Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

28 September 2010

Saya Kini Pemegang Ijazah Sarjana Muda

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

seronok! happy! gembira!!! ah. u olls~ tengok tanda-tanda seru tu aje u olls~ dah boleh bayangkan betapa seronok dan happynya my weekend. kan kan kan.

kalau u olls~ orang skudai, mesti u olls~ tau 25-29 September 2010 ada Majlis Konvokesyen kat UTM. eheh. i la tu salah sorang graduannya. oh oh. orang lain pun konvo jugak. hahaha~


Jumaat 24 Sept 2010

bertolak dari KL on friday morning, 24 Sept 2010. drive sendiri. eno wutta wutta and cik yan jadi peneman. satu rekod driving KL-JB, dalam masa 3 jam dah sampai, non-stop. ni rekod peribadi. takyah la u olls~ nak banding dengan u olls~ huhuhu~ i ni biasanya tak boleh tahan driving more than 2 hours. nampaknya penyakit tulang belakang ni dah makin sembuh kot. kalau tak, lepas 2 hours driving je, mulalah sengal-sengal badan dan teramatlah letih.

lagi satu rekod, sampai je UTM, tak terus check-in kat 'Shahira Havez's Inn'. boleh pula lepak tapak Pesta Konvo. siap beramah-tamah dengan AJK Pesta Konvo 45 *sambil tuntut berjambak-jambak bunga siap ugut nak potong elaun u guys bahah~ kejam punya senior*. u guys did well in this convo fiest. cuma, maybe publisiti luar kurang sikit kot.

lepas melepas kerinduan dengan AJK konvo, mari lepaskan kerinduan kepada pejabat MPM *dulu MPP*. oh, sangat membuat kecoh di sana. sampai ada MPM kata, "ada anak-anak Havez dalam ni, mesti ofis bising" eheh. abis tu u guys semua muka tension + ketat.

lepak bilik kak bihah. sekaligus mengimbau perasaan buat bilik kak bihah macam bilik sendiri termasuk ambil t-shirt dia lepas mandi di bilik air dia yang dibuat macam bilik air sendiri juga.

lepas maghrib, dinner date dengan remote sensing girls yang dah ada kat JB. ayam penyet. rindu! oh, masa ni yana membuat mata i shining-shining lepas bagi Scholar's Inn yang dia tempah, untuk i. sebab parents dia tak jadi stay. memang rezeki yang sangat-sangat-sangat. happy!

then lepas makan, jalan-jalan di tapak konvo dengan those girls. perasan tak, i masih belum rehat lepas driving jauh sampai saat ni.

around 11.30pm, akhirnya terasa letih. baru ambil kunci untuk check-in kat 'Shahira Havez's Inn' a.k.a bilik si engineer tupperware tu. letak je kepala, terus hanyut. memang letih.


Sabtu 25 Sept 2010

breakfast date! tak pernah-pernah ada istilah ni dalam hidup. hahah. ye ye. kena amik breakfast sebab nak derma darah. derma darah? oh, saya takut jarum. eh, tu iklan. saya tak takut jarum :P

first time ever derma darah. dari duluuuuu lagi teringin nak derma darah tapi ada aje halangannya. tengah period la, hemoglobin tak cukuplah, paling tak suka, tiap kali nak derma darah je, demam. menci betul. tu yang a week before balik JB ni memang jaga kesihatan tip top. niat nak derma darah akhirnya tercapai! yea! saya dah ada buku blood donor selain kad confirmation as organ donor :) i tau la u olls~ dah lama jadi blood donor. biarlah i nak excited ni. :D

orang kata, lepas derma darah, kita akan rasa pening-pening dan macam nak pengsan. si hazman siap cakap, "kalau akak pengsan, saya gelakkan akak". jahat~ tapi alhamdulillah, lepas duduk few minutes, i ok je. siap boleh berpanas pusing lagi tapak konvo sampai 2.30 petang. so anda semua, janganlah takut nak derma darah ye. seronok tau!

masa pusing-pusing, singgah pertandingan masakan kat tapak tu. 1 of the participant suruh i rasa masakan tu. i rasa macam pahit. tapi orang lain tak rasa pahit pun. oh, nizam kata tu kesan lepas derma darah mungkin.

lepas tengahari tu dah start rasa letih dan tekak loya. ok, i perlu pulang ke Shahira Havez's Inn. dan tidur sampai asar dah nak habis. memang betul letih.

dinner date makan roti naan, lepas tu pun tidur lagi. ya, ni baru betul kesan derma darah, tak boleh nak bangun. mata pejam. tapi i suka sebab dapat derma darah ^_^


