Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

26 September 2015

Tips Banyakkan Susu Ibu

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Disclaimer : Entri ini hanyalah pengalaman penulis semata-mata. Setiap orang pasti ada pengalaman yang berbeza. For those yang nak try, dipersilakan. Kita sendiri tahu kemampuan badan kita. Sharing is caring. ^_^

Aku start menyusukan anak sejak Jun 2013 tak putus-putus sampai hari ni konon katanya nak wean off Fateh masa mengandungkan Melor dulu kan tapi tak jadi-jadi pun wean off nye pfftt sangat. Jadi, aku nak share pengalaman aku yang tak seberapa ni untuk korang-korang especially new mommy @ yang baru nak start susukan anak dengan susu ibu.

Baiklah, mari kita mulakan.

Tips 1: Banyakkan minum air masak. Extra banyak. I mean, serius lah memang BANYAK.
Lagi-lagi musim jerebu ni aku rasa tiap jam aku topup air minum ni. Botol aku 750ml so aku topup tiap jam, imagine berapa liter aku minum during office hour. Ni baru office hour, bahahah!

Aku ada dengar dari Imam, dia kata, kalau kat kampung  dia, masa berpantang, orang perempuan ni tak boleh minum air masak banyak-banyak. Sebab nanti urat kembang.

Aku tak tahu betul ke tak isu urat kembang tu, tapi aku memang perlukan berganda-ganda air start dari aku menyusukan anak. Tekak sendiri terasa haus. Tekak aku sendiri yang mintak air.

Plus lepas bersalin confirm aku kena sembelit bahahahah so yeah, thanks to extra air masak. Syaratnya mestilah air masak suam-suam manja gitu.


Tips 2: Lebihkan masakan berair masa berpantang.
Ni pun sama. Kalau kat kampung Imam, waktu berpantang tu tak boleh makan lauk yang berair sangat. Sikit-sikit je boleh. Aku pernahlah berpantang 3 hari kat rumah ibu mertuaku lepas bersalin Melor. Lauk aku ikan cencaru bakar dengan sambal bilis hancur gaul dengan lada hitam. Sudahnya malam tu aku kegatalan satu badan. Melor alergik ikan cencaru rupanya. Bukan aku yang alergik, Melor yang alergik, tapi aku yang gatal satu badan. Sebab aku belum pernah ada alergik makanan sepanjang hidup ni. Ni lah first time. So esoknya aku makan nasi panas dengan ikan bilis hancur tu je lah. Eh tapi sedap weh, sebab ada rasa lada hitam tu. First time makan gini.

Kalau kat rumah aku? Memang ibu bantai bagi aku makan segala benda rebus-rebus dan berair. Extra garlic & ginger. Sup ayam dan kentang dan carrot. Kadang-kadang siakap stim hahaha. Dulu masa bersalin Fateh dapat lah sup ikan haruan fuuu sedap terangkat. Hahaha. Siapa kata lauk berpantang tak best? Cuma memang ibu tak bagi aku makan yang berminyak & bercili la. Tu je. Dan lauk-lauk yang gatal merenyam. Emm telur contohnya.


Tips 3: Jangan skip makan.
Ini serius! Kita nak bagi anak makan, tapi kita sendiri tak cukup makan dah camana tu? Hahaha. Ada yang kata, takde istilah makan untuk dua orang. Tapi pada aku, benda tu betul. Aku makan untuk 3 orang hahahaha dan aku memang laparrrr sepanjang masa sampai Imam kata aku bela s**a ke apa lapar je, ke tak baca Bismillah sebelum makan? Especially tiap kali lepas menyusu atau lepas pam susu, confirm aku cari makanan. Lapar!


Tips 4: Jangan stress 
Masa susukan anak, dan masa pam susu. Jangan stress. Lately ni aku stress sebab penat kat office, balik rumah Fateh nak perhatian, pastu dia berebut susu dengan Melor.

Serius aku stress.

Maka susu aku merudum kaw kaw punya. Melor pun masa direct feeding macam tak puas. Asyik nak marah. So aku tahu, memang susu aku terlalu sikit masa ni.

