Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

15 July 2011

Bagaimana Akhirnya Saya Bertudung? (Part 1)

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

fuhh~ fuhh~ haachoom.. ni baru habuk seminggu. thee~

hye readers! Assalamualaikum!

tajuk entri special di hari jumaat yang sejuk-sejuk feeling ala-ala macam kat cameron lagi. oh ya, last weekend i pergi cameron. kot-kot lah jumpa seth tan kat sana. boleh ambil feel ala-ala nora elena sikit ^_~

sebenarnya agak takut sikit nak bawa tajuk ni. yelah. bukanlah i ni hebat sangat dalam bab-bab macam ni. just a few things nak share, pengalaman, kisah dan rentetan perjalanan hidup *chewah*. plus my sister sendiri pun ada seorang yang tak bertudung, kan. takut juga orang mengata, "eleh, adik sendiri tak pakai tudung, ada hati nak cakap hal tudung". just to remind, entri ini hanyalah untuk i kongsikan, apa yang i dah lalui selama ni.

i kenal tudung start darjah 1. masa tu i attend sekolah agama. so, ada 2 sekolah. sekolah kebangsaan dan sekolah agama. kat sekolah kebangsaan tu memang tak pakai tudung lah kan. siap pakai pinafore lagi pergi sekolah. rambut i masa tu panjang. sampai pinggang kalau tak silap. dan i memang tak pandai ikat rambut sendiri. sebelum pergi sekolah, hot mommy yang akan ikat rambut i kemas-kemas.

darjah 2, start potong rambut paras bahu sebab asyik tak reti ikat rambut sendiri. so pergi sekolah, lepaskan rambut. masa ni dah tak pakai pinafore. pakai baju kurung je sentiasa.

darjah 3, jadi prefect! sangat comel tengok kawan-kawan perempuan lain berkemeja biru muda dengan skirt biru tua paras lutut. i satu-satunya prefect darjah 3 yang pakai skirt labuh sampai buku lali. sebab? ada lah sebabnya. eh, ke maznie pun pakai macam tu ye? tak ingatlah. thee~ tapi masa ni dah start kena sound dengan ustazah masa subjek pendidikan islam. i tak ingatlah apa nama ustazah tu. dia pernah cakap, "orang perempuan kena pakai tudung!" tapi i fikir masa tu i belum akil baligh so belum matang, so i tak rasa pun i kena pakai tudung, muahaha~ teruknya perangai.

sebelum masuk darjah 4, tiba-tiba i rasa macam dah start segan dengan budak-budak lelaki kat sekolah. kat sekolah aje lah. then minta hot mommy buatkan tudung. i pun start pakai tudung kat sekolah, diulang, kat sekolah kebangsaan tu masa darjah 4. kat luar tak pakai tudung pun lagi. tapi kadang-kadang ada juga tak pakai tudung kat sekolah. aih, apa punya perangai lah ni.

i start full time bertudung masa keluar rumah masa darjah 6. this time my sis, engineer tupperware yang baru darjah 3 pun terikut i, pakai tudung. masa tu, i tengok Permaisuri Siti Aisyah tu sangatlah cantik bertudung. terus ajak hot mommy pergi shopping tudung.

first tudung yang i beli, eh, hot mommy belikan, warna putih. tudung segi tiga ada rambu-ramba di tiap penjuru. uolls~ ingat lagi tak ada fesyen tudung macam ni dulu? *i try gugel gambar dia tapi tak jumpa la tudung ni. so sad :( oh, masa tu komputer pun orang-orang kaya je ada.*

then i beli warna hitam dan krim. tiga warna ni aje lah yang i duk ulang tiap hari. hehe~

lepas tu tudung memang melekat kat kepala i. tapi masa tu, bukanlah tudung macam sekarang. tudung jenis bawal yang uolls~ biasa nampak orang pakai around 3-4 years back. tapi i selalu pakai tudung, tanpa anak tudung. means rambut tu still boleh nampak lah kan. kecuali kalau pergi sekolah.

masa form 4, i start pakai anak tudung. tapi bukan yang sarung full kepala tu. yang separuh je. then rambut ikat dan lepas ke belakang. but then masa tu rambut i tak adalah panjang mana so rambut tu still tak nampak bila i pakai tudung sekolah. cuma kalau keluar, pakai tudung jenis bawal tu lah.


hah, ni tudung bawal.


tiba-tiba suatu hari, ada spot check kat sekolah. dormmate i, kena denda sebab pakai anak tudung separuh. GPK HEM tarik rambut dia dari dalam tudung tu. dormmate i tak puas hati, terus kata, "cikgu, nadia budak kelas 5E1 tu pun pakai anak tudung separuh juga.." haha~

cikgu tu pun pergi kelas i, terus sergah, "nadia mana?"

i terperanjat dan terus keluar jumpa cikgu tu. "kenapa cikgu?" muka tak bersalah.

"awak pakai anak tudung separuh ke?"

"haah, cikgu." masih muka tak bersalah. "tak boleh ke, cikgu?" lagi mau tanya.

cikgu tu terus seluk tangan dia kat belakang tudung i dan tarik rambut i.

"ouchh, sakit cikgu!"

"sakit ye? awak tu dah lah ketua pelajar perempuan, pakai anak tudung separuh. tau tak kalau pakai anak tudung ni, rambut awak yang panjang tu, berjuntai-juntai macam ekor kuda, terkeluar dari tudung, orang nampak juga, kan?" cikgu tu terus tarik rambut i lagi kuat. malunya yang amat masa tu. semua student kelas bawah, 5E1, 5A1, 5M1 *kelas i located kat ground floor* keluar kelas tengok apa jadi. sebab suara cikgu tu memang kuat! serius, tak tipu. boleh dengar satu sekolah.

"aduh, sakit cikgu.."

"esok pakai anak tudung penuh!"

"tak ada, cikgu." muka sayu. serius sakit.

"weekend ni balik rumah, kan? nanti ajak mak pergi beli anak tudung penuh, faham?!"

tersentak i. "baik, cikgu..." *malu*

then i start pakai anak tudung penuh, kat sekolah aje la. luar dari sekolah still pakai anak tudung separuh. i rasa rimas dengan anak tudung penuh tu. punyalah jahat, kan.

masa kat matrik, dewan kuliah i, ramai student lelaki. al-maklum, kursus sains fizikal memang lebih ramai lelaki dari perempuan.

i and the gang *ceh, ada geng* selalu duduk dekat sempadan antara student lelaki dan student perempuan. sebab *eceh-eceh* i suka usya seorang student ni, muka yang amat sejuk mata memandang, dia selalu duduk dekat 1 baris ni dan i pun duduk baris yang sama *gatal!* tapi usya aje, k? tegur, tak berani. haha!

dah nama pun duduk depan barisan lelaki, confirmlah budak lelaki yang duduk belakang uolls~ kan. biasanya dalam dewan kuliah, barisan depan dipelopori kaum hawa, kaum adam suka duduk belakang. =.='

satu hari tu, ada sorang mamat ni, tegur i dalam dewan kuliah,
"nadia, kau ada tanam kaktus eh?"

"eh, bila masa pula aku tanam kaktus?"

"ni, kat kepala kau. tajam-tajam ni."

malunya yang amat. uolls~ tahu dia tunjuk apa? hujung rambut i yang mencacak-cacak macam duri kaktus kat tudung i. sebab, i pakai tudung, pakai anak tudung separuh dan rambut i sanggulkan, sebab rambut dah panjang, takkan nak juntaikan macam ekor kuda lagi.
#_# so, its really looks like cactus lah kan?

memang teguran tu sangatlah memberi kesan. i pun pakailah anak tudung penuh sampai sekarang.

i pakai tudung, dah tak ada kaktus. tapi, tudung i selempang kan. means, nampak dada lah, kan. masih tak perfect, kan?

nanti i sambung lagi part 2. i kena tegur sampai muka merah-merah.

bubai~ thanks sebab sudi baca :) ^_~


16 comments:

ZIEMA said...

Aku ingat! USTAZAH ZAHNITA! haha. sebab kita kena sound ramai2. aku pun start pakai tudung drjah 4 tp kt sekolah jela teheehee ^_^

Nadia Havez said...

jimat::
haah!!! ustazah zahnita... muahahaha~~~ betol3~~~ masa tu takde sorang pun dalam kelas kita yang pakai tudung kan? keh3~~~ aku ingat lagi, raihana suka singkatkan skirt dia.. hahahaha~

naju said...

seronok dengar pengalaman orang.. & i salute u sbb sudi share :)

rohanazainal said...

hahaha :D.. so funny.. but kita belajar poli pun on off pakai tudung.. time belaja pakai, then kat luar off.. ikut mood.. n sekarang pon kalau g kedai yang dekat still ta melekat tudung itu.. huhuhu :p

Nadia Havez said...

naju::
ahaha~ thanks juga sebab sudi jenguk sini.. seronok bila imbau hal masa kanak-kanak.. hehe~

anane::
takpe.. :) kita sama-sama berdoa ye.. dah bertudung elok pun kena banyak berdoa supaya istiqamah.. ^_^v

hafizudin said...

nais! =D

Nadia Havez said...

hafizudin::
haha~ thanks ^_~

anismelon said...

garang tol cikgunye pai main tarik tarik rambut...weee

scha al ahmad said...

nice bila egt kisah dolu2 knl tudung..
:)

Nadia Havez said...

anismelon::
haaa.. kan... cikgu tu memang ganas sket..

scha::
hahaha~ ada stori jugak kah :D

miss aty said...

Subahanallah...what a nice story..hu2 =)

Nadia Havez said...

miss aty::
thanks :) alhamdulillah :D

miss aty said...

welcome ^^

cinta sang ratu... said...

pn zarina?? :P

cinta sang ratu... said...

eh ke Cik Fauziah eh?xingt hehehe

Nadia Havez said...

adibah::
hehehe.. puan zarina.. ^_^
cik fauziah tu kaunselor..