Ahad 26 September 2010

breakfast date dengan eno wutta wutta je pagi ni. macam banyak benda nak settle kan. tudung untuk baju konvo tak ada lagi. rasa macam nak cari kat tapak konvo. nak cari bunga untuk orang yang konvo lagi. pusing cari lili putih. tak ada. heh, selain sakura, i sangat suka lili putih, tapi tak ada pulak. tak putus asa, cari lagi. siap pesan kat penggerai.

ibu ayah sampai waktu tengahari. terus kami check-in Scholars Inn. cantik. ibu ayah puas hati. i suka lagi!

dapat call dari my junior, "kak, rezeki akak. kami dapat sejambak lili. tapi bukan putih, pink". ok, suka lagi! boleh bagi orang yang konvo hari ni lili tu. tapi bukan warna putih. tak apa lah. asalkan lili.

petang hujan. lepak tapak konvo dengan ibu ayah. berkejar ke Dewan Sultan Iskandar untuk bagi bunga. turun balik ke tasik untuk outdoor photoshoot dengan remote sensing girls. sampai maghrib. cantik view Masjid Sultan Ismail dari tasik tu.

malam, reU remote sensing course batch 2006-2010. tapi tak dapat lepak lama sebab ada family shoot kat taman U. ok, ni pun suka. macam menikah pula siap ada photography session kat studio.

supper di P19, cafe yang buka 24 hours kat UTM. kepulangan kali ni penuh dengan mengubat kerinduan, mengimbau perasaan sepanjang 4 tahun di UTM. apsal ayat ni?


Isnin 27 September 2010

the day! bangun pagi, culik engineer tupperware dari tapak konvo. outdoor photoshoot dengan family pulak! kan i dah kata, macam set up untuk wedding. berpeluh-peluh pusing satu UTM. baru sedar kerja jadi model bukan senang. even penat, berpeluh-peluh tapi tetap kena senyum dan sabar bagi the best pose. the theme for this session is santai. so semua orang harus bergaya santai dalam gambar ye. thanks to creative director, engineer tupperware and eno wutta wutta and for most eligible daddy as photographer.

habis bergambar terus register for convocation for afternoon session. berpeluh-peluh tu. hahah! lantak. perarakan masuk graduan diiringi hujan. i rasa sebak masa berjalan masuk ke dewan yang dah penuh dengan parents. i terbayang ibu ayah. rasa nak menangis. eh, tak boleh. make up cair. semua mata tertumpu pada kami. rasa berdebar turun tangga dewan. terselit perasaan syukur, dah grad, on time!

kebosanan juga tunggu nama seorang-seorang dipanggil. hahah~ tapi semua orang akan rasa berdebar bila dah tiba saat nama sendiri. takut. takut tersadung atas pentas, takut gambar atas pentas tak cantik. takut mortar board jatuh. bahah! i check pin peniti yang disemat di tudung dan mortar board.

nama i dipanggil, i rasa seram sejuk. i berjalan seadanya. jantung berdegup kuat sangat. tapi bila pandang muka pro-canselor tu yang senyum aje bila i datang dekat, terus hilang semua rasa gemuruh. yang tinggal rasa gembira. bersaksikan semua orang-orang besar universiti kat pentas tu, i tahu, antara tempat-tempat duduk ibu bapa tu, ibu ayah tengah tengok i. i gembira. sebab akhirnya, ada seorang lagi ahli keluarga yang genggam first degree. i orang kedua. yang pertama, usu, adik ibu.

habis je, semua orang nyanyi lagu UTM dengan semangat. oh, dah grad. hahah!

i tahu ibu ayah menangis. eh eh. malu.

haha. i pun rasa macam nak menangis. perasaan bercampur-campur. seronok!

ya, masa untuk kutip bunga. hahah. terima kasih untuk semua bunga yang ada. ros kuning, ros pink, ros merah, apa lagi ye, bear pakai mortar board, bunga yang macam bantal, ahh i tak tau nak letak nama apa semua jambangan-jambangan yang i tak sanggup nak tengok dia layu.

i letak kat office ok?

dalam balang.

appreciate every bouquet sebab itu tanda anda menghargai saya.

hugs and kisses for all of you. semua yang membantu sepanjang 4 tahun di UTM.

paling berharga, ibu ayah, for their endless love and support.

saya kini pemegang Ijazah Sarjana Muda Sains (Remote Sensing)

^_~

20 September 2010

Jatuh Cinta Lagi, Lagi-lagi Kujatuh Cinta

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

macam pernah baca tak tajuk entri tu? tu lirik lagu oh. lupalah pula tajuk lagu tu. u olls~ ingat tak? ceh, awat tah lately ni hard disk macam weng sikit. nak kena scan dengan antivirus ni. -_-"

baru i teringat. this month i tak buat lagi review solusi. eheh. suka eh review2 solusi ni. dah edisi ke berapa tah, i lupa.

