Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

27 April 2015

Tips memilih Set Berpantang selepas Bersalin

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Masa bersalin Fateh dulu, aku tak terfikir (ke tak tahu?) pasal set-set berpantang ni. Oleh sebab mengandung kali ni aku terlalu banyak sakit-sakit badan, sakit pinggul la, sakit kaki lah, sakit kepala la, maka aku fikir berpantang kali ni aku nak buat style tradisional.

Oh aku tak pernah cerita eh macam mana berpantang masa Fateh dulu?

Nanti lah ye, lain episod aku cerita. Modern style punya berpantang. Hahah!

So kali ni aku agak rajin google set-set berpantang dan baca review orang. Serius aku 0 knowledge pasal berpantang ni. Macam yang aku cakap, Fateh dulu style moden.

Bila duk google tu masyaAllah banyaknya set berpantang kat pasaran! Anugerah la, Mak Bidan la, Nona Roguy la, Tanamera la.. aku dah start confuse. So aku mulalah lontarkan persoalan di Facebook.


Haha~ banyak betul diorang punya suggestion. Anugerah la, Amway la, Tanamera la. Jadi, aku kena letak ciri-ciri yang aku nak supaya aku beli set yang bersesuaian dan tak terbeli yang tak guna pun nanti. Rugi~

1. Mudah - tak perlu nak campur-campur dulu ke, gaul-gaul dulu ke, nak kena tanak 2 3 4 jam dulu ke. Aku ni pemalas. So kena bare in mind, aku nak set yang mudah, as in campak dalam air terus boleh guna.
2. Value for money - aku letak bajet tak tinggi sangat. Alaa sesiapa pun nak barang murah kan. Ada orang nak barang mahal?
3. Berguna kesemuanya dan memang aku nak guna - kang beli-beli aku tak rajin nak guna tak ke rugi?

So setelah membaca segala jenis review orang, maka aku set kan sendiri rutin berpantang aku. Sebab kalau aku tak senaraikan nanti, aku tak tau benda apa aku nak beli. Dan apa yang aku rasa aku perlu & mampu buat.

Lepas baca review dan suggestion dari kawan-kawan yang duk beli set berpantang, raaaaaaamaiii yang kata diorang tak guna habis pun semua barang dalam set tu. Malah ada part yang tak guna langsung, at all. Jadi, aku buat keputusan untuk set sendiri rutin yang aku nak jalankan dan beli barang satu-satu. Bukan set.

Ada yang kata, tak mahal ke beli satu-satu?

Pada aku, again, value for money. Kalau kau beli set pun tapi kau tak guna buat apa? Lagi bazir.

So, ini rutin yang aku set kan aku mampu dan memang aku willing nak buat sepanjang tempoh berpantang.



1. Urut.
Pada aku urut ni SANGAT penting ye tuan-tuan dan puan-puan sekelian. Lepas bersalin dan kehadiran orang baru dalam hidup, kau akan rasa extra letih, extra penat, badan rasa berat sangat, penuh angin. Maka aku perlu berurut. Urut ni orang yang sama urut aku lepas bersalin Fateh dulu. Makcik Esah namanya.

2. Tungku
Ni pun aku sukaaaa sangat. Seronok pas urut tu bertungku. Badan rasa hangat-hangat gitu. Tak tahulah orang lain, tapi aku dulu pas bersalin, badan seram sejuk gigil-gigil je pehal tah. Aku bertungku dengan batu sungai. So aku tak beli tungku herba di pasaran tu. Batu tu Imam cari kat sungai kat kampung, lepas tu panaskan atas dapur gas. Balut dengan daun apa entah aku lupa nanti dah ingat aku update balik, then balut lagi dengan kain batik kalau tak naya kau badan melecur batu tu panas ya hampun! Kain batik balut batu tu sampai terkoyak sebab batu terlalu panas.

3. Tangas
Haaa ni sebenarnya sejak anak dara lagi aku teringin nak buat. Asyik tangguh-tangguh-tangguh, last-last sekarang baru terfikir nak buat. Why not kan? Untuk kebaikan diri sendiri juga. So untuk tangas ni aku belum pilih sama brand Anugerah atau SriSari Herbs. Sebab ni je yang aku jumpa online bahaha~ Kalau korang ada jumpa atau nak suggest brand lain dialu-alukan.

4. Mandi Herba
Tetiba macam nak fefeeling Puteri Gunung Ledang kononnya. Aku dah beli yang ni. Dari brand Anugerah. Dah kenapa semua brand Anugerah ni? Sebab kedai yang aku beli tu boleh jual brand Anugerah je satu-satu. Brand lain semua dalam set. -____-" Salah kedai nampaknya. Tapi tak apa lah, nak sedapkan hati, aku baca review kata mandian herba anugerah ni wangi. So oklah, aku pun taknak lah Imam bau aku macam kedai jamu bergerak.

Tu diaaa. Dah sampai rumah baru aku tergerak hati nak check. Alamak, 6 uncang je harga RM48.00? 1 uncang boleh guna 2 kali je? Adoi! Baru perasan cam mahalnya! Tak apalah dah aku pun nak mudah sangat kan. Pasrah.

5. Feminine Wash
Ni pun aku beli yang brand Anugerah. Reason sama seperti di atas.

Baca review kata boleh itu ini itu ini so ok lah. Bau pun wangi. So I is like lah. Again, tak rasa macam kedai jamu bergerak.

6. Bengkung
Yang ni tak ada brand Anugerah. Bengkung masa Fateh dulu ibu buatkan. Tapi tak cukup panjang for me to like. So, demi tak mau susahkan ibu nak suruh jahit lagi yang baru, aku beli sendiri.

Reason beli yang ni? Sebab murah! Hahaha. Akak tu bagi aku RM30 saja. So yeah!

7. Pati Ikan Haruan
Aku tak tahu kenapa, walaupun pati ikan haruan ni rasanya yekk yekk yahampun, tapi tiap kali lepas operation, memang ni lah yang aku sanggup minum 2 minggu berturut-turut. Aku percaya la kemampuan pati ikan haruan ni untuk sembuhkan part-part dalaman. So untuk berpantang pun aku memang disiplin minum pati ni. Tahan je lah hidung dan tekak sekejap, telan.


Reason aku beli brand ni? Sebab ada gambar Imam Muda Ashraf. Bahah! Tak la.. sebab dapat free 1 botol dan tupperware. So beli je lah.

8. Minyak satu badan
Aku tak jadi beli sebab aku tak rasa macam aku rajin nak berminyak bagai ni. Lagipun dah bertungku nak hangatkan badan. Dan again, aku taknak jadi kedai jamu bergerak. Heheh~

9. Pilis
Ni pun tak jadi beli. Tapi tengoklah kot tiba-tiba tengah pantang kang tetiba aku sakit kepala macam masa berpantang Fateh dulu, aku minta lah Imam tolong belikan sat. Ni pun aku pilih brand Anugerah. Reason? Sebab dia minyak, bukan serbuk pilis tu. Yang serbuk tu aku rasa semak kepala, plus nanti habuk tu jatuh-jatuh tak kena muka baby ke masa susukan baby?

10. Herbal Tea
Since aku dah minum pati ikan haruan so herbal tea ni aku cancel. Aku ganti dengan ESP Shaklee. Lagipun ESP Shaklee ni kira sebagai milk booster gak lah untuk aku. Berkesan dengan badan aku. Heheh.

Jadi, sebenarnya nak pilih barang nak berpantang ni terpulang pada diri kita sendiri. Tanya dulu kang aku beli ni kang aku betul-betul akan guna ke tak. Tak guna nanti membazir je. So far aku percaya yang aku akan disiplin guna barang-barang yang aku beli tu, insyaAllah. Yang taknak guna, aku tak beli.

Sekian saja pos yang panjang pasal pilihan set berpantang. Nanti dah berpantang betul aku review setiap produk tu, ok? Jadi ke tak aku nak fefeeling Puteri Gunung Ledang ni. Heheh~




No comments: