Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

27 May 2011

Nasi Lemak Nenek (Part 5)

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Nasi Lemak Nenek (Part 1)

Nasi Lemak Nenek (Part 2)

Nasi Lemak Nenek (Part 3)

Nasi Lemak Nenek (Part 4)

dah masuk part kelima rupanya.

hari ni, 27 mei 2011, bersamaan 24 Jamadil Akhir 1432H, adalah hari yang ke-14 nenek di wad. sampai sekarang nenek masih belum keluar dari wad T____T

semalam masa tengok nenek, nenek tengah murung. walaupun ramai cucu-cucu dan anak-anak di sisi masa tu, nenek murung je. kami cuba bergurau dengan nenek tapi segaris senyum pun tak ada.

nenek tak macam tu pun sebelum ni...

:'(

nenek diam. sepatah perkataan pun tak keluar dari mulut nenek.

biasa nenek akan senyum kalau nampak cucu-cucu dia datang. tapi semalam tak. mana pergi senyuman nenek.

nenek tak macam tu...

kaki nenek kian membengkak. apa ubat yang doktor bagi ni?

tiap hari tangan nenek dicucuk. peritnya.

apa sebenarnya penyakit nenek? kenapa nenek tak boleh keluar dari wad lagi?

rindukan nenek yang dulu. kenapa nenek tak ceria?

habis waktu melawat, nak salam nenek, bagi tau nenek, "nenek, nenek makanlah banyak-banyak. biar cepat sihat.."

nenek jawab, "apa beza orang yang sakit dengan orang yang sihat? apa beza orang yang tua dengan orang muda?"

i diam.

:'( nenek, cepatlah keluar wad...

18 May 2011

Nasi Lemak Nenek (Part 4)

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Nasi Lemak Nenek (Part 1)

Nasi Lemak Nenek (Part 2)

Nasi Lemak Nenek (Part 3)


hari keempat nenek di hospital (selasa)

malam sebelum tu, ibu tinggal di hospital untuk jaga nenek. i dan engineer tupperware pulang ke KL. eno wutta wutta tinggal di rumah usu di shah alam.

kami merancang untuk masak bubur untuk nenek. perlu ada rasa masam sebab nenek kata tekak dia loya. tu yang tak boleh telan makanan sangat.

pagi tu i dah check barang-barang dalam fridge. nampak macam tak cukup. minta engineer tupperware call tante (adik ibu). tanyakan sama ada tante ada masak bubur tak. luckily, tante masak bubur.

tengahari ayah call. ayah kata, nenek nak lauk tembusu. ayah belikan di kampung baru.

around 11.30 am, i dan engineer tupperware gerak ke klang. jalan agak jam sebab ada sambutan hari wesak.

sampai di hospital, ada ibu, ayah, tante, usu dan eno. kanak-kanak under 12 years old tak boleh masuk dalam wad. sebab tu semua cucu bawah umur, duduk sekejap kat rumah usu di shah alam.

kami semua kena pakai mask kalau nak dekat dengan nenek. banyak kali doktor remind. dan limit 2 visitors sahaja yang boleh dekat kat katil nenek. i tak faham kenapa ada peraturan limit 2 visitors tu. padahal tu bukan wad icu pun.

masa eno sampai, eno kata kat nenek, "nenek, malam tadi nia (rannia, anak usu) cari nenek. eno buka lampu bilik nenek, terus dia masuk, dia cari nenek. dia ingat nenek ada dalam bilik tu."

sedihnya, si kecil tu mesti pelik, ke mana nenek dia pergi.

malam tu ibu dan ira stay kat hospital. kantoi, kena marah dengan mak guard sebab 2 orang tinggal untuk 1 patient. siap nak panggil pengarah bagai...

macam mana nak percaya dengan jagaan nurse dan doktor di sana sedangkan diorang asyik marah-marah? nenek tu orang tua, takkan tak boleh cakap elok-elok?

sangat geram dan tak puas hati dengan nurse dan doktor di sana. rasa nak suruh transfer nenek ke HUKM. 2 kali pembedahan di HUKM, dan sentiasa follow-up di sana buat i sangat puas hati dengan servis HUKM. i bagi 10.5 bintang dari 10 bintang untuk HUKM.

.................................................

