Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

07 October 2014

Asma (Asthma, Lelah) Ketika Mengandung

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

Berat bahu memandang, berat lagi bahu memikul. Cewahh. Entah apa yang dipikul di bahu aku pun tak tahu, Korang nampak tak 'di' pada perkataan 'dipikul' dan 'di bahu' tu. Dulu cikgu Bahasa Melayu aku ajar, kalau kata kerja, 'di' kena rapatkan. Pikul adalah kata kerja, maka 'di' dan 'pikul' haruslah rapat. Aku lupa dah nama cikgu BM masa darjah 6 tu. Farah, Jimat, apa nama cikgu tu eh? Aku tahu korang baca blog aku, so tolong jawabkan. Teheee~

Dah kenapa aku melalut pasal tatabahasa hari ni mentang-mentang minggu lepas cuti seminggu kemain kau tak masuk opis seminggu.

Hari senin tu MC sebab sakit belakang ni haa.. Takyah lah aku cerita lagi pasal sakit belakang tu korang pun malas nak baca, ye dak? Dah banyak cerita pasal slipped disc tu dalam blog ni eh ke tak banyak lagi? Haha. Latest update, doc suruh buat MRI semula lepas bersalin dan hurmm dan ada kemungkinan untuk buat pembedahan. Pasal pembedahan tu aku kena fikir dulu dan seek for 2nd opinion. Melibatkan saraf tunjang ni seramsss aiii..

Aku nak cerita apa yang jadi kat aku selasa lepas. Pagi tu macam biasa aku naik LRT pergi kerja. Cumanya agak pelik, aku macam tak cukup nafas dalam tren. Padahal tren takde lah sesardin mana. Sebab aku agak awal pagi tu. So, aku berdiri kat tiang tetengah tu, sekejap-sekejap jengket kaki, tarik nafas dalam-dalam, hembus slow-slow. Tarik, hembus. Banyak kali lah jadi camtu.

Sampai je stesen, aku dah macam tak tentu arah. Jantung laju sungguh. Nak berjalan naik ke tower ofis pun semacam je lelahnya. Allahuakbar.. Sila bertahan Nadia!

Sampai ofis, aku terus ambil air suam-suam panas. Minum. Bagi reda sikit sakit dada dan sesak nafas tu. Lega lah sikit. Aku on laptop dan buat kerja macam biasa.

Tapi, lebih kurang pukul 9 pagi camtu, bila air-cond ofis dah semakin sejuk, sesak nafas tu mula datang balik. Aku rasa macam aku tak cukup oksigen. Sempit betul ruang nak bernafas, Allahu. Aku bagitau manager, aku nak turun kat klinik bawah jap, amik nebulizer.

Aku turun sorang-sorang sebab diorang memasing busy. Malas nak kacau. Masa masuk lif tu aku dah rasa nak pitam. Mata dah berair sebab perit kat tekak dan dada. Aku macam terkapai-kapai minta nyawa. Serius tak cukup oksigen. Rasa macam tak mampu dah nak bernafas. Alhamdulillah dalam lif tu ada sorang kakak kebetulan nak turun bawah gak, nampak muka aku dah pucat dan aku nak pitam. Kakak tu papah aku dan bawa ke klinik. Kalau dia tak ada, aku rasa aku dah pengsan dalam lif tu. Kat klinik tu dia siap tolong register.

Dan haruslah pesakit asthma akan memotong Q pesakit yang lain. Masuk je bilik doktor, muka aku dah biru-biru (ni doktor yang kata), aku tak mampu nak explain sangat kat doktor. Aku cakap pun sepatah-sepatah dan tercungap-cungap,

"Last.... attack.... was.... on.... my... 1st pregnancy.... end of 2012......"

"Ok come, we give u neb first.

Angguk.

"Ok, come"

"Doc! I am... in... my..... 2nd pregnancy....."

"How many weeks?"

