Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

20 May 2010

Ko tu budak degree!



Bismillahirrahmanirrahim~

kisah ni jadik masa i kerja part time waktu cuti-cuti malaysia.. eh, cuti-cuti semester. on that time, i dengan adik i jadik part timer kat Banquet, Hotel Renaissance KL. bekerja dengan staf-staf banquet ni, maksudnya kita akan bergaul mesra dengan mereka dari pelbagai golongan, latar belakang pendidikan, juga pelbagai negara.

masa tu i baru lepas habis tahun pertama di UTM. nak masuk tahun dua lah kiranya. masa kejadian, waktu ala-ala nak dekat pukul 3petang. masa tu i dengan few banquet team kena handle satu hi-tea nih.

buat kerja biasa banquet, lepas orang habis tea-time yang style buffet punye, we olls kena 'clear'kan la tray yang dah penuh dengan saucer and cup yang dah digunakan. i, baru kerja situ dalam seminggu masa tu. i nak angkat tray yang berbentuk bulat plus penuh dengan pinggan mangkuk yang berat tu memang kurang terlarat la.

i try untuk angkat, tapi takleh angkat gak. memang hampa gilerr rr...

tetiba sorang banquet team ni, tolak i ke tepi and sambil angkat tray she said *she?? OMG, she is she, but her appearance like 'he'!*,
"nama je budak universiti, tapi kerja macam ni pun tak boleh buat!"
she was shouting in front lots of people there.

i terdiam gilerr. that boy, eh, girl, terus angkut tray tu masuk tempat cleaning. hoh, apa kena mengena i masuk universiti dengan angkat tray tu? tiap orang ada kekuatan yang berbeza kan? lain lah u, u dah bertahun kerja banquet, siap dah ada muscle-muscle kat tangan even you are a girl.

kan...

urmmm.. i tak de nak pandang rendah kat dia even dia lepasan SPM. at least dia tak melangok duk rumah, at least dia bekerja. tapi tak perlu kot nak herdik orang sampai macam tu kan.


tempat kerja dulu...


moral of the story, tak kiralah siapa pun kita, jangan ingat diri kita besar sangat. dan jangan pula terlalu merendah diri. sederhana tu baguskan...

pesanan untuk diri sendiri juga...


7 comments:

zaza said...

yer.. betul tu..
xpayah perasan diri tu bgus..
almost everybody ade kekurangan n klebihan tsendiri..
so, jgn peduli manusia mcm tu..weee~

Captain said...

sebab tu Islam mengajar dan menyeru kita untuk mengamalkan konsep wasadtiah (bersederhana dalam semua perkara).

Nadia Havez said...

zaza>>
hehe~ betol3.. :)

Nadia Havez said...

Captain>>
tepat.. tapi yela, sebagai manusia biasa pun, kita tetap ada kekurangan.. :)

nuruddin | Ray said...

bukan nak bersangka buruk, tp realitinya sesetengah mereka yg xberpeluang masuk U ni akan ade sedikit envy kat budak2 U...sbb tu bnde yg xde kaitan pun still nak kaitkan ngan U...wat the frog...hak hak...aku pernah tgk keadaan mcm ni tp dlm situasi berbeza... ^_^

nursarah said...

ampun, sabar jelah. budak U pun bukan bleh tau semua urusan serta-merta kan. semua org ada proses blaja. hurmm.

Anonymous said...

keje banquet x angkat arak ke///kat ctu boleh pakai tudung ke