Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

27 July 2012

Jom Upgrade Diri!

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

nak share satu video,




ini adalah beberapa isi yang dapat saya kupas dari video ni.

A. sentiasa bersyukur

  • bersyukur sebab ada orang nak ambil kita jadi isteri
  • sebagai perempuan, kita akan bersungguh-sungguh, nak dapatkan majlis perkahwinan yang bermakna
  • tapi kita lupa, untuk majlis satu hari, kita prepare dalam lebih kurang setahun. tapi kehidupan 30, 40 tahun lepas kahwin, berapa lama kita dah prepare?


B. tahu tujuan jadi isteri

  1. ikut sunnah
  2. untuk dapat anak yang soleh solehah - bekalan di alam kubur nanti (doa anak yang soleh dan solehah)
  3. untuk hidup bahagia - isteri solehah tidak akan rasa hanya ingin bahagia, tapi dia pun bertindak untuk membahagiakan suami dan anak-anak
  • tahu visi sebagai isteri - ingin jadi isteri yang bagaimana? berikut adalah beberapa aspek:
    • sihat - rupa, tubuh badan
    • bijak berfikir - sentiasa positif dan buat orang lain pun rasa positif
    • tinggi kerohanian - jaga aurat, jaga solat
    • jaga hubungan - dengan suami, anak-anak, mertua
    • kewangan - belanja sesuatu tepat pada tempatnya - mencantikkan diri hanya untuk suami
  • matlamat? cara untuk capai hidup bahagia setiap hari
    • bangun pagi?
      • bersyukur masih bernyawa, suami masih ada di sisi, anak-anak masih ada
      • fikirkan untuk persediaan keluarga pada hari tersebut

C. 5 tiang hidup setiap hari
  • Fizikal
    • pastikan sihat tubuh badan. bagaimana?
      • jaga pemakanan
        • lengkapkan ilmu tentang nutrisi
        • makan pagi seeloknya banyakkan makanan berprotein seperti susu, telur
        • air paip perlu filter sebab air sekarang banyak yang 'tidak sihat'
        • vitamin dan suplemen perlu ada
      • lakukan senaman
        • jika tiada masa untuk bersenam, sediakan masa untuk sakit -kata ahli falsafah
  • Mental
    • majalah atau buku apa yang ada di rumah kita?
    • channel TV apa yang kita buka sehari-hari?
    • labur sedikit wang untuk ilmu yang bermanfaat
  • Rohani
    • bangun pagi, tanamkan niat setiap hari untuk:
      • jadi hamba Allah yang baik
      • jadi khalifah untuk diri sendiri dan keluarga
      • urus semua keperluan harian ikut hukum Allah
  • Jaga Hubungan
    • cara jaga hubungan dengan orang lain:
      • hargai
      • sebut kebaikan
      • jangan kritik
    • jaga hubungan dengan suami : 
      • hormat suami, senyum ketika beliau pulang dari tempat kerja
    • jaga hubungan dengan anak-anak : 
      • peluk, puji
    • jaga hubungan dengan mertua : 
      • jangan biar mereka berkecil hati kerana mereka baru nak mengenal kita
  • Kewangan
    • jangan hanya tumpu pada skin care dan kosmetik sahaja, aspek kesihatan badan perlu ambil kira
    • kewajipan isteri : 
      • jaga mata suami - sentiasa kelihatan cantik 
      • jaga hidung suami - sentiasa wangi
      • jaga telinga suuami - sentiasa berkata-kata yang baik
      • jaga hati & perasaan suami - sentiasa pandang suami dengan pandangan hormat dan kasih-sayang

Priority seorang isteri adalah Allah --> Rasul --> Suami
tak kira setinggi mana pangkat seorang isteri di pejabat, di rumah suami adalah segalanya.


Sekian.

Good to share.

26 July 2012

Kerana Sayangkan Malaysia

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

saya rasa logo kemerdekaan ini lebih cantik dan barulah ada semangat nak sambut hari merdeka.

jiwa muda, right? macam ni baru boleh semai semangat cintakan negara.

heh.

jadikan stiker kereta pun cantik ni.


hehe.


:)

23 July 2012

Cara Baru untuk Mengukus

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

salam Ramadhan!

1 Ramadhan hari tu berbuka puasa di rumah ibu di Keramat. sebelum tu saya masak puding karamel di rumah. oleh sebab pengantin baru, kan, (baru lah sangat?) maka tiadalah banyak mana peralatan untuk memasak kat rumah ni.

masa nak buat puding karamel tu dah excited. dah siap bancuh bahan semua, baru teringat, loyang dan pengukus tak ada!

macam mana ni?

timbul lah idea sebegini,





hehe. ok lah gini kan? bukan tak jadi pun puding karamel tu.

ni namanya, tak ada pun boleh ada ^_^


love,
Puan Nadia Havez

20 July 2012

Salam Ramadhan

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::



Salam Ramadhan Semua!

