Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

27 December 2012

Buku Merah : 2nd check up

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

ye ye saya tahu dah lama gila tak update blog.

tup tup update kali ni cerita pasal 2nd check up. padahal pengalaman pertama buat buku merah ada dalam draft.

menunggu turn untuk publish. -_-"

saya buat check up di Klinik Kesihatan Cheras. dekat dengan rumah, dekat juga dengan hospital pilihan saya untuk bersalin nanti.

kalau check up kat klinik kerajaan ni, diorang memang check semua benda. datang awal-awal pagi, first thing first, kena pergi buat ujian air kencing dulu.

ni nak cerita pasal ujian air kencing ni aje sebenarnya.

kebetulan saya datang awal untuk 2nd check up ni. dalam 7.30 pagi dah sampai klinik. sementara encik suami pergi beli breakfast, saya ke toilet. klinik ibu dan anak-anak (KKIA) pun tak buka lagi.

masa tu kat toilet memang dah tak tahan apa. lepaskan apa sahaja yang ada. tak kira lah besar ke kecil. faham-fahamlah, ye?

lepas keluar toilet, encik suami dah tunggu depan KKIA. kami masuk, letak buku merah, tunggu nama dipanggil.

saya dapat giliran yang agak awal 3006. terus ke lab untuk ujian air kencing.

sampai di lab, pun dapat angka giliran awal, 2004. saya ke toilet lepas lab assistant bagi bekas untuk kencing.

di toilet, bermulalah drama. bukan ke saya baru je keluar toilet tadi? dan sekarang nak paksa kencing sekali lagi?

takpe saya tunggu dalam 2-3 minit.

masih tak ada setitis pun.

dalam hati saya dah berdoa banyak-banyak. dari dalam toilet saya dah dengar nombor 2006 dipanggil. isy, orang yang nombor 2006 pun dah dapat result air kencing. aku yang 2004 ni dalam toilet lagi??

puas saya meneran. tapi saya sedar itu bukan cara yang tepat nak bagi kencing keluar.

hampir 15 minit saya dalam toilet. saya dah putus asa. saya keluar dan pergi ke suami.

"abang ada air masak, tak?"

"mana ada.. nak abang belikan, ke?"

angguk. "sayang tak boleh kencing..." muka sedih sambil sengih.

suami keluar beli air mineral sebotol. saya berusaha habiskan sebotol air tu terus, dan masuk toilet.

tak sampai berapa saat, dapat lah penuhkan bekas uji tu.

gembira.

rasa macam bersyukurnya dapat kencing!

serius bersyukur sangat. teheee~

lepas ni, kalau nak pergi check up, jangan kencing dulu. tunggu masa nak buat ujian air kencing.

tak pun, pastikan ada air mineral sebotol dalam handbag.

ngerti?

-_-"

*ada ke cerita pasal kencing? taakkkk at least bakal mommy yang lain take note. peace ^_^v*


:)


30 November 2012

PD : Baby is moving!

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Subhanallah! What an excited moment. Semalam MC. Bangun pagi dan kaki tak boleh bergerak. Ya Allah rasa kejang seluruh kaki. Tak boleh berpijak kat lantai. Dengan badan panas, blocking nose, sakit tekak. Kepala berdenyut sebelah kanan. Kat dahi, mata, dan belakang leher. Bila sujud, mata macam tertarik ke dalam. Perit rasanya.

Then pergi klinik untuk ambil ubat. Tak berani ambil sembarangan ubat since pregnant ni. Apa-apa hal pun mesti nak consult dengan doktor.

Alang-alang dah pergi klinik minta ubat-ubatan tu, minta sekali untuk buat ultrasound. Lagipun start minggu ke-9 dah boleh scan. Cuma minggu ke-11 ni baru confident nak scan. Baru nampak real, kan?

Kita layan gambar aje lah, ye?


masa ni doktor tengah measure panjang dia. 41.1mm. masih comel sangat



nampak? 11 minggu.



ni macam dia tengah ngadap depan.


Dia sangat aktif kat dalam tu. tak berhenti moving. Tengok video ni,

video

haha kaki yang panjang dan asyik berpusing-pusing aje. seronok pula dia dalam tu.

heartbeat sangat laju. terperanjat first time dengar. kaki duk tunjal-tunjal kantung dia. tapi saya tak terasa lagi. dia masih terlalu comel. kaki belum sampai hehe.


subhanallah. macam tak percaya ada jantung lain dalam ni :)


^_^


26 November 2012

PD : Masa Berganti

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

dah nak masuk minggu ke sebelas. cepat sungguh masa berlalu *memang berharap macam tu pun!*

while enjoying my morning sickness symptoms, me  myself also berharap cepat-cepat masuk next phase, second trimester.

lagi 2 minggu insyaAllah.

bukan apa. kesian tengok encik suami. SEMUA kerja rumah, beliau yang buat. plus malam-malam tolong urut pinggang saya sampai ke kaki. sambil-sambil tu dia selawat. saya baca syifa'.

sebak, nak menitis air mata ni teringat encik suami yang sikit pun tak merungut layan kerenah saya. sikit pun tak. dalam hati tak tau lah kan. tapi tak payah buruk sangka. beliau sentiasa senyum depan saya.

hari khamis lepas, paling teruk muntah kat ofis. sampai tak mampu kontrol, termuntah sekali kat tempat duduk mangkuk tandas. habis terkeluar semua isi perut.

sekarang saya tak boleh makan sambal ikan bilis yang suami masak. confirm nak muntah.

hari jumaat teringin ikan patin masak tempoyak. kebetulan kami akan ke kulim esoknya. kat R&R sungai perak hala selatan ada kedai jual patin tempoyak, sedap. saya minta suami singgah bila balik dari kulim.

tapi kami gerak dari kulim dah pukul 9.30 malam. mana nak sempat singgah R&R sungai perak. masa lalu R&R tu, hati saya sebak aje.

encik suami pujuk, "nanti abang masak kan, ye?"

"abang tau ke masak patin? kalau tak tau, boleh hanyir ikan tu, tak sedap.."

"tak apa, abang tanya lah orang macam mana nak masak.."

hati terus rasa terpujuk. sampai hari ni masih menuntut patin masak tempoyak tu!

hari ahad encik suami beli murtabak. ada kuah bawang. dalam kereta, saya dah sniff sniff, bau apa ni? busuknya yang amat. terus cium murtabak tu, lah, bau kuah bawang tu. memang tak tahan baunya. terus buang. makan murtabak sahaja. aduhai hidung. perit rasanya.

dan sekarang masih pening tapi dah semakin kurang. loya masih ada. muntah dah tak setiap hari.

harap-harap semuanya ok lepas trimester pertama nanti.

saya dah rindu dapur saya! dah rindu nak masak apa sahaja. bosan juga makan lauk sama setiap hari tapi dah itu aje yang encik suami tahu masak. saya tak merungut malah bersyukur beliau sangat baik.


^_^

19 November 2012

PD : Muntah Tiap Hari Itu Membahagiakan?

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

keadaan loya start dari minggu ke-7 sampai sekarang makin menjadi-jadi pula dia. nakal anak ibu ni.

hari tu dia hanya menyerang waktu tengahari dan pukul 3 atau 4 petang macam tu dah ok. tapi sekarang ni, suka pula dia nak meloya dari pagi sampai nak tidur.

muntah tak payah cakap la. sejak minggu ke-7 tu pun hari-hari muntah tak pernah miss. nasib baik muntah waktu tengahari, sempat kejar ke toilet. tak ada lah termuntah atas meja kerja!

saya masih alergi dengan bau-bauan. masih lagi hari-hari minta maaf dan berterima kasih kat encik suami yang sangat sabar melayan kerenah saya yang tak tentu arah. ada sekali tu saya sampai tiba-tiba hempas barang. tapi beliau senyum saja, dan pujuk saya baik-baik. ya Allah, mana nak jumpa suami macam ni lagi?

pagi tadi lepas solat subuh, beliau kata, "sayang pergi mandi, ya? abang masakkan lauk untuk sayang bawa ke office."

air mata menitik masa tu juga. beliau siapkan SEMUA. dari mengupas bawang, masak, prepare bekal, dan masuk dalam beg. selain nasi dan lauk, beliau bekalkan juga kuih dan keropok. katanya, "nanti sayang lapar, boleh kunyah makanan-makanan ni."

huwaaa bersyukur nya saya! anakku, nanti jangan lawan cakap ayah, tahu? ayah kamu sangat baik.

dan malam tadi entah angin kus-kus apa yang datang, sakitnya kaki saya dari pinggang sampai ke tapak kaki. encik suami dengan sabar urut perlahan-lahan.

dalam geram-geram dengan morning sickness ni sebenarnya setiap hari saya tertunggu-tunggu juga, "bila nak rasa loya ni?"

sebab bila wujud rasa loya tu, saya tahu anak dalam kandungan baik-baik saja. itu membuatkan saya bahagia. dan rasa dia sedang membesar dengan baik.

jadi pada bakal-bakal ibu yang muntah tak henti tu, bersabarlah. anak kita sedang membesar bagai juara!


