Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

03 December 2014

Pengalaman Pahit dengan One Baby World

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

I told you guys, jangan dibuat main ibu mengandung ni.

Bahahahah!

I don't know why, this 2nd pregnancy emosi aku kadang-kadang susah nak kontrol. Masa mengandung Fateh dulu aku masih cool, cool yawww. Tapi this time, entah lah. Emosi sangat-sangat-sangat tak menentu. I told you guys, don't mess with pregnant lady. This is serious, dude.

Kecanggihan teknologi sekarang membuatkan semua benda di hujung jari. Eh, tadi cakap pasal emosi, bila pula tune cakap pasal teknologi-teknologi ni?

Tak ada lah, aku nak cakap, sebab teknologi sekarang semua di hujung jari, maka menjadikan semua orang makin malas.

Macam aku. Berat sangat nak angkat punggung pergi kedai beli barang.

Hahah!

Aku sangat suka online shopping. Tapi tak ada lah sampai tahap desperate @ shopaholic. Aku masih belum sampai tahap tu. Cuma kalau nak shopping, memang aku prefer online shopping. In fact aku pun salah seorang usahawanita online shop. Ewah, usahawanita gitewwww. Meh klik fB page aku.

Kedai Nadim

Maka, sebagai pembeli tegar melalui online ni, banyak lah online shop yang aku dah terjah. FashionValet, LAZADA, nile, macam-macam lagi lah.

Salah satunya, Onebabyworld. Aku suka tengok barang-barang baby dalam web ni. Dulu aku selalu datang kedai Onebabyworld ni kat Bandar Tasik Permaisuri (sebab dekat dengan rumah dulu) tapi sekarang tak sempat. Kedai diorang tutup pukul 7 malam. Aku sampai rumah dah pukul 6, mana sempat nak kejar ke Bandar Tasik Permaisuri tu.

So, solution nya, online saja!

Dah dua kali aku beli melalui online kat Onebabyworld ni.

Kes 1.
Aku beli berus gigi untuk Fateh dan apa lagi satu barang aku lupa. Esoknya aku dapat emel dari onebabyworld, kata berus gigi tu out of stock. Eh, kenapa kat dalam website tak update pun out of stock? Ok, takpe. Aku tak marah sangat pun. Mungkin terlepas pandang, atau jenis update web sebulan sekali je. Oh come on, nama besar kot Onebabyworld ni. Bukan calang-calang online shop. Bukan kedai kecil. Banyak cawangan. Tapi tak tau pula diorang jenis lambat update web. Don't you have a system to trace your stock?

Dia offer untuk tukar berus gigi lain tapi aku say no. Aku minta refund. Sebulan aku tunggu, tak ada refund. Bukan banyak pun, RM18 je. Tapi sebagai sebuah company, yang ada akaun keluar masuk debit kredit takkan you nak simpan duit customer hatta 10 sen pun kan? Nanti tak tally lah akaun you dan stock you. Betul tak?

Masuk bulan kedua, aku telefon. Tanya status refund tu. Dia kata, oh, kita dah refund. So maybe Puan kena tunggu bank Puan reflect the amount.

Baiklah. Dua bulan tunggu refund. -____-"


Kes 2.
Ni baru berlaku.

Minggu lepas aku order 2 helai seluar. Dah buat payment, aku pun dapat invois melalui emel. Aku tunggu punya tunggu punya tunggu sampai Imam pun tanya, "Mana seluar sayang tak sampai lagi?", maka hari isnin, aku mesej onebabyworld melalui website diorang. Sebab aku nampak status order aku pending. Mesej aku tak ada feedback dari onebabyworld.

Hari Selasa, aku emel diorang semula, reply thru invois yang diorang emelkan. Aku tanya status order aku. Pagi ni aku baca emel, diorang kata salah satu dari seluar yang aku nak out of stock.

Hari ni memang aku kecewa yang teramat sangat dengan servis onebabyworld ni atas sebab-sebab berikut;

1. Macam kes 1 juga. Item yang out of stock tak update dalam web.
2. Tak macam kes 1, kali ni aku dapat tau item out of stock selepas seminggu dari tarikh aku order.
3. Itu pun sebab aku emel dan tanya status order aku.
4. Apa jadi kalau aku tak emel semalam tanya status order? Sampai bila diorang nak peram order aku baru nak bagitau item tu out of stock?
5. Dah seminggu. How dare you online shop biar customer tunggu sampai seminggu? Online ni konsepnya pantas dan cepat. Segalanya di hujung jari, kan?
6. You guys tak ada sistem untuk trace barang dalam stok ke?
7. Atau you guys tak cukup manpower nak kira stok ke @ update web ke?
8. Onebabyworld bukan kedai kecil, bukan peniaga kecil-kecilan @ parttime buat jualan online ni, oh please lah!

Sekian. Aku dah pun submit komplen kat diorang. Hope ada tindakan. Aku bukan canang kat blog semata-mata ye. Aku harap korang pun take note laa kalau jenis suka beli online macam aku. Jangan lupa barang yang korang beli. Dapat online shop jenis gini habis diperamnya order korang. Duit dah bayar, barang tak sampai-sampai. Selalunya jenis yang menjual kat Facebook @ kecil-kecilan je jadi gini. Aku tak sangka company sebesar onebabyworld pun buat customer macam ni.



26 November 2014

Tips Kurangkan Batuk, Selsema dan Demam

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Di sebalik setiap kejayaan lelaki, pasti ada seorang wanita..
Di sebalik penyakit tiga kombo; demam, batuk dan selsema, pasti ada jalan penyelesaian.

Amacam? Can go ke cannot go perumpamaan tu? Tehee~

Masa kecil-kecil dulu, aku selalu sangat diserang batuk, selsema dan demam. Boleh kata pergi hospital @ klinik tu perkara normal lah. Dan makan ubat tu dah macam sebati dengan hidup aku. Benadryl? Piriton? Loratadin? Paracetamol? Semua tu macam makanan ruji lah pendek katanya.

Sampai satu tahap, aku tak mampu lagi dah telan apa-apa ubat. Semua ubat cannot go you know? You know cannot go? Makan ubat apa pun tak jalan. Especially kalau selsema lah. Habis sepapan pil tu, belum tentu selsema aku sembuh. Aku pun naik fed up dah malas nak makan ubat. Bila datang selsema, demam, batuk, aku biar je. Biar dia. Biasa dia tu! Biar je lah sampai dia sembuh sendiri. Kadang-kadang sampai naik sakit kepala aku sebab terbersin tak henti. Dekat sebulan jugak lah kalau tiba-tiba aku kena serang selsema batuk ni.

Tapi lately ni aku terperasan, aku jarang dah terkena batuk selsema demam tu. Kalau dulu, mahu 2 minggu sekali aku kena demam batuk selsema… atau paling lama boleh bertahan pun sebulan sekali. Sekarang ni… aku rasa dah dekat 7 bulan aku tak demam.

Dan aku pun fikir punya fikir, apa yang membuatkan aku dah jarang kena penyakit kombo ni sekarang.

Ting!

1.       Amalkan minum air masak dengan banyak @ secukupnya.
Dulu selalu keluar iklan kat TV, minum air 8 gelas sehari. Tapi aku ni liatnya nak minum air masak banyak-banyak gitu. Tapi sejak menyusukan Fateh ni kan, aku pun TERPAKSA minum lebih 3 liter sehari. Jadi lama-lama macam terbiasa. Kalau tak minum air masak tu, aku rasa lain macammm je tekak ni.

2.       Jangan terus makan ubat kalau dapat penyakit tiga kombo ni.
Bahahah! Sure kena marah dengan doctor kalau aku kata gini. Actually bagi masa badan kita lawan penyakit tu dulu. Wake up call untuk sel darah putih bagi dia berlawan jangan asyik nak tidur aje. Tapi janganlah kau dah 3 hari demam tak baik-baik pun kau still refuse makan ubat… Tampar manja nak? Plus kalau suhu badan kau dah 39 darjah celcius jangan nak ngengada bertahan. Pergi klinik cepat. Tapi kalau setakat panas-panas manja 38 degree tu alahai, letak kain basah kat dahi dan rest.

3.       Kalau tetibe rasa nak demam, cepat-cepat telan air masak bergelen-gelen.
Aku ada instinct. Ceewahh! Aku rasa semua orang pun ada. Ada perasaan yang macam-macam nak demam je dah boleh tau. Betul tak? Rasa macam perit-perit kat tekak, rasa hidung kembang penuh semacam. Haaa camtu lah rasanya. Aku pun tak tau nak describe macam mana. Kalau tetiba terasa gitu, cepat-cepatlah minum air. Selalunya aku akan habis 1.5L dalam setengah jam kalau tetibe rasa kembang-kembang hidung, perit-perit tekak tu. Terus serta-merta rasa-rasa nak demam selsema batuk tu gone. Serius! Petua ni pun boleh dipraktikkan untuk baby-baby. Kalau Nampak cam anak korang nak demam je, terus sumbat susu @ air masak banyak-banyak. Air masak tu make sure untuk baby 6 bulan ke atas saje ye.

Sekian tips dari doctor-tak-bertauliah Nadia Havez. Musim tengkujuh, musim banjir, musim jerebu ni marilah kita amalkan cara hidup sihat.

Ecececece ^_^v

04 November 2014

Dilema Wanita Berkerjaya

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Perrhh.. tajuk tu dah macam ala-ala ilmiah pula entri kali ni kan? Mungkin lah, mungkin lah berbaur ilmiah sikit. Sikit je. Don't worry :)

Aku dapat Whatsapp ni dari sorang kawan,

Yang mesej last tu dia kata rasa nak tarik diri dari tempat kerja dia.

Sesiapa yang follow blog aku mesti pernah baca entri tiba-tiba aku berhenti kerja, drastik, tanpa mohon mana-mana kerja di tempat lain, dan mengisytiharkan aku nak ambil 'Degree in Housewifing'.

Tu antara salah satu sebab aku berhenti dulu. Anak asyik sakit. Hampir tiap minggu aku terpaksa EL. Tu belum campur plus plus aku sendiri yang banyak penyakit ni terpaksa MC sebab diri sendiri sakit. Oh, come on. Biasalah kan budak kecil, baru hantar nurseri, mulalah segala macam penyakit datang. Batuk, demam, selsema tu common sangat. Kalau kau pergi klinik, anak kau batuk, soalan pertama doktor, "Anak duduk kat nurseri ke?"

Normal.

Dan jawapan doktor, "biasalahhh.. kalau duduk nurseri ni memang berjangkit-jangkit. Anak kita sihat, anak orang lain tak sihat, berjangkit kat anak kita. Lepas tu anak kita sakit, dia pula bagi penyakit kat kawan dia..."

Pfftt.. jadi kalau circulation ni tak berhenti, apa pilihan yang mak ayah ada? Salah seorang berhenti kerja dan jaga anak? Banyak duit boleh lah cerita. Hidup sekarang terlalu menekan.

Hampir semua wanita bekerjaya, yang ada anak, sangat berharap mampu berhenti kerja dan jaga anak kat rumah, jaga suami, jaga rumah. Serius. Serius sangat-sangat. Tak caya try buat survey.

Dan jangan ingat perempuan bekerja ni sebab nak duit lebih, boleh shopping handbag, kasut baru tetiap bulan. Oh, please stop talking nonsense. Aku tak pernah ada handbag atau baju baru tetiap bulan. Setahun sekali mungkin. As for me, frankly speaking, ekonomi keluarga, aku yang dominan. Not to say husband aku tak kuat bekerja ke apa ke, tapi dah itu portion dia dan aku terima dia seadanya, bak kata tok kadi yang nikahkan kami,

"Nadia, kamu tahu kan, kamu lebih tinggi pangkat dari suami kamu. Tapi apa jadi sekali pun, dia tetap suami, yang WAJIB kamu taati. Pangkat kamu tu dunia je. Tapi di sisi Allah, suami kamu berpangkat lagi tinggi dari kamu."

Sampai sekarang aku ingat pesan tok kadi tu.

Eh, dah ke mana aku melalut ni.

Camni lah ek, soal anak ni. Pertama sekali, first 2 years tu memang mencabar semua mak ayah dalam dunia ni. Tapi lebihnya mak lah. Cuma dalam kes aku, dua-dua risau bagai nak rak. Dan Imam pun takes turn jaga Fateh. So bukan aku sorang yang risau, pening nak ambil cuti ni. Imam pun sama. Oleh kerana aku dah BANYAK sangat cuti sebab diri sendiri sakit, plus pregnant lagi, check up sana sini lah segala hal, maka, kalau tiba-tiba Fateh tak sihat, selalunya Imam yang akan cuti. Alhamdulillah, Imam adalah suami terbaik. Segala benda dia boleh handle. Start dari mandikan Fateh, tukar pampers, bagi susu, masak makanan Fateh, suap Fateh, main dengan Fateh, semua yang mak-mak buat, dia boleh buat lah. In fact, Imam juga yang banyak ajar aku jaga baby masa Fateh lahir dulu. Aku tak pernah mandikan Fateh sampai Fateh dah pandai berdiri, baru aku berani mandikan dia. Haha. Hebat sungguh suamiku. Tiba-tiba aku rasa macam aku isteri dan mak yang loser, duh!

Kedua, lepas Fateh asyik sakit hantar nurseri, kami suami isteri decide hantar Fateh ke rumah pengasuh. Memang lah orang kata, better hantar ke taska lah, registered dengan JKM, apa-apa jadi, boleh ambil tindakan and so. But again, alhamdulillah aku rasa ni pun rezeki aku, Allah permudahkan. Pengasuh Fateh bukan orang lain. Jiran mak aku juga. Yang dah kenal mak aku sejak mak aku anak dara lagi. So yeahh.. Thanks Oni! (Panggilan Fateh untuk mak angkat dia). Dia jaga Fateh macam anak sendiri, tak berkira kalau tetiba pukul 8 malam baru aku ambil Fateh, anak-anak dia pun sayang gila kat Fateh. Dan aku rasa dia lagi pandai jaga Fateh dari aku. Fateh dengar cakap dia! Tak berani melawan! Fateh sangat behave kat rumah dia. Haha! Again, aku terasa aku ni mak yang loser. Pffftttt!!

Ketiga, sekali lagi rezeki aku dapat bos dan officemate yang baik dan memahami kat sini. Yang sentiasa buat aku rasa terharuuu dengan kebaikan mereka. Jadi, oleh sebab aku berdilema cenggini, maka segala hari yang aku ter'cuti' tu, aku ganti semula. Aku akan kerja lebih sikit masa tanpa claim, atau sabtu ahad pun aku tak berkira untuk bekerja. Malah aku pernah bawa laptop ke hospital sebab ada kerja nak kena buat tapi aku terpaksa cuti sebab appointment hospital. Tehee~ Maka, laptop, Skype, handphone, Whatsapp mejadi kawan baik. Oh tak lupa, internet line. Lagipun bosan kan tunggu turn kat hospital tu. Bawa kerja office ke hospital pun antara langkah bijak aku rasa.

Tak semua dari langkah di atas boleh dilakukan oleh semua wanita. Bergantung situasi masing-masing. Alhamdulillah, aku bersyukur Allah kurniakan aku suami yang terbaik, anak yang baik, dan suasana kerja serta bos dan kawan sekerja yang baik. Alhamdulillah. Maka, kita-kita wanita yang bekerjaya ni, nak tak nak kena cari solution kepada segala masalah yang ada. At least minimize kan impak masalah tu. Tak boleh tang sini, kona tang sana. Setiap masalah akan ada penyelesaian, insyaAllah. Banyakkan berdoa. Mohon pada Allah moga dipermudahkan segala urusan.

Aku doakan semua wanita bekerjaya mampu handle suami, anak dan kerja sekaligus dengan sukses. Aku doakan kita semua mampu lakukan yang terbaik. 

Walau macam mana sekalipun, syurga isteri di bawah tapak kaki suami. Redha suami tu penting.

Dan aku berdoa, suatu hari nanti, kita perempuan ni tak perlu bekerja keras. Sebab pekerjaan terbaik untuk wanita adalah suri di hati suami dan anak-anak. Semoga semua wanita mampu mendidik dan menjaga anak serta rumahtangga dengan baik, dengan tangan sendiri.

Aminn...

23 October 2014

Si Kuntum

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Masa duk dalam wad hari tu, aku selalu sangat tak cukup tidur. Walaupun dah namanya dalam wad haruslah kau mampu makan tidur makan tidur sesuka hati kan dah tu apa lagi yang mampu kau buat?

Tapi takk.. tiap saat aku kira detik waktu bila makanan nak sampai weh! Breakfast 7.30, lunch 11.30, dinner 5.30. Lepas tu aku paksa Imam tapau makanan untuk bekalan di malam hari.

Sila maafkan saya sebab saya perlu suap 3 mulut. Mulut sendiri, mulut Fateh & mulut baby.

Tehee~

Dah tu bila time waktu malam, dah siap kena nebulizer, makan ubat, injection semua tu, seharusnya lah aku mampu tidur lena, kan. Tapi rupanya tak. Tetiap sejam ke 2 jam aku terjaga. Aku pun tak tahu kenapa tapi memang tak boleh tidur langsung!

Fateh pula asyik merengek je. Asal aku bergerak sikit dia menangis. Aku nak ke toilet pun susah. Almaklum dah sampai zaman-zaman nak terbuang air kecil je memalam.

Nak jadikan cerita, ada satu malam tu, aku paksa Imam tak tidur juga. Layan aku sembang. Kehkehkeh.

Macam-macam benda lah yang kitorang sembang sampai lah ke topik nama untuk 2nd baby ni.

"Hisyy.. baru 10 minggu dah nak cari nama. Jantina pun tak tahu lagi perempuan ke lelaki." Imam bising.

"Alaaa.. saje-saje je. Sian baby ni kita kurang perhatian sikit kat dia. Masa Fateh dulu, excited betul. Hari-hari tengok perut. Yang ni tak pun..."

"Yelah, so nak nama apa?"

"Sayang dapat rasakan baby kali ni perempuan."

"Yeke? Sebab apa?"

"Entah. Firasat. Agaknya sebab tahun ni ramai anak kawan-kawan lahir perempuan kot." Hehe logik ke tak reason aku tu.

"Ok lah, so Sayang nak nama macam mana?"

"Kalau letak nama macam orang-orang lama sweet kan?"

"Contoh?"

"Melati.. Melur.. Orked.."

Imam dah gelak masa ni.

"Betul lah kan. Bosan lah nama canggih sangat. Danisha Ellina Iriz."

Imam masih ketawa. "Abang tahu nak letak nama apa.."

"Nama apa?"

"Kuntum! Tak pun Kiambang!"

Isy! Aku dah terbayang bunga kiambang tetengah kolam.

..


..


Isy!


21 October 2014

Ibu Susuan

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Aku masih dalam tempoh kuarantin. Hari Khamis lepas dah discaj. Lepas tu kena sambung treatment kat rumah selama seminggu. InsyaAllah hari Khamis nanti aku masuk office.

Tapi kan, lama bebenor cutinya kan. Otak aku pun dah beku. Alhamdulillah bawa balik laptop. Sekali sekala buka juga laptop. Sudahkan apa yang patut untuk office. Tak ada lah beku sangat otak dan jari aku ni kejang lama tak menaip @ buat kerja kan.

So far alhamdulillah, aku rasa aku dah semakin recover. Dengan nebulizer tiap 6 jam, pastu berkurang jadi tiap 8 jam, lepas tu jadi tiap 12 jam, makan ubat Prednisolone, Symbicort, Singulair, dan amalkan minum Hi-Goat dan jus delima. Aku tak tahu which one yang membantu mengurangkan asthma tu tapi rasanya semua tu saling membantu kot.

Sejak kena serangan asthma hari tu, aku dah tak boleh pam susu untuk Fateh. Susu memang drop yang hamat. Plus dengan pregnant nye lagi kan. Jadi sekarang ni aku nak produce balik susu, maybe akan makan masa sikit.

Masa kat hospital hari tu aku kesian tengok Fateh tak puas menyusu. Asal malam je menangis. Kami try bagi Fateh minum Hi-Goat, dia suka minum, habis 1 botol. Tapi esoknya berak dia keras yang hamat. Siap meneran sampai keluar air mata. Kesiannya! Jadi kitorang reject. Lepas tu Imam beli susu Dutch Lady Fresh Milk dalam kotak tu. Dia tak suka susu tu. 3, 4 kali sedut terus buang botol
-__-"

Last-last kami decide untuk cari ibu susuan.

Sebelum aku masuk wad, aku ternampak sorang kawan pos kat FB, ada tak sesiapa nak stok susu dia. Dia ada banyak stok. Aku pun apa lagi, terus mesej kawan tu dan tanya ada sudi tak nak jadi ibu susuan Fateh.

Alhamdulillah kawan ni sudi. Bukan senang tau nak decide bagi ibu susuan ni. Sebab, bukan culture kita kat sini ada ibu susuan bagai. Mungkin kat negara lain atau orang zaman dulu benda ni biasa je, tapi masyarakat kita ni dah terbiasa, kalau mak tak ada susu, cari susu formula. Ini kes normal. Aku ulang, normalnya kat sini kita bagi anak susu formula.