So aku cuba tenteramkan diri. Tarik nafas. Relaks. Tiap kali nak susu kan anak, put aside semua benda. Kosongkan fikiran, dan pandang muka anak. Confirm kau senyum dan lebih mudah susu nak keluar. Key point dia, hormon yang hasilkan susu adalah hormon gembira. Kalau kau tak gembira camane susu nak keluar?


Tips 5: Fahami konsep demand & supply
Ni yang aku pegang selama ni. Kalau kurang demand, agak-agak milk factory ko nak keluarkan supply ke? Of course tak. Dah kurang keluar, maka kuranglah production. So pastikan kerap kerap kerap direct feed anak. Atau kalau anak dah terlalu kenyang, macam kes Melor sampai terluak-luak, aku akan pam. Sentiasa pastikan miss B kosong. Barulah mudah milk factory nak keluarkan supply sebab demand tinggi. Ini tips paling utama. Walaupun kau amalkan segala tips di atas plus plus makan segala jenis milk booster, tapi key point ni kau tak turutkan juga, susah lah nak banyakkan susu. Serius. Ini serius. Sebab aku pernah skip pump session, esoknya susu merudum kaw kaw. Kalau aku sentiasa kosongkan miss B, insyaAllah supply tak putus.


Dan yang paling utama sebenarnya, berdoa, keep positif, believe in yourself. Berdoa supaya Allah cukupkan rezeki anak-anak, berdoa supaya sentiasa kental jiwa raga. Be positive dan sentiasa percaya semua orang ada susu, tinggal nak tak nak usaha je. Believe in yourself, kita sangat hebat.

Memang ada few % dari wanita di seluruh dunia ni yang memang betul-betul tak dapat nak supply susu kepada anak, apa-apa pun you guys still the best. Being a Mom pun dah betul-betul hebat. Bukan senang melahirkan anak.

So for those yang sedang berusaha untuk menyusukan anak, this is for you.

Keep calm & enjoy your moment.




25 September 2015

Melor : Rutin Berpantang

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Aceceh Melor dah nak masuk 5 bulan baru tergerak hati nak share rutin berpantang itu hari. Kemahen ko dah mak mak sangat nak share rutin berpantang.

Sebelum bersalin kan Melor, aku dah beli beberapa barangan, dengan harapan nak berpantang cara tradisional lah kononnya.

Korang boleh rujuk balik kat entri yang ni untuk tengok barang apa yang aku beli.

Mari kita refer balik tengok berjaya ke tak aku ni memanjakan diri ala-ala Puteri Gunung Ledang.

1. Urut
Alhamdulillah sepanjang 44 hari berpantang, ada lah aku dapat 3 kali berurut + 1 kali berurut sebab bentan yang aku ada cerita hari tu.

Aku tak dapat panggil makcik yang urut aku masa lepas bersalin Fateh hari tu. Entah lah aku call call makcik tu tak angkat. Hampa. Alhamdulillah ibu ada contact number sorang lagi makcik urut. Wah ibu ni dah kenapa berkawan dengan orang ngurut je ni.

So far makcik urut ni memang superb wa cakap! Dia tak urut guna minyak hangen segala minyak yang buat kau berbau macam kedai jamu bergerak. Dia urut aku hari tu pun guna minyak chamomile kemahen ko makcik urut guna chamomile. Berbau harummm je lah badan aku 1 hari. Imam balik kerja pun tertanya-tanya bini aku ni betul ke tengah berpantang wangi semacam je hakhakhak.

Siapa-siapa sekitar Keramat, nak berurut dengan makcik ni, highly recommended! Bukan je lepas bersalin, ko tetiba sengal-sengal badan, nak orang urut pun boleh panggil makcik ni. Number phone dia, 016-9939163 (Cik Nor). Tapi tu lah makcik ni tak ada kenderaan. Kalau korang nak khidmat dia juga, minta lah jasa baik encik-encik suami tolong jemput Acik Nor kita ni.


