Klik Klik Klik Thanks Darl!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Junior Aulad

junioraulad-728x90

07 November 2010

Kat mana nak beli cardigan labuh? Nak pakai masa jumpa bakal ibu mertua.

:: Bismillahirrahmanirrahim ::
:: In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful ::

tadi petang si eno wutta wutta buat muka manja + comel *huh, dia ingat dia boleh goda i dengan muka macam tu?* sambil kata,

"kaklong, jom lah keluar petang ni..."

diam.

"kaklonggg... jomlah jalan-jalan. eno nak beli chocolate indulgence..."

"banyak duit eno?"

"ada, kejap eno kira..."

dia ambil tabung monyet yang dinamakan oleh yana khan sebagai nadiot, lalu mengeluarkan segala jenis duit yang ada dalam tu.

tekun dia mengira.

"kaklong, ada RM55.00... jomlah beli chocolate indulgence whole cake..."

"whole cake? larat ke nak habiskan?"

"kita simpanlah untuk seminggu."

"eno nak bayar dengan semua duit syiling ni ke?"

"kita tukar lah kat kedai runcit sebelah lorong tu..."

ketawa. bila eno keluarkan semua syiling dalam tabung tu, i teringat zaman muda-muda *music plissss.... lagu slow* ececeh, sentimental value la pulak...

masa tu, eno wutta wutta masih mentah *sekarang ni dah hangus*. i dan engineer tupperware rajin kumpul duit syiling. masa tu belum ada duit kertas RM1 *oh! terasa sangat tua lah pulak!*. kalau dalam rumah tu, terjumpa je duit syiling, mesti kami kutip, masuk dalam tabung. macam-macam jenis tabung kami ada. tabung ayam, tabung milo, tabung botol sunlight. hehe. semua tabung tu buat sendiri kecuali tabung ayam tu. sebab once tabung tu pecah, dah tak boleh guna lagi. so hot mommy decide untuk buat sendiri tabung. tu yang guna segala macam bekas terpakai tu -_-"

apa yang kami lakukan dengan duit terkumpul tu?

ahahah~ oleh sebab tabung kami jenis 'tabung mudah buka semula' terutama tabung tin milo, maka banyaklah yang kami beli tiap kali tabung tu penuh.

i dan engineer tupperware memang hantu makan aiskrim cornetto. tapi semua pun tahu harga aiskrim tu mahal seyh! RM2.00 tu sangat mahalllll!!!! *betapa kita orang dewasa memang suka membazir -_-"* jadi kalau dalam tabung dah lebih RM5.00, mulalah air liur meleleh, kepingin aiskrim cornetto. kami pun buka tin milo, ambil syiling, kira cukup RM4.00, kami pun ke kedai, usung syiling dengan beg plastik pasar, ok! bagi kat orang kedai tu duit-duit syiling yang kami kumpul.

lagi, kami suka sangat kek chocolate ball. rasa dia penuh dengan coklat. harga dia RM1.50 untuk 3 biji. ini pun kena kumpul syiling lama juga! kami akan beli 3 biji. satu untuk i, satu engineer tupperware, 1 lagi eno wutta wutta. tapi masa tu eno wutta wutta sangat kecil jadi banyak chocolate cake tu bukan mulut dia yang makan, tapi baju dia yang makan. membazir. -_-"

kami sangat suka bagi hadiah birthday untuk ibu dan ayah. masa tu manalah kami faham apa-apa. yang kami tahu, nak ibu dan ayah happy. oleh sebab ibu seorang tukang jahit, kami belikan dia pen. pen tu pun i beli kat koperasi sekolah rendah, harga 80sen woo pen tu. kira mahal tu. untuk ayah pula, kami suka belikan makanan. keropok rota pun salah satu hadiah. kelakar kan? tapi ibu dan ayah senyum dan sangat suka dengan hadiah kami. eh, ye ke?

ada satu time tu, i ingat. on the way balik sekolah, i singgah satu kedai kek. i tengok harga kek blueberry, RM40.00. masa tu i kira-kira, birthday hot mommY lagi sebulan. so i cerita dengan engineer tupperware, so kami decide untuk kumpul duit, nak beli kek tu untuk birthday ibu.

tapi, hampanya. bila sampai birthday ibu, kek tu dah tak ada. serius kami sangat kecewa. sebulan kami kumpul duit nak celebrate birthday ibu. itu pasal sekarang ni bila dah agak mampu, kami ke secret recipe, mesti nak beli blueberry cheese. eheh, terkenang kempunan 10tahun lepas...

