Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

28 November 2011

Kematian itu Paling Dekat dengan Kita

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

entri ini adalah kisah sebenar yang berlaku semalam, 1 Muharam 1433H.

ada 2 kenduri kahwin hari ini. satu di stadium titiwangsa, satu lagi yang dekat dengan rumah. oleh sebab aku bersiap amatlah lambat, ayah decide untuk pergi ke kenduri di stadium titiwangsa dulu.

semasa bersiap, kepala dah berdenyut sakan. macam nak demam aje ni, bisik hati.

di stadium titiwangsa, memang tak selera makan langsung. nasi tak sampai separuh pinggan tapi, habis pun tidak. sabar.

kenduri di rumah jiran. bukan lauk standard kenduri kahwin. ada sambal tempoyak ikan bilis. bau je dah membangkitkan selera. tapi nasi still ambil separuh. takut tak habis, membazir sahaja.

alhamdulillah nasi separuh pinggan habis dengan hanya makan sambal tempoyak.

sampai di rumah, kepala makin berdenyut dengan kuat. kerja menjahit benda-benda yang dalam checklist dah tak mampu diteruskan. ambil handphone dan text ayah,

"ayah, tolong belikan actifast. tak tahan lah kepala ni teruk sangat berdenyutnya."

kemas-kemas alat menjahit. masuk tidur.

tak sedar sampai ayah tiba dan kejut, "nah actifast"

makan 2 biji dan sambung tidur. lepas asar.

jam 10 malam. eno wutta wutta kejutkan saya,
"kaklong, cik jun meninggal!"

masih mamai, "cik jun kat bawah tu?" (jiran selang 2 buah rumah sebelah rumah saya)

"haah"

"bila?"

"lepas isya' tadi"

innalillahi wainna ilaihi raji'un.

saya bangkit, mandi.

ibu baru sampai dari ziarah. menangis
"cik jun tu satu-satunya kawan ibu kat sini."

saya sabarkan ibu, peluk ibu.

saya turun bawah dengan eno wutta wutta. ziarah.

hujan membasahi bumi sejak petang tadi. petang tadi lebat. malam tu renyai. saya masuk ke rumah cik jun. jenazah baru sampai dari hospital. sebab saya terdengar bunyi ambulans masa mandi tadi. nurse pun baru keluar dari rumah cik jun. saya text engineer tupperware "cik jun baru meninggal"

masuk ke rumah, jenazah ada di tengah rumah. kelihatan amir, anak arwah yang kedua duduk di tepi ibunya, membaca yasin. baru berumur 12 tahun. saya sedekahkan al-fatihah. terus masuk ke bilik, berjumpa anak yang sulung. baru 19 tahun. fatimah azzahrah (ima). dia tak menangis. sedang memeluk adiknya, syasya. lebih kurang 4-5 tahun. hidung syasya memerah. selsema.

seorang bayi yang masih merah ada di atas katil.
"adik nama apa, ima?"

"fatimah nur zahirah"

"eh, macam nama ima."

senyum. "dia baru 5 hari.."

"ibu sempat menyusukan adik?"

"tak. ibu tak larat sangat tadi. ima baru sampai rumah petang tadi dalam pukul 6.30, kaklong. handphone ima tak ada bateri. sampai rumah, tengok ayah dan adik-adik tak ada. ima call ayah lepas dapat charge bateri kejap. ayah, ibu dan adik-adik dah ada di PUSRAWI. ima tahan teksi kat depan tu. tak ada satu pun yang berhenti. ima berlari dari sini ke PUSRAWI tu kaklong..." (anak-anak jiran keliling yang lebih muda memang memanggil saya dengan panggilan kaklong, tak ramai yang guna kak nadia)

saya terdiam. ada sedu dalam kata-katanya. "kenapa ima tak panggil kaklong?" saya rasa kesal. walhal saya seharian di rumah.

"ima tak terfikir apa pun, kaklong."

saya faham. kalau saya di tempat dia pun, kalut, tak tahu nak buat apa. tak terfikir nak buat apa. saya mengintai melihat jenazah. nenek noresah minta dibuka kain penutup mukanya. nak lihat wajah arwah.

ima di sebelah saya.

"ima sempat jumpa ibu tadi?"

"tak, kaklong.."

akhirnya terhambur jua tangisan gadis kecil ini. di hadapan adik-adiknya langsung setitis pun air mata tak mengalir. namun dia lepaskan tangisan ketika memeluk saya. saya hiba. kalau saya ada ketika itu, mesti dia sempat jumpa ibunya. dia tak perlu berlari dari rumah ke hospital. air mata saya mula bertakung.

"ima.." ayahnya memanggil. ima keluar dari bilik. si kecil syasya masih perlukan pelukan kakaknya. saya ganti ima dengan memeluk syasya. membelai si kecil itu.

"syasya panas?"

angguk.

"kaklong usap belakang syasya ye? rasa ok tak?"

angguk. dia baring dan memeluk bantal. saya terus mengusap badan, membelai syasya, biar dia lena.

fatimah nur zahirah. termuntah ketika diberi susu botol. mana mungkin si kecil 5 hari ini yang biasa dengan susu ibu tiba-tiba diberi susu formula. tak mungkin badannya mampu terima. tapi kami paksakan juga. sebab kulitnya dah mula kekuningan. takut terkena jaundice.

syasya tak mahu lena. dia keluar mencari alongnya, ima.

orang semakin ramai datang ziarah walaupun jam sudah menunjukkan pukul 1pagi. saya pulang. kepala masih berdenyut. terbayang-bayang wajah arwah di mata saya. arwah sangat baik. rajin bertukar juadah dengan ibu. kasihan anak-anak masih kecil.

al-fatihah.

23 November 2011

#3 Wordless Wednesday

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::



follow your heart.. but take your brain with you...

^_^

21 November 2011

Bila Malaysia Bertemu Indonesia

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

again.

dulu masa final Piala Thomas pun i pernah buat entri yang lebih kurang ini juga.

cuma mungkin masa tu lebih beremosi. sebab badminton adalah sukan kesukaan i! (ada kaitan?)

tahniah Malaysia sebab bola sepak Malaysia sekarang makin best. tahniah KFCM walaupun i memang tak suka u tapi u jadi goalkeeper memang best.

tahniah untuk pemain yang lain yang buat i menjerit tiap kali gol.

cuma...

i jadi kurang sedap bila ada sesi kutuk-mengutuk pihak lawan especially dalam facebook, twitter.

kutuk pun dengan bahasa kasar dan sangatlah tidak sopan. mungkin terlupa salah satu prinsip dalam rukunegara, Kesopanan dan Kesusilaan.

i tengok wall kawan-kawan & family i yang memang orang indonesia, tak ada pula yang duk mengutuk malaysia.

kawan-kawanku, rakyat Malaysia sekalian, usahlah kita memburuk-burukkan rakan di negara sebelah kita, serumpun pula tu. kita semua satu bangsa. kita orang Melayu. tak percaya, baca sejarah balik. dari mana asal-usul kita.

kalau kita kutuk indonesia, maka serupalah kita kutuk keturunan atuk nenek moyang kita yang dulu-dulu tu. kalau tak kerana belanda dan british pisahkan kita, kita tak jadi 2 negara yang berbeza macam sekarang. ingat kan perjanjian British-Belanda dulu-dulu? *i tahu, kita belum hidup lagi zaman tu*

ye, i faham. anda semua jadi macam ni sebab sebilangan masyarakat indonesia yang menetap di malaysia buat onar. itulah yang orang kata, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

malam ni final game. i harap sangat, tak adalah i terbaca sesi kutuk-mengutuk yang teruk macamlah kita semua ni bukan bersaudara. menontonlah bola dengan penuh semangat kesukanan. ye? takmo kutuk-kutuk ye?

spread the love

xoxo

18 November 2011

Bila Aku Jatuh Cinta dan Putus Cinta

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

haip! hai! hello! ada sesiapa tak ni? ^_^

sorry lama tak update. i busy. eh, busy ke? ye, busy dengan blog lagi satu lalu blog ini dianaktirikan. mana blog lagi satu? hah, try lah google kalau jumpa. muahaha~

entry-entry yang sebelum ni pun asyik banyak gambar aje kan. dah lama tak menaip laju-laju panjang-panjang gini.

i dalam rangka konon-konon nak buat novel.

konon aje lah.

sudahnya jadi macam dulu-dulu-dulu. baru sampai 10-12 mukasurat, i dah surrender. tak sabar-sabar nak habiskan plot cerita. padahal banyak lagi drama yang nak ditaip tu. i memang tak sabar.

-_-"

ok, berbalik pada tajuk. ada 2 situasi.

Bila Aku Jatuh Cinta
  • dunia semua rasa i yang punya, ok? i yang punya. bukan u.
  • rasa macam si dia lah yang terperfect the best ever in the world beb!
  • setiap masa nak mesej, nak call, nak YM, nak check facebook dia. eh, uolls~ tak ye?
  • apa sahaja yang dia buat, u tak kisah. "tak apa u.. i lap u.. i tak kesah yuuu"
  • status facebook penuh bunga-bunga cinta
  • wall si dia pun penuh dengan bunga-bunga cinta u *awww!*
  • sanggup berkorban duit, masa, tenaga, hanya untuk dia

THEN,

Bila Aku Putus Cinta
  • kau kejam! benci! kau pemusnah! kau kau kau! segala yang buruk adalah kau!
  • mulalah dengar nasihat dari segala segenap penjuru kata "sabarlah", "akan ada yang lebih baik", "ingat Allah, dik"
  • menangis 40 hari 40 malam
  • delete si dia dalam fren list facebook
  • takmo follow dah twitter dia
  • bakar semua barang yang dia bagi. campak abu dalam sungai klang. biar pencemaran sungai, pandai-pandailah DBKL nak buat apa
  • bunuh diri

haip! nakal! tak mau buat yang last statement tu, ok?

sebenarnya kita silap. ye, kita silap. kita tak sepatutnya lakukan segala jenis perkara dalam item 'Bila Aku Jatuh Cinta' bila kita benar-benar jatuh cinta.

dan kita tak patut buat apa yang dibuat dalam 'Bila Aku Putus Cinta' tu kalau itu yang terjadi.

apa yang perlu?

ini:

Bila Aku Jatuh Cinta
  • solat istikharah
  • puasa
  • puasa
  • ye, puasa lah lagi
  • solat taubat
  • solat hajat
  • buatlah semua-semua ni, merayulah, merintihlah pada Dia. sebab Dia yang pegang hati semua manusia ni. Dia Maha Kuasa, bergantunglah pada Dia.
  • sila ikhlas
  • sila masuk meminang orang berkenaan. perempuan pun tak salah masuk meminang. eh, siti khadijah isteri Rasulullah tu pun buat macam tu kan? tapi kena ada adabnya. 

dan ini pula, Bila Aku Putus Cinta
  • buanglah segala-mala pasal dia kalau uolls~ ni memang jenis terkenang-kenang tapi janganlah pi buang kat dalam sungai klang lak -_-"
  • sila banyakkan dekatkan diri dengan Dia. tu maknanya ada silap kita, Allah nak tegur. *see, masa 'senang' (bila sedang dilamun cinta) pun kita ingat Dia. so sepatutnya bila jadi perpisahan, kita takkan frust sangat.
  • masa akan heal everything. trust me! cuma tolonglah jangan ingat orang tu lagi. u menyeksa diri u sendiri, ok? sedangkan dia dah bersuka-ria tak ada apa-apa, yang u frust menonggeng sorang-sorang tu apehal? oh, dialah cinta teragung u, abis tu Allah tu siapa pada u?
  • inilah masa u akan nampak family & kawan-kawan adalah everything. appreciate them!

hohoho.. i pernah alami semua situasi di atas. jadi i menaip berdasarkan apa yang i pernah rasa. dan part bunuh diri tu pun i pernah rasa macam nak buat. tapi alhamdulillah, berbekalkan iman yang nipis ni, i masih mampu bertahan. masih waras. nasib baik i tak terjun. tingkat 3. kalau tak? kalau mati tak apa juga, tak ada nyusahkan mak ayah, tapi kalau patah sana sini, tak nyusahkan diri? nyusahkan mak bapak? tapi kalau mati pun, ingat mati husnul khotimah ke tu?


apsal kasar sangat bahasa aku hari ni? hehe..

please ya girls, kalau uolls~ rasa nak menangis, menangis lah. sebab kadang menangis tu buat kita rasa kuat, buat kita rasa ada semangat baru yang datang. tapi please, janganlah melampau.

ingat,

seorang pergi dari hidup kita, ada beribu lagi yang datang hampir.

paling penting, cinta Dia takkan pernah luput.

ya, cinta Dia.

"bantulah aku, Ya Allah untuk mencintai-Mu sedalamnya..."

^_^v

14 November 2011

I heart this, eh, these?

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

girlss!! eh, panggil perempuan aje? eheh. untuk kita-kita aje.

i heart these!

dusty pink




 kartun comel ini



 the pearls & roses


 flower from crepe paper



 fabric flower


flower from organza


haisy!

11 November 2011

Alif Satar, Julia Abueva - Timeless

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

apsal suka sangat ni? ^_^

Baby come close let me tell you this
In a whisper my heart says you know it too
Baby we both share a secret wish
And you're feeling my love reaching out to you

Timeless
Don't let it end (no)
Now that you're right here in my arms where you should stay
Hold tight baby
Timeless
Don't let it fade out of sight
Just let the moments sweep us both away
Lifting us to where
We both agree
This is timeless love

I see it all baby in your eyes
When you look at me I know I feel it too (yes I do)
So let's sail away and be forever baby
Where the crystal ocean melts into the sky
We shouldn't let the moment pass
Making me shiver let's make it last
Why should we lose it don't ever let me go

Timeless
Baby its timeless
Oh baby its timeless

Timeless
Don't let it fade out of sight
Just let the moments sweep us both away
Lifting us to where
We both agree
It's just timeless
It's just timeless

Love


09 November 2011

#2 Wordless Wednesday

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::



pastel colour

^_^

i like...

:)

06 November 2011

Salam Aidiladha

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

uolls~

salam aidiladha ye :)

i beraya di rawang, macam biasa.

sila maafkan rakan taulan, keluarga, adik-beradik, dan yang tersayang.

moga dengan kemaafan itu akan membuatkan kita lebih tenang.

memaafkan memang tak semudah itu. tapi kita sendiri pun ada salah silap kita yang orang lain perlu maafkan. kita tak sedar bila kita buat silap.

jadi memaafkan dengan ikhlas itu lebih baik.

salam aidiladha sekali lagi semua. :) sayang kamu kamu kamu dan kamu semua :)

04 November 2011

Kebocoran

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

hei you people ^_^

how are you guys? lalala~ pagi ni cuaca di KL sangat berarak mendung kelabu dan menyebabkan i rasa tak mau bangkit dari tidur. husyy ni semua syaitanirrajim punya kerja.

setelah 3-4-5-6 kali juga alarm berbunyi, i pun dengan penuh malas bangkit dari katil, ambil tuala dan menuju ke bilik air.

jap, perlu ke i cerita semua ni?

-_-"

tengah bersiap nak bersarapan tu, on dining table, i found this.


sila abaikan colour pink pink tu. surat lunyai kena hujan. warna cop setem tu luntur.

aik? surat dari syabas? i dah konfius. takkan surat interview kot? rajin betul nak bersurat-surat bagai. biasanya kan orang call or email.

tapi i tak pernah pula apply kerja tempat lain lepas dapat kerja kat sini.

tapi kot la kejadian i dapat tempat kerja sekarang ni berulang. tak apply, tapi dapat interview. dapat pula tu kerja kat sini.

surat apa ni hah?

eh eh. banyak pula nak teka teki teka tekuk, ular mati dalam mangkuk. buka aje la surat tu kan?

dug dag dug dag...


 ..



..





..



..





erkk...

baca je tajuk...


muahahahahaha i rasa nak guling-guling kat situ jugak.

ceh! ingatkan tiba-tiba dapat interview ke, dapat tawaran kerja ke kat SYABAS. rupanya... surat penghargaan. ahah!

semuanya sebab i call this number,


masa lalu depan masjid kementah tu masa tu, tiba-tiba nampak paip bocor. then, sebagai warga malaysia yang prihatin *eceh eceh eceh* i pun call puspel untuk report kejadian tu.

tapi kan, i rasa i tak ada pun bagi maklumat nama penuh dan alamat i. orang sekarang boleh trace via number phone aje eh?

wahaha.. tak sangka report paip bocor boleh dapat surat penghargaan gini. terharuuuu... kehkehkeh..


lepas brekpes, i try skill kekretipan i, maka terhasil lah ini...




ingat lagi entri ini? ni salah satu perkara dalam checklist. ^_^


guna kain-kain tudung yang i dah tak pakai.





taraaaa... letak dalam kereta hehe.

dah ketagih dah ni. abis la.. silap hari bulan petang ni juga i pergi borong kain-kain perca kat kedai hot mommY

:P


p/s: hujan. rasa nak tidurrrrr je :P

01 November 2011

Selena Gomez?

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

ahax! tak mau tak mau. tak mau terpedaya dengan entri berbaur gosip macam ni. notty tau uolls~ ni.

hah. dah masuk bulan november rupanya. 01.11.11. ada sesiapa menikah pada tarikh ini? al-maklum masyarakat sekarang ni suka bebenor pilih tarikh cantik-cantik gini. *aik, slang cakap dah tukar negeri?*

sudahnya, berderet-deret jemputan kahwin conquer my planner tu on 12.11.11 and 20.11.11..

menghadiri jemputan itu wajib, tapi nak memilih jemputan tu yang i kompius macam mana. eh, eh memilih bukan bermaksud i pilih kasih kawan-kawan i, tak tak tak bukan bukan takmo nanes nanes ye, tapi yelah, kena rangka perjalanan juga ye tak? dari sejauh-jauh johor bahru sampailah sedekat-dekat depan rumah. haha. camano tu hah?

tapi kann tapi kann tapi kannn..

dulu-dulu i bajet nak kawen on 11.11.11. pulak tu hari jumaat kannnnn memang sesuaisss sangat lah nak dirikan masjid time tu!

err..

takde kaitan pun nak mendirikan masjid hari apa yang sesuai. cuma mungkin sebab jumaat tu penghulu segala jenis hari kot. kan?

well, ingatkan nak bagi sikit teaser. sebab dulu i pernah janji dengan seorang sahabat untuk buat press conference on november. so now dah november. so i kenalah reveal 'benda tu' kan?

tapi i tak cakap pun november tahun bila kan kan kan? muahahaha...

yelah, yelah...

mempersembahkannn...





taraaaa....


checklist! ahahaha.. benda ni yang selalu ada kat tangan i sekarang ni. sebab? i dah makin pelupa. everything nak kena jot down.

teruk ni.

tak sampai 2 bulan lagi kita akan melangkah ke tahun 2012. insyaAllah. kalau dipanjangkan umur, diberi kesempatan untuk bernyawa lagi, i akan berumur 25 tahun pada tahun depan.

chop, 25 tahun ye.

belum tua lagi kan?

tapi dah kena checklist ya people! penting, sebab nanti ada list yang tertinggal, menangis i.

hehe.

have a nice day people! xoxo

(p/s: tajuk berkenaan hanya sebab i baru lepas dengar lagu selena gomez pffftt)





29 October 2011

Kau Pergi...

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

sorang-sorang keluar dari office tu. dah semakin sunyi nampaknya. memang teramatlah terasa kesunyiannya.

semalam hari last untuk aida. dapat kerja kat kampung halaman. balik aloq staq lah dia.

dia orang pertama yang ajak i lunch first day i kat office tu.


sebelum ni, ana kenduri dah langkah kaki. dia dapat kerja kat rebung.

dah tak ada orang yang boleh dibahan isu kenduri-kendara ni. haha.

sebelum ni, lan, amar, imam, panjang. seorang demi seorang keluar. diorang lah yang banyak menceriakan suasana. main-main juga. kerja-kerja juga.

mereka keluar, ada sebab mereka sendiri. yang pasti, mereka mencari yang lebih baik.

mencari yang lebih baik?

hidup kita ni kan satu perjalanan yang penuh dengan pilihan. jadi hak kita untuk membuat pilihan. sama ada pilihan tu lebih baik atau tak, itu kita kena harungi. sebab kita yang buat pilihan tu.

apa aku merepek ni?

mungkin diselubungi rasa sedih yang teramat kot. semalam hari terakhir aida. macam disapu bersih semuanya.

nanti nak makan ayam penyet dengan siapa lagi ye?

office pun dah suram. i akui, agak stress di situ sebab tak ada yang menceriakan suasana. bukan bermakna nak ketawa je memanjang. tapi kadang benda-benda macam ni perlu. bila stress, apa pun tak boleh fikir. bila tak boleh fikir dengan baik, macam mana nak buat kerja, kan? bila senyum, otak lebih rileks dan kemampuan untuk berfikir tu berganda-ganda. am i right?

dengan diorang, i tak rasa perbezaan 'darjat'. buat i rasa tambah salute dengan diploma holder. yes, dulu i sangat wonder kenapa orang ambil diploma, tak ambil degree je terus? itu i, DULU.

dengan diorang juga, i rasa teori-teori ni semua tak berapa penting. yang paling penting, kalau u alaminya sendiri. i lebih hormat technical person.

i pernah dikutuk, exec tak tahu apa-apa. ya, as fresh grad masa tu, memang i akui i tak tahu apa-apa. apa yang u belajar kat universiti dulu, not exactly the same bila u dah keluar bekerja. not really, dear. masa bekerja lebih mencabar.

dengan diorang i belajar, tinggi rendah langit tu. dengan diorang juga, i sedar i kena berpijak di bumi yang nyata. i sedar di mana kemampuan i sebenarnya.

seronok berkawan dengan diorang. selama ni hidup i diselubungi buku, tertutup, kalau teori kata A, maka A lah ia. tak ada B, C, D, Z.

dengan diorang semua, i tahu perasaan menjadi orang yang di bawah. macam mana rasanya bersyukur. macam mana rasanya tak ada segala jenis privilege.

dengan diorang, i kenal pelbagai ragam manusia. dari yang sangat susah hidupnya. ye, sebab hidup i dikelilingi dengan orang yang target nak 4.00 je dalam exam. yang 'bijak pandai' lah kononnya tapi sebenarnya bodoh. ye, bodoh berfikir dan tak sedar diri.

dengan diorang i belajar erti keikhlasan dalam bersahabat. tak ada pura-pura. kutuk depan-depan, tak ada pendam dalam hati. semua terima kekurangan masing-masing. gaduh-gaduh sikit lepas tu baik.

dengan diorang, i sedar siapa diri i.

will miss you guys.

-aida-ana-lan-amar-imam-panjang- oh, qassimmm *nah aku letak dah ni. hehe*-


24 October 2011

Membasuh Hidung

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

hye hello wheww~!!

aaacho0omm.. haaa tengok.. kan dah terbersin. hai kawan-kawan. lama tak jumpa, kan? uolls~ nak ke jumpa i? eheh :D

sorri tersangatlah lama tak update blog. oh, memang serius busy. ye, busy. busy dengan diri sendiri. hehe.

ho yea, hari ni pergi PPUKM. pusat perubatan UKM kat bandar tun razak, cheras. appointment dengan prof lokman saim. haruslah kes hidung dan telinga i yang tak pernah nak sudah-sudah ni. -_-"

i malas nak cerita isu telinga dan hidung i ni. yang i nak cerita, keeksaitedan menggunakan ubat yang baru. ye, tak pernah dapat ubat ni.


suitble for use during pregnancy? ok. lulus. eh, takde kaitan. :D

ni ubat apa ye? ayat mudahnya, ubat cuci hidung. sinus rinse. got it?

bila buka kotak ni dengan excited nya...



taraaa... alamak, apa benda semua ni? haiyo0o.. buku instruction pun tebal. al-malaslah nak membaca kan. nasib baik eno wutta wutta tolong baca kan.


lagi pelik, skru pun ada? aik, ni nak suruh i gerudi lobang idung i ke hape ni?

ok, rupa-rupanya, botol tu masukkan air dan ubat yang disediakan, lepas tu, tunduk kat sinki. then sumbat penutup botol ke salah satu lubang hidung. squeeze botol tu dan air ubat tu akan mengalir keluar di lubang hidung lagi satu dan juga mulut anda! dan, segala jenis mukus dalam hidung akan keluar!


yang skru tu buat apa pulak?

untuk ini rupanya...



untuk gantung di dapur rupanya... thee~~ excited guna ubat yang tak pernah guna. ubat yang paling mahal setakat ni. haigo0o.. macam mana ni, sekali pergi hospital, mau dekat RM200 habis.

tak apa lah. orang lain lagi teruk kan.

sabar ye, nadia?

08 October 2011

Cikgu Nadia!

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

entri ni berbaur sipi-sipi bajet 2012 yang baru dibentangkan PM semalam. PM tu bukan project manager kat office tu ye, wahai Kak Syaft! :D

kat facebook kecoh pasal cikgu dapat macam-macam. eh, ye ke cikgu dapat macam-macam sempena bajet 2012 ni? maaflah, kurang update sikit isu bajet 2012. macam lebih update status kawan-kawan di facebook.

ada antaranya yang menyuarakan rasa tak puas hati. kenapa cikgu dapat macam-macam?

tak kurang juga golongan pendidik membalas antaranya,

"try la jadi cikgu sehari tengok sanggup tak sanggup?"

"lepas ni banyaklah orang isi borang KPLI dan DPLI. jadi cikgu semata-mata sebab nak imbuhan"

duhh~ isu cikgu ni sensitif juga pada i. sebab, secara tak rasminya, i juga seorang guru, pendidik, cikgu. tapi i tahu status i ni tak ada kaitan dengan bajet 2012.

kawan-kawan, jadi cikgu bukan senang. uhuk-uhuk. betul. apa-apa pekerjaan pun tak ada yang senang. duduk goyang kaki pun susah. susah hati. -_-"

kenapa ye, kerja cikgu ni bukan semudah pergi pagi dan balik tengahari?

oleh sebab i juga seorang cikgu tak rasmi, maka i pun rasa tempias susahnya hidup seorang cikgu.

waktu malam, duk berfikir apa nak diajar esok hari? apa bahan-bahan mengajar? macam mana nak buat kelas lebih menarik? student tak bosan?

sampai sekolah, prepare evrything. penampilan pun kena jaga supaya tak comot depan student. guru adalah contoh paling dekat dengan student. banyak student yang ikut apa yang cikgu buat, dengar apa cikgu cakap. student (sekolah rendah especially) sangat mempercayai setiap butir apa yang cikgu cakap. betul tak?

semasa kelas. tak berhenti bercakap dan sangat sakit tekak, ok! i ni yang hanya mengajar a few hours aje pun, sangatlah mengharap, janganlah ada training di siang hari bulan puasa. i memang tak tahan nak menjerit tengah-tengah puasa tu. plus berdiri for most of the time, menulis, round kelas. fuh! salute sama cikgu yang mengajar bulan puasa. hoo0o~

habis kelas, nak kena mark buku, paper exam, tu belum kira kalau ada aktiviti ko-kurikulum, mesyuarat lagi. duh, pengsan!

see... bukan senang menjadi seorang pendidik sebab, di hadapan mereka adalah masa depan negara! chewah, patriotik lebih *hee*. kalau salah guru mendidik, habis lah anak murid. anak murid adalah aset negara untuk masa depan. itulah bakal engineer, itulah bakal doktor, itulah bakal tukang cuci juga.

hehe. dah rezeki deme, kita sabo aje lah ye? kalau cikgu tak rasmi macam i ni, bukan imbuhan yang i nak, tapi kepuasan dalam setiap yang i sampaikan tu. setiap butir kata yang keluar dari mulut i tu memberi senyuman dan kefahaman kepada mereka yang berada di hadapan i. itulah yang i sematkan setiap kali i mengajar. tak kisahlah sebagai cikgu tuisyen sekolah rendah ke, cikgu tuisyen eno wutta wutta ke, ustazah ajar ngaji ke, tutor untuk lab ke, atau tugas hakiki i kat office tu, training executive. eh, hidup i ni penuh dengan mengajar rupanya ye?

so, tak perlulah rasa kerja seorang guru tu senang. setiap kerja yang kita lakukan tu ada cabaran sendiri. terpulanglah macam mana kita nak handle setiap cabaran tu.

^_~v salah seorang anak murid i pernah kata, "comel lah ustazah sebut huruf ha' tu. siap dengan mimik muka"

ceh! ni yang susah bila anak murid tau tengok muka cikgu je, muka buku tak mau tengok!

hissss *peace no war* ^_~

30 September 2011

Tips Redakan Resdung

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

hai hai hai! rajin pula i nak bagi tips mengetips bagai ni kan. well, semua tips yang terkandung dalam blog i ni adalah pengalaman i sendiri. so depends lah uolls~ nak ikut ke tak. tak rugi. eheh.

straight to the point. tak perlu nak mukadimah pepanjang. ni pun dah cukup panjang sebenarnya, kan?

i memang ada resdung yang teruk juga lah. eh, resdung ke? bersin tiap-tiap pagi, hidung gatal-gatal kalau kena habuk, tak boleh kena bulu kucing, aaaa yang seangkatan macam tu lah kan, tu resdung kan? hee~

sebelum ni i pernah pergi sana sini untuk buat rawatan resdung ni. kalau uolls~ pernah buat rawatan resdung, most of them akan buat rawatan yang keluarkan hingus what so so dari hidung siap keluar ulat bagai. ok, i tak kata rawatan tu semua tak bagus, ok? kang i kena sue dengan pengamal perubatan macam tu pula kang.

i pernah jalani pembedahan telinga, so i rasa i tak sesuai buat rawatan resdung secara tradisional tu. since rawatan tu akan buat i terbersin-bersin dengan lebih kuat, tanpa henti dan menyebabkan telinga i yang 'second hand' ni rosak, so i perlu cari alternatif lain.

i just share with you guys, experience yang i ada untuk overcome sedikit, i repeat, SEDIKIT, masalah resdung i ni.

rahsianyaaa... jeng jeng jeng...





WUDHU'!

haa.. caya tak? caya tak?


dulu, i selalu ambil wudhu', ambil part-part wajib je. ada 6 rukun wudhu' kan? hah, ingat tak? start dengan  niat, muka, tangan, kepala, kaki, tertib. i tak pernah nak ambil port pasal anggota wudhu' yang sunat. sebab masa tu, i sakit telinga kan. so i fobia nak basuh telinga masa ambil wudhu'. sudahnya, semua anggota sunat i tinggalkan aje.

then satu hari tu i terfikir, Allah sentiasa membuat sesuatu perkara tu ada hikmahnya. tak akan Allah jadikan atau perintahkan sesuatu tu atas sebab sia-sia, kan? believe me!

di satu pagi yang indah dan cerah, eh bukan cerah. kalau cerah tu maknanya dah subuh gajah. i tanamkan azam dalam diri, start hari ni, i nak ambil wudhu' campur sekali dengan anggota yang sunat.

start dengan basuh tangan sampai pergelangan tangan, kumur, hidung, dan semua-semualah sampai complete wudhu' i. cuma tang hidung tu i concern lebih sikit. i sedut air yang i tadah dari tapak tangan dan hembuskan semula. mula-mula memang takut. i takut sebab i fikirkan telinga i. kalau sempat air tu masuk ke telinga melalui hidung, bekas pembedahan i akan ada jangkitan kuman. risau! tapi i tawakal.

selain sedut-sedut tu, i amalkan basuh hidung sebersih-bersihnya tiap kali ambil wudhu'. mula-mula praktik benda-benda ni semua, i memang terbersin-bersin dalam bilik air. rasa macam bergegar juga lah telinga ni. tapi lama-lama, satu perubahan i dapat rasakan.

percaya ke tak, i yang dulu selalu terbersin waktu pagi, now dah tak terbersin! eh, magik? haha. ye, magik. hikmah yang Allah turunkan.

so, peringatan untuk kita semua ni lah kan, ingatlah, apa yang Allah jadikan dan perintahkan tu, PASTI ada hikmah di sebaliknya. ada sebab kenapa Allah buat begitu begini dan begitu. tinggal kita nak percaya ke tak je. ingat rukun iman, kan?

k, till meet you guys. daa~

^_^

27 September 2011

Rezeki Bergolek-golek

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

credit to Kak 'Uyun for this entry


 "Manusia silap kalau asyik menganggap rezeki itu hanya dalam bentuk duit". Saya berterus terang dengan seorang teman 'A' yang dah mula berputus asa dalam pekerjaannya.


Saya baru kahwin, kos hidup untuk dua orang. Tambah kos setiap bulan untuk ke-empat-empat orang tua kami, tambah dengan atok dan adik-adik. Tambah tolak ia menelan belanja hampir RM1000. Belum lagi dengan hutang kereta, sewa rumah, bil elektrik, bil air, bil telefon, broadband, insurans, duit dapur dan lain-lain. Senang cerita, jika nilai sebenar di kira, mahu-mahu tak cukup duit gaji. Allahuarabbi....

Begitu juga dengan kisah teman saya si A tadi. Bujang, gaji tak sampai RM2k, tapi perlu beri mak ayah, adik2 duit setiap bulan. Dan ditambah lagi dengan belanja-belanja lain. Allahuarabbi, tak cukup lagi duit gaji!.

Kawan saya si B, gaji RM4k, masih bujang tetapi tetap menanggung mak ayah, adik-adik. Bila pakai kereta besar/mewah, hutang jadi lebih besar. Duduk rumah sewa mewah, kosnya juga tinggi. Oh, tak cukup juga rasanya gaji.

RM kecil tak cukup, RM besar pun tak cukup. Bila agaknya rasa cukup? Ini masalah yang sering melanda kita, bila gaji besar, selera mestilah besar, jadi hutang pun besar. Bila gaji sikit, belanja mesti sikit, tapi berdikit2 macam mana pun, hujung bulan, mesti habis. Lagi-lagi habis!

Astaghfirullah, ketika kita merungut duit habis, duit gaji tak cukup, duit itu, duit ini.... Mungkin kita tak sedar bahawa duit bukanlah punca rezeki kita semata-mata. Kita hidup hari ini bersama dengan orang yang kita sayang, itu juga bentuk rezeki. Kita berjalan ke tempat kerja dengan kaki yang masih elok, tidak berkerusi roda atau bertongkat, itu juga rezeki. Kita dapat makan dengan kenyang, perut tak buat hal, itu juga rezeki. Pendek kata, rezeki tu bukannya duit saja.

Manusia sering silap, dikaburi dengan definisi rezeki itu ialah duit, sedangkan rezeki itu apa sahaja yang kita kecap hari ini... pakaian yang kita pakai juga adalah rezeki, suami/isteri/teman serumah yang baik juga adalah rezeki, kita boleh menunaikan solat dhuha di pagi hari, juga adalah rezeki. Allah, banyaknya rezeki kita.....

Saya akui, dalam kegawatan nak pilihanraya sekarang ni, di mana goverment dah freeze jawatan kosong, claim pun susah nak buat, duit pengurusan pun freeze, harga barang asyik naik, manusia perlukan duit untuk kelangsungan hidup masing-masing. Saya pun, lelah memikirkan hal ni. Namun jangan sampai kita jadi hamba duit... kita mesti jadi Hamba Allah, agar hidup kita bermakna. Ujian dan nikmat itu dirasakan bermakna. Jangan sampai duit yang tak cukup hanya membuatkan kita putus asa, kalau macam tu nampak sangat kita hidup untuk duit. Kita silap...

Saya bercakap lagi dengan si A bahawa "rezeki itu Allah yang bagi, bukan manusia.. Sama-sama kita doa, ada rezeki lain yang Allah akan bagi, bukan sekadar duit". Sayangnya A terus menyalahkan majikan. Nah, bila manusia beranggapan hanya duitlah sebagai sumber rezeki, beginilah jadinya. Hampa dan kecewa bilamana majikan tak menggaji kita. Majikan itu manusia, kerajaan itu pun manusia, mereka tak mutlak dan akan mati. Kenapa sedih bilamana manusia tak bagi kita kerja, sedangkan Allah dah lantik kita berjawatan tinggi dari dulu lagi, menjadi Khalifah-Nya. Itu juga rezeki.
Sambil saya menaip, sambil saya teringat kerut2 dahi si A bila saya memotivasikan dirinya minggu lepas. Hopeless, itu perkataan yang sesuai dengan dia....saya cerita lagi,

"Gaji saya pun macam kamu, biasa-biasa. cukup untuk kami suami isteri, tak lebih tak kurang. Tu rezeki kami. Tapi yang lebih rezeki ialah bilamana saya dapat duduk bersama suami lepas kahwin. then, kerja pun setempat dengan suami. saya dapat pergi-balik ke tempat kerja dengan suami, saya dapat makan tengahari dengan dia dengan bekal yang kami bawa. Senang cerita, walaupun kami jauh nak balik kampung, 7-8jam, tapi rezeki kami ialah bilamana dapat sama-sama susah kat sini. Itu satu rezeki yang sangat luas, yang mana manusia tak nampak..."

"Cuba bandingkan dengan si C, dah kahwin, tapi duduk asing-asing. seorang di KL, sorang lagi kat sini. Walaupun gaji suami isteri ni besar, tapi mereka perlu men-double-kan living cost mereka. Dua-dua ada rumah sewa masing2 supaya senang bilamana hujung minggu dapat berjumpa dan tinggal di rumah tu. cuba kira kos ulang-alik KL-Dungun, darab dengan 4 kali seminggu.. Allah, tak dapat bayang berapa banyak yang perlu di spend untuk sebulan. Walau kawan2 selalu cakap, 'bapok besor gaji deme!", tapi ujian disebalik rezeki tu berbeza.. yang tu mereka tak nampak..." saya menambah.

"Kamu solo, rezeki kamu sekarang ialah status 'solo' kamu, masih belum ada ketaatan dan tanggungjawab terhadap suami. kamu bebas untuk mengorak hidup, planning dan macam-macam. Rezeki kamu juga sekarang ialah MASA. Masa senggang yang boleh digunakan untuk sambung belajar, untuk bekerja tanpa meminta izin dari suami untuk bekerja. Kakak saya perlukan masa setahun untuk mendapat kebenaran suaminya untuk bekerja. Pening dia dibuatnya. Bila kamu ada masa yang banyak daripada yang dah kahwin ni, boleh spendkan untuk family dan masyarakat secara total, yang mana banyak kebaikan yang kamu dapat daripada situ. Kan, masa pun rezeki kan, bukan sekadar duit...... yang tu yang kamu tak nampak.. Jadi, berhentilah merungut."

Si A diam seminggu. Tapi hari ini beliau kembali normal. Entah, dia ambil pusing atau tak dengan apa yang saya kata. Ikutlah, asalkan saya dah cakap apa yang sepatutnya saya cakap.

Dan sekarang saya termenung sekejap, memastikan bahawa hari ini saya telah menerima rezeki daripada Allah, supaya saya tak mudah kecewa dengan kehidupan. Ya, bangun pagi tadi, saya masih ada nyawa, itu rezeki pertama saya!.

Untuk yang masih terasa sempit dengan kehidupan hari ini, harap-harap kalian terasa betapa luasnya rezeki lepas baca entri ni. Positiflah, agar hari-hari kita sukses! 
 
 
 
rasa macam tersentap, tersedar, terkesima membaca entri ini. jadilah kita orang yang bersyukur :)


^_^

17 September 2011

Rahsia Gigi Putih Bersinar-sinar

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

hye hello hai readers! sudah lama kita nggak ketemu ya! al-maklum beraya sakan. :) bukan i lupa kat blog i ni. bukan-bukan. ok, sempena bulan yang penuh dengan open house ni, meh i share dengan uolls~ cara memberus gigi dengan betul sampai gigi nampak bersinar-sinar dan orang lain kena pakai spek hitam nak tahan silau gigi...

:D *tunjuk gigi sikit*

gigi saya. putih tak?


eheh~ sorii la macam tak cantik sangat lukisan gigi i tu. bilangan gigi pun macam tak cukup. tak apalah, asalkan uolls~ faham macam mana nak berus gigi dengan betul ye?

i dah praktikkan teknik gosok gigi ni sejak darjah 2. alaaa zaman yang akak-akak misi datang sekolah lepas tu cek gigi kita 2 kali setahun. sebelum jumpa akak misi, kita kena beratur, pegang kad gigi kaler hijau. ada yang kena cabut gigi, tampal gigi. err ngeri!

satu hari tu, akak misi yang cantik ni, datang ajar kami cara gosok gigi yang betul. kami semua duduk kat padang sekolah, bawah pokok, dengan kole berisi air di tangan, berus gigi dan ubat gigi di mulut, kami gosok gigi ramai-ramai.

Step 1:

pertama sekali, gosok atas bawah atas bawah atas bawah start dari belah kiri sampai ke belah kanan.


Step 2:


Dari bahagian dalam gigi, berus ke luar untuk kedua-dua gigi atas dan bawah, dari kiri ke kanan.



Step 3:

Berus bahagian permukaan atas gigi, bahagian kiri, bahagian kanan, gigi atas dan gigi bawah.


Step 4:
Last step, bahagian permukaan depan gigi.


Senang kan? hahaha... sila amalkan setiap kali memberus gigi. Setiap satu bahagian, i akan kira berus 8 kali. Kalau gigi uolls~ kurang rata sikit, jangan dilupa bahagian celah-celah gigi yang berselisih tu pun perlu diberus.

Satu lagi perkara baik yang perlu diamalkan ialah, jumpa doktor gigi 2 kali setahun. Tak ada yang menakutkan. Seronok sebab doktor akan cuci gigi. So kalau ada kotoran yang terselit kat geraham tu, doktor akan cucikan. Yelah, kadang-kadang berus gigi tak sampai tempat-tempat tersorok.


Happy Holiday guys! Dan selamat memenuhkan perut dengan jemputan rumah terbuka.


^_~

28 August 2011

I can't give him a name

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

aduhai.. memang dah tak ada kerja dah ni. dah sangat addicted to doodle. but i try to vary my drawing. masih kurang cumil dan sangatlah tak puas hati lagi dengan kecumilannya.


yaa.. presenting my 4th doodle...



......



.....





i tak tau nak bagi nama apa kat dia. uolls~ tolonglah bagi nama ye? eheh. teringin nak buat doodle perempuan pakai tudung labuh tapi tak jadi-jadi. haha. need more practice.... hihihihi~


selamat beraya kawan-kawan!

27 August 2011

Ketiadaan Mood?


:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::


hye my lovely readers! bagaimanakah ini? i langsung tak ada mood untuk berhari raya. al-pelik sikit lah kan. orang sepatutnya happy untuk berhari raya.

apa pun, di kesempatan ni, i nak ucapkan...


ye, i sayang kamu semua :)

berjati-hati di jalan raya, jalan keretapi, jalan udara, dan segala jenis jalan ye.

saya ada je kat KL ni insyaAllah. rancangan untuk fly pulang ke indonesia tergendala sebab tersangatlah lupa yang pasport i mati bulan depan. sepatutnya kena renew 6 months before expired date tu. expired date? haha...

so tiket kapal terbang tu sudah burn.

sedihnya sebab guna duit sendiri

T________T


salam aidilfitri semua!

25 August 2011

Hasil Pertapaan di Gua Dfsjbfserjmfsh

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

uhuk uhuk

oh oh dah banyak habuk kat sini



i pergi bertapa sepanjang ketiadaan i di dunia blog ini.

eheh

bertapa lah sangat kan.


betul.


i nak tunjukkan hasil pertapaan i.


tapi



malu.


tapi takpelah.


demi uolls~~~




mempersembahkannn.....





...




...




...




...





hai! nama saya siu siu ^_~



taraaa!!! my first try buat doodle. eh eh terseksi pulak bulan-bulan puasa ni.

*pap*


thanks jimat sebab buat tutorial. geram tengok doodle cantik-cantik.


ingin usaha lebih sungguh-sungguh.


^_~

09 August 2011

Jom Join Bersih!

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::


klik untuk tumbesaran yang lebih sihat


dulu berhabis-habisan dengan Bersih 2.0, sekarang apa salahnya kita penuhi pula 8 tuntutan BERSIH yang ini kan?

renung-renungkan dan selamat beramal ^_^


credit to eyna-chan

06 August 2011

Bila Persona melanggar Kancil

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::



bila kesayangan i ni boleh keluar wad ni?



T________T





sian dia kemek sana sini






alalalala terjatuh ye..





sob sob sob~~~




kebal jugak kancil ni.


sebab akak persona tu lagi dahsyat kemeknya... siap radiator pecah.

polis kat balai tak percaya bila akak persona tu kata dia melanggar seekor eh, sebuah kancil. dalam kepala dia dah wondering, mesti teruk kancil tu kena langgar, berdasarkan keterukan remuk bahagian depan persona tu. tapi kancil yang seekor ni cedera sikit je. sikit je. tapi bila nak siap ni...

huwaaaa...

T_______T


polis boleh kata,
"kebalnya kancil awak. dia selamatkan tuan dia..."

Alhamdulillah...

05 August 2011

Tips kalau accident

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

assalamualaikum my lovely readers... dah lama tak update belog kan? bulan-bulan puasa ni, kurang sikit nak ngadap laptop. balik terawih, bantal dan tilam memanggil-manggil untuk ditiduri. hah.

still remember peristiwa ini?

3rd october 2009

and, kemalangan kedua yang i alami with my baby bucuk-bucuk tu was on 3rd Ramadhan, 3rd august 2011. eh, nombor 3 juga kan? eh, kebetulan sajoh.

lokasi kejadian: DUKE Highway, susur keluar ke taman melawati.

meh i lukis sikit. senang sikit i nak bercerita kat uolls~



eheh... lebih kurang macam ni lah kejadian tu. tengok gambar je uolls~ boleh fahamkan? hihi so i tak perlu nak cerita panjang-panjang sangat kan? hehe.. ok ok, i cerita ye?

biru: traffic jam menuju ke jalan ampang. standard pagi-pagi jalan masuk ke jalan ampang memang kereta tak bergerak. orang KL mesti tahu benda ni.

oren: sebuah kereta mewah yang cuba elak traffic jam.

silver: ni baby i maaa...

purple: kereta yang melanggar i.

merah: kebabommm~~~

i pandang cermin pandang belakang. sebuah kereta persona purple follow i rapat. i ingat dia nak potong i. so i ke kiri sikit. tapi tiba-tiba depan i, kereta oren tu keluar mengejut.

i brek mengejut untuk elak dari berlanggar dengan kereta oren tu tapi...

persona purple yang follow i rapat tu tak sempat brek then langgar belakang kereta i.

i heard sound macam tayar lori meletup. but i realize yang i memang dah kena langgar.

astaghfirullah, i istighfar panjang-panjang dan banyak-banyak kali. i macam blur sekejap. i pandang cermin pandang belakang. kenapa warna kelabu je kat cermin tu? i ingat belakang kereta i memang dah rapat ke seat i. semua barang atas dashboard jatuh ke bawah, laci terbuka, barang semua tercampak, telekung yang i letak kat seat belakang tercampak ke seat depan.

i bagi signal kiri dan stop di kiri jalan. yes, tak ada kereta pun yang berhenti tengok melainkan kereta yang tengah stuck in traffic tu, tertinjau-tinjau. persona tu pun berhenti.

"macam mana ni?" akak persona tu keluar kereta dan tanya.

i tarik nafas panjang. redakan sikit debaran hati. "uurmm teruk juga kereta akak ni."

"awak bagi number phone awak lah, nanti kita settle kat balai."

i dengar balai je dah pening lalat. accident yang first dulu, tak pergi report pun. sebab tak banyak sangat kecederaannya. i bagi number phone dan lepas tu kami sama-sama teruskan perjalanan ke office.

but kereta i dah macam bunyi motobot pecah. hoho...

i masuk susur AU3, park my car depan sebuah bengkel yang belum dibuka and call my colleague, minta tolong jemput. a few minutes after that, akak tu call me. janji pukul10 untuk jumpa di balai polis trafik. kalau pergi on the spot, jalan jam lagi maa... boss temankan i ke balai. eheh, thanks boss! sangat prihatin :)

ok here i list down what you guys should do if accident. ni if accident yang tak melibatkan kecederaan lah tau. alhamdulillah both us tak cedera. berkat pakai seat belt. serius. so pakailah seat belt demi keselamatan anda.

1. sila ambil phone number, nama, ic & number plat kereta yang berkenaan.
sangat penting ye kawan-kawan. lagi-lagi kalau uolls~ memang nak buat report polis.

2. sila ke balai polis trafik berhampiran dalam tempoh 24 jam.
dapat kurang sikit bayaran saman if u yang bersalah. dalam kes i, kakak persona ungu tu kena bayar saman sebab biasanya, apa-apa kes pun, kalau langgar belakang, automatik orang belakang bersalah. sebab jarak selamat antara dua kereta adalah boleh muat lebih kurang 1 kereta tengah-tengah tu. ni apa yang diberitahulah. walau apa sekalipun alasan pemandu di hadapan atau belakang. satu je soalan polis, "kenapa awak follow dia rapat sangat?" itu je pemati kata.
kat balai nanti, kalau uolls~ datang bersama dengan pemandu kereta lagi satu tu, lebih memudahkan kerja u dan kerja polis. tak payah nak cerita banyak.

3. jangan pergi bengkel dulu untuk betulkan apa-apa yang patut.
sebab lepas buat report, polis akan ambil gambar kereta uolls~ yang remuk tu. kalau kereta u memang teruk sangat sampai tak boleh nak drive pun, tow truck yang akan bawa kereta u ke balai (ni kes my colleague).

4. sila isi borang untuk tuntutan laporan siasatan
ini penting untuk claim insurans. dalam kes i, i boleh claim insurans kakak persona tu sebab dia dikira bersalah. so i memang tak keluar sesen pun melainkan bayaran untuk report ni, RM4.

5. bawalah kereta ke bengkel pilihan anda
kat balai tu, akan ada banyak 'ulat-ulat' yang nak offer uolls~ baiki kereta kat bengkel diorang. macam i, i lebih suka tanya my daddy untuk kes camni. bukan apa, kadang-kadang ada segelintir bengkel yang menipu. rosak sikit dikatanya rosak banyak. tak pasal-pasal mark up kat situ. tu belum kira ada benda yang sengaja dirosakkan dan menyebabkan uolls~ kena pergi bengkel berulang-kali.
kalau hantar sama bengkel dengan kereta yang lagi satu pun ok juga. i pun hantar di bengkel yang sama dengan akak persona tu. dan tambah seronok, bengkel tu hanyalah di depan rumah sendiri. maka memang tiap hari lah datang menjenguk sambil tanya, "bang, bila kereta saya nak siap?" eheh.

6. claim insurans?
biasanya orang bengkel yang settlekan.
ada bengkel jenis yang u hantar je kereta u, nanti diorang yang akan urus semua termasuk ambil laporan siasatan kat balai, dapatkan insurans cover and blablabla...
ada bengkel jenis yang u kena ambil laporan by yourself, then submit fotostat geran, polisi insurans, ic, driving license and blablabla...
ada bengkel jenis yang diorang nak tunggu duit insurans dulu, baru godek kereta u...
ada bengkel jenis yang dia boleh je siapkan kereta u tanpa tunggu insurans...
semuanya u kena tanya abang-abang kat bengkel tu. diorang punya bengkel ni jenis yang mana satu. ahaks!

7. sila bersabar
ye, kalau jenis macam i, yang rasa macam patah kaki bila kereta masuk bengkel, memang tak boleh lah nak bersabar kan. dah nak patah pinggang jalan kaki ke office. muahaha... ok, i tipu. i tak jalan kaki sampai office. sampai stesen LRT sajoh. pastu pandai-pandailah nak naik teksi ke, menumpang kasih kat kawan-kawan yang baik hati ke. eheh.

ni saje lah kot tips yang i boleh bagi. tapi sebenarnya, yang pertama-tama sekali, JANGAN PANIK. ye, i tau, kalau perempuan yang accident, mesti panik gila gelabah tak tau nak buat apa.

POST ACCIDENT:
sila beristighfar dan muhasabah diri. ada hikmahnya kenapa Allah jadikan perkara macam ni. alhamdulillah tak ada sebarang kecederaan.

lebih-lebih lagi dugaan di bulan Ramadhan ni kan. ada lah tu yang Allah nak bagitau.

Ibn Mubarak berkata: "Bencana itu hanya satu, akan tetapi akan menjadi dua jika kita mengeluh. Pertama, musibah yg sdg dihadapi dan kedua hilangnya pahala akibat keluhan itu." Jgnlah kita mengeluh, sebaliknya tahanlah hati drpd bersikap buruk sangka dgn manusia dan Allah atas musibah itu. Jgn lg dilihat sbb2 nya tetapi kaitkan dahulu dgn Penyebabnya (Allah).

sekian, thanks sebab sudi baca ^_^

sila berhati-hati ketika memandu ye kawan-kawan...

01 August 2011

Happy Ramadhan!!

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::




pic edit by me taken from here


selamat menyambut ramadhan untuk anda-anda semua yang beragama Islam.

jangan puasa tipu-tipu ye.

jangan nakal-nakal ye.

sama-sama kita rebut peluang beramal di bulan ramadhan.

sayang awak semua.

:)

sayang awak juga.

^_~



p/s: teringin berpuasa dalam suasana kampung

21 July 2011

Di sini...

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::







di sini...

20 July 2011

#1 Wordless Wednesday

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

orang lain dah lama start. i baru nak buat. thee~


mempersembahkan.....








melihat dunia dari jendela akhirat...

T______________T

17 July 2011

Bagaimana Akhirnya Saya Bertudung? (Part 2)

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

hye readers! assalamualaikum!

:)

meh i nak sambung story part 1 hari tu. uolls~ suka baca ke? eheh. *malu* kalau tak mau baca pun takpe. boleh tekan icon pangkah kat sudut kanan atas tu. eheh. emo pula. :D

sampai mana ye i cerita hari tu? oh, sampai zaman matrik ye?

ehem... lepas je kes kaktus tu, i terus pakai anak tudung penuh. malu. mula-mula memang macam rimas. tapi lama-lama, suka pula. dari perasaan malu sebab student lelaki tegur, sampai ke perasaan malu sebab rambut masih nampak walaupun ber'tudung'. betapa hidayah tu sudah mula terasa dalam hati.

satu hari, i terlambat bangun. apa lagi, kelam-kabut bersiap nak ke kelas. tudung pun tak sempat nak pin ke bahu-bahu bagai, i terus pin kan ke depan kan sahaja, tak payah selempang-selempang.

siap je, terus mulakan larian ke dewan kuliah. haha. teruk perangai anak dara ni. setelah kepenatan berlari dengan kelajuan 120km/j *ok, ni tipu* i sampai depan pintu dewan kuliah dann....

"ops, sorii.." i terlanggar bahu seorang lelaki.

"it's ok." dia senyum.

waaa.. tu dia.. mamat yang i selalu usya tu. haha. aduhai. adakah kelewatan ini, takdir yang menemukan kami? eceh! eceh! tolong lempang pipi i 23 kali.

i terkejut sekejap.

"kan cantik pakai tudung macam ni..."

pitam. CPR. oh! "oh, thanks." auw. malu. isy, pipi dah merah. haha!

ok, dah dah. uolls~ ingat i nak berdrama lagi depan pintu dewan kuliah tu? cepat-cepat masuk dan duduk. husy! kencangnya jantung. sangat gatal kan?

haha. cesss... lepas kejadian tu, i pun sedarlah yang i pakai tudung kurang proper kan. even kaktus dah tak ada, tapi menampakkan dada. isy isy isy. i pun mula berubah dengan pemakaian yang menutup dada. masih selempang. tapi i jatuhkan, susun, pin supaya tutup bahagian depan.

i still dengan gaya macam tu sampailah saat.. jap.. i tengah ingat bila masa i pakai stokin.

...

...

...

...

gagal mengingat!

takpe, proceed.

then, masa i and the gang melawat UK & France around 2 years ago, buat i terbuka hati sedikit demi sedikit, betapa seronoknya kalau menutup aurat dengan sempurna.

kat sana, kami susah nak cari masjid dan surau. i tengok, yang lelaki, lepas ambil wudhu', terus hampar sejadah, solat lah hatta di atas rumput, di belakang bangunan, atau dalam fitting room sekalipun. ketiadaan masjid atau surau bukan alasan untuk tidak solat.

ada satu ayat yang i tulis dalam buku catatan i sepanjang di sana,

"bersihkan wajahmu, tanganmu, kepalamu, dan kakimu. lalu hamparkanlah alas di atas muka bumi Allah yang luas ini, dan dirikanlah solat. seluas-luas hamparan bumi, tiada satu pun yang boleh mengganggumu dari melakukan suruhan Allah..."

menitik air mata i, dengan ayat sendiri. sungguh, i rasa kerdil, i rasa betapa suruhan Allah tu sebenarnya memudahkan kita dalam semua perkara. tak ada yang susah dalam Islam. tinggal kita ni degil tak degil, malas tak malas je.

i cuba berubah sedikit demi sedikit. eheh.

tapi masa ni, i still pakai tudung bawal yang jarang tu, cuma dah cari jenis kain yang agak tebal sikit. tak berapa nak jarang.

then, sampai lah saat i dah kerja, dah pegang duit sendiri. tiba-tiba i tergerak hati nak beli tudung. i mesej seorang sahabat,

"tudung macam mana yang ok, ye? selendang ok, tak?"

dia jawab, "pakailah tudung yang menutup dadamu, melepasi bahumu, tidak menampakkan lehermu, sesungguhnya itulah pakaian yang sesuai untuk kamu, wahai muslimah."

uhuk!

terbatuk. agak makan dalam. rasa nak menitis air mata sekejap. terus i cari tudung yang labuh melepasi bahu, tidak jarang menampakkan leher.

terima kasih, sahabat.

alhamdulillah, sampai sekarang, i masih dalam penampilan yang sebegitu. i cuba menutup aurat sesempurnanya, bukan membalut aurat.

kawan-kawan yang sama jantina dengan i, percayalah, seronok tutup aurat dengan sempurna ni.

i ingat lagi satu peristiwa, i berkelah dengan kawan-kawan. masa singgah di surau, tengok-tengok, telekung tak disediakan. kami pandang sesama kami, masing-masing terfikir soalan yang sama, macam mana nak solat? sudahnya, kami solat bergilir dan semua menggunakan tudung i, stokin i, sarung lengan i, dan cardigan labuh i.

semua ni, peristiwa di Eropah yang menyedarkan i. sebab kami perlu sentiasa bersiap dengan keadaan yang sebegitu. macam mana kita menutup aurat ketika solat, macam tu juga lah kita ketika berada di mana-mana. senang. ambil wudhu', hampar alas, kita boleh terus solat. tapi kebersihan jangan dilupa ye?

untuk kaum lelaki pula, i suka melihat sahabat i tu punya pendirian. selama ni mungkin kaum lelaki ambil ringan hal-ehwal aurat mereka. maklumlah, mungkin tak sesulit perempuan. lelaki setakat pusat sampai lutut sahaja, kan?

tapi, sahabat i ni, dia tak suka pakai t-shirt atau baju yang agak singkat, atau seluar yang ketat. katanya,

"nanti kalau sujud, baju terangkat, dah nampak belakang. seluar ketat sangat pun, selesa ke? nak ruku' sujud pun tak selesa, macam mana nak khusyu' solat?"

jangan ingat perempuan aje kena prihatin soal aurat, kaum adam pun, ye?

sebenarnya, apa yang diperintahkan Allah tu, bukanlah untuk menyeksa manusia. Islam tu, agama fitrah. apa yang diperintahkan, sesuai dengan fitrah manusia tu sendiri. cuma kita ni, manusia, memang selalu leka. ada je hasutan syaitan yang buat kita rasa perintah Allah tu serba tak kena.

:)

p/s: alhamdulillah, my sis tu pun sedikit demi sedikit macam dah mula berhati-hati dalam pemakaian.

semoga kita sentiasa menerima hidayah-Nya dan istiqamah dalam setiap kebaikan yang dilakukan...

bubai~ thanks sebab sudi baca.. ^_~

15 July 2011

Bagaimana Akhirnya Saya Bertudung? (Part 1)

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

fuhh~ fuhh~ haachoom.. ni baru habuk seminggu. thee~

hye readers! Assalamualaikum!

tajuk entri special di hari jumaat yang sejuk-sejuk feeling ala-ala macam kat cameron lagi. oh ya, last weekend i pergi cameron. kot-kot lah jumpa seth tan kat sana. boleh ambil feel ala-ala nora elena sikit ^_~

sebenarnya agak takut sikit nak bawa tajuk ni. yelah. bukanlah i ni hebat sangat dalam bab-bab macam ni. just a few things nak share, pengalaman, kisah dan rentetan perjalanan hidup *chewah*. plus my sister sendiri pun ada seorang yang tak bertudung, kan. takut juga orang mengata, "eleh, adik sendiri tak pakai tudung, ada hati nak cakap hal tudung". just to remind, entri ini hanyalah untuk i kongsikan, apa yang i dah lalui selama ni.

i kenal tudung start darjah 1. masa tu i attend sekolah agama. so, ada 2 sekolah. sekolah kebangsaan dan sekolah agama. kat sekolah kebangsaan tu memang tak pakai tudung lah kan. siap pakai pinafore lagi pergi sekolah. rambut i masa tu panjang. sampai pinggang kalau tak silap. dan i memang tak pandai ikat rambut sendiri. sebelum pergi sekolah, hot mommy yang akan ikat rambut i kemas-kemas.

darjah 2, start potong rambut paras bahu sebab asyik tak reti ikat rambut sendiri. so pergi sekolah, lepaskan rambut. masa ni dah tak pakai pinafore. pakai baju kurung je sentiasa.

darjah 3, jadi prefect! sangat comel tengok kawan-kawan perempuan lain berkemeja biru muda dengan skirt biru tua paras lutut. i satu-satunya prefect darjah 3 yang pakai skirt labuh sampai buku lali. sebab? ada lah sebabnya. eh, ke maznie pun pakai macam tu ye? tak ingatlah. thee~ tapi masa ni dah start kena sound dengan ustazah masa subjek pendidikan islam. i tak ingatlah apa nama ustazah tu. dia pernah cakap, "orang perempuan kena pakai tudung!" tapi i fikir masa tu i belum akil baligh so belum matang, so i tak rasa pun i kena pakai tudung, muahaha~ teruknya perangai.

sebelum masuk darjah 4, tiba-tiba i rasa macam dah start segan dengan budak-budak lelaki kat sekolah. kat sekolah aje lah. then minta hot mommy buatkan tudung. i pun start pakai tudung kat sekolah, diulang, kat sekolah kebangsaan tu masa darjah 4. kat luar tak pakai tudung pun lagi. tapi kadang-kadang ada juga tak pakai tudung kat sekolah. aih, apa punya perangai lah ni.

i start full time bertudung masa keluar rumah masa darjah 6. this time my sis, engineer tupperware yang baru darjah 3 pun terikut i, pakai tudung. masa tu, i tengok Permaisuri Siti Aisyah tu sangatlah cantik bertudung. terus ajak hot mommy pergi shopping tudung.

first tudung yang i beli, eh, hot mommy belikan, warna putih. tudung segi tiga ada rambu-ramba di tiap penjuru. uolls~ ingat lagi tak ada fesyen tudung macam ni dulu? *i try gugel gambar dia tapi tak jumpa la tudung ni. so sad :( oh, masa tu komputer pun orang-orang kaya je ada.*

then i beli warna hitam dan krim. tiga warna ni aje lah yang i duk ulang tiap hari. hehe~

lepas tu tudung memang melekat kat kepala i. tapi masa tu, bukanlah tudung macam sekarang. tudung jenis bawal yang uolls~ biasa nampak orang pakai around 3-4 years back. tapi i selalu pakai tudung, tanpa anak tudung. means rambut tu still boleh nampak lah kan. kecuali kalau pergi sekolah.

masa form 4, i start pakai anak tudung. tapi bukan yang sarung full kepala tu. yang separuh je. then rambut ikat dan lepas ke belakang. but then masa tu rambut i tak adalah panjang mana so rambut tu still tak nampak bila i pakai tudung sekolah. cuma kalau keluar, pakai tudung jenis bawal tu lah.


hah, ni tudung bawal.


tiba-tiba suatu hari, ada spot check kat sekolah. dormmate i, kena denda sebab pakai anak tudung separuh. GPK HEM tarik rambut dia dari dalam tudung tu. dormmate i tak puas hati, terus kata, "cikgu, nadia budak kelas 5E1 tu pun pakai anak tudung separuh juga.." haha~

cikgu tu pun pergi kelas i, terus sergah, "nadia mana?"

i terperanjat dan terus keluar jumpa cikgu tu. "kenapa cikgu?" muka tak bersalah.

"awak pakai anak tudung separuh ke?"

"haah, cikgu." masih muka tak bersalah. "tak boleh ke, cikgu?" lagi mau tanya.

cikgu tu terus seluk tangan dia kat belakang tudung i dan tarik rambut i.

"ouchh, sakit cikgu!"

"sakit ye? awak tu dah lah ketua pelajar perempuan, pakai anak tudung separuh. tau tak kalau pakai anak tudung ni, rambut awak yang panjang tu, berjuntai-juntai macam ekor kuda, terkeluar dari tudung, orang nampak juga, kan?" cikgu tu terus tarik rambut i lagi kuat. malunya yang amat masa tu. semua student kelas bawah, 5E1, 5A1, 5M1 *kelas i located kat ground floor* keluar kelas tengok apa jadi. sebab suara cikgu tu memang kuat! serius, tak tipu. boleh dengar satu sekolah.

"aduh, sakit cikgu.."

"esok pakai anak tudung penuh!"

"tak ada, cikgu." muka sayu. serius sakit.

"weekend ni balik rumah, kan? nanti ajak mak pergi beli anak tudung penuh, faham?!"

tersentak i. "baik, cikgu..." *malu*

then i start pakai anak tudung penuh, kat sekolah aje la. luar dari sekolah still pakai anak tudung separuh. i rasa rimas dengan anak tudung penuh tu. punyalah jahat, kan.

masa kat matrik, dewan kuliah i, ramai student lelaki. al-maklum, kursus sains fizikal memang lebih ramai lelaki dari perempuan.

i and the gang *ceh, ada geng* selalu duduk dekat sempadan antara student lelaki dan student perempuan. sebab *eceh-eceh* i suka usya seorang student ni, muka yang amat sejuk mata memandang, dia selalu duduk dekat 1 baris ni dan i pun duduk baris yang sama *gatal!* tapi usya aje, k? tegur, tak berani. haha!

dah nama pun duduk depan barisan lelaki, confirmlah budak lelaki yang duduk belakang uolls~ kan. biasanya dalam dewan kuliah, barisan depan dipelopori kaum hawa, kaum adam suka duduk belakang. =.='

satu hari tu, ada sorang mamat ni, tegur i dalam dewan kuliah,
"nadia, kau ada tanam kaktus eh?"

"eh, bila masa pula aku tanam kaktus?"

"ni, kat kepala kau. tajam-tajam ni."

malunya yang amat. uolls~ tahu dia tunjuk apa? hujung rambut i yang mencacak-cacak macam duri kaktus kat tudung i. sebab, i pakai tudung, pakai anak tudung separuh dan rambut i sanggulkan, sebab rambut dah panjang, takkan nak juntaikan macam ekor kuda lagi.
#_# so, its really looks like cactus lah kan?

memang teguran tu sangatlah memberi kesan. i pun pakailah anak tudung penuh sampai sekarang.

i pakai tudung, dah tak ada kaktus. tapi, tudung i selempang kan. means, nampak dada lah, kan. masih tak perfect, kan?

nanti i sambung lagi part 2. i kena tegur sampai muka merah-merah.

bubai~ thanks sebab sudi baca :) ^_~


06 July 2011

Header!

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::


wahahahaha~ tadi baru dapat header baru~

thanks to once i talk or zalin sebab buatkan header ni..

sangat puas hati.

terasa keperempuanannya.

dah memang owner blog pun perempuan kan?

first impression, GELAK.

sebab? pink.

kenapa tah dia pilih warna pink. eheh~

sangat suka nama 'Nadia Havez' tu...

thanks again! ^_^

sukaa~~~

Doa Rabitah

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::






Ya Allah
Engkau Maha Mengetahui hati-hati ini
Telah berkumpul kerana kasihkan-Mu
Bertemu dan patuh pada-Mu
Bersatu memikul dakwah-Mu
Hati-hati ini telah berjanji setia
Mendaulat dan menyokong syariat-Mu
Maka eratkanlah akan ikatannya
Kekalkan kemesraan hati ini
Tunjukkan jalan yang sebenar
Limpahkan dengan cahaya Rabbani-Mu
Yang tak pernah padam
dan lapangkan dengan iman

Amin~

05 July 2011

I love you!!!



:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

nak ucap terima kasih yang tak terhingga sangat-sangat tinggi tak tercapai tangan kepada awak...

ye... awak yang 222 orang ni...




saaaayaaang korang semua...

-_-" ye ye.. i tahu memang tak seramai Ben Ashaari, Hanis Zalikha, Zack Zukhairi, Fatin Liyana, Irine Nadia Marcello, Aimie Harmelia, just name a few, but i still terharu ada juga yang follow blog yang adik i kata tak menarik ni. memang pun kot, sebab tengok rate viewers, around 30 per day sajoh hik3~ lagipun i memang jarang update dan tak berapa rajin blogwalking kan, padan muka sendiri. hee~

walaupun dah 2 tahun lebih dalam dunia blogging ni, tapi masih saaaaangat baaaanyak yang i tak tahu bout blogging.

apa pun, memang sayang korang.

dan juga kepada yang sudi baca...

sayang sangat~

hugs and kisses ^_^

and saja nak tempek award dari munie



thanks munie!

hugs and kisses lagi :D

Tips Beli Rumah (Part 2)

:: Bismillahirrahmanirrahim ::


:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::


Perlu diingatkan, entri ini adalah panjang dan penuh dengan ilmiah. Sila baca jika hanya betul-betul berminat.

Hye, still remember my previous post, Tips beli rumah (Part 1)?

Now I nak sambung cerita pengalaman I mencari-cari bank untuk home financing loan.

Sebelum tu, biar I ceritakan kondisi rumah yang hendak dibeli.

Semua orang tahu pasal Skim Rumah Pertama yang kerajaan lancarkan beberapa bulan lepas kan? Skim tu untuk mereka yang punya pendapatan kurang dari RM3000 dengan usia di bawah 30 tahun untuk memiliki rumah tanpa sebarang bayaran deposit. Maknanya, 100% loan lah kan. Tapi, I tak boleh apply under that scheme. Sebab?

