Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

16 October 2012

Lepas Ni Blog Ni Jadi Blog Mak-mak La...

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

ingat lagi entri ini?


1 line sahaja.

supposedly my period for this month was on September 12. tapi hari ahad (14 September 2012) masih tak ada tanda nak period.

i told my husband. but he said, "tak payah lah beli pregnancy test dulu. nanti jadi macam hari tu. rupa-rupanya period sayang lambat."

tapi tapi tapi that was I yang salah kira my expected period date!

ya, before I continue, just to share with kawan-kawan yang belum kahwin, hormon dalam badan kita akan berubah lepas kahwin. like mine, sebelum kahwin, my period cycle 28 days. tapi lepas kahwin berubah jadi 32 days. sebab tu masa awal-awal kahwin hari tu period lambat saya dah, oh oh oh saya pregnant ke lalu terus beli pregnancy test lalu jadilah perkara seperti gambar di atas!

macam mana nak kira period cycle? selalunya kita boleh observe dalam masa 2-3 bulan. catat first day period untuk bulan pertama. lepas tu tunggu next month when will be your first day of period. kira dari first day period bulan pertama, sampai first day period bulan kedua, ada berapa hari. observe next month pula. adakah kitaran cycle day tu masih sama jumlah hari? then your kitaran adalah regular. so you boleh predict when will be your next month period date.

eh, paham ke tak ni?

buat-buat paham sudah lah ek?

dulu tak ambil kisah sangat pasal benda ni semua. macam boleh agak-agak. kalau bulan ni period on 12, next month will be 10 or 9. 

tapi if dah kahwin, period cycle ni kira penting juga. lagi-lagi kalau u guys memang merancang untuk dapat anak cepat. from your cycle day ni you boleh calculate ovulation date. 

Ovulation Date? ya, tu tarikh jangkaan ovum keluar dari tiub falopio. eh, jap. ovum ke ovul tah? tapi telur yang nak disenyawakan tu lah kan.

kiranya possibility untuk pregnant agak tinggi lah if bersama suami on that date. 

plus rezeki.

if Allah kata, dah tiba masanya untuk amanah ni diberi, sampailah ia.


ok kita sambung cerita between Puan Ya dan Encik Im.


Hari Ahad, di office saya.

Encik Im : ok lah, balik dari office nanti kita beli kat farmasi tu, ok?
Puan Ya : ok. tapi any result pun kita redha, ye?
Encik Im : ok. tapi nanti membazir RM10.
Puan Ya : kita perlukan kepastian. kalau negatif ok. kalau positif pun ok.

lalu kami beli juga home pregnancy test. yang paling murah, ok? RM9.90. hari tu beli sampai dua. kali ni rasa macam beli satu aje dah. plus keyakinan dalam hati tu tinggi. sebab kali ni saya dah kira betul-betul expected period date saya. dan saya yakin. chewah. confident level kena tinggi. haha.

dan sampai di rumah, suami suruh cek.
"pergi lah check, yang. tak boleh ke check waktu malam?"
"tak boleh. kena tunggu esok pagi. kalau check sekarang nanti tak accurate. penat-penat beli mahal-mahal."

malam tu saya tak boleh tidur. pukul 3, pukul 4, bila nak pukul 6 ni? pukul 5. ah, dah lah. baik bangun buat apa-apa yang patut. sebelum masuk bilik air, buka handbag, keluarkan pregnancy test, baca instruction. eh, dia tak sediakan mangkuk untuk kencing ke? susah lah gini haih. patut pun murah. 

dan. lepas buat apa yang perlu, berdebar tunggu result dalam toilet. suami relax tidur lagi.

sikit-sikit.

warna merah tu muncul.

eh, jap. sebenarnya if positif line dia satu ke dua?

tiba-tiba jadi konfius.

masuk bilik, baca semula instruction.

aaaaaaaa........

"abang, abang. bangun laaa.. tengok ni cepat!"


"haaaa???"

tak berkelip mata beliau. terus segar-bugar.

"betul ke ni?"

"entah. sayang tak salah tengok kan?"

"entah!"

sama-sama blur. apa lah laki bini ni, eh? lepas tu sama-sama baca semula instruction. satu-satu.

"eh, betul la!"

"ya Allah, alhamdulillah..."

and proudly to announce that my baby baru 5 weeks in my belly ^_^

doakan kami tabah hadapi saat-saat lepas ni, ok? doakan kami kuat.

:D

***************

doktor pesan, "hati-hati masa driving. buat masa ni tak perlu pergi jauh-jauh sangat. baby still belum kuat. jaga makan. jangan lewat makan. kalau rasa lapar, kunyah roti or minum susu."

yes!!! my husband can't say NO anymore if I said, "lapaaarrrrr...."


*****************



dan bakal ayah dah sediakan tabung simpan duit untuk akikah anak beliau.

Encik Im : kita dah boleh start beli baju baby ke?
Puan Ya : (hanya mampu ketawa) awal lagi lah abang... patutnya beli baju pregnant sayang dulu.
Encik Im : so raya tahun depan, kita raya KL lagi, lah?
Puan Ya : tengok baby keluar bila. :)

**********************

while i was driving this morning, my belly macam tegang and suddenly pinggang sakit (i have back pain history). secretly i whispered, "anakku sayang, ibu nak pergi kerja ni. sayang jangan nakal-nakal, ok?"

and and and suddenly the pain disappear! i told my husband and he just laugh at me! eh, at us! how dare he is!

he don't even know, inilah naluri antara ibu dan anak.

hahaha naluri you!

eh eh. baru 5 minggu baby dah understand semua benda ke?

wakakaka~

*********************

lepas ni blog ni jadi blog mak-mak lah, ye?

takpe, ibu muda lagi vogue gitu :) 

harap maklum!

^_^


p/s : kenapa orang sebut 'baby' not bayi? ada bayi dalam perut saya! howwww cumil ^_^





8 comments:

Boo said...

Assalamualaikum awak..
alhamdullilah syukur, Tuhan beri rezeki anak kepada awak. sila jaga diri baik2 ye.
saya happy untuk awak.

FYI, sayalah org yg sama nasib dgn awak dlu. sy ada share cerita keguguran dkt awak masa awk kena juga. ermm, takpelah. saya redha. skrg saya happy. happy tgok kawan dah pregnant! LOve :)

noorliana zamri said...

Tahniah..tercapai juga hajat..jaga kesihatan elok-elok

cinta sang ratu... said...

tahniah kak nadia!
bestnye3!doakan kami plak ye.. :)

irmafittaputri said...

Ingat pesan mak-mak nih.. akak 2x preggy...2-2 prob..masa week 11...take extra care esp bab makan..no cuka...elak mkan dekat luar ok.. tahniah dear...ingat take extra care for 1st trimester...

Tarmizi Abd Rahim said...

tahniah nadia dan husband..semoga bayi dan ibunya sihat sehingga ke akhirnya dan juga semoga murah rezeki :D

Tarmizi Abd Rahim said...

tahniah nadia dan husband..semoga ibu dan bayi sihat serta semoga murah rezeki :D

-segala puji kepunyaan Allah, Tuhan yang memelihara segala alam, pujian yang menyamai nikmatNya dan menandingi keutamaanNya_

AMiN

[az azhari]™ said...

congrats cik puan! <3

nurul aida said...

tahniah nadia...suka baca entry nie mcm kelakar je nadia dgn imam...hehe..ape2 pun jaga diri elok2 ye...