solusi bulan ni paling susah i nak dapatkan. apa ke masalahnya tah kedai-kedai buku area keramat, KLCC takde jual ini magazine. last-last masa shop-shop raya kat masjid jamek hari tu, tercarilah ini buku di kedai mamak berhampiran. kedai mamak pun jual solusi.

bulan ni cakap pasal cinta. eceh. asal cakap cinta je u olls~ mulalah teringat buah hati pengarang jantung yang ditinggalkan di kampung atau yang ada depan mata atau yang berada di perantauan, ye? eh eh. suka hati u olls~ nak ingat siapa pun.

cinta pada Ilahi.

mesti kita selalu macam terlupa, kan? ok ok, i pun sama juga. i masih gred F, so tahap keimanan belum capai tahap gred A. -_-" nipis sangat.

tapi sedar ke tak, sebenarnya kita sangat mencintai Dia. bila mencintai sesuatu, maksudnya, kita mendambakan sesuatu itu setiap masa, kan?

kita ni selalu nak kesenangan. Dia yang Maha Kaya. mampu memberi kesenangan kepada hamba-Nya. so, maksudnya kita mendambakan Dia kan?

kita selalu inginkan keadilan kalau kita dianiaya. Dia Maha Adil yang mampu bagi keadilan kepada yang teraniaya.

when you feel lonely, u olls~ mesti nak rasa disayangi, dikasihi. Ar-Rahman, Dia mempunyai seluruh kasih sayang yang kita kehendaki.

see, sebenarnya kita sangat cintakan Dia. kita sangat dambakan Dia. kita perlukan Dia.

Cinta itu fitrah. mencintai Allah itu fitrah. hanya kita, manusia ni degil sangat. tak dapat merasai perasaan cinta tu.

tanamkan dalam hati ayat ni,

"aku cinta Allah, aku rindu Allah, aku sayang Allah..."
kredit to Siti Hadjar Md Arshad

amalkan.

insyaAllah, kita dapat rasa getaran cinta di jiwa.

try lah...

bila kita mencintai sesuatu, kita akan lakukan apa saja untuk perkara yang kita cintai.

bila kita mencintai Allah, dengan mudah dan senang hati kita akan lakukan suruhan-Nya.

=)~

Status. Bujang. Belum Berkahwin.

:: Bismillahirrahmanirrahim :: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

status? bujang. belum berkahwin.

tadi pagi. tengah bersiap nak ke tempat kerja. tiba-tiba terdengar tin berlaga. pergi tingkap, tengok apa yang berlaku.

kotlah ada kucing sekali lagi panjat bumbung rumah, dan selinap masuk bilik i melalui tingkap lalu mengeluarkan najis mutawasitahnya di lantai bilik i. pffttt~

nampak ada seorang pakcik tua, tengah selongkar tong sampah. pakcik tu nampak masih waras. ya, dia bukan tidak waras. pakcik tua tu sedang mencari tin-tin kosong.

dia selongkar, kemudian jumpa tin kosong, masukkan dalam plastik guni yang dia bawa dengan beca lamanya.

i diam.

sebak.

perlakuan pakcik tu mengingatkan i kepada ayah seseorang. di kampung.

perbezaan status bukan bermakna dia tidak boleh berkawan dengan sesiapa. dan perbezaan status bukan alasan untuk dia rasa terlalu rendah diri. lalu meletakkan i jauh lebih tinggi dari dia. bukan.

perbezaan status, mengajar orang bandar macam i ni, erti kesusahan, keperitan dalam melalui hidup. in fact orang bandar pun ada kesusahan dia sendiri.

perbezaan itu mengajar i lebih bersyukur, dan berusaha untuk memajukan diri.

perbezaan itu yang menemukan.

jigsaw puzzle.

perbezaan yang melengkapkan.


p/s: kita semua sama. yang membezakan, iman dan taqwa. aku masih di tahap rendah. gred F.

19 September 2010

Siapa nak Konvo?

:: Bismillahirrahmanirrahim :: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::


bila u olls~ tengok gambar-gambar kat bawah ni, u olls~ rasa konpius tak? siapa yang nak konvo ni ye sebenarnya?




engineer tupperware.
tahun 2.
Sarjana Muda Kejuruteraan (Kimia-Polimer) (B. Eng. (Chem.-Polymer))




perancang-terancang.
tahun 4.
Sarjana Muda Perancangan Bandar dan Wilayah (B.URP)


tak apa lah. bagi peluang adik-adik ni merasa dulu. kot la 'pinjam jubah i' ni menambah semangat diorang untuk habiskan degree dengan cemerlang gemilang dan terbilang.

kan?