17 May 2011

Nasi Lemak Nenek (Part 3)

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Nasi Lemak Nenek (Part 1)

Nasi Lemak Nenek (Part 2)


hari ketiga nenek di hospital (isnin).

pagi-pagi ibu dah kejut i bangun. sebelum subuh tu. "kata nak pergi hospital?" ok, i bersiap. i kejutkan engineer tupperware. eno wutta wutta memang bermalam di hospital. jaga nenek.

siap solat subuh, i, ibu dan engineer tupperware bertolak ke klang. perjalanan mengambil masa lebih kurang sejam. hari isnin, hari bekerja. confirmlah federal highway jam. so i ambil jalan DUKE dan NKVE. direct ke HTAR, Klang.

sampai hospital lebih kurang 7.45 pagi. eno wutta wutta tengah khusyu' baca novel.

"ibu, nenek tak solat maghrib malam tadi. eno dah kejut nenek tapi nenek tak bangun-bangun..." i sebak, sangat...

i cium pipi dan dahi nenek. panas. nenek buka mata.

"nenek, ni nadia..."

nenek senyum.

i usap tangan nenek. ok, air mata menitis lagi. i pergi toilet. tak tahan.

sekumpulan doktor datang nak check nenek. sepatutnya pagi-pagi macam tu bukan waktu melawat untuk hospital kerajaan. kena marah dengan doktor. i, engineer tupperware dan eno wutta wutta terpaksa menyorok dalam toilet. konon nak secure kan diri. tinggal ibu menjawab soalan-soalan doktor.

dalam toilet, eno bercerita, "kaklong, eno rasa, nenek dah separuh alzheimer..."

i diam sekejap. "maksud eno?"

"malam tadi nenek tanya eno, 'ni kat mana ni, kenapa aku kat sini?'. eno pun jawablah, 'kita kat hospital, nenek...' nenek tanya lagi, 'mana bangku nenek?'. lepas tu nenek nampak nurse lalu-lalang, dia tanya, 'kenapa orang tu lalu-lalang kat rumah kita?'"

i diam. agak lama. "mm.. entahlah... agaknya sebab nenek tertidur lepas asar semalam. tu nenek macam blur sikit..." dalam hati i, i dah rasa perit.

kami bertiga keluar dari toilet. tengok-tengok nenek dan ibu dah tak ada. nenek dipindahkan ke katil lain rupanya. dan kami bertiga dihalau keluar. sedih.

tak tahu ke mana nak tuju, kami decide untuk ke jusco berhampiran sementara tunggu waktu melawat jam 12.30pm. masa tu baru jam 10am.

sampai di jusco, usu call. usu minta belikan sate kajang sebab nenek nak. i pun carilah di R&R awan besar (KESAS highway) tapi sesat tengok-tengok dah sampai KL. huh, dari klang dah boleh sampai KL?

patah balik ke PKNS Shah Alam, satu lagi cawangan sate kajang haji samuri. lebih kurang 1.45pm baru sampai semula ke HTAR, Klang.

tapi nenek tak boleh makan. sebab jam 3 petang nak kena buat ultrasound.

kami solat dan i tertidur hampir satu jam di surau.

jam 3 petang, di ultrasound suite. nenek menggigil kesejukan. i pegang tangan nenek, sejuk. kaki nenek pun, sejuk. i genggam tangan nenek. cuba untuk hangatkan tangannya. i gosok-gosok tapak kaki nenek. tak mau bagi sejuk.

lebih kurang jam 4.45 petang baru selesai ultrasound check tu. doktor kata, hati nenek rosak sebab makan ubat tibi. itu sahaja yang i faham.

lebih kurang jam 6.30 petang, doktor datang nak ambil darah nenek. tapi darah nenek tak boleh keluar. i nampak dahi nenek berkerut menahan sakit tiap kali darah cuba diambil. sehingga cubaan keempat pun darah masih tak boleh keluar. sebelum doktor datang nak ambil darah buat kali kelima, i urut-urut tangan nenek. dalam hati i istighfar panjang. i berdoa, semoga Allah mudahkan segalanya. mudahkan nenek, mudahkan kerja doktor. supaya nenek tak perlu tahan sakit teruk masa kena ambil darah. alhamdulillah, cubaan kelima berjaya. penuh picagari. doktor india tu kata, "oh, thanks God. makcik, u sembahyang, i pun sembahyang..." dalam hati i, tak putus-putus syukur, alhamdulillah...

jumlah pengambilan air dan jumlah air kencing nenek perlu sentiasa disukat. malam itu, ibu tinggal di hospital, jaga nenek.

