Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

16 September 2012

Beberapa Pilihan, Berhenti Kerja atau Tidak

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

baru-baru ni saya berdepan dengan beberapa pilihan.

beberapa.

sama ada untuk kekal dalam jabatan sekarang ni,

atau tukar jabatan,

atau sambung master secara part-time dan terus bekerja,

atau sambung master secara full-time maknanya berhenti kerja dan duduk johor nuuuuuunnnnn, tinggalkan suami di KL.

saya berbincang dengan husband, senaraikan pro and cons.

kat sini saya belajar satu benda baru.

dulu, saya tak pernah ada target dalam hidup.

like, seriously, saya tak pernah langsung letak target. saya hanya cuba buat apa yang terbaik pada masa tersebut. itu saya.

tapi, bila husband keluarkan soalan pertama, "sebenarnya sayang target untuk jadi apa?"

saya terdiam, kelu. sebab memang saya tak tahu apa yang saya target sebenarnya! what a life.



tak tahu mana hala tuju nak pergi sebenarnya.

"entahlah, sayang pun tak tahu nak ke mana sebenarnya..."

"habis tu selama ni sayang tak tahu apa yang sayang nak dalam hidup?"

jungkit bahu. "sebab sayang jenis terimaaaaa aje apa adanya..."

"habis tu sampai bila?"

"abang tolong lah pilihkan. mesti abang tahu apa yang terbaik untuk sayang."

hehe. teruk punya bini.

tapi tak. itu bukan sesuatu yang patut dilakukan. takpe, husband bantu saya buat jadual pro and cons semua pilihan yang ada. dan husband tokok tambah sikit tentang apa yang dia tahu tentang saya. maka terhasil lah satu keputusan.

dan saya dah putuskan sesuatu.

maka tunggu aje lah hasil keputusan tu.

hehe.

teruk. mulai sekarang, saya perlu letak target dalam hidup.

target akan membuatkan saya berusaha kuat untuk mencapai target saya.

target bukan dari segi kerjaya dan masa depan sahaja, target sebagai isteri, target sebagai anak, target sebagai hamba Allah.

target sebagai hamba Allah, tu paling penting. apa yang kita nak achieve, sebagai hamba Allah.

ye, kita ni hamba je. so kena ikut cakap Tuan.

ok?


:)


11 September 2012

Saya Bukan Kerja Gomen Tapi Rawatan Hospital Semalam Freeee!

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

hari tu pada 2 september saya ada buat ini di jusco cheras selatan,




derma darah! ini kali kedua saya derma darah. tapi kali ni lebih teruk pening dan pitam berbanding yang dulu. mujur ada 'partner' di sisi. :)

kemudian semalam seperti biasa, saya ke hospital untuk check-up telinga dan hidung pula.

dan kos yang sepatutnya ini,


eheh, bukan-bukan. tu kos SEBENAR ubat yang saya dapat.

selalunya kos yang perlu dibayar di PPUKM,

  • caj rawatan ulangan (memang check-up tiap bulan) = RM20.00 setiap perjumpaan
  • stok ubatan = RM80.00
  • fisioterapi (2 minggu sekali) = RM15.00 satu sesi
jadi kos semalam sepatutnya RM115.00


tapi dapat dikurangkan menjadi ini,



hanya bawa buku ini,


alhamdulillah... kalau saya tahu gini, dari dulu saya derma darah banyak-banyak.

lepas ni saya akan derma darah dengan lebih banyak. next schedule untuk derma darah, on December. hehe.

eh tapi,

if termengandung, macam mana?

hurmmm

hurrmmmmm...

heee~


bai!

^_^

09 September 2012

"Kenapa Orang Asyik Cium Bontot Awak?"

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

berdasarkan tajuk, ye, saya pun tak faham kenapa.

saya dah ada beberapa kenangan buruk dengan kereta 4 kali dengan kancil, sekali dengan cik saga tu.

