Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

26 October 2009

Kesopanan dan Kesusilaan

just want to share something with you people out there.

Situasi Pertama~
satu hari ni, saya di tandas blok untuk mandi *yelah, orang pergi tandas nak buat apa lagi, kan?*. masa tu saya tengah berus gigi di sinki. ada 2 shower room dalam tandas tu. 1 shower room ada orang guna. satu lagi available. i forgot to put a sign "this shower ro0m is 'chop' by me". almaklum, 2tahun duduk bilik yang ada bathro0m, buat saya kadang terlupa yang sekarang saya berkongsi bilik air dengan ramai lagi orang.

tengah saya syok gosok gigi, ada seorang junior, tiba-tiba masuk dalam tandas. demi melihat saya masih sedang menggosok gigi, dia terus masuk dalam shower ro0m yang still available tu. hah. saya agak marah kot. takkan dia tak nampak, sepatutnya turn untuk shower ro0m tu adalah turn saya, tapi dia meluru masuk macam tu je. haih, salah saya juga kot sebab tak letak sign "after this is my turn".

second situation~
baru je happen tadi. keadaan yang sama. saya sedang gosok gigi. sekali lagi saya terlupa letak sign "after this is my turn". ada seorang junior, cina. dia nampak saya tengah gosok gigi dengan towel masih bersangkut di bahu.

she asked me, "kak nadia, lepas ni akak masuk shower ro0m ni ye?"

saya pandang dia, angguk, "haah."

then she replied back, "oh, takpelah macam tu. lepas akak guna turn saya lah."



urmm... sangat berbeza kan. situasi pertama tadi, my junior, melayu. situasi kedua, my junior also, cina. di sini saya bukan nak membezakan antara kaum. tapi just nak bandingkan rasa hormat dan sopan antara dua situasi tu. tentu kita lebih senang dengan keadaan dalam situasi kedua, betul tak?

10 comments:

syafiq salim said...

nk komen leklok laa ni...
btul tu kak...
tp kak dlam hdup ni kta harus berfikir +..
mgkin junior tu nk p JPA... dah lewat.. tergesa2 lah ia...
mgkin jgk junior tu x knal akak...

aidaNadia said...

syafiq>>
ni bukan soal kenal tak kenal. tak kisah kot kenal ke tak kan.. yang penting we have to be polite. takkan kita nak polite untuk orang yang kita kenal je. plusss mana tau akak pun tengah rush masa tu... haaa~ tak pasal2 akak pun kena tunggu dia siap kan.. :) anyway, akk pun tak salahkan dia.. just perkongsian kisah :D

syafiq salim said...

okey jew kak...
tutup crita laen kali..
mandi sama2,.or
bangun awal2...gagaga

aidaNadia said...

syafiq>>
eyuuu.. mna leh mandi sama2 lam shower r00m tu.. malu laa :P

sang kamen said...

die tak tau ko senior kot... die bajet budak2 poyo bajet comel tgh gosok gigi... nyampah rasanya ... tu yg die uat bodo tuh hahahahahah

aidaNadia said...

sang kamen>>
adeii.. ni bukan kes junior ke senior.. ni kes org punye turn.. wuwuwuu..

syafiq salim said...

btol tu sang kamen...
lam navy... navy ajar 3 kaedah hormat-manghormati...1st hormat pd wanita...since 2 wanita... abaikan...2nd , hormat pd yg lebih berpangkat, since dye x tahu siape akak, MPM yg pling poyol kat utm ni...abaikan... 3rd, hormat pd senior, maybe 99% dye x thu akak adlah senior dye..abaikan..
lupekan jew...huhuhuhuhu

aidaNadia said...

syafiq>>
err.. statement MPM plg poyol tu kes nak cari gaduh ngn akk ke?
yaa~~ tak faham lagi rupanya statement ni bukan kes senior junior..

syafiq salim said...
This comment has been removed by the author.
syafiq salim said...

aah3x..
k2... stop sini kak ea...
jgn reply ag tau..
n jgn cepat marah2... t berambah gumuk...wuwuwuwuw...kan xley p uk..ahahk2sx

1 hal ag...inchik bo juge dri MPM ckap... {its okey to be poyol}...
akak xley terima ke MPM poyol...