^_^


15 November 2012

Goliath in 3D

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

kita lari sekejap dari pos-pos berkaitan pregnancy.

semalam, tengok wayang. ye, tengok wayang dengan encik suami. wahah. suami saya bukanlah kaki wayang. dan rekod bersih, sebelum kahwin, kami tak pernah tengok wayang bersama. hatta dengan kawan-kawan sekalipun. kalau tiba-tiba saya teringin tengok wayang, encik suami akan kata, "pergilah tengok dengan kak syaf"

lepas kahwin, kami hanya tengok wayang bersama kalau dapat tiket free. kata encik suami, "buat apa membazir tengok wayang. baik beli cd boleh tengok berkali-kali."

baiklah.

dan encik suami dapat 2 tiket free, filem war of the worlds, goliath in 3D.

setelah puas dipujuk, encik suami setuju untuk pergi ke preview screening filem tu. di GSC tropicana mall. malam tadi.

"abang tak suka tengok 3D. nak kena pakai spek bagai. rimas."

"kalau tak pakai spek boleh tak?"

encik suami masih membebel dalam panggung.

boleh abang, tapi nanti abang nampak double vision.

saya paksa encik suami pakai juga spek 3D tu. "ok ok."

"oh, best juga, ya?"

"abang tak pernah tengok wayang 3D ke?" tanya saya.

"sayang ingat abang ni kaki wayang ke?"

eheh. termalu di situ.

plot cerita biasa sahaja. ending boleh dijangka. cerita macam mana pasukan tentera (ARES) menentang Martian (penduduk Marikh kononnya).

tapi satu yang saya nak highlight. salah seorang tentera utama dalam pasukan ARES, dari Malaya (plot cerita pada tahun 1914).

namanya Raja Iskandar Shah. meminjam suara Tony Eusoff. oh, saya tak bagitahu eh cerita ni cerita kartun?

dalam satu scene, pasukan tentera ni sedang minum bir beramai-ramai sebelum berperang. dalam hati saya terdetik, saya nak tengok Raja Iskandar Shah tu minum bir ke tak?

dan bila saya tengok hampir semua orang memegang segelas bir di tangan, Raja Iskandar Shah sahaja yang memegang secawan kopi.

tahniah. eheh.

satu lagi scene, sebelum perang bermula, ditunjukkan Raja Iskandar Shah sedang solat. dan lepas tu berdoa.

wah. saya teruja.

perkara macam ni, walaupun kecil, tapi pada saya, produksi membuat sesuatu dengan sangat teliti.

terutama dalam scene semua orang minum bir tu.

ianya hanya sekadar kartun, jadi mungkin tak ada orang akan perasan kalaupun Raja Iskandar Shah tu pun minum bir. tapi nyata sangkaan saya meleset. orang Melayu ditunjukkan hanya minum secawan kopi walaupun di sekelilingnya semua orang minum bir.

dan solat, sebelum perang bermula.


berbeza dengan kita di alam nyata ni. yang terang-terang minuman memabukkan itu adalah haram, tapi ada juga yang ambil sambil lewa. macam dia di alam fantasi pula.

sedangkan kartun pun orang titikberatkan, apatah lagi kita yang memang dihitung dosa pahalanya?

moga kita sentiasa muhasabah diri. agar dijauhkan dari perkara mungkar. amin.



*nota: baru google, Goliath = Jalut? sila google lebih untuk maklumat lanjut.



05 November 2012

New Environment

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

dalam saat-saat menghadapi first trimester yang gila thrill ni, bertukar pula tempat kerja, memang sesuatu yang.. aaaa... stress di tahap infiniti.

kena cope dengan dua jenis environment baru.

1. environment kerja
2. environment badan

ye, dalam first trimester, badan sedang dalam tempoh penyesuaian keganjilan-keganjilan hormon dan segala benda kat dalam tu. jadi bila kat dalam dah berkecamuk secara tak langsung luaran (fizikal) ni akan turut sama terima tempias.

maka itu lah yang jadinya bila tiba-tiba kena sesuaikan diri dengan tempat kerja baru, jadi konflik dalam diri.

bila jadi konflik dalam diri, mulalah rasa NAK BERHENTI KERJA.

dan tak seronoknya kat sini. rasa nak balik rumah. hari isnin pun rasa tak sabar nak tunggu next saturday.

kat tempat dulu tak macam ni pun.

-__-"

tertekan.

memang dalam keadaan sangat tertekan.

minggu pertama kat sini, penuh dengan demam. dengan suami pun demam.

rumah dah tak terurus. memasak dah tak buat. maaf, memang tak tahan. even bau tumis bawang pun boleh buat muntah.

saya sampai hari-hari minta maaf dengan suami. peti sejuk tu kosong. saya memang tak beli apa barang basah. yang ada, ikan bilis dengan telur. maaf, abang. sayang memang tak boleh nak bau ikan ayam daging semua tu.

sangat lembik.

nak balik.


T____T



23 October 2012

PD : Muntah

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

6 weeks

dah start muntah. serius sangat tak selesa dengan keadaan loya dan pening dan penat dan mengantuk ni.

rasa nak menangis masa muntah-muntah tapi lega sebab reda sikit rasa loya tu.

dan paling menyedihkan kerja masih bertimbun sedangkan esok adalah hari terakhir kat sini. tengah sangat tak larat dan tak mampu fokus buat kerja ni.

memang tak sempat nak selesaikan semua hari ni dan esok.

T____T

bila terasa tekak perit, badan panas, loya macam ni, pening muntah segala ni, baru terasa macam, "macam mana lah ibu dulu? ibu pun sama alami benda-benda macam ni..."

seronok untuk mempunyai anak, tapi sebelum tu seorang ibu kena berdepan dengan pelbagai cabaran dalam tempoh kehamilan.

no wonder ibu yang meninggal semasa melahirkan = mati syahid.

kepada yang masih ada ibu, sayangilah ibu anda sepenuh hati. you will don't ever know how much your mother sacrifice for you until you're getting pregnant.

untuk lelaki yang bergelar suami, sayangilah isteri yang sedang mengandungkan anak anda sepenuh hati. bukan senang menjalani tempoh kehamilan yang mencabar ni.

dan pesan untuk diri saya sendiri, semua ini adalah latihan untuk cekal, tabah, kuat dan sabar dalam mendidik anak di zaman yang mencabar ni (akhir zaman).

@_____@

20 October 2012

PD : Nausea dah start

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

5 weeks, 4 days

I guess rasa loya dah mula start dengan laju. dah terasa nak muntah, kepala berat sangat, rasa nak tidur sahaja sepanjang hari! but sorry, i got to work today. oh, please. i really can't stand with this.

orang pesan, "jangan kerja teruk-teruk sangat awal-awal ni. jaga diri"

tapi tapi tapi lagi nak berhenti ni lagi banyak kerja kena settle.

rasa macam nak tinggalkan aje semua kerja ni dan terus berhenti. leave it to people here. itu perasaan sekarang.

tapi tak baguslah kan, nak berhenti tapi buat hal. bad reputation.. tak mahu lah macam tu kan?

dan rasanya sekarang ni tekak dah makin mengada-ngada. lauk semalam tak mahu makan. nak yang fresh panas-panas. yang sejuk-sejuk tu mampu dipandang aje.

so sayang, duduk diam-diam dalam tu. i know you have a very rapid progress for each hour. so, enjoy your 'vacation' in my womb ya?

i love you.



always in my handbag



18 October 2012

PD : what a day

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Week 5

semalam teruk sangat rasanya mood dalam badan ni.

kejap ok. kejap tak. asal boleh marah rasa nak marah orang saje. lepas tu tiba-tiba menangis.

start dengan nak marah dengan orang-orang kat office. dah rasa nak meletup dah masa tu.

lepas tu masa drive balik kerja semalam (malam & hujan), tengah nak masuk simpang, teksi kat belakang hon tak berhenti. sabarlah aku tengah tengok kereta kiri kanan ni!

suddenly takut. takut nak masuk line kiri ke kanan ke. tak nampak. nampak lampu-lampu kereta tapi tak boleh nak anggar jarak kereta. sangat teruk keadaan masa tu! bawa kereta 40-60km/j sahaja sambil nangis-nangis. call suami tak angkat. dia tengah solat maghrib kot. then he called me back. nangis-nangis mengadu. aduhai!

then tiba-tiba stuck dekat simpang empat yang dekat dengan rumah. stuck di tengah-tengah simpang dan i don't know what to do! semua orang pun honked me dan rasa takut yang amat masa tu, Allah je yang tahu.

sampai rumah terus solat maghrib dan tunggu suami balik. tertidur. letih. letih sebab layan mood tak menentu.

he safely arrived home then hugged me. tight. tiba-tiba saya nangis and ya Allah kenapa cengeng sangat ni?

i read, memang early pregnancy ni mood tak menentu. tapi tak sangka sampai macam ni sekali. dahsyatnya.

dan pagi ni perut cramp. datang office pun lewat sikit. nak bagi cramp reda.

rasa nak letak benda ni kat belakang kereta.


dengan harapan tak kena hon banyak-banyak kali lagi.

serius!