Memandangkan Fateh alergik susu lembu, maka kami suami isteri masih berpegang, susu terbaik adalah susu ibu. Sebab tu kami setuju untuk bagi Fateh susu dari ibu susuan.

Lepas tengok profile kawan tu kat FB, Imam pun setuju untuk bagi Fateh minum susu dari ibu susuan. Yelah, nak cari ibu susuan pun bukanlah boleh suka-suka hati kan. InsyaAllah mereka suami isteri orang yang berpegang pada agama, bukan orang calang-calang.

Alhamdulillah.. sekarang Fateh dah ada 2 ibu, 2 ayah. Bagus juga sebenarnya ibu susuan ni, sebab hubungan kawan biasa tu akan jadi tambah erat. Dah jadi macam 2 family bersatu. Aku namakan ibu susuan Fateh ni Mummy T lah ye? Tak tahu Mummy T ni sudi ke tak nak di'reveal' nama sebenar beliau hehe.

Imam kata, "Lepas ni kita kena selalu datang ziarah Mummy T lah. Bagi Fateh kenal family dia lagi satu, bagi Fateh kenal adik dia. Dah lah anak Mummy T ni perempuan. Kang terbercinta kang susah lak."

Hehe.

Maka, rasmilah Fateh sekarang ada ibu lagi seorang. :-)


14 October 2014

Masuk Wad Sebab Asthma

Mana nak start eh? Aku masih dalam hospital ni. Bosan sorang-sorang ni. Meh lah aku update blog untuk tatapan korang semua.

Ekekekeke.

Lepas kes dalam entri lepas, aku pergi pejabat macam biasa. Hari Isnin cuti ganti raya haji, hari selasa aku still boleh control tapi malam tu pergi juga emergency PPUKM, hari rabu aku dah nak putus nyawa. Aku diskus dengan boss. Boss bagi aku ambil leave seminggu. Bagi aku sihat dulu.

Hari Khamis.

Pagi tu aku rasa macam elok je lepas ambil inhaler tiap 4 jam. Tapi dalam pukul 10 pagi camtu, aku dah start sesak dada balik. Tercungap-cungap, ketat sangat rasa kat dada. Aku nak pergi hospital. Tapi kat rumah aku sorang je, dan kereta yang ada, manual. Allah.. boleh ke aku nak drive manual dengan keadaan camni? Aku Whatsapp kawan-kawan yang aku terfikir ada dekat dengan area rumah. Alhamdulillah. Kak Ati ada kat rumah mak dia kat Keramat tu! Kalau dia takde aku dah terfikir nak call teksi. Imam site jauh pula hari tu.

Tak sampai 10 minit, Kak Ati pun sampai. Alhamdulillah. Within 4 minutes je sebenarnya. Aku tak tau berapa Kak Ati pecut dari rumah mak dia. Haha!

Kak Ati pun pecut ke Pusrawi. Sampai Pusrawi, takde tunggu-tunggu, terus bagi neb satuuuu!
Lepas neb tu, doktor check, doktor ni suka buat muka risau tau. Dia terus bawa kes aku ke pakar respirotari (eh betul ke?) sebab dalam seminggu dah berkali-kali kena attack. Dan dia kata lepas neb pun nafas aku tersekat-sekat. Bunyi macam ketat dan sesak.

Petang tu gigih lah aku bersendirian jumpa pakar Dr. Fazilah. Kak Ati dah balik. Sian lak dia takkan nak tunggu aku lama-lama. Takpe aku kan kuat gagah perkasa. Dr. Fazilah check dan kata, saluran pernafasan awak dah bengkak sangat ni. Asthma awak menyerang semula. Awak masuk wad dulu, sebab saya nak bagi neb tiap 4 jam, antibiotik, injection blablablabla...

Aku dah macam oihhh takkan sampai tahap masuk wad? Masa kecik-kecik dulu takde lah sampai kena tahan wad kot.

Aku dah blur sorang-sorang kat situ. Dah lah datang hospital sorang-sorang sehelai sepinggang. Bawa phone dengan purse je alih-alih kena masuk wad.

First time laa register wad sendiri, sign sendiri, gi masuk bilik sendiri. Aku call Imam. Nanti lepas kerja dia datang. Aku minta bilik single. Senang nak susukan Fateh. Dan boleh bawa satu kampung bermalam sama.

Maka bermulalah hidup aku di wad Pusrawi.. sampai hari ni tak keluar lagi. Imam gi kerja macam biasa. Fateh masih dihantar ke babysitter macam biasa. Duduklah aku sorang sampai Imam balik kerja. Doktor kata progress aku a bit slow. Lagipun saluran pernafasan aku memang dah sempit sungguh masa aku datang 1st day tu. Tunggu waktu je kalau lambat   -____-"

Dan sampai hari ni pun aku masih rasa sesak dan sempit masa bernafas. Tiap-tiap malam aku terduduk, minta nyawa. Allah.. aku minta kesabaran. Dan sabarkanlah hati-hati orang sekeliling aku.

Aminnn...

07 October 2014

Asma (Asthma, Lelah) Ketika Mengandung

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Berat bahu memandang, berat lagi bahu memikul. Cewahh. Entah apa yang dipikul di bahu aku pun tak tahu, Korang nampak tak 'di' pada perkataan 'dipikul' dan 'di bahu' tu. Dulu cikgu Bahasa Melayu aku ajar, kalau kata kerja, 'di' kena rapatkan. Pikul adalah kata kerja, maka 'di' dan 'pikul' haruslah rapat. Aku lupa dah nama cikgu BM masa darjah 6 tu. Farah, Jimat, apa nama cikgu tu eh? Aku tahu korang baca blog aku, so tolong jawabkan. Teheee~

Dah kenapa aku melalut pasal tatabahasa hari ni mentang-mentang minggu lepas cuti seminggu kemain kau tak masuk opis seminggu.

Hari senin tu MC sebab sakit belakang ni haa.. Takyah lah aku cerita lagi pasal sakit belakang tu korang pun malas nak baca, ye dak? Dah banyak cerita pasal slipped disc tu dalam blog ni eh ke tak banyak lagi? Haha. Latest update, doc suruh buat MRI semula lepas bersalin dan hurmm dan ada kemungkinan untuk buat pembedahan. Pasal pembedahan tu aku kena fikir dulu dan seek for 2nd opinion. Melibatkan saraf tunjang ni seramsss aiii..

Aku nak cerita apa yang jadi kat aku selasa lepas. Pagi tu macam biasa aku naik LRT pergi kerja. Cumanya agak pelik, aku macam tak cukup nafas dalam tren. Padahal tren takde lah sesardin mana. Sebab aku agak awal pagi tu. So, aku berdiri kat tiang tetengah tu, sekejap-sekejap jengket kaki, tarik nafas dalam-dalam, hembus slow-slow. Tarik, hembus. Banyak kali lah jadi camtu.

Sampai je stesen, aku dah macam tak tentu arah. Jantung laju sungguh. Nak berjalan naik ke tower ofis pun semacam je lelahnya. Allahuakbar.. Sila bertahan Nadia!

Sampai ofis, aku terus ambil air suam-suam panas. Minum. Bagi reda sikit sakit dada dan sesak nafas tu. Lega lah sikit. Aku on laptop dan buat kerja macam biasa.

Tapi, lebih kurang pukul 9 pagi camtu, bila air-cond ofis dah semakin sejuk, sesak nafas tu mula datang balik. Aku rasa macam aku tak cukup oksigen. Sempit betul ruang nak bernafas, Allahu. Aku bagitau manager, aku nak turun kat klinik bawah jap, amik nebulizer.

Aku turun sorang-sorang sebab diorang memasing busy. Malas nak kacau. Masa masuk lif tu aku dah rasa nak pitam. Mata dah berair sebab perit kat tekak dan dada. Aku macam terkapai-kapai minta nyawa. Serius tak cukup oksigen. Rasa macam tak mampu dah nak bernafas. Alhamdulillah dalam lif tu ada sorang kakak kebetulan nak turun bawah gak, nampak muka aku dah pucat dan aku nak pitam. Kakak tu papah aku dan bawa ke klinik. Kalau dia tak ada, aku rasa aku dah pengsan dalam lif tu. Kat klinik tu dia siap tolong register.

Dan haruslah pesakit asthma akan memotong Q pesakit yang lain. Masuk je bilik doktor, muka aku dah biru-biru (ni doktor yang kata), aku tak mampu nak explain sangat kat doktor. Aku cakap pun sepatah-sepatah dan tercungap-cungap,

"Last.... attack.... was.... on.... my... 1st pregnancy.... end of 2012......"

"Ok come, we give u neb first.

Angguk.

"Ok, come"

"Doc! I am... in... my..... 2nd pregnancy....."

"How many weeks?"

Dah tak mampu bercakap, aku tunjuk lapan jari je.

"8 weeks? Ok, come!"

Doktor pun gegas-gegas, nurse pun rushing-rushing prepare neb, tinggikan katil, dan baringkan aku separa duduk. Mata aku dah ke atas masa ni.

"Wake up, Nadia!"

Aku tahu aku masih sedar. Separa sedar.

Nurse pakaikan neb. Dan aku cuba bernafas macam biasa. Alhamdulillah aku pernah ada pengalaman asthma attack. Aku cuba apply breathing technique dan stay awake. Allahuakbar. Hanya Allah yang Maha Mengetahui macam mana perasaan masa tu. Aku dah siap-siap mengucap dalam hati, aku dapat rasa oksigen tak cukup sampai kepala. Kepala rasa macam cramp. Allah.. kalaulah ini adalah saatku yang terakhir kat dunia ni.

Dalam 10 minit neb, nurse bagi aku air suam-suam panas. Lega sikit. Doktor dan student dia check paru-paru aku, dan doktor suruh continue neb.

Aku rasa ada dalam 40 minit juga aku terbaring dalam tu. Lepas neb, doc suruh aku berehat dulu. Bernafas macam biasa. Masih sempit tapi tak sesempit tadi.

Doktor kata, nasib baik awak cepat. Kalau tak tadi, mungkin membahayakan awak atau baby atau kedua-duanya. Boleh bawa maut.

Dalam pukul 11 pagi, doktor dah bagi aku relaks kat depan registration tu. Tunggu husband pick up. Masa ni aku rasa macam, Allah.. Allah masih panjangkan umur aku. Aku nampak kakak yang papah aku tadi masuk ke klinik semula.

"Macam mana, dik? Ok tak?"

