Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

09 October 2015

Student's Life : Bad Girl vs. Nerd Girl

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Mari kita bercerita pasal alam persekolahan.

Aku rasa sepanjang umur aku 13 tahun sampai 23 tahun, iaitu zaman sekolah menengah sampai habis zaman universiti, 10 tahun tu adalah jangka masa yang cukup pendek aku rasa, untuk mengubah totally hidup aku. Dah lambat sangat aku letak noktah untuk ayat ni. Banyak koma je. Haaa mesti korang baca balik nak tengok ye ke aku tak de letak noktah.

Kehkehkeh.

Masa aku sekolah dulu kan, masa sekolah menengah tu, aku boleh dikategorikan sebagai budak nerd, budak poyo, ajet-ajet bagus kahkahkah eleh eleh korang-korang yang kawan aku masa sekolah menengah baik korang ngaku, betul kan?

Hahahaha.

Ya Allah teruknya perangai masa tu. Hahahaha! Skema nya ya ampun. Nak nak pula pengawas sekolah. Dengan muka ajet-ajet garang gitu hahahaha menyampah pula kat diri sendiri bila ingat balik ni. Form 1 - form 3 aku sekolah perempuan. So memang hurm aku bengang betul dengan kengkawan yang tak reti-reti nak pakai kain dalam pergi sekolah. Tak reti nak pakai pin tudung, tak reti nak pakai name tag. Eh korang ni memang tak suka eh ikut peraturan sekolah?

Pergghhh aku kalau pergi sekolah dulu, complete! Hahahaha Hujung rambut sampai hujung kaki perfect katanya. Nerd lah orang kata. Wehhh korang, ampunn wehh pada sesiapa yang memang menyampah gila dengan aku masa sekolah dulu! Kosong-kosong eh? Sekarang kita geng?

Well, tak rugi pun sebenarnya jadi budak nerd. Dan tak rugi juga jadi budak nakal sebenarnya!

Kenapa?

Pada aku lah kan, ni pendapat peribadi aku lah ye...

Kalau kau jadi budak nerd, kau akan lebih fokus dalam kelas. Ye, dalam kelas. Selalunya budak nerd memang macam tu kan?

Dan don't worry confirm banyak A dalam tangan kahkahkah.

Kalau kau jadi budak ala-ala 'nakal' sikit, selalunya kau aktif outdoor. Jenis yang sport, banyak menang medal. Uhh aku jeles betul dengan budak-budak yang aktif kat padang ni.

Dan yang aku nampak sekarang, dah tua-tua ni, budak-budak yang 'nakal' tu pulak macam lebih berjaya. Haha. Dah pakai Wellfire pun ada. Aku ni pakai Saga je lah mampu pun. Tu pun Imam yang punya. Hihihi.

Ok jap, berjaya tak semestinya dari segi harta, kan?

Means, kalau dari segi materialnya nampak kawan-kawan yang gini lebih up laaa dari budak-budak nerd yang kerja makan gaji ni. Paling-paling jadi engineer umur 28 tahun ni baru gaji RM3500 kahkahkah. Diorang yang lain tu ramai yang ada bisnes sendiri.

Jadi sebenarnya yang aku nak cakap ni, jangan kerana kau rasa kau down, budak kelas belakang-belakang, tak berapa nak banyak A, kau terus menyalahkan diri dan rasa macam kau takkan berjaya sampai bebila.

Sebenarnya,

Mereka yang berjaya dunia akhirat adalah mereka yang pandai mencari dan memanfaatkan peluang di depan mata, dan mereka yang sentiasa tak putus bersyukur dan berusaha tanpa jemu.

Usaha. Tanpa. Jemu.
Manfaatkan. Peluang.
Sentiasa. Bersyukur.

Jangan pula lepas entry blog ni korang suruh adik-adik korang yang masih sekolah tu jadii budak nakal ye? Aku taknak tanggung. Kehkehkeh.

Kenali potensi diri anda.

Chewah.

Pakar motivasi kita petang ni.

Jadi apa kaitan entri aku ni dengan perenggan pertama kita tadi eh?

Hahaha korang layan je lah ye. Mau menangis cikgu bahasa melayu aku ni tengok karangan budak ni entah rupa apa pendahuluan lain, penutup lain.

Tata!