. Siapa ajar dia aku pun tak tahu.





Sekarang dah 2 tahun 6 bulan. Dah besar anak bujang aku. Eh tak lama lagi nak masuk sekolah dah, pastu masuk universiti, pastu... 





pastu akan ada perempuan lain yang akan dia sayang selain aku... 


T_____T

#dilemamakmak
#kepadabakalmenantusilatakenote
#hestillmybaby
#dontgrowuptoofast

12 December 2015

Love-Hate Relationship

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::


Aku jarang kongsi perkembangan skill anak-anak dalam blog. Sayangnya lah hai. Sekarang aku dah lupa umur berapa Fateh pandai merangkak.

Fateh sekarang dah nak masuk 2 tahun 6 bulan. Dah pun fully wean-off (Say yay! Nanti aku cerita macam mana boleh wean off ni. Nanti tu bila jangan tanya.) Dah jadi abang-abang sangat dah sekarang.

Dia dah semakin banyak vocab sejak masuk taska. Dah start membebel dan bercerita. Pandai ajak kita main sama dengan dia.

Aku sekarang duduk di rumah mak aku. Dalam rumah tu juga ada adik bongsu aku, Si Eno tu. Haa korang mesti dah lupa. Yelah lama dah tak cerita pasal Engineer Tupperware dan Eno The-Gynae-Tak-Jadi-Soon-to-be-hurmm-Shopping-Mall-Owner sejak jadi mak-mak ni.

Aku tak tahu lah apa kena dengan Eno dan Fateh. Diorang ni semacam ada satu hubungan yang un-describe-able.

Love-Hate Relationship.

Cerita 1
Eno baru balik dari UM. Oh tak cerita juga Eno dah Tahun 2 kat Universiti Malaya sekarang. Kenapa UM? Tak UTM macam kakak-kakak dia?

"Oh, Eno tak nak nanti gambar konvo Eno sama dengan korang. Boring la lekat kat dinding tu warna jubah sama jugak."

-___-"

Berbalik kepada cerita kita tadi ye sidang hadirin sekalian.

Sesampai je Eno di rumah, "Hi Fatehhh!!!" Terus serbu dan peluk cium Fateh.

"Tipiiiii!!!" (Baca: Tepiii)



Cerita 2
Fateh baru balik dari sekolah. Pandang kiri, pandang kanan. Pergi dapur, bilik air, check setiap bilik.

"Ajuuuu! Ajuuuuu!!" *Ajuuu is panggilan Fateh untuk Eno*

Dalam pada gaduh-gaduh tu cari jugak Eno kan?

-____-"



Cerita 3
Fateh bosan tak ada orang nak layan dia.

"Ajuuu.. jom main."

Eno buat tak layan.

"Ajuuuuu, jom main."

Tak layan lagi.

"Satu, satu.. Fateh sayang Ajuuu.. Dua, dua.. Fateh sayang Ajuuu" sambil nyanyi-nyanyi.


*ketawa sambil keluar air mata*


11 December 2015

Melor masuk HDU dan PICU - Episod Terakhir

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Part 1
Part 2
Part 3

Setelah berhempas-pulas ceh hempas-pulas lah sangat kan, maka terhasil lah entri terakhir untuk rentetan kes masuk ICU Cik Melor Naylah kita ni.

************************

Lepas transfer ke ICU Pusrawi, segala-gala bacaan Melor semakin stabil. 

"Apa sebabnya Doktor?"

"Antibiotik yang dah bermula sejak hari pertama dia dalam wad dah mula bertindak balas. Ada kesan positif dari antibiotik yang diberikan. Alhamdulillah."

Alhamdulillah. Syukur! Apa agaknya yang terjadi kalau aku bersetuju untuk pasang tiub dan bagi mesin oksigen yang lebih besar tu? Aku tak boleh bayangkan.

"Tapi dia masih perlu berada dalam ICU ni untuk close monitor. Lagipun suhu badan dia masih turun naik. Hopefully by tomorrow dia dah tak demam lah." kata doktor.

Melor.. kuat ye, sayang. Ibu tahu anak ibu memang kuat.

Aku terasa menggigil. Mungkin air-cond di Pusrawi terlalu sejuk. Berdasarkan pengalaman beberapa kali warded di Pusrawi, air-cond memang sejuk! Aku minta selimut extra.

Lepas solat Isya', nurse datang untuk check suhu badan Melor. 

"Ok, Melor tak demam ye."

Tergerak hati nak minta nurse check kan suhu aku. "Nurse, boleh check suhu saya?"

Dan.. "38.6. Eh, Puan demam ni!"

Dah sudah, aku pulak yang demam! Hahaha! 

"Puan letih sangat ni jaga Melor dari kat HUKM hari tu. Tak apa lah malam ni Puan rehat je. Takyah risau sangat dah pasal Melor. Kami ada."

Lepas makan panadol, aku tidur. Melor memang masih tidur dan tak berapa aktif sangat. Sekali lagi dalam ICU ni, Imam tak boleh bermalam. Sorang penjaga saja dibenarkan. Dan kanak-kanak bawah 12 tahun tak boleh masuk. Dah beberapa hari juga lah aku tak jumpa Fateh. 

Malam tu aku tak sedar langsung pukul berapa nurse datang tukarkan pampers Melor, pukul berapa nurse datang check temperature dia. Aku memang tidur lena-selena-lenanya. Aku sedar pun masa nurse kejut nak sedut kahak Melor.

Kat Pusrawi, Melor dapat 2 jenis antibiotik. Dan juga dexa. 







Beberapa hari dalam ICU Pusrawi, akhirnya kami boleh transfer ke wad biasa lepas Melor dah mampu bernafas macam biasa tanpa bantuan oksigen.

Alhamdulillah!

Dah boleh cabut benda kat hidung dia tu. Yay! Siapa kata dia behave? Selalunya kalau berjaga, dia akan tarik tiub tu. Tak tahu dah berapa kali buka tampal dah sellotape tu. 

Bila masuk ke wad biasa, aku dah boleh lega sikit. Tak ada lah aku sakit jantung je tiap kali alarm mesin monitor tu berbunyi gahahah!

Tak lama lepas tu, kami boleh discaj. Tapi Melor pun tak ada lah sembuh sepenuhnya. Continue antibiotik untuk seminggu kat rumah. Close monitor. Apa-apa hal cepat-cepat pergi hospital.

*************************


Pengalaman masuk ICU ni memang aku tak boleh lupa sampai bila-bila. Macam mana kami rasa berderau darah masa doktor sebut ICU, macam mana kami rasa bila dia tak respon bila kita panggil, lajunya nafas dan jantung dia. Allah... semua tu memang tak boleh lupa.

Kami masih lagi sentiasa monitor keadaan dia sampai hari ni. Nafas laju sikit je aku dah menggelabah. Minggu lepas dah pergi sedut kahak semula kat Klinik Dr. Nadir. Hari-hari buat steam wap dan tepuk percussion, sentiasa tengok dada & perut dia. Kat cikgu taska dia pun aku minta tolong tengok-tengokkan. 

Aku fikir, masalah ni akan berulang selagi dia masih duduk di taska. Sebab di taska ramai budak dan imun sistem dia lemah walaupun dia menyusu badan. Tak semua anak sama. Mungkin anak korang, duduk taska pun ok. Batuk sikit-sikit je. Tapi anak aku sangat sensitif. 

3 kali dah Melor masuk wad dalam masa baru berusia 6 bulan. Korang imagine lah apa yang aku rasa. 3 kali badan kecil tu dicucuk sana dan sini. Hati ibu mana yang tak luluh? Dan baru-baru ni, terus ke ICU. Ingat aku suka ke anak aku masuk wad?

Tapi ini bahagian ujian yang Allah nak bagi kami suami isteri. Ada orang diuji dengan tak ada anak. Ada orang walaupun ada anak, tapi Allah uji dengan perkara macam ni. Dan macam-macam lagi ujian malah lebih hebat dari ujian kami.

So setiap daripada kita, memang Allah akan bagi ujian. Takkan ada seorang pun yang akan terlepas.

Sekarang aku jadi trauma, fobia. Setiap kali dengar Melor batuk, aku berdebar. Kat ofis, hati aku langsung tak tenang. Sentiasa berdoa semoga Melor baik-baik saja.

Semoga Allah tunjukkan jalan yang terbaik untuk kami.

Aminn...