2. Tungku
Masih menggunakan tungku batu sungai yang guna masa bersalin Fateh dulu. Ibu panaskan atas dapur, lepas tu alaskan dengan daun apa aku tak ingat nanti aku confirmkan balik dengan ibu, balut dengan kain batik, then Acik Nor akan tap tap tap kat badan ko. Pergghhh rasa seperti di syorga. Haha! Start dari tapak kaki, sampai lah ke kepala. Phewwww ini part paling seronok. Sebab lepas bersalin kan badan ko macam seram sejuk kan. Lepas bertungku, rasa nikmatnya haih tak terkata!

Aku bertungku 1 badan kalau Acik Nor datang rumah. Kalau dia tak datang, aku tungku kaki je. Heh. Ngada.


3. Tangas
Ni first time aku buat! Hahahaha! Seronok rupanya. Acik Nor yang bagitau bahan. Ibu tolong rebus je. Heheh. Bahan-bahan aku tak banyak.

- Daun pandan : Acik Nor bawak
- Daun serai wangi : MIL aku bagi, dari kampung

Semua bahan-bahan direbus sampai menggelegak. Harum semerbak satu rumah.



Tediaaaa bertangas homemade itewww~




Pastu letak bawah bangku yang berlubang-lubang camtu.

Pastu ko berkemban, duduk kat bangku tu, selubung badan dengan kain batik. pastikan seluruh kerusi tu pun ditutup dengan kain batik yang ko pakai tu. Eh paham tak cemane?

Duduk lah situ sampai ko agak-agak wap panas tu ala-ala dah tak panas. Sambil tu buat keagel exercise. Ada macam-macam cara bertangas ni. Ada kata lepas habis nifas. Ada kata hari ketiga lepas bersalin.

Untuk aku? Aku buat lepas dua minggu bersalin. Masa ni nifas pun tinggal sikit-sikit. Tu pun sebab aku confident luka bersalin dah sembuh, baru aku berani nak bertangas ni.


4. Mandi Herba
Macam yang aku bagitau, aku guna brand Anugerah. Dalam satu kotak tu ada 6 paket je rupanya tapi harga kemahen lagi hahah!

Aku start guna lepas hari ketiga bersalin. Guna pun bukan hari-hari. Selang sehari. Dan 1 paket tu boleh guna 2 kali. Rebus 1 kali untuk mandi pagi, dan rebus 1 kali lagi untuk mandi petang.


Ni rupanya dalam periuk rebus.

Eh jap. Sekarang baru aku terfikir sebenarnya kena rebus gitu aje ke kena buka uncang tu dan keluarkan serbuk dalam tu? Hahaha!

Aku sempat pakai 3 paket je sebab entah lah kenapa masa mengandung Si Melor ni kan aku terkena gatal-gatal satu badan. Bawa sampai lepas bersalin. Lepas mandi dengan herba ni gatal-gatal satu badan naik balik. So 3 paket lagi jadi tukun. Tak tau nak sedekah kat siapa. Ada yang nak ke?


5. Feminine Wash
Hah yang ni pun aku konfius. Ada orang kata kena pakai lepas habis nifas. Ada yang kata boleh pakai serta-merta lepas bersalin.

Oleh sebab aku ni takde la tradisional sangat, takde lah moden sangat, maka aku pakai lepas nifas kering. Hehe. Masa baru bersalin, aku just cuci dengan air suam-suam manja gitu. Taku aku nak pakai sebarangan memandangkan kulit aku terlalu sensitif sejak mengandung Melor.

Sampai sekarang pun aku masih pakai. Sedap bau dia wangi. Kehkehkeh.


6. Bengkung.
Hah, ni satu lagi. Aku beli bengkung jenama DHerbs. Jenis kain belacu. Aku terlupa yang kulit aku ni sensitif. Makanya, aku sempat berbengkung 3 jam je dalam satu hari. Lepas tu habis gatal-gatal kat perut. *Nangis* Tapi gagahkan jugak la. Lepas dah kurang gatal, pakai lagi, pastu buka pakai buka pakai buka pakai je lah kerja aku. Syok pakai bengkung ni. Badan rasa kemas.


7. Pati Ikan Haruan
Ni aku tak minum. Penat je beli! Aku terlupa minum. Sebab Melor kena kuning masa hari ketiga. So aku memang stop segala herbal thingy kalau anak-anak kuning. Pastu kuningnya Melor pun dekat 2 minggu. Lepas hari ke 18 tu aku pun terlupa sampai ke hari ni tak terusik pati ikan haruan tu. Haisy! Dah tak berpantang ni, malas lah kan nak minum benda yang pahit gahahahah!

