Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

19 January 2012

My Sis and Breast Cancer Awareness

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

huh. breast cancer awareness? ini bukan entri lucah, ok?

apa itu breast cancer?

faktor breast cancer?

my sis, eno wutta wutta sangat tak suka makan sayur. SANGAT. rasanya dia macam tak pernah makan sayur seumur hidup dia. kalau nak makan pun, sangatlah memilih. tapi dia makan ke? macam tak je.

semalam i suapkan nasi untuk my sis si eno wutta wutta tu. dah form 5 makan bersuap lagi, kan? no. she was busy doing her homework. dan dia belum makan malam. takkan i kakak dia ni makan sorang-sorang biarkan adik sendiri kelaparan, kan?

masuk suapan pertama, "kaklong, tak ada sayur ke?"

"oh, sorry, sayur dah habis."

sad life~

then she said, "i have to take precaution from breast cancer. cikgu eno cakap, kalau tak makan sayur, nanti kena kanser."

so naive. indeed.

dan dia percaya bulat-bulat apa yang cikgu dia cakap. tapi memang bagus pun makan sayur kan? dan tahniah serta sekalung penghargaan dan terima kasih kepada cikgu sebab berjaya mempengaruhi dia untuk makan sayur.

"eno kata sayur tu pahit.."

"ya, memang. tapi kena makan juga."

good girl.

but girls, women out there, please, buatlah pemeriksaan sendiri payudara, at least, AT LEAST once a month. tak susah pun, macam ni je,


apa yang kita kena tengok?

selain dari makan sayur macam yang my sis amalkan, apa langkah precaution lain?

sumber: http://intra.hukm.ukm.my/kppk/brosur_kesihatan/brosur_kesihatan_18_06_2.pdf

jom kita sama-sama makan sayur lebih banyak lagi.

jom.

breakfast jom!

daaa~

p/s: lelaki pun boleh kena breast cancer tau?

Spread Love,
xoxo

1 comment:

Indra Putra Bin Asrar said...

penting sgt utk take precaution, sbb breast cancer is number 1 cancer among women in malaysia.. slalu2 la wat medical check up ea... pesanan dari penaja.