Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

28 February 2009

Setitik peluh petani~

Salam...

Alhamdulillah, aku semakin hari semakin mampu menyesuaikan diri dengan situasi kesibukan melampau. Sebulan lebih aku berada dalam keadaan tidak stabil. Semata-mata sebab nak kejar semua benda. Mana dengan akademik, MPP, and . . .

Dalam keadaan aku cuba untuk menyelamatkan ke semua perkara, ada juga yang aku 'terlepas'. Kita tak boleh memuaskan hati semua pihak. Aku selalu set perkataan ni dalam kepala.

Aku sebenarnya dalam keadaan tak ada mood.

23 February 2009

Dan Sebenarnya

Oh bulan
enggan melayan diriku lagi
pabila
air mata membasahi pipi
dan lagu2 di radio seolah2 memerli aku
pabila
kau bersama yg lain

adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarnya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu
kau juga merindui aku

ku enggan
berpura pura ku bahagia
ku enggan
melihat kau bersama si dia

oh ku akui cemburu
mula menular dalam diri

pabila
kau bersama yang lain

pabila kau merenung matanya
ku rebah
jatuh ke bumi
di saat kau benar-benar mahu pergi
seperti ku bernafas dalam air

adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarnya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu
kau juga merindui aku…Oh..

Have You Ever Really Loved A Woman

To really love a woman
To understand her - you gotta know it deep inside
Hear every thought - see every dream
N' give her wings - when she wants to fly
Then when you find yourself lyin' helpless in her arms
You know you really love a woman

When you love a woman you tell her
that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one
she needs somebody to tell her
that it's gonna last forever
So tell me have you ever really
- really really ever loved a woman?

To really love a woman
Let her hold you -
til ya know how she needs to be touched
You've gotta breathe her - really taste her
Til you can feel her in your blood
N' when you can see your unborn children in her eyes
You know you really love a woman

When you love a woman
you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one
she needs somebody to tell her
that you'll always be together
So tell me have you ever really -
really really ever loved a woman?

You got to give her some faith - hold her tight
A little tenderness - gotta treat her right
She will be there for you, takin' good care of you
Ya really gotta love your woman...

Then when you find yourself lyin' helpless in her arms
You know you really love a woman
When you love a woman you tell her
that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one
she needs somebody to tell her
that it's gonna last forever
So tell me have you ever really
- really really ever loved a woman?

Just tell me have you ever really,
really, really, ever loved a woman? You got to tell me
Just tell me have you ever really,
really, really, ever loved a woman?

Hati dan Perasaan

Malam tadi, ada seseorang memberitahu, perasaan kita sebenarnya dikawal oleh otak. Segala rasa yang kita alami, kasih, sayang, benci, dendam, semuanya datang dari otak kita. Teringat pula semasa belajar subjek sains waktu sekolah menengah dulu. Cikgu ada memberitahu, segala sistem dalam badan kita dikawal oleh otak. Maka saya andaikan, benarlah kata 'seseorang' itu.

Jadi pada pendapat saya, rasa sayang kepada seseorang itu pun sebenarnya dikawal oleh otak. Otak yang memerintah, "Ok, nadia, now u kena benci orang tu!" Macam tu ke?? Hehehehe... Saya sendiri pun tak tahu.


Macam mana kalau kita dah tak boleh nak sayang seseorang tu? Walau macam mana sekali pun kita pujuk hati ni supaya sayang orang tu, tapi tak boleh juga, macam mana? Adakah sebab kesilapan orang tu yang sampai menghancur-lumatkan hati kita, menyebabkan kita dah tak mampu untuk memerintahkan otak kita untuk menyayangi dia? Konfius. :(

Apa frasa yang aku guna untuk perenggan di atas???

Jadi kenapa sekarang saya seakan berpura-pura dengan orang itu? Sendiri konfius. :/

Muhasabah diri sendiri.. :/

20 February 2009

Pada Cintanya

Cabaran menduga
Meninggalkan luka
Membuatku tegar
Lepaskan semua
Namun dalam jiwa
Penuh dengan cinta
Dalam pun ku hindarinya

Mengapa berdusta
Menciptakan duka
Hambar ku melara
Menjadi masalah
Namun ku percaya
Di dalam doa
Pastikan datang bahagia

Cerita dunia
Hanya sementara
Juara hanyalah cinta

Walau dicerca
Walau dihina
Tak mengapa
Sementara
Walau diduga
Walau terseksa
Aku setia
Pada cintanya

Ku tawarkan cinta
Kau balaskan lara
Tapi aku redha
Ku yakin kudratNya
Tidak ku memaksa
Malah ku percaya
Cinta penakluk semua

Aku wanita
Bukan boneka
Ku tidak akan melutut pada ego si dia
Aku percaya ada cahaya
Melindungi si pencinta..



Ku mencintai-Nya...



19 February 2009

Di Kayangan Kita

Mataku Memandang
Hatiku Bergoncang
Bibirku Berbisik
Menyebut Namamu
Di Langit Terbentang
Awan Berirama
Tertulis.... Ini Cinta Kita

Kain Yang Ku Pakai
Sulamnya Sutera
Bukannya Basahan
Hiasan Diraja
Seri Wajah Kita
Menerangi Senja
Terlupa... Malam Dan Siangnya

Jari Jemariku
Bertaut Sepuluh
Menyusunkan Sembah
Hati Nuraniku
Melafazkan Rindu
Kalam Tak Berubah

Bagai Di Kayangan
Kita Disatukan
Dalam Persandingan

Gelisah Di Kalbuku
Sesaat Tidak Bertemu
Ku Bagai Boneka
Tak Mampu Tak Berupaya

Mencipta Gembira
Mencipta Gelora
Bercintalah Sepenuhnya (Cinta Sepenuhnya)
Di Kayangan Indah Kita (Di Kayangan Kita)
Sendiri (Cinta... Di Kayangan Kita)


Aku di awang-awangan....


.::Andai sudah jodoh InsyaAllah::.

jenuh sudah merata mencari sirih
mencari sirih bertemu urat
jenuhlah sudah menantikan kekasih
kasih setia sepanjang hayat

sedap dipandang manisnya di bibir
apalah kasih andai tak jujur

hahaha

Ni sebenarnya petikan dari lagu Siti Nurhaliza, dalam album terbaru beliau, Lentera Timur.

Aku

tak ada mood

bosan

walaupun banyak kerja

Aku

rasa

penat

nak tidur!!!

Tapi

aku

tah

:(

Aku bungkam...


16 February 2009

Rushing...

Kejap lagi kena rush gi KL...

Tapi Kak Wani n Boss macam ader konflik..

Masalahnya yang pergi kami bertiga je.. Macam mana keadaan dalam kenderaan nanti... :(

Aku tak suka konflik.. :(

15 February 2009

Rasa hati....

Siapa tahu makna rasa hatiku kini???

Selami this lyric... (ada pulak orang lain masa nak selami lirik ni semata-mata untuk Si Nadia ni?? Hampeh!!)

Desir pasir dipadang tandus
segersang pemikiran hati
Terkisahku diantara cinta yang rumit

Bila keyakinan ku datang
Kasih bukan sekedar cinta
Pengorbanan cinta yang agung
Ku pertaruhkan

Maafkan bila ku tak sempurna
Cinta ini tak mungkinku cegah
Ayat-ayat cinta bercerita
Cinta ku padamu

Bila bahagia mulai menyentuh
Seakanku bisa hidup lebih lama
Namun harus ku tinggal kan cinta
Ketika ku bersujud...

Ayat-ayat Cinta - Rossa



One more lyric to be selam...

Semua resah hati manusiamu
Untuk membagi kisah atas nama cinta
Derai air mata di setiap sujudmu seperti tak pernah cukup untuk menjagaku
Jangan butakan hati menjadi cinta yang semu....oo... Cinta yang semu

Kau hembuskan ayat-ayat cinta untukku
Di sela doa dalam malam-malam yang sunyi

Ampun yang engkau pinta dalam semua keraguan yg tlah meliputi jiwamu
Semoga akan membawa cintamu
Pada diriku dalam jalan dan ridho-Nya
Jangan butakan hati menjadi cinta yang semu...oo... Cinta yang semu

Kau hembuskan ayat-ayat cinta untukku
Di tengah terik matahari dan dinginnya malam
Kau panjatkan ayat-ayat cinta pada-Nya
Melindungi dan menjaga kisah cinta kita...

Jalan Cinta - Sherina

I'm a kipas keras mati (die hard fan) of Ayat-ayat Cinta novel, film, OST etc.




Makanan-makanan..

Ni lak, makanan-makanan masa MPG tuh... Chinese Set, tapi sedap lagi Chinese Set masa kat Pulai Spring... Oh so so... (Tak sedap pun, aku hentam habis jugak, ape ke hal nyerr???)
=P

Hot & Cold Combination, ader ketam, jellyfish, n tah-apa-apa yg memang sedap...



Sweet Corn with Crab Meat Soup yang bak kata Hadi, "kalau tak letak sweet corn tu mesti rasanya lebih sweet..." I agree with him =)


Fried Rice yg tak habis. (First time aku makan chinese set tak habis. So so pelik.)


This ikan memang super duper delicious. Sehingga menjilat kepala.



Sayur ni tak habis (tapi kat aku je dekat 3mangkuk aku telan) tak tau kenapa diorang yang lagi 8orang yang semeja dengan aku tu tak habiskan.


Ada 2 course yang tak sempat diambil gambar. Fried Chicken with Lemon Sauce (sebab tak sempat amik gambar, diorang dah telan dulu) and dessert yang kuahnya rasa macam ubat batuk cap ibu dan anak (tapi lama-lama cam sedap je hahahahaha) sebab tak sempat amik gambar sebab (berapa banyak sebab) kena amik gambar Mr. President-yang-segak-bergaya malam tu naik stage.
Mr. President cabut cabutan bertuah tapi aku tak pernah bertuah pun dalam bab-bab ni... =(




Sedang kami bersembilan enak menjamu selera, tiba-tiba kami ditegur oleh sahabat dari Yemen.

Sahabat Yemen menegur Mr. President




Sahabat dari Yemen diminta bergambar dengan Presiden. (Oh, sorry Zaki =P)



Aku rasa makin tembam... xoxoxoxooxoxo

14 Februari 2009 - Malam Pra-Graduan

Bertempat di Zon Regency Hotel jam 8.00pm, berlangsungnya Malam Pra-Graduan. MPP menghantar wakil seramai 9 orang dengan diketuai Mr. President, Abd Hadi Abd Halim. (Apsal ayat aku macam ayat berita TV1??)


Penyanyi pada hari tersebut yang banyak menyanyikan lagu-lagu chenta.
(Ceh, mentang-mentang hari tersebut Hari Kasih Sayang *chop! aku tak sambut Valentine*)


Tak sangka 'Syabi' ada kat sini jugak! Lupa, dia kan dah nak grad...


Saya dan sahabat-handai. Ahaks!


Pijo, Nas n Fatin



Senyuman-macam-hampeh


Chai, Ekin, Elda 1,2,3 Smile...


Dah dah...

Nanti sambung lagi...

13 Februari 2009 - Watikah Perlantikan MPP UTM Sesi 0809

Entri kali ini, sekitar Majlis Penyampaian Watikah Perlantikan MPP UTM 0809..





Budak-budak MPP UTM City Campus KL
Khairi (Naib Presiden City Campus), Husni, Fareez, Mansor





Dalam Dewan Senat, mendengar amanat dari Dato' NC




Fatin, Marsya n Sunthar



Camera amik camera

Mana tuan punya belog ni punya gambar???? Adeihh... Next entri i upload gambar masa sidang media... =P

Hari-hariku..

Penuh.... Full....

Lepas satu-satu...

Takpe...

Entri seterusnya,

ada gambar-gambar menyusul..

:P

Rawan - Azharina

Saya tak tahu kenapa saya sangat suka lagu ni. Dan liriknya of course, aduhai duhai... ;P

Biar berjauhan namamu daku sebutkan
Cukup untuk mengisi
Sepi tika pilu menanti
Bukan bintang atau suria bisa menyinar ceria
Namun kau cahaya menerangi jiwa lara
Berperang dengan curiga di firasatku
Andai kau kembali merawat hati rindu

Ku bahagia pabila kau tiba
Kau lenyapkan rawan
Tak usah dikau pergi
Tak ingin lagi
Meruntun hiba dengan sesalan
Kini kuakui
Segala kemaafan kupohon kepadamu
Agar kau mengerti
Hanya cintamu yang terbaik untukku

Biar berjauhan namamu daku sebutkan
Cukup untuk mengisi
Sepi tika pilu menanti
Berperang dengan curiga di firasatku
Andai kau kembali merawat hati rindu

Ku bahagia pabila kau tiba
Kau lenyapkan rawan
Tak usah dikau pergi
Tak ingin lagi
Meruntun hiba dengan sesalan
Kini kuakui
Segala kemaafan kupohon kepadamu
Agar kau mengerti
Hanya cintamu yang terbaik untukku
Kau untukku

10 February 2009

Pulang Dari Sabah...

Salam Muhibbah, Salam Perpaduan, Salam segala salam.. :)

Jam di handphone baru menunjukkan pukul 2025H. Ini bermakna baru 8jam, 25minit aku sampai Semenanjung setelah hampir 4hari berada di Kundasang dan Kota Kinabalu, Sabah. :)

Kem Induksi (Susulan) MPP di Kundasang, Sabah memang best! Aku rasa yang best tu hanya part jalan-jalan makan angin..hahhaa...

Tapi tak juga. Banyak yang dipelajari di sana. Maksud aku, lebih kepada muhasabah diri (kenapa mesti ada perkataan sabah???). Pergi ke tempat orang, secara tak langsung kita belajar adapt diri dengan keadaan dan situasi di sana. Untuk post kali ni, aku belum dapat sertakan gambar2 keseronokkan ku di sana sebab belum transfer dalam komputer.

Flight kami ditunda sekali lagi pada 7 Februari 2009. Kami berkumpul lebih kurang jam 2.45 petang di FAB. Bas pula yang lambat. Flight kami jam 1820H.

Hoh, nantilah aku ceritakan peristiwa di sana. Hari ni tak ada mood. Salam...

Aku tak makan lagi hari ni... :(

06 February 2009

Dosa dan Tanggungjawab

Salam Muhibbah...

Di sini aku ingin menekankan satu ayat yang aku baru dapat dalam forum dengan Ustazah Bahyah tengahari tadi di TV9, Dekat Di Hati (macam promote la pulak).

Sabda Rasulullah S.A.W...
"Cukuplah seseorang itu dikatakan berdosa apabila dia mengabaikan tanggungjawabnya..."

Pelbagai perspektif yang boleh diutarakan berdasarkan ayat tersebut. Dunia ini penuh dengan manusia yang pelbagai ragam. Aku akui, aku sendiri tidaklah bagus, aku pun bukanlah seorang perempuan yang bertudung labuh. Pendek kata, aku hanya hamba Allah yang sentiasa takut kepada-Nya dan sentiasa memikirkan anugerah dan amanah dari-Nya.

Antara perspektif yang boleh dilihat dari ayat tersebut adalah dalam konteks organisasi. Sedar atau tidak sebenarnya apabila berada dalam sesuatu organisasi, secara tidak langsung, seseorang itu memegang tanggungjawab. Tidak kiralah sama ada tanggungjawab besar atau tanggungjawab kecil, amanah perlu dijalankan dengan sebaiknya, tidak boleh diabaikan walau sedikit pun. Jika amanah itu diabaikan, berdosa. Bukankah begitu?

Pada pendapat aku, inilah antara jenis dosa yang kita tak perasan. Atau aku suka untuk menggelarkan sebagai dosa tak nyata. Dosa nyata ni macam, tak solat, minum arak dan sebagainya.

Jadi kawan-kawan, kalaulah kita ni seorang yang tidak pernah meninggalkan solat, rajin melakukan solat-solat sunat, tapi jika amanah kita sendiri tidak pandai jaga, tidak menunjukkan etika yang baik, contoh yang baik, apa guna amalan kita. Pada aku, orang sebegitu seperti tidak ikhlas dalam amalannya. Janganlah kita berlagak bagus sekiranya kita rajin melakukan solat sunat, sentiasa membaca Al-Quran tetapi dalam masa yang sama, kita hanya tahu mengutuk orang lain, tanpa sedar diri sendiri pun secara tidak sengaja telah mengabaikan amanah.

Seorang yang sentiasa ikhlas, dia akan sentiasa merendah diri. Ada Nur di wajahnya. Tidak pernah riak atau berlagak, malah dia sentiasa merasakan dirinya serba kekurangan di sisi Allah S.W.T. Allah itu Maha Besar...

Sesungguhnya aku mencari orang yang benar-benar ikhlas... dan aku bukanlah sempurna...

Anak Sulung

Anak Sulung


Anak sulung merupakan cahaya mata pertama di dalam keluarga dan menjadi tumpuan kasih sayang dan perhatian ibu bapa. sehinggalah kedatangan adik baru. Namun apabila mereka meningkat remaja, mereka lebih pandai membawa diri masing-masing dan sanggup berkorban demi demi adik-adik.

Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :

  • anak sulung dikaitkan dengan sikap pelindung, suka bertolak ansur, serta ego.
  • sering berjaya dalam hidup.
  • lebih pandai mengambil hati orang tua.
  • mempunyai nilai tanggung jawab yang tinggi.

05 February 2009

Tunda

Wah...

Tarikh berangkat ke Kota Kinabalu ditunda. Kami akan berangkat pada 7 Februari 2009, jam 5pagi. Sebab flight pukul 7pagi....
:(


Aku malas bangun pagi... (^..^)v

Kundasang, Sabah

Wahdoi...

Aku tak pernah naik flight. So, aku berdebar menanti saat 6 Februari ni..

Jom ke Kundasang, Sabah. So dari 6-10 Februari ni aku tak dapat visit blog ni. Sebab aku berada nun jauh di Malaysia Timur. Sabah Negeri di Bawah Bayu...


Aku nak pergi Sarawak!!!