^_^

17 July 2012

Ini adalah baju raya kami tahun ini

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

edisi jimat.

ini adalah baju raya kami tahun ini,


tapi saya tak ada lah pakai tudung warna putih tu. maybe cari selendang warna turquoise yang ada 3,4 tone, atau yang berwarna-warni. 

dan cari samping suami yang sedondon dengan selendang saya.

dan ini yang kedua,


tapi encik suami kata takkan dia nak pakai baju tu juga nanti orang ingat nak kahwin sekali lagi.

jadi saya fikir, mungkin akan beli juga kemeja warna kuning untuk suami.

Jimat?



settle.

14 July 2012

2012 yang super duper busy, now i'm thinking to...

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

hari tu, saya ada buat status begini dalam facebook,

"2 years and 13 days in Geoinfo and now i'm thinking to..."

ya, Geoinfo adalah nama company saya.

bila buat status macam tu, majoriti orang akan fikir, saya nak keluar dari company. dan banyaklah komen-komen termasuk dari bos saya sendiri.

ye, saya akui saya memang penat tahun ni. start dari bulan oktober tahun lepas lagi.

januari bermula dengan projek remote sensing di tangan ni masih di tahap kritikal. zon merah. maka overtime memanjang, setiap hari balik rumah hampir pukul 11 malam. belum termasuk sabtu ahad yang kerja seharian.

dan januari dimulakan dengan pertukaran status. 1 januari, saya dipinang orang.

februari dan mac terus menerus bekerja. bukan hanya sebab projek dah sampai tahap kritikal. tapi dalam masa sama sebab nak kumpul duit untuk kahwin yang diadakan bulan april dan mei.

dalam masa sama persiapan kahwin harus berjalan serentak.

april saya dah mula menggelabah. hujung bulan nak kahwin tapi prosedur belum settle. plus projek tu perlu submit. dan kekurangan rakan sekerja yang berpindah membuatkan tekanan bertambah.

rakan sekerja lain pula perlu diserap ke projek lain.

saya tambah tertekan. dengan persiapan kahwin yang masa tu pun baru 20%. lagi sebulan. sampai ibu sound, "ni nak kahwin ke tak nak? asyik kerjaaaa aje!"

saya hanya betul-betul dapat concentrate dengan persiapan kahwin masa cuti 3 hari sebelum hari menikah. nasib baik banyak tangan membantu di saat akhir.

dan alhamdulillah semuanya selamat. semasa diakadkan, habis sahaja lafaz akad yang suami sebut, saya terkeluar perkataan, "haahhhhh..." (rugi my sis tak sempat rekod saat ni. sebab sibuk rekod abang ipar dia lafaz akad)

orang sekeliling saya mendengar. mereka kata, "macam tarik nafas lega!"

ye, betul. kalau pengantin perempuan lain, menangis, saya tarik nafas lega. selepas semua dugaan, halangan, kekangan, kesibukan, alhamdulillah, settle akad. bermula satu kehidupan baru.

mei, dengan penyesuaian diri sebagai isteri, dengan kerja yang bertumpuk. masuk kerja lepas cuti kahwin, dah berlambak benda yang perlu dikerjakan. sebab fasa dua projek remote sensing tu dah bermula. kami belum pergi honeymoon dek kerana saya tak tahu bila nak cuti!

jun pun sama. walaupun progress dah tak serancak awal tahun, saya bersyukur punya rakan-rakan sekerja yang meletakkan komitmen yang sangat tinggi dalam projek ni. ceh, cakap macam wakil rakyat berucap!

dan sekarang, julai. lepas berita tak menarik awal julai hari tu, saya dah mula rasa, yaaa penat yang amat sangat! saya rasa saya perlu rehat. bos dah offer saya cuti. pergilah berehat, katanya.

ada 2 pakej honeymoon free yang belum ditebus. destinasi? dalam malaysia sahaja. tapi kami belum pilih mahu ke mana.

2 pakej tu. thanks usu dan kak syaf!

bila kita nak pergi honeymoon dua kali ni, abang?

tapi, bila kita nak cuti, puasa nak dekat!

haih~

tangguh lagi lah kot?

11 July 2012

WW : Langsir Raya

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

saya berjaya menghabiskan baucer jusco dengan berhemah.

taraaa...


rasa macam dapat langsir free.

ngeh ngeh ngeh

anggaplah ini langsir raya, ye?

sekarang saya tengah fikir, duit maskahwin tu nak buat apa ye?

yelah, RM80. tengah fikir sesuatu yang sesuai. untuk disimpan, sebagai tanda, itu adalah maskahwin ku.