dengan duit tabung tu jugak i beli basikal! i sendiri tak sangka syiling yang i kumpul boleh cecah RM500 dan membuatkan i mampu memiliki sebuah basikal hasil tabungan sendiri. eheh. puas bila dapat beli barang hasil usaha sendiri.

dengan duit tabung tu pun kami beli colour pencil. engineer tupperware sangat suka mewarna dan dia sangatlah kreatif. so kami kumpul duit nak beli kaler yang besaaarrrr punyaaa... 48 batang. i ingat lagi, pencil colour LUNA. tu pun dah cukup heaven untuk kami. seronok!

apa lagi ya yang boleh dibeli? entah, i pun tak ingat.

so, bila i tengok eno wutta wutta pun ikut menabung, i seronok. dan muka dia berseri-seri dapat beli apa yang dia nak dengan hasil duit tabung.

kadang i rasa kesian, tersentuh hati tengok dia korek duit tabung tu semata-mata nak beli chocolate indulgence kegemaran dia tu. bukannya i tak mampu nak belikan apa yang dia nak. cuma i tak nak dia terlalu manja dan meminta-minta. biar dia usaha sendiri apa yang dia nak. dan dia akan rasa apa yang dia dapat tu berharga sebab atas usaha dia sendiri.

dia pernah cakap nak beli handphone baru. i suruh dia kumpul duit. sekali lagi, i tak mahu manjakan dia sangat. i kirakan untuk dia, dalam masa berapa lama dia menabung, dia mampu beli handphone yang dia nak. handphone tu berharga RM500.

sekarang dia masih menabung.

tapi dia lagi cekik darah dari i dan engineer tupperware. at least kami hanya menabung baki duit belanja sekolah tapi budak kecil ni...

ibu minta tolong kemas rumah, diminta upah.

i minta tolong jemur baju, upah.

ayah minta urut, upah.

dia memang business minded person.

lain kali dia minta i tolong hantar dia sana sini, i nak minta upah juga lah! plus duit minyak. hahah~!


oh, i nak cari cardigan yang labuh lepas punggung. siapa tahu boleh beli kat mana?

tapi bukan nak pakai masa jumpa bakal ibu mertua. bahahah!

^_^

12 comments:

~RisHa~ said...

hehehe....
akak, mase kat konvo aritu banyak kak!

farah adila said...

hoi..kat tenet banyak...cardigan labuh....
kay k4 tuh sume ade mek kat kedai2 jual baju kurung tuh....
nk mahal sikit je..carik kat pavilllion,kat kedai cotton on..cardigan die best

Nadia Havez said...

risha::
alamakk.. masa tu takde duit.. hahaha

farah::
banyak yang tak tutup punggung je aku nengok.. ko ada jumpa yg labuh lagi ke? ke aku yg tinggi sangat? erkk~

LORD ZARA 札拉 said...

Zara ada dua cardigan camtu~
beli online~
sangat best woo!

Nadia Havez said...

zara::
link please dear.. thanks.. :)

s a r a rusydin said...

k.nadia

sara ade jual yg ni

http://4.bp.blogspot.com/_HDGNf_xbMg4/TJdzC1UbpGI/AAAAAAAAASQ/mNwWrIayOtA/s1600/black.png

tinggal kaler hitam dengan putih je..

and labuh taw..hehe

kalo minat do let me know ya..=)

mier@merr said...

kat langkawi byk...mmbe akak bru je beli..hehe

acepa weet said...

hehe bagus btol kak nadia.kicik2 kene start menabung..da beso kene abeskan duit hehe

farah adila said...

hahahaahha...weh..ko yang terlampau tinggi akurase..pasal aku ok je..tutuh aje punggung nyahhh....
ko kene tryla...takpun amik size besar nyahhh..

mahira oya said...

cotton on..

rohanazainal said...

hahaha.. sudah mahu dibawa ke rumah ibu mertua.. huahuahua..

Nadia Havez said...

sara::
eheh.. akak da jumpa masa baca komen sara ni.. tapi next month kalau ada lagi yg lawa2, do let me know ya dear! thx ^_^

kak mira::
chait! kat langkawi.. hahahahaha~ alamak.. tringin lak nk kesana.. isk3~

acepa::
haaa~ tahu tidak mngapa.. bab ngabiskan duit, bg akk.. hua3~

farah::
i bought 1~! hehehe ^_^

mahira::
uhueww~ ok thx ^_^

ana::
adesss.. saje buat tjuk kontobesi.. hahaa~ blh lak 1 ofis sibuk tanya nadia dah nak bertunang kah.. kih3~