Sila jangan tiru perangai aku. Baik korang pi minum sekarang, untuk kesihatan dalaman.


8. Minyak satu badan.
Ni aku guna minyak Anugerah bau epal. Mulanya macam tak panas. Sekali... selepas beberapa saat, aku dah menggelupur satu badan kepanasan. *nangis*

Hari esoknya aku pakai sikittttt sangat-sangat. Aku alergik betul lah dengan minyak panas gila-gila ni. Sampai sekarang ada lagi losyen tu. Aku bagi Imam pakai kalau dia sengal-sengal badan kahkahkah.


Itu je lah kot. So tak jadi lah aku ber Puteri Gunung Ledang hahahahaha!

Hari ke 21 aku dah start masuk dapur ketung ketang memasak, membasuh baju, mengemas rumah.

Err relaks relaks. Aku takde lah sampai tahap bekerja berat. Aku masih lagi jalan sopan ayu gitu slow slow. Lagipun manalah aku larat sangat nak berdiri lama. Cepat pitam. Badan belum pulih. So kebanyakan masa, aku baring sebelah Melor kehkehkeh.

Nanti aku bagi tips banyakkan susu pula ye. Korang yang berpantang cara tradisional berpilis apa bagai tu jangan hentam aku pulak . I try my best untuk follow semuanya. Tapi mana yang badan aku tak boleh terima, aku terpaksa tinggal. Just aku make sure badan aku relaks & panas-panas suam gitu.

^_^v

23 September 2015

My Very Hectic Day

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Dulu zaman-zaman banyak program kat UTM tu, normal je tu tidur pukul 2 pagi, bangun semula 6 pagi. Tapi sejak jadi mak veranaks dua ni, tidur pukul 2 pagi, kalau takde orang tolong kejut mau subuh dinasor aku ni. Hahaha.

Sudahnya pukul 10 malam aku dah flat tersengguk-sengguk, susukan anak-anak pun sambil pejam mata. Anak-anak? Ye, Fateh MASIH BELUM WEAN OFF tu cerita lain, tak mau cerita sini.

Aku ni masih pekerja makan gaji, masih menerima gaji bulanan yang tetap. Dan dalam masa sama, aku pekerja tanpa gaji Kedai Nadim kahkahkah jangan cakap gitu, marah bos Kedai Nadim kang. So habis office hour, aku masuk 'office' lagi satu pula, melayan customer Kedai Nadim pula. Hujung minggu menjahit.

Tu belum plus sebagai isteri, sebagai ibu.

Belum lagi kira aku nak sambung belajar pulak.

Aku rasa macam aku ni superwoman. Kasi chance nak berangan sikit boleh?

Realitinya, dalam semua task yang aku pegang tu, mesti ada lacking sana sini. Dalam pada aku nak kejar deadline, mesti anak-anak terpaksa ambil lambat sikit dari pengasuh. Dalam masa yang sama, nak fikir pasal Kedai Nadim lagi, kerja-kerja rumah lagi. Aku tak ada pembantu rumah.

Stress, memang stress.

Kadang kesian tengok anak-anak main sendiri sedang aku pula busy dengan Kedai Nadim, melayan kehendak customer.

Bila anak-anak dah tidur, aku pandang sayuuu je muka anak-anak.

Aku selalu terfikir. Aku macam dah semakin jauh dari diorang. Aku tak sedar bila Fateh dah pandai cakap, aku tak tahu siapa yang ajar Fateh one, two, three sebab tiap kali dia main, dia akan kira mainan dia, dalam bahasa Inggeris. Aku tak sedar bila Fateh pandai sebut satu, dua, tiga sampai sebelas. Aku tak perasan bila Fateh dah semakin banyak vocab, dah semakin petah berkata-kata, dah semakin memahami perkara yang berlaku sekeliling dia, dah semakin kuat bertanya itu ini, ibu kenapa itu, kenapa ini.

