Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

26 September 2014

Trip ke Krabi (Part 3)

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Part 1
Part 2

Jom kita sambung lagi entri trip ke Krabi. Korang dah boring ke? Alaa jangan lah boring dulu. Aku tahulah dah 3minggu pun sibuk lagi cerita pasal Krabi tak habis-habis. Maaflah orang jarang update blog memang gini. Walaubagaimana waima sekalipun, aku tatappp nak update pasal Krabi.

So hari kedua. Aktiviti air. Yay! PERINGATAN: Entri ini mengandungi lebih banyak gambar dari entri biasa. Ewah!

Checklist untuk Fateh:
- Towel
- Baju salin 2. 3 pasang
- Pampers 3, 4 keping
- Makanan kudap-kudap (roti, biskut, etc)
- Sebotol air masak


Kitorang tour 4 islands. Nama-nama island aku dah lupa. Harap maklom. Tu lah lambat up entri lagi.


Ni masa kat jeti. Tengah tunggu bot kitorang. Ewah bot kitorang sangat.




Ni kat 1st island. Masa ni aku bagi Fateh main pasir je. Belum berani lagi nak bawa dia masuk laut. Masa kat 1st island ni, Imam pun tak turun laut. Setakat tengok-tengok gitu je. Jap aku check tentatif program dalam emel. Rasanya ada lagi.


Ooo nama dia Thale-Whake (Separated Sea). Bak kata orang dalam bot tu, Sebenarnya antara 3 pulau tu boleh jalan kaki je kalau air surut. Tapi kami kurang bernasib baik hari tu. Air pasang, so kitorang tak boleh la rasa nak berjalan kaki antara 3 pulau tu.

Ni gambar aku amik kat Gugel. Nampak tak laluan berpasir tu? Haa kat situ lah boleh berjalan ke pulau sinun tu.

Dah 20 minit kat pulau ni, moh ler kita ke next activity, snorkeling. Terjun dari bot sajoh. Diorang berenti kat tengah-tengah laut.

Yang pasti aku tak turun snorkeling lah kan. Bistu Fateh aku nak sangkut mana kan?

Makanya, ayah Fateh aje lah yang turun snorkeling. Jeles ok!

Apa yang aku dengan Fateh buat?



Ni lah kerja Fateh. Orang bagi roti tu suruh bagi ikan-ikan makan. Dia lak yang excited makan -___-"


Ni kawan baik Fateh kat sana. Yi Fong. Anak boss.

Tapi Imam kata snorkeling kat sana tak bes. Lagi bes kat Tioman. Aku tak tahulah dia kata gitu sekadar nak sedapkan hati aku ke hape. Layan sajoh.


Dah habis snorkeling. Kitorang berhenti kat Chicken Island untuk lunch.



Fateh main pasir sambil aku suap dia makan. Oh, kat sini Fateh makan apa yang kitorang makan. So dia makan nasi & ayam goreng. Senang sikit nak bawa budak yang dah boleh makan macam-macam ni. Compared to budak yang tengah makan puree je kan.


 Masa ni sebenarnya first time aku bawa Fateh masuk laut. Sebenarnya nak basuh tangan dia je sebab dia main pasir lepas tu masuk dalam mulut pfftttt.. tapi Fateh terlebih excited jumpa air (dia memang sangat suka main air even masa mandi kat bilik air pun -____-"). Meronta-ronta dia taknak naik ke darat. Amboi nak, fefeeling ikan duyung ke.


Last-last terpaksa aku serahkan kat Imam. Aku tak mampu control dah. Imam bawak lah dia acah-acah masuk air manja-manja gitu.


Lepas 2nd island ni, nak move ke next island, Fateh tak mau naik bot. Sebab dah seronot sangat main air kan. Meronta-ronta lah dia tak mahu naik. Imam terpaksa angkut dia juga kalau tak kena tinggal nak oii! Siapa nak cari kita kat pulau terpencil ni kang. Tak pasal-pasal aku laki bini nyanyi lagu Kaho Naa Pyar Hai kat pulau tu kang.

Dalam bot tu aku rasa disaster sangat. Fateh meronta-ronta menangis-nangis nak main air. Aku bagi susu pun tak nak. Adoi laa cepat lah sampai next island! Malu aku kat orang lain.


Sampai next island (Poda Island. Ni aku tau pun sebab kebetulan diorang ada amik gambar kat signboard island ni), isteri bos bagi Fateh pinjam baju mandi anak dia. Maka berswimming suit lah anak Iolls. Aku minta life jacket untuk Fateh kat orang bot tu.


 Tapi cam besarrr je life jacket dia kan? Ke Fateh yang masih kecik sangat tapi mak pak dia dah gatal bawak masuk laut? Tetibe aku rasa muka kitorang laki bini dalam ni macam ada iras-iras bagai pinang dibelah patbelas kerat gituuu...


 Last-last life jacket tu jadi 'kayu Jack and Rose dalam Titanic' untuk Fateh. Ko duk je la atas life jacket tu, nak.


Tapi Fateh kata dia dah terer. I don't need life jacket, Mommy! Kemahen ko, nak. Excited sungguh!

Memang puas lah Fateh main air laut kat Poda Island ni. 40 minit diorang bagi masa kat sini. Lepas dia dah puas, aku salin pampers, salin baju, naik bot, kasi susu. Dan tak berapa saat lepas tu, Fateh pun zzzzzz... alhamdulillah. Makanya kat pulau keempat, Imam saje lah yang berjalan-jalan pusing pulau. Aku duduk saje mendukung Fateh yang dah tidur tak sedar dunia tu.

Malam tu bos belanja dinner. Ape lagi memasing kemahen melantak order seafood ala-ala malu-malu tapi mahu. Kemahen memasing kan. Dah bos kata nak bayar, order je la bebanyak kan.. gahahaha.. ni betul perut resaksa. Sekali lagi aku berwalang durja sebab portion nasi sikit yang hamat. Ala-ala untuk Fateh aje gayanya. Bos suruh aku order tambah lagi tapi kedai tu kata nak tutup dah pfftttt! Berendam air mata aku malam tu menahan perut. Hahah! Eh, ke sebenarnya bos perli aku je tu soh tambah order lagi?

Overall aku suka yang hamat 2nd day ni. Seronot sebab main air kan. Aku seronot sebab Fateh seronot, Imam pun seronot. Alhamdulillah. Takde lah aku rasa rugi beli tiket flight diorang. Bahahah!

Memang diakui pulau & laut kat sini cantik sangat. Air jernih nye lah hai! Biru-biru tukois gituuu.. Korang pun boleh tengok kat gambar-gambar tu kan. Tapi orang kata kat Malaysia lagi cantik. Pulau Sipadan contohnya. Aku tak tahulah kan. Aku selalu pergi PD, Klebang, Desaru, tu je lah yang aku tahu pun.

Ok nanti aku sambung part last eh. Day 3 & 4 kat sana. Haha. Janji-janji entri last untuk Krabi :P

No comments: