Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

27 July 2012

Jom Upgrade Diri!

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

nak share satu video,




ini adalah beberapa isi yang dapat saya kupas dari video ni.

A. sentiasa bersyukur

  • bersyukur sebab ada orang nak ambil kita jadi isteri
  • sebagai perempuan, kita akan bersungguh-sungguh, nak dapatkan majlis perkahwinan yang bermakna
  • tapi kita lupa, untuk majlis satu hari, kita prepare dalam lebih kurang setahun. tapi kehidupan 30, 40 tahun lepas kahwin, berapa lama kita dah prepare?


B. tahu tujuan jadi isteri

  1. ikut sunnah
  2. untuk dapat anak yang soleh solehah - bekalan di alam kubur nanti (doa anak yang soleh dan solehah)
  3. untuk hidup bahagia - isteri solehah tidak akan rasa hanya ingin bahagia, tapi dia pun bertindak untuk membahagiakan suami dan anak-anak
  • tahu visi sebagai isteri - ingin jadi isteri yang bagaimana? berikut adalah beberapa aspek:
    • sihat - rupa, tubuh badan
    • bijak berfikir - sentiasa positif dan buat orang lain pun rasa positif
    • tinggi kerohanian - jaga aurat, jaga solat
    • jaga hubungan - dengan suami, anak-anak, mertua
    • kewangan - belanja sesuatu tepat pada tempatnya - mencantikkan diri hanya untuk suami
  • matlamat? cara untuk capai hidup bahagia setiap hari
    • bangun pagi?
      • bersyukur masih bernyawa, suami masih ada di sisi, anak-anak masih ada
      • fikirkan untuk persediaan keluarga pada hari tersebut

C. 5 tiang hidup setiap hari
  • Fizikal
    • pastikan sihat tubuh badan. bagaimana?
      • jaga pemakanan
        • lengkapkan ilmu tentang nutrisi
        • makan pagi seeloknya banyakkan makanan berprotein seperti susu, telur
        • air paip perlu filter sebab air sekarang banyak yang 'tidak sihat'
        • vitamin dan suplemen perlu ada
      • lakukan senaman
        • jika tiada masa untuk bersenam, sediakan masa untuk sakit -kata ahli falsafah
  • Mental
    • majalah atau buku apa yang ada di rumah kita?
    • channel TV apa yang kita buka sehari-hari?
    • labur sedikit wang untuk ilmu yang bermanfaat
  • Rohani
    • bangun pagi, tanamkan niat setiap hari untuk:
      • jadi hamba Allah yang baik
      • jadi khalifah untuk diri sendiri dan keluarga
      • urus semua keperluan harian ikut hukum Allah
  • Jaga Hubungan
    • cara jaga hubungan dengan orang lain:
      • hargai
      • sebut kebaikan
      • jangan kritik
    • jaga hubungan dengan suami : 
      • hormat suami, senyum ketika beliau pulang dari tempat kerja
    • jaga hubungan dengan anak-anak : 
      • peluk, puji
    • jaga hubungan dengan mertua : 
      • jangan biar mereka berkecil hati kerana mereka baru nak mengenal kita
  • Kewangan
    • jangan hanya tumpu pada skin care dan kosmetik sahaja, aspek kesihatan badan perlu ambil kira
    • kewajipan isteri : 
      • jaga mata suami - sentiasa kelihatan cantik 
      • jaga hidung suami - sentiasa wangi
      • jaga telinga suuami - sentiasa berkata-kata yang baik
      • jaga hati & perasaan suami - sentiasa pandang suami dengan pandangan hormat dan kasih-sayang

Priority seorang isteri adalah Allah --> Rasul --> Suami
tak kira setinggi mana pangkat seorang isteri di pejabat, di rumah suami adalah segalanya.


Sekian.

Good to share.

1 comment:

Cik D@y@h said...

perkongsian yg sgt bagus..=)