05 July 2012

Idea Deko: Master Bedroom

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

i'm very sorry readers. sangat banyak komen yang saya tak reply semula. saya tahu saya salah. maafkan saya, please *muka kesian* dan sebagai menebus kesalahan, mempersembahkan, entri yang panjang dan penuh dengan gambar! harap bersabar :)

sejak ada rumah sendiri ni, i mean, rumah sewa ni, dalam kepala ligat fikir nak cantikkan rumah. tu belum rumah yang betul-betul rumah sendiri tu. gamaknya berapa habis untuk renovate?

semalam ibu ayah baru hantar katil dan tilam dari bilik pengantin di rumah mereka ke rumah kami. ye, selama ni kami hanya tidur di atas toto.

ye, toto. yang nipis-nipis tu.

lalu bila barang kelengkapan rumah dah semakin lengkap ni, maka, sebagai seorang perempuan, haruslah dalam kepala duk fikir, inilah masanya untuk saya menghias sana dan sini. barulah home sweet home. tak adalah balik kerja nampak rumah kosong tak ceria lalu fikiran pun kosong, hati pun murung. ewah, pantun.

saya mulakan dengan target untuk ruangan bilik tidur kami. kenapa?

sebab pada saya bilik tidur adalah ruang paling penting. sebab, kami berdua bekerja. jadi, bilik tidur adalah ruang yang saya rasa patut diberi perhatian lebih. ruang untuk berehat, ruang untuk mengembalikan mood, ruang untuk menghilangkan stress.

lalu bila lakukan carian dalam google, alamak. sangatlah heavy, tak sesuai dengan ruang kecil rumah kami. dan lebih-lebih lagi tak sesuai dengan bajet kecil kami.


 pink ini lembut. rasa nakk cuba warna ni satu hari nanti.

 nampak klasik 

 menyala

suci


hai lah. geram tengok satu-satu.

tapi saya harus buat sesuatu yang dalam bajet saya. maka saya lakarkan draf untuk bilik tidur kami.

ye, betul, ruang rumah kami kecil sahaja sebenarnya. tapi cukuplah untuk kami berdua buat masa ini.


saya suka pergi IKEA (tiba-tiba). jadi haruslah rumah saya dipenuhi dengan barang-barang yang dibeli di IKEA. ada beberapa barang yang dah masuk dalam senarai saya. tengoklah hujung bulan ni atau bila-bila banyak duit baru shopping.

1. Pasu tinggi & bunga tinggi
- pada saya ini penting untuk mencantikkan dan menceriakan suasana. ini pilihan saya,

tinggi: 60 cm. 
ok lah tu.

bunga-bunga pilihan mungkin saya tak beli di IKEA. nanti saya survey mana-mana kedai bunga. sebabnya, bunga-bunga di IKEA mahal juga dan dijual sekuntum-sekuntum.




semua bunga dan daun ni ketinggian lebih dari 60 cm. harus lah kan. kalau tak, tenggelam dalam pasu. 

idea lain, beli sahaja bunga di kedai pengantin (walaupun pendek-pendek) then sambungkan dengan lidi supaya panjang. lidi tu haruslah tersorok dalam pasu.

nanti saya fikirkan mana yang sesuai.


2. Tingkap
saya mahukan blind. lebih mudah. tapi suami kata tak sesuai. maka saya perlu letak langsir. 

 bunga-bunga kecil. comel

 yang ni akan bagi efek ruang sempit rasanya


 saya suka yang ini. tapi harga.. dan ini untuk pintu. tak sesuai. atau boleh saja sebenarnya.


ini lebih murah tapi jarang. orang boleh nampak dari luar ni.


3. Rak Buku
kenapa?
sebab kami berdua memang kaki baca buku. ya.

suami sangat banyak koleksi buku (saya baru tahu), dan saya juga sangat banyak koleksi buku. lepas pindah rumah ni baru saya nampak koleksi buku suami yang banyaknya!

bukan sekadar buku, saya fikir ruang ini juga untuk menyimpan laptop dan segala perkara yang berkaitan.


ini rasanya terlalu tinggi



 mungkin ini lebih sesuai


4. Tikar / Carpet
harapan saya nak yang ini..



tapi mungkin akan end up dengan yang ini,


sebab saya sangat alah dengan habuk. haruslah encik suami tak izinkan saya beli karpet berbulu-bulu.


5. Almari
ini tak lain tak bukan saya memang dah chop yang ini!

yeah~ nanti kan, kat pintu tu kan, ada lah anak-anak yang bakal jadikan 'white board' diorang, kan? eheh.


6. Hiasan dinding
dari mula datang IKEA, saya sudah teruja dengan ini,
boleh bagi efek luas sebenarnya.

tapi saya rasa encik suami lebih suka letakkan kalimah Allah dan Muhammad di kepala katil kami.

sob sob sob. tapi mungkin boleh gabung bersama, kan? ^_^


7. Cermin
jatuh cinta dengan ini lah,
tapi rasanya encik suami tak bagi beli ni. aduhai.

selesai.

siap dah bilik tidur kami.

tehee~

perasan tak, hampir semua pilihan saya berwarna putih.

saya suka. sebab nampak tenang. balik kerja, tenang. berehat, tenang. putih = tenang.

bila nak masuk gaji ni? sebab gaji baru ni dah habis.

^_^