Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

05 August 2011

Tips kalau accident

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

assalamualaikum my lovely readers... dah lama tak update belog kan? bulan-bulan puasa ni, kurang sikit nak ngadap laptop. balik terawih, bantal dan tilam memanggil-manggil untuk ditiduri. hah.

still remember peristiwa ini?

3rd october 2009

and, kemalangan kedua yang i alami with my baby bucuk-bucuk tu was on 3rd Ramadhan, 3rd august 2011. eh, nombor 3 juga kan? eh, kebetulan sajoh.

lokasi kejadian: DUKE Highway, susur keluar ke taman melawati.

meh i lukis sikit. senang sikit i nak bercerita kat uolls~



eheh... lebih kurang macam ni lah kejadian tu. tengok gambar je uolls~ boleh fahamkan? hihi so i tak perlu nak cerita panjang-panjang sangat kan? hehe.. ok ok, i cerita ye?

biru: traffic jam menuju ke jalan ampang. standard pagi-pagi jalan masuk ke jalan ampang memang kereta tak bergerak. orang KL mesti tahu benda ni.

oren: sebuah kereta mewah yang cuba elak traffic jam.

silver: ni baby i maaa...

purple: kereta yang melanggar i.

merah: kebabommm~~~

i pandang cermin pandang belakang. sebuah kereta persona purple follow i rapat. i ingat dia nak potong i. so i ke kiri sikit. tapi tiba-tiba depan i, kereta oren tu keluar mengejut.

i brek mengejut untuk elak dari berlanggar dengan kereta oren tu tapi...

persona purple yang follow i rapat tu tak sempat brek then langgar belakang kereta i.

i heard sound macam tayar lori meletup. but i realize yang i memang dah kena langgar.

astaghfirullah, i istighfar panjang-panjang dan banyak-banyak kali. i macam blur sekejap. i pandang cermin pandang belakang. kenapa warna kelabu je kat cermin tu? i ingat belakang kereta i memang dah rapat ke seat i. semua barang atas dashboard jatuh ke bawah, laci terbuka, barang semua tercampak, telekung yang i letak kat seat belakang tercampak ke seat depan.

i bagi signal kiri dan stop di kiri jalan. yes, tak ada kereta pun yang berhenti tengok melainkan kereta yang tengah stuck in traffic tu, tertinjau-tinjau. persona tu pun berhenti.

"macam mana ni?" akak persona tu keluar kereta dan tanya.

i tarik nafas panjang. redakan sikit debaran hati. "uurmm teruk juga kereta akak ni."

"awak bagi number phone awak lah, nanti kita settle kat balai."

i dengar balai je dah pening lalat. accident yang first dulu, tak pergi report pun. sebab tak banyak sangat kecederaannya. i bagi number phone dan lepas tu kami sama-sama teruskan perjalanan ke office.

but kereta i dah macam bunyi motobot pecah. hoho...

i masuk susur AU3, park my car depan sebuah bengkel yang belum dibuka and call my colleague, minta tolong jemput. a few minutes after that, akak tu call me. janji pukul10 untuk jumpa di balai polis trafik. kalau pergi on the spot, jalan jam lagi maa... boss temankan i ke balai. eheh, thanks boss! sangat prihatin :)

ok here i list down what you guys should do if accident. ni if accident yang tak melibatkan kecederaan lah tau. alhamdulillah both us tak cedera. berkat pakai seat belt. serius. so pakailah seat belt demi keselamatan anda.

1. sila ambil phone number, nama, ic & number plat kereta yang berkenaan.
sangat penting ye kawan-kawan. lagi-lagi kalau uolls~ memang nak buat report polis.

2. sila ke balai polis trafik berhampiran dalam tempoh 24 jam.
dapat kurang sikit bayaran saman if u yang bersalah. dalam kes i, kakak persona ungu tu kena bayar saman sebab biasanya, apa-apa kes pun, kalau langgar belakang, automatik orang belakang bersalah. sebab jarak selamat antara dua kereta adalah boleh muat lebih kurang 1 kereta tengah-tengah tu. ni apa yang diberitahulah. walau apa sekalipun alasan pemandu di hadapan atau belakang. satu je soalan polis, "kenapa awak follow dia rapat sangat?" itu je pemati kata.
kat balai nanti, kalau uolls~ datang bersama dengan pemandu kereta lagi satu tu, lebih memudahkan kerja u dan kerja polis. tak payah nak cerita banyak.

3. jangan pergi bengkel dulu untuk betulkan apa-apa yang patut.
sebab lepas buat report, polis akan ambil gambar kereta uolls~ yang remuk tu. kalau kereta u memang teruk sangat sampai tak boleh nak drive pun, tow truck yang akan bawa kereta u ke balai (ni kes my colleague).

4. sila isi borang untuk tuntutan laporan siasatan
ini penting untuk claim insurans. dalam kes i, i boleh claim insurans kakak persona tu sebab dia dikira bersalah. so i memang tak keluar sesen pun melainkan bayaran untuk report ni, RM4.

5. bawalah kereta ke bengkel pilihan anda
kat balai tu, akan ada banyak 'ulat-ulat' yang nak offer uolls~ baiki kereta kat bengkel diorang. macam i, i lebih suka tanya my daddy untuk kes camni. bukan apa, kadang-kadang ada segelintir bengkel yang menipu. rosak sikit dikatanya rosak banyak. tak pasal-pasal mark up kat situ. tu belum kira ada benda yang sengaja dirosakkan dan menyebabkan uolls~ kena pergi bengkel berulang-kali.
kalau hantar sama bengkel dengan kereta yang lagi satu pun ok juga. i pun hantar di bengkel yang sama dengan akak persona tu. dan tambah seronok, bengkel tu hanyalah di depan rumah sendiri. maka memang tiap hari lah datang menjenguk sambil tanya, "bang, bila kereta saya nak siap?" eheh.

6. claim insurans?
biasanya orang bengkel yang settlekan.
ada bengkel jenis yang u hantar je kereta u, nanti diorang yang akan urus semua termasuk ambil laporan siasatan kat balai, dapatkan insurans cover and blablabla...
ada bengkel jenis yang u kena ambil laporan by yourself, then submit fotostat geran, polisi insurans, ic, driving license and blablabla...
ada bengkel jenis yang diorang nak tunggu duit insurans dulu, baru godek kereta u...
ada bengkel jenis yang dia boleh je siapkan kereta u tanpa tunggu insurans...
semuanya u kena tanya abang-abang kat bengkel tu. diorang punya bengkel ni jenis yang mana satu. ahaks!

7. sila bersabar
ye, kalau jenis macam i, yang rasa macam patah kaki bila kereta masuk bengkel, memang tak boleh lah nak bersabar kan. dah nak patah pinggang jalan kaki ke office. muahaha... ok, i tipu. i tak jalan kaki sampai office. sampai stesen LRT sajoh. pastu pandai-pandailah nak naik teksi ke, menumpang kasih kat kawan-kawan yang baik hati ke. eheh.

ni saje lah kot tips yang i boleh bagi. tapi sebenarnya, yang pertama-tama sekali, JANGAN PANIK. ye, i tau, kalau perempuan yang accident, mesti panik gila gelabah tak tau nak buat apa.

POST ACCIDENT:
sila beristighfar dan muhasabah diri. ada hikmahnya kenapa Allah jadikan perkara macam ni. alhamdulillah tak ada sebarang kecederaan.

lebih-lebih lagi dugaan di bulan Ramadhan ni kan. ada lah tu yang Allah nak bagitau.

Ibn Mubarak berkata: "Bencana itu hanya satu, akan tetapi akan menjadi dua jika kita mengeluh. Pertama, musibah yg sdg dihadapi dan kedua hilangnya pahala akibat keluhan itu." Jgnlah kita mengeluh, sebaliknya tahanlah hati drpd bersikap buruk sangka dgn manusia dan Allah atas musibah itu. Jgn lg dilihat sbb2 nya tetapi kaitkan dahulu dgn Penyebabnya (Allah).

sekian, thanks sebab sudi baca ^_^

sila berhati-hati ketika memandu ye kawan-kawan...

2 comments:

moq_sein said...

good tips..even aku kalo xcident blurr jap kepala..hahaha.. i like..

Nadia Havez said...

moq_sein::
ahahaha.. haruslah blurr kan.. haih~ nak buat guano kan.. hehe~