Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

01 July 2011

Phishing Conspiracy!



:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

this reminder is for those yang perangai tak berapa nak alert macam i.

last few weeks, i got an email, from maybank 2u lah katanya. since i ni pun memang sangatlah aktif guna online banking ni kan. dalam emel tu, dia kata ada something wrong with my maybank online banking profile, then i got to click the link provided to overcome the problem.

i pun, dengan sangatlah naif, pi click link tu.

link tu bawa i ke another window yang macam maybank2u juga sebab guna kaler kuning dan hitam. dia suruh key-in password maybank2u. i pun key-in lah. then, macam masuk FAKE maybank2u site (which yang that time i tak rasa tu website palsu, sebab i mati-mati ingat memang dari maybank).

esoknya, datang lagi emel yang lebih kurang macam tu. i pun klik lagi link yang diberikan.

same thing happened. kena key-in password and blablabla... sama je semua tapi rupa site tu macam lain sikit. just warna kuning hitam tu masih kekal.

then, sampai lah hari keempat-kelima macam tu, i start pelik, kenapa my profile asyik problem aje kan? takkan maybank sangatlah tak menitikberatkan kualiti servis kepada pelanggan? setahu i, dalam banyak-banyak customer service yang i jumpa, dengan maybank laaa yang i paling puas hati setakat ni.



lebih kurang macam ni lah rupa emel yang uolls~ akan dapat. dia macam-macam jenis.

tapi modus operandinya tetap sama. u have to click the link provided.

sampailah i rasa yang i tak patut kot klik again kat link tu. then, mungkin Allah nak bagi gerak hati, one day, masa on maybank2u, i terpandang sesuatu...




oh no~~~ then i click link 'email or SMS fraud!' tu,

Please continue to be alert against any emails requesting you to update your particulars or apply for TAC or log in to Maybank2u through any email link. Our URL is http://www.maybank2u.com.my and you should be suspicious of any e-mail that informs you otherwise. Maybank does not send out any e-mail or SMS requesting customers to provide personal banking ID or PIN or credit card information. Please do not log in through website links contained in emails supposedly from Maybank or other institutions. Be alert or you may fall victim to a financial scam.

baca dan baca, barulah i sedar yang i sudah jadi mangsa. wahahaha~~~

siap kena gelak dengan member-member office. diorang kata, punyalah tiap kali login, ada popup reminder yang suruh beringat, jangan klik any link from your email account, i boleh tak tahu?

sabar aje lah ye.

kalau uolls~ larikan kursor uolls~ dekat link tu, uolls~ akan nampak kat command part kat bawah tu, link tah kemana-mana tah.

sila report kejadian ni pada pihak maybank. maybank akan minta uolls~ berikan link yang berkenaan tu. lepas kejadian i klik link tu, sehari, mahu 5-6 emel penipu ni i dapat.

maybank nasihatkan uolls~ tukar password lepas terperangkap dengan keadaan macam ni.

so my friend and i, lepas ni kita kena berhati-hati lah. di zaman serba canggih ni, segala benda pun orang nak hack. huu~

nasib baik i check akaun and transaction, tak ada duit yang lesap macam tu sajoh. maybe sebab baki akaun maybank i memang sikit aje kot.

sila berjaga-jaga ye kawan-kawan!

^_^v

2 comments:

Encik JI said...

tu bhaynya phishing.. kne be creful nxt time

Nadia Havez said...

encik JI::
kan? huu~~~ nasib baik tak ada yang ilang.. huhu