"Alhamdulillah lega sikit, kak.."

"Ni nak akak bawak naik ofis semula tak?"

"Takpe, kak. Thanks. Saya tunggu husband."

"Laaa dah kahwin? Ingatkan student praktikal!"

Gahahahaha! Ok kembang jap 5 saat.

Makanya, sejak hari tu, saya bersahabat baik semula dengan inhaler.


My long-lost-friend. Ventolin Inhaler


Dah tu pasaipa cuti sampai hari jumaat kan? Sebab asthma asyik menyerang. Total 4 kali serangan yang teruk untuk seminggu tu. Dan 2 kali ambil neb. Serangan tahap dah bawak ngucap dan mintak maap kat hasben halalkan makan minum bagai lah.

Aku rasa macam dapat nyawa baru. Macam kat rumah ada simpan satu lagi nyawa. Rasa macam, Allah... Allah masih nak aku hidup. Banyak lagi dosa yang tak tertebus. Amal tak banyak mana, dosa je membukit dari hari ke hari. 

Syukur ya Allah, masih bagi peluang nyawa dan nafas ni untuk aku. Alhamdulillah, terserempak dengan kakak tu dalam lif, kalau tak, tak tahulah apa jadi dengan aku. Alhamdulillah.. tu pun rezeki.. rezeki bukan dalam bentuk duit je. Allah akan hantar rezeki saat aku memerlukan. 


Alhamdulillah...


01 October 2014

Fateh kena Wean Off?

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Hari tu ada kawan mesej,

"Eh, Nadia, kau mengandung lagi eh? Alhamdulillah. Murah rezeki kau. Aku ni tak tahu lah bila. Sorang pun tak ada lagi. Kau dah nak masuk dua."

Tetibe aku macam, Allah.. sedih pula bila kawan kita kata gitu, kan. Dalam masa yang sama, aku bersyukur Allah kurniakan rezeki lagi. Jeles juga bila tengok rakan-rakan seangkatan, (cewah seangkatan!) yelah macam Vivy Yusof, Irine Nadia (eh jap Irine ni tak sure pregnant ke tak. Tak ada pengumuman rasmi), dah mengandung anak kedua. Padahal macam Vivy tu, anak sulung dia muda 3 minggu dari Fateh. Pastu Namee Roslan pun dah nak bersalin anak kedua. I is tercabar. Wanita-wanita hebat ni dah mengandung anak kedua weh!

Haha. Tak lama lepas rasa tercabar dan jeles tu, dapatlah berita aku pun mengandung. Aku tak de lah sampai tahap jeles yang aku nak jugak wehhh tapi bila tengok Fateh main sorang-sorang, dan dia seronok duduk kat rumah pengasuh dia ada kawan (sampai tak nak balik rumah sendiri, biasa dia ni!), aku jadi macam, hurmmppp sian Fateh!

Tapi pregnancy journey kali ni tak semudah yang disangka. Aku bajet macam, alaa pernah mengandung, sure kau dah ada pengalaman dan kau boleh get through all the tiredness and symptoms kan.

Rupanya tak.

Betul la golongan mak-mak kita kata, every pregnancy has their own story. Sama macam anak, Tiap anak berbeza ragamnya.

Macam Fateh dulu, aku loya-loya muntah-muntah teruk. Tapi kali ni aku hanya loya. tapi tak muntah! Lagi seksa weh! Aku rasa baru sekali je aku muntah sepanjang 8 minggu ni. Tu pun sebab aku paksa. Tak tahan sangat loya weh! Muntah lagi bagus sebab perasaan lepas muntah, legaaa.. tapi kalau loya, sampai malam pun tak reda-reda loya. Pernah sampai tahap aku tak boleh tidur lah!

Macam makanan. Dulu aku hanya perlukan halia untuk redakan perasaan nak muntah. Dan Fateh akan 'bagitau' dia nak makan apa. Mostly western laaa. Tapi kali ni, bau halia pun buat aku meloya sampai pening. Sampai tahap aku nak menangis laaa fikir nak makan apa ni weh? Tak makan kang, aku ada 3 mulut nak suap. Mulut aku, mulut Fateh, dan mulut baby.

Berat badan. Masa mengandung Fateh dulu, minggu-minggu awal ni, berat badan aku naik mencanak-canak tapi yang ni, hoih berat aku menurun! Risau weh! Takut baby tak cukup zat, takut Fateh tak kenyang. Diri sendiri pun lemau je.

Jadi, aku dengan Imam bincang. Rasanya kitorang akan start wean off Fateh. Sian kat dia, sian kat aku, sian kat baby. Memang, aku tahu ada je ibu-ibu yang berjaya breasfeed baby walaupun tengah mengandung. Alhamdulillah rezeki korang! Tapi aku rasa tak untuk aku. Aku takde lah terus surrender. Aku masih berusaha juga susukan Fateh. Aku masih pegang konsep demand & supply tu. Tapi mengenangkan berat badan aku yang terus menurun, aku rasa aku terpaksa. Tengoklah, aku masih berharap dan berdoa. Moga Allah kurniakan lagi rezeki & kekuatan untuk aku teruskan usaha aku. Tanpa mengabaikan adik Fateh.


Nanti kita sambung serangan yang berlaku kat aku bebaru ni.


Tau kan apa tu?

Daaa~~~

26 September 2014

Trip ke Krabi (Part 3)

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Part 1
Part 2

Jom kita sambung lagi entri trip ke Krabi. Korang dah boring ke? Alaa jangan lah boring dulu. Aku tahulah dah 3minggu pun sibuk lagi cerita pasal Krabi tak habis-habis. Maaflah orang jarang update blog memang gini. Walaubagaimana waima sekalipun, aku tatappp nak update pasal Krabi.

So hari kedua. Aktiviti air. Yay! PERINGATAN: Entri ini mengandungi lebih banyak gambar dari entri biasa. Ewah!

Checklist untuk Fateh:
- Towel
- Baju salin 2. 3 pasang
- Pampers 3, 4 keping
- Makanan kudap-kudap (roti, biskut, etc)
- Sebotol air masak


Kitorang tour 4 islands. Nama-nama island aku dah lupa. Harap maklom. Tu lah lambat up entri lagi.


Ni masa kat jeti. Tengah tunggu bot kitorang. Ewah bot kitorang sangat.




Ni kat 1st island. Masa ni aku bagi Fateh main pasir je. Belum berani lagi nak bawa dia masuk laut. Masa kat 1st island ni, Imam pun tak turun laut. Setakat tengok-tengok gitu je. Jap aku check tentatif program dalam emel. Rasanya ada lagi.


Ooo nama dia Thale-Whake (Separated Sea). Bak kata orang dalam bot tu, Sebenarnya antara 3 pulau tu boleh jalan kaki je kalau air surut. Tapi kami kurang bernasib baik hari tu. Air pasang, so kitorang tak boleh la rasa nak berjalan kaki antara 3 pulau tu.

Ni gambar aku amik kat Gugel. Nampak tak laluan berpasir tu? Haa kat situ lah boleh berjalan ke pulau sinun tu.

Dah 20 minit kat pulau ni, moh ler kita ke next activity, snorkeling. Terjun dari bot sajoh. Diorang berenti kat tengah-tengah laut.

Yang pasti aku tak turun snorkeling lah kan. Bistu Fateh aku nak sangkut mana kan?

Makanya, ayah Fateh aje lah yang turun snorkeling. Jeles ok!

Apa yang aku dengan Fateh buat?



Ni lah kerja Fateh. Orang bagi roti tu suruh bagi ikan-ikan makan. Dia lak yang excited makan -___-"


Ni kawan baik Fateh kat sana. Yi Fong. Anak boss.

Tapi Imam kata snorkeling kat sana tak bes. Lagi bes kat Tioman. Aku tak tahulah dia kata gitu sekadar nak sedapkan hati aku ke hape. Layan sajoh.


Dah habis snorkeling. Kitorang berhenti kat Chicken Island untuk lunch.



Fateh main pasir sambil aku suap dia makan. Oh, kat sini Fateh makan apa yang kitorang makan. So dia makan nasi & ayam goreng. Senang sikit nak bawa budak yang dah boleh makan macam-macam ni. Compared to budak yang tengah makan puree je kan.


 Masa ni sebenarnya first time aku bawa Fateh masuk laut. Sebenarnya nak basuh tangan dia je sebab dia main pasir lepas tu masuk dalam mulut pfftttt.. tapi Fateh terlebih excited jumpa air (dia memang sangat suka main air even masa mandi kat bilik air pun -____-"). Meronta-ronta dia taknak naik ke darat. Amboi nak, fefeeling ikan duyung ke.


Last-last terpaksa aku serahkan kat Imam. Aku tak mampu control dah. Imam bawak lah dia acah-acah masuk air manja-manja gitu.


Lepas 2nd island ni, nak move ke next island, Fateh tak mau naik bot. Sebab dah seronot sangat main air kan. Meronta-ronta lah dia tak mahu naik. Imam terpaksa angkut dia juga kalau tak kena tinggal nak oii! Siapa nak cari kita kat pulau terpencil ni kang. Tak pasal-pasal aku laki bini nyanyi lagu Kaho Naa Pyar Hai kat pulau tu kang.

Dalam bot tu aku rasa disaster sangat. Fateh meronta-ronta menangis-nangis nak main air. Aku bagi susu pun tak nak. Adoi laa cepat lah sampai next island! Malu aku kat orang lain.


Sampai next island (Poda Island. Ni aku tau pun sebab kebetulan diorang ada amik gambar kat signboard island ni), isteri bos bagi Fateh pinjam baju mandi anak dia. Maka berswimming suit lah anak Iolls. Aku minta life jacket untuk Fateh kat orang bot tu.


 Tapi cam besarrr je life jacket dia kan? Ke Fateh yang masih kecik sangat tapi mak pak dia dah gatal bawak masuk laut? Tetibe aku rasa muka kitorang laki bini dalam ni macam ada iras-iras bagai pinang dibelah patbelas kerat gituuu...


 Last-last life jacket tu jadi 'kayu Jack and Rose dalam Titanic' untuk Fateh. Ko duk je la atas life jacket tu, nak.


Tapi Fateh kata dia dah terer. I don't need life jacket, Mommy! Kemahen ko, nak. Excited sungguh!

Memang puas lah Fateh main air laut kat Poda Island ni. 40 minit diorang bagi masa kat sini. Lepas dia dah puas, aku salin pampers, salin baju, naik bot, kasi susu. Dan tak berapa saat lepas tu, Fateh pun zzzzzz... alhamdulillah. Makanya kat pulau keempat, Imam saje lah yang berjalan-jalan pusing pulau. Aku duduk saje mendukung Fateh yang dah tidur tak sedar dunia tu.

Malam tu bos belanja dinner. Ape lagi memasing kemahen melantak order seafood ala-ala malu-malu tapi mahu. Kemahen memasing kan. Dah bos kata nak bayar, order je la bebanyak kan.. gahahaha.. ni betul perut resaksa. Sekali lagi aku berwalang durja sebab portion nasi sikit yang hamat. Ala-ala untuk Fateh aje gayanya. Bos suruh aku order tambah lagi tapi kedai tu kata nak tutup dah pfftttt! Berendam air mata aku malam tu menahan perut. Hahah! Eh, ke sebenarnya bos perli aku je tu soh tambah order lagi?

Overall aku suka yang hamat 2nd day ni. Seronot sebab main air kan. Aku seronot sebab Fateh seronot, Imam pun seronot. Alhamdulillah. Takde lah aku rasa rugi beli tiket flight diorang. Bahahah!

Memang diakui pulau & laut kat sini cantik sangat. Air jernih nye lah hai! Biru-biru tukois gituuu.. Korang pun boleh tengok kat gambar-gambar tu kan. Tapi orang kata kat Malaysia lagi cantik. Pulau Sipadan contohnya. Aku tak tahulah kan. Aku selalu pergi PD, Klebang, Desaru, tu je lah yang aku tahu pun.

Ok nanti aku sambung part last eh. Day 3 & 4 kat sana. Haha. Janji-janji entri last untuk Krabi :P

23 September 2014

Aku Bermadu?

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Stop jap entri Krabi semata-mata nak kasi laluan kat entri hangat masa kini nih.

Kemain tajuk menggempar dunia. Korang tau kan maksud bermadu? Aaa bukan badan dilimpahi madu-maduan, tapi, suami kahwin lebih dari satu.

Isteri mana yang sanggup dimadukan? Aku memang respek lah kepada isteri-isteri yang mampu hidup berkongsi suami ni. Contoh Dayana & Sakinah. Isteri-isteri Ashraf Muslim. Aku tak tahu lah kalau aku di tempat Dayana, apa yang aku dah buat sekarang.

Tapi tu la, bermadu ni tak haram pun dalam Islam. Aku tak menolak poligami. Silap-silap boleh batal akidah uii.. cuma rasa terkesan jugak la kalau tiba-tiba dipoligamikan. Betul eh dipoligamikan? Sebut je la dimadukan macam la korang tak paham kan.

Aku tak ingat macam mana benda ni bermula. Tapi macam, entah tiba-tiba je aku dapat tahu ada perempuan lain hadir dalam hidup suami aku. Huh, ayat dah start skema dah tu. Nampak tak penangan dia.

Sebab aku rasa husband aku macam dah berubah. Lain macam. Aku tak tahu aku perlu menangis ke, perlu teriak ke, perlu diam ke, perlu apa aku pun tak tahu. Yang pasti aku blur, aku tak tahu nak react macam mana.

Dah. Aku tak tahu nak describe macam mana.

Perasaan tu macam mendalam sangat. Aku tak nangis. Tapi macam terkesan dalam hati. Makan dalam gitu.

Memang undescribeable.














Sampai lah aku sedar ada orang tepuk-tepuk lengan dan pipi aku, "Yang.. bangun.. dah pukul berapa ni. Pergi mandi..."


Allahuakbar.. Aku mimpi.

Bila aku cerita semula kat Imam, dia kata, "Tu lah Sayang, dulu masa mengandung Fateh pun Sayang mimpi Abang kahwin lagi satu. Ni pun mimpi lagi. Apa ke hormon lah yang rasuk Sayang ni."

Baiklah baiklah. Aku pun tak tahu nak jawab hormon jenis apa yang merasuk mimpi-mimpiku. Ewah mimpi-mimpiku.


Jauh di sudut hati, aku bersyukur hanya mimpi.

Tapi kalau ianya realiti, aku hanya berdoa moga Allah kuatkan hati. Sesungguhnya aku insan terpilih.

Dan jangan lupa, bang, BMW sebijik dan banglo dengan pemandangan indah siap ada swimming pool sebijik kalau Abang nak kahwin lain. Plus bibik, plus spa hari-hari, shopping hari-hari, melancong tiap bulan..

Aaaa gitu lah kalau dah mampu patut memanjakan bini nombor satu.

Sampai sekarang aku musykil lagi apsal tiap kali mengandung aku mimpi gini? Konpius.

19 September 2014

Trip ke Krabi (Part 2)

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Sebelum lebih banyak uratku putus, dan semakin banyak perkara-perkara indah hilang dari dalam otak ni, baik aku cepat-cepat taip supaya nanti tak lupa. Bila lupa, eh boleh baca balik kat blog. Sayangnya dulu masa trip pergi London & Paris tak taip terus dalam blog. Tengok sekarang dah lupa. Nanges aku. Terbiar gitu je pengalaman kat negara orang. Ye, jakun. Nak buat cane bukan senang dapat peluang gi Eropah free hoi! Dahlah baru lepas putus cinta masa tu. Ececece. Konon membawak diri lah tu. Kelas kaww bawak diri sampai London. Masa tu dah berangan dah, kalau tiap kali putus cinta, bawak diri pergi Eropah, untung-untung dapat pakwe baru muka iras-iras Fatih Seferagic ke kan.

Dah dah. Kau dah kawen.

Kata nak cerita pasal Krabi kan.

Untuk yang belum baca, ni Part 1.

So lepas sampai Krabi tu, kat airport kami lah yang paling lambat keluar. Airport Krabi agak not so friendly for infant & baby. Even kau bawak baby ke, bawak perut ke, beratur lah kau kat kaunter imigresen tu sepanjang-panjang alam. Kalau kat KLIA ke KLIA2 ke sure kau akan didahulukan. Hah tetibe aku rasa nak sujud syukur. Syukurlah Malaysia masih aman. Gitu trademark nye.

Alhamdulillah. No problem. Lepas. So kitorang kena tunggu kat tempat baggage claim tu sebab stroller diorang hantar sana. Tak ambik kat pintu flight.

Dan bermulalah perjalanan kami ke Pakasai Resort. Eh betul ke nama tu? Aku lupa. Tengok, nama resort pun aku dah lupa. Belum beranak dua ni. Banyak betul urat putus.



Aku tak tahu lah kenapa si kecik ni suka bebenor main telefon. Habis dibawaknya telefon ni merata-rata kengkonon macam 'handphone'. Jenuh la kami laki bini kejap-kejap ngangkat fon ni jatuh. Telefon ni ada wayar nak oii.

Lepas check-in hotel dan settle kan apa yang patut, kitorang pun keluarlah ke first destination. Imagine eh, aku tak sempat breakfast pagi tu. Aku join makan fries Fateh je. Lepas tu kat KLIA2 sempat la aku grab roti hotdog yang harga RM6 seketul mahalnya yahampun tapi dah lapar kutelan jua. Tak sempat lunch sebab waktu lunch dalam flight. Lepas tu sampai resort dalam pukul 3.30 waktu Thailand. Pukul 4 dah keluar ke 1st destination. Pukul berapa aku nak makan ni weh? Tangan dah terketar-ketar ni.

Tapi perut, sila bersabar.

Sampai 1st destination, Tiger Cave Temple. Tak sempat ambil gambar kat sini sebab Fateh tengah tidur. Boleh pulak kan. Jadi terpaksa lah aku hanya mendukung dia ke hulu ke hilir. Lepas tu hujan renyai-renyai. Jadi membantutkan aktiviti. Aku duduk aje lah kat tempat berbumbung.

Malam tu aktiviti memasing. Jadi kami laki bini set lah timing jom jalan-jalan cari makan, dari pagi tak makan hoi! Imam lah paling kesian tak makan langsung. Aku ada juga curi-curi rasa fries Fateh masa kat airport. Dan juga roti seketul, kan. Orang kata kat Krabi banyak restoran halal. Jadi tanpa google, kami redah aje lah Ao Nang street tu. Acece sambil berpegangan tangan melihat pemandangan malam Krabi. Macam bebaru kawen pulak rasanya. Tetibe terdengar suara budak menjerit-jerit tunjuk sana-sini, eh lupa, kita dah ada anak lah, bang.

Spoil betul Fateh ni. Ibu ayah baru nak romantik romantik. -___-"

Tengah meredah tu nampak pula 'pemandangan' yang nak kata indah ke tak aku tak tahulah. Korang tengok aje lah gambar-gambar ni.

 Tak nampak eh? Jap. Dia nyorok.



 Hah tu dah nampak sikit. Kaler pepel.




 Halamak kabur!


Memang aku ni takde bakat nak jadi mamarazi lah. Semua gambar fail. Penat dah Imam tolong coverline. Oh, yang baju merah tu Imam. Tengah sorong Fateh.

Golongan 'MakNyah' sangat banyak kat tepi jalan tu. Diorang akan cakap, "take photo with me pleaseee.." Dan kau jangan hengat gambar tu free. Bayar hokay! Sebab tu aku ambik gambar pun curi-curi. Kang diorang tau aku amik gambar dorang, tak cukup tanah aku berlari kang. Dorang kejar aku sambil angkat skirt. Aku mana boleh angkat skirt!

Ada sorang tu sampai grab lengan aku, siap melutut bagai, "take photo with me pleaseeee..." Aku dah puas sorri sorri sorri sampai aku tunduk kepala buat tangan sawadikap tu adoi lah nye pun! Ko kena ada skill nak larikan diri. Imam dah jauh ke depan. Lepas 'ahkak' tu lepaskan tangan aku, Imam bisik kat aku, "Eiii ada lelaki lain pegang sayang.."

Nak nangis dah Imam kata gitu. Tak rasa macam lelaki pun walhal memang sohih lelaki adoiii.. Kulit flawless putih melepak, cantik jelita kalah Neelofa. Dah apsal tetibe masuk Neelofa ni. Oh, sebab Kak Pitta kata aku gelak macam Neelofa.

Korang jangan gelak.

Setelah hampir 20 minit berjalan, kitorang pun jumpalah restoran Muslim. Kalau korang duduk kat Ao Nang, korang cari dekat depan McD. Situ banyak restoran halal.

Restoran kitorang pergi tu tak macam kat Thailand pula rasanya. Pekerja kat situ cakap bahasa Kelantan, dan yang makan kat situ SEMUA orang Malaysia. Mana aku tahu? Dah aku dengar memasing nyembang. 

