Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

30 January 2013

PD: Hidung Tersumbat

:: Bismillahirrahmanirrahim :: 
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

nak cerita yang mana satu dulu ni?

ok, blocking nose lah.

saya memang selalu alami hidung tersumbat. sebelum kahwin, lepas kahwin, dan it getting worse during this pregnancy.

sampai semput-semput berjalan tak cukup nafas. letih cuba sedut nafas.

mulanya saya ingat, saya selsema, kot? atau pun, saya ni memang selalu hidung tersumbat, jadi tak ada lah rasa benda tu pelik.

tapi bila dah hari-hari tersumbat, lepas tu rasa macam penuh sangat benda lekit-lekit dalam hidung ni, saya start google. bertuah mak-mak sekarang, tak tau je google.

then, saya jumpa ini, "Higher amounts of estrogen during pregnancy can contribute to swelling in the mucous membranes lining the nose and even cause you to make more mucus. What's more, the amount of blood in your body increases during pregnancy, which may cause swelling in the tiny blood vessels in the lining of your nose and congestion in the surrounding tissue. Other hormones may also play a role."

ok, terima kasih estrogen. again, i blame hormones :D (because i blame hormones also for my sudden jerawat berjemaah tumbuh melata)

setiap kali bersin, mesti sakit area bawah perut. nurse nasihat, tiap kali nak bersin atau batuk, tampung perut. untuk kurangkan risiko keguguran dan kurangkan sakit bawah perut tu.

ye, walaupun dah masuk minggu ke-20, risiko keguguran tu tetap ada. so, sentiasa lah berjaga-jaga. JANGAN angkat benda berat, (lagi-lagi saya memang ada back pain).

dan saya ada terbaca, ibu mengandung tak boleh relief kan hidung tersumbat tu dengan vicks yang cucuk kat hidung tu.


hah, menda alah ni lah. then saya perlu cari cara untuk selesakan rongga hidung. sebab bernafas pun dah pendek, maka sesak nafas itu amatlah menyeksakan!

makanya, tadi baru saya terfikir satu solution. saya ambil air panas, letak dalam cawan. saya sedut wap air panas tu dalam keadaan berselubung. macam tok-tok bomoh berselubung masa perasap kemenyan tu. pandai-pandailah korang imagine ye? oleh sebab saya kat office, maka saya guna blazer saya untuk berselubung.

agak berkesan juga lah. dulu saya selalu letak vicks dalam air panas macam tu, tapi since saya takut ianya bahaya, saya guna air panas semata-mata.

boleh laa.. agak selesa lah. barulah mukus-mukus tu mencair dan saya mampu bernafas dengan baik sikit.

sekarang,

mukus ni tak nak berhenti mengalir pula!



oh, helpp!






No comments: