Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

30 April 2015

Three years and counting

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Duk sibuk mengira contraction, kira sakit, kira fetal movement, kira berapa hari lagi nak beranak, aku sampai terlupa yang anniversary aku & Imam makin dekat. This is scheduled post. So tak tahulah by time entry ni keluar, aku dah bersalin ke belum. Hehe.

Aku perasan pun sebab ternampak ticker kat blog ni. Eh eh dah nak dekat anniversary rupanya!

As usual, macam tahun-tahun sebelum ni juga, there will be no celebration. Imam tak suka nak celebrate-celebrate ni. Walaupun aku suka sangat-sangat, dan memang aku suka surprise, tapi nak buat camano, laki den bukan gitu eh perangainya.

Kadang tu sedih juga. Ai is nak jugak bunga ros barang sekuntum pun jadik lah kan! Bahahahahah~! Punyalah desperate nak bunga tu. Gedik naww naww.

Tapi, bila fikir-fikir balik, tak ada makna pun bunga sekuntum tu kalau suami tak mampu bahagiakan isteri. Cewah.

Nak banding bunga sekuntum dengan pengorbanan Imam sepanjang kami berkahwin ni, haisyy tak terkira dah berapa kuntum bunga.

He is very understanding, saaaangaattt ringan tulang. Saaaangattt baik. Heleh, baru 3 tahun kahwin boleh lah cakap cenggini kan. Orang kata masih honeymoon mode. Anak pun masih kecil lagi. Cabaran dalam perkahwinan tu masih belum berat mana lagi.

Tapi aku selalu cakap kat Imam, "Abang, kita tak tahu lagi 5 tahun, 10 tahun akan datang kita macam mana. Pada sayang dugaan dalam rumahtangga kita baru 1% je. Kita tak tahu macam mana Allah nak uji kita. Uji anak-anak kita, keluarga kita."

Imam angguk.

"Sayang harap macam mana ujian pun yang datang nanti, kita dapat sama-sama lalui. Apa jadi sekali pun, jangan ada yang lepaskan tangan. We have to stay strong together."

Sebak jap.

To the same man, yang aku cinta sejak tiga tahun lepas, sampai hari ni, dan insyaAllah sampai bila-bila, you are the best husband, yang aku rasa susah nak jumpa lagi di zaman sekarang ni.

Terima kasih sebab walaupun orang kata isteri abang macam surirumah je tak macam eksekutif yang ada degree pun gayanya, abang tetap kata "she is my wife and I like her way".

Terima kasih sebab sentiasa ringan tulang, tolong buat kerja rumah, tolong jaga anak yang melasak di saat sayang tengah sangat sarat.

Terima kasih sebab sentiasa dahulukan sayang dalam apa juga keputusan yang abang nak buat.

Terima kasih jugak sebab tak pernah berkira dengan sayang.

Terima kasih sebab menjadi think tanker untuk Kedai Nadim walaupun sayang ni staf yang paling slow T__T.

Terima kasih sebab selalu membebel itu dan ini walaupun sayang rasa semak tapi apa abang cakap semua betul.

Last sekali, terima kasih sebab sudi ambil budak tak semenggah ni jadi isteri. Terima kasih sebab masih sayang isteri abang ni walaupun takde la sampai level isteri mithali pun. Hahaha~

Three years and counting... still.....

Happy 3rd anniversary, my dear husband.


27 April 2015

Tips memilih Set Berpantang selepas Bersalin

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Masa bersalin Fateh dulu, aku tak terfikir (ke tak tahu?) pasal set-set berpantang ni. Oleh sebab mengandung kali ni aku terlalu banyak sakit-sakit badan, sakit pinggul la, sakit kaki lah, sakit kepala la, maka aku fikir berpantang kali ni aku nak buat style tradisional.

Oh aku tak pernah cerita eh macam mana berpantang masa Fateh dulu?

Nanti lah ye, lain episod aku cerita. Modern style punya berpantang. Hahah!

So kali ni aku agak rajin google set-set berpantang dan baca review orang. Serius aku 0 knowledge pasal berpantang ni. Macam yang aku cakap, Fateh dulu style moden.

Bila duk google tu masyaAllah banyaknya set berpantang kat pasaran! Anugerah la, Mak Bidan la, Nona Roguy la, Tanamera la.. aku dah start confuse. So aku mulalah lontarkan persoalan di Facebook.


Haha~ banyak betul diorang punya suggestion. Anugerah la, Amway la, Tanamera la. Jadi, aku kena letak ciri-ciri yang aku nak supaya aku beli set yang bersesuaian dan tak terbeli yang tak guna pun nanti. Rugi~

1. Mudah - tak perlu nak campur-campur dulu ke, gaul-gaul dulu ke, nak kena tanak 2 3 4 jam dulu ke. Aku ni pemalas. So kena bare in mind, aku nak set yang mudah, as in campak dalam air terus boleh guna.
2. Value for money - aku letak bajet tak tinggi sangat. Alaa sesiapa pun nak barang murah kan. Ada orang nak barang mahal?
3. Berguna kesemuanya dan memang aku nak guna - kang beli-beli aku tak rajin nak guna tak ke rugi?

So setelah membaca segala jenis review orang, maka aku set kan sendiri rutin berpantang aku. Sebab kalau aku tak senaraikan nanti, aku tak tau benda apa aku nak beli. Dan apa yang aku rasa aku perlu & mampu buat.

Lepas baca review dan suggestion dari kawan-kawan yang duk beli set berpantang, raaaaaaamaiii yang kata diorang tak guna habis pun semua barang dalam set tu. Malah ada part yang tak guna langsung, at all. Jadi, aku buat keputusan untuk set sendiri rutin yang aku nak jalankan dan beli barang satu-satu. Bukan set.

Ada yang kata, tak mahal ke beli satu-satu?

Pada aku, again, value for money. Kalau kau beli set pun tapi kau tak guna buat apa? Lagi bazir.

So, ini rutin yang aku set kan aku mampu dan memang aku willing nak buat sepanjang tempoh berpantang.



1. Urut.
Pada aku urut ni SANGAT penting ye tuan-tuan dan puan-puan sekelian. Lepas bersalin dan kehadiran orang baru dalam hidup, kau akan rasa extra letih, extra penat, badan rasa berat sangat, penuh angin. Maka aku perlu berurut. Urut ni orang yang sama urut aku lepas bersalin Fateh dulu. Makcik Esah namanya.

2. Tungku
Ni pun aku sukaaaa sangat. Seronok pas urut tu bertungku. Badan rasa hangat-hangat gitu. Tak tahulah orang lain, tapi aku dulu pas bersalin, badan seram sejuk gigil-gigil je pehal tah. Aku bertungku dengan batu sungai. So aku tak beli tungku herba di pasaran tu. Batu tu Imam cari kat sungai kat kampung, lepas tu panaskan atas dapur gas. Balut dengan daun apa entah aku lupa nanti dah ingat aku update balik, then balut lagi dengan kain batik kalau tak naya kau badan melecur batu tu panas ya hampun! Kain batik balut batu tu sampai terkoyak sebab batu terlalu panas.

3. Tangas
Haaa ni sebenarnya sejak anak dara lagi aku teringin nak buat. Asyik tangguh-tangguh-tangguh, last-last sekarang baru terfikir nak buat. Why not kan? Untuk kebaikan diri sendiri juga. So untuk tangas ni aku belum pilih sama brand Anugerah atau SriSari Herbs. Sebab ni je yang aku jumpa online bahaha~ Kalau korang ada jumpa atau nak suggest brand lain dialu-alukan.

4. Mandi Herba
Tetiba macam nak fefeeling Puteri Gunung Ledang kononnya. Aku dah beli yang ni. Dari brand Anugerah. Dah kenapa semua brand Anugerah ni? Sebab kedai yang aku beli tu boleh jual brand Anugerah je satu-satu. Brand lain semua dalam set. -____-" Salah kedai nampaknya. Tapi tak apa lah, nak sedapkan hati, aku baca review kata mandian herba anugerah ni wangi. So oklah, aku pun taknak lah Imam bau aku macam kedai jamu bergerak.

Tu diaaa. Dah sampai rumah baru aku tergerak hati nak check. Alamak, 6 uncang je harga RM48.00? 1 uncang boleh guna 2 kali je? Adoi! Baru perasan cam mahalnya! Tak apalah dah aku pun nak mudah sangat kan. Pasrah.

5. Feminine Wash
Ni pun aku beli yang brand Anugerah. Reason sama seperti di atas.

Baca review kata boleh itu ini itu ini so ok lah. Bau pun wangi. So I is like lah. Again, tak rasa macam kedai jamu bergerak.

6. Bengkung
Yang ni tak ada brand Anugerah. Bengkung masa Fateh dulu ibu buatkan. Tapi tak cukup panjang for me to like. So, demi tak mau susahkan ibu nak suruh jahit lagi yang baru, aku beli sendiri.

Reason beli yang ni? Sebab murah! Hahaha. Akak tu bagi aku RM30 saja. So yeah!

7. Pati Ikan Haruan
Aku tak tahu kenapa, walaupun pati ikan haruan ni rasanya yekk yekk yahampun, tapi tiap kali lepas operation, memang ni lah yang aku sanggup minum 2 minggu berturut-turut. Aku percaya la kemampuan pati ikan haruan ni untuk sembuhkan part-part dalaman. So untuk berpantang pun aku memang disiplin minum pati ni. Tahan je lah hidung dan tekak sekejap, telan.


Reason aku beli brand ni? Sebab ada gambar Imam Muda Ashraf. Bahah! Tak la.. sebab dapat free 1 botol dan tupperware. So beli je lah.

8. Minyak satu badan
Aku tak jadi beli sebab aku tak rasa macam aku rajin nak berminyak bagai ni. Lagipun dah bertungku nak hangatkan badan. Dan again, aku taknak jadi kedai jamu bergerak. Heheh~

9. Pilis
Ni pun tak jadi beli. Tapi tengoklah kot tiba-tiba tengah pantang kang tetiba aku sakit kepala macam masa berpantang Fateh dulu, aku minta lah Imam tolong belikan sat. Ni pun aku pilih brand Anugerah. Reason? Sebab dia minyak, bukan serbuk pilis tu. Yang serbuk tu aku rasa semak kepala, plus nanti habuk tu jatuh-jatuh tak kena muka baby ke masa susukan baby?

10. Herbal Tea
Since aku dah minum pati ikan haruan so herbal tea ni aku cancel. Aku ganti dengan ESP Shaklee. Lagipun ESP Shaklee ni kira sebagai milk booster gak lah untuk aku. Berkesan dengan badan aku. Heheh.

Jadi, sebenarnya nak pilih barang nak berpantang ni terpulang pada diri kita sendiri. Tanya dulu kang aku beli ni kang aku betul-betul akan guna ke tak. Tak guna nanti membazir je. So far aku percaya yang aku akan disiplin guna barang-barang yang aku beli tu, insyaAllah. Yang taknak guna, aku tak beli.

Sekian saja pos yang panjang pasal pilihan set berpantang. Nanti dah berpantang betul aku review setiap produk tu, ok? Jadi ke tak aku nak fefeeling Puteri Gunung Ledang ni. Heheh~




24 April 2015

Pregnant Mommy & Slipped Disc (Part 2)

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Part 1 ada kat sini.

Mungkin dalam Part 1 tu tak ada cerita menyuluruh macam mana aku survive mengandung dalam keadaan slipped / herniated / prolapsed disc ni. Tiba-tiba ramai pula tanya macam mana aku survive. So demi menjawab semuanya, aku buat satu entry khas, deh? Untuk makluman, aku slipped disc level L4, L5, S1. So ada 2 disc yang terkeluar.

Untuk mengandung buat kali kedua ni, sekali lagi aku berpegang pada prinsip "setiap perempuan memang dicipta untuk mampu melawan rasa sakit bersalin. walaupun awak ada masalah slipped disc, tapi insyaAllah tak ada masalah bersalin normal"

Macam mana aku survive sepanjang mengandung 9 bulan?

Trimester Pertama
Untuk trimester pertama, mungkin tak berapa nak ada masalah sebab baby masih kecil. Jadi problem utama masa ni hanyalah morning sickness. Alhamdulillah mengandung kedua ni aku tak ada morning sikcness yang teruk. Hanya loya-loya tak selera nak makan tu biasa la.

Trimester Kedua
Masuk saja trimester kedua, kita akan start rasa tercabar. Sebab baby dah mula membesar. Lagi pulak lokasi slipped disc tepat di kawasan baby nak membesar tu. Sakitnya tuh di sini. Masa ni kau akan selalu rasa kebas kaki sebab baby dah mula tekan disc dan saraf tu.

Tips 1: Tinggikan kaki masa tidur.

Tips 2: Rendam kaki dalam air panas suam-suam kuku untuk redakan sikit sakit kaki tu.

Masa mengandung Fateh dulu, kedudukan uri aku kat belakang (posterior placenta), means uri tu macam kusyen support belakang aku dari dihentam Fateh. Tapi kali ni anterior placenta. Maka mengandung kali ni, aku lebih kerap rasa sakit belakang dan kebas kaki. Ada lagi tambahan, sakit kat bahagian tulang pelvis tu, macam tulang berselisih berlaga-laga. Yang sakit macam tulang pelvis berlaga tu aku tak ada tips nak kongsi sebab sampai sekarang sakit tu makin kerap menyerang dan aku tak boleh buat apa melainkan sabar, pasrah, dan redha.

Tak pe lah, aku letak jugak.

Tips 3: Sabar, pasrah dan redha bila suami tolong urut pun tak ada kesan apa-apa.

Trimester Ketiga
Ni lagi mencabar! Ruang dah betul-betul sempit. Macam aku sekarang ni, hampir tiap hari rasa macam menekan kat belakang tu. Aku dah susah nak berdiri betul-betul.

Tips 4: Banyakkan sujud! Kasi lamaaa sikit masa sujud tu. Kalau boleh, join solat sunat tasbih!

Tips 5: Posisi macam merangkak, tapi statik. Ko just gerak-gerakkan badan ke depan, ke belakang, ke depan, ke belakang.

Aku perasan kalau aku buat camtu, lega sikit lah belakang ni.

Tips 6: Sentiasa letak bantal kat belakang bila duduk. Terutama di office sebab kat office ko duduk superlama.

Tips 7: Get ready dengan hot pack everytime kau tiba-tiba kena serang kesakitan tu. Macam aku, tak hotpack. Jadi aku guna botol air Tupperware tu, isi air panas dan letak kat belakang badan.

Tips 8: Kalau boleh jangan duduk lama kat kerusi yang tak ada tempat sandaran.

Mudah-mudahan dengan tips-tips tak seberapa ni, lebih ramai lah isteri-isteri di luar sana yang ada slipped disc, berasa confident untuk mengandung dan melahirkan anak secara normal.


“ Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya, ia mendapat pahala kebajikan yang diusahakannya dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang dilakukannya…     ( Al-Baqarah: 286)

Jadi, sentiasa berdoa semoga perjuangan membawa seorang lagi khalifah ke muka bumi ni akan sentiasa dibantu dan dipermudahkan oleh-Nya.

Aminnnn.