Aku tak sedar bila Melor dah semakin kuat, dah mula mengengsot, dah mula cuba nak merangkak. Dah mula babbling, dan akan menjerit ketakutan kalau tak nampak aku. Dah mula nak perhatian.

Aku sedih.

Aku rasa aku fail sebagai ibu.

Fail.

Tadi kata superwoman, sekarang kata fail pulak.

Aku terbaca, bukan betapa mahalnya mainan yang kita beli yang anak-anak akan ingat.. tapi kualiti masa yang kita spend untuk dia.

Maka, mulai hari ni, aku berazam, untuk allocate beberapa jam dari 24jam aku sepenuhnya untuk anak-anak.

Aku sayang diorang.

22 September 2015

Kita Tak Pernah Tahu

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Terpanggil nak menulis rentetan viral dari pos Dai Izzhar calon adik ipar aku tu tempoh hari. Jangan risau, aku tetap rasa Dai Farhan muka macam Imam. Dah apa kaitan.

Apa Dai Izzhar kata?

Tu lah korang banyak sangat makan semut. Ni aku copy balik apa dia kata,

[ Facebook tak menggambarkan kehidupan sebenar seseorang.]

Biasa tak tengok orang post gambar tengah makan kat restoran mewah dengan suami, bahagia bercuti kat luar negara dengan keluarga. Biasa kan?

Bila tengok, apa kita rasa?

Salah satu sebab kenapa ramai orang stress hari ni adalah bila mereka mula membandingkan kehidupan mereka dengan orang lain di media sosial.

Manusia selalunya percaya apa yang mereka nampak di media sosial adalah gambaran sebenar kehidupan sesorang.

Ini pesan sifu saya, Faisal Abdullah.


Hah, amacam, best tak ayat calon adik ipar aku gahahahaha Dai Izzhar ni? Hehe. Sentap hakak.

Tu lah kita ni, aku kata 'kita' ye. Means termasuklah aku. Kita ni terlalu obses dengan segala kecantikan dan kebaikan. Hurm, bukan obses lah ayat terbaik, semua manusia pun inginkan kesempurnaan dalam hidup.

Tapi, dalam hidup ini TAK AKAN ada yang sempurna. Kita tengok, waaa syiok rr dia suami hensem, anak-anak comel-comel, hidup bahagia (macam laa laki bini tak pernah gadoh), duit banyak, bisnes majuuu je sokmo tak pernah-pernah jatuh.....

sedarkah kita, yang itu semua hanya beberapa % je dari seluruh kehidupan dia.

Orang tak akan/jarang paparkan the other/negative side of their life. Kau tengok perempuan tu cantikkk je all the time, takkan muka dia baru bangun tidur dia nak selfie masuk dalam instagram kahkahkah. Tapi kalau bangun-bangun tidur masih cantik tu bidadari namanya aku letewwww.. haha jangan muntah ijo.

Kau nampak dia ni asyik lepak makan kat Starbucks je, tak pun kat hotel-hotel mewah, kau apa tau sebenarnya ada lah seminggu dalam sebulan dia makan ikan bilis lauk budu je kat rumah eh eh sedap weh letak budu pembuka selera.

Dan, let say orang yang sentiasa maju dalam bisnes, kita pernah tahu ke bagaimana susahnya dia struggle dari bawah? Kita pernah tahu ke berapa 'harga' yang perlu dia bayar untuk sampai ke satu tahap yang tinggi?

Dalam hidup ni, tak ada yang sempurna. Sempurna tu pun subjektif. Ada orang, lulus setiap subjek pun dah cukup sempurna pada dia. Ada orang, wajib semua subjek kena A, baru sempurna di mata dia.

Semua ni bergantung diri kita. Betapa kita bersyukur dengan apa yang kita ada. Jangan korang salah faham lak. Aku tak suruh ko guna #syukurlah Malaysia masih aman ye, tak tak kita tak bicarakan soal 1MDB kat sini.

Kita tak pernah tau, cerita lain di sebalik kisah yang kita nampak depan mata kita.

Kita tak pernah tau, gambar lain di sebalik gambar indah di depan mata kita.

Kita tak pernah tau... tak pernah tau....