07 December 2015

Melor masuk HDU dan PICU - Transfer ke Hospital PUSRAWI

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Penat dah menangis dalam dua entri sebelum ni,

Part 1
Part 2

Jadi marilah kita lebih bertenang dalam entri kali ni. Aku jamu mata korang dengan gambar-gambar Melor yang tiut-miut tu ye.

*************************

Malam pertama di HDU PPUKM, Melor demam panas. Aku dah tak berapa nak tidur selama hampir 48 jam. Kalau dapat tidur pun, paling lama pun 1 jam. Makan pun, ala-ala makan tak makan. Mau nye tak, Melor langsung tak boleh kena tinggal. Kat HDU tu, makanan untuk penjaga diorang siapkan kat tempat lain. Ada satu bilik khas untuk makan. Jadi kalau nak makan, aku kena bergegas, berlari, makan laju-laju sebab 30 saat lepas tu, akan terdengar Melor menangis cari aku.

Ye, 30 saat lepas aku tinggalkan katil dia.

Kenapa tak tunggu Melor tidur?

By time Melor tidur, diorang dah angkat tray tu. Maka, aku tak sempat makan.

Kan Melor sakit, bukan ke sepanjang masa dia akan tidur?

Yes, memang sepanjang masa dia akan tidur. Tapi, di atas riba aku. Kalau aku letak semula atas katil walau seperlahan selembut mana pun, hanya mampu bertahan... ya, 30 saat. Atau kalau pun dia dah tertidur sebelah aku dalam katil tu, aku bangun je nak turun katil, walau seperlahan mana pun, dia akan sedar. Dia sedar kehilangan bau ibu dia.

Maka di hari ketiga tu, lepas je laju-laju solat subuh dan mandi, aku menuju ke katil Melor dalam keadaan kepala berdenyut, mamai, lapar dan segalanya. 

Kat situ ada nurse yang sedang tukar cadar katil pesakit lain. Rutin setiap pagi di PPUKM. Buka langir, tukar cadar, etc etc etc.

Dua, tiga langkah lagi nak sampai ke katil Melor, tiba-tiba aku rasa kepala aku berpinar. Ruang aku rasa gelap, dan.....

"Eh eh eh! Puan!!"

Seorang nurse sempat sambut aku. Aku nyaris jatuh pengsan! Nurse tu dudukkan aku kat kerusi.

"Puan letih sangat ni tak cukup rehat. Muka Puan pun pucat ni. Puan dah breakfast ke belum?"

Geleng.

"Puan pergi breakfast dulu. Saya tengokkan Melor."

Seorang nurse lain papah aku ke bilik makan. Aku makan, perlahan. Kepala masih berdenyut. Memang betul aku tak cukup rehat. Tak cukup tidur.

Tapi aku tak dapat makan lama-lama. Dah dengar suara Melor menangis. Laju-laju teguk air dan cepat-cepat pergi ke katil Melor. Aku susukan dia dan aku tak sedar bila masa aku tertidur. Tau-tau je ada nurse kejut sebab doktor nak round.

Lepas first round tu macam ada sinar harapan sikit.

"Kalau tak ada apa-apa, insyaAllah petang ni boleh transfer anak Puan ke wad biasa semula."

Alhamdulillah! 

Tapi...

Tengahari tu keadaan Melor masih belum betul-betul stabil.

"Kita mungkin akan transfer dia ke ICU pula. Untuk bagi bantuan oksigen yang lebih besar. Dan kami nak minta Puan supaya tak susukan dia. Kita akan buat saluran terus ke perut dia untuk salurkan susu. Jadi dia tak perlu guna tenaga untuk menyusu. Bernafas sahaja dah buat dia terlalu penat dan tercungap-cungap."

What?

Tiub?

No breastfeeding?

Oksigen lagi besar?

Are you kidding?

"Perlu ke tiub dan oksigen yang lagi besar?"

"Ye, Puan. Sebab dia masih tak stabil dan keadaan dia tak bertambah baik pun dari semalam."

"Eh, saya nampak pernafasan dia semakin ok. Nafas dia tak laju pun masa menyusu. Dia lebih tenang masa menyusu."

"Tapi, Puan. Memang keadaan dia kurang stabil. Kita sedang berusaha nak selamatkan dia."

Aku diam. Hati aku berat.

"Atau pun, tak apalah. Kita tunggu kata pakar dulu." kata doktor.

