Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

30 September 2011

Tips Redakan Resdung

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

hai hai hai! rajin pula i nak bagi tips mengetips bagai ni kan. well, semua tips yang terkandung dalam blog i ni adalah pengalaman i sendiri. so depends lah uolls~ nak ikut ke tak. tak rugi. eheh.

straight to the point. tak perlu nak mukadimah pepanjang. ni pun dah cukup panjang sebenarnya, kan?

i memang ada resdung yang teruk juga lah. eh, resdung ke? bersin tiap-tiap pagi, hidung gatal-gatal kalau kena habuk, tak boleh kena bulu kucing, aaaa yang seangkatan macam tu lah kan, tu resdung kan? hee~

sebelum ni i pernah pergi sana sini untuk buat rawatan resdung ni. kalau uolls~ pernah buat rawatan resdung, most of them akan buat rawatan yang keluarkan hingus what so so dari hidung siap keluar ulat bagai. ok, i tak kata rawatan tu semua tak bagus, ok? kang i kena sue dengan pengamal perubatan macam tu pula kang.

i pernah jalani pembedahan telinga, so i rasa i tak sesuai buat rawatan resdung secara tradisional tu. since rawatan tu akan buat i terbersin-bersin dengan lebih kuat, tanpa henti dan menyebabkan telinga i yang 'second hand' ni rosak, so i perlu cari alternatif lain.

i just share with you guys, experience yang i ada untuk overcome sedikit, i repeat, SEDIKIT, masalah resdung i ni.

rahsianyaaa... jeng jeng jeng...





WUDHU'!

haa.. caya tak? caya tak?


dulu, i selalu ambil wudhu', ambil part-part wajib je. ada 6 rukun wudhu' kan? hah, ingat tak? start dengan  niat, muka, tangan, kepala, kaki, tertib. i tak pernah nak ambil port pasal anggota wudhu' yang sunat. sebab masa tu, i sakit telinga kan. so i fobia nak basuh telinga masa ambil wudhu'. sudahnya, semua anggota sunat i tinggalkan aje.

then satu hari tu i terfikir, Allah sentiasa membuat sesuatu perkara tu ada hikmahnya. tak akan Allah jadikan atau perintahkan sesuatu tu atas sebab sia-sia, kan? believe me!

di satu pagi yang indah dan cerah, eh bukan cerah. kalau cerah tu maknanya dah subuh gajah. i tanamkan azam dalam diri, start hari ni, i nak ambil wudhu' campur sekali dengan anggota yang sunat.

start dengan basuh tangan sampai pergelangan tangan, kumur, hidung, dan semua-semualah sampai complete wudhu' i. cuma tang hidung tu i concern lebih sikit. i sedut air yang i tadah dari tapak tangan dan hembuskan semula. mula-mula memang takut. i takut sebab i fikirkan telinga i. kalau sempat air tu masuk ke telinga melalui hidung, bekas pembedahan i akan ada jangkitan kuman. risau! tapi i tawakal.

selain sedut-sedut tu, i amalkan basuh hidung sebersih-bersihnya tiap kali ambil wudhu'. mula-mula praktik benda-benda ni semua, i memang terbersin-bersin dalam bilik air. rasa macam bergegar juga lah telinga ni. tapi lama-lama, satu perubahan i dapat rasakan.

percaya ke tak, i yang dulu selalu terbersin waktu pagi, now dah tak terbersin! eh, magik? haha. ye, magik. hikmah yang Allah turunkan.

so, peringatan untuk kita semua ni lah kan, ingatlah, apa yang Allah jadikan dan perintahkan tu, PASTI ada hikmah di sebaliknya. ada sebab kenapa Allah buat begitu begini dan begitu. tinggal kita nak percaya ke tak je. ingat rukun iman, kan?

k, till meet you guys. daa~

^_^

27 September 2011

Rezeki Bergolek-golek

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

credit to Kak 'Uyun for this entry


 "Manusia silap kalau asyik menganggap rezeki itu hanya dalam bentuk duit". Saya berterus terang dengan seorang teman 'A' yang dah mula berputus asa dalam pekerjaannya.


Saya baru kahwin, kos hidup untuk dua orang. Tambah kos setiap bulan untuk ke-empat-empat orang tua kami, tambah dengan atok dan adik-adik. Tambah tolak ia menelan belanja hampir RM1000. Belum lagi dengan hutang kereta, sewa rumah, bil elektrik, bil air, bil telefon, broadband, insurans, duit dapur dan lain-lain. Senang cerita, jika nilai sebenar di kira, mahu-mahu tak cukup duit gaji. Allahuarabbi....