So, stop judging, stop complaining, stop comparing. Sampai bila kita nak maju kalau asyik cemburu dengan keindahan yang orang lain gapai. Sedang kita sendiri masih takut nak berusaha untuk menggapai awan yang indah untuk diri sendiri.

Lihat kebahagiaan orang lain, sebagai pemangkin semangat untuk kita juga, satu hari nanti.

InsyaAllah.

10 September 2015

Jom Masuk U

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Baru teringat nak cerita pasal ni. Sepatutnya lama dah cerita benda ni. Masa kecoh-kecoh result SPM keluar dulu.

Masih berkisar tentang student's life.

Satu hari tu sepupu aku yang baru dapat result SPM itu hari datang rumah aku. Dia bawa surat tawaran ini.



Aku : Wah, dapat biasiswa ke?
Cuzzie : Tak tahulah. Tak berapa faham surat ni. Tu yang datang sini, nak tanya kaklong.

Sekali tengok, nampak macam surat ni dari IPTA, sebab kat atas tu ada perkataan 'Biasiswa' siap ada logo 1 Malaysia.

Tapi aku cepat sedar, eh eh surat ni tak ada letter head!

Kat bawah sudut kanan tu pula ada tulis 'Program Kerjasama UM'.

So hasil hipotesis aku, surat ni dari kerajaan Malaysia (berdasarkan logo 1 Malaysia) menawarkan biasiswa untuk pelajar. Dan kursus yang ditawarkan adalah program kerjasama dengan UM.

Then baru aku fokus kat isi surat.

Baca tajuk je aku dah macam keliru. Eh, sebenarnya ni surat tawarkan biasiswa ke, surat offer kolej swasta macam yang budak-budak lepasan SPM selalu dapat tu? Yang selalu masuk post box tu...

Oleh sebab aku tak berapa faham maksud surat tu, aku google Nirwana Education Group. Rupa-rupanya memang betul kolej swasta. Sama je macam semua surat yang sampai dalam post box kita waktu-waktu tunggu result SPM tu.

Aku pelik, mana diorang dapat maklumat pasal student lepasan SPM ni ye? Mana diorang dapat nama penuh dan alamat? Kadang tu siap number IC sekali.

Pada aku lah kan, benda macam ni ada pro and cons. Pro nya, ko jadi tau eh eh banyak rupanya private college kat Malaysia ni. And for those yang memang mampu nak masuk private, boleh la terus go for it.

Tapi pada keluarga yang kurang berkemampuan, aku rasa kesian sangat-sangat. Sebab apa?

Pertama, sebagai pelajar lepasan SPM yang masih rasa nak belajar, ko akan rasa excited sungguh bila dapat surat yang mengelirukan macam ni. Sebab surat ni gaya macam wah aku DAH dapat course tersebut. Macam kes aku dulu, siap tulis tu tawaran diploma kedoktoran kejadah mana tah diploma kedoktoran kat satu private college tu. So terus rasa nak pergi register walaupun tulis kat situ ko kena bayar certain amount masa pergi 'register' kat tempat dan tarikh berkenaan.

Kedua, berkait dengan yang pertama tadi. Kalau ko datang dari family middle class and below which means kurang berkemampuan nak bayar yuran kolej swasta, ko akan desak-desak, paksa-paksa mak ayah ko nak masuk kat situ jugak. Dan mak ayah yang tak berapa nak tahu hal ehwal semasa ni pun gagah laaa mencari duit extra nak masukkan ko kolej swasta. Demi nak anak-anak nak belajar tinggi katanya.

Ketiga, ada sesetengah (aku tak kata semua) sijil dari kolej swasta ni yang tak dapat pengiktirafan, tak dapat akreditasi camane tah eja. So kat situ nanti akan menyusahkan diri ko jugak sebab nanti masa nak cari kerja mula lah orang query course apa awak ambil ni?

Keempat, ada sesetengah juga kolej swasta ni sebenarnya profit-based. So bila profit-based ni pepaham lah kurang untung, bila-bila masa boleh tutup. Bila dah tutup maka ternganga lah kita seketika.

Kesimpulannya, sebelum excited nak masuk U tu, belek-beleklah surat tawaran yang menimbun masuk postbox kita tu tiap hari. Diorang berlumba-lumba nak tarik student sebab itu profit diorang.

