Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

27 May 2010

Macam mana nak kurus?

Bismillahirrahmanirrahim~

entri ini ditulis sempena merayakan kejayaan menurunkan berat badan sebanyak 3kg dalam 5hari. haha~ sangat poyo. baru 3kg. ihih!

bila post status gitu kat fesbuk, wah, ramai ucap tahniah. eh. eh. semalam pos turun 2kg.. tapi tadi timbang, 1kg lagi turun. wah! sudah 3kg! hawhawhawhaw!

bila masanya sangat teruja nak cuba kurangkan berat badan ni? hawhawhawhaw.. well, i jenis senang naik, senang turun. hihi~ tu macam tak berapa nak kisah sangat lah kan kalau berat badan naik pun. oh, dulu mana i kisah pun kalau orang cakap i ni kuat melantak and wut so eva kan.

tapi, tiba-tiba je, balik dari utm skudai hari tu, hot mummY tegur,

"apsal awak macam dah gemuk je, nadia?"

err~ lepas tu mulalah jiran keliling rumah pun cakap benda yang sama...

dan paling nightmare, i dah tak boleh pakai baju kebaya yang hot mummY jahit masa matrikulasi dulu! oh, tak boleh jadi ni! at least kena kurangkan sikit.

bila hot mummY mula ukur dada, pinggang dan punggung, aaa.. naik-naik belaka. rasa nak seriau *kata orang utara* mm~ terlebih berat pun tak baik untuk kesihatan, kan?

maka i melancarkan azam, sempena ulangtahun kelahiran yang ke-23 hari tu... ahahaha i nak turunkan berat, at least, 5kg pun jadi la! takde la kebaya tu nanti sempittttt~ *blushing*

i start dengan kurangkan makan. dah duduk rumah, kan. of course sehari tu 5pinggan nasi. haha~ so i kurangkan jadi 2pinggan nasi sahaja sehari.

minum air masak dan berselawat lepas solat subuh. breakfast is a MUST! tak boleh tinggal!

lunch, ambil nasi dan lauk sekadarnya sahaja.

minum petang, roti + nutella sekeping sudeyyy~

dinner before 7pm or masa maghrib tu ke... nasi dan lauk yang memadai.

pastu dah. cover rasa nafsu nak makan tu dengan minum air masak sepanjang hari tu. air masak pun baik untuk singkirkan toksik dalam badan.. kan... :)

and yang paling orang tak mau percaya *sampai hati u olls~ tak caya* i pergi joging! serius! kat taman tasik datuk keramat. haha~ 20minit. tapi jog tak jog sangatlah. tak berapa larat dengan keadaan kesihatan i kan. i berjalan laju-laju macam orang marathon tu. ehehe~ ditemani adik si eno wutta wutta.

dari 60kg, now dah 57kg. dalam 5hari je. hehe.

malam ni we oll nak main badminton juga kat tempat yang sama, insyaAllah.

ada sesiapa nak join?

jumpa di sana. (^_~)v

nad havez :: makan semasa lapar, berhenti sebelum kenyang...

28 comments:

diLL said...

pergh giler jeles!!! tak percaya!! bestnyer.. nakkkkkkkkkkkkk

syazleen ismail said...

senangggnyaaa nadia diettt!

Nadia Havez said...

diLL>>
aho0o.. sila jeless.. ahahaha eh, salah.. sila ikut cara saya yang tak menyeksa perut.. cuma bagi dia rehat sikit je.. hik3

syazleen>>
oh, tu perlu keazaman! terutama part duduk rumah, tak tau nak buat apa, lauk yang dimasak sedap belaka.. rasa macam nak tambah makan every hour.. hahaha~

dsuterawangi said...

Nadia good luck ! Tapi jangan drastik sangat bahaya pula untuk kesihatan. Kalau nak senang lagi minumlah RxLite. Dia bagi kita rasa kenyang dan pecahkan lemak. Senang la nak diet lepas tu. Kalau nak col akak yea...

Nadia Havez said...

dsuterawangi>>
hehe~ takde la drastik sangat.. :) mencuba kurang je.. yelah, dari over makan kan.. hehe~ oho0.. tak pe la kak.. thanks for that.. tak berani sangat nak try minuman2 gini... kepada u olls~ di luar sana, kalau nak try, tak salah.. (^_~)v

- zuriey - said...

Tahniah,,kalau nak maintain kurus pakailah premium beautiful atau bioever..cnfirm body cantik

Nadia Havez said...

zuriey>>
wahh~ hihi~ takpe2.. yang penting kawal pemakanan and eksesais.. hihi~ tQ! (^_~)v

BeMiE said...

pedulikkan apa org lain nak kater gemuk ker kurus ke.. yg penting dapt capai matlamat.. tu dah cukup membanggakan.. tak yah banding ngan org lain.. banding dengan diri.. break your personal record... tu lagi best.. bila kiter dapat break rekod kiter.. rasenya besttttt... puas sgt... tak kisah lah dalam apa jua bidang..kurus badan ke. belajar ke.. atau pun kehidupan.. anyway.. gudluck... saya doakan terbaik tuk anda... (apsal ayat gua cam skema jer ni.. hehehe)

Nadia Havez said...

BeMiE>>
memang tak peduli pun ape org kata, tapi bile smpai tahap tak muat baju sendiri, tu yg tak boleh tu..
hahhaa~ btw, tengs ;)

Nia said...

wah..good luck dear! mcm i ni, mmg tak pernah success dlm berdiet..huhu..

Nadia Havez said...

wiwiwi~ tp da 57 ni dy takmo turun2 lagi lak.. (-_-")

Nur Mawaddah Mahdiyah said...

bgus2 puan..hehe..mnum jus oren sbtol bsar shri.skng brt gee 39..mkn ppe pun mkin kurus..mk i bebel jgn mnum jus oren sbb ktny mmbkr kolestrol awk tuu dah kurus ni kolestrol xde mkin krus lak..haha..itulh bebeln mk i hri2..i mnum pun bkn tuk kurus tp sbb nk krngkn smblit truk yg i slu almi...skrng dah xde daaaa..eeeeee

EYANG RESI 313 said...

Dalam diriku ada impian, namun kematianku telah mempersempit jalanku untuk berhasil. Aku berdiri diantara kekasih ketika berbaris batu nisan laksana kuda yang akan digadaikan. Sungguh aku menangis dan bercucuran air mata, pastilah mataku sudah melihat tempatku diantara batu nisan mereka. Bukankah aku akan dipindahkan pada tempat yang biasa engkau lihat. Dan setiap manusia yang bernafaspun akan dipindahkan ke tempat yang sama. Sang waktulah yang pada hakekatnya senantiasa mengiring kita ke jurang kebinasaan.

Nadia Havez said...

bugee>>
wahhh~ puan bugee teruja nampaknya.. aih~ tapi susah rr nak disiplinkan diri nih.. hari ni masak udang.. aduhaiii~ sedapnyee~!!!

eyang resi 313>>
terima kasih (=

Anonymous said...

best nye....orang pon da kte sye mkin gmok...niy yg na kurus niy..

CikNgah said...

Sy pn ngah diet skang...Dulu berat sy 69kg skang ni 62.4kg.Target sy 50kg.Byk lg tuh nk kne trnkan.hehe..sy diet less carbo.Sy x mkn ns..Sy hny mkn ble sy rs btl2 nk.Setkt ni alhamdulillah nmpakla hasilnya walaupun lambat.Paling gembira ble blk kg br2 ni org2 kampung tegur ckp sy dh slim skt.Gembiranya hati x terkata.Hahaha(poyo je kn.br skt trn dh kecoh).Hehe..tp ni lah pembakar smgt sy utk teruskan diet..Pencapaian terbaik stkt ni trn 2kg dlm ms semgu,Sgt2 la jeles ble nadia lh trnkan 3kg dlm ms 5 ari..JElessssssssssss bangat.Metabolisme sy rendah so lmbt skt turun.pape pn sy tetap bersyukur sbb usaha saya membuahkan hasil.Alhamdulillah berjya jg.pesanan sy utk kwn2 yg nk diet,just kawal pemakanan kt.Xpe klu berat lmbt trn janji maintain.penurunan berat bdn yg terlalu drastik adalah tidak elok utk kesihatan.sama2 la kt berusaha ye..=)

Anonymous said...

awat saya buat mkn nasi sekali jer pas2 mlm makan roti tp xkurus jgak...problem dlm badan ney...

shanawati said...

woahh... kalo mcm gni pnye sng nk diet,, sy pon gi cuba lh cara yg nadia amlkn,,,

Ben said...

Kalau nk kurus boleh cuba pil kurus ni
Meizitang botanical slimming pil
Xde bahan kimia
100% xde side effect
Boleh browse www.meizitang.com.my or
LIKE facebook meizitang.my
Banyak testimonial oleh mereka yg telah berjaya turunkan
berat badan

Jika nk beli boleh hubungi saya
019 238 238 1
Saya jual murah murah

Nadia Havez said...

cikngah::
ye ye~~~ sila teruskan usaha! yang penting disiplin ^_^

anonymous::
urmm~ tu namanya diet tak seimbang.. walaupun kita kurg makan nasi, tapi tak amik sayur, sama juga...

shanawati::
try lah! yang penting diet seimbang bukan untuk buat penyakit...

ben::
maaf.. tak minat pil-pil ni ^_^

aesh came said...

yeaaa..minum air msk byk3 curb hunger and yeh tentunya detox! proses yg bagus kannnnn.. x rugi + lancarkan darah n kidney function..bagus nye 5hari turun 3kg.. cpt improvement yeh..all the best!

liyana said...

pergh..nak wat jgkla..
hmm..time cti kt umah ni sng skit nk diet..

Nadia Havez said...

aesh came::
wahahaha~~~ betol3.. so kena slaloo minum air ^_^

liyana::
rasanya kat umah lagi susah diet..masakan mak amat mliurkan.. hahah~

nadhirahkamarudin said...

wuyo . tp kan , sy x mkn roti and nsi pon .-.-, mkn lauk je . turun 3 kilo dlm mse sebulan je . x acik lha . huhu . nak keluar joging x boleh sbb bdk sekolah lg , ayh x bg keluar2 . ish! susah2 !

Nadia Havez said...

nadhirah::
huhuh.. susah jugak sebenarnya.. joging dalam umah pun boley.. hehehe~

ida khairani said...

Bagusnya.. Selepas beberapa bulan ni, berjaya maintainkah? Good luck ya dear!

Nak diet, mmg breakfast penting. Makan sampai kenyang supaya tidak berulang tp jangan terlebih sudah. Makanan tinggi protin bantu rasa kenyang cepat, insyaAllah.

Ida Shaklee

Nadia Havez said...

ida khairani::
ye, berjaya maintain tapi dia tak nak turun turun.. haha..

ida khairani said...

ha, nak tau mcam mana nak turun lagi.. kena excersice la..hahaha!!! yg ni yg paling payah ni kan kan kan..

Entry ida pasal produk shaklee untuk nak turunkan berat badan boleh refer sini
macam-mana-nak-kurus-secara-sihat-dan mengelakkan obesiti

trial pack as affordable as rm50 pun ada.