Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

26 August 2014

Entri Throwback: Wedding Day

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Dah 2 tahun lebih kahwin baru nak throwback bagai? Aku tak pernah lagi share atau cerita pengalaman atau perjalanan aku prepare wedding day dalam blog ni. Tetiba rasa nak share gambar-gambar masa hari kejadian. Tak pernah lagi share the Do's and Don'ts. Harap tak banyak yang aku lupa.

Gambar-gambar ni semua dari junior aku masa kat matrik. Amir. Sekarang dah buka servis fotografi, TheLicious. Hebat dia ni. Friendly. Dia seboleh-boleh cari idea nak shoot lain dari yang lain. Cuma aku dengan husband je yang kaku.




Most favourite piece. Suka lak aku tengok reflek kat cermin tu.



MC of the day. Thanks Wani! Datang jejauh dari Penang.



Ni Guestbook save cost namanya.



Sorry aku tak reti cover gelak.



Pelamin by Kak Sal from SNSS Beauty House. Ni pun highly recommended juga! Harga yang SANGAT berpatutan dan kerja yang superb! Dia macam paham-paham je aku tak suka serabut-serabut sangat. Dan banyak menepati kehendak aku + ada la dia suggest apa patut tak patut. 

Aku buat lampu-lampu tu pun sebab terpengaruh cerita Twilight. Wedding Bella & Edward. Diorang ada bunga juntai-juntai. Aku ada lampu juntai-juntai pun jadik laa..




Baju nikah pun inspired dari Bella Swan. Tapi aku takde lah seksi meksi gitu.

Kat mana elemen Bella Swan? Ce korang perati bebetul kat lengan tangan tu. Teheee~



Rainbow cake. Sedapnya! Pun menepati citarasa aku. Taknak bertingkek-tingkek. Dan nak SEMUANYA KEK.



Klasik tradisional gituuu



Sign Sijil Nikah sementara



Lepas Nikah.




Overall aku puas hati. Dengan bajet yang minima, tercapai juga sedikit sebanyak hasrat aku & suami dalam wedding ni. Hehehe.

Nanti aku kongsikan lagi tips-tips kayh?

Daaa~

21 August 2014

Hospital, Cuti dan dot dot dot

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Esok ada meeting untuk projek, 2, 3 minggu ni aku teramatlah busy, tapi hari ni aku terpaksa ambil leave. Sebab? Kena pergi hospital.

Kat sini aku dah dapat Annual Leave siap-siap. Sebab masa interview pun aku dah bagitau siap-siap aku ada penyakit, aku kena pergi hospital dengan kerap, sangat kerap.

Aku bukan appointment dengan satu penyakit sahaja, malah 3 klinik + 1 fisioterapi. Jadi bayangkan berapa kali aku kena pergi hospital dalam setahun. Fisioterapi dah sah-sah sekali dalam 1 @ 2minggu. Klinik ENT, sekali dalam 3 bulan. Klinik Oftalmologi, sekali dalam 4 bulan. Klinik Ortopedik, sekali dalam 4 bulan. Sebab tu aku apply cuti raya pun sehari je.

Tapi orang tak faham. Orang siap tanya kenapa tak sekalikan tarikh untuk semua appointment klinik-klinik tu.

Aku bukan big boss kat hospital ni. Dah nama pun hospital kerajaan. Ko kenalah bersabar dengan Q. Ramai lagi orang yang sakit, bukan kau seorang. Nak buat macam mana. Nak pergi private, tak mampu. Sekali pergi mahu terbang paling kurang pun RM200. Kalau sebulan 3 kali? Dah sama harga dengan sewa rumah aku.

Tak banyak majikan yang boleh terima situasi ni. Yelah, dah bayar kau mahal-mahal pastu asyik cuti je kerja kau. Tapi kalau fikir balik lah kan, cuti tu kan hak pekerja. Dah nama pun annual leave, jadi kenapanya nak sekat-sekat orang cuti kan? Kalau setakat sesaje tak da maknanya orang nak habiskan cuti tahunan. Baik masuk kerja.

Itulah antara keadaan diri aku yang aku kena redha, suami aku, family aku kena redha. Ramai lagi orang kat luar sana yang lebih banyak kekurangan.

Jadi aku sangat bersyukur kat sini. Bila aku cuti, boss tak ada nak bising sebab dia memang dah tahu keadaan aku. Bila orang dah buat baik kat kita, takkan kita nak buat tahi kat orang kan? Sebagai balasan toleransi management, aku sanggup balik kerja lebih lewat hampir setiap hari. Aku lewatkan sejam. Sebab diorang pun sangat tolerate, bagi aku timing & tempat khas untuk express breastmilk. Sungguh aku terharu dengan diorang. Cuma kerja kat sini memang kena pulun kaw-kaw lah. Itulah bayarannya. Tak apa. Aku seronok dapat banyak kerja dari datang office melanguk tak buat apa.

Orang buat baik, sure akan dibalas baik.

InsyaAllah.

15 August 2014

Menyusu boleh kuruskan badan?

Dulu pernah terbaca, antara tips kuruskan badan selepas bersalin adalah menyusukan anak sepenuhnya. Dalam fikiran aku, ye lah kot? Baby tarik semua lemak-lemak mak dia.

Tapi jangan silap letak niat. Hahah. Kang ada yang pasang niat nak menyusukan anak sebab nak kurus. Salah niat tu.

Bulan pertama mengandung berat aku naik mendadak. Dari 59kg terus naik sampai 65kg. Masa tu nurse dah bising sebab baru sebulan dua dah naik 6kg. Aku pun dah risau. Kalau 3kg sebulan, imagine berat aku masa mengandung 9 bulan? Hahah. Tapi tak ada lah teruk sangat. Last day sebelum bersalin tu berat aku 72kg. Hahah. Berat kan.

Lepas Fateh keluar, hampir 10kg pun keluar sama walaupun berat Fateh 2.94kg je. Hari pertama pantang berat aku turun mendadak jadi 62kg. Aahhh.. seronok rasanya.

Tapi lepas tu berat aku maintain gitu je. Tak turun tak naik. Mak-mak kata tunggu sampai anak dah melasak, rasai perubahannya.

Terbukti, di saat Fateh berumur 1 tahun 2 bulan ni, berat aku adalah...

...

...

....

...

.....


......









.

.

.....

51 kg uollsss!

Aku tak tahulah ni berat aku zaman bila. Kalah zaman belajar kat UTM. Rasanya ni berat masa form 2.

Hahahahaha dan memang ramai yang tegur, dah kuruslah sekarang. Tapi takde lah obvious sangat sebab aku still pakai baju masa 62kg tu. Tak ada kerja nak beli baju baru -_-"

Aku tak diet. Serius. Orang-orang yang kenal aku tau betapa aku ni pencinta makanan. Dan aku makan macam monster.

Apa komen Imam?

"Yang, jom kita gi Darussyifa'. Ada something wrong ni..."

-_-"

14 August 2014

Tips Menyusu : Minggu Pertama dengan Baby

Aku tak tau pun ada minggu breastfeeding. Minggu ni rupanya.

Selamat berbreastfeeding mommies!

Breastfeeding ni  bukan senang untuk first time mommy macam aku. Ibu-ibu yang tak dapat menyusukan sendiri anak-anak atas sebab yang tak dapat dielakkan, jangan sedih. Selagi kita ni sebagai ibu, melahirkan dan menjaga amanah Allah ni dengan ikhlas dan bertanggungjawab, insyaAllah.. syurga anak di bawah tapak kaki ibu. Aku doakan semua ibu di dunia ni dikurniakan jannah. Tingkat 7. Amin.

Lepas je Fateh lahir ke dunia ni (alhamdulillah...) bidan terus ajar cara menyusukan baby. Fateh dah dibersihkan dan bidan letak Fateh kat pangkuan aku. Bidan ajar macam mana nak trigger baby supaya menyusu, cara pegang baby masa menyusu, kalau baby ketap mulut apa nak buat, pastikan kawasan berkenaan betul-betul full dalam mulut baby.

Alhamdulillah pertama kali menyusu, Fateh tak ada masalah. Dia pandai hisap sendiri dan dia akan lepaskan bila dah tak nak. Lepas tu mentido je la kerjanya.

Lepas keluar dari hospital, kat rumah aku agak terkial-kial, kekok. Tak reti nak pegang Fateh macam mana. Aku rasa kalau orang tengok aku masa tu, mesti tergelak sebab nampak bebenor peliknya. Tangan pun keras semacam. Aku mana pernah dukung baby umur tak sampai 24 jam weh!

Malam pertama kami.. cewahhh.. Fateh langsung tak meragam. Dia tidoooo aje sepanjang malam. Bangun pagi tu aku pun puji-puji laa anak aku tak meragam malam sebab aku banyak baca blog, baby ni kena menyusu 2 jam sekali. Ibu dalam pantang kena berjaga malam. Tapi aku tengok Fateh tak merengek minta susu pun. Rupanya aku silap.

Aku silap sebab sepatutnya aku yang kena kejutkan Fateh menyusu tiap 2 jam. Aku terlalu letih berperang dalam labour room sampai aku bantai tidur aje lepas lahirkan Fateh. Fateh rasa dia macam dalam perut lagi sebab tu dia watlek watpis je.

Dan sebab kesilapan aku tu lah Fateh masuk wad sebab demam panas. Serius aku salahkan diri aku dalam hal ni. Sebab aku tak berjaga malam, tak susukan dia tiap 2 jam, maka badan dia dehydrate, dan terus demam. Berat masa lahir 2.94kg, masa dia demam tu berat dia turun sampai 2.3kg. Kesilapan yang boleh mengundang maut.

Ingat ye mommy semua... jangan jadi macam aku. Sila kejutkan baby anda yang baru lahir tu untuk menyusu tiap 2 jam. Perut baby2 ni kecik je. Dats why dia kena ada makanan berterusan. Dan lebih banyak dia minum susu, lebih banyak dia berak dan kencing, maka insyaAllah kurang/tak ada lah demam kuning.

Sekian tips untuk minggu pertama penyusuan. Nanti aku sambung lagi k. Tata!

11 August 2014

Kerja boleh dicari, famili tiada ganti

Mak aku seorang tukang jahit. Full time. Sejak zaman muda dia menjahit, menyara kami semua lepas ayah aku terpaksa berhenti kerja, dan sampai ke hari ni, dia masih menjahit.

Bila aku suruh berhenti menjahit, dia tak mahu. Katanya, adik yang bongsu masih sekolah (belajar).

Mak aku kena batuk-batuk, lama dah. Sejak zaman bila tapi memang dah lama. Dah tu nak buat macam mana, dia terdedah dengan habuk kain lebih dari 30 tahun.

Sejak awal puasa hari tu sakit dia makin teruk. Dan sekarang getting worse.

Pagi tadi aku hantar ibu pergi emergency Hospital Selayang. Ibu dah tak larat. Sangat tak larat. Semput, sakit dada, batuk-batuk.

Kadang aku rasa aku gagal sebagai seorang anak. Mak yang sorang pun tak boleh jaga ke? Aku tahu aku banyak terlepas pandang banyak perkara dalam hidup aku. Jadi aku tak boleh sia-siakan setiap denyut nadi nyawa dan nafas yang Allah kurniakan untuk aku dan orang- orang yang aku sayang.

Hari ni ada report nak kena hantar. Sebab tu aku sangat pening kepala nak pilih pagi tadi. Sama ada nak hantar ibu dulu atau nak pergi kerja, lepas lunch baru ke hospital.

Lepas bincang dengan husband, aku decide pagi tadi terus ke hospital. Kalau apa-apa jadi hanya sebab aku pentingkan report dari ibu aku sendiri, sure aku menyesal seumur hidup.

Kerja boleh dicari, tapi keluarga tak ada ganti...

06 August 2014

Zionis Israel dan Boikot

Aku memang penggemar McD. Tapi aku suka makan burger yang limited macam prosperity @ GCB. Sampai tahap boleh nangis laaa kalau terlepas salah satu walaupun ada je tetiap tahun burger tu.

Aku tahu dah lama kempen boikot McD ni sebenarnya. Sejak zaman kat UTM lagi aku tahu pasal boikot McD ni. Tapi aku buat endah tak endah.

Sebab masa tu kekurangan pendedahan. Ataupun mungkin lebih kepada tak ambil tahu. Aku tak tahu apa kaitan McD, Zionis dan Palestin. Teruk betul aku ni.

Tapi sejak bulan puasa hari tu, aku dah semakin sedar keperluan boikot ni. Aku rasa sedih kalau lalu depan McD dan membayangkan dana disalurkan kepada zionis untuk serang Palestin.

Aku berusaha boikot McD. Susah juga mula-mula tapi aku fikir bukan mati pun tak makan McD. Dan boleh juga jadi langkah berjimat-cermat sebab burger McD pun tak ada lah murah sangat.

Tadi aku baru install satu apps dari Google Play. Nama dia Buycott. Ni sebab Dr Halina yang promote.

Lepas install apps ni, pilih kempen-kempen berkaitan yang nak diboikot.

Apa fungsi apps ni?

Lepas pilih kempen apa yang kita nak, apps ni akan tunjuk box untuk scan barcode. Kita boleh scan barcode apa aje produk, dan dia akan bagitau produk ni related ke tak dengan kempen boikot yang kita join tu.

Lepas ni mudah lah nak boikot ni. Mudahlah nak shopping. Scan saje barcode.

Harap apps ni membantu korang-korang yang join boikot.

#savegaza

Berus gigi baby besar

Fateh agak lewat tumbuh gigi. Memang selama ni aku doa dia lambat tumbuh gigi. Hahah. Relaks relaks. Tak ada salahnya lambat tumbuh gigi. Bukan apa, aku menyusukan Fateh. Jadi aku ngeri membayangkan dia ketap-ketap gigi masa menyusu. Fobia. Sebab masa pantang dulu sampai berdarah-darah dia ketap even dengan gusi je. Dengan gigi apatah lagi.

Dulu masa Fateh baby, nurse dah pesan setiap kali lepas menyusu, ambil napkin basah, bersihkan lidah dan lelangit dia. Tapi aku degil. Aku buat sebelum tidur je. Itupun ala-ala nak tak nak. Sebab Fateh meronta-ronta bila aku bersihkan mulut dia.

Sungguh bab ni aku tak cekal.

Fateh start tumbuh gigi masa umur 11 bulan. Once dah tumbuh dua batang, berlumba-lumba yang lain pun nak keluar sama. Ye, 2 batang serentak keluar. Gigi atas. Dalam masa 1 bulan, terus sampai 8 batang. Rapid progress nampaknya Fateh.

Semalam aku dan Imam pakat beli berus gigi Fateh. Sebab Fateh suka sangat ambil berus gigi kitorang. Punyalah mak pak dia excited siap beli berus gigi yang ada bunyi-bunyi. Dengan harapan Fateh suka berus gigi.

Begini rupanya,


Tapi...


Hurmm..



Dia masih memilih berus gigi kitorang. Dan berus gigi baru dicampak-campak, dibuat main macam benda tu rattle.


Aku rasa dia dah fefeeling orang besar sekarang.

05 August 2014

My Breastfeeding Journey

Aku minta maaf sangat-sangat lama dah tak update blog. Bulan puasa sangat busy. Dalam LRT pun tak ada mood nak on phone. Sudahnya blog terperap memerap.

Aku pernah janji nak kongsi pengalaman aku menyusukan Fateh. Alhamdulillah sekarang dah 14 bulan menyusu badan. So maybe aku buat label lain untuk breastfeeding journey ni. Banyak yang aku nak share dengan korang, dan banyak juga tips yang aku cuba amalkan dan alhamdulillah berjaya. Bukan saje aku, malah kawan-kawan lain yang sama-sama berjuang pun berjaya. Alhamdulillah.

Tak tau nak start dari mana untuk first part ni.

Kita start dari mengandung lah eh? Throwback around setahun yang lepas.

Masa dapat tahu aku mengandung, aku dah simpan azam, nak susukan anak sampai umur 2 tahun. Sebab apa? Sebab aku ni jenis banyak penyakit. Aku dan hospital berpisah tiada. Dalam Al-Quran ada sebut, makanan terbaik untuk bayi adalah susu ibu. Jadi aku percaya, aku yakin sepenuh hati, susu ibu akan bekalkan antibodi yang hebat untuk anak aku. Aku tak nak anak aku rasa apa yang aku rasa.

Setiap kali lepas solat, aku sentiasa berdoa, semoga aku diberi rezeki menyusukan anak sampai umur 2 tahun. Tak putus-putus aku minta supaya Allah cukupkan rezeki anak aku. Dan aku percaya, Allah memang dah ciptakan perempuan dengan kemampuan untuk menyusukan anak. Bila ada dalam Al-Quran, makanya semua tu adalah benar belaka. Aku percaya bulat-bulat.

Aku tak ada amalkan apa-apa petua tambahan atau makan suplemen. Sebab aku tak tahu. Ibu ke Mak ke pun tak ada bagitau apa-apa amalan masa mengandung untuk banyakkan susu badan. Dan kenapa entah aku pun tak terfikir nak google pasal tu masa mengandung. Masa mengandung banyak google pasal baby's development, dengan pengalaman orang pregnant.

Selebihnya, aku minta tolong husband pun doa sama. Aku tak tau lah husband tolong doakan ke jugak. Hahah.

Jadi kata kunci hari ni adalah doa. Kepada mommies yang berazam nak susukan anak dengan lama, jom kita doa banyak-banyak.

Nanti aku sambung part bila Fateh dah lahir. Dah sampai stesen.

Tata!