Hajat di hati nak makan kat sana. Sekali Fateh buat hal daa.. makanan belum sampai dia dah meronta-ronta nak berjalan-jalan. Kasut dia tertinggal kat hotel. Dia punya meronta sampai tahap uncontrolable. Last-last Imam decide kita tapaw aje lah. Total makan kami malam tu 320 Baht. Mahal jugak la untuk 2 orang pada aku. Aku nampak portion nasi dia sikit, aku minta tambah 1 lagi bungkus nasi putih. Kena tambah 20 Baht. Lebih kurang RM2.

So kitorang balik semula ke hotel. Dah lah lapar gila! Dah nak dekat pukul 10 malam waktu Thailand korang bayangkan kat Malaysia dah pukul 11 weh! Terpaksaaa.. Dalam perjalanan tu Fateh dah tertidur dalam stroller. Sampai bilik je dia terbangun. Tau-tau je makan time.

Kitorang makan Tomyam Gung.. ke tomyam kung tah.. gitulah dia. Pastu Sup Hayam (untuk Fateh), kangkung belacan, dan nasi 3 pinggan.

Kedua laki bini dan anak mereka mentekederah makanan tersebut sehingga licin.

Al-maklum, qada' makan katanya. Puasa pun tak buka pukul 10 malam. Rasa macam sedappppp gila makanan malam tu.

Ke sebab kitorang memang monster kelaparan?

... bersambung ...

11 September 2014

2 in 1

2 in 1.

Yang 3 in 1 tu instant drink. Ape lagi yang 3 in 1 eh?

For those yang pandai teka based on my status dalam facebook tu, tahniah diucapkan.

Yes.



I






Am














Expecting!

Round number 2.

Lepas bersalin Fateh dulu, tak period sampai umur Fateh 9 bulan. Lepas tu mulalah ting tong jadual period tu. Tak menentu. Jadi tak boleh nak expect conceive date and period date. My period cycle was regular before.

Cuma sejak Julai hari tu, aku perasan period cycle kembali normal. Cuma masih belum confident nak calculate semula cycle sebab belum cukup 3 kali period. Siap install apps period tracker.

Nak dijadikan cerita, bulan Sept ni sepatutnya period dalam awal bulan camtu. Tapi yelah kan,  masih belum confident expected period date, jadi buat tak tau je lah.

Sampailah isnin lepas. Demam, selsema, sakit tekak yang sampai tahap lembik yang hamat. Imam pun pelik dah kenapa bini aku ni tak pernah lembik gini.

Kat klinik, minta kat doktor nak buat pregnancy test. Tapi doktor tak bagi sebab baru lewat seminggu. Hai lah doktor ni baru ingat nak buat test free. Tehee~

Petang tu, dek kerana melihat aku yang memang tak sihat sungguh, Imam pun gigih lah beli UPT. 2 test. Katanya 1 test petang yu juga. 1 lagi pagi esok. Baiklah.

1st test, aku nampak 1 line je naik. Ok, tak pregnant pun. Aku memang demam saje demam ni. Aku dah geleng-geleng kepala depan Imam.

Tapi tak berapa saat lepas tu, entah camne aku tergerak hati nak tengok semula test tu. Eh eh, macam 2 line. Tapi macam samar. Aku tunggu kejap. Dalam 5 minit camtu line samar makin clear. Tapi takde lah clear sangat. Imam dah happy masa tu.

2nd test pagi tu, ya terus nampak 2 line. Haha. Baheklah. Aku pregnant. Fateh bakal jadi abang.

Aku masih bercita-cita untuk terus susukan Fateh sampai 2 tahun. Tapi dalam masa yang sama aku akan sentiasa seek for opinion dari doctor dan nurse. Kalau ada any complication yang memerlukan aku wean off, aku akan wean off.

Sekarang kena train Fateh jadi abang-abang. Bila masanya Fateh besar aku pun tak sedar. Cepatnya masa berlalu.

Nampaknya label PD akan dibuka semulalah. Kali ni aku cuba tulis satu-satu pregnancy journey. Masa Fateh dulu malas yang hamat update blog.

Doakan kami semua selamat ye :-)

p/s: Kata Imam, anak KL lagi lah ni? Tak berkesempatan lagi nak dapat anak Selangor.

Boleh, abang. Sayang nak bersalin kat DEMC ke UMRA ke SALAM ke. Tehee~

10 September 2014

Trip ke Krabi (Part 1) - Tips Travel dengan Infant (dalam Flight)

Aku tau entri akan jadi part by part. Semua benda aku nak cerita.

Aku pergi Krabi masa cuti Merdeka hari tu. Dari hari Khamis sampai Ahad. Company trip sebenarnya. Tapi aku hangkut sekali Imam & Fateh. Tiket diorang aku kena bayar lah. Tak sanggup aku tinggalkan Imam & Fateh. Cukup-cukuplah pengalaman masa pergi Indonesia hari tu. Eh, aku belum cerita lagi eh pengalaman kat Indonesia hari tu? Takpe, lain entri. Dengan harapan aku masih ingat. Lepas bersalin ni memang betul banyak urat putus. Segala benda lupa.

Sebelum terbang, banyak tips aku google sebab first time travel naik flight dengan baby. Macam mana nak overcome masalah baby dalam flight. Aku risau sebab Fateh sekarang dalam fasa melasak. Kang habis disapa semua orang dalam flight, nangis aku.

Tapi alhamdulillah semuanya berjalan lancar.

Untuk 4 hari 3 malam, aku pack barang Fateh 2 hari lebih awal. Pampers dalam 25 keping, baju 20 pasang. Faham-faham aje lah ye dah nama pun bebudak.

Alhamdulillah Fateh masih menyusu badan. Jadi aku tak ada risau nak pack susu tepung @ bawa termos @ bawa air panas ke hulu ke hilir. Ready to serve!

Yang aku risau, makanan Fateh. Macam mana nak cari bubur? Macam mana aku nak buat frozen stock, simpan dan bawa masuk flight sedangkan aku tak beli check-in baggage?

Imam suruh aku sabar dan berdoa. Katanya Fateh bukanlah baby sangat pun nak makan bubur aje. Dia boleh makan sup @ singgah KFC beli mashed potato.

Aku lega.

Tips nombor satu: Bagi anak main puas-puas

Sebelum naik flight tu, kat waiting area tu aku bagi Fateh main puas-puas. Dengan harapan dia tidur sepanjang dalam flight. Jadi dia takkan kacau orang lain dan aku & Imam boleh rehat dengan selesa. Dari pengalaman aku, Fateh senang tidur dalam kereta. Sebab dalam air-cond dan berayun. Jadi aku percaya, dalam flight pun macam tu juga. 

Kebetulan anak boss pun ada, lebih kurang umur 4 tahun gitu. Fateh pun seronok lah dapat kawan baru. Memang bermain aje kerjanya. Berlari sana sini. Seronok. 

Oh ya, aku bawa stroller sampai ke boarding gate. Aku dah web check-in 2 weeks before. Cuma sampai airport tu aku kena declare aku bawa stroller kat check-in kaunter tu, dan bagitau dia kita nak check-in stroller at gate. Nanti dia akan tag stroller dan kita bebas bawa stroller sampai ke dalam. Ada 2 options, sama ada korang nak check-in stroller kat tempat baggage tu atau bawa sampai gate. Terpulang.

Masa check kastam dan imigresen, tak ada problem. Aku bawa bubur & fries untuk Fateh. Plus sebotol air penuh (botol budak-budak tu) untuk Fateh. Risau juga kena tahan. Tapi as long namanya ada baby, orang tak banyak soal.

Kat KLIA & KLIA2 kan ada e-gate kat imigresen tu kan. Kalau travel sorang biasanya aku gi kat e-gate tu je. Senang. Tapi ni since dah bawa anak dengan stroller, maka terpaksalah aku gi kaunter biasa. Imam je pegi e-gate. Aku dengan Fateh lalu kaunter biasa. Biasanya diorang minta dukung anak sebab nak tengok, masa nak cop pasport tu. Alhamdulillah Fateh behave.

Kat kastam dan masa scan beg & orang tu pun tak ada problem. Mula-mula diorang minta Fateh & stroller dulu lalu. Lepas tu baru kita boleh lalu scan tu sorang-sorang. Siap ada sorang pegawai tolong agah-agah Fateh masa kitorang kena check. Eh, suka pula Fateh kena agah dengan diorang. Ketawa megilai-ngilai.

Kami naik AirAsia. Depart pukul 1.30pm camtu, tapi pukul 1.15pm boarding gate still tak buka. Fateh dah mula meragam dari jam 1.00pm sebab nak susu. Memang dah time dia tidur waktu tu. Aku taknak bagi dia susu masa tu sebab taknak nanti dalam flight masa nak take off dia taknak menyusu sebab dah dapat re-charge energy before depart. Selalunya macam tu. Kalau time menyusu tiba-tiba aku cabut @ stop kan, sure dia tak mau menyusu dah lepas tu & sambung main. Jadi aku & Imam terpaksa tahan sabar dan tenangkan dia yang dah meronta-ronta nak susu tu. Cepatlah buka gate hoi!

Staf bertugas buat panggilan untuk Hot Seat passengers. Aku tak beli Hot Seats. Tak mampu. Tapi aku ada baca polisi, pregnant mummy & mummy with infant boleh masuk awal sama dengan Hot Seats passengers. Tapi malangnya, malangnya lah kan, Malaysian always be Malaysian. Kalau dah Hot Seat passengers punya Q pun kau nak potong, apatah lagi infant Q. Maka aku terpaksa macam berasak jugak lah walaupun Fateh memang dah meronta tahap tak mampu dah handle dah masa tu. Orang belakang aku siap potong Q aku dan asak-asak kengkawan dia "eh, cepatlah, cepatlah." Kau nampak tak aku tengah dukung anak yang tengah meronta-ronta ni?

Masa nak check boarding pass tu, staf bertugas tak sempat pun nak check boarding pass aku sebab, hurmm sebab Fateh rampas boarding pass tu dari tangan staf tu. Bila staf tu ambil semula dari tangan Fateh, Fateh dah meronta-ronta buat kejang-kejang badan dan staf AirAsia tu terus kata, "takpelah kak masuk terus."

Tips nombor dua: Boarding pass & passport kau bagi spouse @ whoever (kawan @ family, etc.) yang travel sama dengan kau yang pegang. Kalau kau pegang, dengan nak handle anak yang meronta-ronta lagi, memang tak laaa~

Dalam flight, duduk je dalam tu, Fateh takde lah meronta sangat. Dalam dunia baru mungkin. Seronok explore seat belt. Oh ya, untuk infant ada seat belt khas (for those yang tak pernah lagi travel dengan infant). Pramugari akan bagi kat kau siap terangkan cara guna in case kau tak tau guna. Lepas tu, kalau AirAsia, baby duduk atas lap sahaja. Aku tak ingat kod flight mana yang ada bassinet. Mostly yang jarak jauh lah kot. Kalau MAS, nanti aku cerita pengalaman naik MAS pula.

Aku berjaya juga seludup masuk bubur, fries dan botol air Fateh. Macam yang aku kata tadi, aku rasa travel dengan baby ni diorang masih boleh consider. 

So agak-agak flight dah nak take off, aku ajak Fateh menyusu. Tak payah ajak pun, dia dengar je bunyi kuat masa flight dah start speed tu, dia pun gegas cari susu, peluk aku. 

Tips nombor tiga: Susukan anak @ bagi pacifier @ apa sahaja untuk menelan (cth: minum air) masa take-off atau landing untuk kurangkan sakit telinga kat baby sebab beza tekanan udara tu. Sian baby dia tak faham.

Alhamdulillah 2 jam perjalanan tu Fateh tidur sepanjang masa. Tau pula dia bila flight dah touch down, mata dia pun terbuka. Alhamdulillah, selesai satu perkara.

Kat airport Krabi kami keluar paling lambat dari flight. Sebab orang lain dah tak sabar nak bercuti. Jadi kami terpaksa beralah. Tak dan nak berasak ambil beg kat port kat atas kepala tu. 

Macam mana dengan stroller? Kat sini kami ambil kat tempat yang sama dengan bagasi. Ikut airport la. Yang penting sebelum keluar flight tu tanya dulu pramugari. Jangan tercicir lak stroller korang.

Seterusnya aku sambung next part. Dah panjang betul part yang ni. Ada perkara yang buat aku & Imam rasa, cukuplah Fateh sorang dulu setakat ni. Tunggu Fateh besar lah baru nak ada adik.

Tapi dah rezeki.. Allah nak bagi awal.

Eh.

K, tata.

02 September 2014

Kasih Sayang Fateh

Penat bercuti last weekend. Seronok. Dah lama tak beronok-ronok macam ni. Asyik stress je kan. Bila beronok-ronok ni dapatlah menghappykan diri.

Aku bukan nak cerita pasal beronok-ronok ni. Aku nak cerita pasal Fateh. Beronok-ronok ni lain entri.

Semua mak ayah sure nak yang terbaik untuk anak-anak, ye dak? Siapa tak sayang anak kan. Bukan senang nak lahirkan anak, nak mengandung dan nak dapat anak tu pun bergantung rezeki.

Zaman yang penuh mencabar ni, cabaran mendidik anak lebih dahsyat. Semua mak ayah tak nak anak-anak jadi bangkai bernyawa dah besar nanti. Semua mak ayah nak anak-anak jadi anak yang terbagus, jadi anak yang soleh, yang bagus peribadi, yang kental hati.

Jadi aku dan Imam selalu sangat bincang. Macam mana sebenarnya nak didik Fateh ni. Yelah, ibu ayah yang corakkan anak-anak. Tak sangka sebenarnya cabaran mendidik anak ni lebih hebat, lebih susah dari melahirkan anak.

Aku tak nak biasakan ayat, "tak apa.. dia kecil lagi.. " kat Fateh. Aku nak dia biasakan diri dengan sesuatu yang baik. Aku tak nak nanti dah umur 3-4 tahun, baru nak didik itu ini, dia dah start memberontak sebab tak dibiasakan dari kecil.

Jadi satu hari tu, aku makan kat luar dengan family mertua. Fateh macam biasa, akan duduk kerusi tinggi tu. Aku suap dia makan sampai dia kenyang dan tak mahu makan dah. Bila dah kenyang, sure dia nak main. Dah macam mana aku nak bagi dia main dekat restoran?

Jadi aku biarkan aje dia dalam kerusi baby tu. Aku bagi aje la dia pegang sosej ke, main dengan fishball ke, walaupun sampai baju dia comot, asalkan dia diam, tak menjerit memekik meronta.

Tapi tak semudah tu. Dia mula campak semua benda, tanda dah bosan. Sampai tahap dia cuba turun dari baby chair tu. Sambil menjerit meronta minta aku dukung.

Aku dukung, keluarkan dia dari baby chair. Tapi dia nak turun. Nak main sendiri, nak berlari, nak berjalan. Aku belum habis makan lagi dan aku sangat lapar. Aku susukan Fateh pun dia tak nak. Dia nak main.

Sampai tahap aku hilang sabar, aku cubit peha dia. Cubit halus tu. Fateh pun apa lagi, menangis melalak lah dia. Tu pertama kali aku cubit dia. Aku dah hilang sabar. Tak ada sorang pun tolong aku tenangkan Fateh.

Bila dah menangis berair mata tu, Imam minta tolong adik ipar yang dah habis makan dukung Fateh. Bawa Fateh keluar sekejap. Aku duduk. Aku pandang pinggan aku. Langsung hilang selera aku.

Aku keluar restoran. Aku ambil Fateh dari adik ipar. Fateh tengah makan marshmellow. Aku peluk Fateh. "Ibu minta maaf. Ibu hilang sabar tadi."

Fateh buat tak layan.

"Ibu minta maaf. Fateh sayang ibu tak?" Sambil tala pipi kat Fateh, dengan harapan Fateh akan cium aku.

Tapi tak. Fateh lebih suka makan marshmellow dari layan aku.

Aku cium Fateh. "Ibu minta maaf.. nak sikit boleh?" Aku nganga mulut. Minta disuap marshmellow.

Perlahan-lahan Fateh suap marshmellow dalam mulut aku. Sambil tu dahi dia rapatkan ke dahi aku. Lepas suap marshmellow, Fateh cium aku.

Luluh hati aku. Betapa anak ni suci bersih hatinya. Betapa dia tak mengerti apa-apa dan hanya mengharapkan ibu ayahnya.

Allah, beri kami kekuatan mendidik anak-anak, menjaga amanah-Mu dengan baik. Amin..

P/S: Sesiapa nak share parenting tips sangat dihargai! Aku tau aku tak patut cubit Fateh. Aku bersalah.

26 August 2014

Entri Throwback: Wedding Day

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Dah 2 tahun lebih kahwin baru nak throwback bagai? Aku tak pernah lagi share atau cerita pengalaman atau perjalanan aku prepare wedding day dalam blog ni. Tetiba rasa nak share gambar-gambar masa hari kejadian. Tak pernah lagi share the Do's and Don'ts. Harap tak banyak yang aku lupa.

Gambar-gambar ni semua dari junior aku masa kat matrik. Amir. Sekarang dah buka servis fotografi, TheLicious. Hebat dia ni. Friendly. Dia seboleh-boleh cari idea nak shoot lain dari yang lain. Cuma aku dengan husband je yang kaku.




Most favourite piece. Suka lak aku tengok reflek kat cermin tu.



MC of the day. Thanks Wani! Datang jejauh dari Penang.



Ni Guestbook save cost namanya.



Sorry aku tak reti cover gelak.



Pelamin by Kak Sal from SNSS Beauty House. Ni pun highly recommended juga! Harga yang SANGAT berpatutan dan kerja yang superb! Dia macam paham-paham je aku tak suka serabut-serabut sangat. Dan banyak menepati kehendak aku + ada la dia suggest apa patut tak patut. 

Aku buat lampu-lampu tu pun sebab terpengaruh cerita Twilight. Wedding Bella & Edward. Diorang ada bunga juntai-juntai. Aku ada lampu juntai-juntai pun jadik laa..




Baju nikah pun inspired dari Bella Swan. Tapi aku takde lah seksi meksi gitu.

Kat mana elemen Bella Swan? Ce korang perati bebetul kat lengan tangan tu. Teheee~



Rainbow cake. Sedapnya! Pun menepati citarasa aku. Taknak bertingkek-tingkek. Dan nak SEMUANYA KEK.



Klasik tradisional gituuu



Sign Sijil Nikah sementara



Lepas Nikah.




Overall aku puas hati. Dengan bajet yang minima, tercapai juga sedikit sebanyak hasrat aku & suami dalam wedding ni. Hehehe.

Nanti aku kongsikan lagi tips-tips kayh?

Daaa~

21 August 2014

Hospital, Cuti dan dot dot dot

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Esok ada meeting untuk projek, 2, 3 minggu ni aku teramatlah busy, tapi hari ni aku terpaksa ambil leave. Sebab? Kena pergi hospital.

Kat sini aku dah dapat Annual Leave siap-siap. Sebab masa interview pun aku dah bagitau siap-siap aku ada penyakit, aku kena pergi hospital dengan kerap, sangat kerap.

Aku bukan appointment dengan satu penyakit sahaja, malah 3 klinik + 1 fisioterapi. Jadi bayangkan berapa kali aku kena pergi hospital dalam setahun. Fisioterapi dah sah-sah sekali dalam 1 @ 2minggu. Klinik ENT, sekali dalam 3 bulan. Klinik Oftalmologi, sekali dalam 4 bulan. Klinik Ortopedik, sekali dalam 4 bulan. Sebab tu aku apply cuti raya pun sehari je.

Tapi orang tak faham. Orang siap tanya kenapa tak sekalikan tarikh untuk semua appointment klinik-klinik tu.

Aku bukan big boss kat hospital ni. Dah nama pun hospital kerajaan. Ko kenalah bersabar dengan Q. Ramai lagi orang yang sakit, bukan kau seorang. Nak buat macam mana. Nak pergi private, tak mampu. Sekali pergi mahu terbang paling kurang pun RM200. Kalau sebulan 3 kali? Dah sama harga dengan sewa rumah aku.

Tak banyak majikan yang boleh terima situasi ni. Yelah, dah bayar kau mahal-mahal pastu asyik cuti je kerja kau. Tapi kalau fikir balik lah kan, cuti tu kan hak pekerja. Dah nama pun annual leave, jadi kenapanya nak sekat-sekat orang cuti kan? Kalau setakat sesaje tak da maknanya orang nak habiskan cuti tahunan. Baik masuk kerja.

Itulah antara keadaan diri aku yang aku kena redha, suami aku, family aku kena redha. Ramai lagi orang kat luar sana yang lebih banyak kekurangan.

Jadi aku sangat bersyukur kat sini. Bila aku cuti, boss tak ada nak bising sebab dia memang dah tahu keadaan aku. Bila orang dah buat baik kat kita, takkan kita nak buat tahi kat orang kan? Sebagai balasan toleransi management, aku sanggup balik kerja lebih lewat hampir setiap hari. Aku lewatkan sejam. Sebab diorang pun sangat tolerate, bagi aku timing & tempat khas untuk express breastmilk. Sungguh aku terharu dengan diorang. Cuma kerja kat sini memang kena pulun kaw-kaw lah. Itulah bayarannya. Tak apa. Aku seronok dapat banyak kerja dari datang office melanguk tak buat apa.