17 October 2012

PD : New Label

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

i'm going to create a new label for this blog.

PD : Pregnancy Diary.

i'll wrote about what happen to me for each day throughout this pregnancy. as my reference, as other reference too.

Week 5

malam tadi perut rasa kejang, sampai tak boleh tidur. dari pembacaan, itu sebab rahim mengembang kecut.

hari ni dah start rasa loya. nak masuk bilik sendiri pagi tadi pun tak tahan bau padahal mungkin bau perfume suami. hidung mula sensitif dengan bau.

selama ni tak ada pula terbau-bau bekas buangan ikan semalam tapi pagi tadi rasa nak termuntah masuk dapur bila terbau ikan. tutup hidung dan cepat-cepat buang sisa ikan kat tong sampah luar (padahal baru masak malam tadi)

dan bau kat office ni satu hal. entah perfume apa padahal selama ni relax aje sekarang ni siap tutup perfume air-cond kat office ni.

dah start kuat makan. tiap jam lapar saje.

mulut penuh dengan air liur. berkumpul-kumpul.

badan panas. ni memang dah 2 minggu gini.

dah makan folic acid. nanti nak cari anmum materna. since saya memang ada sakit belakang, try to do light exercise supaya pinggang yang sakit ni tak berapa sakit.

berjalan dengan slow, dan drive careful2, no langgar2 lubang.

hai lah sayang, behave ya? ibu banyak kerja ni janganlah bagi ibu pening-pening loya segala ni...

ohhh sorry sayang, ibu terminum kopi pagi tadi! sebab ayah minta.. T___T please bear in mind, no coffee after this!

:)


16 October 2012

Lepas Ni Blog Ni Jadi Blog Mak-mak La...

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

ingat lagi entri ini?


1 line sahaja.

supposedly my period for this month was on September 12. tapi hari ahad (14 September 2012) masih tak ada tanda nak period.

i told my husband. but he said, "tak payah lah beli pregnancy test dulu. nanti jadi macam hari tu. rupa-rupanya period sayang lambat."

tapi tapi tapi that was I yang salah kira my expected period date!

ya, before I continue, just to share with kawan-kawan yang belum kahwin, hormon dalam badan kita akan berubah lepas kahwin. like mine, sebelum kahwin, my period cycle 28 days. tapi lepas kahwin berubah jadi 32 days. sebab tu masa awal-awal kahwin hari tu period lambat saya dah, oh oh oh saya pregnant ke lalu terus beli pregnancy test lalu jadilah perkara seperti gambar di atas!

macam mana nak kira period cycle? selalunya kita boleh observe dalam masa 2-3 bulan. catat first day period untuk bulan pertama. lepas tu tunggu next month when will be your first day of period. kira dari first day period bulan pertama, sampai first day period bulan kedua, ada berapa hari. observe next month pula. adakah kitaran cycle day tu masih sama jumlah hari? then your kitaran adalah regular. so you boleh predict when will be your next month period date.

eh, paham ke tak ni?

buat-buat paham sudah lah ek?

dulu tak ambil kisah sangat pasal benda ni semua. macam boleh agak-agak. kalau bulan ni period on 12, next month will be 10 or 9. 

tapi if dah kahwin, period cycle ni kira penting juga. lagi-lagi kalau u guys memang merancang untuk dapat anak cepat. from your cycle day ni you boleh calculate ovulation date. 

Ovulation Date? ya, tu tarikh jangkaan ovum keluar dari tiub falopio. eh, jap. ovum ke ovul tah? tapi telur yang nak disenyawakan tu lah kan.

kiranya possibility untuk pregnant agak tinggi lah if bersama suami on that date. 

plus rezeki.

if Allah kata, dah tiba masanya untuk amanah ni diberi, sampailah ia.


ok kita sambung cerita between Puan Ya dan Encik Im.


Hari Ahad, di office saya.

Encik Im : ok lah, balik dari office nanti kita beli kat farmasi tu, ok?
Puan Ya : ok. tapi any result pun kita redha, ye?
Encik Im : ok. tapi nanti membazir RM10.
Puan Ya : kita perlukan kepastian. kalau negatif ok. kalau positif pun ok.

lalu kami beli juga home pregnancy test. yang paling murah, ok? RM9.90. hari tu beli sampai dua. kali ni rasa macam beli satu aje dah. plus keyakinan dalam hati tu tinggi. sebab kali ni saya dah kira betul-betul expected period date saya. dan saya yakin. chewah. confident level kena tinggi. haha.

dan sampai di rumah, suami suruh cek.
"pergi lah check, yang. tak boleh ke check waktu malam?"
"tak boleh. kena tunggu esok pagi. kalau check sekarang nanti tak accurate. penat-penat beli mahal-mahal."

malam tu saya tak boleh tidur. pukul 3, pukul 4, bila nak pukul 6 ni? pukul 5. ah, dah lah. baik bangun buat apa-apa yang patut. sebelum masuk bilik air, buka handbag, keluarkan pregnancy test, baca instruction. eh, dia tak sediakan mangkuk untuk kencing ke? susah lah gini haih. patut pun murah. 

dan. lepas buat apa yang perlu, berdebar tunggu result dalam toilet. suami relax tidur lagi.

sikit-sikit.

warna merah tu muncul.

eh, jap. sebenarnya if positif line dia satu ke dua?

tiba-tiba jadi konfius.

masuk bilik, baca semula instruction.

aaaaaaaa........

"abang, abang. bangun laaa.. tengok ni cepat!"


"haaaa???"

tak berkelip mata beliau. terus segar-bugar.

"betul ke ni?"

"entah. sayang tak salah tengok kan?"

"entah!"

sama-sama blur. apa lah laki bini ni, eh? lepas tu sama-sama baca semula instruction. satu-satu.

"eh, betul la!"

"ya Allah, alhamdulillah..."

and proudly to announce that my baby baru 5 weeks in my belly ^_^

doakan kami tabah hadapi saat-saat lepas ni, ok? doakan kami kuat.

:D

***************

doktor pesan, "hati-hati masa driving. buat masa ni tak perlu pergi jauh-jauh sangat. baby still belum kuat. jaga makan. jangan lewat makan. kalau rasa lapar, kunyah roti or minum susu."

yes!!! my husband can't say NO anymore if I said, "lapaaarrrrr...."


*****************



dan bakal ayah dah sediakan tabung simpan duit untuk akikah anak beliau.

Encik Im : kita dah boleh start beli baju baby ke?
Puan Ya : (hanya mampu ketawa) awal lagi lah abang... patutnya beli baju pregnant sayang dulu.
Encik Im : so raya tahun depan, kita raya KL lagi, lah?
Puan Ya : tengok baby keluar bila. :)

**********************

while i was driving this morning, my belly macam tegang and suddenly pinggang sakit (i have back pain history). secretly i whispered, "anakku sayang, ibu nak pergi kerja ni. sayang jangan nakal-nakal, ok?"

and and and suddenly the pain disappear! i told my husband and he just laugh at me! eh, at us! how dare he is!

he don't even know, inilah naluri antara ibu dan anak.

hahaha naluri you!

eh eh. baru 5 minggu baby dah understand semua benda ke?

wakakaka~

*********************

lepas ni blog ni jadi blog mak-mak lah, ye?

takpe, ibu muda lagi vogue gitu :) 

harap maklum!

^_^


p/s : kenapa orang sebut 'baby' not bayi? ada bayi dalam perut saya! howwww cumil ^_^





13 October 2012

Dia Ada Perempuan Lain?

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Puan Ya berbaring di katil. Jam sudah menunjukkan pukul 10.30 malam. Dia perlu tidur awal untuk persediaan mengajar esok hari. Sambil berbaring, dia mengambil telefon bimbit suaminya dan membaca mesej-mesej dalam dalam peti masuk telefon itu. Suaminya Encik Im sedang menonton televisyen di ruang tamu.

Puan Ya bermonolog sendiri.

Puan Ya : 'Awak'? Siapa pula 'Awak' ni?

Puan Ya terus membaca mesej dari 'Awak' itu.

'Goodnight, sayang. Abang baru sampai rumah..'

Dan Puan Ya terus membaca mesej-mesej lain yang nyata merobek hati wanitanya.

Lantas Puan Ya ke ruang tamu. Dia memerlukan penjelasan.

Puan Ya : Abang, siapa 'Awak' dalam handset abang ni?
Encik Im : Yang sayang pergi baca mesej dalam phone abang tu kenapa?
Puan Ya : Siapa dia ni, bang? Abang dah tak sayang saya ke?

Mereka bertengkar. Encik Im masuk ke bilik dan mengunci pintu. Puan Ya menangis.

Siapa 'Awak' ni? Puan Ya tersedu-sedu, kecewa.

Dalam sedang tersedu, Puan Ya membuka mata.

'Ya Allah, Astaghfirullah!'

Puan Ya memandang suaminya yang masih tidur di sebelah.

'Aku bermimpi rupanya. Nasib baik mimpi. Astaghfirullah...'

Puan Ya lalu memeluk suaminya, bagai tak mahu dilepaskan sampai bila-bila. Encik Im terjaga.

Encik Im : Kenapa ni? Kenapa mata sayang berair ni?
Puan Ya : Sayang mimpi abang ada perempuan lain.
Encik Im : Astaghfirullah, dah-dah. Tidur-tidur.

Diam. Mata Puan Ya masih berair.

Dalam diam dia berdoa janganlah mimpi tu jadi nyata!





11 October 2012

Yang Penting...

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Di satu petang yang hening, Encik Im menelefon Puan Ya,

Encik Im : Wah, sayang dapat duit extra boleh belanja abang malam ni?
Puan Ya : Boleh, boleh! Abang nak apa?
Encik Im : Tak ada lah. Gurau je. Abang hanya nak sayang sampai rumah dengan selamat aje.

Cair.

Maybe he is not romantic at all as I minta bunga pun tak paham-paham, but he has his way to show his love.

Melting.



<3 p="p">

10 October 2012

Stiletto

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

I used to wear stiletto before. Loooongggg time ago. Encik suami tak percaya tu! Yaaahhhh dia tak pernah nampak i'm wearing stiletto.

 from FashionValet.net


both are Christian Louboutin


Menangis tengok! haha. Hujung tumit tu boleh buat protection tu. Boleh berlubang kepala penjenayah if diorang nak buat apa-apa kat kita.

Rasa nak tunjuk kat suami yang bini dia ni boleh pakai stiletto sebenarnya.

Hehe.




08 October 2012

Kerja Hujung Minggu

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

selain balik kampung di hujung minggu lepas, saya ada sesuatu yang suami rasa macam, haisy memabazir betul bini aku ni.


saya jumpa ini masa suami cari tabung masa depan kami



dan saya ceraikan menjadi ini



tiba-tiba jadi ni



saya letak di sini



haaa itulah dia



wawawawawa sukaaaanyaa!

suami kata, "kenapa beli bunga putih? dinding kan putih? nampak ke?"

dan,

"kenapa tak beli lagi? boleh lekat kat dinding lain pula."

tu perli ke puji tu?

hisy. sungguh tak supportive. isy isy isy.




03 October 2012

Bunga

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Di satu petang yang indah, Encik Im dan Puan Ya sedang menikmati sepinggan jemput-jemput dengan kopi O kegemaran Encik Im. Sambil disapa angin sepoi-sepoi, pasangan suami isteri ini bergelak-tawa bergurau-senda.

Puan Ya : Abang, hari tu kan, ada bunga delivery kat office.
Encik Im : Ye ke? Bunga tu untuk siapa?
Puan Ya : Untuk Kak In. Husband dia buat surprise. Masa tu anniversary diorang. Sweet, kan?
Encik Im : Ye ke.. Mmmm...

Diam lagi. Angin masih menyapa pipi. Perlahan.

Puan Ya : Abang, hari tu kan, sayang mimpi.
Encik Im : Mimpi apa?
Puan Ya : Sayang mimpi abang bagi sayang bunga.
Encik Im : Ye ke.. Mmmm...


Sungguh, beliau tak faham.

-_-"

Sila jangan berkias dengan suami anda. Kelak makan hati. Muahahahahah~~~

Eh, jap, bila masa dari rumah saya boleh dapat angin sepoi-sepoi macam scene berehat di tepi pantai pula, eh?



02 October 2012

Isteri Eksekutif, Suami Juruteknik

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

tajuk tu kontrovesi ke? tak kan?

tajuk tu adalah situasi normal sekarang ini. ya, normal.

kenapa?

kebanyakan institusi pengajian tinggi hari ini didominasi oleh kaum wanita, terutama lepasan ijazah sarjana muda. jadi majoriti mereka yang berkelulusan ijazah sarjana muda selalunya berpangkat eksekutif.

situasi di atas terjadi kepada saya sendiri. suami berpangkat juruteknik, saya berjawatan eksekutif.

kalau dari segi logik kira-kira, dah tentu isteri adalah penyumbang terbanyak dalam ekonomi keluarga lantaran jawatan isteri lebih tinggi dari suami.

ya, saya akui juga hal ini.

dan dari segi logik pemikiran, nampak macam isteri mendominasi rumahtangga atau 'queen control'.

sebab berdasarkan logik kira-kira, ekonomi tinggi = berkuasa.

yang ini saya tak boleh kata, ya.

hal macam ni terpulang kepada suami isteri tu sendiri.

isteri kena faham yang dia adalah isteri. macam mana sekali pun dia adalah tanggungjawab suami. dan macam mana sekali pun dia perlu patuh dan taat kepada suami selagi tak melanggar syariat.

suami pun kena faham, sekalipun isteri berjawatan lebih tinggi, mempunyai sumber kewangan yang lebih tinggi dari suami, segala nafkah adalah tanggungjawab suami.

saling bekerjasama, itu hakikat sekarang. kehidupan sekarang tak cukup jika hanya suami bekerja dan isteri duduk di rumah.

tapi tak juga.

ada juga kawan-kawan saya yang mampu duduk di rumah dan hanya suami yang bekerja.

tahniah anda mampu menjawat jawatan surirumah. (saya sangat teringin jawatan ni).

tapi tidak bagi kami.

jadi bila keadaan ekonomi meruncing macam ni, kami perlu bekerjasama. kami sama-sama cari duit untuk penuhi keperluan kami.

bila dah sama-sama bekerja, tugasan rumah yang dulu didominasi wanita, kini perlu dilakukan bersama juga.

habis tu takkan isteri penat-penat balik kerja terus ke dapur sementelah suami yang pun sama penat balik kerja duduk rehat depan tv atau komputer?

lepas makan malam sambung pula dengan mengemas, membasuh, menggosok, mencuci, menjaga anak segala, sementelah suami sambung 'gam' mata depan tv atau komputer?

dan isteri, jangan kerana anda mendominasi ekonomi keluarga maka anda rasa anda 'berkuasa'? tak.

di pejabat mungkin anda ketua. tapi macam mana pun suami wajib ditaati. semat kemas-kemas dalam kepala.

suami yang berhadapan dengan situasi macam ni adalah suami yang kuat. kuat kerana mampu kawal isteri beliau dengan baik walau tinggi mana pun isteri beliau, mampu menjadi ketua yang baik, mampu jadi inspirasi untuk isteri dan anak-anak.

jadi lelaki, jangan jadi penakut, jangan jadi pengecut. ingat, tanggungjawab keluarga, nafkah zahir batin, keselamatan, perlindungan, dan segala yang berkaitan masih menjadi tanggungjawab anda walau tinggi mana pun pangkat isteri anda.

dan wanita, sentiasa rendah hati, rendah diri di hadapan suami. beliaulah yang akan bertanggungjawab ke atas anda.

:)


16 September 2012

Beberapa Pilihan, Berhenti Kerja atau Tidak

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

baru-baru ni saya berdepan dengan beberapa pilihan.

beberapa.

sama ada untuk kekal dalam jabatan sekarang ni,

atau tukar jabatan,

atau sambung master secara part-time dan terus bekerja,

atau sambung master secara full-time maknanya berhenti kerja dan duduk johor nuuuuuunnnnn, tinggalkan suami di KL.

saya berbincang dengan husband, senaraikan pro and cons.

kat sini saya belajar satu benda baru.

dulu, saya tak pernah ada target dalam hidup.

like, seriously, saya tak pernah langsung letak target. saya hanya cuba buat apa yang terbaik pada masa tersebut. itu saya.

tapi, bila husband keluarkan soalan pertama, "sebenarnya sayang target untuk jadi apa?"

saya terdiam, kelu. sebab memang saya tak tahu apa yang saya target sebenarnya! what a life.



tak tahu mana hala tuju nak pergi sebenarnya.

"entahlah, sayang pun tak tahu nak ke mana sebenarnya..."

"habis tu selama ni sayang tak tahu apa yang sayang nak dalam hidup?"

jungkit bahu. "sebab sayang jenis terimaaaaa aje apa adanya..."

"habis tu sampai bila?"

"abang tolong lah pilihkan. mesti abang tahu apa yang terbaik untuk sayang."

hehe. teruk punya bini.

tapi tak. itu bukan sesuatu yang patut dilakukan. takpe, husband bantu saya buat jadual pro and cons semua pilihan yang ada. dan husband tokok tambah sikit tentang apa yang dia tahu tentang saya. maka terhasil lah satu keputusan.

dan saya dah putuskan sesuatu.

maka tunggu aje lah hasil keputusan tu.

hehe.

teruk. mulai sekarang, saya perlu letak target dalam hidup.

target akan membuatkan saya berusaha kuat untuk mencapai target saya.

target bukan dari segi kerjaya dan masa depan sahaja, target sebagai isteri, target sebagai anak, target sebagai hamba Allah.

target sebagai hamba Allah, tu paling penting. apa yang kita nak achieve, sebagai hamba Allah.

ye, kita ni hamba je. so kena ikut cakap Tuan.

ok?