Dan pakar decide untuk tunggu dan monitor sampai esok.

Petang tu suhu badan Melor naik semula. Bila aku bagitau nurse, nurse check suhu dan kata tak demam. Tapi dalam mulut dan badan dia, aku rasa panas. Memang panas. Aku yang susukan dia, aku tahulah!

"Puan, nafas dia masih terlalu laju. Heart rate dia tinggi." kata doktor yang round petang tu.

"Dia demam... RR dan heart rate dia naik sebab dia demam."

Doktor pandang nurse.

"Dia tak demam. Saya dah check tadi. Suhu dia 36 saja." kata nurse.

Dia demam! Aku tak puas hati nurse tu kata dia tak demam.

"Saya rasa elok Puan fikir cadangan kami untuk transfer ke ICU. Sebab keadaan jantung dan paru-paru dia tak stabil padahal dia tak demam. Saya faham, Puan mesti rasa tak puas hati sebab semalam doktor kata ok, hari ni doktor kata masuk ICU pula." 

Doktor berlalu macam tu saja. Kenapa diorang tak nak percaya bila aku cakap Melor demam? Termometer tu boleh jadi rosak, boleh jadi jugak tak masuk betul-betul dalam telinga dia macam kes malam tadi. Kenapa diorang tak percaya? Mungkin diorang ingat aku bercakap sebab emosi?

Aku basah-basahkan badan Melor petang tu. Melor, cepat sihat ye. Diorang kat sini tak nak percaya kat ibu. Bila ibu cakap anak ibu demam, diorang tak percaya. Air mata aku mengalir lagi sambil aku basahkan badan Melor.

"Dua-dua kerja swasta ke?" tanya seorang ibu yang anaknya sudah 3 bulan dalam HDU tu.

"Haah. Kami suami isteri kerja swasta."

"Oh, kos kat sini mahal juga. 1 hari dalam RM250 kalau tak silap. Tu belum masuk ubat dan mesin-mesin."

Mungkin kos kami sepanjang dalam HDU tu dah hampir RM1k.

Malam tu Imam buat keputusan untuk mohon transfer ke Pusrawi. Aku dah hampir pitam hampir tiga kali. Jantung aku pun laju semacam je sejak dalam HDU ni, aku ketakutan setiap kali alarm mesin tu berbunyi, pinggang aku makin sakit, cramp dalam katil Melor (aku ada slipped disc, remember?).

Aku whatsapp ejen insurans Melor. Katanya insurans akan cover rawatan di Pusrawi.

Aku tekad, esok pagi aku akan minta discharge, AOR (at own risk).

Pagi tu sekali lagi doktor ulang pasal tiub, mesin oksigen lebih besar, berhenti menyusu, dan ICU. Aku terus matikan ayat doktor.

"Saya nak minta transfer ke hospital Pusrawi."

"Kenapa?"

"Panel husband saya."

"Tapi Puan... keadaan anak Puan tak stabil sekarang ni. Saya takkan bagi Puan pindah ke hospital lain dalam keadaan macam ni. Puan jangan ingat kami nak buat apa-apa kat anak Puan. Apa yang kami buat adalah nak bagi dia sihat. Sekarang anak Puan tak ada tunjukkan perkembangan yang positif pun."

"Saya nak transfer. Cukup."

Doktor terdiam. Sekejap. "Baiklah. Kita tunggu pakar."

Aku dah tak sanggup dengar doktor bertelagah depan aku. Sorang kata perlu ICU, sorang kata boleh transfer wad biasa. Sorang kata nak buat macam ni, sorang kata nak buat macam tu. Sorang kata nak antibiotik yang ni, sorang kata nak guna yang tu.

Anak aku bukan bahan eksperimen.

Lebih kurang 5-10 minit kemudian, doktor pakar datang.

"Puan betul nak transfer? Ke mana tadi?"

"Pusrawi."

"Kenapa?"

"Panel husband saya."

"Saya tengok dia dah semakin ok. Why you decide to transfer her to ICU?" doktor pakar tu tanya doktor yang pagi tadi nak masukkan Melor ke ICU.

"Sebab tak ada perubahan. Dia nampak penat. Sejak petang semalam tak ada perubahan pada dia."

"For me she looks ok. Never mind if the mom insist to transfer. Tapi Puan, sebarang risiko dalam perjalanan, atas risiko Puan sendiri ye? Kami akan cuba minta Pusrawi datang dan bawa peralatan yang diperlukan. Memang dari sini ke Pusrawi tak jauh, tapi dengan keadaan anak Puan yang masih perlukan bantuan oksigen, benda 5 saat pun boleh jadi macam-macam."

"Ye, saya faham. Semua atas risiko saya."

Dan doktor benarkan kami transfer ke Pusrawi. PPUKM sendiri yang uruskan. Bermula dari call Pusrawi untuk pengesahan katil kosong, bercakap sendiri dengan Dr. K (pediatrician di Pusrawi) dan urusan transfer dengan ambulans.

Thanks PPUKM! Bukan korang tak bagus, just aku yang tak puas hati. No offense. Aku masih banyak follow up kat PPUKM. So tak ada lah nak bermusuh pun dengan PPUKM.

Dalam ambulans Pusrawi. Aku dah kata, kalau ada yang nak melawat masa kat HDU/ICU hari tu, memang aku tak bagi. Rupa aku sikit lagi dah nak sama dengan zombie.

Masa ni aku kena make sure Melor tak tertidur. Bantuan oksigen guna tong yang macam orang scuba guna tu. Dalam ambulans nurse pasang mesin untuk monitor tekanan darah, jantung, dan oksigen dia sepanjang perjalanan kami ke Pusrawi.

Ada sekali dia tiba-tiba tertidur. Cepat-cepat aku kejut dia. Nasib baik dia bertahan untuk berjaga jugak walaupun lemah.

Kami sampai Pusrawi lebih kurang 1 pm. Ditempatkan dalam ICU Pusrawi. Alhamdulillah. Aku lebih tenang kat sini.

Surprisingly, Melor pun tenang kat sini!


Baru sampai, penat dah tertidur.




Begitu sekali tidurnya.


Ada katil ibu & baby.


Masih perlu monitor sepanjang masa.


Entah kenapa, kat sini, heart rate & RR dia lebih stabil. Aku pun mampu nak pergi mandi, solat dan makan lama-lama. 

Jadi sebenarnya apa yang berlaku kat PPUKM yang buat aku tak tenang duduk sepanjang masa? Aku sendiri pun tak tau. Kenapa Melor macam tak stabil je kat sana?

.... bersambung ....





04 December 2015

Melor masuk HDU dan PICU - Di HDU PPUKM

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Ni sambungan dari Part 1 ni.

Maafkan saya andai kata entri lepas membuatkan ramai kawan-kawan yang sebak sambil mengalirkan air mata di hadapan pc/laptop/smartphone masing-masing.

Ketahuilah, ramai lagi anak-anak yang lebih kurang bernasib baik, ada sampai tahap tak mampu tanggung kos rawatan. Kisah Melor hanya 0.00001% dari segala kisah yang ada.

Apa pun, aku menulis sekadar part of my journey. Part of journey aku sebagai seorang ibu.

Cerita kita tergantung sampai mana eh? Oh, doktor buat persiapan untuk pindahkan kami ke HDU. Atau di PPUKM, dipanggil PHDU.. khas untuk paediatrik, kanak-kanak.

*****************************

Lepas doktor decide untuk pindahkan Melor ke HDU, aku dah tak boleh susukan Melor secara direct. Atau kita panggil, 'direct-feeding'. Diorang akan masukkan air melalui drip tu.. ikut tangan, kata orang layman macam kita ni. 

Kata doktor, aktiviti direct feeding tu membuatkan nafas Melor bertambah laju. So Melor hanya akan bergantung kepada 'air' tu.

Aku rasa hiba. Sedangkan susu ibu adalah antibodi yang terbaik untuk bayi. Tapi kenapa aku dihalang untuk menyusukan sendiri anak aku? Diganti dengan air? Bertambah lemah Melor aku tengok. Lembik. Melor nampak lebih tenang bila menyusu. Kenapa mesti dihalang? Kenapa diorang tak bagi aku berusaha untuk tenangkan anak aku?