I beli second-hand house. Itu sebab utama. Rumah tu adalah rumah kedai, which is, kat bawah kedai, atas kedai tu ada beberapa tingkat untuk rumah. Situated at Ampang. Tapi I beli rumah sahaja. Bukan kedainya. Dan I nak buat 15 years loan duration.

First step is, kenal pasti bank mana yang anda nak pergi survey. Sebab, lain bank, lain pakej yang mereka tawarkan. Ikut keadaan rumah.

Sila dapatkan senarai bank di sini à
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=13&cat=banking&lang=bm

Second step, lepas dah kenal pasti, bank mana yang uolls~ berminat nak pergi survey, kenalpasti kawasan terdekat yang ada semua bank yang uolls~ nak pergi. Senang, time consuming. I buka tiap-tiap website bank dan check branch yang dekat-dekat. I pilih kawasan Taman Melawati (tempat I kerja) dan Cheras (sebab I agak familiar with this area, selalu pergi HUKM kan). Dan kalau rajin dan takut sesat macam i, sila print map nya sekali.

Third step, kena apply cuti lorr~ hihi~. I ambil halfday khas untuk survey bank sajoh, sebanyak 12 buah bank.

4th step, sediakan dokumen berkaitan. Sekadar nak pergi survey sajoh kan. Tapi sebab ni second-hand punya rumah, sila bawa bersama geran rumah tu dan s&p dari pembeli terdahulu. Sebab ada a few perkara yang bank nak check.

Lagi, sila bawa bersama slip gaji, bank statement 3 months back dan penyata KWSP. Senang bank boleh terus kira sama ada uolls~ mampu ke tak nak buat pinjaman tu berdasarkan tangga gaji dan komitmen yang u ada. Komitmen tu macam kereta, kad kredit or personal loan.


Here, ringkasan yang I boleh ringkaskan hasil survey I selama setengah hari itu. Bear in mind, perenggan seterusnya mungkin panjang-panjang dan penuh dengan info dan nombor-nombor yang mungkin membosankan uolls~ kalau uolls~ bukan berminat nak beli rumah pun. Eheh~ Perlu diingatkan, ni adalah kondisi untuk second-hand house dan rumah tu adalah rumah kedai.

Sebelum tu, mari kenal beberapa term yang I akan gunakan dalam perenggan di bawah dan seterusnya.

  1. Evaluation:

    oleh sebab ni rumah second-hand, so nilai hartanah ni perlu di evaluate dahulu. Yelah, nak kena confirmkan berapa market value untuk rumah tu. Biasanya bank memang ada evaluator dia sendiri. Perkara yang diperlukan untuk evaluate nilai rumah yang uolls~ nak beli adalah;

    1. alamat penuh rumah,
    2. keluasan rumah per sq ft or per sq m,
    3. ada renovation ke tak.


  2. MRTA:

    MRTA stand for Mortgage Reducing Term Assurance. It is also frequently referred to Mortgage Life Insurance. MRTA helps you settle your housing loan in the event something happens to you. Although many people don't like talking about it, disability, illness or death can occur any time. MRTA will cover the unpaid portion of your loan if this happens. It gives you peace of mind and protects your family from losing a home. It provides coverage even during the construction period. The premium is reasonable, and it can even be financed by your bank.

    What are the benefits?
    -> Lump sum repayment to your mortgage loan in case of death or total and permanent disability due to natural causes, illness or accidents.
    -> Coverage is 24 hours, worldwide.
    -> Premiums can be financed by the bank.
    -> Discount on the premium for joint life application if your home is jointly owned by your spouse or immediate next of kin.

    What does MRTA cover?
    It covers disability, illness or death and also total and permanent disability. However, there are exclusions such as:
    -> Death due to suicide and AIDS/HIV
    -> Total or permanent disability due to self-inflicted injuries, armed forces, riot and civil commotion, flying other than as a fare-paying passenger, racing on a horse or wheels
    -> Pre-existing conditions such as AIDS/HIV

    How much would my premium be?
    Premium factors depend on the sum assured, interest rate, term, construction period, premium financing, joint-life, age at next birthday.


  3. Legal fees:

    Kos peguam maa~


Ok, now move on to my hasil survey.

  1. Bank Rakyat.

    Dari evaluator diorang, rumah yang I nak beli tu dikatakan berharga RM70,000. Even owner nak jual RM80,000, bank ni hanya cover nilai terendah dari mana-mana antara nilai dari evaluator or nilai yang ditetapkan owner. Bank ni cover 80% sahaja dari jumlah keseluruhan harga rumah, so, in my case, its cover RM56,000. MRTA dan Legal fees dia tak cover. Lepas tolak sana sini campur darab bahagi, I kena bayar instalment RM598 untuk duration 15 years loan.


  2. Bank Islam

    Unfortunately, dia hanya benarkan minimum loan RM100,000. So, awal-awal dah kena reject.


  3. Bank Muamalat

    Ni pun minimum RM100,000. Reject.


  4. Hong Leong Bank

    Cover 88% from nilai terendah sama ada dari evaluator atau harga yang owner jual. Sediakan cash around RM600++ untuk MRTA dan legal fees. I letak if harga RM70,000, instalment RM580 per month with 15 years duration.


  5. Public Bank

    Cover 90% daripada mana-mana nilai terendah tu. Dia dah check value rumah from evaluator, and evaluator bagi RM60,000. Butttt… Public Bank macam takut sikit nak bagi pinjaman untuk rumah kedai, tak mahu ambil risiko. Dia kata, "maaf Puan, let say kedai kat bawah rumah Puan terbakar, insurans hanya akan cover rumah Puan sahaja. So kami tak boleh bina balik rumah Puan selagi kedai kat bawah tu tak settle". Ok, memang hampir setiap bank panggil I 'Puan'. I ni macam dah berkahwin ke?


  6. AmBank

    Cover 90% dari nilai terendah juga. MRTA dan segala fees tu diorang cover dalam RM4000. Market value rumah tu yang di check evaluator, RM70,000. So, instalment per month is RM609 for 15 years. Staf yang bertugas ni teramatlah friendly sampai I terus rasa nak sign agreement tapi bila tengok monthly instalment yang ada angka '6' tu, terus mata I berpinar uolls~.


  7. BSN

    Dia tak boleh bincang apa-apa kat any branches. U kena call HQ diorang yang dekat Jalan Ampang tu. So, I malas nak tempuh jam, I KIV dulu.


  8. CIMB

    Staf dia pun very friendly. Diorang cover 90% nilai terendah. Setelah di check oleh penilai mereka, nilai rumah adalah RM70,000 juga. MRTA and other fees diorang cover 5%. So, total semua 95% lah kan. Instalment RM522.43 untuk 15 years. Setakat ni, CIMB yang terendah. Tapi, he said, "selalunya, kita nak orang yang dah ada komitmen. Macam Puan ni, Puan belum ada sebarang komitmen. Kita nak tengok payers attitude. Sama ada bayar on time ke, ada lewat-lewat ke. So selalunya mereka yang dah ada komitmen macam kereta dll senang sikit dapat." Itu katanya lah.


  9. HSBC Amanah

    Macam malas je nak masuk bank ni sebab staf yang bertugas, Tanya sepatah, jawab sepatah. Sangatlah tidak friendly -_-" Bank ni hanya cover 80% dari mana-mana nilai terendah. MRTA and other fees, bayar sendiri. Segala valuation dan checking hanya akan dibuat selepas once u dah confirm nak pinjam kat bank ni. Tak sempat nak tanya instalment per month, I dah cabut lari sebab bosannya dengan staf tak friendly macam ni!


  10. EON Bank

    Ni pun cover 80% only. MRTA and other fees diorang bagi 5%. So instalment per month RM 513 untuk duration 15 years. Ni pun nak orang yang ada komitmen. Staf, pun tak friendly. Aih, awat lah I dapat orang-orang yang tak friendly bila tiba waktu petang ni? Ke sebab factor hari dah petang, semua dah tak ada mood?


  11. Alliance Bank

    Diorang cover 90%. MRTA and other fees dicover around 5%. So, untuk nilai hartanah RM70,000, instalment per month adalah RM573 selama 15 tahun.


  12. Al-Rajhi

    Yes! Last! Masa ni dah hujan. Dan I meredah hujan nak ke bank ni. Sampai kat dalam tu, siap kena tunggu sebab staf berkaitan tengah solat Asar. Jam dah pukul 4.45 petang. Bank ini hanya bagi loan untuk government servant sahaja dan kalau private company pun, untuk company BERHAD sahaja. So, pulanglah dengan hampa.

Perlu diingat, setiap bank memang tawarkan pakej berbeza, bergantung pada kondisi rumah, gaji u, komitmen u dan macam-macam lagi yang diorang akan tanya kalau kita pergi consult dengan mereka. Don't worry, consultation is free. DAN… rate untuk government servant dan private sector staff pun berbeza, ok? Yang I list kan ni untuk private dan second-hand house, RM70,000 value with 15 years duration.


Tapi lepas penat lelah pergi survey semua ni, akhirnya, I memilih RHB Bank. Muahaha~ tak ada dalam list pun kan? Ni bapak I yang pergi tengok.

RHB cover 80% dan baki 20% I kena bayar sendiri. Diorang dah evaluate rumah tu bernilai RM70,000. MRTA and semua fees mereka cover. Instalment per month around RM500 dengan 15 years duration.

Oh ya, biasanya, loan akan lulus dengan senangnya kalau instalment per month tu around maximum 30%-40% from your gross pay.

If gaji kasar u around RM1500, so instalment rumah u maksimum RM600 (40%). Kalau lebih dari tu, memang tak lulus lah nampaknya. Tapi u still boleh buat loan, guna dua nama lah.

Setakat ni sahaja untuk kali ini. Kalau ada benda-benda lain yang teringat, nanti I kongsi dengan uolls~ ya. Sorriii kalau uolls~ bosan baca. Hope ada something yang uolls~ dapat gambaran tentang loan rumah ni.

And I also hope golongan muda-mudi ni, beli lah rumah sebelum tua. Eheh~. Sebab kalau rumah mahal, u boleh panjangkan duration pinjaman sebab muda lagi so tak adalah berat sangat nak bayar instalment per month. Ada bank boleh bagi up until 40 – 45 years if u still 20++ years old.

Selamat membeli rumah!


Thanks sebab sudi baca ^_^