Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

09 September 2012

"Kenapa Orang Asyik Cium Bontot Awak?"

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

berdasarkan tajuk, ye, saya pun tak faham kenapa.

saya dah ada beberapa kenangan buruk dengan kereta 4 kali dengan kancil, sekali dengan cik saga tu.

Kejadian 1 : saya langgar orang. entri ini dan ini

Kejadian 2 : kereta mati di tengah highway. entri ini

Kejadian 3 : kereta masuk longkang. entri ini

Kejadian 4 : kancil dilanggar persona. entri ini dan ini

Kejadian 5 : saga dilanggar lagenda, sungguh tak legend! entri sedang ditaip. sila scroll ke bawah untuk baca.



di satu pagi yang hening, ahhh straight to the point.

saya mengajar di shah alam pada hari tersebut, 4 September 2012. saya drive saga enchik suami bersama assistant saya di sebelah, niza. lumrah jalan di KL, pukul 7 pagi pun dah jam. masa tu lebih kurang jam 7.20 pagi. baru sahaja 2-3 kilometer dari rumah, di Jalan Loke Yew, sedang saya bersembang dengan niza dan mengekori perlahan kereta hadapan (tak sampai 5km/j kot!) tiba-tiba..


"gedegang!"

entah, begitu kot bunyi nya?

saya pandang rear mirror, niza terus pandang belakang. muka seorang lelaki 'terlekat' di cermin belakang kereta saya.

saya berhentikan kereta di tepi, bagi hazard signal dan kami turun.

orang ramai cuba bantu lelaki tu berdiri. ada 2,3 orang pandang saya dengan muka tak puas hati. siap jeling dan muka macam marah.

eh, salah aku ke?

"macam mana boleh langgar ni?" itu soalan pertama keluar dari mulut saya. nada rendah, tak menengking.

"brek tak makan. sorry kak, sorry..." lelaki tu berkemeja, pink. memang on the way nak pergi kerja ni.

"so, macam mana ni? bumper kereta saya terbelah tu."

"maaf, kak. saya tak sengaja. sorry..."

"macam ni lah, awak bagi phone number awak. tengok nanti kita settle macam mana. duk tengah-tengah jalan ni menambah jam jalan ni aje."

dia bagi nombor telefon dan nama, saya catat nombor plat motor dia.

bibir lelaki tu berdarah. rangka depan motor dia bengkok.

"awak ok tak ni? nak saya hantar ke hospital tak?"

"eh, takpe kak. saya ok lagi ni."

"betul ni?"

"betul.. maaf kak. maaf.."

saya dan niza masuk semula dalam kereta. saya perlu alihkan kereta segera. jalan yang dah sedia jam akan tambah jam. buat kena kutuk aje nanti.

tapi dari rear mirror saya nampak lelaki tu macam tak boleh jalan. hati saya sangat risau. saya turun semula.

"awak ok tak ni? saya hantar ke hospital lah, ok?"

"takpe kak. sikit aje ni. takpe takpe."

"betul ni?"

"betul kak. takpe.."

saya masuk semula ke dalam kereta. teruskan perjalanan, mencari tempat selamat untuk call orang-orang yang sepatutnya. suami, boss, dan pengurus projek.

nampaknya tak ada orang yang boleh mengganti saya untuk mengajar di shah alam pagi tu. saya patah balik ke rumah dan park kereta. kami ke shah alam dengan kereta niza.

kami tak ada lah lewat sangat sampai di shah alam. hanya lewat 10 minit. saya masih sempat mengajar walaupun hati dug dag dug dag masa tu. sambil tu saya cuba call lelaki tadi. risau juga kalau dia menipu.

dia minta supaya saya tak buat report. dia akan bayar.

"boleh ke nak bayar bumper kereta saya? at least RM500 tu."

"RM500 ke, kak?"

"yelah. kalau boleh, tak apalah. kalau tak, saya akan buat report."

"ok, saya bayar."

pada mulanya dia minta kurang.

"saya bayar RM300 aje boleh tak, kak?"

"habis tu macam mana saya nak repair bumper kereta saya? kalau macam tu kita buat report aje lah, ye? boleh insurans cover.."

"janganlah, kak. kalau RM400, ok?"

"kalau harga repair lebih dari RM400 macam mana?"

"ok, saya bagi RM500.."

petang tu dia bank-in RM500 dalam bank saya.

mujur dia tak menipu. lega.











saya belum hantar kereta ni ke proton lagi. appointment esok. so, tunggulah 3,4 hari duk dalam wad, ye?

sehingga hari ini, saya hanya 'melekatkan' tempat rekahan tu dengan celotape.

tak sempat snap gambar. dah snap nanti saya tunjuk.

ada lah hikmahnya..


patut ada label 'accident' dalam blog ni. patut ke?


-_-"



2 comments:

irmafittaputri said...

ambil iktibar .. tak kira la salah kita or salah org...kite kena berhati2.. sayangila nyawa kita & org lain... kalau tak sekali pun sayangila duit/kerugian yg akan mengalir...nasihat untuk kamoo & utk saya juga...sy trauma biel dgr excident...

Nadia Havez said...

kak pitta~

lepas dah banyak incident happen before, memang nadia sangat berhati2 masa drive. tu lah orang kata, macam mana pun kita berhati-hati, orang lain punya salah pun, kita kena tempias.. org yang kena hentam ni lagi lah trauma.. dah rasa macam tak nak drive pun ada..