"Tak boleh, Puan. Bila menyusu, dia terpaksa menggunakan lebih banyak tenaga. Dia dah guna banyak tenaga untuk bernafas. Macam kita tercungap-cungap. Dia penat. Jadi kita nak dia kurang guna tenaga. Biar dia guna sepenuh tenaga yang dia ada untuk bernafas sahaja. Tak perlu guna untuk benda lain."

Kalau dia tak menyusu, mana nak datang tenaga? Hati aku memberontak. Tapi demi kebaikan anak, aku turutkan dulu kata doktor. Mereka lebih arif.

Maka sepanjang masa Melor tak menyusu, aku hanya pam untuk kurangkan bengkak dan untuk kekalkan stimulate otak aku. Kang otak aku ingat aku nak wean off pulak. Parah gitu.

Paling sayu, tiap kali Melor nangis dan buat gaya nak minum susu, aku terpaksa tahan dan pujuk dia.

Sabar, sayang. Melor cepat sihat. Nanti ibu boleh bagi susu. Sekarang ni ibu peluk Melor kuat-kuat. Agar anak ibu tenang, agar anak ibu rasa damai. Jangan menangis, sayang. Lagi banyak tenaga Melor habis, lagi susah Melor nak bernafas. Nanti doktor kata anak ibu ni terlalu penat. Nanti doktor masukkan mesin oksigen yang lagi besar tu. Ibu takut. Sabar, nak. Ibu ada ni dekat anak ibu. Ibu peluk anak ibu kuat-kuat ye. Tidurlah, sayang...

Dalam HDU, selain wayar untuk 'bekalan tenaga', kat tangan diorang pasang juga wayar untuk bekalan antibiotik. Kat dada pasang pelekat untuk heart rate dan respiratory rate. Kat jari kaki untuk monitor SPO2. Kadar oksigen.



Muka sayu je. Sikit pun tak nak senyum. Aku agah dia buat tak tau je.





Main wayar tu buat menghiburkan hati.





Pening aku tengok wayar banyak-banyak ni. Wayar kat dada tu berapa kali tah tercabut. Yang kat kaki tak payah cakap. Selalu sangat kena rentap dengan si kenit ni.




4 jam sekali kena nebulizer. Selalunya dia menangis. Entah fobia entah apa. Nangis sampai tertidur.




Serius camni je lah muka dia sepanjang masa. Senyumlah, sayang. Ibu rindu.

Dalam pukul 4 petang macam tu, nurse sampaikan berita gembira untuk aku.

"Puan, doktor kata Puan dah boleh susukan anak Puan. Kejap lagi saya off drip."

"Serius ni nurse?"

"Ye.. doktor kata dah boleh susukan dia."

Ya Allah.. Alhamdulillah! Dapat kembali susukan dia pun aku dah cukup bersyukur sangat-sangat. Aku dakap erat badan dia. Dia pun macam tau-tau dah boleh menyusu.

Say yay!

"Tapi Puan kena tengok lah kalau dia nampak penat, tercungap-cungap, Puan stop menyusu dulu. Bagi dia rest."

"Ok!"

Aku dah tak dengar benda lain. Yang aku tahu, anak aku akan lebih tenang bila aku peluk dia.

**************

Malam tu malam pertama kami di HDU. Diorang ada sediakan bilik rehat untuk ibu tidur. Tapi aku pilih untuk tidur sebelah anak aku. Tak kisahlah aku cramp dalam katil kanak-kanak tu. Yang penting aku sentiasa di sisi dia. Lagipun dia breastfeeding baby. Dah tentu dia sentiasa perlukan aku. Yang penting, misi aku, lebih banyak dia menyusu, lebih cepat dia sihat!

Aku yang tak tidur sejak dalam emergency bay tu, cuba untuk tidur malam tu. Tapi aku tak boleh lelap sebab badan Melor makin panas. Nurse minta aku buka baju dia. Malam tu dia tidur tak berbaju. Kejap-kejap aku basahkan badan dia dengan air suam.

Lebih kurang pukul 3 pagi nurse datang kejut.

"Puan, suhu badan dia panas sangat ni Puan. Saya terperanjat sebab tiba-tiba alarm bunyi, tengok heart rate dan RR dia mendadak naik. Saya check suhu 36 je. Tapi bila pegang badan dia, panas. Saya check lagi sekali 38.8"

Allah....

Aku kejut Melor. "Melor... bangun sayang.. kita minum susu banyak-banyak, nak. Bagi suhu badan Melor turun."

Melor diam.

Air mata aku menitik. Sedikit demi sedikit.

"Melor... bangun, sayang. Ibu nak bagi susu ni."

Dia tak nak bangun.

Aku lap-lap badan dia dengan air suam. Pun dia tak terjaga. Tidurnya sangat lena.

"Puan.. dia nampak letih sangat..."

"Melor... ibu basahkan badan anak ibu. Jangan demam panas sangat ye, nak. Ibu tahu anak ibu kuat. Kuat lawan kuman-kuman tu, sayang.. Ibu tahu Melor kuat. Ibu ada ni, sayang... Ibu temankan Melor lawan kuman-kuman tu."

Aku usaha perahkan susu ke mulut dia. Macam yang aku buat masa Fateh warded di PPUM dulu. Aku usaha sehabis daya aku. Aku picit-picit hidung dan pipi dia.

Tak lama lepas tu dia terbatuk dengan sangat teruk. Nurse datang untuk buat prosedur sedut kahak. Dia menangis. Sakit.

Aku hanya mampu memerhati dari luar tirai. Kalaulah aku mampu pindahkan kesakitan tu kepada diri sendiri.....



... bersambung ...

03 December 2015

Melor masuk HDU dan PICU - Pneumonia (Part 1)

Untuk makluman, HDU - High Dependency Unit adalah wad saringan, up dari wad biasa, bawah sikit dari ICU.

Hari Sabtu, 14 November 2015
Badan Melor semakin panas. Seharian dia melepek. Melekat aje. Sampai aku kena pakai babywearing dalam rumah. Kalau tak, memang tak terlayan Fateh, tak makan, tak buat kerja lah aku.

Lepas maghrib kami pergi emergency PPUKM. Aku tengok orang lain, kesian sangat. Serius sangat penyakit diorang. Aku ni? Anak batuk dan demam je. Siap boleh gelak-gelak lagi dengan Ira. Kita buat apa datang sini?

Macam biasa, baby akan dapat potong Q. Lepas nebulizer, makan paracetamol, doktor bagi oksigen yang letak kat hidung tu.


Doktor kata, tunggu result darah dulu dan boleh balik. Doktor suruh pantau je dari rumah. "Kalau masuk wad, environment dalam wad pun tak berapa bagus", kata doktor.

Dalam pukul 11 malam, result darah keluar. Doktor lain yang check Melor. Masa ni bantuan oksigen dah kena cabut. Doktor ni macam tak puas hati sebab nafas Melor nampak laju. Doktor suruh tunggu, dia panggil paediatrik on call.

Pukul 1 pagi, paediatrician sampai. Masa ni aku dah tertidur dalam katil kecil untuk kanak-kanak tu. Doktor check Melor dan kata, "Kita tahan dulu untuk satu malam, ya?"

Aku dah macammm.. ehhh doktor yang tadi kata boleh balik? "Kenapa nak kena tahan, doktor?"

"Sebab sekurang-kurangnya kat dalam wad kita boleh monitor pernafasan dia. Kalau kat rumah pernafasan dia tiba-tiba terberhenti dan Puan tak sedar, macam mana?"

Pernafasan terberhenti? Serius sangat ke? Aku salah dengar ke macam mana ni? "Dalam wad nanti akan buat apa ye?"

"Kita monitor dulu pernafasan dia. Kalau stabil dan ok, esok petang dah boleh keluar."

Lega sikit aku dengar. Maka lepas ambil x-ray, kami naik ke wad paediatrik, tingkat 4, lebih kurang pukul 4 pagi.

Aku baru nak lena, seorang doktor lelaki datang. Maka bermulalah sesi taking history. Tak berapa lama lepas tu, result x-ray keluar. Sah ada jangkitan kuman dalam paru-paru. Maka doktor perlu ambil darah sekali lagi untuk kenal pasti kuman apa yang serang paru-paru dia. 

Bawa ke bilik prosedur bersama bantuan oksigen tadi, doktor tersalah pasang oksigen tu dan air keluar dari tiub hidung tu. Nyaris Melor tersedak dan aku sedar. Cepat-cepat aku dudukkan Melor dan jerit, "Doktor!". Semua ni dalam nanosecond. Aku dah menggeletar. Sanggup ke aku biarkan doktor yang buat kecuaian macam tu untuk check dan ambil darah anak aku? Aku peluk Melor yang masih trauma kena ambil darah kat emergency tadi dan trauma kena x-ray. Aku rasa jantung Melor berdegup laju. Aku peluk dia kuat-kuat. Aku dah nak menangis masa ni. 