UTM, tunggu i jumaat ni, ok?

insyaAllah...

p/s: thanks to engineer tupperware yang dengan rela hati, jiwa dan raga sanggup beratur panjang, demi mengambil jubah konvo kakakmu yang terchenta ini.
auww!
terharu.



=)~

17 September 2010

Mimpi

:: Bismillahirrahmanirrahim :: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

pernah anda-anda semua buat solat istikharah? dulu masa zaman-zaman kecil-kecil comel-comel *kenapakah banyak penggunaan kata ganda di situ?* ada belajar pasal beberapa jenis solat sunat. masa tu tahulah pasal solat tahajjud, solat hajat, solat tasbih, dannn solat istikharah.

budak-budak kan. manalah tau pasal solat istikharah ni. eh eh. macam ada keputusan besar yang nak dibuat aje kan. masa tu i agak terkonpius antara solat istikharah dengan istihadhah. hah, tahu tak istihadhah? buka balik buku fardhu ain ye ^_^

ustazah kata, solat ni dilakukan kalau kita tersepit, tak tahu nak buat pilihan, nak minta petunjuk Allah, contoh, pasal jodoh.

huh, tak ada contoh lain ustazah ni. hihi~ mudah faham.

dah besar sikit, baru faham. istikharah bukan guna masa nak minta petunjuk hal jodoh je.

nak pilih sekolah pun.

hatta nak pilih course masa masuk U pun. semua tu perlukan petunjuk dalam membuat pilihan kan?

lepas tu, ustazah kata lagi. lepas buat solat tu, nanti kita akan dapat petunjuk. contoh, petunjuk dalam jodoh. awak akan mimpi orang tu. ustazah tu kata macam tu.

i dengan penuh naif, budak baru umur 7tahun ke 8tahun tah, saja lah gatal try. solat istikharah, konon nak tau siapa bakal suami. eh, gatal betul budak ni. tapi lepas tu tak ada mimpi apa pun. i mula rasa ustazah ni, biar betul. apsal tak ada mimpi apa-apa pun. haha. budak-budak.


meh nak kongsi sikit. pinjam dari sini


Istikharah sebenarnya berasal daripada perkataan Arab yang bermaksud meminta pilihan yang baik. Biasanya solat istikharah dilakukan apabila seseorang itu ingin melakukan sesuatu perkara tetapi dia tidak pasti apakah perbuatan atau tindakannya itu membawa kebaikan ataupun tidak kepada dirinya.

Mimpi itu bukanlah satu-satunya jalan yang memimpin manusia kepada petunjuk Allah s.w.t. Kadang-kadang petunjuk Allah Taala datang melalui buah-buah iman yang masuk menyerap ke dalam hati sehingga menerbitkan keyakinan dan rasa hati yang kuat melalui keyakinan untuk memilih salah satu di antara beberapa pilihan.

Jika kita mempunyai kecenderungan untuk memilih salah satunya, maka itu merupakan isyarat kuat daripada Allah. Pilihlah dulu terimalah seadanya, kemudian solatlah istikharah dan ketika itu pohonlah kepada Allah Taala moga pilihan kita tersebut tepat dan terbaik yang boleh membawa kebaikan dunia dan akhirat. Hal ini diperjelaskan oleh Nabi Muhammad s.a.w. dalam sebuah doa yang bermaksud:


Ya Allah, jika Engkau mengetahui bahawa pekerjaan ini, baik bagi agama dan kehidupanku dan hari kemudianku, maka berikanlah ia kepadaku, dan mudahkanlah ia bagiku, dan berkatilah ia kepadaku. Jika Engkau mengetahui bahawa pekerjaan ini buruk bagiku, buruk bagi agamaku, penghidupanku dan hari kemudianku, maka jauhkanlah aku daripadanya, dan berikanlah bagiku kebaikan di mana pun juga adanya, kemudian jadikanlah aku orang yang redha dengan pemberian itu. - (Riwayat Bukhari)



urmm~ so, dah besar-besar ni buat istikharah, dapat mimpi tak?

^_~ try lah u olls~ pula buat.

14 September 2010

Baju Raya

:: Bismillahirrahmanirrahim :: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

tiba-tiba rasa nak suarakan sesuatu berkenaan baju raya ni. bukan apa, sebagai anak tukang jahit, i faham dilema yang dialami oleh setiap tukang jahit especially nak dekat-dekat raya aidilfitri.

semua orang pun tahu, kalau nak raya ni, semua nak baju baru. hoh, jenis baju pun tak agak-agak. semua cantik-cantik belaka, pelbagai fesyen dan pelbagai warna.

bila baju raya tak siap, semua orang pun nak merungut. macam lah tak boleh raya kalau tak ada baju raya. aduh~ kadang-kadang pening kepala bila i tengok 'orang-orang yang dah berumur' tapi perangai macam budak-budak, crying for their baju raya. maaflah kalau entry kali ni berbaur kasar sedikit. i nak u olls~ tengok dari perspektif tukang jahit. kalau boleh lepas ni, u olls~ hargailah tukang jahit yang bersengkang mata menjahit baju raya u olls~. here are some facts:-

1- biasanya, 2bulan sebelum bulan puasa (means dalam bulan rejab camtu), my mommy dah tutup tempahan untuk hari raya. serius. ini hakikat ya wahai anda-anda di luar sana. mana-mana tukang jahit pun sama juga. tapi tu lah. my mommy ni jenis tak sampai hati nak kecewakan orang. kadang dalam bulan puasa tu pun still ada orang yang hantar baju. my mommy dah tolak secara baik, tapi ayat customer, "alaa kak, satu ni je kak. siap pagi raya pun tak apa kak. kalau tak, tak beraya saya nanti kak..." aduh~ ayat-ayat gini lah buat kita tak sampai hati nak tolak. sorang buat camtu, kalau 10 orang? tak ke dah bertambah work load kepada 10pasang? jadi, anda semua tolonglah jangan hantar last minute. kalau boleh 6bulan sebelum puasa tu dah hantar.

2- start pertengahan rejab, my parents dah start bersengkang mata jahit semua baju-baju tempahan. biasa satu family ada dalam 5 orang. sekurang-kurangnya 2 pasang seorang. dah 10 pasang. kalau 10 family, dah 100 pasang. aih~ my mommy tu dah 25tahun menjahit. customer dia bukan setakat 10 family. can't u guys imagine berapa ratus pasang baju nak kena kejarkan? tu belum masuk customer yang perangai macam fact number 1 tu. sebab tu i kata, tempahlah baju 6 bulan sebelum...

3- fyi, my mommy and daddy akan bekerja 21jam sehari start bulan rejab sampai pagi raya! 3jam je tidur setiap hari u guys tahu tak. 3bulan nak siapkan ratusan baju u olls~ tu.

4- lepas tu, dah namanya baju raya, of course lah yang the very the glam the entire the universe kan. kain lip lap lip lap lemah lembut gemalai alahai tak boleh nak agak. fesyen pun tak nak kalah. yang tak pernah dibuat dek orang pun ada. tau tak kalau kain yang lip lap lip lap lemah lembut gemalai tu kadang takes about 2days nak setelkan? kalau ada 300 baju macam tu, mana nak curi masa 600 hari my parents patut spend untuk setelkan baju u olls~?

5- kenapa 2days? baju u olls~ yang the very the glam the entire the universe tu perlu melalui banyak proses. my parents sangat mementingkan kualiti dalam kerja diorang supaya hasil upah tu nanti berkat, nak bagi anak-anak makan kenalah rezeki yang diberkati.
i bagi contoh satu kain yang i sendiri tengok. batu-batu permata kat kain tu besar tak hengat dan bila pegang kain tu, meluncur, lembutnya minta ampun.
firstly, masa nak potong kain, batu-batu permata yang terkena garisan untuk dipotong ikut ukuran tu kena buang dulu. nak buang batu-batu tu bukan senang. guna iron dan kepanasan iron tu kena control. kain tu teramat sangatlah lembut. so kalau silap heat degree, boleh terbakar kain orang. proses ni boleh makan masa 2-3jam sebab bukan senang nak buang permata-permata dekat kain lembut.
secondly, dah siap buang batu permata tu, baru boleh potong kain. oleh sebab kain lembut, potong pun tak boleh laju. dekat 3-4jam jugaklah memotong kain jenis macam ni.
thirdly, dah potong, sebelum menjahit, kena jelujur dulu. sebab apa kena jelujur? sebab kan i cakap tadi, kain tu sangat lembut, meluncur kalau dipegang. kalau tak jelujur, kain tu akan lebih susah nak dijahit.
4thly, proses jahitan kena sangat hati-hati. sebab kain asyik meluncur. aisy! dekat sehari kat sini aje.
5thly, lepas menjahit, proses menggosok pulak. contoh, kain dibuat jenis kain kipas. bila menggosok kain berlipat-lipat macam kipas ni, sangatlah susah. batu sesama batu tu jadi mencair dan melekat pulak antara lipatan-lipatan kipas tu. nak jadikan lipatan tu tajam, iron kenalah panas, so secara tak langsung, batu-batu tu mencair lah pulak...
6thly, bila batu-batu tu dah mencair dan melekat sesama diorang, kena pula pisahkan 'lekatan' sesama batu akibat pencairan tu. urmm~
7thly, last process, ironing. setiap baju yang dah siap dijahit, kena iron untuk 'matikan' jahitan. supaya jahitan tu nampak kemas dan cantik. ini macam quality control la.
so, ini baru sepasang baju. hurmm~