Begitu juga dengan kisah teman saya si A tadi. Bujang, gaji tak sampai RM2k, tapi perlu beri mak ayah, adik2 duit setiap bulan. Dan ditambah lagi dengan belanja-belanja lain. Allahuarabbi, tak cukup lagi duit gaji!.

Kawan saya si B, gaji RM4k, masih bujang tetapi tetap menanggung mak ayah, adik-adik. Bila pakai kereta besar/mewah, hutang jadi lebih besar. Duduk rumah sewa mewah, kosnya juga tinggi. Oh, tak cukup juga rasanya gaji.

RM kecil tak cukup, RM besar pun tak cukup. Bila agaknya rasa cukup? Ini masalah yang sering melanda kita, bila gaji besar, selera mestilah besar, jadi hutang pun besar. Bila gaji sikit, belanja mesti sikit, tapi berdikit2 macam mana pun, hujung bulan, mesti habis. Lagi-lagi habis!

Astaghfirullah, ketika kita merungut duit habis, duit gaji tak cukup, duit itu, duit ini.... Mungkin kita tak sedar bahawa duit bukanlah punca rezeki kita semata-mata. Kita hidup hari ini bersama dengan orang yang kita sayang, itu juga bentuk rezeki. Kita berjalan ke tempat kerja dengan kaki yang masih elok, tidak berkerusi roda atau bertongkat, itu juga rezeki. Kita dapat makan dengan kenyang, perut tak buat hal, itu juga rezeki. Pendek kata, rezeki tu bukannya duit saja.

Manusia sering silap, dikaburi dengan definisi rezeki itu ialah duit, sedangkan rezeki itu apa sahaja yang kita kecap hari ini... pakaian yang kita pakai juga adalah rezeki, suami/isteri/teman serumah yang baik juga adalah rezeki, kita boleh menunaikan solat dhuha di pagi hari, juga adalah rezeki. Allah, banyaknya rezeki kita.....

Saya akui, dalam kegawatan nak pilihanraya sekarang ni, di mana goverment dah freeze jawatan kosong, claim pun susah nak buat, duit pengurusan pun freeze, harga barang asyik naik, manusia perlukan duit untuk kelangsungan hidup masing-masing. Saya pun, lelah memikirkan hal ni. Namun jangan sampai kita jadi hamba duit... kita mesti jadi Hamba Allah, agar hidup kita bermakna. Ujian dan nikmat itu dirasakan bermakna. Jangan sampai duit yang tak cukup hanya membuatkan kita putus asa, kalau macam tu nampak sangat kita hidup untuk duit. Kita silap...

Saya bercakap lagi dengan si A bahawa "rezeki itu Allah yang bagi, bukan manusia.. Sama-sama kita doa, ada rezeki lain yang Allah akan bagi, bukan sekadar duit". Sayangnya A terus menyalahkan majikan. Nah, bila manusia beranggapan hanya duitlah sebagai sumber rezeki, beginilah jadinya. Hampa dan kecewa bilamana majikan tak menggaji kita. Majikan itu manusia, kerajaan itu pun manusia, mereka tak mutlak dan akan mati. Kenapa sedih bilamana manusia tak bagi kita kerja, sedangkan Allah dah lantik kita berjawatan tinggi dari dulu lagi, menjadi Khalifah-Nya. Itu juga rezeki.
Sambil saya menaip, sambil saya teringat kerut2 dahi si A bila saya memotivasikan dirinya minggu lepas. Hopeless, itu perkataan yang sesuai dengan dia....saya cerita lagi,

"Gaji saya pun macam kamu, biasa-biasa. cukup untuk kami suami isteri, tak lebih tak kurang. Tu rezeki kami. Tapi yang lebih rezeki ialah bilamana saya dapat duduk bersama suami lepas kahwin. then, kerja pun setempat dengan suami. saya dapat pergi-balik ke tempat kerja dengan suami, saya dapat makan tengahari dengan dia dengan bekal yang kami bawa. Senang cerita, walaupun kami jauh nak balik kampung, 7-8jam, tapi rezeki kami ialah bilamana dapat sama-sama susah kat sini. Itu satu rezeki yang sangat luas, yang mana manusia tak nampak..."

"Cuba bandingkan dengan si C, dah kahwin, tapi duduk asing-asing. seorang di KL, sorang lagi kat sini. Walaupun gaji suami isteri ni besar, tapi mereka perlu men-double-kan living cost mereka. Dua-dua ada rumah sewa masing2 supaya senang bilamana hujung minggu dapat berjumpa dan tinggal di rumah tu. cuba kira kos ulang-alik KL-Dungun, darab dengan 4 kali seminggu.. Allah, tak dapat bayang berapa banyak yang perlu di spend untuk sebulan. Walau kawan2 selalu cakap, 'bapok besor gaji deme!", tapi ujian disebalik rezeki tu berbeza.. yang tu mereka tak nampak..." saya menambah.