"Puan, rasanya kami kena hantar anak Puan ke PHDU atau PICU ni. Saya nampak nafas dia terlalu laju untuk seorang baby." Kata seorang lagi doktor yang lain. Perempuan.

PHDU? PICU? Sehalus zarah pun aku tak pernah terfikir sampai tahap kena masuk HDU ICU bagai apa semua ni?? "Takpe saya call pakar on call dulu"

Dan Dr. Zafri datang. "Hurmm.. kita bagi dia nebulizer dulu dan tengok macam mana."

Lepas ambil darah, kami kembali ke katil. Nebulizer sekali lagi. Oh lupa nak cakap, Imam dan Fateh dah balik rumah dalam pukul 11malam. Kesian Fateh nanti dia meragam sebab penat sangat.

Lepas nebulizer, doktor datang check semula. "Macam tak ada perubahan." Kata doktor perempuan tu. Muka dan dahi dah berkerut-kerut. Doktor jangan buat saya cuak! Apa yang berlaku kat anak sebenarnya?

Dr. Zafri datang. "Nampak macam berkurang sikit dari yang tadi. Tak apa. Kita check lagi 1 jam."

Lebih kurang pukul 6 lebih, 3 orang doktor tu datang. Sekali lagi doktor perempuan tu betul-betul nak masukkan Melor ke HDU. Aku dah whatsapp Imam, tolong datang sekarang!

Dr. Zafri datang dan kata tak perlulah nafas dia dah ok. Bagi dia rehat dulu.

Lega. Aku lega sangat-sangat tak perlu masuk HDU! Imam sampai hospital lebih kurang pukul 7.30 pagi.

Tapi kelegaan aku tu tak lama. Dalam pukul 8 ke 9 pagi macam tu, nafas Melor berombak dan makin laju semula. Imam panggil nurse. Nurse datang dan terus pasang mesin untuk monitor respiratory rate (RR) dia sepanjang masa. Kami berdebar-debar tiap kali alarm mesin tu bunyi menandakan bacaan RR dia lebih dari normal. Masa ni air mata aku dah mengalir. Aku tengok Melor yang tidur sangat nyenyak, tak berkuit langsung. Aku picit pipi dia, picit hidung, gerak-gerakkan dia, langsung dia tak ada respon.


Melor... bangun sayang...

Doktor datang.

"Puan, kami rasa kami perlu masukkan anak Puan ke HDU. Kat sana kami akan monitor dengan lebih terperinci. Bacaan jantung dan RR dia perlu diambil sepanjang masa."

"Perlu ke? Kenapa sampai kena masuk HDU?"

"Puan tengok sendiri, anak Puan nampak lemah. Jadi kami perlu close monitor dia. Bacaan RR dia pun tak meyakinkan kami. Kalau perlu, kena bagi bantuan oksigen yang lebih besar. Ada baby yang lepas tu ok, then boleh pindah wad biasa semula. Ada baby yang kurang ok, then kita kena masukkan ke ICU pula."

Aku terdiam. Imam terdiam. Dengan berat hati, aku angguk. Lemah. "Baiklah." Mata aku berkaca.

*Kebanyakan perbualan aku dan doktor dalam Bahasa Inggeris. Ni aku ringkaskan.*

Doktor dan nurse buat persiapan untuk pindahkan Melor ke HDU. Sementara tu, aku dan Imam diam. Sunyi. 

"Doktor kata apa, yang? Diorang kata Melor pengsan ke?" Mata Imam merah. Aku tahu dia pun sebenarnya cuba bertahan.

Aku geleng. "Doktor kata dia lemah. Kena masuk HDU jugak supaya diorang senang monitor kat sana."

"Kita kena redha."

"Abang boleh tak jangan cakap bukan-bukan masa ni?"

"Yelah, apa sekali pun kita kena redha."

Aku pandang Melor.


"Sayang tahu dia kuat. Melor kuat, nak! Ibu tahu anak ibu kuat!"



... bersambung ...