Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

30 June 2011

Tips beli rumah (Part 1)

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::
Link
amboi-amboi... sekarang ni dah pandai pula nak bagi tips segala bagai. ya, ni semua sebab tips macam mana nak kurus punya pasal. tak sangka pula memang ramaaaiiiii sahabat-sahabat di luar sana yang nak kurus. i pun tak ada lah kurus mana tapi so-so sajoh la. al-maklum, sendiri buat tips, sendiri tak ada disiplin, macam mana nak kurus, kan? hehe. apa yang penting, sendiri juga mahu sungguh-sungguh. cuma jangan sampai tak makan langsung ye. macam i ni, i ada gastrik. pagi tadi je dah keluar masuk tandas 5-6 kali sebab kesakitan keperutan gara-gara malam tadi makan lambat. balik dari usrah around 11.30 malam baru makan :'( so, terpaksa meng'reward' perut ini dengan GCB dari mcD itu. *great!*

ahaks, berbalik kepada tajuk, sebelum i tersasar lebih jauh, uolls~ ada hati tak nak beli rumah? hahahaharuslah kan... siapa tak mahu beli aset kan? lagipun kan kerajaan ada lancarkan skim rumah pertama untuk belia-belia macam i ni untuk beli rumah tanpa deposit kan kan kan? uolls~ perasan tak banyak 'kan' dalam ayat yang dinyatakan di atas?

sebelum SKIM RUMAH PERTAMA tu dilancarkan, kita nak beli rumah, perlu ada deposit 10% at least dari harga rumah kan. let say harga rumah RM190,000 so u kena ada around RM19,000 baru u boleh beli itu rumah. kalau u grad degree universiti around 24 years old, dengan gaji minima rm1500, dengan living cost yang sangat tinggi sekarang, umur berapa uolls~ boleh kumpul deposit untuk your dream house kan? lain lah kalau uolls~ ni dapat sponsor dari mana-mana pihak...

that's why lah kerajaan lancarkan skim rumah pertama tu. ya, u senang jangka pendek, tapi, jangka panjang, u calculate sendiri. saje bagi uolls~ perah otak sikit dengan simple math.

installment per month x bilangan bulan sampai habis bayar
(let say, 30 years = 360 months)

berapakah jumlah keseluruhan rumah yang u bayar? berganda-ganda kalau nak dibanding dengan harga if u bayar deposit 10%. senang cerita, konsepnya macam ni, the more you owe, the more you pay. logik, kan?

tapi, kalau uolls~ nak tunggu lagi 10 tahun, baru dapat kumpul deposit untuk your dream house (tu belum kira kumpul duit nak kahwin, for man lah especially), alamatnya, susah lah. harga rumah makin meningkat, kalau orang lain dah beli dulu, u tak dapat. and.... KL ni dah semakin sempit. semakin lama uolls~ tunggu, semakin jauh lah rumah u dari city centre. ini kes kalau u memang truly purely KL citizen dan memang kerja di KL dan nak rumah di KL.

so uolls~ rasa, berbaloi ke tak skim rumah pertama ni untuk young citizen?

nanti i akan kongsikan pengalaman i mencari segala jenis bank dan pakej yang mereka offer untuk home financing loan ni.

but.. this is not the first home like a first-hand house, i mean this is a second-hand house yet this is the first home for me. so, the processes is a bit complicated. will share with you guys later.

:)

5 comments:

Misyahzniirf Alid said...

bagus gak your info ... thanks

Nadia Havez said...

ohh.. thanks for viewing ya! appreciate ya~

Indra Putra Bin Asrar said...

duk rumah sewa DBKL jela..guna sistem sewa beli...kekekekek

Farah Adila said...

hahaahha...skim umah pertama adalah ridiculous.hahah..takde yang menyenangkan pon sebenarnye nak beli rumah ni. the govt pon nk buat rumah..bukan la rumah murah ke kan..hahha..aku rase better bayr depo dr tak byr depo.hahahah..membebankan long term

Nadia Havez said...

belong::
umah DBKL pun dah takde yang kosong skarang ni cik adik..

farah::
yup.. dengar-dengar, apartment baru yang nak buat kat bekas tapak tudm kat sungai besi tu pun, harga rm200k.. huuu~~~ beli umah kat kampuung sajohla farah... ngee~~~