"Kamu solo, rezeki kamu sekarang ialah status 'solo' kamu, masih belum ada ketaatan dan tanggungjawab terhadap suami. kamu bebas untuk mengorak hidup, planning dan macam-macam. Rezeki kamu juga sekarang ialah MASA. Masa senggang yang boleh digunakan untuk sambung belajar, untuk bekerja tanpa meminta izin dari suami untuk bekerja. Kakak saya perlukan masa setahun untuk mendapat kebenaran suaminya untuk bekerja. Pening dia dibuatnya. Bila kamu ada masa yang banyak daripada yang dah kahwin ni, boleh spendkan untuk family dan masyarakat secara total, yang mana banyak kebaikan yang kamu dapat daripada situ. Kan, masa pun rezeki kan, bukan sekadar duit...... yang tu yang kamu tak nampak.. Jadi, berhentilah merungut."

Si A diam seminggu. Tapi hari ini beliau kembali normal. Entah, dia ambil pusing atau tak dengan apa yang saya kata. Ikutlah, asalkan saya dah cakap apa yang sepatutnya saya cakap.

Dan sekarang saya termenung sekejap, memastikan bahawa hari ini saya telah menerima rezeki daripada Allah, supaya saya tak mudah kecewa dengan kehidupan. Ya, bangun pagi tadi, saya masih ada nyawa, itu rezeki pertama saya!.

Untuk yang masih terasa sempit dengan kehidupan hari ini, harap-harap kalian terasa betapa luasnya rezeki lepas baca entri ni. Positiflah, agar hari-hari kita sukses! 
 
 
 
rasa macam tersentap, tersedar, terkesima membaca entri ini. jadilah kita orang yang bersyukur :)


^_^

17 September 2011

Rahsia Gigi Putih Bersinar-sinar

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

hye hello hai readers! sudah lama kita nggak ketemu ya! al-maklum beraya sakan. :) bukan i lupa kat blog i ni. bukan-bukan. ok, sempena bulan yang penuh dengan open house ni, meh i share dengan uolls~ cara memberus gigi dengan betul sampai gigi nampak bersinar-sinar dan orang lain kena pakai spek hitam nak tahan silau gigi...

:D *tunjuk gigi sikit*

gigi saya. putih tak?


eheh~ sorii la macam tak cantik sangat lukisan gigi i tu. bilangan gigi pun macam tak cukup. tak apalah, asalkan uolls~ faham macam mana nak berus gigi dengan betul ye?

i dah praktikkan teknik gosok gigi ni sejak darjah 2. alaaa zaman yang akak-akak misi datang sekolah lepas tu cek gigi kita 2 kali setahun. sebelum jumpa akak misi, kita kena beratur, pegang kad gigi kaler hijau. ada yang kena cabut gigi, tampal gigi. err ngeri!

satu hari tu, akak misi yang cantik ni, datang ajar kami cara gosok gigi yang betul. kami semua duduk kat padang sekolah, bawah pokok, dengan kole berisi air di tangan, berus gigi dan ubat gigi di mulut, kami gosok gigi ramai-ramai.

Step 1:

pertama sekali, gosok atas bawah atas bawah atas bawah start dari belah kiri sampai ke belah kanan.


Step 2:


Dari bahagian dalam gigi, berus ke luar untuk kedua-dua gigi atas dan bawah, dari kiri ke kanan.



Step 3:

Berus bahagian permukaan atas gigi, bahagian kiri, bahagian kanan, gigi atas dan gigi bawah.


Step 4:
Last step, bahagian permukaan depan gigi.


Senang kan? hahaha... sila amalkan setiap kali memberus gigi. Setiap satu bahagian, i akan kira berus 8 kali. Kalau gigi uolls~ kurang rata sikit, jangan dilupa bahagian celah-celah gigi yang berselisih tu pun perlu diberus.

Satu lagi perkara baik yang perlu diamalkan ialah, jumpa doktor gigi 2 kali setahun. Tak ada yang menakutkan. Seronok sebab doktor akan cuci gigi. So kalau ada kotoran yang terselit kat geraham tu, doktor akan cucikan. Yelah, kadang-kadang berus gigi tak sampai tempat-tempat tersorok.


Happy Holiday guys! Dan selamat memenuhkan perut dengan jemputan rumah terbuka.


^_~