:)


11 September 2012

Saya Bukan Kerja Gomen Tapi Rawatan Hospital Semalam Freeee!

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

hari tu pada 2 september saya ada buat ini di jusco cheras selatan,




derma darah! ini kali kedua saya derma darah. tapi kali ni lebih teruk pening dan pitam berbanding yang dulu. mujur ada 'partner' di sisi. :)

kemudian semalam seperti biasa, saya ke hospital untuk check-up telinga dan hidung pula.

dan kos yang sepatutnya ini,


eheh, bukan-bukan. tu kos SEBENAR ubat yang saya dapat.

selalunya kos yang perlu dibayar di PPUKM,

  • caj rawatan ulangan (memang check-up tiap bulan) = RM20.00 setiap perjumpaan
  • stok ubatan = RM80.00
  • fisioterapi (2 minggu sekali) = RM15.00 satu sesi
jadi kos semalam sepatutnya RM115.00


tapi dapat dikurangkan menjadi ini,



hanya bawa buku ini,


alhamdulillah... kalau saya tahu gini, dari dulu saya derma darah banyak-banyak.

lepas ni saya akan derma darah dengan lebih banyak. next schedule untuk derma darah, on December. hehe.

eh tapi,

if termengandung, macam mana?

hurmmm

hurrmmmmm...

heee~


bai!

^_^

09 September 2012

"Kenapa Orang Asyik Cium Bontot Awak?"

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

berdasarkan tajuk, ye, saya pun tak faham kenapa.

saya dah ada beberapa kenangan buruk dengan kereta 4 kali dengan kancil, sekali dengan cik saga tu.

Kejadian 1 : saya langgar orang. entri ini dan ini

Kejadian 2 : kereta mati di tengah highway. entri ini

Kejadian 3 : kereta masuk longkang. entri ini

Kejadian 4 : kancil dilanggar persona. entri ini dan ini

Kejadian 5 : saga dilanggar lagenda, sungguh tak legend! entri sedang ditaip. sila scroll ke bawah untuk baca.



di satu pagi yang hening, ahhh straight to the point.

saya mengajar di shah alam pada hari tersebut, 4 September 2012. saya drive saga enchik suami bersama assistant saya di sebelah, niza. lumrah jalan di KL, pukul 7 pagi pun dah jam. masa tu lebih kurang jam 7.20 pagi. baru sahaja 2-3 kilometer dari rumah, di Jalan Loke Yew, sedang saya bersembang dengan niza dan mengekori perlahan kereta hadapan (tak sampai 5km/j kot!) tiba-tiba..


"gedegang!"

entah, begitu kot bunyi nya?

saya pandang rear mirror, niza terus pandang belakang. muka seorang lelaki 'terlekat' di cermin belakang kereta saya.

saya berhentikan kereta di tepi, bagi hazard signal dan kami turun.

orang ramai cuba bantu lelaki tu berdiri. ada 2,3 orang pandang saya dengan muka tak puas hati. siap jeling dan muka macam marah.

eh, salah aku ke?

"macam mana boleh langgar ni?" itu soalan pertama keluar dari mulut saya. nada rendah, tak menengking.

"brek tak makan. sorry kak, sorry..." lelaki tu berkemeja, pink. memang on the way nak pergi kerja ni.

"so, macam mana ni? bumper kereta saya terbelah tu."

"maaf, kak. saya tak sengaja. sorry..."

"macam ni lah, awak bagi phone number awak. tengok nanti kita settle macam mana. duk tengah-tengah jalan ni menambah jam jalan ni aje."

dia bagi nombor telefon dan nama, saya catat nombor plat motor dia.

bibir lelaki tu berdarah. rangka depan motor dia bengkok.

"awak ok tak ni? nak saya hantar ke hospital tak?"

"eh, takpe kak. saya ok lagi ni."

"betul ni?"

"betul.. maaf kak. maaf.."

saya dan niza masuk semula dalam kereta. saya perlu alihkan kereta segera. jalan yang dah sedia jam akan tambah jam. buat kena kutuk aje nanti.

tapi dari rear mirror saya nampak lelaki tu macam tak boleh jalan. hati saya sangat risau. saya turun semula.

"awak ok tak ni? saya hantar ke hospital lah, ok?"

"takpe kak. sikit aje ni. takpe takpe."

"betul ni?"

"betul kak. takpe.."

saya masuk semula ke dalam kereta. teruskan perjalanan, mencari tempat selamat untuk call orang-orang yang sepatutnya. suami, boss, dan pengurus projek.

nampaknya tak ada orang yang boleh mengganti saya untuk mengajar di shah alam pagi tu. saya patah balik ke rumah dan park kereta. kami ke shah alam dengan kereta niza.

kami tak ada lah lewat sangat sampai di shah alam. hanya lewat 10 minit. saya masih sempat mengajar walaupun hati dug dag dug dag masa tu. sambil tu saya cuba call lelaki tadi. risau juga kalau dia menipu.

dia minta supaya saya tak buat report. dia akan bayar.

"boleh ke nak bayar bumper kereta saya? at least RM500 tu."

"RM500 ke, kak?"

"yelah. kalau boleh, tak apalah. kalau tak, saya akan buat report."

"ok, saya bayar."

pada mulanya dia minta kurang.

"saya bayar RM300 aje boleh tak, kak?"

"habis tu macam mana saya nak repair bumper kereta saya? kalau macam tu kita buat report aje lah, ye? boleh insurans cover.."

"janganlah, kak. kalau RM400, ok?"

"kalau harga repair lebih dari RM400 macam mana?"

"ok, saya bagi RM500.."

petang tu dia bank-in RM500 dalam bank saya.

mujur dia tak menipu. lega.











saya belum hantar kereta ni ke proton lagi. appointment esok. so, tunggulah 3,4 hari duk dalam wad, ye?

sehingga hari ini, saya hanya 'melekatkan' tempat rekahan tu dengan celotape.

tak sempat snap gambar. dah snap nanti saya tunjuk.

ada lah hikmahnya..


patut ada label 'accident' dalam blog ni. patut ke?


-_-"



30 August 2012

4 Months of Joy and more

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::


happy 4th monthersary, dear husband! eh eh ada ke monthersary. hee~

tadi pagi kan, ada letak note kat dinding yang menghadap katil kami. tapi tapi tapi beliau tak perasan :'( harap balik kerja nanti beliau perasanlah hendaknya. hendaknya. haraplah. macam mana beliau boleh tak perasan note tu sedangkan note tu betul-betul located bawah jam dinding. nampak sangat tak tengok jam masa bangun tidur. tau tau aje bini dia dah kejut. hisy.

4 months of happiness, joy, tears, laugh, and more to share. there are lottttttttttttttttt of unexpected things happen in marriage. you'll never ever expected. yup. this is a comparison. ke saya je yang berangan macam ni?

seorang gadis yang berangan-angan membayangkan perkahwinan adalah indah-indah belaka. bangun pagi merenung wajah suami ececeh kemudian dengan penuh senyuman sediakan sarapan untuk suami kemudian mandi dan berhias untuk suami kemudian kejut suami dan suami bangun lalu mencium pipi isteri lalu mandi kemudian solat subuh berjemaah kemudian kemudian kemudian makan bersama sambil suap menyuap lalu main buih sabun cuci pinggan lalu sama-sama kena mop lantai. pffttt.

tapi sebenarnya bangun pagi-pagi tengok jam dulu alamak dah pukul 5.30 tak sempat nak buat breakfast nanti lalu mandi tergesa-gesa lalu terus ke dapur dan tung tang ting tong bersilat kat dapur dan kejut suami dan kejut dan kejut dan kejut lalu siap-siap ke pejabat, solat, kemas bilik dan prepare untuk makan dan makan cepat-cepat dan yah, keluar pergi kerja.

pelik saya bangun seawal jam 5.30 pagi walau pergi keluar rumah jam 8.00 pagi?

sebab tiba-tiba beliau minta makan nasi setiap pagi mulai cuti lepas raya hari tu.

ye makan nasi, berlauk.

mungkin sebab beliau nampak saya mampu buat begitu di bulan ramadhan. masak lauk untuk bersahur sebab ya, sangat best makan lauk yang panas-panas. maka beliau minta benda yang sama sekarang ni. lebih kenyang dan tak perlu lunch di pejabat kata beliau.

tapi jangan takut ye semua anak gadis. jangan takut nak berkahwin bila baca realiti ni. segala yang kita buat dengan ikhlas dan penuh senyuman insyaAllah dapat ganjarannya nanti.

sebagai suami, beliau pun faham isteri beliau ni bangun awal-awal pagi maka lepas pulang dari kerja di petang hari, beliau lah yang akan basuh baju, sidai, angkat, sapu, mop, basuh pinggan, kemas rumah, kemas dapur dan saya? terus tidur lepas isya'. ngee~

dan pagi tadi bangun saya ternampak handphone saya sedang bercaj. haruslah beliau yang tolong caj kan. what a lucky wife ngehehe.

jadi,

pokok pangkalnya,

marriage taught me : to be patient

and be tolerant with your spouse.


love him till jannah insyaAllah.


baru 4 bulan (:



24 August 2012

Bila Orang Kampung Beraya di Bandar

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

selamat hari raya aidilfitri!

di malam raya berlaku drama tv swasta. suami tiba-tiba rasa sayu haru sebab tak balik kampung. alahai. hari raya kedua kita balik, ok?

saya akan guna semula baju nikah saya. macam dalam entri ini.

mulanya ramai tak percaya. biar betul dia ni nak pakai semula baju nikah.

apa salahnya, kan? itulah kepentingan membuat baju kahwin yang boleh dipakai lagi di hari lain.



tapi dah tak nampak macam baju nikah lepas pakai tudung warna lain.

oh tapi suami tak pakai baju putih. kata beliau, "nampak macam nak menikah sekali lagi."

maka belilah sapasang baju melayu untuk beliau. saya tak kisah sebab inilah baju melayu terbaru beliau selepas 5 tahun.



the cousins. saya belum ada anak buah memandangkan saya adalah cucu sulung. tunggu anak kami lah baru dioarang semua ni ada anak buah. ni pun tak cukup korum ni. 



sambil celebrate birthday budak ini yang ke-7



 selamat hari raya dari family kami di KL.