Dan di zaman yang super kompetetif ni, jarang la nak tengok ko tak apply apa-apa tetiba dapat. IPT ternama yang hebat-hebat belaka tu, nak masuk pun susah. Few stages of interviews (macam UTP).

Kalau IPTA pula, sampul surat mesti ada URUSAN SERI PADUKA BAGINDA gitchuuu~

So hope dengan cerita aku ni, korang boleh lah ambil iktibar ye. Aku fokus kat orang-orang yang middle class and below, dan mereka yang mak ayah sedang penat membanting tulang di kampung.

Dan untuk yang lain-lain juga, jangan mudah tertipu atau terlebih excited bila dapat surat macam ni. Baca tu kasi terang dan clear na?



P/S : Aku cakap ni sebab memang betul-betul berlaku. Bukan saja-saja sembang sini. So please, bear in mind.

Tata!

09 September 2015

Student's Life

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Petang ni rasa macam nak tulis random. Tak tau hala tuju. Maka korang layankan aje lah ye.

Aku tak tahu kenapa aku ni kadang-kadang jadi tempat meluahkan perasaan kawan-kawan. Yang stress dengan kerja, yang stress dengan family, yang stress dengan kereta, yang stress dengan.. hurmm maciam-maciam jenis stress.

Tu lah kadang-kadang aku terasa macam, betul ke aku ni dalam bidang ni? Betul ke course yang aku pilih sebenarnya ni? Ke sepatutnya aku ambil course psikologi masa degree dulu? Atau sepatutnya aku ambil Pendidikan Awal Kanak-kanak? Hakikatnya aku ni seorang yang kurang sabar kang aku bantai anak orang kang tak pasal-pasal jadi viral dalam facebook.

Haa aku dah jumpa topik apa aku nak taip ni.

Budak-budak U baru masuk sem kan? Korang dapat masuk course apa itewww? Haaa suke ke idok course tu?

Hah, meh sini hakak nak cerita sikit ni.

Aku dulu ambil course remote sensing. Macam mana tah boleh terambil course tu lain kali aku cerita. Kat sini aku nak pendekkan skrip cerita.

Bila grad, aku duk fikir, apa lah aku nak kerja ni nanti. Frankly speaking, aku tak apply LANGSUNG kerja yang ada scope remote sensing atau yang seangkatan dengannya. Aku banyak apply management (konfiden kena tinggi katanya).

Entah, aku rasa memang aku tak minat langsung bidang aku ni. Tu pasal belajar pun memain (Sorry kawan-kawan 1 course!) Dan tu pasal aku banyak sibukkan diri dengan aktiviti tak berpekdah ada boyfriend contohnya hahahaha tak tak tak aktiviti U maksud aku, berpekdah la tu. Tolong jangan contohi aktiviti tak berpekdah yang pertama tu ye.

Maka, dipendekkan lagi cerita, dah mungkin tertulis jodoh aku, aku pun ter'dapat' lah kerja kat company yang memang bidang aku ni. Dan terdapat pula suami kat situ eh eh lagi.

Perancangan Allah, tak siapa tahu. Semakin jauh aku nak lari dari bidang ni, semakin bertubi-tubi pula kerja yang aku dapat dalam bidang remote sensing/GIS ni. Dari tak minat langsung, kepada, hurmm sekarang pun bukan minat sangat tapi aku ni jenis seronok dan suka cuba benda baru. Dah 5 tahun dah pun aku bergelumang dengan remote sensing/GIS ni. Nak berhenti rasa sayang pulak.

Jadi sebenarnya apa point yang aku nak cakap ni?

Yelah, tak semestinya course yang ko dapat tu, ko tak suka, makanya ko kena lari dari course tu. Tak tak. Boleh jadi ko terpaksa stick kat situ, melekat sampai bebila. Boleh jadi juga ko akan ke bidang lain, it is up to you.

Tak salah mencuba. Dan tak salah bersabar dan mencabar diri sendiri.

So, have fun with your university life! Jangan tension-tension sangat kang menyesal I tell you. Worklife dah tak boleh nak enjoy.

Tata!