Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

24 January 2012

Thing to Thought

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::


"Anda tidak boleh mencipta pengalaman. Anda mesti menghadapinya." ~ Albert Camus

"Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah."
 
"Berfikir itu cahaya, kelalaian itu kegelapan, kejahilan itu kesesatan dan manusia yang paling hina ialah orang yang menganiaya orang bawahannya."

"Jangan mengukur kebijaksanaan seseorang hanya kerana kepandaiannya berkata-kata tetapi juga perlu dinilai buah fikiran serta tingkah lakunya."

"Ciri orang yang beradab ialah dia sangat rajin dan suka belajar, dia tidak malu belajar daripada orang yang berkedudukan lebih rendah darinya" ~ Confucius

"Jika kejahatan di balas kejahatan, maka itu adalah dendam. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. Jika kebaikan dibalas kejahatan, itu adalah zalim. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan, itu adalah mulia dan terpuji." ~ La Roche



Spread Love,
xoxo 

22 January 2012

100?

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

tengok-tengok blog sendiri. lepas tu tergerak hati nak tengok ticker tu.

baru perasan,






ya Allah, 100 hari lagi ke? serius dah mula panas punggung dah ni. rasa macam apa pun tak settle lagi. makanan tak confirm lagi, kain baju tak ada lagi, doorgift pun tak fikir lagi, warna apa pun tak fikir lagi, bridesmaid tak ada lagi, kursus kahwin tak ambil lagi, photographer tak ada lagi, waaaaa macam mana ni? ada sesiapa nak tolong fikirkan tak? hari-hari kerja ni, tak sempat nak fikir... T_____T

persediaan mental? haha, parah.

ambil iktibar dari masa bertunang hari tu, i ni memang jenis kena prepare awal semuanya. sebab 3-4 hari sebelum hari kejadian tu, i patut dah relaks, tenangkan diri sendiri. tak macam masa bertunang hari tu. i ingat everything akan ok. tapi....

pagi tu lah baru nak masak semua (nasib baik dah potong, kupas, siang segala benda malam sebelumnya), dah lah i tak ambil cuti extra pun untuk preparation. i thought i can do everything. and i thought ni cuma majlis kecil yang tak perlulah sampai nak kena ambil cuti bagai. tapi rupanya only me and mommy aje yang do all the things. pagi tu juga lah baru nak mengemas semua, ni nasib baik eno wutta wutta and daddy tolong. dan percaya ke tak, pukul 12 tengahari i masih kat dapur tolong ibu masak, dan air minuman tak siap lagi, paling penting, i sendiri belum mandi! haha. kantoi. mandi pagi dah lah. tapi dah berpeluh berasap kat dapur tu takkan nak jumpa orang macam tu kot?

pukul 12 tengahari, dah siap hand over bancuh air kat orang lain, i baru lah terhegeh-hegeh nak pergi mandi. siap text enchik bakal tunang masa tu, sila jangan datang rumah dulu selagi nadia tak kata on. haha. padahal diorang semua dah sampai, lepak kat masjid dulu.

then, rombongan sampai, i baru siap pakai baju, semua cousin yang kecik-kecik lari masuk bilik i. i tak siap lagi masa tu. mekap pun tak lagi. tup tup my aunt masuk bilik and said, "diorang dah suruh nadia keluar." what? apsal cepat sangat? sembanglah lama sikit. i pakai tudung pun tak lagi, muka pun tengah kena touch up by my usu. i dah serabut sangat masa tu. dengan cousinssss yang bising-bising dalam bilik tu, sampai i menengking, "could u guys please shut up?!"

see... i thought i already mentally prepared. rupanya tak. kita sibuk prepare rumah, makanan, deco, tapi kita lupa yang paling penting. mental.

i nak keluar bilik pun tak confident gila masa tu! see.. i yang selama ni tak kisah pun nak bercakap depan orang ramai. i yang selama ni berani berdepan dengan orang, tiba-tiba kecut perut nak berdepan dengan rombongan lelaki? serius, i tak sangka i punya jantung masa tu macam nak gugur. gemuruhnya ya ampun! baru i faham macam mana perasaan orang gemuruh yang selama ni i tak pernah rasa. T____T tu lah, berlagak sangat. konon boleh buat semua sendiri. tsk tsk tsk~~

untuk melangkah ke 100 hari lagi, i memang kena tarik nafas panjang, persediaan mental itu sangat penting. pastikan jantung tak berdegup dengan 120km/j.