16 August 2012

Sedekah

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::


*updated*

bulan-bulan Ramadhan gini mesti feeling-feeling nak beramal gitu. Allah dah sediakan suasana yang kondusif. syaitan diikat. kecuali manusia yang bertopengkan syaitan. eh ke syaitan yang bertopengkan manusia? bulan baik gini pun ada yang buat jahat. pelik masih ada 'syaitan' yang terlepas. gitu?

tadi ada taklimat berkenaan YaPEIM. tentang sedekah jariah. alhamdulillah. ni satu lagi perkara yang buat saya sayang company ni. selain satu lagi, peraturan asas yang diberitahu masa mula-mula masuk kerja dulu, staf perempuan yang beragama islam, wajib menutup aurat. ye. wajib. terperanjat. tak sangka ada sebuah company yang wujudkan peraturan begini. selalu kita dengar kalau perempuan kerja hotel, tak boleh bertudung.

bila ada taklimat tentang kebaikan dan amal-amal jariah begini sekali-sekala, buat kita rasa insaf.

insaf.

kata penceramah, kita ni mesti susah nak berpisah dari harta dunia. kan?

penceramah bagi contoh beberapa situasi yang kita pun ada je alami. sekadar untuk renungan dan bukan takat renung, fikirkan kita ni kat mana.

Situasi 1
kita hanya ada RM11 dalam wallet. sekeping not RM10, sekeping not RM1. tengah-tengah berjalan, ada orang minta sedekah. kita nak hulurkan RM10 atau RM1?

Situasi 2
dalam hati masa ke solat jumaat, dah niat dalam hati, hari ni nak sedekah RM20. tapi bila sampai waktu, dalam wallet ada RM100 sekeping. takkan nak letak RM100 dan ambil baki RM80?


see, betapa jauhnya kita dengan sedekah? betapa KEDEKUT nya kita?

kadang ada anak yatim datang minta sedekah. asalnya memang kita niat nak sedekah. tapi dek kerana kita khuatir itu adalah sindiket, maka kita pun tak bagi sedekah kat budak tu. saya pernah buat entri tentang ni dulu. nanti saya cari semula dan link kan di sini. *updated: ini link entri tersebut*

harta ni semua Allah yang punya. Dia bagi pinjam. bila kita bagi pinjam semula kepada Allah (yakni sedekah), Allah akan balas semula berlipat-lipat kali ganda.

perkara ni macam terjadi kat diri saya sendiri.

semalam, encik suami bersedih. haruslah seorang isteri cuba menenangkan hati suami. katanya, duit untuk beraya tak cukup. kebetulan bulan ni perlu renew road tax dan insurans. RM1+++ kan. kereta baru nak sambut birthday setahun. dan tahun ni tahun pertama kami sebagai suami isteri. haruslah BANYAK persiapan nak dibuat. tambahan, motor beliau tiba-tiba rosak minggu ni. dah dua kali dalam bulan ni. dan dah seminggu encik suami berulang-alik dengan kereta dari Cheras-Taman Melawati (hantar saya ke pejabat)-Hicom-Taman Melawati (ambil saya)-Cheras.

tapi tu lah. BANYAK juga keperluan yang perlu didahulukan.

encik suami tanya, "kenapa kita macam kurang duit, ye?" sayu sahaja suaranya.

"tak berkat. mungkin kita kerja main-main. tak sungguh-sungguh."

"kita main-main masa kerja ke?"

"yelah, mungkin tak sedar, amanah tak dilaksanakan dengan baik. lepas tu, tak bersedekah. macam mana harta nak berkat."

"ye ke?" sayu lagi.

"lepas tu, kita pun terlupa nak bersyukur. ada duit lebih, tak bersyukur. dapat gaji, tak syukur. memang cepat aje lah lesap duit tu."

ye. bila suami bertanya, saya macam warning diri sendiri.

ye, kita selalu lupa, kan?

bila dah tak cukup duit macam ni baru nak beringat.

hari tu masa nak beli McDonald's harga RM20, "alaaa RM20 aje."

sekarang? RM10 pun berdikit-dikit. minyak kereta pun fikir-fikir macam mana nak refill.

itulah, bila senang, lupa. bila susah baru padan muka.

kan?

sabar ye suamiku. sekurang-kurangnya kita masih cukup makan. beras masih ada.



:) senyum pun sedekah





Raya ni Balik Mana?

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

sebelum ni kan, memang tiap-tiap tahun beraya di KL.

memang dah 24 kali lah beraya di KL ni.

agak janggal masa salam-salam staf office tadi, mereka bertanya, "tahun ni raya mana?"

mulanya rasa macam, eh eh kenapa korang tanya? bukan korang tahu ke kampung saya kat KL?

diam sekejap.

"oh, tahun ni raya KL dulu. 2nd day raya baru balik sungkai."

lupa, dah kahwin. haruslah perlu menetapkan giliran pulang beraya. tehee~ patutlah mereka tanya tahun ni raya mana.

tapi malam tadi tiba-tiba encik suami hiba pula, "rasa janggal pula tak balik kampung raya tahun ni. sedih."

alahai~ padahal beliau yang decide tahun ni beraya di KL. saya tak provok pun. "abang, KL ni kampung abang juga." hehe. konon pujuklah tu?

semalam lepas terawih buat benda ni,


biskut bear!

resepi sebenarnya biskut susu. ya, guna susu tepung. melambak stok susu tepung kat rak dapur tu tak tau bila nak habis minumnya. suami bukan minum pun.

bila dah siap adunan, duk fikir, nak guna acuan bentuk apa, ya?

since nama dia biskut susu, rasa susu, susu dan kanak-kanak amatlah sinonim. maka saya pilih acuan bentuk bear. lebih dekat di hati kanak-kanak.



smile! haha. pembuat kuih tegar mesti tau kenapa tiba-tiba ada satu biskut bentuk smile.

tu namanya adunan dah habis, dah tak cukup untuk dicetak, maka mudahnya buat bentuk bulat saje lah.


tak cukup ni biskut-biskut nak bawa ke KL dan sungkai. ceh, bawa lah sangat ke KL tu. macam jauh je rumah ibu padahal tak sampai setengah jam.

selamat pulang ke kampung, ye kawan-kawan!

raya kedua jumpa di kampung (ado ko orang kampung di sungkai baca blog saya ni?)


bai!

hati-hati.


drive safely.


dari,
nadia ^_^  &  imam  =)~


15 August 2012

Iklan Radio

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

contoh:


satu pagi di sebuah rumah,

"bang, jom kita tukar perabot baru!" (nada excited)

"perabot? kelengkapan raya yang lain pun belum kita siapkan. macam mana nak tukar perabot?" (suara sayu)

"abang jangan risau. di ******, kita akan dapat penjimatan sehingga 70%!!" (ton tinggi)

"yeke???" (mula bersemangat)

"bukan itu sahaja, bang. di ****** juga, kita tak perlu bayar apa-apa untuk bulan yang pertama!" (bertambah-tambah excited!)

"dan tanpa deposit! serta penghantaran percuma ke seluruh malaysia!" (tiba-tiba sama-sama excited)

"apa lagi, bang. jom kita ke ******!"

"jom!"




ni contoh ye. contoh. dialog nya lebih kurang macam tu lah, kan?

perasan tak? tadi mulanya si isteri minta tukar perabot sedia ada. dan mula bercerita tentang kedai ******. si isteri nampak serba tahu tentang kedai ******.

dan si suami macam tak tahu pun tentang kedai tu berdasarkan respon, "yeke???"

lalu si isteri menerangkan lagi tentang kedai tersebut.

tiba-tiba si suami menambah, "dan tanpa deposit! serta penghantaran percuma ke seluruh malaysia!"

eh eh.

tadi rasanya suami dia macam tak tahu pun tentang kedai tu.

tapi lepas si isteri menerangkan itu ini, tiba-tiba si suami boleh menambah penerangan tentang kedai ******.

hurmm..


magis.

ke magic?