MPPK dan Kebajikan...

Dulu sebelum aku jadi MPP, aku selalu tak puas hati dengan apa yang MPP buat. Aku rasa macam MPP langsung tak buat kerja. Entah apa yang MPP melangok. Tapi lepas berada sendiri dalam kelompok MPP, aku rasa, banyak sebenarnya beban kepada MPP. Sebagai contoh, baru sahaja tadi berlangsung MPPK. Mesyuarat antara pengerusi-pengerusi kolej dengan MPP. Banyak aduan yang dikemukakan oleh pengerusi-pengerusi terutama berkaitan kebajikan pelajar dan kolej masing-masing. Aku hanya mendengar dan berfikir sendiri. Kadang-kadang aku mencelah seketika untuk memberi respon.

Konsep yang aku dapat pada hari ini adalah, manusia ni, jika tiada komplen, takkan ada tindakan yang akan diambil.

Tapi sampai bila kita hendak menunggu orang komplen, baru kita nak gerak? Ibaratnya, bila nak berak, baru nak gali lubang. (Aku juga memfokuskan perkara ini kepada diri sendiri.)

Lagi satu yang aku nampak, kita hanya tahu menkomplen. Tapi bila sampai masa melaksanakan tindakan, semua orang angkat tangan. Apa yang aku nampak, semua macam mengharapkan MPP. Dengan kekuatan yang hanya 40 orang di UTM Skudai dan 5 orang di UTM KL, susah untuk melaksanakan tugas dengan serta-merta tanpa bantuan daripada rakan-rakan seperjuangan yang lain seperti JKM dan lain-lain kelab dan persatuan.

Ibarat seberkas lidi, susah untuk dipatahkan berbanding sebatang lidi. (Kenapa aku pun macam orang lain? Suka compare2 lidi ni???)

Tepuk dada, tanya akal (^_^)v

Kepenuhan Kemasaan...

Alhamdulillah Induksi MPP hari tu berjalan dengan lancar walaupun banyak juga kekurangan sebenarnya. Pada saya, masalah sebenarnya datang dari sikap manusia itu sendiri. Paling ketara adalah tentang masa. Sesungguhnya semakin ramai manusia yang alpa betapa masa itu sangat berharga. Tiap detik dan saat sebenarnya tak mampu untuk berpatah semula. Sebagai contoh, jam 05:01:42 bertarikh 02 Februari 2009 tidak mungkin sama dengan 05:01:43, 02 Februari 2009 walaupun bezanya hanya sesaat. Jika kita kerugian satu saat dalam sehari sekalipun, kita sudah rugi 365saat dalam setahun. (Sengaja ambil saat sebagai contoh.)


By the late Afternoon (Asr), truly man is in loss (khus)–
Except for those who have Iman (faith) and do righteous actions (Amal e soleh)
And urge, enjoin, (tawasau) each other to the truth (bil Haqq) and
urge, enjoin (tawasau) each other to steadfastness, fortitude (sabr).



Perenggan di atas menunjukkan makna Surah Al-Asr. Dalam Al-Quran sendiri sudah menyentuh betapa pentingnya masa dan betapa ruginya orang-orang yang mensia-siakan masa.

Pada aku, masa ini lebih kurang macam kesempatan dan peluang. Kita tidak boleh mensia-siakan setiap peluang yang Allah beri kepada kita. Sebagai manusia biasa, aku sendiri pun alpa dengan nikmat melimpah-ruah yang diberikan Allah S.W.T. Bila ada peluang, kadang dipersiakan. Bila tak ada, baru nak tercari-cari.


Muhasabah diri sendiri....

04 February 2009

Hahahaha

Seorang orang tua sedang duduk di kerusi di sebuah taman bunga sambil menikmati udara petang.. Tiba-tiba seorang anak muda bergaya punk duduk di sebelah si atok tersebut...

Rambut anak muda itu dicat kuning dan hijau, sementara rambut-rambut yang berdiri dicat jingga dan ungu. Di sekeliling matanya diwarnakan hitam. Orang tua itu lama menatap si punk tersebut...

Merasa terganggu dengan tatapan orang tua itu.. pemuda punk itu bertanya.. "Eh, pakcik.. kenapa tenung saya macam tu..? apakah dulu waktu muda pakcik tidak pernah buat kerja yang gila-gila?"

Setelah menarik nafas panjang... orang tua itu menjawab.. "Tentu saja pernah. Dulu aku pernah mabuk teruk..

dan ketika mabuk itulah aku merogol seekor burung kakatua. jadi sekarang ini aku keliru... jangan-jangan kamu adalah anakku."

Aku anak manusia.. (^_~)v