Kejadian 1 : saya langgar orang. entri ini dan ini

Kejadian 2 : kereta mati di tengah highway. entri ini

Kejadian 3 : kereta masuk longkang. entri ini

Kejadian 4 : kancil dilanggar persona. entri ini dan ini

Kejadian 5 : saga dilanggar lagenda, sungguh tak legend! entri sedang ditaip. sila scroll ke bawah untuk baca.



di satu pagi yang hening, ahhh straight to the point.

saya mengajar di shah alam pada hari tersebut, 4 September 2012. saya drive saga enchik suami bersama assistant saya di sebelah, niza. lumrah jalan di KL, pukul 7 pagi pun dah jam. masa tu lebih kurang jam 7.20 pagi. baru sahaja 2-3 kilometer dari rumah, di Jalan Loke Yew, sedang saya bersembang dengan niza dan mengekori perlahan kereta hadapan (tak sampai 5km/j kot!) tiba-tiba..


"gedegang!"

entah, begitu kot bunyi nya?

saya pandang rear mirror, niza terus pandang belakang. muka seorang lelaki 'terlekat' di cermin belakang kereta saya.

saya berhentikan kereta di tepi, bagi hazard signal dan kami turun.

orang ramai cuba bantu lelaki tu berdiri. ada 2,3 orang pandang saya dengan muka tak puas hati. siap jeling dan muka macam marah.

eh, salah aku ke?

"macam mana boleh langgar ni?" itu soalan pertama keluar dari mulut saya. nada rendah, tak menengking.

"brek tak makan. sorry kak, sorry..." lelaki tu berkemeja, pink. memang on the way nak pergi kerja ni.

"so, macam mana ni? bumper kereta saya terbelah tu."

"maaf, kak. saya tak sengaja. sorry..."

"macam ni lah, awak bagi phone number awak. tengok nanti kita settle macam mana. duk tengah-tengah jalan ni menambah jam jalan ni aje."

dia bagi nombor telefon dan nama, saya catat nombor plat motor dia.

bibir lelaki tu berdarah. rangka depan motor dia bengkok.

"awak ok tak ni? nak saya hantar ke hospital tak?"

"eh, takpe kak. saya ok lagi ni."

"betul ni?"

"betul.. maaf kak. maaf.."

saya dan niza masuk semula dalam kereta. saya perlu alihkan kereta segera. jalan yang dah sedia jam akan tambah jam. buat kena kutuk aje nanti.

tapi dari rear mirror saya nampak lelaki tu macam tak boleh jalan. hati saya sangat risau. saya turun semula.

"awak ok tak ni? saya hantar ke hospital lah, ok?"

"takpe kak. sikit aje ni. takpe takpe."

"betul ni?"

"betul kak. takpe.."

saya masuk semula ke dalam kereta. teruskan perjalanan, mencari tempat selamat untuk call orang-orang yang sepatutnya. suami, boss, dan pengurus projek.

nampaknya tak ada orang yang boleh mengganti saya untuk mengajar di shah alam pagi tu. saya patah balik ke rumah dan park kereta. kami ke shah alam dengan kereta niza.

kami tak ada lah lewat sangat sampai di shah alam. hanya lewat 10 minit. saya masih sempat mengajar walaupun hati dug dag dug dag masa tu. sambil tu saya cuba call lelaki tadi. risau juga kalau dia menipu.

dia minta supaya saya tak buat report. dia akan bayar.

"boleh ke nak bayar bumper kereta saya? at least RM500 tu."

"RM500 ke, kak?"

"yelah. kalau boleh, tak apalah. kalau tak, saya akan buat report."

"ok, saya bayar."

pada mulanya dia minta kurang.

"saya bayar RM300 aje boleh tak, kak?"

"habis tu macam mana saya nak repair bumper kereta saya? kalau macam tu kita buat report aje lah, ye? boleh insurans cover.."

"janganlah, kak. kalau RM400, ok?"

"kalau harga repair lebih dari RM400 macam mana?"

"ok, saya bagi RM500.."

petang tu dia bank-in RM500 dalam bank saya.

mujur dia tak menipu. lega.











saya belum hantar kereta ni ke proton lagi. appointment esok. so, tunggulah 3,4 hari duk dalam wad, ye?

sehingga hari ini, saya hanya 'melekatkan' tempat rekahan tu dengan celotape.

tak sempat snap gambar. dah snap nanti saya tunjuk.

ada lah hikmahnya..


patut ada label 'accident' dalam blog ni. patut ke?


-_-"