-_-"




10 August 2012

Adopted Children

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

korang-korang semua dah tengok iklan ni?


first tengok, tangisan berjurai-jurai. cuba sedaya-upaya nak tahan. tapi tak boleh tahan. biarlah kat office pun, peduli.

second time tengok, masih menangis.

dah cukup. tak mahu tengok dah.

nanti menangis lagi.

hati jadi sayu. barulah terasa perasaan kanak-kanak macam ni.

kemudian ternampak berita tentang anak-anak yatim yang ditinggalkan di surau di area puchong.

terus call encik suami.

"jom pergi puchong."

"buat apa?"

"ada anak-anak yatim kena tinggal. kesian, bang. ada 18 orang.."

"ramainya! tapi apa yang kita boleh buat dengan budak-budak tu?"

diam. "emm, nak ambil anak angkat pun, nampaknya budak-budak tu macam dah besar-besar. kalau nak ambil anak angkat, biarlah boleh disusukan."

"sayang, kita baru 3 bulan kahwin. sabar, ye?"

diam lagi. saya teringin sangat nak jaga mereka.

bukan sebab saya belum mengandung lagi maka saya nak ambil anak angkat. tak. tak. tapi sebab hati saya tersentuh sangat. siapa nak jaga budak-budak tu? apa nasib diorang? kalau diorang tak dapat pendidikan yang baik, apa akan jadi dengan diorang nanti?

tapi saya pun bukanlah di tahap golongan yang berada yang mampu nak sediakan kemudahan untuk budak-budak tu.

suami kata lagi, "kita nak bagi makan apa, yang.. budak seramai tu. makan kita pun cukup-cukup bulan-bulan.."

saya sedih. saya nak tolong. tapi tak tahu cara. tak terfikir cara. saya hanya mampu berdoa. lemahnya saya!

bila sembang dengan rakan sepejabat, "jom lah kita buka tadika. atau nurseri. atau apa sahaja yang seangkatan. boleh jaga budak-budak tu."

"nak jaga seramai tu masih perlukan kos. makan minum sekolah."

kami diam. kenapa kami rasa terhalang di situ?

macam mana saya nak tolong mereka?


T____T



Teknik Gombak dan Durian

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::


ye, dulu saya bersekolah di sekolah menengah teknik gombak. jurusan pengajian kejuruteraan elektrik dan elektronik.

dulu konon cita-cita nak jadi engineer. jurutera elektrik atau elektronik.

konon.

tapi dah result matrikulasi kurang memberangsangkan dek kerana kuat main dan tak boleh rajin belajar, memang dari dulu tak rajin. kerja sekolah pun jarang siap tu pun entah dah berapa kali kena rotan dengan cikgu zaidy. subjek lukisan kejuruteraan. habis exam semester satu terus apply politeknik sebab takut result semester 1 teruk lalu kena buang dari matrik.

punyalah takut kena buang. lepas tu dapat pula tu tawaran ke politeknik. diploma kejuruteraan elektronik. kalau tak mesti dah jumpa encik suami lebih awal dan berkahwin lebih awal. hehe. eh.

eh. dah melalut.

maka semalam semasa ke bazar taman melawati, demi membeli agar-agar buah kegemaran encik suami, terlihat segerombolan budak-budak sekolah lelaki dan perempuan memakai t-shirt sekolah. macam kukenal t-shirt sukan itu. maka saya mencari sesuatu untuk mengesahkan bisik hati ini. maka terlihat ini parking di tepi jalan,




homai. eh, bukan. bukan nak tunjuk bendera hijau tu. tu. tu bas sekolah menengah teknik gombak!

excited!

betul la dah agak budak-budak tu sekolah teknik gombak.

dulu, kami bergilir keluar pergi bazar ramadhan. hari ni blok A esok blok E, so lelaki dan perempuan tak bertembung. (warden saja taknak bagi student pi dating kat bazar. dah nama pun student, dating kat bazat pun jadi lah.)

dulu, bulan ramadhan ni, memang seronok kat sekolah. masa berbuka puasa tu, lauk confirm BANYAK sampai PENUH tray. ni mesti lauk yang sepatutnya lauk tengahari dia bantai masukkan untuk berbuka. mewah. sedap.

dulu, kalau perempuan tak puasa (cuti hari merah), boleh je inform akak dewan makan tu, buatkan makanan tengahari. tapi, haruslah malu lagi-lagi berdepan dengan abang-abang dewan makan tu. hai kantoi lah tak puasa, kan?

dulu, masak megi dalam baldi aje lah demi malu nak minta lunch kat akak dewan makan. jap, kenapa kitorang masak megi dalam baldi ye? walhal ada je mangkuk kat pantri. oh oh kami golongan yang bendera merah nak makan berjemaah. ni si nani yang buat ajaran sesat ni.

dulu, kebanyakan student aspuri (asrama puteri/perempuan) tak ramai yang rajin turun sahur. malu kot muka bangun tidur kang pakwe-pakwe tengok jatuhlah saham. sanggup sahur biskut dan milo kat bilik. tapi saya jenis gastrik yang tak boleh hidup kalau tak makan nasi maka gagahkan diri bangun pukul 4 pagi pergi turun sahur walaupun kadang tu hanya saya berdua sahaja dengan besprengggg, ashikin. beliau pun sanggup turun makan walau bendera merah. sebab kang tengahari tak dapat makannnn. ye, kami memang jenis kuat makan.

dulu, apa lagi kisah bulan ramadhan di hostel?

hah, dulu saya ambil SPM separuh paper bulan ramadhan, separuh paper lepas raya. frust tahu nak tunggu paper yang lepas raya tu nak raya pun tak senang haisy! tengok duit raya pun macam tengok kertas exam -_-"

dulu ada je member yang fly balik rumah sendiri demi ingin berbuka puasa bersama keluarga. saya tak fly, saya minta izin. skema. haha. lepas tu balik hostel, ibu bagi durian. saya simpan dalam loker dan terus berlari ke surau sebab solat isya & terawih dah nak start. balik je dari surau, harum semerbak dorm tu dengan bau durian. ada seorang kawan menengking, "eiii siapa bawa durian masuk bilik ni, busuklah!". masa tu saya baru sampai depan muka pintu terus berlari ke bawah. menangis teresak-esak. serius. menangis. sebab durian tu ibu bagi untuk saya, kenapa mesti nak tengking-tengking macam tu, tak baik tau? lalu besprenggg-besprenggg lain turun bawah tangga pergi pujuk saya.

haha. teruk. sensitif. tengok sekarang nangis lagi bila teringat lagi peristiwa ni.

siapa tak nangis bila melibatkan ibu ayah? sayu wo!

dah dah nak gi lap air mata. tak elok puasa ni nangis-nangis kang tertelan hingus.

eii yakkk telan hingus.

eiii yakkkk...




-_-"




09 August 2012

Eat Grapes a Lot, People!

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Now I knew it... why my husband always buy grapes for me and force me to take it every time buka puasa.



pheww.. I read this from Vivy's blog.

ya, thanks Vivy for d info.




-_-"




08 August 2012

Dari Mana Datang Inspirasi Baju Kahwin Saya?

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

entri kurang kata-kata (wordless wednesday)


ni baju masa majlis bertandang. sebenarnya diinspirasi dari baju raja nazrin dan tuanku zara. tapi kalau tak silap tengkolok encik suami tu tengkolok sultan selangor.

perincian manik depan kebaya dan hujung lengan baju saya pun konon nak buat macam tuanku zara tapi tak se'detail' persalinan tuanku zara.

saja pilih persalinan pasangan di-raja perak, sebab memang majlis bertandang pun di Perak dan encik suami orang Perak. ada kaitan, kan?

teheee~

baju ni dari kain songket dengan bunga warna silver. cantik. boleh dipakai hari raya nanti.

make up done by jiran saya. beliau juga seorang make up artist.