Dah tak mampu bercakap, aku tunjuk lapan jari je.

"8 weeks? Ok, come!"

Doktor pun gegas-gegas, nurse pun rushing-rushing prepare neb, tinggikan katil, dan baringkan aku separa duduk. Mata aku dah ke atas masa ni.

"Wake up, Nadia!"

Aku tahu aku masih sedar. Separa sedar.

Nurse pakaikan neb. Dan aku cuba bernafas macam biasa. Alhamdulillah aku pernah ada pengalaman asthma attack. Aku cuba apply breathing technique dan stay awake. Allahuakbar. Hanya Allah yang Maha Mengetahui macam mana perasaan masa tu. Aku dah siap-siap mengucap dalam hati, aku dapat rasa oksigen tak cukup sampai kepala. Kepala rasa macam cramp. Allah.. kalaulah ini adalah saatku yang terakhir kat dunia ni.

Dalam 10 minit neb, nurse bagi aku air suam-suam panas. Lega sikit. Doktor dan student dia check paru-paru aku, dan doktor suruh continue neb.

Aku rasa ada dalam 40 minit juga aku terbaring dalam tu. Lepas neb, doc suruh aku berehat dulu. Bernafas macam biasa. Masih sempit tapi tak sesempit tadi.

Doktor kata, nasib baik awak cepat. Kalau tak tadi, mungkin membahayakan awak atau baby atau kedua-duanya. Boleh bawa maut.

Dalam pukul 11 pagi, doktor dah bagi aku relaks kat depan registration tu. Tunggu husband pick up. Masa ni aku rasa macam, Allah.. Allah masih panjangkan umur aku. Aku nampak kakak yang papah aku tadi masuk ke klinik semula.

"Macam mana, dik? Ok tak?"

"Alhamdulillah lega sikit, kak.."

"Ni nak akak bawak naik ofis semula tak?"

"Takpe, kak. Thanks. Saya tunggu husband."

"Laaa dah kahwin? Ingatkan student praktikal!"

Gahahahaha! Ok kembang jap 5 saat.

Makanya, sejak hari tu, saya bersahabat baik semula dengan inhaler.


My long-lost-friend. Ventolin Inhaler


Dah tu pasaipa cuti sampai hari jumaat kan? Sebab asthma asyik menyerang. Total 4 kali serangan yang teruk untuk seminggu tu. Dan 2 kali ambil neb. Serangan tahap dah bawak ngucap dan mintak maap kat hasben halalkan makan minum bagai lah.

Aku rasa macam dapat nyawa baru. Macam kat rumah ada simpan satu lagi nyawa. Rasa macam, Allah... Allah masih nak aku hidup. Banyak lagi dosa yang tak tertebus. Amal tak banyak mana, dosa je membukit dari hari ke hari. 

Syukur ya Allah, masih bagi peluang nyawa dan nafas ni untuk aku. Alhamdulillah, terserempak dengan kakak tu dalam lif, kalau tak, tak tahulah apa jadi dengan aku. Alhamdulillah.. tu pun rezeki.. rezeki bukan dalam bentuk duit je. Allah akan hantar rezeki saat aku memerlukan. 


Alhamdulillah...


1 comment:

nurul ariff said...

hye nadia,teruk jugak awak kene astma masa preggy ye...saya pon,tengah preggy 24weeks,skg ni makin kerap pulak astma,ada skali tu pg klinik,dokter surh makan ubat lepas amik neb tu...takut nak makan,tapi dokter cakap takpe...nadia penah tak kene makan ubat,atau dokter just bg inhaler je??risau sangat2 kalau kerap makan ubat ni,takut apa2 jadi kat baby...sebab masa 1st preggy aritu tak seteruk ni,kali ni kerap2 pulak...nadia penah ada pengalaman mcm ni tak..apa suggest dari dokter...saya dah tny dokter,asik ckp takpe2...nak dengan dari pengalaman org lain pulak...