6- dah siap berdepan dengan kerenah kain, berdepan dengan kerenah customer pula. u olls~ sendiri baca macam mana punya susah nak siapkan baju yang the very the glam the entire the universe tu kan. bila minta upah lebih sikit, ayatnya, "saya tak tahulah kak berapa upahnya, yang saya tahu, mama minta kurang." u olls~ tahu tak betapa perit dan susahnya nak mengerjakan baju-baju tu dan bila upah setakat RM200, untuk masa 2hari yang dah dihabiskan, itu pun nak merungut ke? kalau baju kurung biasa, dengan upah RM60, 2hari tu dah boleh siap 16pasang u~ 16 pasang x RM60 = RM960 kan? bandingkan dengan RM200 untuk sepasang baju yang memang susah nak mengerjakannya. tergendala nak menjahit baju-baju orang lain.

7- kain lip lap lip lap lemah lembut gemalai, harga ribu-ribu. ada sepasang kain yang cecah RM3000! kalah gaji i sebulan! tapi bila minta upah RM200 pun nak merungut. aih~ beli kain mahal-mahal boleh, tapi upah RM200 takkan tak mampu kot? bukan senang nak kerjakan kain yang harga ribuan ringgit ni. kalau rosak, mampu kah nak ganti?

8- ada lagi, my parents dah siapkan 2pasang dari 7pasang baju yang ditempah. ada yang mintak disiapkan 7-7 pasang tu. apa, nak pakai 7pasang ke 1 syawal tu? siap nak nangis-nangis bagai. aduh, nak kata budak-budak, umur dah nak dekat 30. tua lagi pula dari i. aduh, tolonglah faham. baju orang lain pun perlu dikejarkan. bukan awak sorang je nak raya. lain kali hantar 6 bulan sebelum, ye?

dah lah tu. penat. banyak lagi facts. in fact, baju raya kami pun selalu siap pagi raya. tu kalau nasib baik. kalau tak, tak ada. macam tahun ni.

tapi serius, kami memang tak kisah pun. takde pulak kami tak beraya tahun ni. takde pulak kami sampai menangis-nangis sebab baju raya tak siap. urm~

perspektif masyarakat kita kan, kalau tak ada baju raya, tak boleh raya.. tak ada langsir raya, tak boleh raya.. tak ada perabot baru, tak boleh raya.

urmm~ macam mana?

12 September 2010

Untuk bakal Dr. Indra Putra

:: Bismillahirrahmanirrahim :: In the Name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

entri ni dedikasi khas untuk my little brother yang berada di Alexandria, Egypt bakal doktor Indra Putra sebab dia tak balik raya tahun ni. so belong, ni kaklong tunaikan permintaan belong. ala~ kita dah skype masa hari raya hari tu kan. excited semua orang sembang dengan belong. almaklum, cucu nenek yang pertama belajar over the sea. heheh, belong jangan crying a river pula lepas tengok gambar-gambar ni. tahun depan insyaAllah balik kan ^_^

tahun ni kita berubah angin sikit. raya kat rumah tante kat rawang. tante baru habis renovate rumah dia ni.



ni family kaklong. oh oh, zura tidur pulak "-.-



ni family om as and mak uda. wawa dah form 1 sekarang. irfan darjah 5. ingat tak dgn alvin? kaklong lupa berapa umur dia. yang kecil tu, adam ryan. dulu sebelum belong fly, adam dah lahir kan?



family tante dengan om sofyan. iwan sekarang form 4. syikin form 2, ida form 1. ida dapat masuk sekolah agama... khairul dah pandai ABC. nisa pandai 'counting' sampai 'six'. hahahah~ sangat comel...



family acik and pakcik rosli. ayu pun form 1. tu rafiq dengan aiman. tau tak, kaklong nyaris-nyaris lupa nama aiman. my bad =(


usu, paksu and rannia. sangat comel kan rannia sekarang?



ni irfan. hero malaya yang baru. huahuahua.. dia ni pendiam dah sekarang...



cucu paling bongsu, rannia. makin kurus tapi tetap comel...



belong, ni family belong.. atira, nurul and ibu..



wawa *dah besar dia ni kan :)* zura, shikin and ida



ayu...





makngah dengan nenek




kaklong ngan khairul. sangat comel bila dia minta duit raya kat kaklong, kaklong suruh eja nama dia. he said, "K, H, ka, A, I, R, U, L. yul!" hhaha comel~




nisa sangat petah bercakap sekarang. tak berhenti-henti bercerita. semua benda dia nak cerita kat kitorang.



iwan, jerawat penuh! hahaha~







gambar seterusnya, belong jangan nangis lak....








ayah belong, ibu belong, atira and nurul... belong je tak ada ni... jangan nangis ye. tahun depan insyaAllah kita jumpa, dalam 2 majlis insyaAllah

=)


kaklong pun rindu belong.


pergi potong rambutlah! panjang sangat rambut tu.


"-.-


selamat hari raya belong!

dari family di Malaysia..

11 September 2010

Salam Aidilfitri

:: Bismillahirrahmanirrahim :: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::



Salam Aidilfitri
dari kami


Nadia Havez ~ Irma Havez ~ Shahira Havez



makan ketupat lemang rendang wut so eva kat kampung tu, ingat-ingatlah kami yang beraya di KL ni.
sunyi wo0o KL. meh join kami meh

^_^


teringin nak rasa suasana beraya di kampung, boleh kenal lembu kerbau kambing dan biri biri


-_-"


Happy Raya!

:)

09 September 2010

Security and Secretary

:: Bismillahirrahmanirrahim :: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

"kaklong, apa beza 'security' dan 'secretary'?"

saya tergelak. serius. tak mampu tahan ketawa bila adik bongsu bertanya soalan itu. bukan niat untuk mentertawakan kelemahan dia, tapi terasa lucu. cara dia bertanya memang sangat naif, mukanya tergambar perasaan ingin tahu yang mendalam dan dia benar-benar tidak tahu.

"aik? takkan student convent bukit nenas tak tahu?" saya masih dalam tawa. "dah nak exam PMR lagi... kaklong tak expect eno tak tahu. sorry sorry... kaklong tak terniat pun nak ketawakan eno."

begitulah, kadang, saya terlepas pandang dalam mendidik adik-adik. walaupun baru dua orang adik. tak dapat nak bayang macam mana orang ada 7,8,9 orang adik-beradik, anak sulung nak melayan kerenah adik-adik, dan nak pastikan ikatan semua adik-beradik rapat, tak terputus, saling bantu-membantu dan tolak-ansur. tak ada yang masam muka.

alhamdulillah, saya mempunyai 2 orang adik yang comel-comel *oh oh, korang jangan nak perasan bila baca blog kaklong ni, saja puji korang lebih-lebih, nak ngelak bagi duit raya [wink wink]* dan kami bertiga memang rapat.

dulu kami suka cerita 'Charmed'. alaa~ 3beradik yang ada kuasa sihir tu. Prue, Piper and Phoebe pastu masa season berapa tah tiba-tiba ada Paige.


picca pinjam kat sini

kami selalu bayangkan kami ni macam adik-beradik dalam cerita tu. heh.


picca pinjam dari sini

tapi kami tak seksi macam diorang ni. oh, mereka memang best. kita ambil yang positif. relation among them. kadang-kadang saya terpengaruh juga cara Prue handle adik-adik dia. they are always helping each other. and whatever happens, you have to remember you still got your sisters. itu yang saya selalu bagi tau my sisters.


selain tengok cerita 'Charmed' tu, kami suka tengok wayang together-gether. kalau ada filem best keluar, and i know filem tu memang three of us suka, kami akan balik rumah (me and engineer tupperware) untuk sama-sama hang out dengan eno wutta wutta. fuuh~ ini memang kesukaan kami bertiga terutama eno wutta wutta sebab ada kakak yang baik hati sponsor beliau -_-"


kami juga suka kemas rumah sama-sama. biasanya engineer tupperware yang jadi leader untuk pembahagian tugas kemas rumah. beliau memang hebatlah bab mengemas ni. i? surrender "-.- biasanya i take over bahagian dapur sebab i alergi habuk-mabuk ni. the rest, engineer tupperware and eno wutta wutta settlekan. apsal tadi 'saya' sekarang 'i'? *konpius*


selain itu *macam karangan BM je* kami juga suka memasak bersama-sama. hah, kalau part memasak, i leader. ngengg~ sebab engineer tupperware 1st time 'masuk dapur' pun setahun yang lepas. kalau ikutkan, eno wutta wutta lagi hebat memasak kot dari engineer tupperware. i tak boleh lupa masa kecil-kecil dulu, bila suruh engineer tupperware kupas bawang merah, dia akan bersiap macam nak pergi perang. dengan segala macam protection. paling kelakar, dia pernah pakai helmet masa kupas bawang merah, sebab nak elak mata pedih. i ingatkan, angkasawan manalah tersesat masuk dapur i.

budak-budak ni akan ikut arahan i untuk sediakan bahan masakan. biasanya engineer tupperware amik part-part bahan basah, eno wutta wutta bahan kering. sebab tu kot eno wutta wutta lebih pandai masak dari engineer tupperware. dia akan tengok ingredient lauk-lauk yang i arahkan. ceh. arahkan. aku kan kakak. :D


kami ada hobi baru. membuat kuih raya. ni tahun pertama i diarahkan oleh hot mommy untuk membuat kuih raya. biasanya kami beli je. sebab tak ada orang kat rumah yang boleh buatkan. yelah, 7tahun i di perantauan, ceh ceh. balik rumah hanya 2-3hari sebelum raya, bila masanya nak buat kuih raya? so, semenjak dah kerja ni, dan dah ada duit sendiri, dah kena biasakan diri mengurus rumahtangga sebab bakal berumahtangga tak tau bila, maka, i decided untuk buat kuih raya sendiri. dengan selamba pergi shopping bahan-bahan dengan eno wutta wutta, ambil apa sahaja yang kami nak. sampai di rumah pun, buat suka hati. bila engineer tupperware join sekaki, entah bentuk apa yang dia uli. kami ketawa nampak gigi. apa, ingat tak sedapkah? 1balang dah habis sebelum raya menjelma tandanya, "kaklong, buatlah kuih lagi!"

kenapalah aku ada adik macam diorang?

urmm~


shahira vezani dan irma noor mayzura, korang berdua memang best yang teramat-amat best. adik-adik yang sangat memahami, sangat riang-ria, happening sampai ibu ayah pun pening, hope kita akan selamanya BFF, kalau kaklong dah menikah nanti mesti kaklong rindu nak buat semua kerja-kerja together-gether dengan both you. rindu perangai gila kita kalau hang out. oh oh.

eno wutta wutta pernah cakap,
"kalau kaklong dah kahwin, siapa nak sayang eno macam kaklong? siapa nak ajar eno ngaji? siapa nak ajar eno buat kerja sekolah? siapa nak temankan eno study?"

eh tak. dia cakap macam ni sebenarnya,
"kalau kaklong dah kahwin, siapa nak support eno?"


ceh! duitlistik. -_-"

adik-adik siapa ni?

04 September 2010

Saya Cinta Dia! (Secret Diary of My Journey to Europe) [Short Story – Part 3]

:: Bismillahirrahmanirrahim ::In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Part 1

Part 2

****************************

"Nak makan nasi tak?" tanya Suzi usai mereka menunaikan solat secara jama' dan qasar di London Central Mosque.

"Nasi? Mana nak cari nasi kat sini, kak?" Sofia pelik.

"Tadi budak-budak lelaki ada bagitau, kat bawah ni ada restoran Pakistan. Ada jual nasi tandoori tu. Nak beli tak? Laparlah. Akak tak rasa nak makan roti je hari ni."

"Mm, ok juga. Tapi berapa harga nasi sebungkus?"

"Entah, jomlah kita pergi tengok."

Mereka keluar dari ruang solat muslimat dan menuju ke restoran yang disebutkan.

"Harga sebungkus nasi, 3 pound. Ada lauk kari ayam dengan acar. Aduh, baru sehari tinggalkan Malaysia, dah rindu nasi. Macam mana nak duduk lama kat sini, kak?" Sofia tertawa.

"Entah. 3 pound, tukar duit Malaysia, RM16. Macam makan dekat Secret Recipe!"

"Akak, kan dah bagitau dari hari tu lagi, jangan tukar ke duit Malaysia. Memang tak beli apa lah macam tu!"

Mereka tertawa.

"Yelah, kita beli seorang sebungkus. Kita makan kat hotel, ok?"

"Ok!"

Mereka sebenarnya dari awal sudah bersedia dengan situasi kepayahan mendapat makanan halal di bumi Eropah. Tambah rumit apabila harganya 6 kali ganda lebih tinggi. Rombongan mereka membawa beberapa kotak mi segera, serunding, sambal ikan bilis dan makanan segera dalam peket.

"Hari ni kita dapat makan nasi, Alhamdulillah. Esok lusa apa lah yang kita makan agaknya." Sofia bersyukur kerana masih tidak merasa kekurangan di bumi Eropah.

"Esok? Makan Maggi aje lah kita!"

Pecah lagi tawa mereka berdua. "Haah. Sofia hanya bawa 20 pound dan 20 euro untuk seminggu kita di sini. Bersamaan dengan RM500 sebenarnya."
"Nak buat macam mana, dah memang nilai duit kita lebih rendah."

Sofia diam. Bila Malaysia akan capai taraf negara maju dan masyarakat minda kelas pertama, ya?