:)

untuk majlis resepsi belah perempuan nanti saya kongsikan. tak jumpa lagi gambar yang sesuai nak dilayangkan.



stay tune :)





07 August 2012

Mertua vs Menantu

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

mula-mula nak asah vocab.

apa beza mertua dan mentua?

sebenarnya saya pun tak tahu. tapi orang akan kata ibu mertuaku dari ibu mentuaku, kan?

ibu mertua adalah nightmare bagi setiap anak-anak gadis.

eh eh maksud saya, setiap anak-anak gadis mesti wondering, macam mana ke rupa ibu mertuaku nanti? garangkah? baik kah? atau bercekak pinggang di dapur melihat menantu perempuan dia memasak?

cakap pasal masak, air tangan isteri tak mungkin sama dengan air tangan ibu suami kita. ceh~

tengok, kenapa semua gambaran negatif? salahkan filem ibu mertuaku. eh eh tapi filem zaman p.ramlee tu, mak yang perempuan yang agak ganas sikit.

baca entri dari blog si jimat ni.

saya dulu pun macam tu. berharap tak ada ibu mertua. takut! saya pun tak faham kenapa perasaan tu lahir macam tu. walhal seorang ibu tu haruslah hatinya selembut ibu saya sendiri, bukan? tapi tak pernah terfikir pun. dalam fikiran ni, ibu mertua tu seorang yang garang, yang sentiasa nak menilai menantu perempuan dia. macam mana 'hasil kerja' menantu perempuan. pandai masak ke tak, pandai mengemas ke tak, pandai jaga anak dia ke tak?

sekali lagi, seorang isteri tak mungkin sama dengan ibu suami kita.

bila berkongsi pengalaman dengan kawan-kawan lain yang dah berkahwin, sebenarnya macam-macam sikap ibu mertua ni.

ada yang relax sahaja.

ada yang ibu mertua baikkkkk sangat sampai semua benda pun tak bagi menantu buat.

tak kurang juga yang kurang boleh berkomunikasi dengan ibu mertua. kadang sebab masalah bahasa (kalau dah menantu orang sabah, ibu mertua pula berbahasa kelantan pekat, memang susah sikit lah, kan?), kadang sebab masalah percanggahan pendapat.

pada saya, pertama sekali, anggap ibu mertua macam ibu kita sendiri. ye, mana mungkin ibu mertua sama dengan ibu sendiri. (sob sob i miss my ibu T____T) sebab ibu sendiri tu dah berpuluh tahun jaga kita. takkan sama.

kedua, cuba banyakkan bersembang dengan dia. korek dari suami, segalanya tentang ibu beliau. apa yang pernah berlaku sepanjang hidup dia, apa minat dia. benda-benda macam ni boleh jadi bahan untuk bersembang.

ketiga, RAJIN MASAK. fuh. tulisan huruf besar? saya akui pertama kali ke rumah ibu mertua, saya hanya TIDUR. haha. gila ke tak saya tak tahulah tapi kan, tu ibu mertua saya yang suruh. lagipun masa tu kami sampai di kampung dah malam. mak dah siap masak untuk kami teheee lepas makan, tidur. bukan nak tolong basuh pinggan ke hape kan? lepas tu esok pagi terus balik KL. sungguh tak senonoh. mak tak bagi. serius. mak tak bagi saya turun dapur masa tu.

oh bakal pengantin perempuan, sila jangan amalkan perkara di atas tu, ok?

cakap pasal masak, balik kampung lepas tu saya dah start masuk dapur. memang saya lah yang tolong mak sampai tahap saya cakap, "mak duduklah kat atas, biar nadia masak" ewah ewah kat rumah sendiri ado ko perangai gitu? nehi nehi. kat rumah sendiri, ibu direct suruh saya masak je. tak yah nak basa-basi.

sampai ayah mertua sound suami, "angah, nanti kat rumah, tolong nadia memasak, tau?"

haha tak memasal.

masa mak ada di KL dan duduk di rumah saya beberapa hari, memang saya suruh mak relax je tengok tv. masa nak balik, mak siap minta bekalkan masakan saya. eh. eh. malu lah pula.

nyampah

tapi, tak semua orang bernasib baik macam saya. anak-anak perempuan mak pun kata, "sekarang ni mak ada kak nadia. kita ni siapalah, kan..." saya tahu diorang bergurau. tapi kadang betul juga apa diorang kata. segan pula saya dibuatnya. kata suami, "mak memang macam tu. kalau dah sayang, sayang sangat."

pasal memasak ni juga, anak-anak gadis sekelian tak perlu risau tak pandai masak. gugel kan ada? gugel sahaja resepi macam-macam ada. buku resepi pun melambak. tinggal nak tak nak try sahaja.

kepada kawan-kawan yang masih berkonflik dengan ibu mertua, kalau kita susah nak lembutkan hati dia, lembutkanlah hati kita sendiri. bisikkan dalam hati, itulah mak, ibu, yang melahirkan, menjaga, mendidik suami kita, sampai jadi suami yang terbaik untuk kita.

lama-lama insyaAllah lembut lah hati ibu tu. ibu, kan?

:)

heh. betul, kan?



ibu mertuaku



^_^v

03 August 2012

Dejavu de Java


:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

dah habis tengok cerita dejavu di kinabalu semalam?

saya adalah seorang yang sangatlah malas nak follow drama bersiri di tv. saya lebih suka menonton di tonton.com.my. boleh sum up 3,4 episod sekali. hehe. malas nak tengok meleret-leret boleh fast forward. hehe. jimat masa ^_^

jadi semasa berada di ipoh hari tu, ada lah tertengok cerita ni yelah bosan-bosan duduk bilik sorang-sorang meninggalkan suami di rumah keseorangan, maka tertengoklah cerita ni.

macam best? sebab ada tiz zaqyah. tu je.

lagipun pernah tengok beberapa episod awal.

tapi tak berapa ada mood nak tengok sebab aqasha. rimas tengok rambut dia. sorry peminat aqasha @ ammar. hehe.

ramai yang tak suka ending semalam walaupun vote berpihak pada bazli. paling tak logik ada second donor untuk nadira. boleh eh macam tu? sangatlah bertuah nadira. 

ramai kawan-kawan saya berpendapat, nadira patut berkahwin dengan ammar. then it is a happy ending.

in real life, tak semestinya kita akan berkahwin dengan orang yang kita sayang, cinta kasih sepenuh hati. true.

contoh,

Aminah ada seorang long-lost friend. sejak zaman sekolah rendah. Aminah rasa Aminah suka kat dia. tapi yelah, budak-budak. yang hanya tahu bermain. mana faham sangat benda-benda suka-muka ni, kan? yang Aminah tau, "weh, dia suka kat kau lah." lepas tu main ejek-ejek, "eiii eiii, amin suka aminah.. eiii eiii amin suka aminah.."

kan?

lepas tu suddenly bila dah besar panjang masing-masing ada akal yang waras, cukup serba-serbi, boleh berfikir dengan baik, tiba-tiba terjumpa semula long-lost friend tu.

tiba-tiba Aminah rasa Allah takdirkan Aminah berjumpa dengan Amin. chewah macam lagu, kita memang dijodohkan bersama, sehati serta sejiwa, walau esok walau akhir nanti lalalala~

Dejavu.

Kan?

Dan Aminah pun mulalah merasakan yang sebenarnya Aminah tak cintakan pun lelaki yang ada di sisi Aminah sekarang (Bazli). Tiba-tiba semuanya terbalik. Aminah tinggalkan Bazli dan pergi kepada orang yang tiba-tiba Aminah rasakan sebenarnya Aminah cintakan dia.

Lepas tu sah-sah lah Aminah nak kepada si Amin tadi, yang long-lost friend tu. Sebab rasa cinta Aminah adalah milik Amin sebenarnya. Yes, memang Aminah sayang Bazli tapi perasaan cinta lebih kuat kepada Amin.

Betul apa yang Ammar kata dalam skrip cerita Dejavu di Kinabalu tu. Cinta tu hanya sekadar perasaan. Yang boleh datang dan pergi, bila-bila masa.

Kalau tak, tak adalah isu putus cinta.

Sambung semula cerita Amin, Bazli dan Aminah tadi.

Dalam masa sama, Aminah dah siap segala persiapan untuk kahwin dengan Bazli. Amin memang cinta Aminah, tapi dia datang tak kena masa. Masa tu Aminah dah tak boleh nak buat apa. Aminah tak mahu lukakan hati Bazli yang sangat sayangkan dia. Dan Aminah tak mahu ambil risiko untuk pusingkan semua ni.

Jadi Aminah berkorban, berkahwin juga dengan Bazli.

Sebab pada dia, kalau betul Amin tu jodoh dia, Allah akan kuatkan hati dia untuk pusing semua tapi nyata Aminah tak kuat. Yes, cinta boleh buat seseorang jadi kuat luar biasa tapi tidak pada Aminah. Dia bukan jenis melukakan hati atau memungkiri janji.

Jadi Aminah lupakan Amin walaupun dia tahu, hati dan perasaan serta cintanya untuk Amin.

Aminah putuskan untuk teruskan perkahwinan dengan Bazli. Hal perasaan dia terhadap Amin, Aminah simpan jauh-jauh, kemas-kemas, kunci ketat-ketat, sorok dan hilangkan dari hati. Dia anggap pertemuan dengan Amin adalah antara saat paling manis untuk dikenang. Tapi cinta untuk dia, bukan untuk dijadikan realiti.

Cinta tu hanya sekadar perasaan. Yang boleh datang dan pergi, bila-bila masa.

The End.

See, hidup tak semestinya happy ending, jodoh, pertemuan, ajal, maut di tangan Allah. Tak kira kuat mana pun, dalam mana pun cinta kita terhadap seseorang, kalau Allah kata tak, tak lah.

Kesimpulan, tak payah lah bercinta sebelum kahwin. Hati lebih banyak sakit dari suka. Hahaha. Terkena batang hidung sendiri nampaknya nasihat tu. Takpe, dah kahwin. Hehe.

Butterfly~ Fly away so high
As high as hope I pray
To come and reach for you
Rescuing your soul
The precious messed up thoughts of me and you~




J