Orang buat baik, sure akan dibalas baik.

InsyaAllah.

15 August 2014

Menyusu boleh kuruskan badan?

Dulu pernah terbaca, antara tips kuruskan badan selepas bersalin adalah menyusukan anak sepenuhnya. Dalam fikiran aku, ye lah kot? Baby tarik semua lemak-lemak mak dia.

Tapi jangan silap letak niat. Hahah. Kang ada yang pasang niat nak menyusukan anak sebab nak kurus. Salah niat tu.

Bulan pertama mengandung berat aku naik mendadak. Dari 59kg terus naik sampai 65kg. Masa tu nurse dah bising sebab baru sebulan dua dah naik 6kg. Aku pun dah risau. Kalau 3kg sebulan, imagine berat aku masa mengandung 9 bulan? Hahah. Tapi tak ada lah teruk sangat. Last day sebelum bersalin tu berat aku 72kg. Hahah. Berat kan.

Lepas Fateh keluar, hampir 10kg pun keluar sama walaupun berat Fateh 2.94kg je. Hari pertama pantang berat aku turun mendadak jadi 62kg. Aahhh.. seronok rasanya.

Tapi lepas tu berat aku maintain gitu je. Tak turun tak naik. Mak-mak kata tunggu sampai anak dah melasak, rasai perubahannya.

Terbukti, di saat Fateh berumur 1 tahun 2 bulan ni, berat aku adalah...

...

...

....

...

.....


......









.

.

.....

51 kg uollsss!

Aku tak tahulah ni berat aku zaman bila. Kalah zaman belajar kat UTM. Rasanya ni berat masa form 2.

Hahahahaha dan memang ramai yang tegur, dah kuruslah sekarang. Tapi takde lah obvious sangat sebab aku still pakai baju masa 62kg tu. Tak ada kerja nak beli baju baru -_-"

Aku tak diet. Serius. Orang-orang yang kenal aku tau betapa aku ni pencinta makanan. Dan aku makan macam monster.

Apa komen Imam?

"Yang, jom kita gi Darussyifa'. Ada something wrong ni..."

-_-"

14 August 2014

Tips Menyusu : Minggu Pertama dengan Baby

Aku tak tau pun ada minggu breastfeeding. Minggu ni rupanya.

Selamat berbreastfeeding mommies!

Breastfeeding ni  bukan senang untuk first time mommy macam aku. Ibu-ibu yang tak dapat menyusukan sendiri anak-anak atas sebab yang tak dapat dielakkan, jangan sedih. Selagi kita ni sebagai ibu, melahirkan dan menjaga amanah Allah ni dengan ikhlas dan bertanggungjawab, insyaAllah.. syurga anak di bawah tapak kaki ibu. Aku doakan semua ibu di dunia ni dikurniakan jannah. Tingkat 7. Amin.

Lepas je Fateh lahir ke dunia ni (alhamdulillah...) bidan terus ajar cara menyusukan baby. Fateh dah dibersihkan dan bidan letak Fateh kat pangkuan aku. Bidan ajar macam mana nak trigger baby supaya menyusu, cara pegang baby masa menyusu, kalau baby ketap mulut apa nak buat, pastikan kawasan berkenaan betul-betul full dalam mulut baby.

Alhamdulillah pertama kali menyusu, Fateh tak ada masalah. Dia pandai hisap sendiri dan dia akan lepaskan bila dah tak nak. Lepas tu mentido je la kerjanya.

Lepas keluar dari hospital, kat rumah aku agak terkial-kial, kekok. Tak reti nak pegang Fateh macam mana. Aku rasa kalau orang tengok aku masa tu, mesti tergelak sebab nampak bebenor peliknya. Tangan pun keras semacam. Aku mana pernah dukung baby umur tak sampai 24 jam weh!

Malam pertama kami.. cewahhh.. Fateh langsung tak meragam. Dia tidoooo aje sepanjang malam. Bangun pagi tu aku pun puji-puji laa anak aku tak meragam malam sebab aku banyak baca blog, baby ni kena menyusu 2 jam sekali. Ibu dalam pantang kena berjaga malam. Tapi aku tengok Fateh tak merengek minta susu pun. Rupanya aku silap.

Aku silap sebab sepatutnya aku yang kena kejutkan Fateh menyusu tiap 2 jam. Aku terlalu letih berperang dalam labour room sampai aku bantai tidur aje lepas lahirkan Fateh. Fateh rasa dia macam dalam perut lagi sebab tu dia watlek watpis je.

Dan sebab kesilapan aku tu lah Fateh masuk wad sebab demam panas. Serius aku salahkan diri aku dalam hal ni. Sebab aku tak berjaga malam, tak susukan dia tiap 2 jam, maka badan dia dehydrate, dan terus demam. Berat masa lahir 2.94kg, masa dia demam tu berat dia turun sampai 2.3kg. Kesilapan yang boleh mengundang maut.

Ingat ye mommy semua... jangan jadi macam aku. Sila kejutkan baby anda yang baru lahir tu untuk menyusu tiap 2 jam. Perut baby2 ni kecik je. Dats why dia kena ada makanan berterusan. Dan lebih banyak dia minum susu, lebih banyak dia berak dan kencing, maka insyaAllah kurang/tak ada lah demam kuning.

Sekian tips untuk minggu pertama penyusuan. Nanti aku sambung lagi k. Tata!

11 August 2014

Kerja boleh dicari, famili tiada ganti

Mak aku seorang tukang jahit. Full time. Sejak zaman muda dia menjahit, menyara kami semua lepas ayah aku terpaksa berhenti kerja, dan sampai ke hari ni, dia masih menjahit.

Bila aku suruh berhenti menjahit, dia tak mahu. Katanya, adik yang bongsu masih sekolah (belajar).

Mak aku kena batuk-batuk, lama dah. Sejak zaman bila tapi memang dah lama. Dah tu nak buat macam mana, dia terdedah dengan habuk kain lebih dari 30 tahun.

Sejak awal puasa hari tu sakit dia makin teruk. Dan sekarang getting worse.

Pagi tadi aku hantar ibu pergi emergency Hospital Selayang. Ibu dah tak larat. Sangat tak larat. Semput, sakit dada, batuk-batuk.

Kadang aku rasa aku gagal sebagai seorang anak. Mak yang sorang pun tak boleh jaga ke? Aku tahu aku banyak terlepas pandang banyak perkara dalam hidup aku. Jadi aku tak boleh sia-siakan setiap denyut nadi nyawa dan nafas yang Allah kurniakan untuk aku dan orang- orang yang aku sayang.

Hari ni ada report nak kena hantar. Sebab tu aku sangat pening kepala nak pilih pagi tadi. Sama ada nak hantar ibu dulu atau nak pergi kerja, lepas lunch baru ke hospital.

Lepas bincang dengan husband, aku decide pagi tadi terus ke hospital. Kalau apa-apa jadi hanya sebab aku pentingkan report dari ibu aku sendiri, sure aku menyesal seumur hidup.

Kerja boleh dicari, tapi keluarga tak ada ganti...

06 August 2014

Zionis Israel dan Boikot

Aku memang penggemar McD. Tapi aku suka makan burger yang limited macam prosperity @ GCB. Sampai tahap boleh nangis laaa kalau terlepas salah satu walaupun ada je tetiap tahun burger tu.

Aku tahu dah lama kempen boikot McD ni sebenarnya. Sejak zaman kat UTM lagi aku tahu pasal boikot McD ni. Tapi aku buat endah tak endah.

Sebab masa tu kekurangan pendedahan. Ataupun mungkin lebih kepada tak ambil tahu. Aku tak tahu apa kaitan McD, Zionis dan Palestin. Teruk betul aku ni.

Tapi sejak bulan puasa hari tu, aku dah semakin sedar keperluan boikot ni. Aku rasa sedih kalau lalu depan McD dan membayangkan dana disalurkan kepada zionis untuk serang Palestin.

Aku berusaha boikot McD. Susah juga mula-mula tapi aku fikir bukan mati pun tak makan McD. Dan boleh juga jadi langkah berjimat-cermat sebab burger McD pun tak ada lah murah sangat.

Tadi aku baru install satu apps dari Google Play. Nama dia Buycott. Ni sebab Dr Halina yang promote.

Lepas install apps ni, pilih kempen-kempen berkaitan yang nak diboikot.

Apa fungsi apps ni?

Lepas pilih kempen apa yang kita nak, apps ni akan tunjuk box untuk scan barcode. Kita boleh scan barcode apa aje produk, dan dia akan bagitau produk ni related ke tak dengan kempen boikot yang kita join tu.

Lepas ni mudah lah nak boikot ni. Mudahlah nak shopping. Scan saje barcode.

Harap apps ni membantu korang-korang yang join boikot.

#savegaza

Berus gigi baby besar

Fateh agak lewat tumbuh gigi. Memang selama ni aku doa dia lambat tumbuh gigi. Hahah. Relaks relaks. Tak ada salahnya lambat tumbuh gigi. Bukan apa, aku menyusukan Fateh. Jadi aku ngeri membayangkan dia ketap-ketap gigi masa menyusu. Fobia. Sebab masa pantang dulu sampai berdarah-darah dia ketap even dengan gusi je. Dengan gigi apatah lagi.

Dulu masa Fateh baby, nurse dah pesan setiap kali lepas menyusu, ambil napkin basah, bersihkan lidah dan lelangit dia. Tapi aku degil. Aku buat sebelum tidur je. Itupun ala-ala nak tak nak. Sebab Fateh meronta-ronta bila aku bersihkan mulut dia.

Sungguh bab ni aku tak cekal.

Fateh start tumbuh gigi masa umur 11 bulan. Once dah tumbuh dua batang, berlumba-lumba yang lain pun nak keluar sama. Ye, 2 batang serentak keluar. Gigi atas. Dalam masa 1 bulan, terus sampai 8 batang. Rapid progress nampaknya Fateh.

Semalam aku dan Imam pakat beli berus gigi Fateh. Sebab Fateh suka sangat ambil berus gigi kitorang. Punyalah mak pak dia excited siap beli berus gigi yang ada bunyi-bunyi. Dengan harapan Fateh suka berus gigi.

Begini rupanya,


Tapi...


Hurmm..



Dia masih memilih berus gigi kitorang. Dan berus gigi baru dicampak-campak, dibuat main macam benda tu rattle.


Aku rasa dia dah fefeeling orang besar sekarang.