...............................................

Nasi Lemak Nenek (Part 2)

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

entri ini adalah rentetan dari entri ini.

nasi lemak nenek memang sedap. penuh lemak berkrim. sampai ke hari ni, masih tak jumpa nasi lemak yang sedap macam nasi lemak nenek. sungguh, sampai ke hari ni. ibu buat pun tak macam masakan nenek.

bila i minta nenek buatkan nasi lemak, nenek tegur, "asyik mintak kat nenek. belajarlah mambueknyo (membuatnya)." *nenek orang minang*

dush.. kena tamparan sebiji. haha...

bila rasa nak menangis, ada masalah, i mesti call nenek. kata-kata nenek memang melegakan. macam kena siram air hati ni. tiap butir ayat nenek buat i rasa kuat. ya, nenek buat i kuat hadapi cabaran hidup ni.

pernah dulu masa i tinggal kat rumah nenek. nenek buatkan i sandwic sardin. sampai usu (anak nenek yang bongsu) jeles. usu kata, "amboi mak, nadia datang, mak buatkan sandwic. si (panggilan diri usu) kat rumah ni tak ada mak buatkan..." haha...

nenek jadi inspirasi untuk i. walaupun sudah berusia lanjut, tapi pengetahuan am nenek jauh lebih hebat dari i. sebab nenek suka membaca. segala apa yang boleh dibaca. nenek pun takkan miss tengok berita jam 8 malam. suratkhabar tu, segala jenis nenek akan baca. berita harian, utusan, harian metro dan macam-macam lagi lah.

tafsir al-quran, tak payah cakaplah. selalunya, kalau nenek bercakap, nenek mesti selitkan terjemahan ayat al-quran. jadi apa yang nenek cakap tu memang true dari quran.

nenek seorang wanita yang tabah, kuat. iron lady. ketika usia makin lanjut pun, nenek kuat berjalan, nenek tak terlantar, nenek masih boleh berfikir dengan baik, nenek masih mampu menasihatkan anak-anak dan cucu-cucunya.

tapi...

sejak sabtu lepas, nenek terlantar di hospital tengku ampuan rahimah, klang. mulanya nenek suspek denggi. kemudian katanya campak. i ada teambuilding di ulu bernam masa tu. engineer tupperware message me pagi ahad. inform me, nenek admitted.

i terus minta nak balik. i dah start resah.

bila i sampai hospital, i tengok nenek tengah tidur. nafasnya tenang namun dada sedikit berombak. muka dan badan penuh dengan bintik merah. i cium pipi dan dahi nenek. panas sangat. i tak pernah tengok nenek terlantar macam tu sepanjang hidup i. airmata i menitik. i dah tak mampu tahan lagi.

........................................

06 May 2011

I Miss...

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

ya.. saya rindu...

sangat rindu...

teramat rindu...

terlalu rindu...

kenapa teramat sangatlah banyak kata penguat ni ye?

oh, saya amat rindu berblog. macam dah hilang idea nak taip dengan laju dan idea yang mencurah. idea, di manakah?

kerja sangat lah banyak. yes, workload memang tak putus. kata big boss, "this will keep you busy.."

yes, i admit. sampai hari sabtu ahad pun duk terfikirkan office. mungkin kerja-kerja saya tak banyak macam masa dalam project division dulu tapi workload kali ini membuatkan saya memang tak boleh lepas dari komputer. dan sepanjang masa duk berfikir macam mana nak mengajar.

yes.

mengajar.

sebagai training executive, tugas saya adalah sebagai tenaga pengajar. lagi-lagi untuk software yang baru upgrade ni.

dan tugas sampingan sebagai guru sambilan pun tak boleh dilupa.

anak murid sekarang dah naik jadi 3 orang (seorang tu anak murid tak berbayar). 2 orang subjek matematik sekolah rendah dan seorang yang tak berbayar tu subjek kimia (si eno wutta wutta). insyaAllah tak lama lagi tambah lagi seorang. alhamdulillah. rezeki yang tak dijangka.

adakah saya memang sesuai menjadi seorang guru?