dan untuk preparation ni, daddy lah selalu remind i, "nadia, nanti awak tak sempat buat semua sendiri. ingat tu.."

ok. ingat. i kena minta tolong juga.

so, siapa nak tolong i? raise up your hand.*grinnn*


Spread Love,
xoxo

19 January 2012

My Sis and Breast Cancer Awareness

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

huh. breast cancer awareness? ini bukan entri lucah, ok?

apa itu breast cancer?

faktor breast cancer?

my sis, eno wutta wutta sangat tak suka makan sayur. SANGAT. rasanya dia macam tak pernah makan sayur seumur hidup dia. kalau nak makan pun, sangatlah memilih. tapi dia makan ke? macam tak je.

semalam i suapkan nasi untuk my sis si eno wutta wutta tu. dah form 5 makan bersuap lagi, kan? no. she was busy doing her homework. dan dia belum makan malam. takkan i kakak dia ni makan sorang-sorang biarkan adik sendiri kelaparan, kan?

masuk suapan pertama, "kaklong, tak ada sayur ke?"

"oh, sorry, sayur dah habis."

sad life~

then she said, "i have to take precaution from breast cancer. cikgu eno cakap, kalau tak makan sayur, nanti kena kanser."

so naive. indeed.

dan dia percaya bulat-bulat apa yang cikgu dia cakap. tapi memang bagus pun makan sayur kan? dan tahniah serta sekalung penghargaan dan terima kasih kepada cikgu sebab berjaya mempengaruhi dia untuk makan sayur.

"eno kata sayur tu pahit.."

"ya, memang. tapi kena makan juga."

good girl.

but girls, women out there, please, buatlah pemeriksaan sendiri payudara, at least, AT LEAST once a month. tak susah pun, macam ni je,


apa yang kita kena tengok?

selain dari makan sayur macam yang my sis amalkan, apa langkah precaution lain?

sumber: http://intra.hukm.ukm.my/kppk/brosur_kesihatan/brosur_kesihatan_18_06_2.pdf

jom kita sama-sama makan sayur lebih banyak lagi.

jom.

breakfast jom!

daaa~

p/s: lelaki pun boleh kena breast cancer tau?

Spread Love,
xoxo

11 January 2012

Yue Liang Dai Biao Wo De Xin

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::








      
  

You ask how deeply I love you,
and just how great my love is.
My affection is real,
and my love is true.
The moon represents my heart

You ask how deeply I love you,
and just how great my love is.
My affection does not waver
and my love doesn’t change.
The moon represents my heart

So soft was the kiss
that has moved my heart.
Such a deep affection
makes me long for you now

You ask how deeply I love you,
and just how great my love is.
Consider this,
and look above.
The moon represents my heart

Consider this,
and look above
The moon represents my heart

Spread love,
xoxo

^_~



08 January 2012

Sudah Berhabuk - Masih Ada Readers Ke?

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

dimulakan dengan nama Allah.

hampir sebulan lebih tak menjengah ke sini. rekod bulan disember tanpa entri. ngee~ bukan-bukan. tak berniat pun nak berhenti berblog. cuma, cuma cuma memang sangat tak sempat dengan segala jenis keadaan, kesempitan ruang.

alhamdulillah, tahun 2012 nampaknya sekarang ni. dan, dah berumur 25 tahun nampaknya tahun ni. suku abad. *ok, maafkan saya sebab cara penulisan yang macam bertatih semula. enjin belum panas*.

tahun 2012 dimulakan dengan beberapa perkara yang baik.

1st, alhamdulillah si kecik eno wutta wutta akhirnya membuat keputusan untuk bertudung sepenuhnya. ni gambar 1st day dia pergi sekolah bertudung.


comel?

wahaha. jangan cakap depan dia.

nanti kembang semangkuk -_-"



2nd,


gambar edit sendiri. muehehe~

alhamdulillah, i am officially engaged :D

best tak best tak? haha~ ada ke tanya macam tu?

sekarang mari sambung semula kerja. sampai ke bulan mei lah nampaknya akan sentiasa overtime dan kerja di hujung minggu.

happy working to me and happy weekend to you guys!

Spread Love,
xoxo